The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
polska.mysl.szkoleniowa
Senior Member

Od: 03.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.01.2010, 18:12
Były, ale nieudane. Zdaje się na kilkanaście tygodni wyleciał rzecznik - za samodzielną wypowiedź Z tego co słyszałem, to nowa ustawa jest tak skonstruowana, żeby rynek automatów został przejęty przez inne - niewschodnie - sfery wpływów. Ot, jeszcze jeden populistyczny pomysł Donka ze szczyptą lobbingu.

Należy się chyba pogodzić z porażką - chociaż próbować warto.

Niestety, dopóki klub nie weźmie się za restrukturyzację, nie wdroży systemu zarządzania na wzór zachodnich klubów i nie postawi na dobre warunki treningowe i szkolenie - nie ma co liczyć na sukcesy, sponsorów i blichtr. A szkoda bo przy bardzo podobnym budżecie moglibyśmy osiągnąć sportowo i wizerunkowo dużo więcej.
Odpowiedz cytując
WiślakMyślenice
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 19.01.2010, 10:41
Cytat:
Niestety, dopóki klub nie weźmie się za restrukturyzację, nie wdroży systemu zarządzania na wzór zachodnich klubów i nie postawi na dobre warunki treningowe i szkolenie - nie ma co liczyć na sukcesy, sponsorów i blichtr. A szkoda bo przy bardzo podobnym budżecie moglibyśmy osiągnąć sportowo i wizerunkowo dużo więcej.
Ale Wisła ma dług w wysokości kilkudziesięciu milionów złotych. Liczmy optymistycznie, że 36 mln złotych. Przy kursie 1 EUR = 4 PLN, 36 MLN PLN = 9 MLN EUR, czyli trzeba wyszukać jeszcze trzech Żurawskich albo Błaszczykowskich, by SPŁACIĆ!! dług. Dlatego jestem zwolennikiem transferu Costly'ego, chocby był drugim Kalu Uche. By zagrać na Mundialu będzie musiał ostro za*****alać, grac na 100%, po każdym meczu "wypluwać płuca", bo inaczej z Mundialu nici. Po Mundialu jego cena może drastycznie wzrosnąć, bo będzie się chciał jak najlepiej wypromować. Wysoki, silny fizycznie, dobrze grający głową napastnik, którego pożąda Skorża.

Olewał Bełchatów? Tam nie ma klimatu do grania w piłkę, Costly się buntował, ponieważ jest AMBITNY i wiedział, że w Bełchatowie nic nie osiągnie.

Podsumowując: Jest to piłkarz, jakiego potrzebujemy, i który może wnieść wiele dobrego do zespołu BG.
Odpowiedz cytując
rozarian
Senior Member

Stary 21.01.2010, 18:44
Tak patrzę sobie na kw.w Zakopanem i co widzę? Ano naszego zawieszonego sponsora b-a-h,na plastronach skoczków.Oj będzie się działo,heh.Im szybciej dojdzie do zwarcia prawnego tym lepiej.Mam nadzieję.że ta szkodliwa ustawa wyląduje tam gdzie jej miejsce.
Odpowiedz cytując
Żmijka
Forumowiczka z jadem. Nietrującym.

Od: 10.2003

Stary 21.01.2010, 18:48
No właśnie, to samo miałam pisać. Jak to jest ?
U nas się boją trenować w bluzach z BAT, a w Zakopcu - na imprezie transmitowanej na pół Europy i pare państw świata skaczą w plastronach z BAH i wywietlają się ich reklamy na bandach?
Odpowiedz cytując
eye63
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 21.01.2010, 18:53
Czytałem w jednej z gazet, iż idą na "wojnę". Umowę podpisali jakoś tuż przed wejściem ustawy i strata tego sponsora kosztowałaby ich kilkaset tysięcy złotych - a bez tych pieniędzy byliby grubo do tyłu jeśli chodzi o organizację konkursu.

Więc organizatorzy poszli na całość, liczą, że albo przejdzie im to płazem, albo kara jaka zostanie wymierzona, będzie mniejsza niż wartość kontraktu sponsorskiego - co zawsze będzie jakimś tam plusem w porównaniu do zawieszenia umowy i całkowitego braku zysku.
Odpowiedz cytując
wyar
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 21.01.2010, 21:28
eye63 napisał(a):Wyświetl post
Czytałem w jednej z gazet, iż idą na "wojnę". Umowę podpisali jakoś tuż przed wejściem ustawy i strata tego sponsora kosztowałaby ich kilkaset tysięcy złotych - a bez tych pieniędzy byliby grubo do tyłu jeśli chodzi o organizację konkursu.

Więc organizatorzy poszli na całość, liczą, że albo przejdzie im to płazem, albo kara jaka zostanie wymierzona, będzie mniejsza niż wartość kontraktu sponsorskiego - co zawsze będzie jakimś tam plusem w porównaniu do zawieszenia umowy i całkowitego braku zysku.
Możliwe jest jeszcze jedno rozwiązanie - lex retro non agit. Wciąż zastanawiam się,czy jeśli "w przeszłości" (tj.,wtedy,kiedy ustawa nie obowiązywała) ktoś podpisał umowę,z której wynikają jakieś skutki "w przyszłości" (ustawa już obowiązuje), winien przejmowac się taka ustawą. To pytanie raczej do prawników,ale moim zdaniem kontrakty i prawo do reklamy dla internetowych buków winny byc respektowane aż do wygaśnięcia umowy.Pamiętam mgliście aspekty prawne,ale coś gdzieś kiedyś mi swita,że w "Państwie Prawa" ( dobra,zagalopowałem się...) ustawa nie działa wstecz zwłaszcza wtedy,jeśli dla zainteresowanych oznacza to zmianę na gorsze...
To dałoby oddech prawnikom i dłuższy czas na obejście cudownych pomysłów polityków miłościwie nam panujących...
You'll never know...
Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 21.01.2010, 21:38
wyar jest dokladnie jak piszesz. Prawo nie dziala wstecz, i jednoczesnie ustawa zabrania podpisywania umow reklamowych z bukmaherami internetowymi. Co moga zrobic nam gdy my juz taka umowe podpisalismy. Naskoczyc, co najwyzej.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 21.01.2010, 23:47
wyar napisał(a):Wyświetl post
Dobre,dobre ! Więc może kolega napisze do każdego buk-a działającego na rynku polskim,że może działac u nas bez zadnego zawracania sobie głowy jakimis tam przepisami,więcej nawet,można napisac do każdej firmy zagranicznej w Polsce ! Za takie doradztwo - kasa na transfery gotowa !
Chociaz najbardziej podoba mi sie fragment : "a na wspólnotowym rynku obowiązuje swoboda przepływu kapitału, ludzi i usług."
Ja nie siedze e temacie więc w razie czego nie śmiej się za głośno , do tego zdaje sobie sprawę że hazard to nie sprzedawanie ziemniaków, ale....
Chcę kupić sobie płytę z muzyką - w zależności od mojej woli mogę
a)kupić ja w pl sklepie stacjonarnym - państwo zarabia
b)w pl sklepie internetowym - j/w
c)w zagranicznym sklepie internetowym - tu państwo nasze nic nie zarabia a przecież nie ma przymusu by taki sklep był zarejestrowany w pl

Chcę kupić coś na aukcji
a)mogę kupić na allego
b)mogę kupić na 'ebaju'

Natomiast chcąc obstawić Wisłę jestem zmuszony zrobić to tylko w firmie będącej zarejestrowaną w pl - Jak by nie było, ogranicza mi to moje możliwości a także działa to na niekorzyść legalnych zagranicznych firm.

To tak na chłopski rozum - jak pisałem na początku hazard inna bajka ale jak dla mnie , ten przepis jest dyskusyjny - szczególnie że wydaje mi się że w większości europy, firma bukmacherska zarejestrowana np na Malcie, może prowadzić działalność internetową w innych krajach.

WiślakMyślenice - to nie jest tak że Wisła musi spłacić dług - W ogóle gdyby to się udało - zachowując w miarę przyzwoitą kadrę to byłby to biznesowy majstersztyk.

W naszym przypadku bardzo dobrze by było gdyby realna wartość klubu była przynajmniej taka jak zadłużenie - wtedy wszystko jest pod jako taką kontrolą.Cupiał postanawia sprzedac klub, sprzedaje go za przysłowiową złotówkę i nowy właściciel spłaca Cupiałowi zadłużenie.Boguś jest zadowolony bo wychodzi nawet nie na 0 ale na plus(Wisła od 10 lat płaci procenty od 'długu' - kilka mln rocznie, co staje się de facto zyskiem) , nowy właściciel jest zadowolony bo kupił klub po rynkowej cenie, my jesteśmy zadowoleni bo jest szansa pójść sportowo w górę.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 21.01.2010 o godz. 23:51.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
spirit
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 22.01.2010, 00:35
koyoot napisał(a):Wyświetl post
wyar jest dokladnie jak piszesz. Prawo nie dziala wstecz, i jednoczesnie ustawa zabrania podpisywania umow reklamowych z bukmaherami internetowymi. Co moga zrobic nam gdy my juz taka umowe podpisalismy. Naskoczyc, co najwyzej.
Wg mnie jest inaczej niestety:

Art. 29
1. Zabrania się reklamy i promocji gier cylindrycznych, gier w karty, gier w kości, zakładów wzajemnych oraz gier na automatach.
2. Zabrania się informowania o sponsorowaniu przez podmiot prowadzący działalność w zakresie gier cylindrycznych, gier w karty, gier w kości, przyjmowania zakładów wzajemnych oraz gier na automatach.

Po bardzo pobieżnym przeglądnięciu tej ustawy wydaje mi się, że tu chodzi nie o zakaz podpisywania umów ale o zakaz reklamy i sponsoringu przed podmioty prowadzące działalność polegającą na zawieraniu zakładów wzajemnych. Ale szczytem głupoty dla mnie jest co innego, a mianowicie obowiązek uzyskania zgody przez takie podmioty na wykorzystywanie wyników sportowych (i nie tylko):

Art. 31
2. Podmiot posiadający lub ubiegający się o zezwolenie na prowadzenie zakładów wzajemnych lub zmianę jego warunków, dotyczące wyników sportowego współzawodnictwa ludzi lub zwierząt, obowiązany jest uzyskać zgodę krajowych organizatorów takiego współzawodnictwa na wykorzystanie jego wyników.

Ostatnio edytowane przez spirit : 22.01.2010 o godz. 00:45.
Feci quod potui faciant meliora potentes
Odpowiedz cytując
Oldpara
Senior Member

Stary 22.01.2010, 08:38
To nie takie glupie. Przynajmniej tutaj zadbano o zabezpieczenie interesow zwiazkow sportowych. Czytaj: "chcesz sprzedawac zaklady sportowe jakiejs ligi, zaplac organizatorom za zgode". Imho sluszne: jak prawa do transmisji.

(sorry za brak pl znakow pisze z komorki)
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
Odpowiedz cytując
spirit
Senior Member

Stary 22.01.2010, 12:42
Dla mnie osobiście jest to niezrozumiałe, nieprzemyślane i głupie. W jaki sposób wynik meczu sportowego może być własnością/dobrem osobistym jakiegokolwiek podmiotu? Jeśli nakazujemy bukmacherom uzyskanie zgody (a za to zapłacą pewnie niemałe pieniądze) organizatora rozgrywek/klubu sportowego/sportowca, w takim razie idąc tym tokiem rozumowania należy nakazać to również mediom - telewizji, gazetom, portalom internetowym które również wykorzystują te informacje.
Feci quod potui faciant meliora potentes
Odpowiedz cytując
Wicked
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 22.01.2010, 12:57
Ale skoro na tym zarabiają, to czemu mają za to nie płacić
ULTRAS NOWA HUTA
Odpowiedz cytując
cassius31krakow
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 22.01.2010, 15:19
Wicked napisał(a):Wyświetl post
Ale skoro na tym zarabiają, to czemu mają za to nie płacić
Jak to nie zarabiają? Przecież za Przekręt Sportowy musisz zapłacić.
Odpowiedz cytując
WiślakMyślenice
Senior Member

Stary 22.01.2010, 15:30
http://www.forbes.pl/forbes/2009/07/...able_tele.html

Polecam lekturę do końca.......
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."

Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 22.01.2010, 19:56
Dzisiaj Tele-Fonika podpisała umowe z KGHM na sprzedaż walcówki miedzianej oraz drutu z miedzi beztlenowej na kwote 1,35 - 1,64 mld zł !!! Za bardzo sie nie znam na tych umowach ale mam nadzieje że nadchodzą tłuste lata dla Bogusia.Oby to sie przełożyło na transfery klasowych zawodników do Wisełki !!!
http://www.bankier.pl/wiadomosc/KGHM...l-2080855.html
Ostatnio edytowane przez AYALA : 22.01.2010 o godz. 20:00.
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 22.01.2010, 20:01
AYALA napisał(a):Wyświetl post
Dziśiaj tj. 21.01.2100 Tele-Fonika podpisała umowe z KGHM na sprzedaż kabli wartą 1,35-1,64 mld zł !!! Za bardzo sie nie znam na tych umowach ale mam nadzieje że nadchodzą tłuste lata dla Bogusia.Oby to sie przełożyło na transfery klasowych zawodników do Wisełki !!!
http://www.bankier.pl/wiadomosc/KGHM...l-2080855.html
z tego co się orientuję to raczej TF podpisała umowę na kupno miedzi do produkcji kabli. Bo to raczej w tą stronę działa.
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
WiślakMyślenice
Senior Member

Stary 22.01.2010, 22:16
http://sport.interia.pl/pilka-nozna/...-glowy,1428892

Wywiad z Prezesem ^^
Odpowiedz cytując
Żmijka
Forumowiczka z jadem. Nietrującym.

Od: 10.2003

Stary 22.01.2010, 22:54
Wszystko na to wskazuje, że od nowego sezonu sponsorem technicznym mistrza Polski - Wisły Kraków w miejsce firmy Umbro zostanie Adidas.

Cytat:
Z naszych informacji wynika, że Adidas oferuje Wiśle lepsze warunki - zarówno co do kwoty wynikającej z umowy sponsorskiej, jak i sprzętu sportowego, jaki ma zamiar dostarczać nie tylko dla pierwszej drużyny, ale też zespołów młodzieżowych.
Jak do tej pory jedynym klubem w Polsce, który ma umowę z Adidasem ma Legia Warszawa. Najpewniej od lipca 2010 r. do tego elitarnego grona dołączy Wisła Kraków.
Biała Gwiazda" grała w sprzęcie Adidasa na początku mariażu z Tele-Foniką aż do końca 1999 roku.
INTERIA.PL
Odpowiedz cytując
Kluvi
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 22.01.2010, 23:01
Proud też tak myślę po przeczytaniu tej str. podanej przez AYALE

Odpowiedz cytując
Oldpara
Senior Member

Stary 23.01.2010, 22:02
spirit napisał(a):Wyświetl post
Dla mnie osobiście jest to niezrozumiałe, nieprzemyślane i głupie. W jaki sposób wynik meczu sportowego może być własnością/dobrem osobistym jakiegokolwiek podmiotu? Jeśli nakazujemy bukmacherom uzyskanie zgody (a za to zapłacą pewnie niemałe pieniądze) organizatora rozgrywek/klubu sportowego/sportowca, w takim razie idąc tym tokiem rozumowania należy nakazać to również mediom - telewizji, gazetom, portalom internetowym które również wykorzystują te informacje.
Przecież telewizja za pokazywanie ligi musi zapłacić i to grube pieniądze. Zapis który Cię tak bulwersuje jest jak najbardziej uzasadniony, normalny i powszechny na świecie: chcesz zarabiać na zakładach, zapłać organizatorom zawodów, żeby mieli z czego te zawody organizować. Proste
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 23.01.2010, 22:26
Oldpara napisał(a):Wyświetl post
Przecież telewizja za pokazywanie ligi musi zapłacić i to grube pieniądze. Zapis który Cię tak bulwersuje jest jak najbardziej uzasadniony, normalny i powszechny na świecie: chcesz zarabiać na zakładach, zapłać organizatorom zawodów, żeby mieli z czego te zawody organizować. Proste
Ale chyba nie odniosłeś się do gazet, czy portalów internetowych - czy np gazety/portale też muszą płacić klubom że piszą o nich? - przecież to jest ich źródło zarobku.Zarabiają na pisaniu tak jak buki na obstawianiu.
Bukmachery nie pokazują meczów - a jak pokazują to płacą.Obstawianie meczów(tak jak pisanie o nich w gazetach/internecie) tak na prawdę jest na rękę klubów bo robi im to popularność.Nie zapominajmy że firmy bukmacherskie sponsorują zespoły, ligi, rozgrywki, są na ogromnej ilości banerów na stadionach itp - czyli to nie jest tak że tylko biorą i nic nie dają.

Ok być może jakaś forma opłat może funkcjonować, tylko raz - musi to być ujednolicone wobec całej Europy - dwa , muszą być to opłaty rozgraniczone co do poziomu ligi,oraz wielkości bukmachera
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
Ejdzbiol
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 24.01.2010, 09:57. Gówniane prawo
rozarian napisał(a):Wyświetl post
Zwracam uwagę na tzw.casus Gambellego.Gość oferował na rynku włoskim przez internet,zakłady bukmachera z Anglii.Włosi oskarżyli go o złamanie włoskiego prawa.Gambelli wygrał sprawę w Eur.Tryb.Sprawiedliwości w 2003 roku.Trybunał stwierdził,że wszystkie kraje członkowskie Unii Eur.muszą zapewnić każdemu zarejestrowanemu w choćby jednym kraju Unii dostawcy, możliwość świadczenia usług na swoim terenie.Faktem jest,że np.Francja chce wyłączenia hazardu spod działania tej dyrektywy.
A tu gówniany suprise: polskie prawo nie jest precedensowe, więc może mieć gdzieś casus Gambellego :}
Odpowiedz cytując
Adamek21
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 24.01.2010, 10:45
http://www.wislaportal.pl/news.php?id=17044
"Można wyjechać za granicę, można też grać całe życie w jednym klubie. Ja wybrałem drugą opcję i jestem z tego dumny" - Arkadiusz Głowacki

"Na jednej z konferencji po zakończeniu przygody z reprezentacją mówiłem, że chciałbym zostać w Wiśle nawet do 40. roku życia...Jeżeli zależałoby to tylko ode mnie, to chciałbym zostać" - Radosław Sobolewski."

"Kochałem Wisłę, kiedy byłem jej kibicem i kocham dzisiaj, bo to jest mój klub." - Bogusław Cupiał
Odpowiedz cytując
rozarian
Senior Member

Stary 24.01.2010, 10:49
Czekam teraz z zainteresowaniem na to, co zrobią nasze szanowne(sic!)władze po konkursie w Zakopanem.Jeśli nie "zahaczą" organizatorów za niedozwoloną reklamę,to będzie to świadczyło o tym,że pasuje im taka sytuacja,taka trochę mętna,gdzie prawo ma straszyć-nawet jak jest głupie-ale gdy trzeba je praktycznie zrealizować,to cisza.Taki stan nieokreśloności.Lepiej niech jak najszybciej dojdzie do bitwy prawnej w instytucjach europejskich,bo u nas nie liczę,że coś się wyjaśni.
Powód: interpunkcja
Ostatnio edytowane przez rozarian : 24.01.2010 o godz. 10:54.
Odpowiedz cytując
Arturo
Member

Od: 02.2004

Stary 24.01.2010, 11:02
Ejdzbiol napisał(a):Wyświetl post
A tu gówniany suprise: polskie prawo nie jest precedensowe, więc może mieć gdzieś casus Gambellego :}
A co ma do tego polskie prawo. Jesteśmy w UE, musimy stosować prawo europejskie (ma prymat przed naszym), a przepisy prawa wewnętrznego poddawać wykładni zgodnie z prawem i orzecznictwem UE.

Nawet gdyby któryś z buków przegrał sprawę przed polskim sądem - pójdzie dalej i wygra. I znowu się kary na Polskę posypią i konieczność zmiany prawa.
Visca el Barça!
Odpowiedz cytując
Bronex
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 24.01.2010, 11:12
...a notyfikacja... Zobaczycie ,że jeszcze Skarb Państwa będzie wypłacał z naszych pieniędzy odszkodowania za bubla jakim jest ta nowa ustawa hazardowa... Wielu specjalistów widzi ,że ustawa zrobiona na chybcika jest tak naprawdę pełna mankamentów dodatkowo nie jest zgoda z ustawodawstwem unijnym... No chyba ,że te przepisy z nowej ustawy będą zaklasyfikowane w praktyce jako martwe i nikt nie będzie się do tego stosował tak w wielu innych przypadkach... Ostatnio się dowiedziałem ,że jakby sztywno egzekwować prawo podatkowe w Polsce to chyba każdy podatnik byłby przestępcą...
Ostatnio edytowane przez Bronex : 24.01.2010 o godz. 11:16.
Odpowiedz cytując
SlawekS
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 26.01.2010, 10:07
Będą jednak ścigać Zakopane za reklamę w trakcie konkursów:

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,...tepowanie.html
Odpowiedz cytując
rozarian
Senior Member

Stary 26.01.2010, 11:04
SlawekS napisał(a):Wyświetl post
Będą jednak ścigać Zakopane za reklamę w trakcie konkursów:

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,...tepowanie.html
Oby jak najszybciej!Tym prędzej dojdzie do uwalenia w instytucjach europejskich tej chorej ustawy.
Odpowiedz cytując
pan Dudi
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 26.01.2010, 11:04
Jaką jeszcze imprezę sportową i dyscyplinę nasz rząd zamierza jeszcze udupić? Na szczęście wyrok instytucji europejskich w tej sprawie może być tylko jeden i mam nadzieję, że zapadnie jak najszybciej.
Prawą ręką ci pogrożę, zdrajco, a nie lewą

http://inicjatywa14.net/
Odpowiedz cytując
rozarian
Senior Member

Stary 26.01.2010, 11:43
Jest wyjątkową obłudą twierdzenie władz,że nowa ustawa ma służyć głównie dobru młodzieży,i że art.179a,który pozwala blokować strony np.pedofilskie,faszystowskie(dołączono również do tego towarzystwa str.hazardowe)będzie tak zbawienny.Tylko że dotychczasowe prawo pozwalało na blokowanie np.str.faszystowskich(słynna sprawa z Red Watch).Art.ten to tylko odwrócenie uwagi od art.20c.Dzięki niemu Policja będzie miała dostęp bez zgody sądu do naszej korespondencji w necie i do nr-ów kart kredytowych.Orwell się kłania.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów