The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Zienczuk8
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.06.2009, 20:50
a nie wie ktos co tam u naszego przyjaciela, Emiliana?
Groundhopper
Odpowiedz cytując
PasiorWKS
Senior Member

Od: 01.2008

Stary 01.06.2009, 21:07
Grzeje ławę w Dynamie Bukareszt
Odpowiedz cytując
grogoriogreg
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 01.06.2009, 21:36
Może by tak spróbować go z powrotem do Wisełki ściągnąć ?

Najlepszy golkiper Wisły ostatnich lat, szkoda, że ten charakter...
Odpowiedz cytując
Robek
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 01.06.2009, 21:38
Lysy napisał(a):Wyświetl post
Jak dla mnie decyzja o zwolnieniu Petrescu to jedna z najlepszych jaką podjęli włodarze Wisły w tamtym okresie. Maciej Skorża pokazał, że nawet bez wielkich nazwisk w drużynie (Petrescu miał Błaszczykowskiego) potrafi odnieść sukces. Niech sobie rumun trenuje w swoim kraju, obchodzi mnie to tak jak zeszłoroczny śnieg

pewnie ze tak
za Petrescu co to był za styl?, taki jak za Liczki
tylko obrona i obrona
a Wisła tak nie umie bo za Cupiała zawsze gra widowiskowo i ofensywnie żeby kibic sie cieszył
i tak ma byc
Odpowiedz cytując
fst
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 01.06.2009, 22:26
grogoriogreg napisał(a):Wyświetl post
Może by tak spróbować go z powrotem do Wisełki ściągnąć ?

Najlepszy golkiper Wisły ostatnich lat, szkoda, że ten charakter...
Weź nawet nie żartuj. Dobry był, ale tak samo był kłamcą i potrafił zostawić klub za garść srebrników, a nie wierze, żeby miał u nas źle podczas swojego pobytu.
Tak czy siak, nie jest godzien reprezentowania naszych barw, a udowodnił to w bardzo dobitny sposób.
Odpowiedz cytując
dudzon
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 01.06.2009, 23:14
Szacunek dla Petrescu, zawsze powtarzałem że to jeden z najlepszych trenerów jakich Wisła miała ostatnio. Tyle że to nie był trener na to nasze zadupie i tumiwisizm... Jeżeli pokaże się z dobrej strony w Lidze Mistrzów, to kto wie może dostane oferte z Premier League, bo nazwisko ma tam już wyrobione..
Żeby mi się chciało, tak jak mi się nie chce
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 01.06.2009, 23:24
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Nie chce mi się z Tobą dyskutować ale na to ostatnie odpowiem.
Nie nadawał się bo u nas niestety miernota i nieróbstwo rządzi.Stąd m.in w Rumuni po raz kolejny będą grać w LM a u nas może w końcu się uda...może.Czy to przypadek?Czy wynik tego że w Rumunii się haruje a u nas opierdala?.Nie nadawał się także dlatego że był osobą zbyt niezależną a u nas jak wiadomo trza siedzieć cicho
Tam się haruje, tu opierdala. Tak łatwo można wszystko uzasadnić. Warunki treningowe, budżety i inne takie - to wszystko nieistotne detale.
Domyślam się, że taki Błaszczykowski też się opierdala w Niemczech? Przecież teraz gania aż miło patrzeć, a u Dana snuł się po boisku. Widać prawdziwa ciężka praca pod wodzą genialnego trenera to było dla niego zbyt wielkie wyzwanie. Dobrze, że może sobie chociaż pokopać piłkę u znanych z leserstwa Niemców.
Mówisz, że Petrescu był/jest niezależny? Raczej zbyt głupi by wiedzieć, że brudy pierze się w szatni, a pretensji do prezesa nie zgłasza się za pośrednictwem prasy.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 01.06.2009, 23:40
jasne -W Rumunii mają prawdziwe eldorado - tak jeśli chodzi o budżet jak i warunki treningowe...brnij dalej.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 02.06.2009, 00:17
jova napisał(a):Wyświetl post
Mówisz, że Petrescu był/jest niezależny? Raczej zbyt głupi by wiedzieć, że brudy pierze się w szatni, a pretensji do prezesa nie zgłasza się za pośrednictwem prasy.
Przeginasz. Może pora skończyć, zanim powiesz za dużo?
Rozumiem, że według Ciebie sukces Petrescu to zbieg okoliczności, absolutnie nie mający przełożenia na nasze warunki ligowe. Twierdzisz też, że zawdzięcza go klasie rumuńskich piłkarzy ( przeciwnicy sprowadzali swoich z Mozambiku ), ich wyszkoleniu, mentalności, budżetom klubów i ogólnej "dziwności" ligi rumuńskiej ( cokolwiek przez to rozumiesz ). Ba, być może istotne znaczenie miał też kolor strojów Unirei, kto wie?
Nieważnie. Jeżeli o mnie chodzi, możesz snuć tutaj dowolnie deliryczne wizje, pod jednym wszak warunkiem - postaraj się nikogo nie obrażać. Czuj się ostrzeżony.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 02.06.2009, 01:48
Nie zrozumieliśmy się. Może opisałem to zbyt skrótowo. Chodziło mi o to, ze jego zawodnicy nie bedą posiadali przewagi taktycznej nad rywalami, stąd ich wyszkolenie bedzie zdecydowanie najistotniejszym czynnikiem determinujacym wyniki.
skąd takie wnioski?
Oglądałeś choziaż jeden mecz Unirei?

Unirea miala nad innymi zespołami zdecydowaną przewage taktyczną. Hard work Dana polega na wdrażaniu taktyki.
Dinamo, ktore łatwo przedostawalo sie pod bramkę innych druzyn w meczu z Unireą biegalo jak potluczone, bo obrona wyszkolona przez Dana (obrona calej druzyny) nie pozwalała na cokowliek
Timisoara, ktora gra super ładną piłkę nic nie mogła poradzić na przesuwanie blokow Unirei.

Wyszkolenie techniczne tych pilkarzy jest średnie - to średni poziom środkowoeuropejski.

PasiorWKS napisał(a):Wyświetl post
Grzeje ławę w Dynamie Bukareszt
bzdura
Gra w Dinamie
Ostatnio jest zawsze w wyjściowym skladzie.

Skąd biora się tacy znaffffcy?
Ostatnio edytowane przez wolfy : 02.06.2009 o godz. 01:51.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 02.06.2009, 02:18
FraMat napisał(a):Wyświetl post

Wyszkolenie techniczne tych pilkarzy jest średnie - to średni poziom środkowoeuropejski.
Ja bym nawet mógł się kłócić czy to umownie rzecz biorąc- średnio-europejski poziom.Jeśli chodzi o skład to Unirea żadnego szału nie robi i robić nie może bo nie ma wielkiego budżetu - choć trzeba przyznać że kase za Stancu(jakieś 2 mln euro) - zainwestowali w całości.
Ta drużyna bazuje w dużej mierze na żelaznej taktyce oraz znakomitym przygotowaniu fizycznym - pięknego futbolu nie grają ale grają bardzo konsekwentnie i wykosili wszystkich potentatów.W tej drużynie praktycznie nie ma żadnej gwiazdy.A co jeszcze lepsze, w całej rundzie (16 meczy) stracili.....5 bramek

ps dawaj jakieś njusy jak coś ciekawego przeczytasz co do zbliżającego się meczu ze Steauą ,bo może by jakiś pieniądz zarobić na nim
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 02.06.2009 o godz. 02:37.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 02.06.2009, 03:19
1q2 napisał(a):Wyświetl post
jasne -W Rumunii mają prawdziwe eldorado - tak jeśli chodzi o budżet jak i warunki treningowe...brnij dalej.
Naucz się czytać ze zrozumieniem, ok? Nikt nie mówi o żadnym eldorado. Sprzedają zawodników za większe kwoty niż my? Sprzedają. Drożej kupują? Kupują. Więcej im płacą? Płacą. Stąd mają lepsze warunki niż w Polsce.
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Przeginasz. Może pora skończyć, zanim powiesz za dużo?
Rozumiem, że według Ciebie sukces Petrescu to zbieg okoliczności, absolutnie nie mający przełożenia na nasze warunki ligowe. Twierdzisz też, że zawdzięcza go klasie rumuńskich piłkarzy ( przeciwnicy sprowadzali swoich z Mozambiku ), ich wyszkoleniu, mentalności, budżetom klubów i ogólnej "dziwności" ligi rumuńskiej ( cokolwiek przez to rozumiesz ). Ba, być może istotne znaczenie miał też kolor strojów Unirei, kto wie?
Nieważnie. Jeżeli o mnie chodzi, możesz snuć tutaj dowolnie deliryczne wizje, pod jednym wszak warunkiem - postaraj się nikogo nie obrażać. Czuj się ostrzeżony.
Może pójdziesz wlepić ostrzeżenia wszystkim osobnikom, którzy regularnie mieszają Łobodzińskiego z błotem zamiast używać przywilejów moderatora by uzyskać przewagę w dyskusji? Wyraziłem opinię i ją uzasadniłem. Nie użyłem przy tym wulgaryzmów. Jakiego słowa/zwrotu miałem użyć by wyrazić tą myśl w sposób dozwolony? "Inteligentny inaczej"?

Przy okazji - nie uczono Was (Wolfy, 1q2), że w dyskusji nie wypada przekręcać i wyolbrzymiać wypowiedzi oponenta? Takie rozszerzenia cudzych poglądów to naprawdę prosta sztuczka, ale działa tylko przy założeniu, że postronni obserwatorzy to idioci niezdolni zauważyć manipulacji. Aż tak nisko cenicie naszych współforumowiczów?

Nie twierdzę, że osiągnięcie Petrescu to zbieg okoliczności. Twierdzę, że by coś takiego mogło się zdarzyć to poza pracą trenera musi zajść wiele istotnych, sprzyjających okoliczności zupełnie niezależnych od szkoleniowca. Dodatkowo wskazuję, że naprawdę nie trzeba być geniuszem trenerskim by coś takiego osiągnąć (w lidze nienależącej do topowych) i przywołuję przykład Lenczyka. Twierdzę, że ewentualne sukcesy W PUCHARACH Petrescu będzie zawdzięczał wyszkoleniu rumuńskich piłkarzy, a nie, że ich wyszkolenie da Unirei przewagę nad rywalami ligowymi. Nie twierdzę, ze Rumuni mają bogatą ligę. Jedynie podkreślam, że bogatszą niż Polska. Mam nadzieję, że teraz wyraziłem się na tyle jasno, że obaj będziecie w stanie ogarnąć moje myśli.
Unirea miala nad innymi zespołami zdecydowaną przewage taktyczną. Hard work Dana polega na wdrażaniu taktyki.
To samo pisałeś o grze Danowej Wisły, a w niej nie było krzty taktyki.
Powrót do defensywnej formacji i ustawienie się w strefach gdy rywal ma piłkę to małe piwo. Trudniej jest sprawić, by zawodnicy nie głupieli gdy już ją odbiorą, by dobrze wymieniali się strefami, asekurowali, itd. Gdy ma się do dyspozycji piłkarzy dobrze wyszkolonych problemy mogą być praktycznie niewidoczne. Gdy ma się do dyspozycji kopaczy słabszych albo nie potrafi się prawidłowo wprowadzić taktyki akcje zaczynają się i kończą na wykopach byle dalej.
Ostatnio edytowane przez jova : 02.06.2009 o godz. 03:28.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 02.06.2009, 09:16
Czyli wszystko się zgadza. Jak Dan ma drużynę no-nameów, która maksymalnie mu się podporządkuje, to robi wynik. Identyczna historia była w Sportul, gdzie trenował przed przyjściem do Wisły.

Schody zaczynają się, jak piłkarze mają coś do powiedzenia. Charakter Dana plus charakter zawodników = mieszanka wybuchowa. Dlatego niecierpliwie czekam, jak zacznie trenować gwiazdorską Steauę lub reprezentację Rumunii
Aha i żeby nie było. Gratuluję mistrzostwa Danowi. Bo wynik jest wynik.
..
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 02.06.2009, 09:47
To samo pisałeś o grze Danowej Wisły, a w niej nie było krzty taktyki.
Powrót do defensywnej formacji i ustawienie się w strefach gdy rywal ma piłkę to małe piwo. Trudniej jest sprawić, by zawodnicy nie głupieli gdy już ją odbiorą, by dobrze wymieniali się strefami, asekurowali, itd. Gdy ma się do dyspozycji piłkarzy dobrze wyszkolonych problemy mogą być praktycznie niewidoczne. Gdy ma się do dyspozycji kopaczy słabszych albo nie potrafi się prawidłowo wprowadzić taktyki akcje zaczynają się i kończą na wykopach byle dalej.
w grze Danowej Wisly nie było ani krzty taktyki?
Wybacz, ale nie będę dyskutował.... To bez sensu gdy ktos ma klapki na oczach

Co do Unirei - gra ona teraz świetny atak pozycyjny, zawodnicy doskonale wiedza co zrobic z piłką, jak ustawiac się na boisku, żeby pilke mozna było wymieniac w nieskończonośc na polowie przeciwnika i zaganiać biedactwa na śmierć, potrafią przeprowadzić błyskawiczne kontrataki, potrafię zmieniac ustawienia w razie potrzeby i zmieniać systemy, potrafią calymi blokami przesuwać akcje do przodu.
Nie jest to ładne dla oka - to nie Barca, ale czy dzisiejsza Wisła gra ładnie?
Wiekszości wystarczą sukcesy i dwa z rzędu mistrzostwa. A nikt nie widzi, że Wisła gra brzydko.
Śmiem twierdzic, jak zresztą wielu to uczyniło że gdyby Danowa Wisła miała Brożka choc w połwoie tak skutecznego jak w ostatnich dwóch sezonach, Wisła Danowa miałaby o wiele lepszy bilans.
Nie znaczy to, ze Dan zostałby na stanowisku.
Jak napisano w ostatnio cytowanym artykule na portalu: każdy trener przychodzący do Wisły musi zmierzyc sie ze starszyzną, ktora za Kasperczaka była motorem napędowym, aby potem stac sie kamieniem młyńskim u szyi, czy cos takiego.

Tyle tytułem Unirei i w związku z tym Wisły.

Podając wieści o sukcesie Dana (tak, sukcesie, a nie przypadku) w dziale "Byli..." nie miałem zamiaru wyowłac kolejnej niepotrzebnej dyskusji.
Chciałem, żeby ci, ktorzy cenili Dana mogli mu pogratulować, ale nie sądzilem, że znajda się tacy, ktorzy przy okazji będa chcieli mu dokopać.

Odpowiedz cytując
Dive Pirate
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 02.06.2009, 10:38
Nie gramy teraz pięknej piłki ale za z całym szacunkiem za Petrescu graliśmy jeszcze bardziej siermiężnie wręcz nie dało się tego oglądać. Teraz przynajmniej próbujemy coś klepnąć po ziemi i skrzydłami a za Dana długa dzida była podstawą taktyki.
Osobiście nie mam nic do niego i szczerze się cieszę z sukcesu Unirei, której ani jednego meczu nie oglądałem więc nie mogę nic na ten temat powiedzieć. Natomiast oglądałem każdy mecz Wisełki za Petrescu i właśnie tak ją zapamiętałem.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 02.06.2009, 17:41
Chciałem, żeby ci, ktorzy cenili Dana mogli mu pogratulować, ale nie sądzilem, że znajda się tacy, ktorzy przy okazji będa chcieli mu dokopać.
hehe, coś chyba jednak przeoczyłeś - Jova ma jakiegoś alerta zainstalowanego i gdy tylko ktoś napisze Dan albo Petrescu to od razu się zjawia - a po co marnować swój czas by pisać o kimś kogo ma się w dupie, to juz pozostanie zagadką.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
sharkey
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 02.06.2009, 18:29
Mimo, że za Danem nigdy nie przepadałem to i tak trzeba mu pogratulować bo jeżeli wszystko utrzyma się tak jak jest w tym momencie to zdobędzie mistrzostwo Rumunii co na pewno jest nie lada osiągnięciem jak na klub, który jest z kilkunastotysięcznego miasteczka!

Gratulacje Dan!

JEDNO SERCE JEDNO BICIE WISŁA KRAKÓW PONAD ZYCIE!!!
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 02.06.2009, 18:45
Juz o tym kiedys pisalem

Dan Petresku nigdy nie umrze na tym forum

A jesli juz o nim (ha ha) to naprawde jestem pod wielkim wrazeniem,zrobic z malutkim miastem Majstra Rumunii gdzie gra Steua ,Rapid czy Cluj to naprawde Cos .

Szacunek dla Dana ale ktos dobrze napisal dobrze mu szlo jak pilkarze nie maja sily przebicia,ciekawe jak dostanie lepsza druzyne gdzie gwiazdki bedą mu podstakiwac .Wtedy bedzie mial schody.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
mic
Tylko Wisła

Od: 11.2002

Stary 03.06.2009, 11:02
Gornik zwolnil Kasperczaka

http://sport.interia.pl/pilka-nozna/...rczaka,1317390
Odpowiedz cytując
zieniu.nazawsze
Member

Od: 06.2009

Stary 03.06.2009, 11:09
mic napisał(a):Wyświetl post
Gornik zwolnil Kasperczaka

http://sport.interia.pl/pilka-nozna/...rczaka,1317390
Cytat:
nie ma tu już dla mnie miejsca
ciekawe co biedny teraz zrobi
Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Od: 07.2006

Stary 03.06.2009, 11:22
Do Muzinów pojdzie.
Odpowiedz cytując
Dive Pirate
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 03.06.2009, 11:27
Maciuś napisał(a):Wyświetl post
Do Muzinów pojdzie.
Hahaha jest prawdopodobne aczkolwiek tam też się trochę spalił.
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 03.06.2009, 18:50
Co do Petrescu to o ile dobrze pamietam jak go po chamsku wyrzucano to Wisla byla na drugim miejscu!! A potem jak przyszlo tych kilku wynalazkow to skonczylismy sezon na 8 miejscu! Czy komus trzeba bardziej jaskrawy przyklad nakreslic? Roznica w umiejetnosciach Dana i jego nastepcy jest az nadto widoczna.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 03.06.2009, 22:22
As napisał(a):Wyświetl post
Co do Petrescu to o ile dobrze pamietam jak go po chamsku wyrzucano to Wisla byla na drugim miejscu!! A potem jak przyszlo tych kilku wynalazkow to skonczylismy sezon na 8 miejscu! Czy komus trzeba bardziej jaskrawy przyklad nakreslic? Roznica w umiejetnosciach Dana i jego nastepcy jest az nadto widoczna.
Nie budź trola, proszę Cię

A co do mistrza to nie jest takie pewne jeszcze - jutro decyzja dotyczaca -6 punktów dla Timisoary - Jeśli bedzie pozytywna dla tego klubu Unirea musi wywalczyć...minimum 1 punkt w ostatnim meczu ze Steauą.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
__Cobra__
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 05.06.2009, 17:22
Cytat:
Motyka zgłosił, Jurka wybrali. Fajne to stowarzyszenie...
5 czerwca 2009 - 14:43

Pisaliśmy niedawno o stowarzyszeniu trenerów, w którym skarbnikiem zarządu - wedle KRS - jest Dariusz Kubicki, zwany w pewnych kręgach i z pewnych przyczyn Dariuszem K. Ale to nie koniec ciekawych informacji, które wypływają z organizacji zrzeszającej polskich szkoleniowców. Otóż w czasie ostatnich wyborów do Komisji Rewizyjnej dostał się... Jerzy Engel junior, zwany w pewnych kręgach i z pewnych przyczyn Jerzym E. juniorem. Tak, teraz Jureczek będzie szeryfem, który sprawdzi, czy wśród szkoleniowców nie dochodzi do żadnych nadużyć i czy wszystko odbywa się z poszanowaniem zasad etyki.

Co ciekawe, Jerzy Engel junior kandydował początkowo do zarządu organizacji (jak wiadomo, osiągnął w trenerce tyle, że miejsce w zarządzie mu się należy - podobno wygrał Ligę Mistrzów zespołem Malmoe w Championship Managerze). A wiecie kto zgłosił z sali jego kandydaturę do zarządu? Nie, nie tata. Zrobił to Marek Motyka!

W tym momencie warto przypomnieć historię sprzed lat. Motyka prowadził Tłoki Gorzyce i w barażach spotkał się z Radomiakiem, prowadzonym przez Jerzego Engela juniora. Niestety, przegrał, ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło - szybciutko Jerzy Engel zatrudnił go w Polonii Warszawa.

weszlo.com teksty mają dobre
Odpowiedz cytując
Silvestro
Senior Member

Od: 02.2003

Stary 05.06.2009, 18:48
Maciej Żurawski na Cyprze
gaw 02-06-2009, ostatnia aktualizacja 02-06-2009 13:17

Były kapitan piłkarskiej reprezentacji Polski Maciej Żurawski będzie w nowym sezonie występował w drużynie wicemistrza Cypru - Omonii Nikozja.
O podpisaniu umowy z polskim piłkarzem, który ostatnie półtora roku spędził w greckiej Larisie, poinformował klub na stronie internetowej, powołując się na prezesa Miltiadisa Neophytou. Wiadomość uzupełniło duże zdjęcie Żurawskiego w koszulce reprezentacji Polski.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 06.06.2009, 18:41
Prasa rumuńska prześciga się w peanach an cześć Dana Petrescu i usiłuje znaleźć sekrety jego sukcesu.
Oto fragmenty z jednego z takich artykułów:

Cytat:
Myślenie contra kasa

Nieopisywane wcześniej metody Dana Petrescu, niskie nakłady finansowe, ale za to robione z głową, oraz całkowita dyskrecja właściciela klubu, to wszystko, czego zabrakło w tym sezonie zespołom Steauy, Dinamo, CFR i Timisoary.

1 sekret Unirei: metoda Realu Madryt, zgrupowanie po meczu

Dan Petrescu wprowadził od początku tego sezonu nową zasadę: po każdym meczu piłkarze udają się na zgrupowanie. Metodę tę podpatrzono od Realu Madryt, gdzie czyni się takod 7-8 lat. Jakie jest uzasadnienie? Organizmy piłkarzy po meczu znajdują się na niskim poziomie wydolności pod względem fizycznym, jeśli jeszcze wypadną sobie wtedy na imprezkę do klubu, przez dwa dni nie będą mogli trenować. Teraz natomiast pozostają na zgrupowaniu i jeśli nawet nie mogą zasnąć ze zmęczenia to pozostają w swoich pokojach i po dwóch dniach osiągają optymalną, fizyczną formę, wyjaśnia Narcis Raducan, dyrektor sportowy Unirei. A rezultat? Urzicenii to najlepiej fizycznie przygotowana drużyna do sezonu.

A jak jest u tych wielkich?

W Dinamo swoboda
Przeciwnie, w Dinamo gracze otrzymują od razu dzień wolny i wielu z nich natychmiast udaje się na dyskoteki, żeby świętować. Wielokrotnie piłkarze tacy jak Torje, Tamaş, Moţi i Izvoranu bawili się tam aż do rana i płacili kary klubowi. Kibice oskarżają: zgromadziliśmy w naszym klubie najwięcej imprezowiczów…

2 sekret Unirei: Zawodnicy zawieszeni i kontuzjowani też są na wszystkie zgrupowaniach i treningach

Dan Petrescu zmusza wszystkich piłkarzy, nieważne czy są kontuzjowani czy zawieszeni, do udziału we wszystkich zajęciach. A rezultat? Wszyscy gracze znają program drużyny i znajdują się pod ścisłą kontrolą, także i ci, którzy z różnych powodów nie wystąpią w najbliższych spotkaniach.

Jedni na boisku, inni w lokalach
Najbardziej widoczny odwrotny przykład pochodzi z Rapidu, a więc drużyny, która w tym sezonie traci 15 pkt do Unirei. Brazylijczyk Pitbull chodzi sobie po lokalach, kiedy jest kontuzjowany i nie znajduje się w składzie drużyny.

3 sekret Unirei: stabilizacja na stanowisku trenera to cel najwazniejszy

Dopiero w tym roku ujawniono, że kiedy pojawiła się tylko pogłoska, że ,Gigi Becali ze Steauy chce Dana Petrescu u siebie, szef Unirei wezwał „Borsuka” i zaproponował mu przedłużenie kontraktu o 3 lata i podwyżkę zarobków do 500.000 euro roczne. Natychmiast ogłoszono, że Dan zostaje.

Steaua i CFR, 7 trenerów w 10 miesięcy
Nie tylko, że rywalom Unirei brakuje takiej stabilizacji to jeszcze popadają w przesadę. Mistrz i wicemistrz z ubiegłego roku miały na ławce w tym sezonie 7 trenerów. Co to dało? CFR jest na 4 miejscu a Steaua na 5 miejscu za Urziceni.

4 sekret Unirei: Niewielkie pieniądze zainwestowane z głową

W Unirei średnia zarobków nie przekracza 100.000 euro, ponieważ nie ma tam żadnych gwiazd, które mogłyby zdestabilizować budżet. Co więcej, Mara, który zarabiał prawie 200.000 euro, został oddany za darmo zimą. Był wtedy kryzys finansowy i Unirea wolała się zabezpieczyć, by nie mieć potem poważniejszych kłopotów.
3,1 miliony euro to łączna suma jaką Unirea wydała w tym roku na pensje i premie piłkarzy znajdując sie w tej klasyfikacji na 9 miejscu w lidze.

Pieniądze wyrzucone w błoto
W Dinamo, średnia zarobków jest 3-4 razy wyższa niż w Urziceni. Na przykład Lobonţ, Mitea i Zicu zarabiają po około 400.000 dolarów. Piłkarz Steauy Semedo zarabia 250.000 euro a Arthuro zarobił jesienią 300.000 euro, 4 razy tyle ile zarabiają Onofraş czy Bilaşco z Unirei prez rok.

17,3 miliony euro to suma jaką Steaua i Dinamo przeznaczyły dla swoich piłkarzy w postaci pensji i premii.

5 sekret Unirei: Arlauskis trenuje nawet gdy trener zwalnia go z tego obowiązku

Dlaczego Urziceni miało w tym sezonie najbardziej wartościowego i równo grającego bramkarza? Oto jeden z sekretów litewskiego bramkarza Unirei. Ujawnia to trener bramkarzy, Dumitru Stîngaciu: "Podczas jednego z treningów w ubiegłym roku, wiał silny wiatr. Ogłosiłem, że przekładamy trening, bo piłka wyprawiała cuda w czasie lotu. On się na mnie obraził i powiedział, że trzeba trenować w takich warunkach, żeby nie stracić ani jednego dnia. Sam wyszedł na boisko i musiałem z nim ćwiczyć”.

Dayro bardziej przejmuje się fryzurą niż treningiem
Całkiem inną postawę widzimy u gwiazdy Steauy, Dayro Moreno. Spóźnia się na każdy trening , bo tyle czasu zajmuje mu układanie i żelowanie włosów.

6 sekret Unirei: Pracodawca nie wtrąca się

Dumitru Bucşaru dał wolną rękę Danowi Petrescu i nigdy nie zawraca mu głowy. „Nie znaczy to, że nie rozmawiamy. Podczas meczu, siedząc w loży wypowiada się na temat różnych elementów gry, poszczególnych piłkarzy czy dokonywanych zmian i przeważnie ma rację. Zna się na piłce, ale mówi, że zatrudnił trenera więc nie wtrąca się do jego pracy” powiedział Narcis Raducan, dyrektor sportowy klubu.

Decyzje ponad głową trenera
Określenie „autorytet trenera” jest w przypadku Steauy zwykłym nadużyciem. „Byłem zszokowany, kiedy zadzwonił do mnie w czasie meczu nakazując zmianę piłkarza” , powiedział Hagi, pierwszy z trenerów, który ujawnił trenerskie zapędy właściciela klubu Gigiego Becali.

Odpowiedz cytując
skeba
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 07.06.2009, 20:32
Dziś bramkę dla Nigerii zdobył Kalu Uche. Szkoda, bo koleś jest naprawdę niezły
Odpowiedz cytując
Adasss
Senior Member

Stary 07.06.2009, 21:33
skeba napisał(a):Wyświetl post
Dziś bramkę dla Nigerii zdobył Kalu Uche. Szkoda, bo koleś jest naprawdę niezły
... i szkoda, że jeszcze imię zmienił na Ikechukwu

Inna sprawa, że Kalu też grał i zaliczył całe 90 minut.
Odpowiedz cytując
skeba
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 07.06.2009, 21:37
Ikechukwu Uche 2 minuta
Kalu Uche (pen) 73 minuta
Victor Nsofor Obinna 78 minuta

Tutaj masz strzelców bramek
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna