The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
jachting
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.07.2008, 13:48
Wilku najważniejsze że Wałęsa pozytywnie zapisze się w historii .
A ty co najwyżej sobie teraz pogderasz .

Sambo twoje porównania PO = SLD , twoje niedoczekanie ,marzenia .
Możemy jakies zakłady przyjąć ....
Wilku
lupus albus

Od: 09.2003

Stary 15.07.2008, 15:23
jachting napisał(a):Wyświetl post
Wilku najważniejsze że Wałęsa pozytywnie zapisze się w historii .
A ty co najwyżej sobie teraz pogderasz .
Skomentuje to krótko ->

Zapisze się jak Radziwłły, Sasi czy Poniatowski - choc i tamtym i tak do piet nie dorasta.
Ostatnio edytowane przez Wilku : 15.07.2008 o godz. 15:27.

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.
kalashnikov2
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 15.07.2008, 16:27
jachting napisał(a):Wyświetl post
Słabość to rozmowy w 70 latach .
Dzieki takiemu wątkowi w przyszlości o Wałęsie lepszy film powstanie ,bardziej heroiczny .

Czyżbyś kierował się tymi samymi motywami co młodzi dziennikarze GW zafascynowani życiorysem Maleszki? Cio prawda Bolek bezpośrednio trupa na sumieniu nie ma, ale na 20 osób donosił.
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 15.07.2008, 16:39
My tu gadu gadu - Bolki Bloczki Bolunie - a tu kolejne naprawdę chore pomysł tej hucpy.

Do superkretyznizmu jakim są kasy fiskalne i opodatkowanie podatkiem VAT dla wynajmujacych mieszkanie - dołączają się zasady odliczenia ulgi na dzieci

Cytat:
od 2009 roku zostaną zmienione przepisy o korzystaniu z ulgi rodzinnej w podatku PIT - zapowiada "Gazeta Prawna". Wysokość ulgi będzie obliczana proporcjonalnie do okresu wychowywania dziecka, przez co będzie mniejsza. Z prawa do ulgi będą mogli jednak korzystać opiekunowie prawni i rodziny zastępcze.
Podatek młodych rodziców za 2009 rok będzie będzie zależał od tego w jakim miesiącu przyszło na świat ich dziecko.
http://www.tvn24.pl/12692,1557229,0,...wiadomosc.html

++++++++++++++++++++++++++++++++++++
gratis hucpa doliczy nam 500zł przy kupnie auta

Cytat:
Rejestrujesz samochód? Będziesz musiał zapłacić 500 zł, które odzyskasz dopiero przy złomowaniu auta. Tak zakłada nowelizacja ustawy o odpadach, która trafiła właśnie do uzgodnień międzyresortowych.
http://www.tvn24.pl/-1,1557221,0,1,k...wiadomosc.html
Ostatnio edytowane przez sambo : 15.07.2008 o godz. 16:42.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 15.07.2008, 16:53
cuul napisał(a):Wyświetl post
...Nie, nie spodziewałem się. Poprostu mam wyrobione swoje zdanie na temat Wałęsy. Nie czytałem książki, więc nie będę polemizował z jej treścią. Skoro dla Ciebie wszystko po jej przeczytaniu jest tak oczywiste, nie mam zamiaru Cię z tego przekonania wyprowadzać. Dla mnie nic nie jest białe albo czarne. Zawsze są jakieś odcienie szarości. Pozdr
Mam wrażenie, że znów próbujesz przyczepić mi łatkę jednostronności i kapusiożerstwa. Mylisz się co do mnie nie jestem jednostronny, co więcej nie oceniam identycznie każdej osoby, która podpisała zobowiązanie do współpracy (tym bardziej, że były takie przypadki, iż po podpisaniu takiegoż zobowiązania osoba taka współpracy tej nie podejmowała).
Staram się przynajmniej być obiektywny, jednak gdy ktoś próbuje mi na siłę zabronić dochodzenia do prawdy i jej poznania, wciskając kity i niszcząc archiwalną dokumentację (jak w przypadku Lecha Wałęsy) to przemawia to zdecydowanie przeciwko tejże osobie.
Zresztą jak różne potrafią być postawy ludzi, którzy poszli na współpracę (vel dali się złamać) najlepiej pokazał film "Trzej kumple" i postacie trzech tw, którzy donosili na Pyjasa. Jakże trzy krańcowo odmienne od siebie postacie:
Dr Reszczyński, który na zadane pytanie przyznał się nie mataczył, nazwał swoje postępowanie po imieniu - pokajał się, w pewnym sensie mi osobiście żal się nawet go zrobiło. Kuzyn Pyjasa - niejaki Wiewióra - który wciąż brnął w bagno fałszu tkwiąc w kłamstwie i zaprzeczając na przedstawiane fakty. I Maleszka, który zdradził najlepszego (chyba) Kumpla i po Jego zamordowaniu, wciąż współpracował z katami, a w latach 90-tych wykorzystując swoje możliwości chronił jak mógł swoją d..ę przed ujawnieniem prawdy.

W moim odczuciu zdecydowanie powinniśmy zmienić bieguny swojego współczucia, w największym stopniu poszkodowanymi nie są ci którzy się złamali i donosili (poszli na współpracę), ale te osoby na które donoszono, które przez tą współpracę swoich "przyjaciół" były szykanowane przez esbecję i komunistyczne władze.
Dlaczego nawet w tej chwili "autorytety", miast biadać i zalamywać ręce nad Wałęsą, nie potrafią pochylić się nad Szyllerem, który został zmuszony do przeprowadzki na drugi koniec Polski, nad Lenarciakiem, którego Rodzina została skreślona z listy oczekujących na mieszkanie, czy nad Kazimierzem Szołochem i innymi osobami na które donosił tw "Bolek"

Poniżej wrzucam link do artykułu z "Tygodnika Powszechnego" n/t jednej z takich bezimiennnych dotąd ofiar, która doczekała się jednak wspomnienia swojego imienia i nazwiska (Jacek Żaba), tylko dlatego, że jeden z Jego esbeckich oprawców dostał się (w demokratycznej już III RP) jako doradca do sejmowej komisji d/s nacisków (paradoks). W międzyczasie służył w UOP po pozytywnym zweryfikowaniu przez ówczesnego wiceministra MSW Widackiego.

http://tygodnik.onet.pl/30,0,10079,d...y,artykul.html

W tej tragedii tkwi także jeden z wątków tego ciągłego roztkliwiania się nad tajnymi współpracownikami. Otóż, Kazimierz Krauze (w artykule inicjator "terrorystycznego zamachu") po otrzymaniu papierów z IPN dowiedział się kto donosił na niego i na Jacka. Osobą tą okazał się być przewodniczący (już w okresie III RP) "Solidarności" w MPK, co Krause ujawnił podczas zebrania Związku, którego był członkiem. W głosowaniu (o dziwo!!!) człowieka tego pozostawiono na stanowisku, co Krauzego do tego stopnia zbulwersowało, że z "Solidarności" wystąpił.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 15.07.2008 o godz. 16:59.
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 15.07.2008, 16:54
Czy gdyby Izrael zaatakował Iran i automatycznie wszedł w stan wojny, to czy Wisła mogła by się ubiegać o walkowera?
kalashnikov2
Senior Member

Stary 15.07.2008, 17:22
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Czy gdyby Izrael zaatakował Iran i automatycznie wszedł w stan wojny, to czy Wisła mogła by się ubiegać o walkowera?
Przy takim rozwoju wypadków radzilbym wszystkim się ubiegać o jak najszybsze rozgrzeszenie
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 15.07.2008, 18:46
sambo napisał(a):Wyświetl post
\
gratis hucpa doliczy nam 500zł przy kupnie auta
http://www.tvn24.pl/-1,1557221,0,1,k...wiadomosc.html
popier...
ledwo pod koniec 2006 zmniejszyli oplaty przy zakupie/rejstracji auta do 75zł z 500zł a teraz powrót do tego samego :/

podatki, podatki

pamięta to ktoś
http://pl.youtube.com/watch?v=5l7O-2Z-jdI

to ze JKM nie lubie przypominać nie muszę
Jery
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 15.07.2008, 19:10
http://wiadomosci.onet.pl/1789430,12,item.html
Zaczyna się... Jeszcze 10 lat i połowa Europy będzie myśleć że to Polacy mordowali zydów...
Illargui
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 15.07.2008, 19:29
Jery napisał(a):Wyświetl post
http://wiadomosci.onet.pl/1789430,12,item.html
Zaczyna się... Jeszcze 10 lat i połowa Europy będzie myśleć że to Polacy mordowali zydów...
To jest szokujące!! Publiczna telewizja i brak tak elementarnej wiedzy w temacie, który sie przygotowuje?!! Brak mi słów...

Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 15.07.2008, 19:40
Cytat:
To jest szokujące!! Publiczna telewizja i brak tak elementarnej wiedzy w temacie, który sie przygotowuje?!! Brak mi słów...

Szokujące ? To są skutki polityki zagranicznej (chowania głowy w piasek i wiecznnego przepraszania wszystkich na około) prowadzonej przez ludzi takich jak Czcigodny Bronisław i jego wychowanków. Przez lata szefował MSZ. Teraz bedziemy co chwilę jeść takie pasztety.
Boomcha
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 15.07.2008, 20:06
Właśnie słyszałem, ze już niedługo (wrzesień) będzie gotowa ustawa o wypłacie "rekompensat" za majątek przejęty przez państwo po wojnie. Około 75.000.000.000pln.

Rekompensatę dostaną wszyscy obywatele polscy niezależnie od narodowości.

Czyli ktoś komu PRL zabrał majątek dostanie "rekompensatę" z pieniędzy reszty Polaków, którzy przecież nie zabierali nikomu majątku a na "rekompensaty" będą musieli płacić. Nie wiem jak to określić, bo w świece Palikota, Niesiołowskiego i TVN to już nic nikogo nie rusza. W normalnym państwie ludzie wyszliby na ulice a rząd musiałby z tego się wycofać.

Zgroza. Ja tylko prezydent podpisze "traktat" to Polacy mieszkający na zachodzie i mogą zacząć się szykować na procesy wytaczana przez Niemców, którzy cały czas maja tytuły własności do ich domów i ziemi. (ci na różowo)

Tak będzie zrealizowany "wariant kosowski" przećwiczony w Serbii. I nikt nam wtedy nie pomoże, bo uznając Albanię uznaliśmy ten mechanizm zmiany granic.

"(...)Chodzi o reportaż na temat wypędzeń Niemców po II wojnie światowej przygotowywany przez szwajcarską telewizję publiczną Schweizer Fernsehen. Polski korespondent stacji Thomas Vogel skonfrontował w trakcie dyskusji Jackiewicza z bohaterem reportażu, którego dziadek został wypędzony z Dolnego Śląska. - Wywiad przerodził się w skandaliczny akt oskarżenia pod adresem Polski i Polaków (…) Nasz naród obarczono odpowiedzialnością za dramat milionów Niemców wypędzonych bezprawnie min. z Dolnego Śląska (…), a odpowiedzialność za obozy koncentracyjne zbagatelizowano stwierdzeniem, że to Polacy mordowali Żydów. – czytamy w podpisanym przez posła PiS proteście do polskiego MSZ. (...)

http://www.rp.pl/artykul/163143.html

To jest właśnie ta "solidarność" europejska czy unijna. Ta "silna unia" "twarde jądro"....a Polacy jak zwykle są okradani i ośmieszani i sami tego chcą! Ten naród musi zginąć - nie ma wyjścia. Oczywiście, to że czekano na 40 rocznicę "marca '68" i rzekomego "wypędzenia" Żydów z Polski i że im hurtem - poza przecież istniejącymi mechanizmami administracyjnymi - "zwrócono" polskie obywatelstwa trzy miesiące temu jedną ustawą - to zupełny przypadek. A ktoś kto ten fakt łączy za zapowiedzią wypłat "rekompensat" to oczywiście antysemita.

ps:
Podatek od spadków wróci - jak ktoś ma to do załatwienia to radzie się śpieszyć.

ps 2:
De facto to oznacza, że państwo polskie to prawna kontynuatorka PRL. Nie II RP tylko PRL właśnie. Więc choćby w tym kontekście nazwa PRL BIS pasuje jak ulał. To dzięki "grubej kresce" Mazowieckiego, i takim ludziom jak Geremek czy Wałęsa jesteśmy w takim gównie.
Ostatnio edytowane przez Boomcha : 15.07.2008 o godz. 20:17.
kalashnikov2
Senior Member

Stary 15.07.2008, 20:37
Co tam rekompensaty, majątki, podatki. Dzieci takie glupstwa nie obchodzą. Nie ma Giertycha i Leppera i to się liczy. Mogą chodzić glodni, ważne że świat się już nie śmieje
Sędzia
Senior Member

Stary 15.07.2008, 20:53
Bez przesady z tymi rekompensatami.

W końcu jednak wielu Polakom zabrano ich własność, i teraz często ta własność dalej jest własnością Skarbu Państwa tylko że SP nie chce jej oddać (bo np. mieszczą się tam np. jakieś urzędy itp.). Skoro SP jest nadal wzbogacony o tą nieruchomość, to logiczne że albo powinien oddać, albo zapłacić.

Jeśli będzie to dotyczyć tylk obywateli Polski to jestem za.

ps. śmiesznie będzie, bo niedługo wyjdzie na to, że jak na polskie warunki PiS to partia ultaliberalna (gospodarka)
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
Wilku
lupus albus

Stary 15.07.2008, 20:54
Illargui napisał(a):Wyświetl post

Illargui, mogę Ci zadać niedyskretne pytanie?

Na kogo głosowałaś?

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.
Illargui
Senior Member

Stary 15.07.2008, 21:08
Wilku napisał(a):Wyświetl post
Na kogo głosowałaś?
A czemu pytasz? Chcesz mnie wrzucić do określonej szufladki?
Wilku
lupus albus

Stary 15.07.2008, 21:13
A czemu pytasz? Chcesz mnie wrzucić do określonej szufladki?
Wrodzona ciekawośc.

Illargui
Senior Member

Stary 15.07.2008, 21:16
Na PO - raczej z konieczności, niż z wielkiego przekonania.
Wilku
lupus albus

Stary 15.07.2008, 21:19
Dziękuje za odpowiedź.

Illargui
Senior Member

Stary 15.07.2008, 21:20
A Ty na kogo głosowałeś?
Boomcha
Senior Member

Stary 15.07.2008, 21:25
Sędzia napisał(a):Wyświetl post

W końcu jednak wielu Polakom zabrano ich własność, i teraz często ta własność dalej jest własnością Skarbu Państwa tylko że SP nie chce jej oddać (bo np. mieszczą się tam np. jakieś urzędy itp.). Skoro SP jest nadal wzbogacony o tą nieruchomość, to logiczne że albo powinien oddać, albo zapłacić.

ps. śmiesznie będzie, bo niedługo wyjdzie na to, że jak na polskie warunki PiS to partia ultaliberalna (gospodarka)
1. Obywatele polscy niezależnie od narodowości.
2. "Rekompensata" za majątek zagrabiony przez III Resze i potem zagrabiony Rzeszy przez RPL
3. Jakim prawem ja mam składać się na rekompensatę - mi nic do tego.
4. Właśnie nie ma mowy o zwrocie w naturze. To jak najbardziej dawno powinno być zrobione i to można zrobić - choćby jak Żyd z Wadowic co odzyskał kamienice w której mieszkali Wojtyłowie.

(...)wzbogacony o tą nieruchomość, to logiczne że albo powinien oddać, albo zapłacić. (...)
To płać, ale ja nie mam zamiaru (oddawać można już dzisiaj). I może wyjaśnij mi - jeśli łaska - tą "logikę" która mówi, że mamy płacić za złodziei z PRL I III Rzeszy jakieś "rekompensaty" których wysokość będzie jakoś "szacowana" a zasadność dochodzenia o takie rekompensaty będzie rozpatrywana przez jakichś urzędników a nie sądy.
kalashnikov2 napisał(a):Wyświetl post
Co tam rekompensaty, majątki, podatki. Dzieci takie glupstwa nie obchodzą. Nie ma Giertycha i Leppera i to się liczy. Mogą chodzić glodni, ważne że świat się już nie śmieje
Świat właśnie się śmieje, tyle że tubylcy nie sa o tym informowani.
Wilku
lupus albus

Stary 15.07.2008, 21:29
A Ty na kogo głosowałeś?
LPRz (UPR)

Boomcha napisał(a):Wyświetl post
To płać, ale ja nie mam zamiaru (oddawać można już dzisiaj). I może wyjaśnij mi - jeśli łaska - tą "logikę" która mówi, że mamy płacić za złodziei z PRL I III Rzeszy jakieś "rekompensaty"
Własnie.. to, to..

sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 15.07.2008, 21:59

I zgodzę sie i sie nie zgodzę.

Po pierwsze - ustawa o reprywatyzacji tak jak w Czechach winna być uchwalona na początku lat 90

Po drugie jak sama nazwa wskazuje - winno sie zwrócić własność w naturze.

Po trzecie - to własnie takie tuzy i herszci polityki w latach 90 jak - Balcerowicz, Lewandowski, Bielecki, Tusk czyli całe towarzystwo UD - KLD - poszło w strone sprzedaży nie swojego - cudzego majatku - zwyczajnie okradli ludzi

Po czwarte te same parszywce bedą teraz jeszcze raz okradać ludzi? Pierwszy raz okradli dawnych właścicieli i społeczeństwo Polskie - teraz zrobią to ponownie !

I jeszcze teksty Balcerowicza z jakich źródłe można byłoby spłacić rekompensaty - toż to totalna kpina z tego Narodu 0 ten pan powienien w tej kwestii stulić mordę w kubeł - bo to przez niego i jego kompanów mamy taki burdel - ale co tam ze swojej kieszeni nie da - nic go to nie kosztuje - a zgraja aferałów spod znaku UD-UW sie solidnie nachapała

Właśnie dlatego ja sie nie zgadzam - dla zasady - żeby potomek wehrmachtowca et consortes, okradł mnie drugi raz - niech im ściągają z pensji i nieruchmosci, ruchomosci i czzego tam jeszcze - ale od mojego portfela niech sie odwalą
Ostatnio edytowane przez sambo : 15.07.2008 o godz. 22:08.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Boomcha
Senior Member

Stary 15.07.2008, 23:00
Ryszard Schnepf

MSZ, Wikipedia
Od 1991 roku w MSZ i okolicach. Za AWS i Buzka (Geremek - MSZ, Sikorski zastępca Geremka) w kancelarii Premiera w Departamencie Spraw Zagranicznych. 2000-2005 ambasador. Od 2005 w MSZ (sekretarz stanu) za PiS-LPR-Samoobrona - MSZ - Sikorski. 2006 - dymisja z MSZ. Od 2007 wiceminister w MSZ w rządzie PO-PSL, przy Sikorskim.

Nasz Dziennik, 2 czerwca 2007
"(...)Schnepf jest synem starego KPP-owca Maksymiliana Schnepfa, podobnie jak stary Meller oficera osławionej stalinowskiej Informacji Wojskowej. Publicysta Stefan H. Wilk oskarżał płk. M. Schnepfa na łamach "Głosu" z września 2006 r., że "(...) w 1945 r. wraz z wydzielonym oddziałem specjalnym brał udział w przeprowadzonej przez siły sowieckie 'operacji augustowskiej', w rezultacie której ponad 700 mieszkańców ziemi augustowskiej nie tylko nigdzie nie odnaleziono wśród żywych, ale także nigdy nie odnaleziono ich ciał". Pułkownik M. Schnepf przez wiele lat (do marca 1968 r.) pracował jako szef Studium Wojskowego na UW. Został lektorem KW PZPR. Był bardzo aktywnym działaczem Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego Żydów w Polsce, a na stronie internetowej Światowego Kongresu Żydów określono go nawet jako "przywódcę społeczności żydowskiej w Polsce podczas reżimu komunistycznego". Jego syn - Ryszard Schnepf, historyk, wychowanek Geremka, został ambasadorem w Urugwaju z poręki Krzysztofa Skubiszewskiego, choć nie był do tego w żadnym razie przygotowany merytorycznie(...)

World Jewish Congress, 19 maja 2006
Po jego zdymisjonowaniu w 2006 roku Światowy Kongres Żydów wyraził zaniepokojenie, że w tym stanie rzeczy kwestia wypłaty "odszkodowań" może ulec opóźnieniu. O ojcu Ryszarda Schnepfa piszą, że był głową żydowskiej wspólnoty w Polsce w czasach PRL.

Więc widać, że ekipy się niby zmieniają a sa sprawy konsekwentnie prowadzone mimo tych "zmian" i rzekomych powyborczych czystek itd. itp. i to pozwala lepiej zrozumieć mechanizmy władzy w PRL BIS.
Ostatnio edytowane przez Boomcha : 15.07.2008 o godz. 23:05.
Manson33
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 16.07.2008, 04:49
No i pięknie jest - wszystkim.
Nowy "guru" ?

dziennik.pl napisał(a):
Niemożliwe, by nazwisko Milana Suboticia zostało zamieszczone w raporcie z weryfikacji WSI, gdyby nie współpracował on z tymi służbami - powiedział przed sądem o byłym sekretarzu programowym TVN Sławomir Cenckiewicz, pracownik IPN i autor niedawno wydanej książki o kontaktach Lecha Wałęsy z SB w latach 70.

W Sądzie Okręgowym w Warszawie trwa proces cywilny, który Subotić, były sekretarz programowy TVN, wytoczył "Gazecie Polskiej" - przypomina DZIENNIK. Subotić żąda przeprosin za artykuł, w którym napisano, że był agentem WSI i miał wpływ na program "Teraz my" z 2006 roku z "taśmami Beger".

"Współpraca datuje się na połowę lat 80. Była kontynuowana przez WSI już w wolnej Polsce" - zapewniał Cenckiewicz. Dodał, że była ona w pełni świadoma. Subotić zaprzecza tym zarzutom.
Myślenie nie boli !
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 16.07.2008, 06:41
Wilku napisał(a):Wyświetl post
Cytat:
Na marginesie podobno CO2 tez kosztuje gospodarke - w zależności od opracowań od 3 do prawie 100 USD za tone
Dlaczego?
To jest niby tak, że np. zakładając zgubny wpływ CO2 (i w ogóle gazów cieplarnianych) na atmosfere należy przyjąć, że wypuszczenie każdej tony CO2 w powietrze powoduje wzrost średniej temperatury o jakiś ułamek, promil stopnia.
Wzrost średniej temperatury powoduje costam w ekosystemie, gwałtowne zmiany w klimacie, których skutkiem są m.in. zniszczenia, przerwy w pracy, spadek konsumpcji, a co za tym idzie spadek popytu na dane usługi/produkty (chociażby chwilowy, ale mający wpływ na wynik ekonomiczny firmy w dłuższym okresie) i tym podobne rzeczy. Podliczając, w zależności od przyjętej metodologii od 3 do 100 USD na tone CO2.

Można się zgadzać lub nie, prace w sumie liczne, ale pierwsze tego rodzaju, czyli jak to na poczatku bywa jedni chwalą drudzy ganią, a prawda lezy po środku. Czyli pewnie kosztuje, ale nie 100 USD.

To tak na marginesie dyskusji o CO2 i limitach.
Sędzia
Senior Member

Stary 16.07.2008, 08:06
Sprawa rekompensat jest zbyt skomplikowana, żeby tak ją w kilku zdaniach się zajmować.

Ale jeśli Skarb Państwa zabrał komuś kamienicę, i do tej pory nie oddał, to powinien ją oddać. Oczywiście że najlepiej w naturze, tylko że zapewne za nic w świecie nie będzie chciał tego zrobić.

Zwłaszcza jeśli uchwali ustawę, że oddaje tylko 20%.

To czy odda w naturze kamienicę wartą 4 mln zł, czy odda w pieniądzu 800 tys zł, tak czy tak nie będzie stratny. Albo jedynie straci kamienicę (i pewnie nie będzie musiał oddawać za jej użytkowanie) albo będzie o 3,2 mln zł do przodu.

Co do kwestii narodowości, to tutaj jest oczywiste, że innego zapisu być nie może - byłoby to w oczywisty sposób sprzeczne z Konstytucją.

I powtarzam raz jeszcze - zwrot w naturze będzie 5 razy bardziej kosztował Skarb Państwa niż zwrot w pieniądzu przy założeniu 20% wysokości rekompensat.

Jak dojdzie do zwrotu budynków w których mieszczą się instytucje państwowe, to nowe budynki dla tych instytucji i tak będzie trzeba nabyć, więc to nie jest tak, że zwrot w naturze nie będzie podatnika kosztował.

A logika jest taka, dlaczego mamy płacić za zwrot - bo PRL przejęło cały majątek o którym mowa, PRL nim dysponowało (nie ważne z jakim skutkiem), znaczna część tego majątku była we własności PRLu, i Polska (3RP) przejęła cały ten majątek w 89 roku. Skoro tak, to jest obecnie państwo polskie nadal wzbogacone tym majątkiem zagrabionym. I oddanie tego majątku nie jest "płaceniem" dodatkowym, tylko zwrotem tego, co się nie należy. Jak dla mnie zwrot tego co się nie należy, jest zasadniczo słuszny.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 16.07.2008, 08:09
Cytat:
Lech Kaczyński i Nicolas Sarkozy dogadali się, co dalej z traktatem lizbońskim. Szczegóły - jak ustalił DZIENNIK - są takie: Kaczyński przekona do ratyfikacji czeskiego przywódcę Vaclava Klausa, Francuzi biorą na siebie Irlandczyków. W Polsce powstanie fabryka Peugeot, a Unia ma przychylniej spojrzeć na dostawy gazu z Azerbejdżanu, który jest naszym ważnym partnerem.(...)
http://www.dziennik.pl/polityka/arti...arkozyego.html

No prosze, Kaczyński zaczyna zachowywać się jak wytrawny gracz
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
Wilku
lupus albus

Stary 16.07.2008, 08:22
Zbychu napisał(a):Wyświetl post
http://www.dziennik.pl/polityka/arti...arkozyego.html

No prosze, Kaczyński zaczyna zachowywać się jak wytrawny gracz
Czegos tu brakuje - hmmm... już wiem - co zrobi Bercik?

Chciałem przypomnieć że TL nie poległ w tamtejszym parlamencie a w referendum - wola narodu (tak to się nazywa w d***kracji). I może d***kraci by ja do cholery uszanowali.

A jeśli Bercik opyla Polskę za fabykę samochodów - to wielkie k**wa brawa.

ps.
Boomcha, o tej szui Schnepfie nigdy na za wiele.
ps2.
Manson33 napisał(a):Wyświetl post
No i pięknie jest - wszystkim.
Nowy "guru" ?
O co chodzi?

ps3.
Sanbender, ale z tych akwarystów szuje, szprycuja CO2 swoje holendry aby rośliny im rosły..
Powinni haracz ekologiczny za to płacić.
CO2 to nie np. freon agresywnie działający w określonych warunkach i szkodliwy, ze względu na efekt tych reakcji - zwyczajnie ta cała afera z CO2 to nic innego jak bat bogatych na biednych, aby nie stali sie tymi pierwszymi (a przynajmniej nie tak szybko jak chcą).

Wilku
lupus albus

Stary 16.07.2008, 08:41
Sprawa rekompensat jest zbyt skomplikowana, żeby tak ją w kilku zdaniach się zajmować.

Ale jeśli Skarb Państwa zabrał komuś kamienicę, i do tej pory nie oddał, to powinien ją oddać. Oczywiście że najlepiej w naturze, tylko że zapewne za nic w świecie nie będzie chciał tego zrobić.
Sędzio, a dlaczego? - kamienica stoi - to oddać w całości.

Problem z głowy.

Kamienica zniszona podczas wojny, ale jest ziemia - to oddać.

Problem jak już coś wybudowano - wtedy rzeczywiście wyliczyć wartośc ziemi i z tego obliczyć rekompesate. Ale wówczas forsa na to powinna iść ze sprzedazy państwowego... no tak ale przecież Balcerek i ta cała reszta tak ją przeprowadzała że prawie nic się nie ostało, a pieniedzy z tego nie ma...

To mam propozycje - może jakaś komisje w sprawie prywatyzacji? I jak był jakiś przekret to konfiskata mienia, na rzecz reprywatyzacji? - nie jest to uczciwe? - a nie okradać nas poraz kolejny? - a i gdyby im zapowiedzieć że wyłacznie wtedy rekompesaty beda, to kto wie może naród prawniczy wspomógłby ta komisje, ba - może jest szansa na przychylność merdiów w tej sprawie.

Jak sadzisz - nie byłoby to uczciwsze?

Cytat:
Zwłaszcza jeśli uchwali ustawę, że oddaje tylko 20%.

To czy odda w naturze kamienicę wartą 4 mln zł, czy odda w pieniądzu 800 tys zł, tak czy tak nie będzie stratny. Albo jedynie straci kamienicę (i pewnie nie będzie musiał oddawać za jej użytkowanie) albo będzie o 3,2 mln zł do przodu.
Pytajnie do koga ta kamienica należy.

Tak w tej sytuacji byłby zysk - ale pod jednym warunkiem. Państwo wypłaca te 800 tys. , ale ją sprzedaje za 4 mln.
A nie z naszych pieniędzy wypłaca 800 tys., a kamienice dostaje za grosze ktos z różowej hołoty.

Cytat:
Co do kwestii narodowości, to tutaj jest oczywiste, że innego zapisu być nie może - byłoby to w oczywisty sposób sprzeczne z Konstytucją.
Dlaczego omijasz szerokim łukiem kilka rzeczy?

Polska już kilka razy płaciła odszkodowania. Np. w latach 60 z tzw, pozyczki zbożowej.

Co jesli nie ma spadkobierców? - a ktoś roi sobie aby uzyskać majątek tworząc prawo rasowe?

I kolejna cholernie ważna sprawa (szczególnie tyczy sie to ziem zachodnich). III Rzesza zabierała coś Żydom, obywatelom niemieckim - PRL przejął to jako mienie pomieckiemie (ostatni własciciel przed przejęciem to III Rzesza) - dlaczego my za to musimy płacić?

Cytat:
I powtarzam raz jeszcze - zwrot w naturze będzie 5 razy bardziej kosztował Skarb Państwa niż zwrot w pieniądzu przy założeniu 20% wysokości rekompensat.

Jak dojdzie do zwrotu budynków w których mieszczą się instytucje państwowe, to nowe budynki dla tych instytucji i tak będzie trzeba nabyć, więc to nie jest tak, że zwrot w naturze nie będzie podatnika kosztował.
Tego aż tak wiele nie ma, aby szermowac tym jako głównym argumentem - urząd na urzedzie jest w tych budynkach (swoją dorge można byłoby pokasować trochę niepotrzebnych urzedów, czy zmiejszych ich rozmiary przy oddawaniu w naturze)

To ja mam pytanie - jak to jest że czesci udało się cos odzyskać, a inni potrzebują do tgeo specjalnej ustawy?

Cytat:
A logika jest taka, dlaczego mamy płacić za zwrot - bo PRL przejęło cały majątek o którym mowa, PRL nim dysponowało (nie ważne z jakim skutkiem), znaczna część tego majątku była we własności PRLu, i Polska (3RP) przejęła cały ten majątek w 89 roku. Skoro tak, to jest obecnie państwo polskie nadal wzbogacone tym majątkiem zagrabionym. I oddanie tego majątku nie jest "płaceniem" dodatkowym, tylko zwrotem tego, co się nie należy. Jak dla mnie zwrot tego co się nie należy, jest zasadniczo słuszny.
Nasze państwo się wzbogaciło? A może niektórzy sie na tym wzbogacili - a my za to po raz kolejny mamy zapłacić.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów