The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 66 10,51%
Prawo i Sprawiedliwość 158 25,16%
Twój Ruch 9 1,43%
Polskie Stronnictwo Ludowe 5 0,80%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 16 2,55%
Solidarna Polska 4 0,64%
Polska Razem 37 5,89%
Kongres Nowej Prawicy 164 26,11%
Ruch Narodowy 95 15,13%
Dziękuje nie głosuje! 74 11,78%
Głosujących: 628. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.03.2011, 21:56
AS82 napisał(a):Wyświetl post

To ze PIS nie ma zdolnosci koalicyjnej ,to wylacznie jego wina i takich gosci jak ty ,ktorzy obrazaja wszystkich dookola .

Ponadto zabawne jest ta wiara ,ze tylko PIS moze zbawic Polske ,a w przypadku wyborcow UPR jest to juz niemal mesjanizm ,ktory polega na tym ze najpierw trzeba wszystko co socjalne zniszczyc a wtedy bedzie dobrobyt
jakie obrażają? Tak jak powiedziałem PO SLD PSL to jeden pies. Wiadomo z jakimi korzeniami.

Nie wiem gdzie wyczytałeś że tylko PiS? Polskę zbawi każdy który nie będzie brał pod uwagę koalicji z "Nocną Zmianą". To warunek konieczny. Jakiekolwiek układy z czerwonoróżowymi to zdrada polskich interesów.

Dlatego PiS z nimi sie nie układa bo oni sami wiedzą ze przy PiSie wałków nie będzie. Lipiec wynajął tylko salę gimnastyczną dla znajomych i skończył w prokuraturze. PO SLD ani PSL nie będą ryzykować. Dlatego tak im PiS nie pasuje. Ale każda partia która myśli o Polsce jako państwie i Polakach jako obywatelach o których państwo powinno dbać. Moze liczyć na koalicję z PiS i realny wpływ na rządzenie.
Hej Nasz TS !!
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 28.03.2011, 09:16
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Pytanie nie było co prawda skierowane do mnie ale ponieważ wywołało pewne zaintersowanie nie będzie chyba problemem jeśli odniosę się do niego i ja.
1. Jak rozumiem chodzi Ci o prowizję za finansowanie Skarbu Państwa poprzez wykup obligacji rządowych. Oczywiście "prowizja" jest pobierana w formie odsetek od obligacji wypłacanych przez SP.
Ale ta "prowizja" czyli odsetki od obligacji - to dochód, który powiększa wartość udziałów uczestników OFE - a nie zysk samego funduszu - czy dobrze rozumiem ?

2. Z moich obliczeń wynika że inwestycje w papiery skarbowe dokonywane przez OFE będą stanowić około 5% tych dokonywancyh obecnie.).
Wiesz ja wyszedłem z bardzo optymistycznych założeń - stąd te 20 % w moim poście - aczkolwiek rozumiane przeze mnie (nie jestem ekonomistą - najwyższe maksimum......Tym samym bardziej możliwe, że będzie to faktycznie jednocyfrowa wartość....
3. Cały wic polega na tym że zmniejszając składkę jaka wypałacana jest OFE rząd zmniejsz również swoje potrzeby pożyczkowe. W największym skrócie: pieniądze które do tej pory były pobierane jako podatek od naszych pensji przez ZUS będą wypłacane do OFE w znacznie mniejszej ilości (to jest ta redukcja składki) a zatem więcej zostanie ich w ZUS skutkiem czego rząd będzie mógł ograniczyć swoje dotacje do ZUS ograniczając w ten sposób swoje potrzeby pożyczkowe. Teoretycznie pięknie tyle tylko że jak zwykle płacą za to obywatele. Bardzo konkretne zabezpieczenie naszych roszczeń wobec Państwa z tytułu wpłacanej przez nas składki w postaci wyemitowanych przez SP obligacji (które kupują nie tylko OFE ale i banki, inwestorzy zagraniczni, zagraniczne rządy itp.) zastępuję "obietnica" rządu że kiedyś tam w przyszłości nam te pieniądze zwróci. Nie wiadomo co prawda w jaki sposób ma zamiar sfinansować to zobowiazanie ale przecież Tusk obiecuje. Najbardziej prawdopodobnym jest oczywiście że swoich pieniędzy nie zobaczymy już więcej na oczy (no bo przecież za parę lat bedzie trzeba podjąć kolejne wyrzeczenia w celu ratowania budżetu) i zostaniemy w najordynarniejszy sposób okradzenie przez Tuska i spółkę.
Ależ dla mnie oczywiste jest to, że za utrzymanie dzzisiejszych emerytów zapłacimy my - jak to w JUESEJ nazywają "klasa średnia"
Przecież najprostszy schemat jest następujący - zademonstruję to na własnym przykładzie:
przyjmuję stan rzeczy korzystny dla rządu: dzisiaj zaczynam odkładać do OFE.......wczesniej nie robiłem tego:
Jeżeli ZUS przekazuje dzisiaj do OFE z mojej składki kwotę circa: 400 zł miesięcznie, to rocznie daje to kwotę 4.800 zł, pomnożyć to razy 30 lat (tyle mniej więcej zostało mi do emerytury - mamy 144 tys zł. zgromadzonych w OFE - nie liczę żadnych zysków z OFE. Mam w OFE tylko tyle, co włozyłem (sic1 - jaki ja k...a dobry jestem)
Dzieląc te środki na 750 zł emerytury - mam 16 lat poboru tej kasy - czyli przewiduję tutaj życie ponad 80 lat (średnia w kraju facetów to raptem ok 72 lata)
NIe są to kokosy, ale z drugiej strony mam emeryturę ZUS-owską - jakieś 1300-1500 zł, plus te 750 zł.... da się chyba wyżyć ?
Tylko, przyjmując, że w miesiąc po przejściu na emeryturę trafia mnie szlag (ot zwykle umieram) wszystko co mam w ZUS przepada w p....u, a kasa z OFE - owszem nie - mają po mnie te pieniążki moi spadkobiercy. Jak umieram wcześniej - moja szanowna małżonka środki z OFE dopisuje sobie do dwoich i ma już wtedy całkiem fajną emeryturkę z samego OFE.
I tutaj właśnie widać, w jaki sposób rząd chce mnie obrobić - w imię czego ? Wyższego dobra ?

4. Oczywiście że wpłynie. Pozbawiając rynek długu tak ważnego gracza jak OFE skazujemy się siłą rzeczy na to że płynność rynku spada. Skutkiem czego trzeba będzie według wszelkiego prawdopodobieństwa płacić za wyemitowane obligacje wyższy kupon (czytaj oprocentowanie).
To również dla mnie oczywistość - mniej chętnych na kupno obligacji to oczywiście konieczność ich uatrakcyjnienia..

Siwy_89 napisał(a):Wyświetl post
Jest dokładnie tak jak piszesz. OFE pobierają prowizję niezależnie od tego, czy inwestują w akcje, czy w obligacje. Pisząc o tej opłacie, miałem na myśli właśnie tę początkową opłatę, która wynosi obecnie 3.5%. Swoją drogą bardzo dobrze, że obniżyli tę opłatę o połowę. Mam nadzieję, że w kolejnych latach jeszcze trochę zmaleje. Kiedyś widziałem tabelkę, jakie opłaty pobierają OFE w różnych krajach. Nasze były w czołówce, jeśli chodzi o zarobki.
Owszem - prowizje OFE były zbyt wysokie bez dwóch zdań. Należały się bez względu na to czy OFE przynosiło małe czy duże zyski.

Według informacji, które można znaleźć w internecie i w większości gazet, OFE przeznaczają na obligację ponad 50% naszej składki. Reforma made in Rostowski ma w skrócie polegać na tym, żeby składka do OFE była inwestowana docelowo w zdecydowanej większości w akcje. Jego zdaniem nie ma sensu przekazywać do OFE pieniędzy, które od razu nam pożyczają. Czyli tak jak piszesz po tej reformie OFE będzie w złotówkach znacznie mniej przeznaczało inwestycji w obligacje. A w kolejnych latach, kiedy rozluźnienie limitów będzie wchodzić w życie - będzie to jeszcze mniej funduszy. Myślę, że rozumiesz mniej więcej istotę tej reformy. Oczywiście zgadzać się z nią nie musisz.
Z tego co wiem - inwestycje w obligacje są dla OFE o tyle korzystne, że zapewniają stabilny przyrost - aczkolwiek niewielki. Gra na giełdzie jest bardziej ryzykowna, a w końcu OFE nie zarządzają swoimi pieniędzmi, ale kasą ubezpieczonych - która podlega zwrotowi......

Po wprowadzeniu tej reformy potrzeby pożyczkowe państwa mają być mniejsze o 195 miliardów. Tak twierdzi Michał Boni.pozdrawiam
Tyle to wiem - kwota na przestrzeni iluś tam lat. Tylko czy ktoś robił obliczenia jakie ta reforma będzie generować koszty w postaci:
1) zwiększenia kosztów obsługi obligacji - państwo cały czas ma jakieś potrzeby pożyczkowe. Skoro OFE nie będą zainteresowane obligacjami to aby sprzedać je komuś innemu - tr5zeba je uatrakcyjnić - czy ktoś przewidział jakie to mogą być koszty
2) reforma made in Rostowski jak to ładnie nazwałeś - podobno (do końca nie wiem) ma przewidywać, że środki zabrane OFE na rzecz ZUS podobno mają również być dziedziczne, ba waloryzowane.... Czyli każdemu ubezpieczonemu trzeba będzie prowadzić 2 konta w ZUS - ze środkami zwykłymi i z środkami pochodzącymi z OFE, ba te drugie jeśli miałyby być dziedziczne - to też kiedyś musiałyby być wypłacone ubezpieczonym (lub ich rodzinom) - tak na zwykłą logikę - jakoś nie widzę tutaj oszczęności na przyszłość, a faktycznie zwykłe przeksięgowywanie środków.
No chyba, że zabrane OFE środki na rzecz ZUS - nie byłyby jednak dziedziczne - wówczas - faktycznie rząd zaoszczędzi jakąś część tych środków......

W całym tym tłumaczeniu reformy made in Rostowski - wszyscy "wielcy interlokutorzy" przerzucają się argumentami OFE, ZUS i budżet państwa, ale nikt nie mówi o zwykłych ludziach - ubezpieczonych......

Reasumując:
1) jeśli środki zabrane OFE mają być traktowane jak pozostałe środki w ZUS, to traci każdy ubezpieczony, bo dostanie wielkie G... z tych środków (nie są dziedziczne, więc jak umrę to ZUS wypłaca jedynie zasiłek pogrzebowy)........
2) jeśli środki z OFE w ZUS miałyby być na odrębnych kontach oprocentowane, do tego dziedziczne, to reforma ta generuje jeszcze większe koszty na przyszłość, bo za 10-20 lat ZUS padnie jak ta muszka, a mityczne oszczędności pozostaną tylko na papierach kreślarskich ministrów Boniego i Rostowskiego.

Czyli czy jedno czy drugie to i tak dupa pozostaje daleko z tyłu.......
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
AS82
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 28.03.2011, 13:57
Drozd napisał(a):Wyświetl post
jakie obrażają? Tak jak powiedziałem PO SLD PSL to jeden pies. Wiadomo z jakimi korzeniami.

Nie wiem gdzie wyczytałeś że tylko PiS? Polskę zbawi każdy który nie będzie brał pod uwagę koalicji z "Nocną Zmianą". To warunek konieczny. Jakiekolwiek układy z czerwonoróżowymi to zdrada polskich interesów.

Dlatego PiS z nimi sie nie układa bo oni sami wiedzą ze przy PiSie wałków nie będzie. Lipiec wynajął tylko salę gimnastyczną dla znajomych i skończył w prokuraturze. PO SLD ani PSL nie będą ryzykować. Dlatego tak im PiS nie pasuje. Ale każda partia która myśli o Polsce jako państwie i Polakach jako obywatelach o których państwo powinno dbać. Moze liczyć na koalicję z PiS i realny wpływ na rządzenie.
Rozumiem ,że ostatnio była to Samoobrona . Jakoś bardziej przekonują mnie poglady ,że Kaczynski dla wladzy wejdzie w koalicje z kazdym zeby dobrac sie do wladzy ,czego przykladem byla wlasnie Samoobrona ,ktora nazywal "wycieraczka SLD" czy tez Rydzyk ,ktorego na poczatku lat 2000 nazywal "ruskim szpiegiem" a teraz jezdzi sie tam plaszczyć .
Co do tej "Nocnej zmiany" to tak na marginesie moze to byl dobry ruch ze wtedy odwolali rzad Olszewskiego ,skoro rzady Kaczynskiego byly podobne do dania małpie brzytwy
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 28.03.2011, 14:18
Nie sądzę aby Kaczyńskiemu zależało na władzy. Nie za wszelką cenę, on spokojnie będzie do swoich racji przekonywał społeczeństwo. Tak naprawdę każdy dzień działa na jego korzyść,a w najbliższej kampanii zrobi tyle aby PO wygrało. Najlepiej by było jakby z SLD stworzyli koalicjęno ale nie można mieć wszystkiego....

Gdyby "Kaczyńskiemu tak zależało na władzy,to nie rozpisałby wcześniejszych wyborów gdy wybuchła afera z CBA w tle, tylko starałby się to zamieść pod dywan. Tak jak obecna władza to robi. AS82,jedziesz na zgranej płycie. Wymyśl coś nowego
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
AS82
Senior Member

Stary 28.03.2011, 14:29
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Nie sądzę aby Kaczyńskiemu zależało na władzy. Nie za wszelką cenę, on spokojnie będzie do swoich racji przekonywał społeczeństwo. Tak naprawdę każdy dzień działa na jego korzyść,a w najbliższej kampanii zrobi tyle aby PO wygrało. Najlepiej by było jakby z SLD stworzyli koalicjęno ale nie można mieć wszystkiego....

Gdyby "Kaczyńskiemu tak zależało na władzy,to nie rozpisałby wcześniejszych wyborów gdy wybuchła afera z CBA w tle, tylko starałby się to zamieść pod dywan. Tak jak obecna władza to robi. AS82,jedziesz na zgranej płycie. Wymyśl coś nowego
Tyle ze on liczył ze te wybory powtornie wygra . Pozatym byla druga teza ktora lansowal Giertych ,że specjalnie rozwiazali Sejm i zrobili nowe wybory bo Pisowi grozilo odebranie pieniedzy partyjnych ,bo sie wczesniej zle rozliczyli czy cos takiego
Drozd
Senior Member

Stary 28.03.2011, 14:45
Niemożliwe Giertycha cytujesz? Popatrz popatrz, wystarczy że ktoś opluje Kaczyńskiego i już go inteligencja cytuje. Nie wie nawet co konkretnie cytuje ale skoro to oczerni Kaczyńskiego to nie ma co się zastanawiać .
Hej Nasz TS !!
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 28.03.2011, 14:46
Tyle ze on liczył ze te wybory powtornie wygra .
Czyli miał rozwiązać sejm i nie liczyć na to,że wygra. W ogóle nie startowaćszaleniec zakładał wygraną. Winny znaczy się.

Chciał sam rządzić bez jakiś przydupasów, którzy co rusz wyskakiwali z jakimiś pomysłami. To było niepoważne i cokolwiek zrobić z takimi ludźmi nie ma szans. Większość za wszelką cenę by trzymała się stołków i jakoś do końca kadencji by dotrwała z co miesięczna pensją plus premie. Ale nie o to Kaczyńskiemu chodziło, on chciał coś robić,zmieniać a nie być przy żłobie.

Pozatym byla druga teza ktora lansowal Giertych ,że specjalnie rozwiazali Sejm i zrobili nowe wybory bo Pisowi grozilo odebranie pieniedzy partyjnych ,bo sie wczesniej zle rozliczyli czy cos takiego
Gdyby takie coś miało w ogóle miejsce to PO dawno by to wykorzystało ku uciesze swych wyznawców. Innych tez nie było
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 28.03.2011 o godz. 14:48.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Drozd
Senior Member

Stary 28.03.2011, 14:59
Rozumiem ,że ostatnio była to Samoobrona . Jakoś bardziej przekonują mnie poglady ,że Kaczynski dla wladzy wejdzie w koalicje z kazdym zeby dobrac sie do wladzy ,czego przykladem byla wlasnie Samoobrona ,
Taką kretyńską teorie lansował kilka stron wcześniej niejaki Kowalski. Jednak w zderzeniu z rzeczywistością , czyli faktem że po wyborach w 2005 w koalicję z Samoobroną i LPR pierwsza weszła PO ucichł na dobre. Dlatego nie kompromituj się, chyba że lubisz.

BBudowniczy napisał(a):Wyświetl post
6 kwietnia 2006 r. PIS złożył wniosek o samorozwiązanie sejmu.

http://parl.sejm.gov.pl/StenoInter5.nsf/0/B988BD50586F9551C1257149005A06B4/$file/15_c_ksiazka.pdf

Wypowiedź Kaczyńskiego uzasadniająca wniosek:

„Jesteśmy optymistami, głęboko wierzymy w nasz program, ale musimy przyjmować do wiadomości sytuację, prawdopodobieństwo sytuacji, że po tych wyborach marszałek Sejmu, premier, rząd, marszałek Senatu będą z innego niż nasze nadania. Wiemy też, że w tej Izbie można by powołać większość, ale mimo wszystko jesteśmy głęboko przekonani, że wybory są najlepszym rozwiązaniem dla Polski.”

Poniżej Tusk nie zgadzający się z nowymi wyborami jeszcze przed złożeniem wniosku:

„Może wypowiemy prezydentowi obywatelskie posłuszeństwo”

http://wyborcza.pl/1,79853,3134878.html

i już po wniosku :

http://www.money.pl/archiwum/wiadomo...,0,146584.html

Wniosek o samorozwiązanie został odrzucony głosami PO, Samoobrony i LPR :

http://orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/glos...nAgent&5&15&22

I co Pan na to, Panie Kowalski?
Hej Nasz TS !!
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 28.03.2011, 17:12
Rozumiem ,że ostatnio była to Samoobrona . Jakoś bardziej przekonują mnie poglady ,że Kaczynski dla wladzy wejdzie w koalicje z kazdym zeby dobrac sie do wladzy ,czego przykladem byla wlasnie Samoobrona ,ktora nazywal "wycieraczka SLD" czy tez Rydzyk ,ktorego na poczatku lat 2000 nazywal "ruskim szpiegiem" a teraz jezdzi sie tam plaszczyć .
Co do tej "Nocnej zmiany" to tak na marginesie moze to byl dobry ruch ze wtedy odwolali rzad Olszewskiego ,skoro rzady Kaczynskiego byly podobne do dania małpie brzytwy
Czyli z kim mial zrobić koalicję? Tysiąc razy powtarzane i tłumaczone a ten dalej swoje.
Platformersi się wypieli bo chcieli miec nie dośc że 50% ministerstw to jeszcze te najważniejsze.
To co by taki As zaproponował? Samorozwiązanie sejmu? To by było Bronisław Bul Komorowski z Niesiołowskim by chyba się zapluli na śmierć o skandalach nad skandale.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
AS82
Senior Member

Stary 28.03.2011, 18:30
Nie wiem z kim miał wejsc w koalicje ,odnioslem sie tylko do slow Drozda,ktory mowil ,ze PIS wejdzie w koalicje tylko z partiami ktore chca dobra Polski ,co brzmi w tym przypadku nieco groteskowo

Drozd twoje uwielbienie partii PIS w tym watku wzbudza lekkie zażenowanie
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 28.03.2011, 20:04
Rozumiem ,że ostatnio była to Samoobrona . Jakoś bardziej przekonują mnie poglady ,że Kaczynski dla wladzy wejdzie w koalicje z kazdym zeby dobrac sie do wladzy
Drozd twoje uwielbienie partii PIS w tym watku wzbudza lekkie zażenowanie
Drogi AS82 - odnoś się do FAKTÓW, a nie do swoich poglądów. Masz czarno na białym, że Kaczyński chciał samorozwiązania sejmu, mimo że zdawał sobie sprawę że może nie wygrać i wiedział, że teoretycznie tego robić nie musi:

"musimy przyjmować do wiadomości sytuację, prawdopodobieństwo sytuacji, że po tych wyborach marszałek Sejmu, premier, rząd, marszałek Senatu będą z innego niż nasze nadania. Wiemy też, że w tej Izbie można by powołać większość, ale mimo wszystko jesteśmy głęboko przekonani, że wybory są najlepszym rozwiązaniem dla Polski."

Swoimi stwierdzeniami tylko się ośmieszasz, a największe zażenowanie budzi Twoja nienawiść do Kaczora i calkowite nieprzejmowanie się faktami.
AS82
Senior Member

Stary 28.03.2011, 20:23
BBudowniczy napisał(a):Wyświetl post
Drogi AS82 - odnoś się do FAKTÓW, a nie do swoich poglądów. Masz czarno na białym, że Kaczyński chciał samorozwiązania sejmu, mimo że zdawał sobie sprawę że może nie wygrać i wiedział, że teoretycznie tego robić nie musi:

"musimy przyjmować do wiadomości sytuację, prawdopodobieństwo sytuacji, że po tych wyborach marszałek Sejmu, premier, rząd, marszałek Senatu będą z innego niż nasze nadania. Wiemy też, że w tej Izbie można by powołać większość, ale mimo wszystko jesteśmy głęboko przekonani, że wybory są najlepszym rozwiązaniem dla Polski."

Swoimi stwierdzeniami tylko się ośmieszasz, a największe zażenowanie budzi Twoja nienawiść do Kaczora i calkowite nieprzejmowanie się faktami.
Fakty sa takie ,że był w koalicji z Lepperem i o to mi tylko chodziło,dlatego zabawnie brzmia podniosle slowa Drozda o umoczeniu PO,SLD i PSL ,bo juz gorzej niz z Samoobrona to chyba trafic nie mogl. Co do slow na temat rozwiania Sejmu,to nikt z nas nei wie jakie byly prawdziwe motywy tej decyzji ,a ja nie uwierze ,ze jedna z nich nie byla chec wygrania wyborow przez PIS ,bo z tego co pamietam niektore sondaze dawaly im 1 wsze miejsce.

Skoro ja sie osmieszam nienawiscia do Kaczora to rownie dobrze ,moge napisac ze wy sie osmieszacie "niezdrowym zachwytem nad Kaczynskim" ,pozatym nie mam ochoty sie wdawac znow w jakies przepychanki slowne ,bo zaraz sie pewnie pojawia modowie
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 28.03.2011, 21:23
modowie patrzą i mają niezłą bekę... do czasu aż zaczniecie sie obrzucać obelgami. Tak więc nie zasłaniaj sie nimi, ale odpowiadaj biorąc pod uwagę przedstawiane fakty i ustosunkuj się do nich
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

Niekonik
Banita

Od: 10.2007

Stary 28.03.2011, 22:03
FraMat napisał(a):Wyświetl post
modowie patrzą i mają niezłą bekę... do czasu aż zaczniecie sie obrzucać obelgami. Tak więc nie zasłaniaj sie nimi, ale odpowiadaj biorąc pod uwagę przedstawiane fakty i ustosunkuj się do nich
Maja beke powiadasz? AS ma racje... teraz go podpuszczasz, a zaraz bedziesz banowal jak Ci sie nie spodoba to co napisze.
Tak na dobra sprawe to modowie nie powinni uczestniczyc w takich dyskusjach, tzn nie powinni byc strona, poniewaz maja przewage... moga banowac jak im sie nie spodoba to co oponent napisze.
Drozd
Senior Member

Stary 28.03.2011, 23:09
Fakty sa takie ,że był w koalicji z Lepperem i o to mi tylko chodziło,dlatego zabawnie brzmia podniosle slowa Drozda o umoczeniu PO,SLD i PSL ,bo juz gorzej niz z Samoobrona to chyba trafic nie mogl. Co do slow na temat rozwiania Sejmu,to nikt z nas nei wie jakie byly prawdziwe motywy tej decyzji ,a ja nie uwierze ,ze jedna z nich nie byla chec wygrania wyborow przez PIS ,bo z tego co pamietam niektore sondaze dawaly im 1 wsze miejsce.
Mnie też tylko o to chodzi że był w tej koalicji w dużej mierze za sprawą PO i Tuska, bo nie pozwolili rozwiązać sejmu. Natomiast umoczenie PO SLD i PSL jest niezależne od tych kwestii. Oni są umoczeni od samego początku świadczą o tym efekty ich 20 letnich rządów. A co do motywów samorozwiązania, oczywiście że Jarek chciał wygrać ew nowe wybory i to większością samodzielną.
Hej Nasz TS !!
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 28.03.2011, 23:15
funkykoval napisał(a):Wyświetl post
Ale ta "prowizja" czyli odsetki od obligacji - to dochód, który powiększa wartość udziałów uczestników OFE - a nie zysk samego funduszu - czy dobrze rozumiem ?

Wiesz ja wyszedłem z bardzo optymistycznych założeń - stąd te 20 % w moim poście - aczkolwiek rozumiane przeze mnie (nie jestem ekonomistą - najwyższe maksimum......Tym samym bardziej możliwe, że będzie to faktycznie jednocyfrowa wartość....

Ależ dla mnie oczywiste jest to, że za utrzymanie dzzisiejszych emerytów zapłacimy my - jak to w JUESEJ nazywają "klasa średnia"
Przecież najprostszy schemat jest następujący - zademonstruję to na własnym przykładzie:
przyjmuję stan rzeczy korzystny dla rządu: dzisiaj zaczynam odkładać do OFE.......wczesniej nie robiłem tego:
Jeżeli ZUS przekazuje dzisiaj do OFE z mojej składki kwotę circa: 400 zł miesięcznie, to rocznie daje to kwotę 4.800 zł, pomnożyć to razy 30 lat (tyle mniej więcej zostało mi do emerytury - mamy 144 tys zł. zgromadzonych w OFE - nie liczę żadnych zysków z OFE. Mam w OFE tylko tyle, co włozyłem (sic1 - jaki ja k...a dobry jestem)
Dzieląc te środki na 750 zł emerytury - mam 16 lat poboru tej kasy - czyli przewiduję tutaj życie ponad 80 lat (średnia w kraju facetów to raptem ok 72 lata)
NIe są to kokosy, ale z drugiej strony mam emeryturę ZUS-owską - jakieś 1300-1500 zł, plus te 750 zł.... da się chyba wyżyć ?
Tylko, przyjmując, że w miesiąc po przejściu na emeryturę trafia mnie szlag (ot zwykle umieram) wszystko co mam w ZUS przepada w p....u, a kasa z OFE - owszem nie - mają po mnie te pieniążki moi spadkobiercy. Jak umieram wcześniej - moja szanowna małżonka środki z OFE dopisuje sobie do dwoich i ma już wtedy całkiem fajną emeryturkę z samego OFE.
I tutaj właśnie widać, w jaki sposób rząd chce mnie obrobić - w imię czego ? Wyższego dobra ?

To również dla mnie oczywistość - mniej chętnych na kupno obligacji to oczywiście konieczność ich uatrakcyjnienia..
.......
1. Odsteki od obligacji powiększają wartość środków uczestników funduszu. Pośrednio wpływają jednak na wielkość prowizji dla OFE zwiększjąc wartość aktywów netto od których OFE liczy swoją prowizję.
2. Jeśli przyjmiemy najbardziej skrajne założenia (które są w praktyce nierealne) to wychodzi te 5%.
3. Akurat z tego co rozumiem to dziedziczność środków zgromadzonych na rachunku w ZUS ma zostać (została?) wprowadzona. Myślę jednak że Twoje dotychczasowe prawa zostają ograniczone znacznie bardziej przez kilka innych spraw: znacznie słabsze zabezpieczenie Twoich roszczeń (obligację zastępuje zapis ustwowy rewaloryzacji), pogorszenie jakości aktywów w porfelu (wyemitowany przez rząd konkretny instrument który można w każdym momencie: zbyć, zwiększać jego wartość poprzez odpowiednią politykę inwestycyjną, zastąpić papierem komercyjnym, konstruować instrumenty syntetyczne, zastawić itp., zostaje zastąpiony nieinwestycyjną obietnicą rewaloryzacji), pozbawienie Cię możliwości wyboru podmiotu inwestującego Twoje pieniądzę czy wreszcie pozbawienie Cię możliwości podjęcia w momencie przejścia na emeryturę gotówki zgromadzonej na Twoim koncie w OFE. Mówiąc najoględniej: kasa w OFE stanowiła w miarę realne środki zabezpieczone konkretnymi aktywami na które miałeś nawet szansę położyć łapę w momencie przejścia na emeryturę (zamiast okresowych świadczeń mogłeś zdecydowac się na to aby odebrać kasę w gotówce), kasa w ZUS to fikcja która najprawdopodobniej nigdy się nie ziści. Ot dodatkowy podatek.
4. Jak rozumiem pytanie o pogorszenie rynku obligacji rządowych było pytaniem retorycznym.
alkoholik
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 29.03.2011, 00:48
A wy dalej tylko Pis Po Sld i Psl zygac się chce ludzie są jeszcze inne partie
marian3a
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 29.03.2011, 02:19
alkoholik napisał(a):Wyświetl post
A wy dalej tylko Pis Po Sld i Psl zygac się chce ludzie są jeszcze inne partie
są też inne partie http://www.youtube.com/watch?v=x30Dg...layer_embedded
Aczkolwiek trzeba mówić i tych co są u władzy dawać im plusy i minusy oraz co może zrobić opozycja w sejmie ... a no cuż partie taka jak w/w ma mniejszą siłę przebicia ;/ ale jak wejdą do parlametnu to się zmieni
Siwy_89
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 29.03.2011, 03:25
Wiec jak prezydentem był przydupas cudaka mógł sie zastosować do apelu Tuska o obywatelskie nieposłuszeństwo. Dlatego przez 15 miesięcy nie wydawał decyzji. Choć to tylko moje przypuszczenie.

Plany ambitne dla partaczy zawsze są niemożliwe do zrealizowania.

Nie tylko przez nią, a przez czerwona koalicję PO, SLD PSL.

.
1. Decyzję środowiskową wydaje wojewoda, a nie prezydent. Czas na wydanie takiej decyzji wynosił 300 dni. Dzięki wprowadzeniu przez rząd PO-PSL specustawy drogowej termin skrócił się do 100 dni.

2. Wojewodą łódzkim w tym czasie była Helena Pietraszkiewicz. I tu, uwaga, niespodzianka. Przynależność polityczna: Prawo i Sprawiedliwość. Wojewodą śląskim był Tomasz Pietrzykowski. I tu kolejna niespodzianka. Również należał do Prawa i Sprawiedliwości. To właśnie odcinek centralny autostrady A1 między Katowicami a Łodzią nie uzyskał decyzji środowiskowej. Pretensje możesz zatem skierować do partaczy z Prawa i Sprawiedliwości.

Jeżeli przeczytałeś to masz napisane dlaczego cena wzrosła. Jestem w stanie w to uwierzyć, bo był szczyt wzrostu, materiały i wykonanie drożało. Wiec wzrost ceny z 1,4 do 1,8 mld. jest uzasadniony. Natomiast wytłumacz dlaczego Tuskowy gazoport juz po krachu kiedy materiały i wykonanie staniało nagle kosztuje nie 1,8 a 2,9 mld. Tylko nie pisz że wcześniej był nie do szacowany, bo szacowała jedna z bardziej uznanych firm na świecie.
Miałeś dwa zarzuty pod adresem Tuska odnośnie gazoportu. Termin oraz koszty.

Najpierw parę słów o terminie. W 2006 roku zakładano, że budowa rozpocznie się pod koniec 2007, a zakończy w roku 2011. Pod koniec 2007 roku nie był nawet rozstrzygnięty przetarg na projekt. Samo wykonanie projektu to kolejne 9-12 miesięcy. Do tego dochodzą kolejne procedury administracyjne, a na koniec rozpisanie przetargu, którego rozstrzygnięcie też trwa. Już w 2007 roku, kiedy rządził jeszcze Jarosław Kaczyński, termin 2011 był nierealny. Teoria o tym, że Tusk opóźnił budowę o trzy lata jest więc nieprawdziwa.

Odnośnie kosztów. Za rządów PiS planowano, że gazoport w pierwszym etapie ma przeładowywać rocznie 2,5 mld m sześć gazu. Później miał być rozbudowywany do 5. mld m sześć, a docelowo 7.5 mld. W roku 2009 podjęto decyzję, że od razu zbudujemy gazoport o większej możliwości rozładunkowej. Gazoport, który jest już w budowie, będzie więc większy niż ten planowany w roku 2007.

"Do tej pory zapowiadano, że gazoport będzie początkowo mógł odbierać 2,5 mld m sześc. gazu, a po rozbudowach - 5 mld m sześc., a potem 7,5 mld m sześc. Obecnie Polskie LNG postanowiło, że od początku terminal będzie mógł odbierać do 5 mld m sześc. gazu (jedną trzecią krajowego zapotrzebowania). To również jest związane z kontraktem z Katarem, który będzie wysyłać gaz do Polski nowej klasy statkami-gazowcami Q-Flex. Transportują one 216 tys. m sześc. gazu, dwa razy więcej niż klasyczne gazowce, a to obniża koszty dostaw. Ale do rozładowania statku Q-Flex w gazoporcie trzeba od razu zbudować dwa zbiorniki gazu, zwiększając jego przepustowość do 5 mld m sześc. rocznie."

I jeszcze raz powtórzę. Jak masz oskarżać Tuska o przekręty, znajdź jakiś dowód. Wskaż, która część gazoportu, jest budowana za zbyt duże pieniądze, a nie pisz bzdur.

Krrryzys słowo mantra wszystkich nieudaczników. Przecież byliśmy zieloną wyspą. To nie ja to wymyśliłem, więc o jakim kryzysie mówisz. Kryzys powodował spadek kosztów wykonania wszystkiego. Na drogach ponoć o 16 mld. To dlaczego gazoport zamiast potanieć podrożał prawie dwa razy?
O tym, o którym piszesz w nowym zdaniu.

Światowy kryzys systemu finansowego i wywołany przez niego kryzys gospodarczy jest niezaprzeczalnym faktem. Wpływa on niestety na stan finansów publicznych. Porównywanie deficytu z roku 2006, kiedy była świetna koniunktura, z latami, kiedy panował światowy kryzys, nie ma sensu. Sam widzisz, że nie potrafisz wymienić niepotrzebnych wydatków, które Rostowski wprowadził do budżetu.

A z tego, że poradziliśmy sobie z kryzysem, najlepiej w Europie należy się cieszyć, a nie udawać, że kryzysu w ogóle nie było.

Nie wiem czy nie żyje w każdym razie porzucił temat 16 mld, bez konkretnego wyjaśnienia, a potem obrońcy nieskazitelności cudaka muszą kombinować tak jak Ty powyżej.
Po raz kolejny powtórzę, bo widzę, że dalej nie rozumiesz. Tych pieniędzy nigdy nie było. W budżecie Gdaki ich nie było, gdyż po co przelewać na jej konto pieniądze, które nie zostaną wykorzystane? Zostały one w budżecie państwa i przekazane na inne cele. Druga opcja jest taka, że państwo zaciągnęło o tyle mniejszą pożyczkę. W obu przypadkach na koncie GDAKI tych pieniędzy nie było. Z resztą sama GDAKA tak twierdzi. Jedynym problemem jest to, że resort finansów nie potwierdza tej wersji. To potwierdzałoby tę drugą opcję - o tyle mniejszą zaciągnęliśmy pożyczkę.

Piotrek87 napisał(a):Wyświetl post
widzisz z obrońcami cudaka nie da sie dyskutować. Ja pisze o drogach a Siwy odpowiada, że spokojnie w latach 2008-2013 powstanie 1000 ileś km autostrad. Nie wiem co oznacza słowo spokojnie i na jakiej podstawie tak uważa ale cóż. A autostrady do Tarnowa czy dalej do granicy jak nie będzie tak nie ma nie mówiąc już o Zakopiance czyli niecałe 100km.
Wybacz kolego, ale to raczej z tobą nie da się dyskutować. Dostajesz niezaprzeczalne fakty i liczby, na podstawie których wyrażam swoją opinię, a ty piszesz o swoich urojeniach związanych z Zakopianką. Wzruszające. Prawie tak samo, jak twoja teoria o tym, że rządząca partia babrze się z papierami. Kiedy przybliżyłem ci projekt specustawy drogowej, siedzisz cicho. Może to i lepiej.

Nie wiesz, też na jakiej podstawie uważam, że w ciągu 5 lat w naszym kraju powstanie spokojnie ponad 1000 km dróg szybkiego ruchu. Poniżej przedstawiam Ci pewien wykaz inwestycji, które są obecnie prowadzone. Jeśli nadal jesteś przekonany, że plan ponad 1000 km w ciągu 5 lat w Polsce nie zostanie wykonany, jestem w stanie założyć się z Tobą o okrągłą sumkę tysiąca złotych. Możemy spisać zakład w formie umowy, w obecności prawników itp. Wchodzisz?

W BUDOWIE:

1. Autostrady w budowie:

-A1: 275,7 km
-A1 Grudziądz - Toruń .............................. 62,4 km.....08/2008 - 12/2011 .............................................. Skanska www.autostradaa1.pl
-A1 Czerniewice - Odolion ......................... 11,4 km.....06/2010 - 08/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd www.a1torun-kowal.pl/
-A1 Odolion - Brzezie ............................... 23,1 km.....06/2010 - 08/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd www.a1torun-kowal.pl/
-A1 Brzezie - Kowal ................................. 29,5 km.....06/2010 - 08/2012 ................................................ PBG SA www.a1torun-kowal.pl/
-A1 Kowal - Sójki .................................... 30,0 km.....07/2010 - 04/2012 ..... SRB CIVIL ENGINEERING, John Sisk & son, Roadbridge, Budbaum www.a1kowal-strykow.pl
-A1 Sójki - Kotliska .................................. 15,2 km.....06/2010 - 04/2012 ......................................... POLDIM S.A. www.a1kowal-strykow.pl
-A1 Kotliska - Piątek ................................. 9,0 km.....07/2010 - 04/2012 ..... SANDO BUDOWNICTWO POLSKA, Construcciones Sanchez Dominguez - Sando www.a1kowal-strykow.pl
-A1 Piątek - Stryków ............................... 21,0 km.....06/2010 - 04/2012 ....................................... Johann Bunte www.a1kowal-strykow.pl
-A1 w. Stryków, 291+000 - 295+850 ............ 4,8 km.....05/2010 - 11/2011 ........................................ Budimex S.A. www.wezel-strykow.pl
-A1 Pyrzowice – Piekary Śląskie .................. 16,1 km.....07/2009 - 05/2012 ............... Budimex SA. / Mostostal W-wa www.a1-pyrzowice-sosnica.pl
-A1 Piekary Śląskie - Maciejów ................... 20,1 km.....06/2009 - 12/2011 .................................... DRAGADOS S.A. www.a1-pyrzowice-sosnica.pl
-A1 węzeł Maciejów - węzeł Sośnica ............. 8,2 km.....03/2009 - 07/2011 Polimex–M., Doprastav, Eurovia, PRDiM Kędzierzyn-K. www.a1-pyrzowice-sosnica.pl
-A1 Rowień - Świerklany ............................. 6,6 km.....08/2008 - 11/2010 .................. STRABAG / HEILIT+WOERNER www.belk-swierklany.pl
-A1 Świerklany - Gorzyczki......................... 18,3 km.....10/2010 - 12/2011 Alpine Mayreder Bau Gmbh / Alpine Bau Deutschland AG / Alpine stavebni společnost Cz, s.r.o. http://www.a1.swierklany-gorzyczki.pl/ www.a1-swierklany-gorzyczki.pl

-A2: 221,3 km
-A2 od km 0+895,0 do km 1+995,0 ................ 1,1 km.....03/2011 - 05/2012 .............................................. Strabag
-A2 Świecko - Nowy Tomyśl...................... 105,9 km.....07/2009 - 05/2012 ............................................ A2 Strada http://www.autostrada-a2.pl/
-A2 w. Stryków, 362+700 - 365+261 ............. 2,6 km.....05/2010 - 11/2011 ......................................... Budimex S.A.
-A2 Stryków - Konotopa, odcinek A .............. 29,2 km.....09/2010 - 05/2012 .. China Overseas Engineering Group Co. Ltd. http://www.a2strykow-konotopa.pl/
-A2 Stryków - Konotopa, odcinek B .............. 17,0 km.....09/2010 - 05/2012 ......................... Mostostal Warszawa SA http://www.a2strykow-konotopa.pl/
-A2 Stryków - Konotopa, odcinek C .............. 20,0 km.....10/2010 - 05/2012 .. China Overseas Engineering Group Co. Ltd. http://www.a2strykow-konotopa.pl/
-A2 Stryków - Konotopa, odcinek D ............. 17,6 km.....08/2010 - 05/2012 ................................. Strabag Sp. z o.o. http://www.a2strykow-konotopa.pl/
-A2 Stryków - Konotopa, odcinek E ............... 7,1 km.....10/2010 - 05/2012 .............................. Budimex-Dromex SA. http://www.a2strykow-konotopa.pl/
-A2 obwodnica Mińska Mazowieckiego........... 20,8 km.....07/2009 - 07/2012 .. PBDiM Mińsk Maz., ASTALDI, PRD „Regionalne Drogi Podlaskie” Siedlce, PBLądowego MAZOWIECKIE MOSTY, Warszawskie PM „MOSTY” http://a2obwodnica-minska.pl

-A4: 202,3 km
-A4 Szarów - Brzesko ............................... 23,1 km.....12/2009 - 12/2011 ... Polimex-Mostostal, Doprastav, Metrostav http://www.a4szarow-krzyz.pl
-A4 Wierzchosławice - Krzyż ....................... 13,0 km.....01/2010 - 01/2012 ............................................ Dragados http://www.a4szarow-krzyz.pl
-A4 Krzyż - Dębica Pustynia ....................... 34,8 km.....07/2010 - 06/2012 ... SIAC CONSTRUCTION Ltd., PBG S.A., APRIVIA S.A. i HYDROBUDOWA POLSKA www.a4tarnow-rzeszow.pl
-A4 Dębica Pustynia - Rzeszów Zachodni ...... 32,8 km.....05/2010 - 06/2012 ......................................... Budimex SA. www.a4tarnow-rzeszow.pl
-A4 Rzeszów Zachód – Rzeszów Centralny ...... 3,5 km.....04/2010 - 10/2011 .. Radko, Autostrada Wschodnia, PUNJ LLOYD LTD http://www.a4-s19rzeszow-zachod-swilcza.pl/
-A4 Rzeszów Centralny - Rzeszów Wschód ...... 6,9 km.....02/2010 - 08/2011 ................. Mostostal Warszawa, Acciona http://www.a4rzeszow-centralny-wschod.pl/
-A4 Rzeszów Wschód - Jarosław .................. 41,2 km.....09/2010 - 05/2012 ............... Polimex Mostostal, DOPRASTAV www.a4rzeszow-jaroslaw.pl
-A4 Jarosław, w. Wierzbna - Radymno ........... 25,0 km.....07/2010 - 04/2012 . Budimex Dromex SA / Ferrovial Agroman SA http://www.a4jaroslaw-korczowa.pl/
-A4 Radymno – Korczowa ............................ 22,0 km....12/2009 - 04/2012 ............................................... J&P AVAX http://www.a4jaroslaw-korczowa.pl/

-A8 obwodnica Wrocławia część 1: .............. 7,5 km.....10/2008 - 12/2010 .......................................... Budimex SA. http://www.obwodnica-wroclawia.pl/
-A8 most na obwodnicy Wrocławia................. 1,8 km.....05/2008 - 11/2010 ................................ Acciona, Mostostal http://www.obwodnica-wroclawia.pl/
-A8 obwodnica Wrocławia część 2: .............. 13,1 km.....10/2008 - 06/2011 .. Strabag/Heilit+Werner/Dywidag/Mostostal http://www.obwodnica-wroclawia.pl/

Razem:............................................ ...... 721,7 km

Przerwana budowa 23.02.2011:
A4 Brzesko - Wierzchosławice, 20,8 km, 02/2010 - 02/2012, NDI SA Sopot, SB Granit SA Skopje http://www.a4szarow-krzyz.pl

2.1. Drogi ekspresowe 2x2/2x3 (dwujezdniowe) w budowie:

-S1 Pyrzowice – Lotnisko ........................... 1,9 km.....11/2010 - 04/2012 ...... Strabag (lider), Heilit+Woerner Budowlana www.a1-pyrzowice-sosnica.pl
-S1 Bielsko-Biała, w. Komorowice - w. Rosta... 2,8 km.....10/2008 - 04/2011 ............. Hermann Kirchner + PRM Mosty-Łódź http://www.obwodnica-bielska-bialej.pl/
-S2 Konotopa - Lotnisko ........................... 10,4 km.....06/2010 - 06/2012 .. Bilfinger Berger Polska, PRM Mosty-Łódź, PUT Intercor http://www.s2konotopa-lotnisko.pl/
-S2 węzeł Lotnisko – węzeł Puławska............. 3,9 km.....08/2009 - 12/2011 ......... TEERAG-ASDAG PL/A, Intop Tarnobrzeg www.s2-s79.pulawska-marynarska.pl

-S3 węzeł Parłówko część 2x2...................... 4,2 km.....11/2009 - 08/2011 .............................................. Budimex SA.
-S3 obwodnica Miękowa ............................. 4,1 km.....11/2009 - 04/2012 .................................................. . Strabag http://www.obwodnica-miekowo.pl/
-S3 Międzyrzecz - Świebodzin .................... 17,1 km.....07/2010 - 06/2013 ................................................ Mota-Engil http://drogas3.pl/
-S3 obwodnica Świebodzina ........................ 7,4 km.....07/2010 - 06/2013 ........................................ Hermann Kirchner http://drogas3.pl/
-S3 Świebodzin - Sulechów ....................... 18,5 km.....07/2010 - 06/2013 .................................................. ... Budimex http://drogas3.pl/

-S5: 64,3 km
-S5 Gniezno - Czachurki ........................... 14,9 km.....11/2009 - 07/2012 ......................................... DRAGADOS S.A. http://www.s5-gniezno-poznan.pl/index.html
-S5 Czachurki - Kleszczewo (A2) ................ 20,1 km.....10/2009 - 06/2012 ...................... EUROVIA, WARBUD, HOCHTIEF http://www.s5-gniezno-poznan.pl/index.html
-S5 Kaczkowo - Korzeńsko ........................ 29,3 km.....07/2010 - 10/2012 .. Alpine Bau, PBG, Aprivia, Hydrobudowa Polska http://www.s5-rawicz-bojanowo.pl/

-S6 obwodnica Nowogardu .......................... 9,4 km.....03/2010 - 03/2012 ............................................ Budimex S.A. www.obwodnica-nowogard.pl

-S7: 136,8 km
-S7 Gdańsk (A1) - Koszwały / POG ............. 18,0 km.....10/2009 - 07/2012 .......................................... Bilfinger Berger http://www.poludniowaobwodnicagdanska.com.pl http://www.wezelkarczemki.pl/
-S7 Elbląg - Kalsk (Pasłęk) ......................... 14,6 km.....10/2008 - 05/2011..EUROVIA POLSKA S.A., EUROVIA Verkehrsbau Union GmbH, Warbud S.A., PU-T „OL-TRANS”, Drogomex http://elblag-kalsk.pl/
-S7 Kalsk (Pasłęk) – Miłomłyn ..................... 37,0 km.....02/2010 - 07/2012 ..........................Strabag, Hermann Kirchner http://www.s7kalsk-milomlyn.pl/
-S7 Olsztynek - Nidzica ............................. 27,8 km.....04/2010 - 06/2012 .... Sando, Construcciones Sanchez Dominguez-Sando, Energopol Szczecin, Wakoz, Europrojekt Gdańsk http://s7.olsztynek-nidzica.zaprojektuj-zbuduj.pl
-S7 Skarżysko-Kamienna - Występa............. 16,7 km.....01/2009 - 12/2010 ...................................Strabag, Mota-Engil www.s7-skarzysko-wystepa.pl/
-S7 w. Wiśniówka – w. Chęciny .................. 22,7 km.....09/2010 - 03/2012 . Mostostal Warszawa, Acciona Infraestructuras www.s7-obwodnicakielc.pl

-S8 przy obwodnicy Wrocławia ..................... 0,5 km.....10/2008 - 06/2011 ...... Strabag/Heilit+Werner/Dywidag/Mostostal
-S8 Wrocław w. Pawłowice - Oleśnica .......... 22,1 km.....11/2009 - 05/2012 ......... Mota Engil Polska / Mota Engil Portugalia http://s8-wroclaw-sycow.pl
-S8 Oleśnica (węzeł Cieśle) - Syców Wschód . 25,1 km.....11/2009 - 05/2012 .................................................. . Skanska http://s8-wroclaw-sycow.pl
-S8 Piotrków Tryb. – Rawa Maz. .................. 61,2 km.....08/2010 - 05/2012 .............. Astaldi, Erbedim, Intercor, Technica http://s8.lodz.zaprojektuj-zbuduj.pl/
-S8 Rawa Mazowiecka - Adamowice ............. 22,8 km.....10/2010 - 05/2012 ............................................ Bilfinger Berger www.s8.rawa-granica.pl
-S8 Adamowice - Radziejowice .................... 10,3 km.....08/2010 - 05/2012 .. Mostostal Warszawa, Acciona Infraestructuras www.s8radziejowice.pl
-S8 Warszawa, w. Salomea - w. Opacz .......... 1,9 km.....12/2010 - 08/2012 .................................................. .... Eurovia
-S8 w. Modlińska - w. Piłsudskiego w Markach.. 7,1 km.....08/2009 - 04/2012 ........................................ J&P – AVAX S.A. www.s8modlinska-marki.pl
-S8 obwodnica Zambrowa i Wiśniewa ............ 11,1 km.....11/2009 - 06/2012 ......................................... Bilfinger Berger http://www.obwodnica-zambrowa.pl/
-S8 Jeżewo – Białystok .............................. 24,5 km.....10/2010 - 04/2012 ................. Mota - Engil Polska S.A., Strabag http://www.halcrow.home.pl/

-S11: 21,9 km
-S11 Złotkowo - Rokietnica .......................... 7,7 km.....04/2010 - 04/2012 ............................. COLAS Polska, STRABAG www.s11-zlotkowo-rokietnica.pl
-S11 Swadzim - A2 (Głuchowo) .................... 14,2 km.....07/2009 - 07/2011 ............................................ Skanska S.A. http://www.s11-zo-poznan.pl/index.html
-S14 obwodnica Pabianic .............................. 9,6 km.....06/2010 - 06/2012 ............................. Hermann Kirchner Polska

-S12/17 Kurów w. Sielce - w. Bogucin ........... 24,7 km.....03/2011 - 03/2013 ............... Mota - Engil Polska Central Europe
-S12/17 w. Witosa - Piaski .......................... 13,8 km.....11/2010 - 11/2012 .... Budimeks SA (lider) i Ferrovial Agroman SA

-S19: 8,1 km
-S19 Jasionka - Rzeszów Wschód .................. 3,1 km.....02/2010 - 09/2011 ........................................ MSF Engenharia http://www.s19-stobierna-rzeszow.pl/
-S19 Rzeszów Zachód – Świlcza ................... 5,0 km.....04/2010 - 10/2011 .. Radko, Autostrada Wschodnia, PUNJ LLOYD LTD http://www.a4-s19rzeszow-zachod-swilcza.pl/

-S51 obwodnica Olsztynka .......................... 6,0 km ..... 05/2010 - 06/2012 .... Sando, Construcciones Sanchez Dominguez-Sando, Energopol Szczecin, Wakoz, Europrojekt Gdańsk http://s7.olsztynek-nidzica.zaprojektuj-zbuduj.pl
-S69 Bielsko-Biała, w. Rosta - w. Mikuszowice.. 9,1 km.....10/2008 - 04/2011 ............ Hermann Kirchner + PRM Mosty-Łódź http://www.obwodnica-bielska-bialej.pl/
-S69 Bielsko - Biała – Żywiec ...................... 15,3 km.....07/2010 - 11/2012 ... Pollmex Mostostal, Doprastav, Zakład Robót Mostowych Mostmar http://s69-bielsko-zywiec.pl/
-S74 Kielce, odcinek miejski .......................... 2,7 km.....07/2010 - 12/2012 .... Fart/Fardub Consulting Kielce, Mosty-Łódź www.kielce-s74.pl
-S74 Kielce - Cedzyna ................................. 4,2 km.....04/2009 - 10/2011 .... Fart/Fardub Consulting Kielce, Mosty-Łódź http://www.kielce-s74.pl/aktualnosci-galeria
-S79 od węzła Lotnisko do węzła Marynarska.... 4,3 km.....08/2009 - 12/2011 ........ TEERAG-ASDAG PL/A, Intop Tarnobrzeg www.s2-s79.pulawska-marynarska.pl

Razem:............................................ ...... 586,1 km

Jak widzisz w budowie jest 1300 km. A kilka setek dróg już zostało oddanych (m.in A4 do granicy, Kraków-Szarów, S3 do Szczecina, A1 do Gdańska). Tym samym powstanie ponad 1000 km w ciągu pięciu lat jest bardzo bardzo realne.

Może teraz zamilkniesz, bo twoja nierzetelność poraża.

Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Z kimś to się zakładał Siwy_89 że w 2012 będzie autostrada doprowadzona do Rzeszowa. Tylko nie pamiętam z kim i o co...: Przypomi ktoś?Pomożecie?
?
A ty z czego taki zadowolony? Chcesz podyskutować o drogach, o ułatwionych procedurach, o zbudowanych drogach i tych w budowie? O tysiącach kilometrów dróg, które są w przebudowie? Myślę, że nie. O gazoporcie przyznałeś mały plusik dla PO, mimo że obiektywnie powinieneś przyznać duży plusik. Drogi to kolejna sprawa, gdzie mógłbyś przyznać kolejny plus. Chyba, że będziesz szedł w zaparte i mówił - jak Jarosław Kaczyński - że rząd Tusk osiągnięć nie ma. Ewentualnie możemy udawać, że rząd PO w sprawie dróg też nic nie zrobił i mówić - jak Jarosław Kaczyński - że "proszę zobaczyć na stan zaawansowania budowy drogi S5". To trochę tak, jakby mówić, że Majchrowski nie buduje tramwaju na Ruczaj i Płaszów, bo "proszę zobaczyć na stan zaawansowania budowy tramwaju na Górkę Narodową".

A jak już mówisz o zakładzie, to brzmiał on kompletnie inaczej, niż sugerujesz.

Dokładnie tak:

"W sumie 74 odcinki dróg, które aktualnie są w budowie. Jeśli przerwą budowę na trzech odcinkach z powodu braku środków, to zakład wygrywa wislak68. Jeśli tak się nie stanie, wygrywam ja"

Póki co przerwano prace na jednym odcinku z 74. Tylko, że - jak wszystko na to wskazuje - przetarg na ten odcinek zostanie rozpisany ponownie. Ciężko w takiej sytuacji mówić, że budowa przerwana została z powodu braku pieniędzy. Myślę, że kolega emj powinien to potwierdzić w swoim raporcie.

Arapaho. W kwestii budowy dróg radziłbym żebyś się nie wypowiadał. Wciąż mam w pamięci twoje teorie, że droga ekspresowa nie ma zjazdów, a autostrada do Szarowa nie jest autostradą. Mówiłeś też o odcinku, który był w budowie, że nie został na niego rozstrzygnięty przetarg. To potwierdza, że najczęściej o drogach wypowiadają się ludzie, którzy nie mają pojęcia jaki jest stan faktyczny zaawansowania prac przy ich budowie.

marian3a napisał(a):Wyświetl post
są też inne partie http://www.youtube.com/watch?v=x30Dg...layer_embedded
Aczkolwiek trzeba mówić i tych co są u władzy dawać im plusy i minusy oraz co może zrobić opozycja w sejmie ... a no cuż partie taka jak w/w ma mniejszą siłę przebicia ;/ ale jak wejdą do parlametnu to się zmieni
Oj, mylisz się. Tutaj PO nie przyznaje się plusów i minusów. W tym temacie można przyznawać tylko minusy. Plusów jej rządów nie ma. Jeśli ktoś myśli inaczej, jest opętaną przez TVN ciemną masą.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 29.03.2011 o godz. 04:42.
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 29.03.2011, 07:41
Cytat:
Nie ma już odwołania. Ministerstwo Infrastruktury od 1 lipca wprowadza opłatę za przejazd wybranymi drogami krajowymi, ekspresowymi, autostradami oraz... obwodnicami miast dla samochodów powyżej 3,5 tony.

Cytat:
W Małopolsce dotyczy to zakopianki na trasie z Krakowa do Lubnia, południowej obwodnicy Krakowa od węzła Balice do Szarowa oraz drogi krajowej nr 94 z Krakowa przez Olkusz, do Dąbrowy Górniczej. Rozporządzenie Rady Ministrów w tej sprawie zostało już podpisane. Czeka na opublikowanie.

Właściciele firm transportowych są załamani. - Takie myto to gwóźdź do trumny dla wielu firm - denerwuje się Franciszek Strojny ze Skawiny, właściciel dwóch ciężarówek. - Po towar na wschód czy zachód Krakowa najlepiej jechało się obwodnicą, nawet jeżeli było kilka kilometrów dalej. Teraz wszyscy pojadą przez miasto - nie ma wątpliwości Strojny.

Busiarze już obliczają ile więcej trzeba będzie zażądać za bilety, by się opłacało wyjeżdżać w trasę.
- Na pewno ceny na trasach w stronę Zakopanego czy do Olkusza zostaną podniesione - mówi Łukasz Kluczewski, współwłaściciel firmy transportowej MK z Osieka, członek Małopolskiego Stowarzyszenia Przewoźników Osobowych. Stowarzyszenie protestowało przeciwko wprowadzeniu stawek już na początku roku. - Na pewno wprowadzenie opłat jest nieuniknione, ale nie tak wysokich i nie dla wszystkich po równo - podkreśla Kluczewski. Jego firma wozi pasażerów z Olkusza do Katowic. To 24 kursy tam i z powrotem. Płacić trzeba będzie na odcinku z Olkusza do Dąbrowy Górniczej. - Dziennie to wyjdzie około 600 zł. Koszty poniosą pasażerowie - tłumaczy.

Przewoźnicy z Małopolskiego Stowarzyszenia Przewoźników Osobowych proponowali, by z opłat wyłączyć autobusy realizujące regularne przewozy na trasach do 100 kilometrów. Chcieli również zróżnicowania opłat dla minibusów i dużych autobusów. Propozycje pozostały bez echa. Pasażerowie busów jadących z Olkusza do Krakowa płacą teraz 5,5 zł za przejazd. - Już teraz jest bardzo drogo. To niemożliwe by jeszcze zdrożało! - martwi się Halina Kocot z Olkusza. Na pociąg się nie przesiądzie, bo do Krakowa można dojechać tylko busem lub własnym samochodem.

Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad już przygotowuje się do wprowadzenia opłat na drogach objętych programem ETC (system płatnych dróg). Płatne będzie 1800 km autostrad oraz dróg ekspresowych i krajowych. - System obejmuje wybudowanie bramownic przy każdym węźle drogowym oraz przy każdym zjeździe - mówi Iwona Mikrut, rzeczniczka krakowskiego oddziału GDDKiA.

Każdy samochód podlegający opłacie musi mieć elektryczny czujnik. Przejeżdżając pod taką bramą, będzie rejestrowany. System sam ma naliczać, ile przejechał płatnych odcinków dróg i do właściciela samochodu wyśle rachunek. Opłaty niewiele odbiegają od opłat za autostradę, gdzie średnio za kilometr wynosi to około 46 groszy.

Olkuski poseł Jacek Osuch zapowiada, że na najbliższym posiedzeniu Sejmu złoży interpelację, aby do czasu przeprowadzenia pełnej modernizacji "94" Ministerstwo Infrastruktury wycofało się z wprowadzenia "e-myta" na tej drodze. - Decyzja Ministerstwa Infrastruktury o opłatach jest skandaliczna. Droga nr 94 jest w fatalnym stanie. Kierowcy będą musieli zapłacić za dziurawą i niebezpieczną trasę, co wydaje się nieporozumieniem - mówi.

Czekamy aż opodatkowane będzie puszczenie bąka
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Arapaho
Senior Member

Stary 29.03.2011, 09:33

A ty z czego taki zadowolony? Chcesz podyskutować o drogach, o ułatwionych procedurach, o zbudowanych drogach i tych w budowie? O tysiącach kilometrów dróg, które są w przebudowie? Myślę, że nie.
Zadowolony? Żartujesz. Śmiać mi się tylko chce z tego że tak bezgranicznie od dawna wierzysz że wszystkie drogi będą gotowe na Euro.
Odpowiedz mi na proste pytanie. Czy twoim zdaniem jakby przy władzy byłaby obecnie - HIPOTETYCZNIE- koalicja Samoobrona-LPR- UPR to nie budowalioby dróg w podobnej ilości ? Mając nacisk całej Europy przed EURO i dotacje z UE. Bez jaj. Budowałoby SLD, PIS , PO, SO,UPR czy Partia Kobiet. To akurat jest sprawa której nikt nie może zawalić bo by nie miał życia w Europie. Więc każdy by robił co mógł żeby powstało jak najwięcej dróg

O gazoporcie przyznałeś mały plusik dla PO, mimo że obiektywnie powinieneś przyznać duży plusik. Drogi to kolejna sprawa, gdzie mógłbyś przyznać kolejny plus. Chyba, że będziesz szedł w zaparte i mówił - jak Jarosław Kaczyński - że rząd Tusk osiągnięć nie ma. Ewentualnie możemy udawać, że rząd PO w sprawie dróg też nic nie zrobił i mówić - jak Jarosław Kaczyński - że "proszę zobaczyć na stan zaawansowania budowy drogi S5".
O drogach powyżej. Reszta? Sorry co bym nie wymyślał to nie moge podać co zrobiło PO. Idę do lekarza kolejki, terminy cholerne, jakośc lekarzy - dramat ( to juz osobny temat). Prowadze firmę- podatki w górę, ceny w górę, ściągalność długów od klientów żadna - raj dla naciągaczy. W sądzie sprawa toczy sie 3 lata. Po robocie właczam TV - na każdym kanale jak nie Nałęcz to Kwaśniewski, Tusk, Oleksy, Miller, Szejnfeld. Jak jest ktoś z PIS to dziennikarze z nich bekę robią. Lis wczoraj towarzystwo wzajemnej adoracji zaprosił i tłumaczył jaka to nie prawda że celebryci się odwrócili. Dalej- armi nie ma. 2,5 tyś żołnierzy jest w Afganistanie i nie stać nas na żadną inną operację zagranicą (pomijając czy ma ona sens- ale jakby miała to wojsk zdolnych do walki niet) . Nawet Kwaśniewski wczoraj o tym mowił w TVN24.Grom rozwalony polecam wywiad z Petelickim. Dalej - gaz łupkowy . USA zabijają się o kontrakty u nas, a nasi sprzedają je za bezcen ( za ceny jakie oferują najbiedniejsze kraje Afryki srodkowej), Bul Komorowski podważa wogole sens wydobycia ( Prezydent ..). Moge tak jeszcze długo. Tylko po co.

To trochę tak, jakby mówić, że Majchrowski nie buduje tramwaju na Ruczaj i Płaszów, bo "proszę zobaczyć na stan zaawansowania budowy tramwaju na Górkę Narodową".

Dokładnie tak:

"W sumie 74 odcinki dróg, które aktualnie są w budowie. Jeśli przerwą budowę na trzech odcinkach z powodu braku środków, to zakład wygrywa wislak68. Jeśli tak się nie stanie, wygrywam ja"
Nie wiem do czego pijesz przecież się spytałem jak brzmiał zakład . Co niby sugerowałem?

Póki co przerwano prace na jednym odcinku z 74. Tylko, że - jak wszystko na to wskazuje - przetarg na ten odcinek zostanie rozpisany ponownie. Ciężko w takiej sytuacji mówić, że budowa przerwana została z powodu braku pieniędzy. Myślę, że kolega emj powinien to potwierdzić w swoim raporcie.

Arapaho. W kwestii budowy dróg radziłbym żebyś się nie wypowiadał. Wciąż mam w pamięci twoje teorie, że droga ekspresowa nie ma zjazdów, a autostrada do Szarowa nie jest autostradą. Mówiłeś też o odcinku, który był w budowie, że nie został na niego rozstrzygnięty przetarg. To potwierdza, że najczęściej o drogach wypowiadają się ludzie, którzy nie mają pojęcia jaki jest stan faktyczny zaawansowania prac przy ich budowie.
A ty dalej swoje. Już ci tłumaczylem - jak byk podali że droga Kraków - Szarów - (AUTOSTARDA nigdy nie mówiłem że nie )- została oddana- aby nie przedłuzać opóźnień (Polimex robil tam poprawki, tak? zdzierali częśc nawierzchni) - w standardzie drogi szybkiego ruchu i bez zjazdów. Nic ci nie poradze na to że tak było napisane w artykule na onecie. Tyle o tym
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 29.03.2011, 09:56
czy Wam tez od kilku dni nie działa portal niezalezna.pl ? Czyżby ktoś chciał go zablokowac ?
Arapaho
Senior Member

Stary 29.03.2011, 10:04
AYALA napisał(a):Wyświetl post
czy Wam tez od kilku dni nie działa portal niezalezna.pl ? Czyżby ktoś chciał go zablokowac ?
działa.może firewall ci blokuje.
Polecam tez portal www.kresy.pl super informacje o terenach wielu naszych rodaków
a tak co do niezaleznej : http://niezalezna.pl/8201-rzad-sprzeda-lotos-rosjanom
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 29.03.2011 o godz. 10:10.
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 29.03.2011, 11:10
1.

Dokładnie tak:

.
1. Kolego Siwy: moim zdaniem nieprecyzyjnie cytujesz warunki zakładu. Brzmiał on nieco inaczej niż w wersji podanej przez Ciebie.
2. Absolutnie nie zgadzam się z podana przez Ciebie intepretacją przerwania prac. Uważam że to zdarzenie spełnia w sposób wręcz klasyczny warunki naszego zakładu (nawet w wersji zacytowanej przez Ciebie).
3. Bardzo źle odbieram próbę wpływania na naszego arbitra jeśli chodzi o to co powinien potwierdzić w raporcie. Dziecinada.
4. Zaczynam odnosić wrażenie że presja zakładu (i moim zdaniem nieuchronnej porażki) zaczyna Ci ciążyć skutkiem czego próbujesz nadawać pewnym faktom swoją własną interpretację. Dlatego bardzo cieszę się że ustaliliśmy że naszym arbitrem będzie kolega emj10. Uważam że powinniśmy zgodzić się co do tego że wszelkie wątpliwości (jak np: jak dokładnie brzmiał zakład, czy dane zdarzenie wypełnia warunki zakładu itp.) będą rozstrzygane przez niego i wiążące dla stron.
5. Upłynął zaledwie pierwszy kwartał spośród ośmiu "pod zakładem" a spora część "normy" została spełniona. Jak narazie nieźle .
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 29.03.2011 o godz. 11:27.
Siwy_89
Senior Member

Stary 29.03.2011, 12:58
Kolego wislak68.

Warunki zakładu precyzuje najdokładniej jak się da.

Tutaj dowód:

Jest to strona 380 tego tematu.

Co do interpretacji przerwania prac. W moim odczuciu jest to podobna sytuacja do przerwania prac na stadionie we Wrocławiu. Tam również wyrzucono z placu budowy wykonawcę, by rozpisać kolejny przetarg i po kilku miesiącach wznowić pracę. Jeśli zostanie wyłoniony nowy wykonawca tego odcinka, ciężko będzie w takim przypadku mówić, że budowa została przerwana z braku środków w kasie Donalda Tuska.

5. Upłynął zaledwie pierwszy kwartał spośród ośmiu "pod zakładem" a spora część "normy" została spełniona. Jak narazie nieźle .
Twierdzisz, że wpływam na arbitra, podając swoją interpretację, podczas gdy ty chwilę później sam ogłaszasz, że przerwanie budowy na A4 spełnia warunki zakładu. Dziecinada - mógłbym napisać

Tak czy siak czekamy na raport kolegi emj10.

pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 29.03.2011 o godz. 14:18.
Siwy_89
Senior Member

Stary 29.03.2011, 13:18
Zadowolony? Żartujesz. Śmiać mi się tylko chce z tego że tak bezgranicznie od dawna wierzysz że wszystkie drogi będą gotowe na Euro.
Gdzie ja piszę, że wszystkie budowy zakończą się przed Euro? Wszystko zależy od wykonawców. Faktem jest, że w budowie jest ogromna ilość dróg. Większość z terminem realizacji w 2012 roku. Niektóre pewnie powstaną wcześniej, niektóre w terminie, a niektóre z poślizgiem. Ale będą.

Już teraz przebudowano też kilka tysięcy kilometrów dróg lokalnych. Też powiesz, że to nie zasługa PO tylko rzekomego "nacisku Europy"?

Odpowiedz mi na proste pytanie. Czy twoim zdaniem jakby przy władzy byłaby obecnie - HIPOTETYCZNIE- koalicja Samoobrona-LPR- UPR to nie budowalioby dróg w podobnej ilości ? Mając nacisk całej Europy przed EURO i dotacje z UE. Bez jaj. Budowałoby SLD, PIS , PO, SO,UPR czy Partia Kobiet..
Skąd mam wiedzieć? Może by zbudowali, a może woleliby przeznaczyć środki na na przykład dopłaty dla najuboższych. Nie wiem. Ty tego też nie wiesz. Możesz jedynie przypuszczać. Nie wiem też czy te partie poradziłyby sobie z uproszczeniem pewnych procedur. SLD i PiS tego nie zrobiły. Dopiero PO. Dzięki temu drogi mogły powstawać szybciej. I bardzo śmieszą mnie wypowiedzi lidera PiS, w których sugeruje, że dróg się nie buduje.

Nie wiem do czego pijesz przecież się spytałem jak brzmiał zakład . Co niby sugerowałem?
Nie pytasz się tylko piszesz, że dotyczył autostrady do Rzeszowa. A to nieprawda.

drogach powyżej. Reszta? Sorry co bym nie wymyślał to nie moge podać co zrobiło PO. Idę do lekarza kolejki, terminy cholerne, jakośc lekarzy - dramat ( to juz osobny temat). Prowadze firmę- podatki w górę, ceny w górę, ściągalność długów od klientów żadna - raj dla naciągaczy.
U mnie w przychodni kolejek nie ma.

Arapaho, tu nie chodzi o to, że rządy PO są świetne i nie mają żadnych minusów. Bardziej o to, żeby obiektywnie oceniać rządzących, dostrzegać ich zasługi, a nie widzieć tylko te złe strony. A ty nie potrafisz podać sukcesów PO, choć przedstawiam Ci fakty, które świadczą o tym, że przy budowie gazoportu i dróg szybkiego ruchu rząd ma pewne zasługi. Nie ma sensu odbijać piłeczki, twierdząc, że Samoobrona budowałaby drogi w takim samym tempie.

A ty dalej swoje. Już ci tłumaczylem - jak byk podali że droga Kraków - Szarów - (AUTOSTARDA nigdy nie mówiłem że nie )- została oddana- aby nie przedłuzać opóźnień (Polimex robil tam poprawki, tak? zdzierali częśc nawierzchni) - w standardzie drogi szybkiego ruchu i bez zjazdów. Nic ci nie poradze na to że tak było napisane w artykule na onecie. Tyle o tym
Wiem, że otwarli ją wcześniej warunkowo. Wykonawca trasy musiał m.in. uzupełnić nawierzchnię na drogach awaryjnych, poprawić ogrodzenie, umocnić kilka skarp i nasypów oraz poprawić instalację odwadniającą. A to nie oznacza, że nagle z autostrady robi się droga niższej kategorii. Co do zjazdów. Który zjazd masz na myśli? Sugerujesz, że się nie dało zjechać z autostrady? ;-)
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 29.03.2011 o godz. 14:25.
Drozd
Senior Member

Stary 29.03.2011, 15:06
I.
1. Decyzję środowiskową wydaje wojewoda, a nie prezydent. Czas na wydanie takiej decyzji wynosił 300 dni. Dzięki wprowadzeniu przez rząd PO-PSL specustawy drogowej termin skrócił się do 100 dni.

2. Wojewodą łódzkim w tym czasie była Helena Pietraszkiewicz. I tu, uwaga, niespodzianka. Przynależność polityczna: Prawo i Sprawiedliwość. Wojewodą śląskim był Tomasz Pietrzykowski. I tu kolejna niespodzianka. Również należał do Prawa i Sprawiedliwości. To właśnie odcinek centralny autostrady A1 między Katowicami a Łodzią nie uzyskał decyzji środowiskowej. Pretensje możesz zatem skierować do partaczy z Prawa i Sprawiedliwości.

II. Miałeś dwa zarzuty pod adresem Tuska odnośnie gazoportu. Termin oraz koszty.

Najpierw parę słów o terminie. W 2006 roku zakładano, że budowa rozpocznie się pod koniec 2007, a zakończy w roku 2011. Pod koniec 2007 roku nie był nawet rozstrzygnięty przetarg na projekt. Samo wykonanie projektu to kolejne 9-12 miesięcy. Do tego dochodzą kolejne procedury administracyjne, a na koniec rozpisanie przetargu, którego rozstrzygnięcie też trwa. Już w 2007 roku, kiedy rządził jeszcze Jarosław Kaczyński, termin 2011 był nierealny. Teoria o tym, że Tusk opóźnił budowę o trzy lata jest więc nieprawdziwa.

Odnośnie kosztów. Za rządów PiS planowano, że gazoport w pierwszym etapie ma przeładowywać rocznie 2,5 mld m sześć gazu. Później miał być rozbudowywany do 5. mld m sześć, a docelowo 7.5 mld. W roku 2009 podjęto decyzję, że od razu zbudujemy gazoport o większej możliwości rozładunkowej. Gazoport, który jest już w budowie, będzie więc większy niż ten planowany w roku 2007.

"Do tej pory zapowiadano, że gazoport będzie początkowo mógł odbierać 2,5 mld m sześc. gazu, a po rozbudowach - 5 mld m sześc., a potem 7,5 mld m sześc. Obecnie Polskie LNG postanowiło, że od początku terminal będzie mógł odbierać do 5 mld m sześc. gazu (jedną trzecią krajowego zapotrzebowania). To również jest związane z kontraktem z Katarem, który będzie wysyłać gaz do Polski nowej klasy statkami-gazowcami Q-Flex. Transportują one 216 tys. m sześc. gazu, dwa razy więcej niż klasyczne gazowce, a to obniża koszty dostaw. Ale do rozładowania statku Q-Flex w gazoporcie trzeba od razu zbudować dwa zbiorniki gazu, zwiększając jego przepustowość do 5 mld m sześc. rocznie."

I jeszcze raz powtórzę. Jak masz oskarżać Tuska o przekręty, znajdź jakiś dowód. Wskaż, która część gazoportu, jest budowana za zbyt duże pieniądze, a nie pisz bzdur.

III.

O tym, o którym piszesz w nowym zdaniu.

Światowy kryzys systemu finansowego i wywołany przez niego kryzys gospodarczy jest niezaprzeczalnym faktem. Wpływa on niestety na stan finansów publicznych. Porównywanie deficytu z roku 2006, kiedy była świetna koniunktura, z latami, kiedy panował światowy kryzys, nie ma sensu. Sam widzisz, że nie potrafisz wymienić niepotrzebnych wydatków, które Rostowski wprowadził do budżetu.

A z tego, że poradziliśmy sobie z kryzysem, najlepiej w Europie należy się cieszyć, a nie udawać, że kryzysu w ogóle nie było.

IV.
Po raz kolejny powtórzę, bo widzę, że dalej nie rozumiesz. Tych pieniędzy nigdy nie było. W budżecie Gdaki ich nie było, gdyż po co przelewać na jej konto pieniądze, które nie zostaną wykorzystane? Zostały one w budżecie państwa i przekazane na inne cele. Druga opcja jest taka, że państwo zaciągnęło o tyle mniejszą pożyczkę. W obu przypadkach na koncie GDAKI tych pieniędzy nie było. Z resztą sama GDAKA tak twierdzi. Jedynym problemem jest to, że resort finansów nie potwierdza tej wersji. To potwierdzałoby tę drugą opcję - o tyle mniejszą zaciągnęliśmy pożyczkę.

Oj, mylisz się. Tutaj PO nie przyznaje się plusów i minusów. W tym temacie można przyznawać tylko minusy. Plusów jej rządów nie ma. Jeśli ktoś myśli inaczej, jest opętaną przez TVN ciemną masą.
ad. I
http://www.integrum.wroclaw.pl/decyzje_srodowiskowe.htm

Realizacja przedsięwzięć mogących zawsze znacząco oddziaływać na środowisko lub potencjalnie znacząco oddziaływać na środowisko, o których mowa w art. 71, ust. 2, pkt 1 i 2 Ustawy o udostępnianiu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o ocenach oddziaływania na środowisko, jest dopuszczalna po uzyskaniu decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach (tzw. decyzji środowiskowej).

Decyzje środowiskowe - w przypadku przedsięwzięć mogących zawsze znacząco oddziaływać na środowisko procedura w sprawie wydania decyzji środowiskowej przedstawia się następująco:

II. Jeżeli przyczyną wzrostu kosztów budowy gazoportu są jego większe możliwości odbioru gazu z tankowców to wszystko w porządku. Tyle że jak sam podałeś przyczyny wzrostu kosztów z 1,6 do 2,9 mld eksperci gazety prawnej szukali w nie do szacowaniu pierwotnego projektu. Ani słowem nie wspominając że gazoport Tuska będzie dwa razy bardziej przepustowy niż planowany za Kaczyńskiego.

Co do terminu to jest on związany z kontraktami na gaz. Zobaczymy co sie stanie z gazem jak przypłyną tankowce i nie będzie gdzie ich rozładować.

III. Kryzys sprzyja rozbudowie infrastruktury bo wszystko jest tańsze. I firmy wszelkiego rodzaju nie mają zleceń, bo inwestorzy nie mają kasy. Wiadomo że najlepiej mają ci którzy w kryzysie dysponują gotówką. Tusk miał do dyspozycji niewyobrażalną do niedawna kasę na infrastrukturę. Z funduszy unijnych. Miał możliwość wybudowania za nią dużo więcej niż Kaczyński w czasie koniunktury. Ile z tego wyszło wszyscy widzą.

A z kryzysem poradziliśmy sobie tak cudownie ze przez trzy lata dług państwa wzrósł o 280 mld. Mimo wzrostu PKB.

IV. Kto Ci powiedział ze chodzi mi o konto Gdaki? Ja jestem ciekawy gdzie jest 16 mld? Skoro nie ma ich Gdaka, MF nie potwierdza że je ma, a nikt się nie chwali ze dziura w budżecie będzie mniejsza o 16 mld bo ich nie pożyczyliśmy. Któraś z tych reakcji na pytanie "gdzie zaoszczędzone 16 mld?" powinna nastąpić. Nie nastąpiła żadna. Ty twierdzisz że pieniądze wydano na inne cele. Jakie? 16 mld to nie 20 zł.

Nikt Ci nie broni przedstawiać plusów rządów PO. Tylko że ciężko takie znaleźć. Nawet Tusk za sukces uważa budowę orlików bo niczym poważnym nie może się pochwalić.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 29.03.2011 o godz. 15:13.
Hej Nasz TS !!
Siwy_89
Senior Member

Stary 29.03.2011, 15:27
I. Nie masz racji. Myślę, że powinieneś to przyznać.

Kto może wydać decyzję środowiskową?
Decyzje środowiskowe wydaje:
wójt, burmistrz lub prezydent miasta,
starosta (gdy chodzi o podział i scalenie gruntów),
wojewoda (dla dróg krajowych oraz niektórych linii kolejowych, elektroenergetycznych oraz rurociągów, dla obszarów morskich zamkniętych).

przykład tutaj: http://www.gddkia.gov.pl/article/535...nek-drogi-nr-7'

II. Cieszę się, że doszliśmy do pewnego porozumienia w kwestii gazoportu ;-)

III. Tusk nie tylko wykorzystał fundusze unijne (dofinansowanie jest tylko na część dróg szybkiego ruchu), ale także uprościł procedury, co wpłynęło na szybszą budowę dróg.

IV. Ministerstwo Finansów nie potwierdza wersji, że pieniądze zostały w budżecie państwa. To potwierdzałoby tę drugą opcję, o której pisałem, że te pieniądze nigdy nie zostały pożyczone.

V. No, mamy kolejny sukces - Orliki. Może to głupota, ale powiedz tym wszystkim ludziom, którzy grają codziennie na tych boiskach, że ten niecały miliard, który poszedł na ich budowę, to kasa wyrzucona w błoto. Te boiska naprawdę przeżywają oblężenie. A jeszcze kilka lat temu trzeba było grać na betonie. I jeszcze jedna kwestia odnośnie Orlików. Trzy lata temu nikt nie wierzył, że ten plan zostanie zrealizowany. Tymczasem mamy ich już 1800, a kolejne są w budowie.

Mówienie, że rząd PO nic nie robi jest tak samo niesprawiedliwe, jakby powiedzieć, że rząd PiS też nie ma żadnych osiągnięć. Każda "ekipa" ma swoje plusy i minusy, osiągnięcia i porażki. O tym, czy ludzie wolą osiągnięcia PO w postaci np. Orlików, czy osiągnięcia PiS w postaci np. powstania CBA, zdecydują wybory.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 29.03.2011 o godz. 20:49.
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 29.03.2011, 17:30
Niekonik napisał(a):Wyświetl post
Maja beke powiadasz? AS ma racje... teraz go podpuszczasz, a zaraz bedziesz banowal jak Ci sie nie spodoba to co napisze.
Tak na dobra sprawe to modowie nie powinni uczestniczyc w takich dyskusjach, tzn nie powinni byc strona, poniewaz maja przewage... moga banowac jak im sie nie spodoba to co oponent napisze.
Oczywiście, że bedę banował. Każdego, kto zamiast pisac merytorycznie bedzie babrał się w przezwiskach i obelgach.
Jesli AS82 będzie pisał merytorycznie to nie będzie podstaw do bana.
Jesli Drozd zacznie obrzucać innych obelgami, też otrzyma bana
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

Niekonik
Banita

Od: 10.2007

Stary 29.03.2011, 17:40
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Oczywiście, że bedę banował. Każdego, kto zamiast pisac merytorycznie bedzie babrał się w przezwiskach i obelgach.
Jesli AS82 będzie pisał merytorycznie to nie będzie podstaw do bana.
Jesli Drozd zacznie obrzucać innych obelgami, też otrzyma bana
Z tego co wiem jedna z wytycznych ostatnio zbanowanego pana Cortezza bylo to, ze przez kilka dni pisal tylko w temacie politycznym a to jest forum Wisly Krakow. Sprawdz drogi kolego jaka srdnia ma Drozd -> ponad 90% wszystkich jego postow to temat polityczny. W tematach kibicowaskich sie osmieszyl... Jesli chodzi o obelgi rowniez nie przebiera w srodkach, ale to jest kolega spod urny wiec bana nie dostanie, prawda ?

Na koniec zapytam dlaczego kolega Cortezz dostal bana dozywotniego?

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów