|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Chętnie poznałbym więc szczegóły. Nie bardzo mnie interesują Twoje relacje ze Szpeniem, tak czy inaczej pytanie przez niego zadane wydało mi się ciekawe.
Ostatnio edytowane przez martin_6 : 02.09.2012 o godz. 19:24.
![]()
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas, Że na drzewach zamiast liści Będą wisieć komuniści! UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY! |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
http://www.gazetapolska.pl/126-niewygodni-sledczy-z-ipn "Faktyczna lustracja pracowników Ministerstwa Spraw Zagranicznych rozpoczęła się w czasie, gdy szefem MSZ była Anna Fotyga. Za jej kadencji tylko w samej centrali MSZ do współpracy ze służbami specjalnymi PRL przyznało się ponad 60 osób. Lustracja w MSZ spotkała się z atakami „salonu”. „Pani minister ma wprost obsesję na punkcie lustracji – słyszymy od rozmówców z resortu. Do gmachu na Szucha napływają z placówek więc wciąż nowe oświadczenia lustracyjne. Jak mówią dyplomaci, którzy pracują w MSZ od kilkunastu lat (zwani przez PiS korporacją Geremka), lustracja to ciąg dalszy "odzyskiwania" MSZ przez PiS” – pisała „GW” w 2007 r. W tym czasie niektórzy pracownicy służby zagranicznej odeszli z ministerstwa właśnie z powodu konieczności złożenia oświadczeń lustracyjnych. Co ciekawe, niektórzy z nich – jak np. Tomasz Turowski (opisany przez „Rz” tajny współpracownik wywiadu PRL) – zrezygnowali z pracy w MSZ i wrócili dopiero po przejęciu władzy przez PO, gdy szefem MSZ został Radosław Sikorski" Jeśli nie pamiętasz już tamtych realiów to polecam wrzucenie w googla chasło lustracja, MSZ, 2007 a będziesz miał okazję zobaczyć jaką histerię nad lustracyjnymi działaniami Fotygi w MSZ wyprawiała GW do spóły z Geremkiem. Warto sobie przypomnieć.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 02.09.2012 o godz. 22:02.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ciekawe materiały. Dzięki.
![]()
Że przyjdzie kiedyś taki czas, Że na drzewach zamiast liści Będą wisieć komuniści! UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY! |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Bolek przy pomocy PO-stkomunistycznego sądu chce zniszczyć Wyszkowskiego, za to, że ten powiedział o nim prawdę:
Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Trochę o gazie i gospodarce:
http://biznes.interia.pl/raport/gaz-...polsce,1838049 "Jak możemy przeczytać w Biuletynie Rady Gospodarczej działającej przy premierze, zmieniło to prognozowane przepływy handlowe ropy i gazu, skłaniając do obniżenia zakładanych w dotychczasowej strategii plany wydobycia ze złóż konwencjonalnych. Jednocześnie Gazprom zamroził plany eksploatacji arktycznego podmorskiego złoża gazu Sztokman, ponieważ koszty okazały się zbyt wysokie. Rosja nie jest przygotowana na kryzys: gospodarka jest w dużej mierze uzależniona od cen surowców i od politycznych decydentów. To nie sprzyja długofalowym inwestycjom. - Ryzyko jest tu wysokie, ale i zyski mogą być dość wysokie - ocenia Iwona Wiśniewska, ekspertka z Ośrodka Studiów Wschodnich." I trochę o AG: http://fakty.interia.pl/tylko_u_nas/...odzine,1838353 "A może komisja byłaby tym antidotum, które znalazłoby ten biznesowy układ, o którym pan mówi, że być może chciał się zemścić na premierze? Ja nie wykluczam, że faktycznie część tzw. postkomunistycznego biznesu może być rozczarowana rządami Platformy i mogła dojść do wniosku, że jest pora na to, żeby wysadzić Donalda Tuska z siodła, ale jeżeli tak było, to się przeliczyli. Ale oni wykreowali Marcina P., czy tylko skłonili Marcina P., żeby zatrudnił syna premiera? Ja sądzę, że za Amber Gold stoi świat przestępczy, a nie żadna część biznesu, czy innego. Natomiast to, że tak mocno wyeksponowano w całej tej sprawie współpracę Michała Tuska to już nie był przypadek" Gowin po raz kolejny wskazuje na "źródła" afery AG. I jeszcze to: "A nie wkurza pana, że on nie straci majątku pozyskanego na tym przestępstwie i na paru innych, które popełnił wcześniej? Nawet w oparciu o obecne przepisy da się znaczną część majątku odzyskać, natomiast faktycznie w z Ministerstwie Sprawiedliwości, a wiec precyzyjniej w komisji kodyfikacyjnej przygotowujemy rozwiązania, które pozwolą w przyszłości odbierać przestępcom majątki. Czyli będzie konfiskata mienia przestępców i nie tylko - mienia pochodzącego z przestępstwa? Takie są nasze plany. Bo to pomysł Prawa i Sprawiedliwości, podkrada pan... To jest pomysł np. amerykański. Taki, któremu myślę, że większość Polaków przyklaśnie, bo chyba wszyscy mamy takie poczucie, ze państwo polskie i polskie prawo jest zbyt pobłażliwe wobec ciężkich przestępców, a zbyt surowe wobec tych, którzy popełniają drobne przewinienia. Ale pan wie, ze będzie taki projekt? Tak, zapowiadam" To się nazywa ekspres w kopiowaniu pomysłów. PiS wczoraj Gowin dzisaj .
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 03.09.2012 o godz. 10:42.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ale chyba powinieneś się akurat cieszyć, że Gowin chce wdrożyć w życie jakąś część programu PiS-u?
![]()
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To nie widać jak bardzo się cieszę? Tak bardzo że aż boki zrywam. Przede wszystkim z tego że PO po pięciu latach rządów potrzebuje wystąpienia JK aby wpaść na taki pomysł. Biorąc pod uwagę ten ich "entuzjazm" dla proponowanego rozwiązania zaczynam jednak mieć obawy że, moim zdaniem bardzo pożyteczne przy zwalczaniu korupcji możliwości, zostaną przez nich wykorzystane tak samo jak np: CBA. Przyjdzie do konfiskaty majątku np: Mira i okaże się że "nie można bo to prowokacja". Z krowy nie zrobi się nigdy konia wyścigowego.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 03.09.2012 o godz. 11:28.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
dziś u Rymanowskiego Ziobro powiedział, że nie ma w polityce słowa plagiat. Odniósł się do expose JK w którym proponuje zwolnienia podatkowe dla emerytur i rent poniżej 1000 zł. To był postulat Solidarnej Polski.
Wiślak - hasło piszemy przez H |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
http://fakty.tvn24.pl/pomysl-na-polske,274382.html
Materiał z wczorajszych Faktów Obejrzyjcie, polecam zwłaszcza szpeniowi Red. Sobieniowski w formie, czyli jak sprowadzić opozycję do rangi nieodpowiedzialnych idiotów, tym samym pochlebiając naszemu wodzowi Donaldowi i całemu rządowi Może starsi wiekiem się wypowiedzą, gdyż ja niestety nie mogę tego pamiętać - propaganda rodem z lat 70 i 80? No i ten hit - gimnazjum wprowadziło PiS! W 1999r! Co z tego, że nawet jeszcze nie istnieli, co z tego, że to przeszło przez AWS głosami Donalda, Komora itp - to reforma nieistniejącego PiSu i już! ![]() Czy wczorajszy nagłówek na Onecie - "Kaczyński: chcemy wprowadzić nowy podatek". Ot "mała" propaganda, czego się nie zrobi dla naszego wodza D.T. ![]() Jakby to powiedział Pan Wajda - zaprzyjaźnione stacje nam pomogą, bo przecież z PO się śmiać nie wolno (Miszczak )Tymczasem na GW - SuperPremier, ratujący z poświęceniem omdlałe dziecko w czasie inaguracji roku szkolnego. To nie ptak, to nie Superman - to SuperTusk! Pamiętacie podobne akcje z Putinem czy Kim'em? ![]()
Ostatnio edytowane przez Wizard : 03.09.2012 o godz. 13:00.
![]()
Jesteśmy fanatykami, bo tylko fanatycy umieją dokonać wielkich rzeczy. - J. Mosdorf
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Znając życie, to któryś z rodziców tego dziecka jest przypadkowo działaczem PO a "omdlenie" zostało starannie przygotowane by służalcze media przedstawiły go w korzystnej sytuacji. Stare sowieckie metody. Pewnie we wszystkich po-stkomunistycznych telewizjach będzie leciała ta pokazówka jako najważniejsza wiadomość dnia.
Czekam jeszcze aż obezwładni na ulicy gangsterów, odda krew w szpitalu dla zwykłego szaraczka i pomoże starszej pani w polu podczas wykopków. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
|
Plany PIS są ciekawe. Ciekawe jak żadne plany od wielu lat jakiejkolwiek partii .Natomiast martwi mnie brak realnych propozycji dla przedsiębiorców. Widać że tak gałąź ich polityki leży .Wiązałem co prawda nadzieję ze Wipler coś zrobi w tej kwestii a tu nic.
Nie wiem czy się kiedykolwiek doczekam np. ustawy o zwolnieniu z płacenia podatków od niezapłaconych faktur i przeniesienia tego obowiązku na płatnika faktury czy ustawy o zwolnieniu z płacenia składek emerytalnych jeśli przedsiebiorca wykaże dochód zerowy w danym miesiącu.Psia ich mać liberałowie 5 lat rządzą i nic z tym nie robią a uchwalają jakies pseudo" jedne okienka" albo proponuja połączenia PIT i CIT (to PIS teraz ale tez chyba Pawlak o tym mówił) co ma drugorzędne znaczenie dla przedsiębiorów
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 03.09.2012 o godz. 13:44.
![]()
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio. Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Online |
|
|
Hi hi hi należący do cudaka leming poświęci własne dziecko dla dobra propagandy. Tusk ratownik medyczny
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Rozwalił mnie komentarz kumpla:
"jakby to zrobił Kaczyński to nagłówek by brzmiał " Jarosław Kaczyński bił dziecko po twarzy " ![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
gdzie mogę poczytać o programie PiS dla Polski? nie chce artykułów, chce listę.
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Oj śmiejecie się.
Pewnie chłopak zemdlał bo się dowiedział że jeszcze pracować nie zaczął a ma do spłacenia ponad 20 k długu publicznego ![]() ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Online |
|
|
Co robi Tusk ?
Wg propagandy "śpieszy z pomocą" Choć pozycja taka trochę sedesowa.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 03.09.2012 o godz. 14:21.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
propozycji to My mamy na pęczki, od lew do prawa. Co rusz przy kolejnych wyborach mamy propozycje.
Mnie interesuje za co te propozycje zrobimy i skąd te pieniądze weźmiemy. Obiecać socjal może każdy, bony, mniejsze podatki czy wolne kwoty każdy potrafi powiedzieć. Tylko nikt nie ma pomysłu, skąd wziąć na to środki. A tego nie ma ani tutaj, ani wcześniej nie było. Populizm typu - zredukujemy rozrośniętą kadrę budżetowa, odrzucam z miejsca. Ani nie jest rozrośnięta, ani dobrze opłacana ..
Ostatnio edytowane przez Szpen : 03.09.2012 o godz. 15:38.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
http://fakty.interia.pl/polska/news/...i-roku,1838540 "Podczas uroczystości, która odbywała się na boisku szkolnym, zasłabł nagle stojący blisko szefa rządu chłopiec. Premier pochylił się nad leżącym na sztucznej trawie uczniem i próbował go ocucić. Dość szybko jednak do akcji wkroczyli strażacy i służby medyczne. Chłopiec został przeniesiony do karetki. Zdarzenie zrelacjonowała "Gazecie Wyborczej" Anna Gonia, reporterka Polsatu. "Chwilę później w tłumie dzieci zemdlała jeszcze jedna dziewczynka. Mam wrażenie, że organizatorzy trochę przesadzili z długością przemówień. Najdłuższe miał wójt i to właśnie podczas jego przemowy stojące na rozpalonym słońcem placu dzieci zaczęły mdleć" - powiedziała" Biednym dzieciakom kazano stać w słońcu i wysłuchiwać dyrdmał plecionych przez ryżego knechta tak długo aż w końcu zaczęły mdleć. A żydowska zgodnie z najlepszymi wzorcami maniplacji zamiast napisać że "Premier doprowadził dzieci do omdlenia" pisze "Premier ratował omdlałego chłopca". Gdyby to nie było tak tragiczne to było by naprawdę śmieszne.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 03.09.2012 o godz. 16:56.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Abstrahując od realności tej propozycji (akurat moim zdaniem jak najbardziej do zrobienia) uważam że tak jak w 2005 PiS wygrał na haśle "walki z przestępczością" tak następne wybory (jestem przekonany że przedterminowe) wygra się moim zdaniem na dwóch hasłach: "walki z bezrobociem" i "walki z korupcją". Podjęcie tych dwóch tematów przez PiS wydaje mi się być dobrym ruchem z punktu widzenia strategii wyborczej. Partia która przekona wyborców że jest w stanie zrealizować te hasła wygra wybory. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Żeby stworzyć miejsca pracy trzeba :
a) zachęcić wielkie -kolejne- koncerny do inwestycji w Polsce b) zmniejszyć koszty pracy i hiper obciążenia dla polskich przedsiębiorców (o czym wyżej juz pisałem) c) uprościć prawo podatkowe i cywilne w sensie zmniejszyć możliwość interpretacyjne sądów (w kontekście działania firm) Obecne propozycje PIS to może 30% potrzeb (słyszałem tylko o punkcie c)) , a jako że trzeba wziąśc pod uwagę że z uwagi na koniecznośc koalicji i możliwych kompromisów z koalicjantem - to do zrealizowania będzie połowa z tego czyli nic. W związku z tym 1,2 mln miejsc pracy jest nierealne. Ma Jarek dobre kontakty z Kluską - brać go na eksperta - chłop wie co trzeba zrobić i ułoży plan gospodarczy ![]() ![]()
– Panie marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio. Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 03.09.2012 o godz. 17:29.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Było już trochę o tym "jak to się robi" na kolei. Kontynuacja:
http://niezalezna.pl/32501-kolejowa-pajeczyna I szacunki naszego długu publicznego: http://niezalezna.pl/32499-trzy-bili...szlych-pokolen
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 03.09.2012 o godz. 20:42.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Jeśli piszę się najpierw tak: „syn premiera jest dużym chłopcem i może robić co chce”to po stwierdzeniu takim jak to: „W naszym państwie również społeczeństwo ma święte prawo ocenić lub nie premiera Tuska (po działalności jego syna jak mniemam), zgodnie z własnym sumieniem w kontekście pracy dla AG” odnajduję postęp na tyle duży że mogę spokojnie potwierdzić że „nie ma problemu”. 2. Tak się składa że jestem w podobnej sytuacji. Nie mam zamiaru polemizować na temat tego jaka jest definicja recesji bo tak jak wspomniałeś jest ona sama w sobie dość subiektywna. Podkreślę tylko że przy całym subiektywizmie najbardziej rozpowszechnioną definicją (i stąd moje „uznaje się” zamiast „jest” w poprzednim poście) jest ta zakładająca dwa sukcesywne kwartały spadku GDP. To stwierdzenie: „Gospodarka ciągłego wzrostu już jakiś czas temu przeszłą do historii” to absolutna nieprawda (od biedy można próbować dowodzić że jest to prawda w warunkach kryzysu gospodarczego). Jeśli chodzi jednostkę mierzącą: zgoda na GUS, sugeruje jednak dane kwartalne a nie miesięczne i przyjęcie recesji w wersji „klasycznej” (a więc dwa następujące po sobie kwartały spadku GDP). 3. Jeśli weźmiemy pod uwagę Twoje poprzednie stwierdzenie: „PIS to aktualnie partia wojująca z wszystkim. Trochę pasująca do "modlitwy Polaka" z końca dnia świra. Wszystko jest złe, wszędzie jest źle. Oraz ich wieczne zastępowanie argumentów szabelkami i szarżowaniem na wszystkich jest równie nudne” to stwierdzenia takie jak to: „Linki przeczytałem, rzeczywiście PIS prowadzi działania koncepcyjne. Z tego twierdzenia się wycofuję dalej niestety nie jest alternatywą dla rządzącej dżumy” czy to „Wiem, że PIS ustawy piszę, chociażby przez pryzmat ostatnich wyborów. Chodziło mi bardziej o siłę i kreację przekazu” trudno odebrać inaczej niż jako pewien postęp. Jeśli przez „równoważność” argumentów w dyskusji o mediach rozumiesz to że opinia o „głupocie Polaków” odpowiadającej za obecny stan kraju jest równoważna z argumentami wskazującymi na to że stan kraju jest w pewnym stopniu funkcją absolutnej dominacji w mediach tylko jednej ze stron dyskursu , to pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą. Zacytuję tu opinię jednego z dziennikarzy: „Nasze największe telewizje maja swoje korzenie jeszcze w czasach PRL. Ironia losu: od początku III RP budujemy rzekomo transparentny system demokratyczny, ale jego znaczącym elementem są media budowane na zakulisowych grach i niejasnych układach o których wiedza jest zwykle zastrzeżona i poufna. Jeśli zardzewiałą, zanieczyszczoną rurą puścić wodę, choćby czystą, ona i tak się zabrudzi. PO otrzymała prezent: życzliwość i parasol ochronny ze strony niemal wszystkich mediów. To oznacza codzienną, docierającą do większości Polaków prorządową propagandę i brak możliwości krytycznego wglądu w rzeczywisty stan kraju i kondycję władzy. Przekłada się to na nastroje, oczekiwania i wyobrażenie społeczne.” Podobnie niewłaściwie odbierasz wskazanie na podobieństwa rynku medialnego w krajach postkomunistycznych. Bynajmniej nie chodzi mi o przekonywanie że Polacy nie powinni się rozwijać intelektualnie. Wręcz przeciwnie: wskazuję że problemem w tym rozwoju jest utrwalony w systemie oligarchicznym układ medialny charakterystyczny dla obszaru postkomunistycznego. Zupełnie nie zgadzam się z Twoją oceną inwestycji infrastrukturalnych. Absolutnie nie dostrzegam tego aby dokonał się „skok cywilizacyjny”. Powiedziałbym że wręcz przeciwnie. Mamy bowiem do czynienia z nieprawdopodobnym wręcz regresem w sektorze budowlanym spowodowanym korupcją i niekompetencją władz. Jestem przekonany że przy właściwym zarządzaniu (takim jakie było za Polaczyka) można było zrealizować nie 50% inwestycji jak sugerujesz, ale w granicach 80-90%. Przypomnę Ci że zrealizowano około 20%. Po drodze topiąc gotówkę w różne: DSS, Radko, NDI, Granity, PDiM i całą masę innych wynalazków. Tej ilości środków które udostępniła nam na inwestycje infrastrukturalne Unia prawdopodobnie nie będziemy mieć już nigdy. I zostało to stracone przez niekompetencję i zwykłe oszustwa. Mało tego że straciliśmy tę szansę to jeszcze prawdziwą hekatombę przeżywa nasz sektor budowlany. Bankructwa: PBG i PMX są tylko wierzchołkiem góry lodowej. Dobrym przykładem symbolizującym to co PO zafundowało nam zamiast inwestycji infrastrukturalnych jest DSS dostający dzięki pomocy „lobbysty” bez przetargu kontrakt na budowę autostrady, znikający z kasą za jej budowę i pozostawiający setki podwykonawców którym po raz drugi musi zapłacić państwo. I wbrew temu co piszesz w ramach obowiązujących regulacji (ustawy o zamówieniach publicznych) można było ten proces zorganizować dobrze, bez płacenia „podatku korupcyjnego”. Tyle tylko że wymagało by to wcześniejszej eliminacji „czworokąta bermudzkiego”. No ale to wymagałoby zmiany rządzących . I kółko się zamyka. Jako puentę tego tematu pozwolę sobie zacytować posła koalicji i jednocześnie wiceprzewodniczącego sejmowej komisji infrastruktury Piechocińskiego: „To kompromitacja państwa i polityków. To zaczyna być syndrom klęski w procesach inwestycyjnych” (i link http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/piechocinski-wirus-upadlosci-przyszedl-z-drog,1835817,4199 ). 4. No cóż, najwyraźniej czytasz moje posty niezbyt uważnie. Twoja prośbę spełniłem już wcześniej (post numer 19010 z 24.08) ale proszę odpowiedni cytat: „Biorąc pod uwagę bardzo krótki okres rządów, bardzo chwiejną większość sejmową i wściekłą nagonkę w mediach PiS zrobił dla rozwalenia układu znacznie więcej niż można się było spodziewać: likwidacja WSI, powołanie CBA, lustracja, aktywizacja sądów i prokuratury w walce z korupcją i aferami gospodarczymi, przygotowanie raportów na temat działalności WSI, rozwój IPN itp., itd. Naprawdę trudno jest mi zrozumieć jak można twierdzić że PiS zrobił „za mało” w kwestii walki z „układem?”. Ponieważ jak widać temat Cię intryguje pozwolę sobie w tym miejscu dopisać kilka elementów: „oczyszczanie” MSZ z osób związanych ze służbami komunistycznymi, tworzenie od podstaw SKW i SWW, odsunięcie od kierowania prokuraturą i sądami ludzi „uwikłanych w układy”, ujawnienie „afery paliwowej”, działania przeciwko politykom oskarżonym o korupcję (Sawicka, Lepper, Lipiec), odsunięcie od służb osób pokroju Dukaczewskiego czy Czempińskiego to tak z pamięci i na szybko. Jeśli podane przykłady jednak Cię nie przekonały mogę podać ich znacznie więcej. Moim zdaniem jednak jak na 1,5 roku pracy w bardzo niesprzyjającym środowisku to chyba nie ma się czego wstydzić? Jeśli chodzi o Twoją propozycję to niestety nie zrozumiałeś mojego tłumaczenia, w obecnym systemie, finansując ze swojej składki emerytury poprzedników nigdy nie zbierzesz środków wystarczających na to aby sfinansować swoją emeryturę. Ale może przykład numeryczny. Załóżmy że koszt emerytur roku 2010 wynosi 100. Przy czym 80 z tego jest finansowane składkami obecnie pracujących a reszta (ponieważ nie wystarcza środków z bieżących składek) jest finansowana z dotacji budżetu. Powiedzmy że w roku następnym na wskutek zgonów koszt emerytur zmniejszył się o 10 ale jednocześnie doszli nowi emeryci których koszt wynosi 15. A więc do sfinansowania jest 105. Ponieważ wpływy z bieżących składek nie rosną (wynoszą ciągle 80) zatem budżet musi dołożyć 25. Biorąc pod uwagę obecną sytuację demograficzną i rynek pracy za 20 lat (powiedzmy że wtedy przejdziesz na emeryturę) do wypłacenia w roku 2030 będzie 120 z czego ze składki uzyskasz 80 (bez zmian) a resztę sfinansować będzie musiało państwo. Innymi słowy: nie dość że wszystkie Twoje składki zostały wydane na emerytury Twoich poprzedników i z Twoich pieniędzy „w kasie” nie ma zupełnie nic to jeszcze dodatkowo udział budżetu państwa w finansowaniu emerytur wzrósł z 20 do 40. Wypłacanie Twoich emerytur zależeć będzie tylko od tego ile składek uda się zebrać od Twoich następców oraz od tego na jakie dofinansowanie zdecyduje się budżet. Nic takiego: „koszt utrzymania starego system będzie coraz mniejszy a zatem pieniądze na moją realną prywatną emeryturę znacznie większe. Nawet jeśli dziś będę mógł odkładać tylko 20% dla siebie i tak dla mnie i wszystkich uczciwie pracujących ludzi w przyszłości emerytura będzie znacznie wyższa” nie będzie mieć miejsca. Koszt utrzymania starego systemu będzie rósł (to efekt przedłużenia średniego okresu życia) a pieniędzy na Twoją realną prywatną emeryturę nie będzie żadnych, bo pójdą one w całości na sfinansowanie emerytur poprzedników. Ze swoje składki nie odłożysz nic , a w przyszłosci będziesz musiał polegać na składkach swoich wstępnych i (w coraz większym stopniu) na dofinansowaniu z budżetu. Mam nadzieję że ten opis jest już wystarczająco jasny. Podsumowując: swoim pomysłem nie tylko nie rozbijesz oligarchii ale w ogóle nie będziesz w stanie zmienić systemu. 5. Jeśli to: „Niestety jeśli coś jest spójne z chwilowymi interesami władzy teoria i praktyka mocno się rozjeżdżają. Dlatego też nie widzę wielkiej przyszłości w PIS`ie (nawet zakładając ich dobre intencję) mentalność ludzi jest jaka jest.” ma oznaczać że Twojego znajomego lekarza trzymano w czasach rządu PiS ponad 48 godzin bez postawienia zarzutu po powiem szczerze że wątpię (i to jest eufemizm). Zdecydowanie bardziej przekonuje mnie argument że Twój znajomy „ściemnia” tudzież z jakichś powodów nie chce powiedzieć wszystkiego. Ponieważ nie mam możliwości merytorycznego odniesienia się do tego przypadku (a podana przez Ciebie argumentacja w ogóle mnie nie przekonuje) a zestawianie go z AG brzmi dla mnie wręcz kuriozalnie proponuję zostawić ten temat. Nie jestem pewien co skłoniło Cię do cytowania tutaj tak oklepanych stwierdzeń jak to: „Mitem jest, że ubezpieczenie na dzień dzisiejszy jest darmowe”. Nie przypominam sobie abym w trakcie dyskusji negował taką oczywistą oczywistość. Podobnie to: „Nie jest żadnym problemem ubezpieczenie medyczne które będzie obejmowało również te ciężkie przypadki”, bez wchodzenie w szczegóły analizy kosztów „chirurgii ciężkiej” można wykazać że koszt jej finansowania jest problemem wskazując że pomimo niewątpliwego zapotrzebowania na rynku nie pojawiły się firmy oferujące tego typu usługi. Również porównanie systemu „publicznego” i „korporacyjnego” nie bierze zupełnie pod uwagę faktu że zdecydowana większość usług medycznych w systemie „publicznym” (w granicach 70-80%) jest świadczona dla emerytów i rencistów których wkład w finansowanie sytemu jest znikomy. Gdyby przeprowadzić teoretyczny eksperyment polegający na tym że do sytemu „korporacyjnego” odsyła się wszystkich emerytów („uwalniając” od nich tym samym system „publiczny”) to okazało by się że system „korporacyjny” pada (tak w sensie operacyjnym jak i finansowym) a ten „publiczny” staje się jednym z najlepszych na świecie. Uwagi dotyczące meandrów finansowania sytemu opieki zdrowotnej są takie same te opisujące system emerytalny w punkcie powyżej. 6. Chyba nie zrozumiałeś analogii. Przypominam Ci przykłady z Koreą i Niemcami. Problemem okazali się nie obywatele ale rządzący. Tak jak potrafili sobie poradzić (i zbudować sprawnie funkcjonujące państwa) w RFN i Korei Płd tak samo ci sami Niemcy i Koreańczycy rządzeni przez hołotę spieprzyli swoje państwa w NRD i KRLD. I to jest przypadek Polski: ta sama hołota która spieprzyła PRL pierzy teraz III RP. A tezy takie jak te: „Czas skończyć narzekać na 45 lat komuny i zabrać się do roboty” mają sens tylko wtedy jeśli naprawdę najpierw zaczniemy od skończenia z komuną. Inaczej będzie tak jak z robieniem domu ze stajni (analogia Arapaho) : tak długo jak nie wywalisz gnoju i wszystkiego nie uporządkujesz tak długo samo wstawianie nowych mebli do istniejącego syfu nie zrobi ze stajni domu.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 04.09.2012 o godz. 00:35.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Cytat:
A to pewnie już było wiele razy, ale nie zaszkodzi przypomnieć ![]() http://www.youtube.com/watch?v=pGWNnFnQ5AI
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 04.09.2012 o godz. 07:05.
![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Projekty o których piszesz elektrownia atomowa czy gaz łupkowy - to projekty bardzo specjalistyczne dla ograniczonego grona fachowców w dużej mierze dla zagranicznych firm. Do tego energia atomowa to niebezpieczna "zabawka' z której wycofuje się prawie cały zachodni świat. Niemcy tworzą plan 2016 a USA przeznacza 640 tyś hektarów przeznaczonych na energie odnawialną http://www.systemykomfortu.pl/energi...ergi-odnawialn ![]()
|
|