|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
|
Wszystko zależy od SKWK jak odpowiednio nagłośni i zorganizuje temat to przed wyborami kilkanaście tysięcy osób zagłosuje przeciwko Majchrowskiemu.Zakładając że uprawnionych będzie z 400 tyś, frekwencja będzie 40% tj.zagłosuje 160 tyś - jesteśmy potencjalnym 10% elektoratem.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
A poglądów politycznych to nie bierzecie pod uwagę? Myślicie że nagle ktoś z powodu stadionu będzie głosował wbrew swoim poglądom? Prędzej zostanie w domu, niż zagłosuje na kogoś innego. A stracony głos, to głos dla Majchrowskiego.
![]()
ULTRAS NOWA HUTA
|
|
|
|
Junior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
Dostalem taka odpowiedz od p. Niedzialkowskiej:
"Dziękuję za przesłane zdjęcia, które potwierdzają niestety, że obiekt stadionu Wisły jest następnym przykładem nurtu architektonicznego -brutalizmu, który załada, że najważniejsze są: przestrzeń, konstrukcja i uwrażliwienie na właściwości zastosowanych materiałów. Niestety, gdyż tym samym elewacja stadionu nie będzie niepowtarzalna. (W załączeniu zdjęcia.) Architektura brutalistyczna w potocznym rozumieniu jest po prostu brzydka. W Polsce dodatkowo kojarzy się z epoką komunistyczną, kiedy w krajobrazie dominowały bloki z betonowych płyt. A właśnie beton jest najważniejszym materiałem w brutalizmie. Termin "brutalizm" pochodzi od francuskiego słowa brut - surowy. Określenie to stosował największy twórca architektury modernistycznej Francuz Le Corbusier w odniesieniu do stosowanych przez niego materiałów, wśród których najważniejszą rolę pełnił beton. Dodajmy, beton w swojej najbardziej surowej - brutalnej - postaci: nieotynkowany, często z pozostawionymi śladami szalunków (desek służących jako forma dla mieszanki betonowej). Za pierwszy budynek brutalistyczny uznaje się wybudowaną w 1949 r.w Hunstanton w Anglii szkołę projektu Petera i Alison Smithsonów. Miała ona odkrytą stalową konstrukcję, odsłonięte belki stropowe i przewody instalacyjne, ściany pozostawiono nieotynkowane.Najsłynniejszą budowlą z surowego betonu był wybudowany w latach 1946-52 przez Le Corbusiera blok mieszkalny w Marsylii, zwany Jednostką Marsylską - on właśnie zapoczątkował nurt. Zbudowano go z betonu, ponieważ po wojnie trudno było o stal, która osiągała zawrotne ceny. Le Corbusier tak zachwycił się fakturą surowego betonu, że postanowił budynku nie tynkować. Ślady desek porównał do zmarszczek na twarzy. Mam nadzieję, że moje wyjaśnienia będą wystarczające dla Pana Z poważaniem J. Niedziałkowska" Bardzo tania wymowke znalazl sobie inwestor. Ta odpowiedzia p. Niedzialkowska ostro mnie w....a i zlozylem do NIK ( zachecam innych do zrobienia tego samego) zawiadomienie o niegospodarnosci przy budowie stadionu. Kiedy zmieniono " beton architektoniczny" na " beton konstrukcyjny" i elewacja wyglada katastrofalnie , to teraz mowi sie o " brutalizmie". Co za cynizm, obluda i zaklamanie inwestora. Pozdrawiam. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Powiedz że to żart.
Nie wierze że to napisała. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Skoro z założenia miała być goła betonowa elewacja, dlaczego przeprowadzano próby z niebieską farbą na jednej ze scian stadionu?(Niestety nie mogę znaleźć zdjecia).
Pani Niedziałkowska ma chyba ładny ubaw. ![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Biorę to pod uwage .Natomiast jeśli Wisla głosuje jako Wisła i za Wislę to pogląd musi być jeden.Głosujesz za klubem albo przeciwko.Nie za PIS ,PO czy SLD
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wy chyba nie doceniacie elektoratu kibicowskiego.
Tylko że do tego zamiast wojenki między TWSD a SKWK musi być współpraca. Inaczej słabo to widzę. ![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
To nie zart, to szczera prawda. Dolaczyla mi jeszcze kilka foto stylu " brutalizm" ktore w porownaniu z elewacja stadionu wygladaja koszmarnie, ale nie za bardzo wiem jak je wkleic, gdyz jestem juz osoba wiekowa. Ze wzgledu ba to, ze juz od bardzo dawna mieszkam z dala od Krakowa sprawa stadionu mojego ukochanego klubu okropnie mnie martwi. Na zywo ogladalem budowe stadionu Gamla Ullevi w Göteborgu i pomimo tego ,ze stadion jest bez zadnych rewelacji to wykonczony jest estetycznie. Pozdrawiam.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 09.2005
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
z tą odpowiedzią Niedziałkowskiej to żart rozumiem? W życiu nie uwierze zeby ktos mogł cos podobnego napisac
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
Gdy czytelnik i mieszkanic Krakowa przeczyta, jakie kpiny robi się z budowy stadionu Wisły, klubu-wizytówki nie tylko tego miasta i pieniędzy podatników, ale także dzisiatków tysięcy jego sympatyków byle urzędnik, plując mu tym samym w twarz i ukazujac w całej swojej okazałości dyletanctwo ludzi Majchrowskiego. Ten list (jeśli jest prawdziwy) jest wyjątkowo beczelnym dowodem wyjatkowo złej woli ludzi rządzących Krakowem, którzy dla swojej nielicznej gminy z ul. Kałuży ( oraz Rycha, Zdzicha, Filipiaka) błyskawicznie budują stadion, jednocześnie traktując Wisłę w tak ordynarny sposób. |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
|
|
|
P.N.R.I.
Offline |
|
|
Niedzialkowska, z domu Bareja.
![]()
Boia chi molla !
|
|
|
|
Member
Od: 12.2005
Offline |
|
|
Trafiłeś w sedno i ktoś to celne pytanie powinien zadać tej pani, bo malowanie betonu nijak ma się do brutalizmu. Zresztą gołym okiem widać, że to tłumaczenie winnego, mało wiarygodne. Tak ze dwa tygodnie temu ta sama kobieta mówiła o zielonej elewacji stadionu Wisły...
|
|
|
|
Member
Od: 10.2005
Offline |
|
|
Za najlepszy komentarz niech posłużą słynne słowa Hajty "Nie porównujmy gówna z czekoladą". Ten cały brutalizm w założeniu miał być taki, a nasz stadion wygląda jak wygląda nie dlatego że był projektowany w stylu brutalizmu, tylko dlatego, że spieprzono co było do spieprzenia i szuka się tanich wymówek, że tak miało być.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
Może trzeba by znaleźć maile do tych wszystkich polsatów, weszlo i wszystkich dużych programów czy portali internetowych w Polsce i napisać do nich o inwestycji za 0,5mld zł, o wszystkich błędach, wkleić zdjęcia elewacji, wypowiedź Niedziałkowskiej, niedotrzymanych terminach, o tym że Wisła na rok się wyprowadziła z R22 przez co jest już stratna ponad 10mln zł a dalej nie może grać u siebie a np na Legii wybudowano w rok cały stadion i to przy cały czas grającej tam drużynie, u nas nie dało się w tym czasie zrobić 2trybun, opisać fuszerkę na "D" itd..
Jakby ktoś się podjął to napisać i wybrał odpowiednie zdjęcia i wypowiedzi prezydenta/Niedziałkowskiej + a np ja bym poszukał kontaktów do mediów to wtedy każdy miałby gotowy tekst + gotowe maile więc nie wierzę żeby nie poszło 100-200 wiadomości. A na taki ruch na pewno będzie jakiś odzew. Tak jak kiedyś wysyłaliśmy maile do radnych tak teraz też trzeba działać bo ja już nie widzę innej drogi. Oni czytają ten temat ale mają nas w dupie bo nic nie działamy, trzeba to zmienić... Czekam na wypowiedź kogoś kogoś "bardziej kumatego" w tych sprawach. EDIT @joshi już to zrobiłem, wszystko krok po kroku opisałem ![]()
Ostatnio edytowane przez royalmichael : 13.08.2010 o godz. 13:00.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
do:
Radwi Member Na dwa e-maile adresowane do ZKiT nie otrzymalem jeszce odpowiedzi tylko enigmatyczne takie cos: "Potwierdzamy, że otrzymaliśmy wiadomość e-mail. Zostanie ona zadekretowana na pracownika merytorycznego, który w ustawowym terminie udzieli odpowiedzi". Natomiast odpowiedz p. Niedzialkowskiej to odpowiedz na moj e-mail adresowany osobiscie do niej. Cytuje oryginal mojego e-maila ( dolaczylem tez kilka foto elewacji stadionu, napewno domyslasz sie ktore) : "Przesylam pani kilka zdjec, architektonicznego majstersztyku stadionu Wisly Krakow. Zycze milego ogladania i wielu estetycznych wrazen, przyzna pani, ze faktycznie elewacja stadionu bedzie niepowtarzalna". Pozdrawiam. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Może zaspamujmy tą Niedziałkowską zdjęciami i pytaniami dlaczego tak a nie inaczej...?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Brutalizm nie oznacza niedbalosci i niechlujstwa. Brutalizm to surowy beton, a nie krzywizny, rysy i ubytki. Uslyszala gdzies albo ktos jej szepnal "jakby co, to to jest posag Lusi, znaczy ten, no... brutalizm!" i sie teraz kompromituje kobieta.
![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Tymczasem zamontowany zostal czwarty masz oswietleniowy, zostal juz tylko jeden...
![]() ![]()
Bóg, Honor i Wisła!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
[QUOTE=vit-stjärna;959709]Dostalem taka odpowiedz od p. Niedzialkowskiej:
"Dziękuję za przesłane zdjęcia, które potwierdzają niestety, że obiekt stadionu Wisły jest następnym przykładem nurtu architektonicznego -brutalizmu, który załada, że najważniejsze są: przestrzeń, konstrukcja i uwrażliwienie na właściwości zastosowanych materiałów. Niestety, gdyż tym samym elewacja stadionu nie będzie niepowtarzalna. (W załączeniu zdjęcia.) Architektura brutalistyczna w potocznym rozumieniu jest po prostu brzydka. W Polsce dodatkowo kojarzy się z epoką komunistyczną, kiedy w krajobrazie dominowały bloki z betonowych płyt. A właśnie beton jest najważniejszym materiałem w brutalizmie. Termin "brutalizm" pochodzi od francuskiego słowa brut - surowy. Określenie to stosował największy twórca architektury modernistycznej Francuz Le Corbusier w odniesieniu do stosowanych przez niego materiałów, wśród których najważniejszą rolę pełnił beton. Dodajmy, beton w swojej najbardziej surowej - brutalnej - postaci: nieotynkowany, często z pozostawionymi śladami szalunków (desek służących jako forma dla mieszanki betonowej). Za pierwszy budynek brutalistyczny uznaje się wybudowaną w 1949 r.w Hunstanton w Anglii szkołę projektu Petera i Alison Smithsonów. Miała ona odkrytą stalową konstrukcję, odsłonięte belki stropowe i przewody instalacyjne, ściany pozostawiono nieotynkowane.Najsłynniejszą budowlą z surowego betonu był wybudowany w latach 1946-52 przez Le Corbusiera blok mieszkalny w Marsylii, zwany Jednostką Marsylską - on właśnie zapoczątkował nurt. Zbudowano go z betonu, ponieważ po wojnie trudno było o stal, która osiągała zawrotne ceny. Le Corbusier tak zachwycił się fakturą surowego betonu, że postanowił budynku nie tynkować. Ślady desek porównał do zmarszczek na twarzy. Mam nadzieję, że moje wyjaśnienia będą wystarczające dla Pana Z poważaniem J. Niedziałkowska" Beszczelna wymówka + plagiat czyli cyniczne kopiuj wklej dla porównania: http://wiedzanieboli.blogspot.com/20...iony-nurt.html Ta kobieta (od budowy dróg, a raczej inkasowania ładnej kasy z państwowych pieniędzy podatników Stołecznego Miasta Kraków) nie wypełnia swoich obowiązków - nadzór nad projektem a swoje dyletanctwo "wyjaśnia" brutalizmem. Krew mnie zalewa, jestem za działaniem -> atak na program uwaga, kronike krakowska (nie doceniania, ale myśle że to jest target Majchra osoby, które interesują się miastem i mają "wiek wyobrczy"!) trzeba to ruszyć. Jedyny minus, że znów Marka Wisła będzie orzmieniana na drobne w ogólnodostępnych mediach jak to szerzej wypłynie:( Powód: dopisek
Ostatnio edytowane przez mgła : 13.08.2010 o godz. 13:30.
|
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
Do:
Fuks Senior Member To nie zart to prawda. Oczywiscie odpisalem p. Niedzialkowskiej bo jak pisalem ostro mnie w....a swoja odpowiedzia. A to oryginal mojego e-maila na odp. p. Niedzialkowskiej: "Dziekuje bardzo za odpowiedz, wiem co to jest termin"brutalizm" w architekturze. Jezeli zamiarem projektanta w. obtulowicza ( nazwisko pisze swiadomie z malej litery bo za ten bubel nie jest godny uzywania nazwiska z duzych liter bo architektem jest marnym) bylo wybudowanie stadionu Wisly w stylu " brutalizm", nie rozumie jednej rzeczy, a mianowicie uzycia przez architekta w swoich w pierwotnych planach " betonu architektonicznego" ktory jest trudniejszy do wykonania( zapewne tez drozszym) i bardzo estetycznym a takiego betonu nie uzywa sie w stylu "brutalizm". architekt w.o. twierdzi ,ze zamiane " betonu architektonicznego" na " beton konstrukcyjny" podjal inwestor czyli prezydent majchrowski i zkit ( male litery z wiadomych wzgledow).W momencie kiedy media zaczely wnikliwie badac sprawe budowy stadionu Wisly ( poniewaz budowa pochlonela juz ogromne sumy ponad 500 milionow zlotych a do ukonczenia budowy potrzeba jeszce ogromnych sum, np. trybuna polnocna itd) inwestor zaczyna ciac koszty( beton konstrukcyjny, asfalt, brak parkingow, telebimow itd) tworzac ze stadionu obrzydliwego bubla. inwestor obiecal wybudowac stadion klasy " Elite" a z przepisow UEFA jasno wynika, ze nie ma na to szans , brak zaplecza na polnocnej ( zreszta tylko niepowazny inwestor mogl odebrac ta trybune bez klatek schodowych, toalet czy zaplecza gastronomicznego za sume ponad 100 milionow zlotych), telebimow, zaplecza gastronomicznego na trbunie wschodniej itd. Uwazam, ze robi pani ze mnie idiote, piszac o " brutalizmie" chce pani usprawiedliwic ochydna elewacje i tym samym wytlumaczyc architekta( ciekawe dlaczego wybrano tego marnego architekta w.o. ktory nie ma zielonego pojecia o budowie stadionow). Uwazam, ze inwestor marnuje pieniadze podatnikow i dlatego zglosilem do NIK ( a wiem, ze kilkuset kibicow Wisly rowniez) niegospodarnosc inwestora przy budowie stadionu a tym samym marnotrawienie publicznych pieniedzy i cierpliwie czekam na rozwoj wypadkow. Nie pozdrawiam poniewaz swoja odpowiedzia traktuje mnie pani jak idiote. Zycze dobrego samopoczucia ogladajac ten koszmar zwany Stadionem Miejskim im H. Reymana". Napisane troche chaotycznie, ale bylem okopnie w....y na bezczelnosc tej pani. Pozdrawiam. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Chaotycznie ale bardzo dobrze! Tak jak wczesniej pisałem, reszta forumowiczów też ją powinna takimi mailami gnębić.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
http://www.wisla.krakow.pl/_pliki_/z...6990557988.jpg
Czy ktoś się orientuje co oznacza to rusztowanie? Jakieś zmiany elewacji?
Ostatnio edytowane przez mgła : 13.08.2010 o godz. 14:25.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Wiem, że detal przy tym wszystkim, na co zwraca uwagę Darek, ale kiedy widzę takie detale jak ten:
http://www.wisla.krakow.pl/pl/galeri...rzy_R22/39270/ http://www.wisla.krakow.pl/pl/galeri...rzy_R22/39264/ to mnie zalewa. Że obrzydliwy - wiedziałem, że nie na miejscu - wiedziałem, ale że taki zrobią "trakt królewski" okrąglakowi - to przerosło moje ponure oczekiwania. Turpizm i bylejakość. Usuną ten spad czy ma tak zostać? Uklepana ścieżynka do wiejskiego ganku. A jak się pięknie prezentuje na dalszym planie: http://www.wisla.krakow.pl/pl/galeri...rzy_R22/39265/ |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|