|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 02.2009
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2009
Offline |
|
|
http://www.freedomhouse.org/template.cfm?page=1
Przeczytajcie to sobie, a w szczególnie polecam tą lekturę wyborcom PO |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Raport jak raport, dla mnie nihil novi. Zgadzam się z nim w większości jeśli chodzi o stan obecnej demokracji w naszym kraju.
http://www.freedomhouse.hu/images/Re...land-final.pdf Zacząłem czytać ten raport FH i jakoś w połowie postanowiłem z ciekawości sprawdzić kto jest jego autorem. Rzeczywiście człowiek w jakimś tam stopniu związany z PiS, piszący we Frondzie, więc miłości do PO bym się u niego nie spodziewał. http://arturbazak.salon24.pl/241226,...-freedom-house Zastanawia mnie czemu taki wielki NGO jak FH nie mógł znaleźć sobie jakiegoś eksperta, który widzi sytuację w naszym kraju z boku i potrafi ją skonfrotnować z sytuacją w innych państwach. Dziwią mnie również takie różnice między 2001 rokiem, a latami 2007/2008 praktycznie we wszystkich kategoriach. Jakoś nie mogę uwierzyć, że zarówno przebieg wyborów, jak i sądownictwo, a przed wszystkim korupcja od tego czasu uległy takiej przemianie. Wydaje mi się, że w 2001 większość czynników była w rzeczywistości na dużo gorszym poziomie, a ze względu na niedokładność badań, bądź jakieś błędy metodologiczne wyniki są niepoprawne. To wtedy ludzie Dziada wozili się po ulicach i wpadali na imprezy do Tango&Cash, a Pruszków działał sobie w najlepsze. Interesy robiło się legalnie, czyli przez "pośredników od chłopaków", a prawie każda działalność handlowa musiała być dodatkowo "ubezpieczona" Więc jeśli ktoś pisze w raporcie, że korupcja jest obecnie 2x taka jak w 2001 roku to mogę napisać tylko... pfff Wtedy ten układ działający na styku mafii-polityków-służb działał sobie w najlepsze, a obecnie działa, ale nie tak intensywnie jak kiedyś, bo dzięki skutecznym dziłaniom policji, służbom tj. w pewnej mierze CBA i zwyczajnie zmianie pokoleń część z tych patologii zniknęło. Obecnie haracz za ochronę wyszedł z czarnej strefy i działa "legalnie" pod nazwami Solid Security, Impel, czy Juwentus. Politycy, którzy zostają burmistrzami, prezydentami, czy posłami nie muszą już ukrywać swoich źródeł finansowania, bo bierze się legalnie pieniądze zakładając np. LKW, czyli Lokalny Komitet Wyborczy, albo można się zgłosić jako lobbysta. Korupcja jest w dużej mierze legalna, bo została uregulowana prawnie, co nie znaczy, że w ciągu dekady nastąpił taki regres w tej materii.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 24.10.2010 o godz. 23:43.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Czyli nie jest dwa razy taka? A Rycho Zbycho i Miro? Myślisz że innych chętnych na budowanie wyciągu nie było?
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Co zaś do FH to sporządzanie raportów przez tą organizację nie polega na tym że jeden człowiek siada i pisze, a FH firmuje to swoją marką. To co autor raportu napisze jest następnie weryfikowane przez 7-12 osób, a następnie losowo wybrane osoby(w liczbie 10) zaangażowane w FH oceniają poziom poszczególnych "składników demokracji" już na podstawie zweryfikowanego od strony merytorycznej raportu. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Piszą o tym w wielu miejscach. Były asystent Romaszewskiego, działał wraz z młodzieżówką PiS.
http://niezalezna.pl/artykul/_freedo...zyzaka/40186/1 Dopiero teraz jak zobaczyłem go na zdjęciu to przypomniało mi się, że to ten bubek z ostatniego Pospieszalskiego. W takim razie już mam wyrobioną opinię na temat takiego "raportu" ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Czyli odrzucasz udokumentowane argumenty z powodu zdjęcia*? To niezwykle światłe podejście.
Co zaś do Pisuły to nigdy nie był asystentem Romaszewskiego(no chyba że chodzi Ci o to http://www.idee.org/Belarusfinalreport.html to wtedy zgoda) i nigdy nie działał w młodzieżówce PiS-u**. Więc albo zarzuć jakimś linkiem albo przestań pisać bzdury, znam go osobiście i wiem jaki jest jego stosunek do tej partii --------------------------------------- *jeśli to to zdjęcie z niezależnej.pl to śpieszę Cię rozczarować że to nie jest Pisuła ** jego CV
Ostatnio edytowane przez Buziek_LG : 25.10.2010 o godz. 16:11.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Przecież wiem, że to nie jego zdjęcia w artykule z niezależnej.pl, aż taki głupi to nie jestem
![]() CV robi wrażenie, ale to nie ma nic wspólnego ze sprawą, gdyż jego działalność nie jest obiektem mojego zainteresowania, a tylko zwróciłem uwagę na to, że jest mu bliżej do PiS-u, więc nic dziwnego, że nie przedstawił PO w pozytywnym świetle. Jeśli nie działał wraz z młodzieżówką PiS-u (nie mówię, że był jej członkiem) to zwracam honor. Kojarzę kolesia stąd: http://www.youtube.com/watch?v=xlAXJa_RO90 Odeszliśmy jednak od meritum, bo jak napisałem w pierwszym poście to generalnie uważam, że raport jest niezły, a nawet dobry, tylko nie wiem na jakiej podstawie dobiera się jego autorów, żeby nie było podejrzeń o stronniczość. Poza tym nie rozumiem czemu większość wskaźników rośnie od 2005 roku, a osiąga ekstrema (najgorsze wyniki) w latach 2007/2008. Czyżby konstruowanie takiego raportu opierało się wyłącznie na wybieraniu iluś tam przekazów medialnych i tworzeniu z tego spójnej rzeczywistości. Wydaje mi się, że jest to zbytnie uproszczenie, a przyznawanie punktów patrząc przez pryzmat ilości dużych afer w danym roku ma się nijak do stanu realnego. A właśnie tak to odbieram patrząc na to kiedy były poszczególne afery i jaka jest punktacja za dany rok. 2004 - 1.50 (Orlengate) 2005 - 1.75 (dochodzenia w sprawie afer za rządów SLD) 2006 - 2.00 (taśmowa, seksafera, Taśmy Oleksego) 2007 - 2.00 (gruntowa, helska) 2008 - 2.00 (sopocka, seksafera olsztyńska) 2009 - 2.00 (hazardowa, stoczniowa) 2010 - 1.75 Edit: W sumie powinno być przesunięcie o rok do przodu każdej z tych afer z tego powodu, że opisuje się w raporcie z 2010 afery z 2009 roku co zakładam, że jest analogiczne w latach poprzednich. Ciekawe czy jest pełna wersja tego raportu tzn. poszerzona o własne przemyślenia, dotyczące chociażby stanu samorządów, a nie tylko taki kilkunastrostronicowy dokument?
Ostatnio edytowane przez emj10 : 25.10.2010 o godz. 17:37.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2005
Offline |
|
|
Niesiołowski: "Pierwszym politykiem na liście łódzkiej byłem ja"
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos..._lodzkiej.html Tak to przepchną w TVN i Wybiórczej, że to był PiSowiec i chciał strzelać do Niesioła. No krakowskim targiem to wariat, który chciał strzelać do wszystkich. Tylko ta feralna wypowiedź Ryszarda C. o tej chęci zabicia Kaczora i nienawiści do PiS. Ale to nic. Ludzie łykną. O, już się zaczyna na TVN. Reporterka przeprowadza wywiad z jakąś kobietą z PiS. I cytat : "Dziś, po tej sytuacji już wiemy, że Ryszard C. chciał strzelać nie tylko do działaczy PiS". Ja jebe, ten kraj jest chory
Ostatnio edytowane przez SkMk : 26.10.2010 o godz. 11:33.
![]()
W życiu ważne są tylko chwile...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
|
Też to widziałem w tvn24. Ta z trudem skrywana radość i wyraźna ulga były bezcenne. Niedługo pewnie dziennikarze z tvn i gw nieoficjalnie dowiedzą się, że to podstawiony PiSowiec a krzyczał, że chce zabić Kaczyńskiego tylko dla zmyłki.
"Lista łódzka" ![]() Po burzy słońce wychodzi zza chmur, i nad Krakowem zaświeci znów. O jednym marzę, o jednym wciąż śnię, Mistrzem będzie Wisełka, na pewno to wiem. Życie bym dał, za krakowską Wisłę O jakże bym chciał, by znów była mistrzem O jakże bym chciał ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie ten kraj tylko te pi...dolone media. Skoro był w siedzibie PO to dlaczego tam nie strzelał ? Tylko pytał o biuro PiS. I jak tu nie chodzić z pochodniami? A tematem najistotniejszym jest produkcja ludzi z probówek. Ja stawiam że poszedł do Myszkiewicza po błogosławieństwo.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Faktycznie, chory w chooj.Trza było ukryć że szukał Millera, polował na kr przedmieściu, a przed atakiem szukał Niesioła - Ja jebie
![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
. Przypomnij moze co ten świr krzyczał do kamery tuż po morderstwie. Oznajmił że chciał cyt. "zmordować" Millera? a może Niesioła? Bo mnie się wydaje ze Kaczyńskiego. Przypomnij proszę.![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
Może niesioła szukał bo nie chciał sam iść?
|
|
|
|
dziarski chłop
Od: 04.2005
Offline |
|
|
" OOO! Pan Niesiołowski - o pardon, pomyliłem ulice....
Przepraszam najmocniej" lub też "......" - dajecie ![]()
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Szukał błogosławieństwa i tyle. Kogoś kto utwierdzi go w przekonaniu że zamordować kaczora to dobry uczynek. Kto mu podał gdzie jest biuro PiS? Portier? Hmm. Ciekawe skąd portier to wiedział tak od razu.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
A co do raportów. Transparency International w Berlinie opublikowała raport 178 najbardziej skorumpowanych krajów na świcie. Polska ostatnio zajmowała 49 lokatę,obecnie poszła w górę i jest na 41. Im wyżej tym lepiej. Bananowa republika pełną gębą.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 26.10.2010 o godz. 14:27.
![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
|
Kondominium może od razu? Nie wiem na jakiej podstawie takie wyniki,ale korupcja u nas jest, to oczywiste. CBA zamiast działać zostało umoczone w partyjne rozgrywki.
![]()
Tylko Wisła!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
||
|
Cytat:
Cytat:
Pomijam już fakt, że na przykład rano, gdy zależy człowiekowi na czasie, biorę zawsze taryfe ze wzgledu na wydzielony pas ruchu, rachunek mniej wiecej podobny a czasowo znacznie lepiej. No i pytanie, czy w tym przypadku pas ruchu tylko dla taxówek nie jest aby nieuczciwą konkurencją |
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
Albo dziennikarz jest debilem albo się nie wyspałem. Firmy działają w 100% zgodnie z prawem - najwidoczniej żyjemy w kraju gdzie jak coś jest tańsze to jest zakazane: - drogi najdroższe w Europie - nowe auta jedne z najdroższych w Europie - kosmetyki jedne z najdroższych w Europie - ciuchy ceny jak z kosmosu By żyło się lepiej! Niech się posłowie zajmą KRUS'em a nie przewozem osób, Boże, jeśli oni zostaną wybrani kiedykolwiek jeszcze raz do Sejmu to będzie to idealna sytuacja z filmu "Idiokracja" ![]() ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cel jest prosty powrót do PRL. 90% obywateli ma zap...alać żeby elyta mogła się pławić w luksusie. I robole w cale nie muszą wszystkiego wiedzieć bo i tak nie zrozumieją. Od oceny co jest dobre a co złe są "ałtorytety" z którymi się nie dyskutuje. Bo oni są nowocześni postępowi i europejscy. Jak oni coś orzekną obywatel ma słuchać i wykonywać inaczej zasady demokracji będą zagrożone. Przewoz osób jest antydemokratyczny bo nie odprowadza haraczu a co najistotniejsze NIE DOSTAŁ POZWOLENIA. Niech zapłaci za pozwolenie, a że wtedy będzie woził za większą kasę, cóż nie stać cie obywatelu jeździj rowerem albo spacerem.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
Mam prawo jazdy kat. C (ciężarówka) jednak żeby przewozic COKOLWIEK (nawet piasek czy żwir ) to trzeba zapłacic dodatkowe 3,5 tyś zł na kolejny kurs na przewóz rzeczy. W Unii Europejskiej nic takiego nie ma jak uprawnienia na przewóz rzeczy. Donek i spółka kasuje ludzi na każdym kroku
Ostatnio edytowane przez AYALA : 27.10.2010 o godz. 11:00.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
Ponoć Macierewicz jest w posiadaniu filmiku z miejsca katastrofy, na którym też Ryszarda C. ujęto jak chodzi po lesie... ![]()
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe? jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest. Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało? jackass: -Tak, oni to robili. |
|
|