The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna?
Tak 86 46,49%
Nie 43 23,24%
Nie mam zdania. 8 4,32%
To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. 41 22,16%
Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. 21 11,35%
Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.09.2010, 15:45
szprotson napisał(a):Wyświetl post
panowiej dwaj, po co w ogóle oglądacie tą beznadziejną ligę, bo nie moge zrozumieć?
Bo to liga mojego kochanego kraju.

Cytat:
A Levadie, Karabachy czyli tylko porażki Wisły. - gdyby mecze rozegrane były we wrześniu, nie odpadlibyśmy. Nasza liga rusza za późno dlatego mamy takie kurewskie problemy z przejściem pierwszej rudny. Jakby pierwszym wydarzeniem był np. PP to połowa ekstraklasy zaliczyła by wtopy. TO RAZ> a Dwa - że przeciwko silniejszemu przeciwnikowi jakbym był Lech nasi sie mobilizuja, a takie Karabachy i Levadię, to nie sąsze by mobilizowały, raczej przeciwnie.
No i dlatego są własnie słabi
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
witeq
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 23.09.2010, 15:47
panowiej dwaj, po co w ogóle oglądacie tą beznadziejną ligę, bo nie moge zrozumieć?
Ja bo jestem kibicem Wisły Kraków, kolega z Warszawy Legii. Bo ta liga jest własna, bo się na niej wychowało, bo ją najlepiej rozumiemy. Bo pozwala się identyfikować ze swoją okolicą, krajem. Jej poziom nie ma tu nic do rzeczy, i ty chyba tego nie rozumiesz. Ja widziałem jak i Wisła i Legia lały drużyny z europy, i nie mogę się zgodzić z jej obecnym poziomem. A przyczyna to właśnie taki przyzwolenie na słabiaków w drużynach, fetowanie kaki po jednym udanym zagraniu w gazetach, robienie na siłę gwiazd z kopaczy tu grających.

Brożek w skali europy jest słaby i między innymi przez niego zaliczamy kompromitację co roku w pucharach. Bo jakby był lepszy to sam by wygrał z Karabachem czy Levadią. A tak wpisuje się w schemat piłkarza polskiej ligi.

Kocham ta ligę i jej nienawidzę - na to jest skazany kibic skopanej w Polsce

Czyli Paweł Brożek potrafi wyprzedzić/minąć przeciwnika czy nie?
ale czy ty widzisz różnicę? wyprzedzić potrafi, z minięciem ma duże problemy. Powtorzę - niech kiwnie jednego zawodnika będącego przed nim. Jednego. A potem niech w zamierzony sposób albo wykończy akcję, albo dokładnie poda. Bo w Polskiej lidze powtarzalność akcji i jej zamierzenie jest rzadkością. I tyle, powiem że Brożek zagrał kapitalny mecz. Nawet jak przegramy.

A co do Super Pippo, to niestety ale on swoją umiejętność wpychania piłki do bramki czymkolwiek opanował w lepszym stopniu niż Paweł. Pomijając procent sytuacji które wykorzystywał w stosunku do takich jakie miał. Co więcej, wszyscy we Włoszech zdawali sobie sprawę, jaki to typ piłkarza. Każdy mówił jaki jest słaby, ale każdy również wiedział, że jest zabójczy. Komentatorzy i kibice wiedzieli, że on po prostu tak gra, nie kreuje, strzela. Ganimy za to samo Rudnevsa, a bronimy Brożka i Inzaghiego? Jak otwarcie wszyscy powiedzą - Brożek ma tylko dokładać noge i głowę, od czego zresztą ta dyskusja sie zaczęła - przestanę go krytykować, bo wtedy będzie znaczyło, że za kreowanie gry ma się wziąć kto inny. Będę go co najwyżej krytykował za nieskuteczność. Ale z tego co się orientuję, to Paweł jest postrzegany jako gwiazda Wisły i jej najlepszy piłkarz - więc mam prawo wymagac więcej od niego
Ostatnio edytowane przez witeq : 23.09.2010 o godz. 16:20.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 23.09.2010, 15:56
skoro sami piszecie, ze nasi rodzimi gracze sa prze słabi na skale Europy, to po co w ogóle mówi w kontekstach Europy o zawodnikach którzy w Europie nie pokopią?

0-22 odnośnie słabiaków, za jakich masz Arbolede, Brożka i innych :

Cytat:
Manu może być na nasza lige świetny, bo tu wystarczy być szybkim (na przecietnym poziomie europejskim) i nic wiecej nie umiec, zeby stac sie gwiazda (patrz Peszko, wczesniej przez moment Rybus).

Vrdoljak na razie wyglada ok i mowi ok. Jezeli wszystko pojdzie dobrze to mamy mlodszego Vukovicia o wiekszym potencjale.

Cabral pokazał na razie troche wiecej niz Mezenga, ale i tak za mało by cos sensownego powiedziec. Antolovic tez jest zagadka, jak Kneżewic.

Wydaje mi się, ze bedziemy mieli najlepsza pomoc w Polsce
-----------------> Legia na ten moment spadła by ze wszystkich poważniejszych lig w Europie i to z hukiem. Tamta Legia z 0-3 również.

nie rozumiem tylko jednego - miesiąc temu piszesz jacy to zajebiści sa zawodnicy nowi, a teraz że Legia spadłaby z kazdej ligi i jest prze słaba.
Ja rozumiem ze miesiac temu wierzyłes w swoj klub, oczywiscie jak kadzy kibic, a teraz przegrali pare meczy i juz teraz są be ?

E: beZ spiny, ale cieszmy się z tego co mamy,bo w końcu możemy nie mieć nic
Ostatnio edytowane przez szprotson : 23.09.2010 o godz. 16:02.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Buziek_LG
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 23.09.2010, 16:04
witeq napisał(a):Wyświetl post
a mnie to, że jak się ogląda nawet ligę słowacką to widać, że tam ktoś tą Barcelonę ogląda, i stara się przenosić pewne rzeczy na swoj grunt, oczywiśie w odpowiedniej skali.
Wybacz ale liga słowacka to jeszcze większe kopanie się po czołach niż polska. Nie chcę Ci zarzucać kłamstwa ale jeśli możesz to powiedz w jakim meczu widziałeś to przenoszenie w odpowiedniej skali, chętnie bym obejrzał bowiem te mecze które oglądałem(obstawiałem) w poprzednim sezonie to taka jeszcze słabsza eklasa. Tyle że z większym zaangażowaniem
Ostatnio edytowane przez Buziek_LG : 23.09.2010 o godz. 16:07.
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 23.09.2010, 16:14

nie rozumiem tylko jednego - miesiąc temu piszesz jacy to zajebiści sa zawodnicy nowi, a teraz że Legia spadłaby z kazdej ligi i jest prze słaba.
Ja rozumiem ze miesiac temu wierzyłes w swoj klub, oczywiscie jak kadzy kibic, a teraz przegrali pare meczy i juz teraz są be ?
No, ale przez ten miesiąc wydarzyło się tyle, że trzeba by być idiotą, by nadal pozwalać sobie na plucie w twarz. Mam udawać, że nadal ich za takich uważam? Dałem się nabrać i tyle.

Cytat:
E: beZ spiny, ale cieszmy się z tego co mamy,bo w końcu możemy nie mieć nic
Nie, no. Nie rozumiemy się. Polska potencjalnie i ludnościowo zasluguje na poważna ligę z powaznymi piłkarzami, stadionami. Im dłużej będziemy klepać po plecach tych nieudaczników (99% piłkarzy z naszej ligi) tym dłużej będziemy siedzieć w takim syfie w jakim jesteśmy. Bo dzięki temu taki Rybus czy Łobodziński będą świecie przekonani, że są panami świata, kibice troche ponarzekają, a potem dalej będzie 'jestesmy z Wami' etc.

P.S. Jestem kibicem Legii, nie kibicem piłkarzy Legii. A zwłaszcza nie kibicem piłkarzy Legii przez których od 2006 roku praktycznie co i rusz muszę się wstydzić.
Ostatnio edytowane przez 0 22 : 23.09.2010 o godz. 16:16.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
witeq
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 23.09.2010, 16:53
Buziek_LG napisał(a):Wyświetl post
Wybacz ale liga słowacka to jeszcze większe kopanie się po czołach niż polska. Nie chcę Ci zarzucać kłamstwa ale jeśli możesz to powiedz w jakim meczu widziałeś to przenoszenie w odpowiedniej skali, chętnie bym obejrzał bowiem te mecze które oglądałem(obstawiałem) w poprzednim sezonie to taka jeszcze słabsza eklasa. Tyle że z większym zaangażowaniem
no i sam sobie odpowiedziałeś, bo choćby zaangażowanie można przenieść z zachodniej ligi na polski grunt. Słowacy potrafią. Wybacz, ale nie jestem w stanie podać Ci konkretnego meczu, bo po prostu nie pamiętam jaki to był mecz - grał Slovan Bratysława - wygrywał na wyjeździe już dwa zero - nawet nie wiem jak się skończyło. Ale odniosłem dużo lepsze wrażenie co do umiejętności Slovana niż piłkarzy polskiej ligi. A wyjście z grupy MŚ i drużyna w LM każą mocno powątpiewać w kopanie się po czołach - ale przyznam - ekspertem nie jestem. Tyle że mistrz tej ligi ograł 3:0 w dwumeczu Spartę, która ograła naszego mistrza do zera.
Zresztą - nie chodziło mi o dokładnie o Słowację, a o fakt - że piłka się rozwija na Białorusi, Słowacji, w Azerbejdżanie czy na Malcie - tylko nie u nas.
Odpowiedz cytując
legion18
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 23.09.2010, 16:59
0 22 napisał(a):Wyświetl post
Mucha się nie łapie do pierwszego składu przeciętniaka ligi angielskiej, Choto nikt nie chce, Arboledy pewnie też nie.
A jak się ma łapać. Za rywala ma gościa, który kilka lat gra w tym klubie, który też nie jest jakimś lepszczem tylko jednym z lepszych w lidze angielskiej. Musiałby chyba na treningu żadnej bramki nie puścić przez tydzień żeby go miał wystawić. Jak Mucha dostanie szansę i jej nie wykorzysta to wówczas będzie można pisać, że poza Polską nic nie pokazał i, że jednak jest cienki. Dla mnie Mucha jest najlepszym bramkarzem Legii ostatnich lat, o wiele lepszym od Boruca, Fabiańskiego itd.
Odpowiedz cytując
sq
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 23.09.2010, 17:24
Komisja Ligi ukarała trenerów Lecha i Lechii oraz Seweryna Gancarczyka
Ekstraklasa S.A. napisał(a):
Komisja Ligi ukarała trenera Lecha Poznań Jacka Zielińskiego, trenera bramkarzy Lechii Gdańsk Dariusza Gładysia i piłkarza Lecha Poznań Seweryna Gancarczyka.

Trener Lecha Poznań Jacek Zieliński został zdyskwalifikowany na dwa mecze Ekstraklasy w związku z jego niestosownym zachowaniem podczas spotkania 5. kolejki Ekstraklasy Śląsk Wrocław - Lech Poznań. Dodatkowo Komisja Ligi nałożyła na trenera karę finansową w wysokości sześciu tysięcy złotych. W przerwie meczu Jacek Zieliński został usunięty z ławki rezerwowych za wulgarne krytykowanie decyzji sędziego.

Trener bramkarzy Lechii Gdańsk Dariusz Gładyś został zdyskwalifikowany na dwa mecze Ekstraklasy w związku z jego niestosownym zachowaniem wobec sędziego podczas meczu 6. kolejki Ekstraklasy Lechia Gdańsk - Cracovia. W 90. minucie meczu Dariusz Gładyś został usunięty z ławki rezerwowych za wulgarne krytykowanie decyzji sędziego.

Na zawodnika Lecha Poznań Seweryna Gancarczyka, który w meczu 6. kolejki Młodej Ekstraklasy Polonia Warszawa - Lech Poznań otrzymał samoistną czerwoną kartkę (dwa mecze dyskwalifikacji w rozgrywkach Młodej Ekstraklasy) nałożono dodatkowo karę finansową w wysokości tysiąca złotych.

Na klub Lechia Gdańsk nałożono karę finansową w wysokości pięciu tysięcy złotych za wznoszenie przez kibiców tego klubu okrzyków o charakterze antysemickim podczas meczu 6. kolejki Ekstraklasy Lechia Gdańsk - Cracovia.

Na klub Śląsk Wrocław nałożono karę finansową w wysokości pięciu tysięcy złotych za wznoszenie przez kibiców tego klubu okrzyków o charakterze antysemickim podczas meczu 6. kolejki Ekstraklasy Widzew Łódź - Śląsk Wrocław.
Odpowiedz cytując
masterlag
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 23.09.2010, 18:31
Coś na temat stadionu Arki: http://www.weszlo.com/news/5614
Naprawdę... Nasz stadion ma wady i nie wiadomo kiedy pewne kwestie tak na 100% będą rozwiązane, ale to... To jest coś jak rodem z PRLu
Od dziś na 99,9% nie będę narzekała na nasz dom!

Jeśli nie pasuje kompletnie do tego tematu, to proszę o przeniesienie postu do odpowiedniego
Krakowska Wiślaczka!
Odpowiedz cytując
Raphael
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 23.09.2010, 18:56
Zawieszenie Zielińskiego tuż przed meczem z Legią przypomina casus Boguskiego. Warto przypomnieć, że Rafał został wtedy ukarany za próbę kopnięcia rywala.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 23.09.2010, 19:06
"Zadziwiajace", że coś cicho o Vrodljaku, który za celowe nadepnięcie ręki piłkarza Ruchu powienien pauzować przynajmniej 2 kolejki. Pokazywano to nawet w canal +, ale i to widać za mało jak na ukaranie grajka Legii.
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 23.09.2010, 19:08
Nie ma takiego piłkarza. Zapodaj link do programu w którym podawano.

Raphael napisał(a):Wyświetl post
Zawieszenie Zielińskiego tuż przed meczem z Legią przypomina casus Boguskiego.
No, bardzo przypomina. Facet bluzga na sędziego, dostaje za to karę w czwartek, w piątek znowu bluzga, jeszcze bardziej i teraz wielkie zdziwienie. Zachowywałby się normalnie, a nie jak prostak to byłby spokój.

Dawno Was spiskowców nie było Myślałem, że 14 miejsce Legii Was uśpiło, ale jesteście niezawodni
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
Raphael
Senior Member

Stary 23.09.2010, 19:25
To już nawet nie chodzi o sam fakt ukarania tego piłkarz,a czy tamtego trenera ale o wybiórczość i czas tych decyzji. Trenerzy obrażają sędziów chyba w co drugim meczu, a piłkarze brutalnie i celowo faulują (lub celowo próbują faulować ) chyba w każdym spotkaniu.

To, że Legia jest na 14. miejscu nie ma dla mnie żadnego znaczenia. Zresztą do tego klubu nic nie mam, a do stosownej komisji, która podejmuje , jak widać, niezbyt sprawiedliwe decyzje. Może lepiej byłoby, żeby zasiadali w niej przedstawiciele pochodzący z różnych regionów kraju, tak żeby sympatie klubowe były bardziej zróżnicowane, bo trudno o pełny obiektywizm i sprawiedliwość w tym środowisku.

To jest oczywiście tylko jeden z wielu zarzutów do PZPN-owskich struktur mających wpływ na ligę. Można się np. przyczepić do sposobu przyznawania licencji, ale o tym już było dużo mówione np. przy okazji spuszczenia do I (drugiej) ligi ŁKS-u...
Ostatnio edytowane przez Raphael : 23.09.2010 o godz. 19:27.
Odpowiedz cytując
Ribas
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 23.09.2010, 19:40
Za czerwoną kartkę z urzędu jest mecz zawieszenia więc nie wiem o co płacz.
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 23.09.2010, 19:42
To już nawet nie chodzi o sam fakt ukarania tego piłkarz,a czy tamtego trenera ale o wybiórczość i czas tych decyzji. Trenerzy obrażają sędziów chyba w co drugim meczu, a piłkarze brutalnie i celowo faulują (lub celowo próbują faulować ) chyba w każdym spotkaniu.
Przykłady, przykłady. Raporty delegatów etc.

Cytat:
To, że Legia jest na 14. miejscu nie ma dla mnie żadnego znaczenia. Zresztą dotego klubu nic nie mam, a do stosownej komisji, która podejmuje , jak widać, niezbyt sprawiedliwe decyzje. Może lepiej byłoby, żeby zasiadali w niej przedstawiciele pochodzący z różnych regionów kraju, tak żeby sympatie klubowe były bardziej zróżnicowane, bo trudno o pełny obiektywizm i sprawiedliwość w tym środowisku.
Dokładnie tak jest - z tego co widzę nie wiesz o czym piszesz..
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
sq
Senior Member

Stary 23.09.2010, 19:44
@0 22
tak z historii.. żeby nie było że "wybiórczo" i bez przykładów

wasz normalny trenejro

Cytat:
Poprzednio Komisja Ligi ukarała zakazem przebywania na ławce trenerskiej Macieja Skorżę po meczu... Lech Poznań - Wisła Kraków (1:0). Ówczesny szkoleniowiec Wisły dostał jednak karę w zawieszeniu na sześć miesięcy.
mniej bluzgał
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 23.09.2010, 19:48
Znam obie sprawy. Zawieszenie miał również Tarasiewicz raz.

Zupełnie nie bierzesz pod uwagę, że to była recydywa. O ile mnie pamięć nie myli po pierwszym wyskoku nie dostał meczu odsiatki, dopiero za bezczelne wrzuty dzień po pierwszej karze ją dostał..
Ostatnio edytowane przez 0 22 : 23.09.2010 o godz. 19:51.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
sq
Senior Member

Stary 23.09.2010, 19:53
Ależ biorę. Tylko jak już to powinien być ukarany po meczu z Jagiellonią (może nawet w zawieszeniu na pół roku). Wiadome byłoby wtedy to że następny występek jest karany.

a tak a propos
Cytat:
Komisja składa się z od 5 do 7 członków. Powołuje ich Rada Nadzorcza spółki Ekstraklasa S.A. na 2 letnią kadencję.
Czy zna ktoś może skład tej komisji czy jest raczej tajny?
Powód: Komisja Ligi
Ostatnio edytowane przez sq : 23.09.2010 o godz. 19:57.
Odpowiedz cytując
Raphael
Senior Member

Stary 23.09.2010, 20:04
Przykłady, przykłady. Raporty delegatów etc.
Już nie chce mi się wertować relacji z meczów, ale sędziowie są obrażani przez trenerów naprawdę często. Kary są za to przyznawane, ale rzadko są to inne kary niż pieniężne. Dyskwalifikacja za takie coś to już naprawdę rzadkość. Nie chcę tutaj bronić Zielińskiego, bo jego zachowanie nie przystoi poważnemu trenerowi (nie chodzi mi tylko o bluzgi, ale też o tę jego pretensjonalność w rozmowach z dziennikarzami, którzy krytykowali postawę Lecha we wcześniejszej fazie sezonu).

Dokładnie tak jest - z tego co widzę nie wiesz o czym piszesz..
OK. NIe wiem skąd pochodzą członkowie komisji. Być może moja uwaga o sposobie wyboru członków do tej komisji jest błędna, ale to nie zmienia faktu, że już kolejny ważny mecz Legii z czołową ekipą Ekstraklasy poprzedza taka nietypowa dyskwalifikacja. Ja rozumiem, że bronisz swojego klubu, choć go nie krytykuję, ale jednak te dwa przypadki zawieszeń są, powiedzmy, problematyczne .
Odpowiedz cytując
Buziek_LG
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 23.09.2010, 20:05
sq napisał(a):Wyświetl post
Czy zna ktoś może skład tej komisji czy jest raczej tajny?
Wojciech Zieliński - Przewodniczący Komisji Ligi
Piotr Jakubicz
Jan Roliński
Krzysztof Gacek
Filip Jańczuk
Bartosz Urbańczyk
Wojciech Korpetta - Sekretarz Komisji Ligi
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 23.09.2010, 20:06
No, ale co jest problematycznego w tym Zielińskim. Przy Boguskim powiedzmy, że się łaskawie zgodzę - ale tu? Totalnie tego nie rozumiem.

EDIT: A tak własnie nie było? Wtedy mu łaskawie odpuścili, a teraz już nie.
Ostatnio edytowane przez 0 22 : 23.09.2010 o godz. 20:13.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
sq
Senior Member

Stary 23.09.2010, 20:12
No tu mówię
Wg mnie powinno być tak:
"Komisja Ligi po meczu z Jagiellonią i wypowiedziach trenera Zielińskiego nt. arbitra zdecydowała się ukarać p. Zielińskiego karą 3 tysięcy złotych i dyskwalifikacją na 2 mecze w zawieszeniu na 6 miesięcy"
i po meczu ze Śląskiem powinno być tak:
"Komisja Ligi po meczu ze Śląskiem i wypowiedziach trenera Zielińskiego zdyskwalifikowała na 2 mecze i dodatkowo nałożyła karę 6 tysięcy złotych"
Odpowiedz cytując
Raphael
Senior Member

Stary 23.09.2010, 20:14
No, ale co jest problematycznego w tym Zielińskim. Przy Boguskim powiedzmy, że się łaskawie zgodzę - ale tu? Totalnie tego nie rozumiem.
Przede wszystkim wymiar kary. Gdyby powiedzmy rzucił bidonem w sędziego, albo pobił kibica to co innego. Czas jej ogłoszenia - 1 dzień przed meczem też dość niewygodny dla rywali Legii. Zaraz pewnie rzucisz mi tu jakiś paragraf z regulaminu. Problem w tym, że w regulaminie jest pole do interpretacji i odpowiednią interpretacją można podjąć niezbyt sprawiedliwą decyzję jeśli się tylko chce.
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 23.09.2010, 20:16
Przede wszystkim wymiar kary. Gdyby powiedzmy rzucił bidonem w sędziego, albo pobił kibica to co innego. Czas jej ogłoszenia - 1 dzień przed meczem też dość niewygodny dla rywali Legii.
Wymiar kary - po bluzganiu dwa razy z rzędu, w tym raz dzień po poprzedniej karze... Znowu mieli mu dać zawieszenie? Komisja ligi zawsze zbiera się w czwartki, Zieliński wystąpił o przesunięcie jego sprawy z zeszłego tygodnia na ten, gdyż chciał się stawić osobiście, a w zeszły czwartek był w Turynie. Znowu niestety nie wiesz o czym piszesz...
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 23.09.2010, 20:20
studio2 napisał(a):Wyświetl post
Oj Uran zabolala riposta
Jak pisałem, że maturę masz przed sobą to się zgrywałem. Teraz zaczynam podejrzewać, że Ty faktycznie synek jesteś. Mógłbym napisać, że wszystkie laski w Poznaniu wyglądają jak Kserkses z "300", tylko noszą wąsy- efekt Waszej niezdrowej fascynacji Niemcami... I co i byś się o to obraził, przejął się w ogóle tym tekstem? Nie? Dlaczego? No właśnie.

studio2 napisał(a):Wyświetl post
A co jesl iw kazdym meczu bedzie strzelal?

Praktycznie strzelal tylko Lewy, ile mial asyst? Nie sadze zeby duzo, dlatego jesli Rudnevs tez tyle strzeli i reszta druzyny tez tak malo to jaki wniosek z tego wyjdzie? Ze nie musial wypracowywac innym sytuacje bo sam 3/4 meczy wygra.
Faktycznie, Lewy miał tylko 4 asysty. Ale asysty to tylko ostatnie podania, sucha statystyka niekoniecznie oddająca wkład w grę. Lewandowski robił waszą grę. Absorbował obrońców, wyciągał ich, przepychał, robił miejsce kolegom, robił młyn, potrafił zagrać tyłem do bramki, albo zrobić wyblok. Tego statystyka asyst nie obejmuje, ale ma gigantyczny wpływ na grę ofensywną. Ogólnie rzecz biorąc bez Lewandowskiego gracie pytę taką samą jak my. Tylko my jesteśmy w dużym dołku fizycznym i psychicznym, w dodatku gramy bez defensywy. U nas może być lepiej, u Was niespecjalnie. Jeżeli naprawdę myślisz, że jeden zawodnik wygrywa mecze i to jest ten, który strzela bramki, to jesteś po prostu śmiesznym trollem.

i dlatego właśnie Brożek jest napastnikiem w skali europejskiej słabym, bo strzela bramki w zasadzie tylko z pola karnego, co więcej po dobrym podaniu, bo w tymże polu karnym już minąć rywala za bardzo nie potrafi, jedynie czasem wyprzedzić. A asystować i owszem, zdarza się Brożkowi, tylko widzisz, on musi dostać piłkę w okolicach bramki, najlepiej tak aby stać przodem do akcji - wtedy zagra ładną piłkę. Nie potrafi on sam dla siebie wykreować pozycji bądź do strzału bądź do asysty.
Brożkowi nie "zdarza się" asystować. Zeszły sezon to było dno w jego wykonaniu a i tak uzbierał 10 bramek i 10 asyst. To najwięcej asyst w lidze (ex aequo). Wcześniejsze sezony to po 7 asyst. A jak pisałem asysty to tylko sucha statystyka, która jest tylko wycinkiem całokształtu kreowania gry przez danego zawodnika. Brożek w formie, to jeden z niewielu zawodników w lidze, który swoim ruchem wymusza podania, a nie odwrotnie, to jest gość, który na kilku metrach potrafi zgubić krycie. I nie musi dostać piłki w polu karnym. Po prostu taki styl preferował jak był młody. Potem przyszedł Skorża, taktyka nie istniała i Brożek robił co mógł. Po pierwsze za Skorży nikt nie grał indywidualnie, a Brożek i drybling i szybkości siłę ma- kwestia żeby przekonać go do wykorzystywania tych umiejętności (oczywiście zakładając, że wróci do dawnej formy, co wcale pewne nie jest). Do tego Brożek potrafi strzelić z dystansu, chociażby z Czechami to pokazał. nie jest to jego atut ani nawet jakaś mocna strona, ale on to jednak też potrafi.

Powiedz jeszcze, skoro poruszyłeś temat, co dawało to "cofanie" się Brożka po piłkę? Bo ja mam właśnie wrażenie, że od kiedy w Wiśle zabrakło jakiekolwiek jakości w linii pomocy, i przestały do Pawła dochodzić zagrania w okolice pola karnego (poza oczywiście dzidami Skorży które go mogły tylko frustrować), właśnie dlatego zaczął się "cofać" i rozegrał najgorszy sezon w swojej karierze, w którym liczono mu minuty bez gola. Bo Paweł z dystansu nie uderzy, nie szarpnie też jak Błaszczu czy chociażby Paulista. Nie ta technika, nie to panowanie nad piłką.
Jak Błaszczu nie szarpnie, ale lepiej niż Paulista potrafi podryblować, tylko tak jak mówię w takim ustawieniu nie ma okazji. Z tymi minutami bez gola to mówisz o ostatnim sezonie? To była patologia, bo Brożek po piłkę musiał wracać się pod własną połowę. Ja mówię o rozgrywaniu akcji, przede wszystkim przed polem karnym. Bo Brożek do rozgrywania zaczął się włączać już dawno. Wiem, że to trudno zauważyć, bo po takim kopnięciu sędzia nie gwiżdże i nie pokazuje na środek boiska, ale Brożek był bardzo aktywny w rozegraniu. Grał tyłem do bramki, rozdzielał podania do boków, gral klepki przed polem karnym, potrafił jednym zagraniem przyspieszyć akcję, zagrać kluczową otwierającą piłkę.

Paweł Brożek jest jedynym prawdziwym napastnikiem w naszej kadrze, jest nam potrzebny, co więcej, w sytuacji gdy zaczniemy lepiej operować piłką dzięki Riosowi, Boukhariemu, Żurawiowi czy Małemu będzie on bramki strzelał, bo to typ żyjący z podań, a będzie jedynym wysuniętym piłkarzem. Jednakże nie rozumiem bezkrytycznego podejścia do Pawła które prezentuje 90% kibiców Wisły, gdyż wymaga się od niego właśnie tylko strzelania goli, a ja bym chciał żeby jeszcze czasem podjął ryzyko i brał na siebie ciężar gry w ofensywie i kreowania akcji dryblingiem.
Paweł angażuje się w grę. Jak długo był w formie (do feralnej kontuzji w Bełchatowie), to on ratował posadę Skorży, bo brak jakiejkolwiek taktyki ze strony trenera maskował właśnie swoim zaangażowaniem w kreowanie gry. Gdyby trzymał się szesnastki, ostatniego mistrzostwa by nie było. Natomiast co do gry indywidualnej to mówię- Brożek jej nie pokazywał, bo za Skorży nikt jej nie pojazywał. Dryblingi się chyba trenerowi nie podobały, bo wiecznie coś miał do Paulisty, Małeckiego w miejsce beznadziejnego Łobodzińskiego pół roku nie zdecydował się wprowadzić i ogólnie gra 1 na 1 za jego kadencji nie istniała.

O ile dobrze widzę krytykujesz Rudnevsa że na razie tylko strzela bramki i nie daje tyle co Lewandowski, i zażarcie dyskutujesz z poznaniakiem.. Widzisz drzazgę w oku Lecha, a belki we własnym nie?
Maaskant póki co celowo przywiązał Brożka do pola karnego, bo w naszym ustawieniu, bez ruchliwości, przy fatalnej formie fizycznej, zawsze brakowało ludzi w polu karnym. Brożek potrafi grać w głębi pola, co pokazywał w poprzednich sezonach ale w tej chwili mamy inne priorytety. My budujemy właściwie od nowa, bo Skorża zostawił spaloną ziemię a jak się okazało Kasperczak jeszce tylko po nim poprawił. Lech stracił tylko jednego zawodnika i nie potrafi go zastąpić, a gra bez tego zawodnika leży i kwiczy. Lech ma problem z konstruowaniem sytuacji na własnym boisku grając przeciwko Arce Gdynia. Okresami jest żałośnie bezradny kiedy przeciwnik się nie odsłoni tak jak Juventus. I to wynika z tego ile dawał im Lewandowski i jak bardzo potrzebują takiego zawodnika żeby gra im się zazębiała.

Co do Lecha z Legią. Mimo wszystko będę wielce zaskoczony wynikiem innym niż zwycięstwo Lecha. Legia gra straszną padakę w każdej formacji. W dodatku Skorża u nas pokazał, że zawala mecze o dodatkową stawkę. Nie wierzę, że tym razem będzie inaczej.
Odpowiedz cytując
Raphael
Senior Member

Stary 23.09.2010, 20:30
Wymiar kary - po bluzganiu dwa razy z rzędu, w tym raz dzień po poprzedniej karze... Znowu mieli mu dać zawieszenie? Komisja ligi zawsze zbiera się w czwartki, Zieliński wystąpił o przesunięcie jego sprawy z zeszłego tygodnia na ten, gdyż chciał się stawić osobiście, a w zeszły czwartek był w Turynie. Znowu niestety nie wiesz o czym piszesz...
Z przepisami zapewne wszystko jest w porządku w przypadku tej decyzji. Bardziej chodzi ducha sprawiedliwej rywalizacji ligowej. Jeśli przed niezwykle ważnym meczem wyklucza się, w oparciu o wątpliwą szkodliwość przewinienia, ważny element drużyny przeciwnej, jakim jest trener, to coś tu nie gra.

Przypomina to sytuację ze słynnym rzutem wolnym w meczu Craxy z ... jakąś drużyną z Warszawy chyba . Kara miała uzasadnienie w przepisach, ale wybiórczość w ocenie akurat tej sytuacji podziałała na korzyść jednej ekipy. Wszystko było zgodne z przepisami, ale nie z duchem rywalizacji sportowej.
Odpowiedz cytując
legion18
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 23.09.2010, 20:54
Przede wszystkim wymiar kary. Gdyby powiedzmy rzucił bidonem w sędziego, albo pobił kibica to co innego. Czas jej ogłoszenia - 1 dzień przed meczem też dość niewygodny dla rywali Legii. Zaraz pewnie rzucisz mi tu jakiś paragraf z regulaminu. Problem w tym, że w regulaminie jest pole do interpretacji i odpowiednią interpretacją można podjąć niezbyt sprawiedliwą decyzję jeśli się tylko chce.
Ta komisja zbiera są w każdy czwartek. Sprawa Zielińskiego miała być rozpatrywana w zeszły czwartek, ale poprosił o zmianę terminu, gdyż gościł w Turynie. To już nie chodzi nawet, że "zachowywał się niestosownie" w 2 meczu z rzędu, ale Zieliński w meczu ze Śląskiem został wyrzucony na trybuny, jak piłkarz jest wyrzucany z boiska to z urzędu ma 2 mecze dyskwalifikacji, więc czemu ma to nie dotyczyć trenera. Co do Vrdoljaka się zgodzę, że powinien zostać ukarany.
Odpowiedz cytując
sq
Senior Member

Stary 23.09.2010, 21:03
Skorży nie dotyczyło po Lech-Wisła
Odpowiedz cytując
studio2
Banita

Od: 03.2009

Stary 23.09.2010, 21:17
Uran235 napisał(a):Wyświetl post
bla bla bla
Ok przepros siostre, widze ze naprawde strasznie Cie to boli koniec tematu.

ps1. jutro bedzie remis
ps2. Zeilinski nam kompletnie nie jest potrzebny na lawce
Odpowiedz cytując
Raphael
Senior Member

Stary 23.09.2010, 21:24
OK. Nie ma sensu już dłużej toczyć tej dyskputy. Chodziło mi cały czas o to, żeby jedną miarą traktować wszystkie kluby. Jeśli zawodnik jednej drużyny brutalnie fauluje - to trzeba go zawiesić bez względu na to, w jakiej gra drużynie. Jeśli zrobi to gracz innego klubu to trzeba go potraktować tak samo. Jeśli trener popełni jakieś większe wykroczenie - postąpić tak samo. Jednak trzeba to robić umiejętnie i nie faworyzować żadnej ze stron. Dlatego nie karać za rzekome faule, nie wykluczać za za byle pyskówki trenerów tylko raczej karać ich pieniężnie. Na pierwszym miejscu powinna stać sprawiedliwa rywalizacja. Wiem, że to co pisze to mrzonki, jakoś trzeba było podsumować tę dyskusję .
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów