|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Junior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Obiecuję, że zajmę się elewacją. Macie to jak w banku! Pzdr
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Tak tak, obniżmy jeszcze murawę. Ze skyboksów murawa będzie zaczynać się od jej środka
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Jeśli przed wyborami opinia publiczna nie zdoła wymusić podpisania konkretnych umów i działań na północnej, bardzo prawdopodobne, że tak się skończy.
Ostatnio edytowane przez Markus : 09.09.2010 o godz. 16:34.
![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
![]()
Dan Petrescu: "Jeżeli polscy piłkarze nie zmienią swojego podejścia do wykonywanego zawodu, takie wpadki będą się wam zdarzać coraz częściej"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
Trybuna C miała zostać zburzona i na jej miejsce zbudowana nowa, A/B miało zostać stare, dobudowany miał być tylko dach i zagospodarowana przestrzeń pod trybunami. Tak czy siak, projekt od początku był błędny bo zbudowano za szerokie trybuny za bramkami, później już nic się z tym nie dało zrobić. |
|
|
|
Banita
Od: 05.2009
Offline |
|
![]()
Ostatnio edytowane przez Donki : 09.09.2010 o godz. 17:07.
|
|
|
|
Pro Publico Bono
Od: 08.2003
Offline |
|
Czy nie przypadkiem właśnie te nieszczęsne 17 metrów ? Bo jeśli tak, to nowe trybuny zostały zaprojektowane tak aby tą odległość utrzymać ( zachować jednocześnie proporcje stadionu ) i nie robić większych dziur mdz trybunami. Przypominam, że A/B miało zostać i o narożnikach też nie było mowy. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Elu,
Od A i B odległość była mniejsza, gdyż boisko było przesunięte w stronę tej trybuny. Z tego też powodu odległość od C była jeszcze większa. Mówimy o jednym z pierwszych projektów, nie znajdę teraz wizualizacji. Narożniki nie były zaprojektowane, jednak w komentarzach do projektu było zapewnienie, ze istnieje możliwość ich dobudowania w późniejszym terminie. Generalnie Obtułowicz wykazał się skrajnym brakiem wyobraźni projektując 100-metrowe trybuny przypasowane do boiska 68-metrowego. I za to trzeba go winić. Jego osobiście. To co w ostatnich latach jest winą jego charakteru (brak zgody na oddanie innym projektowania jego "dziecka") a nie umiejętności - tak naprawdę niewiele z projektu trybun wschodniej i zachodniej jest jego "dziełem", tylko jego pracowników, praktykantów etc... On pod tym się podpisywał, co nie dodaje mu splendoru. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Ela ale zawsze można było przesunąc boisko do AiB... wtedy było by automatycznie więcej miejsca na trybune C
![]()
Jechałeś gdzieś kiedyś na 90 minut
|
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
Nie pomyślałam o tym i najwyraźniej Obtułowicz też nie. Faktycznie jego błąd. Rav - skoro tak tak piszesz, to tak zapewne było. Nie znam aż tak dobrze historii budowy. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
O fantazji Obtułowicza i jego pracowni niech świadczy chociażby ten projekt z kwietnia 2007 (ostatni przed tym z dwupiętrowymi trybunami).
http://www.wislakrakow.com/www/pictu...ecien-2007.jpg Projektant uznał w nim że: - trybuny główne, niewiele wyższe od tych za bramkami, ale jednopiętrowe będą na tyle pojemne, że łącznie na zmieszczą się na nich 32 560 osób. - do dachu przypięta zostanie kratownica pokrywająca całą murawę (nie wiem jakim cudem to się miało trzymać, do dziś tego nikt nie wie), zaś gdyby zaszła konieczność zakrycia murawy na odpowiednie pomosty techniczne wyjdą panowie i zaciągną jakiś materiał )))) PO-WA-GA!- miejsca dla vipów umieszczone zostaną na saaamej górze pod dachem ))) hektary od boiska.Był też jeden plus tego projektu w porównaniu z wcześniejszym - odciągniki od dachu nie wychodziły już na park Jordana. Nie ma jednak pewności czy nie zahaczały o ulicę Reymana Wtedy też jeszcze oświetlenie mogło być podwieszony pod dachem, a nie trzeba było konstruować jakieś maszty. No i trzeba przyznać, że bryła tego cuda była bardziej spójna niż to co jest teraz. A bardzo dawny projekt sprzed około 10 lat wyglądał tak (Obtułowicz zamieścił go sobie zdaje się na ulotce wyborczej): ![]()
Ostatnio edytowane przez rav : 09.09.2010 o godz. 17:49.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
||
![]() Ja nie widzę wielkiej zasługi że akustyka jest bo musi być, ani że trybuny prezentują się ok.To co miał do spartolenia to spartolił
Budujesz D - ok jest dziura ale tylko względem AB i C, czyli trybun które też mają być wyburzone.Następnie buduje się nowe AB i nowe C kilka metrów bliżej murawy i zamiast kosmicznych 17.5 , mamy normalne 10 . Jak dla mnie jest to tylko niedbalstwo i niechlujstwo + kompletna nieznajomość tematu budowy stadionu. Dobrze że zauważyłaś że pierwsza koncepcja była taka że stadion miał być na 22 czy 23 tyś widzów i już w tej koncepcji było 17.5 metra, co jest absurdem - taka odległość przy tak małym stadionie? Ja wiem że to już musztarda po obiedzie ale wszyscy czepili się chłopaka który nie drwi sobie z Wisły tylko z Obtułowicza, który stary stadion z bieżnią lekkoatletyczną z tego co pamiętam i stąd ta odległość, zastąpił nowym stadionem który już bieżni nie ma ale spokojnie mógłby mieć. Zasada że stadion piłkarski to stadion stricte piłkarski, weszła już ze 20 lat temu i po to buduje się stadiony bez bieżni, by właśnie poprawić jakość oglądania meczu.Obtułowicz zrobił stadion piłkarski na wzór piłkarsko-lekkoatletycznego.Niestety. A jak usprawiedliwić że mimo 17.5 metra, ze skyboksów z pierwszych rzędów nie widać całości murawy?Jak usprawiedliwić to że najpewniej i ze środka nie widać? |
||
|
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
|
Zapewne to abstrakcja ale czy podmiot wynajmujący skyboks w ramach prawa do zaadaptowania go według własnego pomysłu mógłby zlecić ścięcie tego nieszczęsnego betonowego murku i zastąpienie go np. estetycznymi stalowymi barierkami z dokręconymi do nich szybami z lustrem fenickim?
Jest to znaczna ingerencja w wygląd stadionu i rozumiem, że psuje jego jakkolwiek to nazwać "harmonię" betonowego bunkru, ale znacznie podniosłoby to funkcjonalność najdroższych miejsc i pomieszczeń na stadionie. Więc ponawiam pytanie, czy istnieje możliwość takiego skonstruowania umowy między wynajmującym a operatorem? |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2007
Offline |
|
|
Nie jestem znawcą tematu, ale póki znawcy sie nie odezwą - sprostuję:
Problem aż takiej dużej odległości od boiska wziął się ze zmiany koncepcji przed konkursem na miasta-gospodarzy Euro. W planach odsunięto trybuny i doprojektowano narożniki ( w pierwotnych planach miały być wolnostojące trybuny (tak, jak przed wojną budowano sic!)i. Z dwojga złego - wolę już to, co powstało. Nie zmienia to faktu, że gdy koncepcja wyewoluowała z mniejszej iwestycji (jednopoziomowe C-D-E i stara AB) w stronę pełnej przebudowy należało powiedzieć stop! i rozpisać od nowa przetarg na rozbudowę stadionu w oparciu o wybudowane trybuny północ-poludnie. Myślę, że mogło urodzić się coś pięknego z tego... |
|
|
|
Banita
Od: 05.2009
Offline |
|
A to że zmienił sie projekt nie ma tu znaczenia. |
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|||
I w przeciwieństwie do niektórych , w tym Ciebie, potrafię dostrzec i te rzeczy zepsute i te zrobione dobrze. Staram się być obiektywna. Cytat:
I PiotrG i Rav potwierdzili, że A/B miało zostać. Ale to nieważne - wiertar słusznie zauważył, że można było płytę boiska przesunąć. Chyba, że pociągnęłoby to za sobą znaczne koszty. No ale w kotekście całościowej ceny stadionu, nie byłaby to kwota aż tak znacząca. Chyba, że wtedy grała dużą rolę. Tego nie wiem. Cytat:
Uważam to za błąd. p.s. Rav - w większości pracowni architektonicznych właściciel zajmuje sie tylko koncepcją, projekty budowlane zostawiając swoim pracownikom. Samemu fizycznie nie da sie wszystkiego zrobić. Błędy - w tak gigantycznych pzrzedsięwzięciach, jak projekt obiektu o takiej skali - są niestety na porządku dziennym. |
|||
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Elu, wiem, tylko że Obtułowicz od dłuższego czasu nie jest w stanie niczego zrobić. O nadzorze nad swoimi pracownikami można zapomnieć.
A pracownicy są takimi "asami", że proponują betonowy mur zamiast barierki przed skyboksem, żeby ludzie z dolnej kondygnacji nie widzieli "krocza vipa".
Ostatnio edytowane przez rav : 09.09.2010 o godz. 18:02.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2007
Offline |
|
Żeby była jasność : nie podoba mi się całość stadionu made by Studio Architektoniczne, bardzo nie podoba mi się układ, gdy znajomy prezydenta dostaje kontrakt bez konkursu. Ale też bardzo nie podobają mi się bluzgi anonimowe na forum i totalna krytyka nie zawsze ad meritum ze strony ludzi, którzy nie zadali sobie trudu zaznajomienia się z tematem. Po pierwsze pamiętajmy, że sześć-siedem lat temu była koncepcja dużo mniejszej inwestycji - takiej, jak wydawało nam się jest logicznym kompromisem pomiędzy możliwościami budżetu Krakowa, a naszymi kibicowskimi potrzebami. Kto wymarzł i przemókł swoje na meczach Wisły czuł się wtedy w przedsionku raju pomimo, że projekt nie zapowiadał się szczególnie fajnie. Ale była nadzieja na 25tysięcy miejsc pod dachem (wtedy nie było czegoś takiego w Polsce i nie zapowiało się, że gdzieś indziej rychło będzie) Po drugie - duża (większa) część odpowiedzialności spada na inwestora, czyli Majchrowskiego - te kilkukrotne nerwowe zmiany koncepcji i problem nadzoru to główny czynnik sprawczy. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
zajacek, pomyśl.
Koncepcja była, by wyburzyć łuki i C, zbudować na ich miejsce nowe trybuny, A i B zostawić ale zadaszyć. Na tyle miasto zakładało, że będzie je stać. No to projektujesz trybuny za bramkami o szerokości ok. 86-88 metrów, przylegające narożnikiem do A i B a nową C przesuwasz do środka (odsuwasz od ulicy Reymana, dzięki temu tworzy Ci się za nią więcej miejsca). W efekcie masz odległość większych trybun od linii bocznej 9-10 metrów. Tu naprawdę nie trzeba być mistrzem architektury, żeby to pojąć... |
|
|
|
Junior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Mam pomysl boisko przeniesc do trybuny wschodniej odleglosc gora 5 metrow a z drugiej stronie (trybuna zachodnia) , ktora jest w budowie parter zrobic z mniejszym katem nachylenia, nalozyc betonu i bedzie z 20 rzedow wiecej.Zatrudnic archiutekta z anglii nie jakies barachlo z polski czy niemiec na stadion wydali gora 150 mln wiec 350 maja w zapasie. Cala filozofia
Ps. A zastanawial sie ktos co ze stadionami : narodowym , we wrocku i gdansku hehe... |
|
|
|
Member
Od: 02.2009
Offline |
|
Do kozaków co to wskoczyli wczoraj na forum i piszą o obniżaniu murawy albo o tych .......onych 17 metrach i wydaje wam się że każdy z was jest architekt kozak niczym Sir Norman Foster - to wszytko nie jest tak łatwe jak klocki z Lego. Stadion jest - nikt wam murawy 2 raz nie obniży, fosy nie wykopie i nie dołoży żadnych rzędów, ścian tez płytami nie obłożą - pora się z tym pogodzić. Skupcie się na rzeczach które można jeszcze ruszyć typu malowanie elewacji. Teraz posypie się lawina bluzgów dlatego piszcie na PW i oszczędźcie czytania tym który chcą się czegoś konkretnego z tego forum dowiedzieć. POZDRAWIAM ![]()
Ostatnio edytowane przez mav23 : 09.09.2010 o godz. 18:46.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
lacos, takimi postami dajesz argumenty ludziom z urzędu miasta, że nie warto czytać głosu kibiców na forum bo tam same bzdury wypisują.
Abstrahując od kosztowności tego durnego rozwiązania rzucę kilka krótkich haseł: - dach nie przykryje nowych siedzeń na zachodniej - co z narożnikiem północno zachodnim? - łagodniejszy kąt nachylenia = ludzie zasłaniają sobie boisko - ze skyboksa na wschodniej i prawdopodobnie także z górnego jej piętra nie zobaczysz całego boiska - "20 rzędów więcej" = hahaha Nie no, nie wiem po co w ogóle moja polemika z takimi bzdurami. Dajcie gościowi ignora... Mav23 - sorry, nasłuchałem się wielu historii a ich potwierdzenie mam w "kwiatkach", które nam zafundowano. Zaręczysz, że cytat, który podałem nie jest prawdziwy? Jeśli spojrzysz na któryś tam mój post wyżej, to zwróciłem uwagę, że dalsze obniżenie murawy jest nierealne.
Ostatnio edytowane przez rav : 09.09.2010 o godz. 18:43.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Jesli pamiec mnie nie myli to stadion Saint-Etienne byl jakims wzorem dla tego co u nas Pan O. zaprojektowal.
Tam rowniez trybuny za bramkami sa bardzo szerokie. http://stadiony.net/stadiony/fra/sta...ffroy_guichard E: NA tych zdjeciach widac rowniez jak kiepsko bedzie widac ewentualne oprawy na naszym stadionie z powodu slabego doswietlenia trybun, a praktycznie jego braku... ![]() POLSKIE KORZENIE - POLSKI KLUB
...Z tysięcy klubów, ja wybrałem ten, Ten boski Krakowski nasz TS I w każdej chwili czy dobrej czy złej, Będę kochał Wisełkę, na pewno to wiem!!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
bezsensowna jest dyskusja na temat "widoczności krocza vipa"
1. jak nie będzie odpowiedniego widoku, z pewnością będą musieli coś z tym zrobić, bo będzie to oznaczać obniżenie jakości w oglądaniu spotkań = narzekania i może doprowadzić do spadku ceny wynajmu Ten problem zostawmy operatorowi, w końcu będzie odbierał stadion i miał swoje uwagi. 2. Zawsze można skuć np 40-50cm betonu i w tym miejscu zastosować elegancka balustradę (stal nierdzewna) ze szklanym wypełnieniem (lekko przydymionym) To tylko przykład. 3. Obniżenie płyty boiska nie wchodzi w grę przez najbliższe lata. Są 3 powody a) koszty rozbiórek, dostosowania wjazdów, zejść, nowej murawy itp. b) brak widoczności - morderstwo lóż vipowskich i stanowisk os. niepełnosprawnych c) zgoda architekta Walczmy w zespole o trybunę północną, ładniejsze wykończenie placu od Reymonta, elewacje, telebimy, pomalowanie betonów, ławki trenerskie to jest do ugrania. Na tym się skupmy jako kibice, którzy chcą poprawić nasz stadion. Bezsensu pisanie o zmianie kąta nachylenia trybuny kiedy ona stoi ....od 5 miesięcy...
Ostatnio edytowane przez runner : 09.09.2010 o godz. 19:06.
![]()
Runner
|
|
|
|
Member
Od: 03.2004
Offline |
|
![]()
każdy nowy dzień rodzi nowe paranoje...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
Ważna jest elewacja, poprawa tego co się da a nie obniżanie murawy. mav23 piszesz że nie ma możliwości wywalczenia obłożenia płytami, piszesz to na jakiej podstawie? Mówisz o elewacji? ![]()
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe? jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest. Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało? jackass: -Tak, oni to robili. |
|
|
|
a.k.a. morgenes
Offline |
|
Niedźwiedzia przysługa, srać na własne gniazdo ![]()
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński "I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..." |
|
|
|
Member
Od: 06.2009
Offline |
|
![]() Rozwiązanie problemu widoku na toaletę z zewnątrz jest już podobno przygotowane - nie będą włączać tam światła ![]() "A to nie moje są słowa / To legenda ludowa"
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|