The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.04.2023, 13:09
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Hmm... Chojniczanka
Hmmm, nie ma to jak dowalić się do przejęzyczenia a olać sens. Może wytłumaczysz mi czemu Jaroch który wczoraj był bliski strzelenia gola, dobrze dośrodkowywał, brał udział w akcjach ofensywnych (wbrew temu co piszesz) i ogarniał w obronie zasługuje na wzmiankę jako antybohater a Duda który dwa razy podał do rywali pod własnym polem karnym z czego były groźne akcje i to była jedyna szansa aby zapisał się w protokole meczowym - już nie? Bo to "młody talent"?

Coś pominąłem? Miał Duda jakieś udane zagranie do przodu, nie do najbliższego kolegi? Miał jedno nieudane, tyle pamiętam. Nawet komentatorzy wzięli go na celownik.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 02.04.2023 o godz. 13:13.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 02.04.2023, 13:29
Duda jest niezły technicznie, nie boi się pojedynków i ma niezły przegląd pola. Niestety na boisku wygląda jakby wszystko mu zwisało nie potrafi rozróżnić kiedy ew zysk jest warty ryzyka straty piłki, a kiedy strata jest kardynalnym błędem grożącym utratą bramki. Jest jakiś jednostajny, bez dynamiki, przyspieszenia. Ale potencjał ma na pewno i warto go rozwijać.

Różnica między naszymi, a Hiszpanami to nie tylko umiejętności. Moim zdaniem to głównie poczucie własnej wartości i świadomość konieczności pełnego zaangażowania, żeby można było myśleć o wynikach. To jest fundament na zachodzie. Próbował to u nas zaszczepić Hyballa, ale na naszym wyjałowionym podłożu motywacji starczyło tylko na trzy miesiące do czego walnie przyczynił się wiadomo kto. Teraz nawieziono nowego torfu razem z kilkoma ukorzenionymi roślinkami to może i nasze zmarniałe się, jak to mówią, odbiją. potrzeba czasu i dobrego ogrodnika. No i żeby się jakaś nornica nie przyplątała.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 02.04.2023, 13:32
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Duda był wczoraj tragiczny. Wyglądał jak parodia piłkarza.

P.S. I naprawdę dajcie sobie już siana z tym "talentem" Dudy do czasu aż zagra kilka meczy z rzędu na dobrym poziomie w PIERWSZEJ LIDZE. Żałosne jest to jak kreujecie sobie kolejnego młodego Buksę, tylko zdecydowanie gorszego piłkarsko...

P.S. 2 Skoro Duda tak świetnie zagrał wczoraj, to może wypuśmy go w pierwszym składzie na Puszczę, Ruch i ŁKS. Niech wygeneruje każdemu z nich dwie setki, zaliczy kilka podań do nikogo i sabotuje grę do przodu. Jak stracimy punkty winni będą wszyscy tylko nie on...
Naprawdę musimy więcej wymagać od młodych piłkarzy. To nie jest nic nowego, że byle kogo u nas nazywa się wielkim talentem i wymaga jego wystawiania w składzie na podstawie nie wiadomo czego. Wystarczy, że ma mniej niż 20 lat i PL w dowodzie. Tworzy się wirtualną rzeczywistość, w której np. podchodzi się do pierwszej rundy 1 Ligi ze składem, gdzie połowa zawodników to poziom 3-4 ligi. To szkodzi klubowi i szkodzi też tym nielicznym, rzeczywiście utalentowanym zawodnikom objawiającym się raz na 5-10 lat. Ci zamiast grać w dobrej drużynie, gdzie mają się od kogo uczyć bez przesadnej presji, kiszą się w własnym sosie i często przepadają ligowej szarzyźnie.

Drozd napisał(a):Wyświetl post
Różnica między naszymi, a Hiszpanami to nie tylko umiejętności. Moim zdaniem to głównie poczucie własnej wartości i świadomość konieczności pełnego zaangażowania, żeby można było myśleć o wynikach. To jest fundament na zachodzie. Próbował to u nas zaszczepić Hyballa, ale na naszym wyjałowionym podłożu motywacji starczyło tylko na trzy miesiące do czego walnie przyczynił się wiadomo kto. Teraz nawieziono nowego torfu razem z kilkoma ukorzenionymi roślinkami to może i nasze zmarniałe się, jak to mówią, odbiją. potrzeba czasu i dobrego ogrodnika. No i żeby się jakaś nornica nie przyplątała.
Kolejny przykład, że nie liczy się narodowość i pochodzenie tylko charakter i cechy mentalne zawodnika. Hiszpanie zapieprzają jak maszyny, jakby z automatu. I to nie tylko w Wiśle, która powiedzmy, że może działać jakoś na wyobraźnie i dawać dodatkową motywację. Oni wiodące role również w dużo mniejszych klubach. Tak zostali nauczeni i wyszkoleni.
Ostatnio edytowane przez Arked : 02.04.2023 o godz. 13:36.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 02.04.2023, 13:33
Chętnie odpowiem.
Na początku jednak uważam że chyba powinieneś być zadowolony z tego jak uważnie czytam Twoje posty.
Co do Dudy i Jarocha.
Ten pierwszy dopiero wchodzi do dorosłej piłki, uczy się i ma prawo do drobnych błędów i jeśli będzie dobrze prowadzony może dużo osiągnąć.
W grze defensywnej jest aktywny i sobie radzi.
Ten drugi jest uformowanym piłkarzem, który daje niewiele nawet w I lidze i niczego już się nie nauczy..
Villar dawałby więcej z przodu gdyby miał za sobą kogoś choć trochę lepszego od Jarocha.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 02.04.2023, 13:42
Jaroch dość niepozorny, ale jak popatrzeć na jego liczby to optyka się zmienia 3 gole, 4 asysty, konkret co 285 minut. Są to całkiem przyzwoite statystyki.

Mnie nadal nie przekonuje Tachi, dla mnie to jest kolek grający w pomocy z braku laku. Dziś znowu dwie piłki na stratę, szczesliwie bez konsekwencji, moim zdaniem mocno średni Duda wyglądał jednak lepiej.

A najlepiej jakby James grał z Bashą.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 02.04.2023, 13:43
To jak Jaroch zmarnował tą główkę z trzech metrów wszystko o nim mówi. Jeździec bez głowy... Mieliśmy już takiego na prawej obronie tylko trochę lepszego jak on miał? Burliga...
Ostatnio edytowane przez Drozd : 02.04.2023 o godz. 14:00.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 02.04.2023, 13:51
Drozd napisał(a):Wyświetl post
To jak Jaroch zmarnował tą główkę z trzech metrów wszystko o nim mówi. Jeździec bez głowy...
Fernandez też w tym meczu zmarnował główkę. Jak zresztą niemal każdy - inaczej Chrobry dostałby dwucyfrówkę.
Jarocha bronią gra i liczy.

@FraMat - właśnie o to chodzi że Duda nie radzi sobie ani w obronie, ani w ataku. Wczoraj mógł zawalić dwa gole kretyńskimi podaniami do rywala. To nie jest "drobny" błąd! Zresztą - dla niego to nie pierwszyzna, odwala takie akcje w każdym meczu w którym gra od początku. Ofensywa? Zero goli, zero asyst.

Jaroch to podstawowy zawodnik i zagrał wczoraj bardzo dobry mecz. Pracował w ataku i obronie, był bliski strzelenia gola i asysty. Statystyka: trzy gole, cztery asysty.

Zakrzywiasz rzeczywistość pod tezę, ale bylejakości Dudy nie ukryjesz. Obrońca który strzela gole i asystuje nic nie daje, ale za to pomocnik których jest żałosny z przodu i odwala cyrk z tyłu - noooo, co za talent, tylko "drobne pomyłki" mu się zdarzają, takie jak podania do rywali pod własnym polem karnym i jakieś śmieszne taś-tasie do bramkarza w środek bramki.

Acha.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 02.04.2023 o godz. 14:01.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Cymes
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 02.04.2023, 14:37
Hmmm, nie ma to jak dowalić się do przejęzyczenia a olać sens. Może wytłumaczysz mi czemu Jaroch który wczoraj był bliski strzelenia gola, dobrze dośrodkowywał, brał udział w akcjach ofensywnych (wbrew temu co piszesz) i ogarniał w obronie zasługuje na wzmiankę jako antybohater a Duda który dwa razy podał do rywali pod własnym polem karnym z czego były groźne akcje i to była jedyna szansa aby zapisał się w protokole meczowym - już nie? Bo to "młody talent"?

Coś pominąłem? Miał Duda jakieś udane zagranie do przodu, nie do najbliższego kolegi? Miał jedno nieudane, tyle pamiętam. Nawet komentatorzy wzięli go na celownik.
Ale w tym nie ma sensu, a przejęzyczenie to jedyna ciekawa rzecz w tej wypowiedzi. Przeczytałem cały temat i nie widzę kogokolwiek kto podniecałby się Dudą w meczu z Chrobrym. Co więcej od początku wiosny nikt specjalnie nim się tu nie podnieca. Odgrzebałem nawet temat z meczu z Resovią, po którym został graczem kolejki. Jedyną osobą, która się tam pozytywnie wypowiedziała o Dudzie jesteś...Ty. Reszta najwyraźniej gry jakiej zaprezentował w tym spotkaniu oczekuje od niego jako standardowego poziomu. Swoją drogą, wysrywy których naprodukowałeś o Sobolewskim i drużynie w tamtym temacie niezbyt dobrze się zestarzały i z perspektywy czasu czyta się to z dużym rozbawieniem.

I wreszcie na koniec. Wczoraj przy trzeciej bramce Duda zebrał drugą piłkę i zaliczył asyste drugiego stopnia, więc - tak, w przeciwieństwie do Jarocha zapisał się w protokole meczowym. I tak na wszelki wypadek, gdybyś z tego powodu zaczął produkować sobie urojenia, że twierdzę iż zagrał wczoraj świetny mecz, to nie - nic takiego nie napisałem. Jeśli twierdzisz, że oglądasz mecze Wisły to jednak polecam faktycznie je oglądać, a nie produkować wysrywy, które temu przeczą.
Odpowiedz cytując
rafkur
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2007

Stary 02.04.2023, 15:34
Widać na filmikach z insta że naszych stranieri kręci atmosfera. Chcę ich zobaczyć w meczu gdzie będzie + 25 k kibiców. Dziwnie jestem spokojny o wynik.
Odpowiedz cytując
Grisza1
Moderator

Od: 05.2005

Stary 02.04.2023, 15:41
rafkur napisał(a):Wyświetl post
Widać na filmikach z insta że naszych stranieri kręci atmosfera. Chcę ich zobaczyć w meczu gdzie będzie + 25 k kibiców. Dziwnie jestem spokojny o wynik.
𝗠𝗶𝗸𝗶 𝗩𝗶𝗹𝗹𝗮𝗿: „To było coś absolutnie niesamowitego, prawdziwe szaleństwo. Po zdobyciu bramki fani zaczęli skandować moje nazwisko. To wielki stadion i wielcy kibice, a ja czuję się teraz najszczęśliwszym człowiekiem na świecie”.

https://www.wisla.krakow.pl/aktualno...i_b0hXf92b77Vo
Stan Valckx : - To już byłaby rozmowa o przegrywaniu, dlatego jej nie podejmę.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 02.04.2023, 16:03
Grisza1 napisał(a):Wyświetl post
�������� ������������: „To było coś absolutnie niesamowitego, prawdziwe szaleństwo. Po zdobyciu bramki fani zaczęli skandować moje nazwisko. To wielki stadion i wielcy kibice, a ja czuję się teraz najszczęśliwszym człowiekiem na świecie”.

https://www.wisla.krakow.pl/aktualno...i_b0hXf92b77Vo
Atmosfera to jedna rzecz której nigdy nie musieliśmy się wstydzić. Wreszcie po raz pierwszy od dawna piłkarze odwdzięczają się grą.
W Hiszpanii nie mogli liczyć na status gwiazdy. U nas zamiatają ligę, a ponieważ grają w jednym z najbardziej medialnych klubów w Polsce mają status gwiazdy. Fernandez wyglądał na bardzo zadowolonego odbierając nagrodę piłkarza miesiąca.

Myślę że nikt z podstawowego składu nie żałuje swojej decyzji o przenosinach do Krakowa.
Wyniki przede wszystkim tworzą atmosferę. Reszta to dodatek.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 02.04.2023 o godz. 16:08.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
rafkur
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2007

Stary 02.04.2023, 16:39
Atmosfera to jedna rzecz której nigdy nie musieliśmy się wstydzić. Wreszcie po raz pierwszy od dawna piłkarze odwdzięczają się grą.
W Hiszpanii nie mogli liczyć na status gwiazdy. U nas zamiatają ligę, a ponieważ grają w jednym z najbardziej medialnych klubów w Polsce mają status gwiazdy. Fernandez wyglądał na bardzo zadowolonego odbierając nagrodę piłkarza miesiąca.

Myślę że nikt z podstawowego składu nie żałuje swojej decyzji o przenosinach do Krakowa.
Wyniki przede wszystkim tworzą atmosferę. Reszta to dodatek.

I to im daje takie kopa, że najprawdopodobniej grają lepiej niż umieją ))
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 02.04.2023, 17:45
rafkur napisał(a):Wyświetl post
I to im daje takie kopa, że najprawdopodobniej grają lepiej niż umieją ))
Nie sądzę. Atmosfera nie sprawi że ktoś kto nie umie dryblować, podawać i strzelać zacznie nagle krawaty wiązać. Żeby nie być gołosłownym: Duda, Młyński, Szywacz.
Wysokie morale na pewno sprawia że doskakują do każdej piłki, walczą o nią etc. Ale reszta to po prostu umiejętności.
Kiko dał nam bardzo duży zastrzyk umiejętności, a i charakterologicznie to są odpowiedni piłkarze.

Poza tym - zagraliśmy wczoraj przeciw drużynie w strasznym dołku. Żeby nie było - dawniej takie się na nas przełamywały
Ostatnio edytowane przez wolfy : 02.04.2023 o godz. 17:47.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 02.04.2023, 18:07
Duda był wczoraj tragiczny. Wyglądał jak parodia piłkarza. Obejrzałem nagrany mecz na spokojnie i jedyne co mu wychodziło to okazjonalny odbiór i podanie do najbliższego. ...
Nie chcę twierdzić, że nie oglądałeś meczu ale mam wrażenie, że ci Duda dziewczynę odbił, bo ta ocena jest mocno z d...
Po pierwsze w pierwszej połowie mieliśmy problem z lewą obroną, a Duda grał z prawej. Nawet na skrócie jest jedna akcja, gdzie Chrobry centruje z (naszej) lewej po ograniu trzech(sic!) naszych.
Po drugie stwierdziłem, że ja nie jestem ekspertem więc porównałem to z oceną piłkarzy B.Karcza.
Duda dostał od niego "6", a Moltenis i Tachi po "5". Dziś ciężko znaleźć inne oceny ale do środy coś pewnie już będzie.
Czyli jest to bardziej zgodne z moim odczuciem niż z twoim. Polsat na razie nie daje możliwości obejrzenia powtórki więc nie bardzo mam możliwość sprawdzenia szczegółów.
Edit: w Gazecie piszą, że faul, po którym padła bramka był Moltenisa.
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 02.04.2023 o godz. 18:37.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2026/27
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 02.04.2023, 18:12
Jak bedzie powtorka to daj znac Pepe, chetnie zobacze mecz, bo niestety bylem na Legia-Rakow.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 02.04.2023, 18:35
Wolfy to taki człowiek paradoks
sofista i erudyta nr 1 forum, zdawać by się mogło : mądry gość

a jak już zakuje sobie w głowie jakąś teze to będzie jej bronił Rejtanem jak najgorszy kretyn

(duda, brzęczek, sobol przykładów sporo)
Odpowiedz cytując
Cymes
Senior Member

Stary 02.04.2023, 18:39
To, na co dzisiaj zwróciłem uwagę to sposób grania w fazie ataku.
Jest o wiele mniej niż dawniej i o wiele mniej niż u większości polskich drużyn podań czy zagrań nieoczywistych.
Przez podania oczywiste rozumiem podanie do najbliższego kolegi tak, żeby broń Boże nie zaryzykować i nie stracić.

Od kilku meczów jest właśnie tak: początkowa faza ataku pozycyjnego to rozgrywanie w poprzek a w tym czasie ściąganie rywala na jedną stronę boiska i szukanie wolnych przestrzeni przez pomocników i skrzydłowych.
Potem jakieś nieoczywiste podanie - zamiast do najbliższego kolegi coś do przodu z pominięciem jednej linii rywala, lub wejście w szybki drybling w celu wygrania lepszej pozycji.

Do tego dochodzi duża aktywność graczy nie będących akurat przy piłce, szukanie pozycji, wolnej przestrzeni tak, żeby dać możliwość dogrania piłki.
Potem zagęszczanie przestrzeni wokół gracza posiadającego piłkę tak, aby nie było konieczności posyłania lagi, lecz by można było szybko i krótko rozgrywać piłkę do przodu.
Nie zawsze jeszcze wszystko wychodzi, ale ogląda się to bardzo fajnie, widać dużą kreatywność i fantazję.
Coś więcej moim zdaniem.
W meczu ze Skrą, grając na wysoki kompakt Częstochowian, nasi skrzydłowi ewidentnie schodzili do środka czekając na prostopadłe piłki na wolne pole. Nawet trzecia bramka Rodado wpisuje się w ten schemat, gdzie zagranie mimo, że na napastnika, wyglądało bardzo podobnie jak przy bramkach Muli i Villara.

Dwa tygodnie później w meczu z Chrobrym mamy Mulę, który przez większość meczu schodzi do środka zabierając ze sobą prawego obrońcę i robiąc autostradę dla Junci. Jakiekolwiek przekazanie krycia po prawej stronie Głogowian praktycznie nie istniało. Natomiast Villar i Fernandez mimo, że nie są wysokimi graczami, widząc składającego się do dośrodkowania Junce czy Mule od razu szukali wyprzedzenia obrońców na styku spalonego i głowy na piątym metrze po ostrej i szybkiej wrzutce.

Takich smaczków można znaleźć więcej i nic tu nie jest dziełem przypadku. Sztab wykonuje kapitalną pracę i wbrew temu co twierdzą niektórzy, nie jest to "hiszpański samograj", a pochlebny tłit Kiko na temat pracy sztabu to coś więcej niż kurtuazja. Drużyna wychodząc z szatni wie co ma zagrać, dzięki piłkarskiej jakości potrafi to zrealizować, a co najistotniejsze dobieranie ofensywnej taktyki pod kątem przeciwnika okazuje się trafione, co dodatkowo buduje zaufanie i pewność siebie.

Nie odbieram nic Sobolewskiemu, ale myślę, że Zając może tu odgrywać większą rolę niż nam się wydaje. Ciekawostka, z której być może nie wszyscy zdają sobie sprawę - panowie nigdy nie grali razem w Wiśle, natomiast kończący w Górniku karierę piłkarza Sobol pracował z Zającem jako asystentem Nawałki. Także to nie jest tak, że legenda wzięła sobie do pracy na asystenta inną legendę. Sobol doskonale znał warsztat Zająca jako asystenta trenera i dobrze wiedział kogo bierze sobie na współpracownika.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 02.04.2023, 19:22
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Nie chcę twierdzić, że nie oglądałeś meczu ale mam wrażenie, że ci Duda dziewczynę odbił, bo ta ocena jest mocno z d...
Po pierwsze w pierwszej połowie mieliśmy problem z lewą obroną, a Duda grał z prawej. Nawet na skrócie jest jedna akcja, gdzie Chrobry centruje z (naszej) lewej po ograniu trzech(sic!) naszych.
Po drugie stwierdziłem, że ja nie jestem ekspertem więc porównałem to z oceną piłkarzy B.Karcza.
Duda dostał od niego "6", a Moltenis i Tachi po "5". Dziś ciężko znaleźć inne oceny ale do środy coś pewnie już będzie.
Czyli jest to bardziej zgodne z moim odczuciem niż z twoim. Polsat na razie nie daje możliwości obejrzenia powtórki więc nie bardzo mam możliwość sprawdzenia szczegółów.
Edit: w Gazecie piszą, że faul, po którym padła bramka był Moltenisa.
Obejrzałem mecz który sobie nagrałem żeby go na spokojnie przeanalizować. Nowe dekodery mają taką możliwość. Ale oczywiście, nie może być innego komentarza na konkretne wyliczenia, muszę nienawidzić Dudy
Żałosne.

To może poczekaj na powtórkę i oceń potem. Może jednak jest trochę prawdy w tym co napisałem.
Dobrze że przynajmniej statystyki bramek i asyst to twarda waluta, nie da się napisać "moim zdaniem Duda powinien mieć cztery gole i osiem asyst, tak ciężko pracuje na treningach i jest taki zdolny..."
Ostatnio edytowane przez wolfy : 02.04.2023 o godz. 19:49.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 02.04.2023, 20:01
Cymes napisał(a):Wyświetl post
Coś więcej moim zdaniem.
W meczu ze Skrą, grając na wysoki kompakt Częstochowian, nasi skrzydłowi ewidentnie schodzili do środka czekając na prostopadłe piłki na wolne pole. Nawet trzecia bramka Rodado wpisuje się w ten schemat, gdzie zagranie mimo, że na napastnika, wyglądało bardzo podobnie jak przy bramkach Muli i Villara.

Dwa tygodnie później w meczu z Chrobrym mamy Mulę, który przez większość meczu schodzi do środka zabierając ze sobą prawego obrońcę i robiąc autostradę dla Junci. Jakiekolwiek przekazanie krycia po prawej stronie Głogowian praktycznie nie istniało. Natomiast Villar i Fernandez mimo, że nie są wysokimi graczami, widząc składającego się do dośrodkowania Junce czy Mule od razu szukali wyprzedzenia obrońców na styku spalonego i głowy na piątym metrze po ostrej i szybkiej wrzutce.

Takich smaczków można znaleźć więcej i nic tu nie jest dziełem przypadku. Sztab wykonuje kapitalną pracę i wbrew temu co twierdzą niektórzy, nie jest to "hiszpański samograj", a pochlebny tłit Kiko na temat pracy sztabu to coś więcej niż kurtuazja. Drużyna wychodząc z szatni wie co ma zagrać, dzięki piłkarskiej jakości potrafi to zrealizować, a co najistotniejsze dobieranie ofensywnej taktyki pod kątem przeciwnika okazuje się trafione, co dodatkowo buduje zaufanie i pewność siebie.

Nie odbieram nic Sobolewskiemu, ale myślę, że Zając może tu odgrywać większą rolę niż nam się wydaje. Ciekawostka, z której być może nie wszyscy zdają sobie sprawę - panowie nigdy nie grali razem w Wiśle, natomiast kończący w Górniku karierę piłkarza Sobol pracował z Zającem jako asystentem Nawałki. Także to nie jest tak, że legenda wzięła sobie do pracy na asystenta inną legendę. Sobol doskonale znał warsztat Zająca jako asystenta trenera i dobrze wiedział kogo bierze sobie na współpracownika.
napisałem: [QUOTE]Jest o wiele mniej niż dawniej i o wiele mniej niż u większości polskich drużyn podań czy zagrań nieoczywistych.[/QUOT
Cytat:
E]
Oczywiście, miałem na myśli: Jest o wiele mniej niż dawniej i o wiele mniej niż u większości polskich drużyn podań czy zagrań oczywistych.

Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 02.04.2023, 20:04
Obejrzałem mecz który sobie nagrałem żeby go na spokojnie przeanalizować. Nowe dekodery mają taką możliwość. Ale oczywiście, nie może być innego komentarza na konkretne wyliczenia, muszę nienawidzić Dudy
Żałosne.

To może poczekaj na powtórkę i oceń potem. Może jednak jest trochę prawdy w tym co napisałem.
Dobrze że przynajmniej statystyki bramek i asyst to twarda waluta, nie da się napisać "moim zdaniem Duda powinien mieć cztery gole i osiem asyst, tak ciężko pracuje na treningach i jest taki zdolny..."
Jest dokładnie tyle samo co w nazywaniu jeszcze niedawno Sobola cieciem a nie trenerem.
Mam wrażenie, że cały czas usiłujesz się do kogoś/czegoś doczepić.

Żeby nie było: też uważam, że Duda był jednym ze słabszych ogniw w świetnie grającej wczoraj drużynie. Ale jechanie po młodym tylko dlatego, że nie ma jeszcze liczb, choć daje dużo drużynie (jak na swój wiek) jest trochę niefajne.

Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 02.04.2023, 20:24
Akurat Duda może mieć przed sobą przyszłość znacznie ciekawszą niż wszyscy inni nasi obecni "młodzi zdolni", bo ma od nich nieco lepszą technikę użytkową, w miarę szybką prawą nogę, umie krótko prowadzić piłkę, dobrze ją przyjmować, nie przeszkadza mu ona ona tak bardzo jak np. Szywaczowi.

Oczywiście, nie znaczy to że gra dobrze, czy że jest pozbawiony innych słabości, takich jak precyzyjny strzał, inteligencja podań, gra w destrukcji, czy co oczywiste gra w powietrzu. Musi bardzo mocno pracować i dużo przed nim, aby osiągnąć poziom choćby tylko takiego Jamesa.

Niemniej tutaj widzę zasadność wpuszczania go od czasu do czasu do gry, w nadziei, że może to dawać pozytywne efekty, zarówno teraz jak i w przyszłości. Naturalnie nie powinien mieć przez swój wiek czy etykietkę wyróżniającego się talentu żadnych forów, ani sadzać na ławce lepszych zawodników.
Ostatnio edytowane przez Markus : 02.04.2023 o godz. 20:26.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 02.04.2023, 20:42
Jest dokładnie tyle samo co w nazywaniu jeszcze niedawno Sobola cieciem a nie trenerem.
Mam wrażenie, że cały czas usiłujesz się do kogoś/czegoś doczepić.

Żeby nie było: też uważam, że Duda był jednym ze słabszych ogniw w świetnie grającej wczoraj drużynie. Ale jechanie po młodym tylko dlatego, że nie ma jeszcze liczb, choć daje dużo drużynie (jak na swój wiek) jest trochę niefajne.
Dobrze że do "daje dużo" dodałeś jednak "na swój wiek". Otóż - niestety nie daje dużo. Jest najgorszy z naszych środkowych pomocników (a jeden z nich to tak naprawdę stoper), jeśli nie liczyć reszty "talentów".
Nie ma dryblingu, techniki strzału, dośrodkowania, nie umie dać prostopadłego podania i - co najgorsze - podaje ryzykownie pod własnym polem karnym. To że ma 19 lat nie jest wbrew pozorom jakimś atutem - większości z braków technicznych pewnie już nie poprawi.

Jego atutem jest na pewno waleczność, odbiór i krótkie prowadzenie piłki, ale kluczowe jest to pierwsze. Szywacz - gdyby nie był taką mameją i nie odbijał się od każdego rywala - miałby większe szanse zaistnieć na poziomie pierwszej/drugiej ligi bo umie czasem coś zrobić ze stojącej piłki. Dla drużyn zbudowanych jak Wisła Płock za Sobolewskiego jest to więcej niż cała reszta razem wzięta. Wyżebrać rzut wolny, niech ten jeden wybraniec dośrodkuje na drągali - powtarzać do skutku.

Moja ocena Sobolewskiego jest taka, że dostał świetny materiał od Kiko i go nie zepsuł. To nie jest krytyka, wielu sobie nie poradziło w podobnej sytuacji. Ale już forowanie Dudy bo "tak bardzo pracował na treningach i chce być sprawiedliwy" to lampka ostrzegawcza. Ale bałem się że będzie gorzej i tercet Duda-Szywacz-Talar znowu będzie mnie prześladował w sennych koszmarach. Na razie sypiam OK.

Wracając do Dudy - Ty myślisz życzeniowo, ja oceniam co jest. Nie dodaję "jak na swój wiek", nie snuję planów jak to go sprzedamy jak niektórzy tutaj - to jest pierwsza liga, za rywali do miejsca w składzie ma kolesi których poważny futbol wypluł, nie dowozi. A ja pamiętam lepszych w ekstraklasowej Wiśle którzy teraz kopią się w niższych ligach.

Przede wszystkim jednak - najważniejszy jest wynik. Nie po to zainwestowano tyle kasy żeby Duda mógł się nauczyć na żywca jak nie podawać do rywali. Brak awansu będzie dla klubu bardzo bolesny. Dlatego żadnej taryfy ulgowej nie przewiduję.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 02.04.2023 o godz. 22:13.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 02.04.2023, 21:34
Tam ktoś pisał o faulu Moltenisa po którym padła bramka....

Tyle, że tam w ogóle nie było kontaktu, także generalnie gol po faulu którego nie było.

Z resztą ja uważam, że Francuz jest po prostu genialny.

Zauważcie jaki on jest szybki i jaki ma start do piłki! Chłop jak na rosłego stopera ma genialne parametry i kasuje praktycznie wszystkie kontry na dobieg, w sytuacjach w których Frydrych łapał czerwa on po prostu kasuje akcję w zalążku i do widzenia. Mam wrażenie, że jest tu bardzo niedoceniany, a tak po prawdzie to tylko dzięki niemu możemy grać stoperami tak wysoko.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 02.04.2023, 21:49
s1mone napisał(a):Wyświetl post

Tyle, że tam w ogóle nie było kontaktu, także generalnie gol po faulu którego nie było.

Zauważcie jaki on jest szybki i jaki ma start do piłki! Chłop jak na rosłego stopera ma genialne parametry i kasuje praktycznie wszystkie kontry na dobieg, w sytuacjach w których Frydrych łapał czerwa on po prostu kasuje akcję w zalążku i do widzenia. Mam wrażenie, że jest tu bardzo niedoceniany, a tak po prawdzie to tylko dzięki niemu możemy grać stoperami tak wysoko.
Po dokładnym przyjrzeniu się sytuacji na ekranie TV potwierdzam, że moje oczęta również nie dostrzegły tam żadnego faulu.
Owszem, mały kontakt był, ale na zasadzie, że stopy obydwu zawodników mogły (ale nie musiały nawet) zetknąć się ze sobą wzdłuż zewnętrznych ich części już przy postawieniu stóp na podłożu i w pozycji prawie unieruchomionej.
Zetknąć się - bez żadnego kopnięcia, bez nadepnięcia.
Szkoda, że VAR nie zajmuje się takimi urojonymi faulami.

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 02.04.2023, 22:04
s1mone napisał(a):Wyświetl post

Moltenis jest dobry, przychodził jako zapchajdziura a jest podstawą bardzo solidnej pary stoperów. Bardzo dobry ruch Brzęczka, 3/4 obrony dobrze skompletował Inna rzecz że pozostałe 25% go pogrążyło...

Jednak Frydrych grał w Ekstraklasie, a to jest poziom wyżej, poza tym grał jednak ze słabymi partnerami. Teraz Gruszkowski przegrywa z Jarochem i nic nie zapowiada zmiany. Wtedy był podstawowym PO.

Wracając do Moltenisa to faktycznie - nie jest drewniany i przede wszystkim ma głowę na karku, nie panikuje. Często zamiast próbować jakichś rozpaczliwych wejść (alá Colley) wyczekuje na błąd rywala i wywiera presję.
Strzelone gole to wisienka na torcie.
Łasicki też jest bardzo dobry, a fakt że mało kto zauważa ich grę świadczy po prostu że dobrze wykonują swoją robotę. Taka to pozycja.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 02.04.2023 o godz. 22:10.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 02.04.2023, 22:13
Żałosne.

Albo mi się wydaje albo z oryginalnego tekstu usunąłeś fragment oskarżający Dudę o stratę bramki.
Piszesz bzdury o Tachim, który wg ciebie grał lepiej niż Duda, a pierwsza połowa to "dramat" w obronie m.in. Tachiego i Moltenisa. "Dramat" jak na mecz z Chrobrym więc proszę nie interpretować zbyt daleko tego co piszę.
Ewidentnie masz jakieś uprzedzenia, bo normalnie piszesz sensownie o piłce więc może się wydawać, że masz o tym jakieś pojęcie.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2026/27
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 02.04.2023, 22:28
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Albo mi się wydaje albo z oryginalnego tekstu usunąłeś fragment oskarżający Dudę o stratę bramki.
Piszesz bzdury o Tachim, który wg ciebie grał lepiej niż Duda, a pierwsza połowa to "dramat" w obronie m.in. Tachiego i Moltenisa. "Dramat" jak na mecz z Chrobrym więc proszę nie interpretować zbyt daleko tego co piszę.
Ewidentnie masz jakieś uprzedzenia, bo normalnie piszesz sensownie o piłce więc może się wydawać, że masz o tym jakieś pojęcie.
Wydawało Ci się. Bramka padła po stracie Tachiego i wątpliwym (nawet bardzo) faulu Moltenisa. Edytowałem tylko błędy wynikające z pisania na komórce. Nie moja wina że coś sobie ubzdurałeś...

Tachi miał sporo świetnych podań do przodu (co zauważyli też komentatorzy), otwierających drogę do bramki. To był jego najlepszy mecz w Wiśle. Grał lepiej od Dudy.

Żeby krytykować Dudę nie trzeba być uprzedzonym - wręcz przeciwnie, wystarczy być uczciwym w ocenach. Nie puszczać płazem błędów na poczet przyszłych, mocno wątpliwych zysków ze sprzedaży. To co uważasz za ewidentne jest tak naprawdę bardzo wątpliwe i wynika z tandetnego psychologizowania. Spróbuj sobie wyobrazić po prostu że talent Dudy nie wszystkich rzuca na kolana. W sumie tyle - na dobrą sprawę ciency piłkarze w Wiśle nie budzą już moich większych emocji. Mnie na ten przykład bardziej interesuje awans niż jedno dobre zagranie na trzy słabe jakiegoś młodego kopacza. Jedyne co mnie szokuje to pochwały które Duda regularnie otrzymuje, bo za chińskiego boga nie wiem za co.

Czekam na Twoją analizę po obejrzeniu czegoś więcej niż skrótu.
Niecierpliwie.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 02.04.2023 o godz. 22:31.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 02.04.2023, 22:32
@Cymes trafiłeś w sedno swoim postem.

Nie sztuką jest sprowadzić 5 dobrych Hiszpanów i kazac im grac ze sobą piłka. Gdyby tak było zawsze to każdy Hiszpanski zespół grałby w ten sposób. Selekcja była świetna ale zrobić z nich drużynę - to już rola trenera.

Taktyka Sobola jest do bólu skuteczna i co było też wczoraj widać - zaczyna ewoluować. Wrzutki w przeciwieństwie do tego co jeszcze niedawno ktoś starał się wmawiać tu ma forum, mają u nas ogromny sens i nawet najniższy ma boisku Villar swoje z głowy strzeli.

Rozgorzała dyskusja o Dudzie i zdecydowanie stoję po stronie że młodego czasem trzeba ciągnąć za uszy i dawać mu szansę, bo kiedy ma zebrać to mityczne doświadczenie? Duda rozwija się na tyle szybko że błędy które popełnia dziś, nauczą go prawidłowych zachowań w kolejnych meczach. Przy naszych Hiszpanach kazdy w jego wieku wyglądałby najgorzej z towarzystwa, co nie znaczy że jest od razu do wyrzucenia do kosza.

Na dziś jest naszym 3-4 środkowym pomocnikiem i musi być mocno pod gra, bo gdy wjada kontuzje to nie może być wyciągnięty z zamrażarki, ale musi być w optymalnej formie.

Posty które mówią że nie ma atutów nawet nie komentuje, są zwyczajnie tendencyjne. Duda nie ma dryblingu?
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 02.04.2023, 23:45
Przedziwne jest to, że dyskutujemy o piłkarzu, której walory blakną na tle tego co potrafią zawodnicy, którzy przyszli tu z czarnej dupy hiszpańskiej. Duda wygląda słabo, mimo iż w 1 lidze poprzeczka nie jest zawieszona za wysoko i ma u swojego boku kolegów, którzy biorą na siebie ciężar gry. Dla mnie to kolejny słabiak w naszym składzie, na którego niepotrzebnie tracimy czas. Zresztą jak każdy "młody-zdolny" zawodnik, który trafia do Wisły.
Odpowiedz cytując
Cymes
Senior Member

Stary 03.04.2023, 01:55
Kurz napisał(a):Wyświetl post
Przedziwne jest to, że dyskutujemy o piłkarzu, której walory blakną na tle tego co potrafią zawodnicy, którzy przyszli tu z czarnej dupy hiszpańskiej. Duda wygląda słabo, mimo iż w 1 lidze poprzeczka nie jest zawieszona za wysoko i ma u swojego boku kolegów, którzy biorą na siebie ciężar gry. Dla mnie to kolejny słabiak w naszym składzie, na którego niepotrzebnie tracimy czas. Zresztą jak każdy "młody-zdolny" zawodnik, który trafia do Wisły.
Nie no, nie jest przedziwne. Brakuje najwyżej konkluzji, że od dwóch lat powinno się na spokojnie w rezerwach robić z chłopaka dychę, a nie upośledzoną ósemkę w pierwszym zespole. Messim raczej by nie został, ale ktoś formatu Zielińskiego nie brzmi nierealnie. Prawda jest taka, że na osiem najlepsze co obecnie może wyniknąć z Dudy to coś w rodzaju Lloncha czy Igbekeme i nie jest to wbrew pozorom komplement. Obaj panowie gdyby mieli te 15cm więcej to w swoim prime byliby warci po kilkadziesiąt baniek, a ponieważ nie mieli to skończyli w miotającej się sportowo Wiśle Kraków z całym szacunkiem dla Wisły.

Problem polega na tym, że jebanie go za to jest średnio sprawiedliwe. Jak ktoś chce szukać winnych to niech dzwoni piętro wyżej i napier*ala w jednego bezmózgiego świętego i jego pomysły na zarządzanie klubem w stylu uczenia młodzieży seniorskiej piłki w pierwszym zespole, robienia nimi wyniku sportowego i jeszcze zarabiania na nich pieniędzy. Sry miałem tego nie ruszać, ale dyskusja zmierza w takim kierunku, że po prostu się nie da.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów