The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Cinek1906
Senior Member

Od: 08.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.08.2009, 09:14
Jak na trybunie A/B wybudują postawy do dopiero wszyscy zobaczycie jak będzie to rosło tak jak C.
Już się nie moge doczekać nowego stadionu!!
FORZA WISŁA
'Gdybym mógł cofnąć czas i pomyśleć nad wyborem, nawet drugi ten raz wybrałbym tą samą droge.'
Odpowiedz cytując
Czarny
Member

Od: 12.2005

Stary 18.08.2009, 10:45
vote-for-mikey napisał(a):Wyświetl post
http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=bynajmniej

zanim użyjesz nowego słowa sprawdź co oznacza
za trzy razy mniejsze pieniądzę mamy dwa razy mniejszy stadion, budowany w dużo cięższych warunkach tj. zmiany planów, przerwy w pracy, granie na stadionie, w cenie mieści się także wyburzanie starego stadionu.

nie narzekaj, światowcze.

PS.
Ktoś narzekał że stadion się "nie komponuje", chyba nawet adam, z okolicą, tj. błoniami i parkiem Jordana. Po pierwsze, de gustibus i tak dalej, po drugie, przecież i tak cały stadion od strony błoń jest praktycznie zasłonięty przez drzewa, widać go dopiero jakieś dwieście metrów od reymana, a po trzecie, całkiem fajnie prezentuje się "E" od strony błoń

O proszę, a według mnie właśnie idealnie się będzie komponował z parkiem jordana, natomiast oponka w tamtym miejscu to byłby dramat. Już teraz z poziomu parku jordana widać, że taka elewacja idealnie tam pasuje. W dużej części stadion obudowany jest szkłem, a do tego przebiega równolegle do linii drzew parku jordana. Bardzo ładnym efektem elewacji ze szkła jest to, że odbija się w niej cała roślinność, drzewa itp. Efekt końcowy ma szansę być naprawdę niezły. Stadion ogólnie nie wygląda źle, nie należy go oceniać na podstawie wizualizacji z lotu ptaka, tylko na podstawie widoku z poziomu właśnie parku jordana, czy przechodnia z poziomu ul. Reymana itp.
Odpowiedz cytując
TSW Fanatyk
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 18.08.2009, 12:16
http://www.11.pl/kask_na_glowe/kask_...a_czesc_lxxiii
zdjęcia świeże. Zaimponował mi widok na C z narożnika.Zajebiście duża ta trybuna

i schodki porobione
I
Odpowiedz cytując
Bekas
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 18.08.2009, 13:09
Juz widze moje docelowe miejsce
Odpowiedz cytując
adamd303
Member

Od: 01.2008

Stary 18.08.2009, 13:15
Hej Mikey i Czarny. Dzięki za nazwanie mnie "światowcem". Rzeczywiście w te wakacje udało mi sie sporo zwiedzić najpierw spędziłem tydzień w krajach Beneluksu dzieląc sie m.in. wrazeniami z pobytu na Amsterdam Arena i podając koszt budowy jednego z najnowocześniejszych stadionów w Europie na 52 tys widzów - 250 mln guldenów czyli ok. 90 mln euro. Drugą częśc urlopu spędziłem na południu Niemiec zwiedzając miasta i zamki w Bawarii, interesując sie przy okazji tamtejszymi stadionami. W całych Niemczech budowanych jest kilkanaście stadionów o pojemności podobnej do naszego i koszty inwestycji oscylują w kwotach od 40 do 65 mln euro. U nas koszty budowy GOŁYCH czterech trybun to kwota dwukrotnie wyższa. Koszty stali, szkła, betonu a przede wszystkim siły roboczej są wielokrotnie wyższe. Więc niestety ale SĄ POWODY DO NIEPOKOJU. I to bardzo poważne. tych powodów jest bardzo, bardzo wiele. Podobno podróże kształcą, z mojego pobytu w Norymberdze płynie m.in taka refleksja że jak chciano w Krakowie stworzyć wiekopomne dzieła sprowadzono z Norymbergi najlepszego rzeźbiarza tamtych czasów - Wita Stwosza, zwolniono go w Krakowie z podatków, chłop siedział u nas 20 lat wykonując ołtarz mariacki i groby królewskie. Dzisiejszym władcom Krakowa brakuje niestety kompetencji i uczciwości. W niezwykle podejrzanych okolicznościach zlecono projektowanie stadionu wpływowemu radnemu, rozdygotanemu starcowi, hurtowemu łapaczowi fuch, kiepskiemu architektowi, zakłamanemu i choremu na władzę i wpływy człowiekowi który nazywa się Wojciech Obtułowicz. Miałem z panem Obtułowiczem do czynienia zawodowo i wiem niestety co piszę. Nie namawiaj mnie do nienarzekania bo niestety nie masz racji. Abstrahując od kwestii odbioru wizualnego (mnie perspektywa z Kopca Kościuszki sie nie podoba), KWESTIĄ DECYDUJĄCĄ WYDAJE SIE BYĆ SPRAWA BRAKU PARKINGÓW NA MIN. KILKA TYSIĘCY AUT. to dyskwalifikuje nasz obiekt do rozgrywania ważnych spotkań międzynarodowych.
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2003

Stary 18.08.2009, 13:25
Bla bla, bla bla...

A porównywanie kosztów budwoy stadiony Ajaxu, wybudowanej 20 lat temu, i próba przeliczenia guldenów na euro (których wtedy nie było), z jednoczesnym prsezliczeniem złotówek na euro, to coś pięknego . Równie dobrze możesz napisać, że Amerykanie w XiX budowali tory kolejowe, za kilkaset dolarów za kiliometr, a my dzisiaj za kilkaset tysięcy dolarów... Rownie sensowne porównanie...

W przetargu mogła wziąść udział każda firma na świecie (również z cudownych krajów zachodnich), projekt był ogólnie dostępny, jeśli dało się to zrobić za mniejsze pieniądze, to czemu firmy się nie zgłosily? Dlaczego świadomie zrezygnowały ze świetnego interesu?

Nie wiem, też co masz na myśli pisząć "gołe trybuny". Trybuna wschodznia i zachodnia będą w 100% wykończone.

A perspektywa z kopca kościuszki, mnie za przeproszeniem - ch*j obchodzi.
Ostatnio edytowane przez Konrad. : 18.08.2009 o godz. 13:32.
Ddf
Odpowiedz cytując
sayek89
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 18.08.2009, 14:46
Jeszcze tylu robotników w jednym miejscu nie widziałem, ciekawe o czym tak rozmawiają. Ponadto patrzcie jak drugi poziom nam rośnie.

Bóg, Honor i Wisła!
Odpowiedz cytując
rafalek
Senior Member

Stary 18.08.2009, 14:51
Wg mnie, to po prostu mają przerwę i siedzą sobie w cieniu rzucanym przez E. A co do budowy, to na prawde nie spodziewałem się, że tak szybko im to pójdzie.
Косово је СРБИЈА!!
Odpowiedz cytując
royalmichael
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 18.08.2009, 14:57
A po drugiej stronie stanął pierwszy żuraw
Odpowiedz cytując
radekogi
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 18.08.2009, 15:21
2 renderki ode mnie, niestety ostatnio nie mam za dużo czasu, stąd efekty mało widoczne:

Ostatnio edytowane przez radekogi : 18.08.2009 o godz. 16:08.
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2003

Stary 18.08.2009, 15:43
rafalek napisał(a):Wyświetl post
Wg mnie, to po prostu mają przerwę i siedzą sobie w cieniu rzucanym przez E. A co do budowy, to na prawde nie spodziewałem się, że tak szybko im to pójdzie.
Osoby w białych kaskach (a takich tam najwięcej) to inżynierowie, także chyba mieli jakąś małą naradę .
Ddf
Odpowiedz cytując
royalmichael
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 18.08.2009, 19:29
Ależ na dużej powierzchni będzie wykop pod A/B:

Prędko ta trybuna nie zacznie rosnąć w górę
Odpowiedz cytując
DominoForza
Senior Member

Od: 12.2007

Stary 18.08.2009, 19:51
royalmichael napisał(a):Wyświetl post
A po drugiej stronie stanął pierwszy żuraw
ten stadion coraz bardziej mi sie podoba,ciekawe jak bedzie wygladal przy blqasku jupiterow
.....
Odpowiedz cytując
Donki
Banita

Od: 05.2009

Stary 18.08.2009, 19:51
element napisał(a):Wyświetl post
O, ruchome schody z tego co widzę.
Super.
no przecież Vipy nie będą się męczyć i chodzić po schodach tylko sobie elegancko wyjadą
Odpowiedz cytując
Emilio
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 18.08.2009, 20:38
Postęp prac:

Trybuna wschodnia:

I premierowo, trybuna zachodnia:
Odpowiedz cytując
AgresywnyChomik
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 18.08.2009, 20:54
Wiadomo ze Krakow nie ma hali widowiskowo sportowej takiej chocby jak MeN w Manchesterze gdzie co chwila sa koncerty i nabite po kilkanascie tysiecy ludzi. Jako ze nie mam bladego pojecia o tym jaki jest stosunek prawny stadionu a Wisly czy moglby sie ktos ustosunkowac do ponizszych punktow?

- Jak w zwiazku z brakiem hali wyglada nasz projek jako ognisko masowych imprez typu koncert Oasis, Metalliki, Pearl Jam (mam dosc pociskania np do Pragi) czy od biedy na wykorzystanie obiektu podczas Juwenaliow?
- Czy jesli stadion jest miejski to nalezy tylko i wylcznie do miasta, to miasto moze nawet na nim urzadzic benefis z okazji jakiejs tam rocznicy pracy Majchrowskiego czy Wisla jako urzytkownik (wieczysty?) moze zglosic VETO co do tego jakiego typu imprezy moga sie odbywac na stadionie ( Teoretycznie jesli remont przy kaluzy przeciaga sie, KS nie ma stadionu pisze petycje do miasta o mozliwosc gry przy Reymonta i miasto rozptruje wniosek pozytywnie czy Wisla moze stanac okoniem?)

edit:
a moze to nie ruchome schody tylko ruchome chodniki aby niepelnosprawni mieli ulatwiony dostep na swoja trybune?

vipovie powini miec windy
Ostatnio edytowane przez AgresywnyChomik : 18.08.2009 o godz. 21:27.
Malinowy król malowanych róż
Odpowiedz cytując
derr
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 18.08.2009, 21:24
chyba Obtułowicz specjalne lizanko z tymi schodami zrobił dla cupiała
derr
Odpowiedz cytując
Emilio
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 18.08.2009, 21:43
AgresywnyChomik napisał(a):Wyświetl post
Wiadomo ze Krakow nie ma hali widowiskowo sportowej takiej chocby jak MeN w Manchesterze gdzie co chwila sa koncerty i nabite po kilkanascie tysiecy ludzi. Jako ze nie mam bladego pojecia o tym jaki jest stosunek prawny stadionu a Wisly czy moglby sie ktos ustosunkowac do ponizszych punktow?

- Jak w zwiazku z brakiem hali wyglada nasz projek jako ognisko masowych imprez typu koncert Oasis, Metalliki, Pearl Jam (mam dosc pociskania np do Pragi) czy od biedy na wykorzystanie obiektu podczas Juwenaliow?
- Czy jesli stadion jest miejski to nalezy tylko i wylcznie do miasta, to miasto moze nawet na nim urzadzic benefis z okazji jakiejs tam rocznicy pracy Majchrowskiego czy Wisla jako urzytkownik (wieczysty?) moze zglosic VETO co do tego jakiego typu imprezy moga sie odbywac na stadionie ( Teoretycznie jesli remont przy kaluzy przeciaga sie, KS nie ma stadionu pisze petycje do miasta o mozliwosc gry przy Reymonta i miasto rozptruje wniosek pozytywnie czy Wisla moze stanac okoniem?)

edit:
a moze to nie ruchome schody tylko ruchome chodniki aby niepelnosprawni mieli ulatwiony dostep na swoja trybune?

Na 1000% są to ruchome schody.
Odpowiedz cytując
Czarny
Member

Od: 12.2005

Stary 19.08.2009, 08:14
AgresywnyChomik napisał(a):Wyświetl post

edit:

1. Wisła i Miasto zawarły umowę ustanawiającą użytkowanie. Użytkowanie daje prawo do używania rzeczy i pobierania z niej pożytków, jednak od treści umowy jaką zawarły strony zależy, jaki jest zakres pożytków, które może pobierać Wisła jako użytkownik, a więc to czy Wisła będzie mieć profity z najmu, czy dzierżawy stadionu na potrzeby imprez typu juwenalia lub innych w praktyce zależy od treści umowy.
2. Istnieje możliwość, że Wisła będzie organizować imprezy, ale bardziej prawdopodobne wydaje się Miasto. Tak jak napisałem zależy to od treści umowy.
3. To jest użytkowanie, nie użytkowanie wieczyste.
4. Jeśli chodzi o cracovie to według mnie charakter użytkowania wyklucza możliwość wynajęcia, użyczenia wydzierżawienia przez miasto stadionu cracovi, czy innemu klubowi, jako stadionu piłkarskiego na cele rozgrywek ligowych, czy innych, zresztą umowa pewnie to wyklucza.
Odpowiedz cytując
Tenzen
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 19.08.2009, 08:16
Sektor dla niepełnosprawnych jest na trybunie wschodniej a nie zachodniej.

Dziwne, że biura są na trybunie wschodniej a nie zachodniej.
Odpowiedz cytując
Jazon
Senior Member

Stary 19.08.2009, 09:32
radekogi napisał(a):Wyświetl post
2 renderki ode mnie, niestety ostatnio nie mam za dużo czasu, stąd efekty mało widoczne:

Świetna robota, nie ilość a jakość
pozdro
Odpowiedz cytując
freyan
Junior Member

Od: 09.2004

Stary 19.08.2009, 10:27
Witam, mam parę pytań dotyczących budowy stadionu:

1.Czy podczas prac nad nowymi trybunami są uwzględnione prace nad wykończeniem trybuny D (zaplecze pod trybuna,wykończenie schodków prowadzących do poszczególnych rzędów z krzesełkami itd.)
2.Jaka będzie odległość pierwszych rzędów poszczególnych trybun od murawy po jej obniżeniu i przesunięciu
3.Jakie będą wysokości płotów dzielących trybuny od murawy (jeżeli w ogóle takie powstaną)
Odpowiedz cytując
\\\TSW///
Member

Od: 08.2007

Stary 19.08.2009, 10:39
radekogi

Mam pytanie , czy mógł byś po skończeniu projektu wrzucić go na warehouse ? Tak żeby każdy mógł się nacieszyć pełnym 3d

Odpowiedz cytując
Hanex
Member

Od: 12.2004

Stary 19.08.2009, 10:39
A wystarczylo deczko poszukac, no ale...

1. Brak informacji
2. D,E - 11 m, A,B,C - 17 m
3. Takie jak byly przy nie istniejacej juz trybunie A,B
Jazda jazda jazda! BIALA GWIAZDA!!
Odpowiedz cytując
rafalek
Senior Member

Stary 19.08.2009, 10:43
1. Z tego co mi wiadomo, to nie. Nie jest nawet rozpisany przetarg na wykończenie D.
2. Trybuna C będzie oddalona od boiska o 17 - 17,5 metra. A będzie zaledwie trochę dalej niż jest dziś.
3. Płotów nie będzie, chyba, że będą takie niziutkie metrowe. Będzie za to fosa.
Косово је СРБИЈА!!
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 19.08.2009, 11:28
Bekas napisał(a):Wyświetl post
Juz widze moje docelowe miejsce
Rozumiem, że ty się na sektor gości wybierasz Jednak widok bardzo dobry. Możliwe na ka kilku meczach po jego oddaniu będzie komplet choćby z tego względu aby zobaczyć go od wewnątrz i na żywo. Układanie drugiego piętra idzie im całkiem sprawnie i kto wie, może się uda oddać tą trybunę wcześniej
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
radekogi
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 19.08.2009, 11:39
\\\TSW/// napisał(a):Wyświetl post
radekogi

Mam pytanie , czy mógł byś po skończeniu projektu wrzucić go na warehouse ? Tak żeby każdy mógł się nacieszyć pełnym 3d

zapewne tak zrobie, ale do końca jeszcze daleko
Odpowiedz cytując
rafalek
Senior Member

Stary 19.08.2009, 11:54
PhantomRanger napisał(a):Wyświetl post
Rozumiem, że ty się na sektor gości wybierasz Jednak widok bardzo dobry. Możliwe na ka kilku meczach po jego oddaniu będzie komplet choćby z tego względu aby zobaczyć go od wewnątrz i na żywo. Układanie drugiego piętra idzie im całkiem sprawnie i kto wie, może się uda oddać tą trybunę wcześniej

Niestety mam pewność, że budowa konstrukcji dachu oraz robienie instalacji zajmie w tym wszystkim najwięcej czasu. Musimy zatem uzbroić się w cierpliowść.
Косово је СРБИЈА!!
Odpowiedz cytując
Jazon
Senior Member

Stary 19.08.2009, 12:52
Z tego co pamiętam, to dach na E i D zamontowano dość szybko, dlaczego tu miałoby być inaczej?
Natomiast montowanie instalacji jest rzeczywiście żmudne.
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 19.08.2009, 13:03
Co to jest to czarne badziewie ktore rozdziela poszczeglne sekcje dolnego tarasu?
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów