The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.08.2025, 22:11
Miasto nie potrzebuje bo zbudowało Tauron Arenę na 20400. Kraków nieszczególnie potrzebuje większej areny. Co więcej uwalano eventy w innych miejscach by TA na siebie zarabiała.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 27.08.2025, 22:32
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Miasto nie potrzebuje bo zbudowało Tauron Arenę na 20400. Kraków nieszczególnie potrzebuje większej areny. Co więcej uwalano eventy w innych miejscach by TA na siebie zarabiała.
Nie da się zmieścić koncertu jakiejś Taylor Swift na +50k ludzi w Tauron arenie. Jakieś męskie granie tam wystąpi albo Justyna Steczkowska.
Kraków nie ma miejscówki na eventy AAA. Takie są fakty.
Oczywiście rozumiem, że władze miasta są OK z tym że Kraków jest w tym aspekcie miastem drugiego czy trzeciego sortu.

Sensem mojej wypowiedzi było to, że chciałem zwrócić uwagę koledze że mecze Wisły to byłby tylko jeden z wielu eventow które odbywałyby się na takim piedziesieciotysiecznym obiekcie.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 28.08.2025, 08:39
Maxell napisał(a):Wyświetl post
Może dało by się wyciągnąć jakąś kasę z ministerstwa przynajmniej na modernizację oświetlenia na LEDowe co poprawiłoby bardzo oprawę meczów
Też na to szczególnie liczę i z tego co slyszalem akurat w mieście o tym wiedzą i jeśli mieliby w cos inwestować to właśnie w to.

Swoja droga jedyna rzecz jakiej jestem ciekaw to czy hipotetycznie taki 50-cio tysiecznik zmieściłby się w miejscu obecnego stadionu. Osobiście wątpię ale cóż szkodzi rozważyć. Ktos moze kiedys pokusi sie o jakieś wizualizacje w ramach dostepnej przestrzeni.
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 28.08.2025, 09:06
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Też na to szczególnie liczę i z tego co slyszalem akurat w mieście o tym wiedzą i jeśli mieliby w cos inwestować to właśnie w to.

Swoja droga jedyna rzecz jakiej jestem ciekaw to czy hipotetycznie taki 50-cio tysiecznik zmieściłby się w miejscu obecnego stadionu. Osobiście wątpię ale cóż szkodzi rozważyć. Ktos moze kiedys pokusi sie o jakieś wizualizacje w ramach dostepnej przestrzeni.
Jak chodze czasem na mecze FC Köln to bryla ich stadionu na oko wydaje sie podobna do stadionu Wisly. Oni maja 50k pojemnosci a mogliby miec troche wiecej gdyby przebudowali narozniki (na co niebardzo chce sie zgodzic miasto mimo iz zainteresowanie jest tak duze, ze jak sie ludziom rodza dzieci to je zapisuja do kolejki karnetowej bo trzeba czekac kilka lat).

Stadion jest 220 na 180 metrow. Jesli ktos ma dane na temat rozmiarow Stadionu Wisly to mozna to porownac. Byc moze stadion musialby odwrocony z polnocy na poludnie do wschod - zachod.

Kwestia innego rodzaju jest dojazd i wyjazd ze stadionu. W Kolonii (w niemczech ogolnie) majac bilet na mecz lub koncert masz komunikacje zbiorowa za darmo. W tym sa pociagi regionalne, autobusy, tramwaje. Ja dojezdzam 60 kilometrow do Kolonii pociagiem na bilecie meczowym. Obok stadionu Kolonii wlasciwie nie ma miejsc parkingowych i wiekszosc ludzi parkuje z dala od stadionu lub w ogole jedzie na mecz zbiorkomem.

Po meczach miasto podstawia kilkadziesiat tramwajow i autobusow, ktore sprawnie i szybko rozwoza ludzi spod Stadionu.
Atmosfera w tych tramwajach jest nie do podjebania . Polecam kazdemu chocby raz w zyciu sprobowac.
https://www.youtube.com/watch?v=icidRAsCiHQ
https://youtube.com/shorts/qRQQWUJu7...qTsP1T1Sysov-D
Ostatnio edytowane przez As : 28.08.2025 o godz. 09:12.
Odpowiedz cytując
Elendil
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 28.08.2025, 10:42
As napisał(a):Wyświetl post
Jak chodze czasem na mecze FC Köln to bryla ich stadionu na oko wydaje sie podobna do stadionu Wisly. Oni maja 50k pojemnosci a mogliby miec troche wiecej gdyby przebudowali narozniki (na co niebardzo chce sie zgodzic miasto mimo iz zainteresowanie jest tak duze, ze jak sie ludziom rodza dzieci to je zapisuja do kolejki karnetowej bo trzeba czekac kilka lat).

Stadion jest 220 na 180 metrow. Jesli ktos ma dane na temat rozmiarow Stadionu Wisly to mozna to porownac. Byc moze stadion musialby odwrocony z polnocy na poludnie do wschod - zachod.

Kwestia innego rodzaju jest dojazd i wyjazd ze stadionu. W Kolonii (w niemczech ogolnie) majac bilet na mecz lub koncert masz komunikacje zbiorowa za darmo. W tym sa pociagi regionalne, autobusy, tramwaje. Ja dojezdzam 60 kilometrow do Kolonii pociagiem na bilecie meczowym. Obok stadionu Kolonii wlasciwie nie ma miejsc parkingowych i wiekszosc ludzi parkuje z dala od stadionu lub w ogole jedzie na mecz zbiorkomem.

Po meczach miasto podstawia kilkadziesiat tramwajow i autobusow, ktore sprawnie i szybko rozwoza ludzi spod Stadionu.
Atmosfera w tych tramwajach jest nie do podjebania . Polecam kazdemu chocby raz w zyciu sprobowac.
https://www.youtube.com/watch?v=icidRAsCiHQ
https://youtube.com/shorts/qRQQWUJu7...qTsP1T1Sysov-D
podobnie było jak podstawiali autobusy pod starym stadionem, w pierwszej dekadzie tego wieku Te stare przegubowce które potem rozwoziły ludzi w różne rejony Krakowa.
VIVA LA WISŁA

Nie ma pomyślnych wiatrów dla płynących bez celu
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 28.08.2025, 10:43
I teraz to porównamy do sytuacji z wylaczeniem tramwajów do cichego kącika i brakiem komunikacji zastępczej
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 28.08.2025, 10:47
Karherop napisał(a):Wyświetl post
I teraz to porównamy do sytuacji z wylaczeniem tramwajów do cichego kącika i brakiem komunikacji zastępczej
jak Wisła leci miastu za stadion, a MPK ma ogromne straty i obcinają kursy to czego się spodziewacie? że autobusy jakieś popodstawiają jak w znanym filmie?
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 28.08.2025, 11:08
Przy poprzednich spotkaniach zwiekszano ilość taborów po meczu (minimalnie ale jednak). Przy ostatnim meczu stwierdzono ze jak robimy remont to juz nic nie musimy.

Raczej komfort mieszkańców nie ma nic wspólnego z rozrachunkaki Wisly z miastem.
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 28.08.2025, 11:27
mieszkańców? żeby cię ktoś nie załatwił argumentem, że większość widowni na Wiśle jest spoza Krakowa
no więc to pierwsze uznaję w tym kontekście za gest dobrej woli, a dla zdrowotności po meczu można się przejść na Czarnowiejską albo na UR i złapać autobus
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 28.08.2025, 12:14
Nie wiem jak to jest rozliczane w Niemczech, byc moze 1€ w bilecie na mecz idzie na zbiorkom a byc moze ktos wyliczyl, ze lepiej dac ludziom dojazd za darmo niz miec totalnie zakorkowane miasto wokol stadionu 3 godziny przed meczem i 3 godziny po.
Moze bardziej im sie oplacalo sprzedac grunt pod budynki wokol stadionu z ktorych miasto ma czynsz lub podatki niz ogromne parkingi, ktore poza meczami/koncertami stoja niemal puste.

Pewnie organizacja takiego meczu przez sluzby publiczne tez jest latwiejsza i tansza jesli wszystkich wieziesz zbiokomem niz kiedy polowa jedzie samochodami a polowa zbiorkomem.

Jak bede mial czas to postaram sie wygooglowac jaki jest organizacyjno finansowy sens w Niemczech.
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 28.08.2025, 12:29
nie chce mi się przedłużać dyskusji na ten drugo-, albo i trzecioplanowy temat, napiszę tylko, że wszystko można pięknie zorganizować, o ile masz zasoby i chęć współpracy między podmiotami
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 28.08.2025, 12:46
Dyskusja mieści się w temacie, co nie jest tu standardem więc nie ma co jej ucinać.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 28.08.2025, 12:46
Dyskusja mieści się w temacie, co nie jest tu standardem więc nie ma co jej ucinać.
to dyskutujcie, ale beze mnie jak to ma być rozmowa "czemu nie jest jak w Niemczech" to odsyłam do poprzedniej wypowiedzi
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 28.08.2025, 12:53
Watts napisał(a):Wyświetl post
to dyskutujcie, ale beze mnie jak to ma być rozmowa "czemu nie jest jak w Niemczech" to odsyłam do poprzedniej wypowiedzi
To nie jest dyskusja o tym jak jest w Niemczech tylko o miejscu w ktorym ewntualny nowy stadion mialby byc zbudowany.

Jakos te 50k ludzi musi dojechac i odjechac i jak to w miare roziazac. Miejsca na nowe drogi i na wielki parking na wiele tysiecy samochodow nie ma. Nie mozna zapomniec o takim szczegole.
Odpowiedz cytując
Maxell
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 28.08.2025, 13:10
To nie jest dyskusja o tym jak jest w Niemczech tylko o miejscu w ktorym ewntualny nowy stadion mialby byc zbudowany.

Jakos te 50k ludzi musi dojechac i odjechac i jak to w miare roziazac. Miejsca na nowe drogi i na wielki parking na wiele tysiecy samochodow nie ma. Nie mozna zapomniec o takim szczegole.
Dla mnie najlepszym miejscem na stadion miejski na 50k to miejsce stadionu Hutnika. Blisko autostrady, tramwajów, szerokie ulice. ale z wiadomych względów tam nie powstanie bo zasłoniłby widok na klasztor który i tak zasłaniaja wysokie topole ;-)
WISŁA KRAKÓW
Odpowiedz cytując
kowalkowskij
Senior Member

Od: 05.2012

Stary 28.08.2025, 13:13
Obecny stadion ma taką budowę, że z powodzeniem można by przerobić na hale sportowe. Dobudować strop, podzielić na 4 i zmieści się hala do koszykówki, siatkówki, halowej i jeszcze lodowisko. Potem przenieść tu TS, a na miejscu starej hali zbudować nowy stadion.
Tylko wspólnie można coś zbudować. Wisła Kraków - Lechia Gdańsk - Śląsk Wrocław
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 28.08.2025, 13:25
Maxell napisał(a):Wyświetl post
Dla mnie najlepszym miejscem na stadion miejski na 50k to miejsce stadionu Hutnika. Blisko autostrady, tramwajów, szerokie ulice. ale z wiadomych względów tam nie powstanie bo zasłoniłby widok na klasztor który i tak zasłaniaja wysokie topole ;-)
Ja pamietam jak o budowie nowego stadionu dla Wisly dopiero sie mowilo (i dla Cracovii tez ale nie tak glosno) to Majchrowski zaproponowal wybudowanie wlasnie jednego wielkiego stadionu dla obu klubow gdzies gdzie teraz mniej wiecej stoi Tauron Arena.

Pomysl szybko zdechl bo spotkal sie z dezaprobata w obu klubach. Gdyby przeszukac to forum to pewnie by sie dalo dokopac do dyskusji o tym.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 28.08.2025, 13:32
A ten proponowany, wspólny stadion nie miał być przypadkiem tam, gdzie teraz stoi Galeria Bronowice? Przynajmniej ja takie założenia pamiętam.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 28.08.2025, 13:56
Patryko napisał(a):Wyświetl post
A ten proponowany, wspólny stadion nie miał być przypadkiem tam, gdzie teraz stoi Galeria Bronowice? Przynajmniej ja takie założenia pamiętam.
Proponowanych lokalizacji bylo chyba nawet wiecej bo sie dokopalem do artykulu o Cichym Kaciku.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 28.08.2025, 14:55

Ale to znaczy, że szukamy miejsca koło dużej ulicy i tramwaju/pociągu i niezbyt daleko od centrum by się dało jednak dojść.
ul. Buszka i ul. Mydlnicką da się poszerzyć trochę problemem jest Piastowska.
Jest blisko tramwaj - Cichy Kącik.

Mój drugi pomysł przy ul. Norymberskiej. Trasa Łagiewnicka/Pychowicka (w budowie), tramwaj na Grota. Duży parking przy Zakrzówku będzie dla wszystkich bardzo przydatny.

Trzecia lokalizacja - koło Bonarki. Pociąg Kraków Bonarka, tramwaj w Łagiewnikach, szeroka ul. Kamińskiego.

Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 28.08.2025, 15:04
Mój drugi pomysł przy ul. Norymberskiej. Trasa Łagiewnicka/Pychowicka (w budowie), tramwaj na Grota. Duży parking przy Zakrzówku będzie dla wszystkich bardzo przydatny.
stadion koło jednostki wojskowej i miejsca rekreacji? Stefan, to jebnie
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 28.08.2025, 15:26
Ale to znaczy, że szukamy miejsca koło dużej ulicy i tramwaju/pociągu i niezbyt daleko od centrum by się dało jednak dojść.
ul. Buszka i ul. Mydlnicką da się poszerzyć trochę problemem jest Piastowska.
Jest blisko tramwaj - Cichy Kącik.

Trzecia lokalizacja - koło Bonarki. Pociąg Kraków Bonarka, tramwaj w Łagiewnikach, szeroka ul. Kamińskiego.
Moglby stac gdzie jest tylko musialaby byc wspolpraca miasta (MPK) z klubem w dniach meczowych zeby zbiorkom sprawnie przywozil i odwozil ludzi ze stadionu prznyjamniej ten kawalek do jakichs przystankow przesiadkowych.
Ale to jest chyba jeszcze bardziej nierealne niz budowa nowego stadionu.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 28.08.2025, 15:27
Watts napisał(a):Wyświetl post
stadion koło jednostki wojskowej i miejsca rekreacji? Stefan, to jebnie
Od Norymberskiej na południe (za Kampusem UJ) jest jeszcze trochę miejsca gdzie się stadion zmieści

Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 28.08.2025, 17:38
Od Norymberskiej na południe (za Kampusem UJ) jest jeszcze trochę miejsca gdzie się stadion zmieści
nawet nie wiesz, jakie są awantury o zabudowywanie tutaj czegokolwiek
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 28.08.2025, 18:18
Może zanim zbudujemy nowy stadion warto małymi kroczkami, zależnymi od klubu, udoskonalić to co jest. Pamiętam, że ostatnio z ust prezesa, przy okazji umowy z Szachtarem, padło zdanie o znakomitej organizacji meczów na Wiśle. Może na sektorze gold vip to ma jakieś uzasadnienie.
To tak na szybko. Parking na terenach TS-u (wiem, to zależne od Ts-u, ale może dało by się dogadać). Czy naprawdę szczytem możliwości organizacyjno-technicznych jest wystawienie w dniu meczowym na bramie jednego chłopaka obsługującego wjazdówki na vip parking i kasę fiskalną normalnego parkingu. Czy w dniu meczowym nie można otworzyć przed meczem wjazdu od Chodowieckiego jako drugiego ?
Wisienką na torcie wzajemnych złośliwości było wysypanie na tym parkingu hałd piasku i żwiru przed jednym z soldauatowych meczów.
I tak dalej... Takich drobnych usprawnień można by podać wiele. Ułatwiłyby życie, zanim wybudują ten nowy stadion na łąkach

A i w kwestii Niemiec. Widziałem okolice stadionu w Dusseldorfie w czasie meczu. Samochody w każdej uliczce w promieniu dwóch kilometrów, na trawnikach itd. Wielkiej różnicy z okolicami Wisły w czasie meczów nie dostrzegłem.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 28.08.2025, 18:45
Stadion jak stadion, ale ile razy tamtędy przechodzę, to zastanawiam się kiedy rozpadnie się hala Wisły (tego TS-u), tak pięknie współgrająca z otoczeniem.

No ale to srebra rodowe, których nie wolno ruszyć
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 29.08.2025, 14:47
Trzeba by chyba jakiś remont sektora gości zrobić bo dawno chyba nie było - może w terminie meczu Szachtar-Legia ?
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów