|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Member
Od: 03.2016
Offline |
|
|
Tak, tak jesteśmy na skraju bankructwa dlatego okupujemy pierwsze miejsce w tabeli od wielu miesięcy haha. Cieszcie się bo zaraz ESA wjeżdża i lepiej zastanówcie się nad siejącymi defetyzm wbrew logice. Kwietnia w Wiśle nie będzie, obecny sezon pokazuje ile jego pieniądze są warte w porównaniu do tak krytykowanego sposobu prowadzenia klubu przez JK. Sam go wiele lat krytykowałem, ale obecnie nie ma czego i nie ma sensu szukać problemów na siłę. A ściągnięcie Moora do Wisły było świetnym ruchem, który miał duży wpływ na frekwencję i dochody klubu. Wisła ma właścicieli, jeśli będzie brakowało kasy to dosypią, od tego są a my lepiej skupmy się na sporcie i wynikach.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Tak z ciekawości: w jaki sposób ściągnięcie Moora do Wisły miało/ma duży wpływ na frekwencję?
![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2014
Offline |
|
|
Widzę, że jest tu u pewnych osób metoda traktowania nauk ekonomicznych coś na kształt gender.
Czyli jak se przyjmiemy, że są dwie płcie to ok, ale jak przyjmiemy tych płci 18 albo 56 to też ok. Ale, mimo wszystko, nie czarujmy się. Sytuacja ekonomiczna klubu jest zła. Dlatego zaczynają się przeróżne ruchy aby skądś pozyskać kasę. Potrzeba co najmniej kilkunastu milionów, a obecni właściciele nie mają już swoich wolnych środków aby dosypać. Trzeba wziąć pod uwagę, że poszukiwanie inwestora/sponsora nie jest działaniem swobodnym ale właśnie brutalnie wymuszonym przez niegenderową ekonomię. Teraz obserwujemy marketing przedsprzedażny, którego przejawem jest m.in ten artykuł: https://www.goal.pl/1-liga/duze-zmia...we-informacje/ Pomijając różne bla, bla które jest w nim obecne, chciałbym zweryfikować jedną rzecz. Otóż podano, że przechód Wisły za okres lipiec-grudzień 2025 wyniósł 28 mln. Oczywiście nie podano jakie są koszty za ten okres. Na pierwszy rzut oka można odnieść wrażenie, że to super informacja. Jednak jeśli poddamy ją elementarnej weryfikacji, to liczba ta budzi wątpliwości. Prognozowany przychód klubu na sezon 2025/26 to, jak dobrze pamiętam, wynosił 35-38 mln. Czyli na pierwsze półrocze 19 mln. A teraz mamy wzrost o 50%. Piękne ale czy prawdziwe? Ponieważ oprócz samej liczby nie podano żadnych głębszych informacji spróbujmy pospekulować. Pierwsze źródło to większe wpływy z biletów. Drugie źrodło to kasa od Ukraińców. Trzecie źródło to jacyś extra sponsorzy. Czy jest możliwe aby z tych źródeł wpłynęło dodatkowo 9 baniek? Ja mam wątpliwości. Dlatego boję się, że jest to tylko trik księgowy i w tych przychodach jest umorzenie pożyczek na poziomie co najmniej 6 baniek . Ktoś coś wie?
Ostatnio edytowane przez stary dziad : 17.04.2026 o godz. 08:58.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Tyle, że co innego "triki księgowe", a co innego oskarżanie Wisły, że nie płaci pensji od "grudnia czy od stycznia".
Mamy połowę kwietnia więc nie trzyma się to kupy. Jak piotek celnie zauważył każde długi Wisły w stosunku do pracowników i zawodników wychodziły wcześniej czy później do mediów. ![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
|
Proszę o usunięcie mojego wpisu.
Ostatnio edytowane przez doktor granat : 17.04.2026 o godz. 15:46.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Najpierw przyklepmy ten awans do Ekstraklasy, zamiast ekscytować się, czy i kto za parę miesięcy zainwestuje jakieś duże pieniądze w Wiśle.
Zwłaszcza, że jedno będzie niewątpliwie powiązane w znacznym stopniu z drugim. ![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Nie chcialbym niszczyc ludziom nastrojow i przerywac kolka lamentacyjnego ale dopoki pilkarze, pracownicy lub kontrachenci nie wystawiaja wezwan do zalpaty to... wszystko jest (niestety) w krajowej normie.
Tylko kluby zyjace z publicznych piniedzy (a i to nie wszystkie) i garstka prywatnych nie maja obsuw w platnosciach. Fikolki finansowe o ile legalne w ogole mnie nie martwia. Lesnodorski za pieniedze funduszy inwestycyjnych i za piniadze pozyskiwane za ewentualny udzial w zysku z transferow finansowal sobie przez kilka lat Legie. Nawet w LM zagrali. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
![]()
Malinowy król malowanych róż
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Zadłużenie klubów w dzisiejszych czasach nie oznacza, że klub jest źle zarządzany, klubom po prostu opłaca się bardziej tkwić w takim stanie.
Najbardziej zadłużone kluby: FC Barcelona - 2 miliardy euro Tottenham - 1,3 mld Real - 1,3mld Manchester U. - 1,2mld Everton - 1,1mld Czy te kluby zdychają sportowo? Więc przestańmy płakać nad zadłużeniem, kluczowa jest płynność a nie dług a u nas nikt nie zwraca się o rozwiązanie kontraktu do pzpn, więc te poślizgi są dogadane. Rozumiem, że ci narzekający woleli by byśmy zamiast robić awans do ESA posiedzieli jeszcze kilka lat i walczyli o utrzymanie byleby wajchę przerzucić ze sportu na spłacanie zadłużenia? To i tak w dłuższej perspektywie by się mniej opłacało bo będąc na tym poziomie wypracujemy mniej dochodu. Wisła nie ma wyboru i sposób zarządzania inaczej wyglądać nie może bo zdechniemy w tej 1 lidze.
Ostatnio edytowane przez Piter00 : 18.04.2026 o godz. 07:17.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
Oni na koniec roku pokazują zero albo lekki plus, a my co roku minus 20-30 procent przychodów i jest fajnie. Może tak jest dobrze, nie znam się. |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Bo oni nie spadli ligę niżej, od samego początku było wiadomo, że każdy sezon w 1 lidze będzie przynosił straty. Żaden magik tego by nie zmienił. Póki co JK co sezon wrzuca do klubu kilka baniek w formie pożyczki, tak samo jak robił to Cupiał, dobrze wiemy, że tych pieniędzy nigdy nie odzyska tak jak poprzednik. Moim zdaniem za dużo lamentujemy nad zadłużeniem, żyjemy, zaraz wracamy do esa, a to pozwoli renegocjować umowy sponsorskie, bo okno wystawowe esa to zupełnie inne wyceny niż 1 liga. Damy radę, jak do tej pory nie padlśmy to już nie padniemy. Trochę optymizmu panowie ;-)
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
O widzę,że znowu wjechała gruba ekonomia pomieszana z demagogią i porównywanie nas do Realów czy Manchesterów.Chłopie my właśnie z płynnością mamy problemy a do tego rok w rok jesteśmy kilkanaście milionów zł na minusie
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Porownanie jest wtedy kiedy bierzesz dwa lub kilka przedmiotow i sprawdzasz jak wygladaja w stosunku do siebie wedlug jakiejs przyjetej miary. W jego poscie tego nie ma. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2021
Offline |
|
Nasz dlug to pikuś. Wg mnie bluznierstwem jest winic za to Krolewskiego. Awansu bez wkladu pienieznego nie bedzie (nie mam na mysli wkladu a'la Filipiak ktory somsiadke wyprowadzil z III ligi do extraklasy. Niestety kadra na awans troche kosztuje. Jeżeli utrzymamy się ze dwa trzy sezony w eklapie wyjdziemy na plus.![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Wiśle można by i do Realu porównać przy odpowiednim zachowaniu skali ale mam jedno pytanie. Real, Everton i Barcelona też zalegają z wypłatami piłkarzom?
I to jest ta różnica. Długi można mieć, jeśli to jest spina na koniec roku to spoko, grunt to raczej jest w tym żeby piłkarze, sztab itd dostawali kasę czy inne bonusy na czas. Inaczej to jednak trochę chujowe te długi jesli pracownik nie dostaje kasy. Bo kontrahent, pożyczkodawca jakiś itd to jak chce to sobie może czekać. ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Junior Member
Od: 01.2024
Offline |
|
Tak apropos tego co Wam w przypływie wolnego czasu napisałem wiele dni temu: https://twitter.com/sportowy_kanal/s...XgE2-lGmhwv6Ow https://twitter.com/pawel517/status/...XgE2-lGmhwv6Ow Jakby potwierdzenie, co? Dalej jakieś wątpliwości? Jakieś mądrości do napisania? Jakieś błyskotliwe analizy dla nic nie kumających? Przy czym dziś to już może być nieaktualne. Jarosławowi do końca motyw z zastraszaniem po cichu nie wyszedł więc przeszli do fazy publicznych przecieków. To najczęściej słabo wróży. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2015
Offline |
|
|
Nie no Piter ty to jesteś bardziej odklejony od paru osób tutaj wypisujących. Skoro rzucasz takimi słowami to dawaj jak przyjście Moore podniosło frekwencje i dochód? Krytykowałeś go parę lat i nagle to się zmieniło? Bo jesteśmy na 1 miejscu w tabeli i dlatego przestałeś krytykować? Wisła ma tylu właścicieli, że tylko Królewski dokłada do interesu. Przecież w ogólnym zarządzaniu klubem nic, a nic się nie zmieniło. Nadal zapewne wydajemy najwięcej w lidze tylko tym razem udała się pierwsza runda i najebaliśmy sporo punktów przewagi. Dziwnym trafem od listopada jest totalny regres całej drużyny.
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Tak, przestałem go krytykować bo jesteśmy na 1 miejscu i jest to bardzo zdrowe podejście moim zdaniem, gorzej jak ktoś to robi ze względu na to że go po prostu ie lubi. Wisła wysoko w tabeli to ja jestem szczęśliwy i mogę więcej wybaczyć. Jesteśmy w takim momencie, że można liczyć na rozwój sportowy i wzrost dochodów, więc szukanie na siłę negatywnych spraw jest trochę dziwne. Napierdalałem w niego, bo nie byłem zadowolony z miejsca w tabeli, ze słabych transferów i z zatrudnienia cudaka jak Rude do tego dochodziły jego odpały na TT, które przy byciu liderem są nieistotną bzdurą a wtedy potęgowały je wyniki i złe wybory personalne. Ten sezon od początku jest inny, wiele rzeczy zaczęło się zgadzać.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Łanoszka twardo dementuje! Wisła nie jest na sprzedaż a Young Global Leader będzie rządził.Wisłą wiecznie!
Ps. To jebnie. ![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2018
Offline |
|
|
nie chce sprzedac to niech darmo odda
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
|
Ależ Ty będziesz zawiedziony, jeśli jednak nie jebnie...
Czy Ci się to podoba, czy nie, to na chwilę obecną dla Wisły lepszym rozwiązaniem jest obecność Królewskiego i innych osób emocjonalnie związanych z klubem, niż rzucanie Wisły na pastwę kolejnego Urfera czy Platka. Prawda jest taka, że dla 99% inwestorów polski klub piłkarski będzie zawsze jedynie kolejną okazją do zrobienia biznesu - a jak się nie uda, to dadzą drapaka chroniąc kapitał i nie zostawiając kamienia na kamieniu. Dlatego życzę oleju w głowie każdemu, kto chętnie oddałby Wisłę pierwszemu lepszemu funduszowi inwestycyjnemu z siedzibą w Dubaju, filia w Kuala Lumpur, oddział na Wyspach Dziewiczych. ![]()
Demokracja: mówisz co chcesz, robisz co ci każą.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
@Książę Palownik : Heh, czyżbyś przypadkiem obejrzał niedawno ten filmik: https://www.youtube.com/watch?v=4E5YBlvkFFQ ?
Tak swoją drogą, to po jego obejrzeniu mam nieodparte wrażenie, że to tego ancymona próbował (nieudolnie) kopiować Vanna Ly. ![]()
Współwłaściciel, współsponsor
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2014
Offline |
|
|
Kompletną bzdurą jest stwierdzenie, że 99% inwestorów, którzy inwestują w polskie kluby, ma za cel robienie biznesu ( w sensie wydojenia z klubu czegoś tam). Czy naprawdę tak można powiedzieć o właścicielach Rakowa, Lecha, Jagielloni, Motoru, Widzewa, Górnika ( w rozumieniu-Podolski) a nawet Lechii ( czy ich kibice są niezadowoleni z Ufera?). Nawet ten kanadyjski Irańczyk z Pogoni nie wygląda na takiego a wręcz przeciwnie. Co do corupcjovii, to nie mam nic przeciwko aby ten Płatek ich zaorał
Bo ktoś tą kasę musi dorzucić. Jeśli dalej nie chcemy przyjąć, że ekonomia jest ważna ( co choćby pokazuje niedawny przykład Pogoni pod rządami Mroczka) to ja nic nie poradzę. |
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wisła ma jutro ogłosić kolejnego sponsora.
Za: https://youtu.be/Nv3YLdU-QJ4?si=XVl6lmlNqKUBpPy7 ![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Na TVP Sport o ew. zmianach w akcjonariacie z Migą - gdzieś od 28 minuty.
https://www.youtube.com/live/qZix8NY...heEz6WqKNRgHpK ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Wszystko to brzmi troche jak doroczny festiwal pt. "Kwiecien w Wisle". Dobrze w sumie Mat stwierdzil, ze on tego nie widzi bo Kwiecien jak ma wsadzic tyle pieniedzy to chcialby miec prawo do decyzji a to prawo ma Krolewski. Nawet gdyby sie jakos dogadali to na dluzsza mete na pewno dojdzie do konfliktu wizji.
*Zakladajac na chwile moja czapke z alumniowej folii: Cos na rzeczy w kwestii nowego inwestora jest i bedzie to duzy akcjonariusz ale w dalszym ciagu mniejszosciowy. Newsy z Kwietniem sa wypuszczane po to aby powstal wokol tego szum medialny, ktory ma zagluszyc i utrzymac w tajemnicy negocjacje z prawdziwym inwestorem. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2013
Offline |
|
|
Nie wiem kto i po co te plotki zaczyna rozpuszczać. Zaczęło się chyba od Borka? Czyli od osoby która jeśli ma jakieś kontakty to bardziej w Wieczystej niż w Wiśle (na pewno zna się z Peszko, nie wiem czy również miał okazję poznać samego WK). A skoro tak, to być moze te plotki nie są niczym więcej jak zwykłą próbą wytworzenia medialnego nacisku. Być może Kwiecień usłyszał od Królewskiego 'sory ale max to 25%' i specjalnie info zostalo wpuszczone w media, żeby zobaczyć czy publicznie JK dalej się będzie trzymał tego, że Wisła nie jest na sprzedaż. Jak na razie pokazał, że się trzyma, negatywnego backlashu z tego tytułu też nie został.
Tak więc imo, Kwiecień rękami Borka powiedział Królewskiemu 'sprawdzam'. Okazało się, żę ten nie blefował, więc pozyjemy jeszcze tym tematem z tydzien/dwa aź sprawa Kwietnia w Wiśle sama z siebie się wyciszy. Kolejny raz. Drugi w ciągu jednego roku. Moda na sukces dla Wiślaków XD |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2018
Offline |
|
|
Rzeczywiście bicie piany na temat zmian właścicielskich. Każdy, kto przyjrzał się Królewskiemu to wie, że typ by umarł bez szumu medialnego, gdyby znalazł się na marginesie wydarzeń. Dlatego ten dzisiejszy jego przydługi (AI-owaty) post na X.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Zaczęło się w tym wątku jakiś tydzień temu, kiedy GrassSnake wrzucił info o Maybachu Kwietnia pod stadionem Wisły, 25% akcji za 15 baniek i funduszu z Holandii.
Od tego momentu to jest mielenie tematu przez wszystkich, którym to może podkręcić zasięgi. ![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Jedyne co mnie zaskoczyło to że temat ruszył już teraz, zamiast zaczekać na sezon ogórkowy po zakończeniu rozgrywek. Przypomina mi się skecz Monty Pythona o radzieckim plutonie egzekucyjnym, w którym dowódca mówi z naciskiem do skazanego turysty (po kolejnej nieudanej egzekucji): "Next time - definitely!".
Ostatnio edytowane przez wolfy : 20.04.2026 o godz. 15:56.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|