|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Masz wszystko w oficjalnych mediach odnosnie Szota.
Kadra pewnie będzie w środę, bo wtedy wyjeżdżają. Jesli ma byc 20 osob + bramkarze to na teraz wychodzi tak: Cziczkan, Letkiewicz, Broda, Stepak Jaroch, Łasicki, Biedrzycki, Kutwa, Colley, Krzyzanowski, Carbo, Duda, Duarte, Dziedzic, Staszak, Baniowski, Kuziemka, Erthaler, Sukiennicki Rodado, Zwolinski Kontuzjowanych (Uryga, Mikulec, Starzynski, Talar, Poletanovic, Olejarka nie licze). Bedzie trenowal tez Szot. Tak czy siak 3-4 juniorow musi uzupełnić kadre
Ostatnio edytowane przez Karherop : 16.06.2025 o godz. 14:02.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Online |
|
nie nie dlatego, że jest taki świetny, sztuka jest sztuka ![]()
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
@emjot kwestia kto jak rozpatruje wychowanka to sprawa indywidualna. Jakby sie kierować przepisami uefa to Szot sie kwalifikuje |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
co do wytycznych uefy... niech sobie je wsadzą do kieszeni Szot to wychowanek Hutnika i tyle w temacie ![]()
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Czyli wariant "totalny rozp.". Jak co roku.
Ale tym razem na pewno się uda! ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
przyszli (stan na 16.06)
Staszak Ertlthaler powroty z wypo: Dziedzic Olejarka Krzyżanowski odeszli Baena Igbekeme Gogół Alfaro Szot Kiakos ps. Wiśniewski wrócił do rezerw więc go tu nie umieszczam ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Zostajemy z jednym zdrowym bocznym obrońcą i trzema zdrowymi stoperami, najprawdopodobniej z jednym napastnikiem i dwoma zdrowymi środkowymi pomocnikami. Innymi słowy - zespół jest budowany niemal od zera, jak co roku, a sezon zaczniemy pewnie łatając różne pozycje rezerwami i szrotem który został na kontraktach. Na obozie tak z połowa składu to będą piłkarze nienadający się sportowo do pierwszej ligi. Sens rozgrywania sparingów taką zbieraniną jest zerowy, zgrywać będą się już podczas ligi. Efekt takich działań już znamy... ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Alfaro konczyl za kilka dni 34 lata i to byl też najlepszy moment by sie pożegnać. Przy kolejnej kontuzji to bylby juz jego koniec w Wisle, gdzie i tak by mial juz niewielkie szanse na grę.
W tej chwili kadra wyglada mniej wiecej jak rok temu przed llapi, a biorac pod uwage wysyp kontuzji to bylo chyba gorzej... Po przyjściu Erthalera ktory operowal glownie w srodku i na prawej flance, pewnie na dzis wyszlibysmy: Letkiewicz - Krzyzanowski, Colley, Łasicki, Jaroch - Carbo, Poletanovic, Duda - Duarte, Rodado, Erthaler Ławka: Kutwa, Biedrzycki, Zwoliński, Baniowski, Sukiennicki, Staszak, Dziedzic Żeby nas tylko kontuzje omijały.... |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Ich przyczynę również znamy.
Na ten moment pozbyliśmy się graczy totalnie zbędnych, nierokujących, nawet ten ozdrowiały Alfaro to już niestety równia pochyła. Kadra musi zostać wzmocniona, oraz kto wie, czy nie delikatnie odchudzona i to się właśnie dzieje. ![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
Na ławce jeszcze Kuziemka, choć wiadomo że to bez większego znaczenia. ![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Jedenastke idzie wystawic ale to po pierwsze bedzia ta sama bryndza co w zeszlym sezonie a po drugie jesli ktos z niej wypadnie to jestesmy w dupie.
Tak wlasciwie do kardej formacji trzeba po dwoch zawodnikow. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tak, Krzyżanowski który był zdecydowanie za słaby na pierwszą ligę na lewej obronie. Słaby Jaroch, co chwilę zawalający bramki - na prawej. Zmienników brak.
Co może pójść nie tak? Wy czytacie to co tutaj tworzycie? ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Nie jestem przekonany, czy zapowiada się na taki sam poziom, jak w zeszłym sezonie. Jeżeli stracimy Rodado i mamy grać w zamian Zwolińskim w ataku, to obawiam się, że nie będzie co z nas zbierać na koniec sezonu.
Spłycę to do banału: nie da się punktować bez strzelania bramek. A my, mimo takiego kozaka w składzie w tym i poprzednim sezonie, i tak mamy z tym regularnie wielkie problemy. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wszystko tak naprawdę sprowadza się do celu, o którym ma grać w tym sezonie Wisła.
Większość tutaj piszących zakłada, że Wisła ma walczyć o awans ale ja się pytam na jakiej podstawie to założenie? Przypomnę, że na początku zeszłego sezonu Szef mówił, że awans jest celem za 2 lata, czyli dokładnie po zakończeniu najbliższego sezonu. Potem to się zmieniło, w wyniku objawień sewilskich. Co do nadchodzącego sezonu - póki co Szef w jednym ze swoich wpisów na X stwierdził, że celem jest "rozwój, autentyczność i wartości" a awans może zostać odłożony w czasie na 2-3 lata. Dlaczego więc większość z Was zakłada, że celem w tym sezonie jest awans? Biorąc pod uwagę stanowisko Szefa a przede wszystkim mizerię finansową moim zdaniem celem jest granie krakowskiej piłki i bezpieczne utrzymanie. I pod tym kątem oceniajcie skład. Prawidłowa optyka jest tutaj bardzo ważna ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Nie wiem czy to do mnie. Ja sie w zadnym wypadku nie spodziewam awansu. Nie spodziewalem sie go w ostatnich trzech sezonach wiec tym bardziej nie w tym nadchodzacym.
Mowie poprostu, ze da sie wystawic w miare normalna jedenastke. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Normalną, czyli odpowiadającą aktualnym celom drużyny. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Ja myślę, że w lidze gdzie gra 18 zespołów, z czego z góry można zakładać, że kilka ostatnich drużyn prezentuje poziom poniżej krytyki, a walka o awans dotyczy 6 zespołów (baraże) to każdy szanujący się zespół powinien o ten awans grać.
Zauważcie co Zaskroniec zrobił z Wisłą. Skład jest kompletowany jeszcze gorzej niż w tamtym sezonie. Chociaż szacun, że mamy 2 napastników na poczatek przygotowań - ale jak Rodado sprzedadzą to zostajemy z jednym - więc tutaj walczymy jeszcze o wyrównanie rekordu ilości napastników na start przygotowań z tamtego sezonu. Ale nie o tym chciałem mówić. Jesteśmy klubem, który na płace wydaje 20 mln+ a mówimy, my tutaj, czy Zaskroniec przebąkując w wywiadach, że awans się nie liczy/nie jest możliwy xd Klub, który zjada resztę co do wydatków na pensje, ewentualnie jest w top 2-3, zamiast walki o dominacje w lidze chce walczyć o wegetowanie w lidze. To jest coś niesamowitego. ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
Dopóki w kadrze jest Rodado to jeszcze można liczyć na wejście do baraży. Poza tym może jk skombinuje skądś jakąś kasę, może sprowadzą kogoś dobrego albo dwóch. A może nie. Jak zwykle czas pokaże. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Mowa o sytuacji na dzis, bo tak samo nie jesteś w stanie przewidzieć jaki sklad wyjdzie na boisko 19 lipca, kto jeszcze odejdzie, kto zlapie kontuzje. Na pewno bez transferów in trzech gości do obrony+ dwoch do pomocy/ataku ciężko będzie dobrze wystartować. I to przy założeniu że z obecnej kadry odejdzie tylko Kiss i Rodado. A o co będziemy grać? O to samo co 12 innych zespolow w tej lidze. Pewnie kolo 6 bedzie mocno odstawać, bo tak jest co roku. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
|
Jedyną bryndzą w zeszłym sezonie był szokujący brak skuteczności. Statystycznie prawie niemożliwym byłoby punktować gorzej grając dokładnie w ten sam sposób co w zeszłym sezonie. Tak więc rzeczona ta sama bryndza najpewniej dałaby nam bezpośredni awans. Problem polega na tym, że prawie na pewno tej bryndzy nie uda się kontynuować.
![]()
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
||
Aktualny skład jest dramatycznie słaby (nie liczę Rodado który na 99% odejdzie), pełny kontuzjowanego młodego szrotu udającego piłkarzy i gości 30+ którzy już powoli zchodzą ze sceny. Na lewej junior za słaby na pierwszą ligę, na prawej Święty Mikołaj Jaroch, na stoperze nędza, w ataku chimeryczny Zwoliński, w środku słaby i żenująco nieskuteczny Duda... Środek tabeli maks. Jak dołożymy do tego niedorobioną taktykę "wszyscy do przodu", zakładającą że na każdej pozycji mamy trzy razy lepszego piłkarza niż w rzeczywistości - to walka o utrzymanie może być dla nas pasjonująca w tym sezonie. No ale Jop się uczy, Basha się uczy, Olejarka, Sukiennicki, Krzyżanowski, Starzyński itd. się uczą...
Ile bramek w karierze mają Duda, Alfaro, Baena, Kiss, Igbekeme - i mogę wyliczać? Duda pierwszy sezon u nas gra że wszyscy zaskoczeni? Ktokolwiek poza Rodado ma kilka sezonów z dużą ilością bramek? Królewski nie ma pieniędzy żeby grać to co sobie uroił. Ja tu nie widzę żadnej aberracji tylko twardą, brutalną rzeczywistość.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 17.06.2025 o godz. 10:52.
![]()
Już za cztery lata,
|
||
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
|
Zgadzam się, to na pewno była jedna z głównych przyczyn tej nieskuteczności. Ale nawet biorąc to pod uwagę statystycznie ciężko byłoby w tym aspekcie wypaść gorzej. Wystarczyłoby, żeby jednemu ze skrzydłowych i/lub środkowych pomocników przydarzył się "sezon Zieńczuka". Albo, żeby doszedł jeden czy dwóch dodatkowych zawodników robiących liczby w jakimś aspekcie gry ofensywnej (Ertlhaler?).
![]()
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Optymalny skład na dzisiaj (nie liczę Rodado) absolutnie na daje nadziei na nic poza bezpiecznym utrzymaniem. Niepewny bramkarz, niepewna obrona, nieskuteczna ofensywa. Do tego chore wizje właściciela realizowane przez wiernego trenera. "Model" gry pozostaje bez zmian przy czym wykonawcy coraz słabsi. Logiczne. Oczywiście - nie mam pojęcia jak będzie wyglądał skład Wisły w pierwszym meczu ligowym, tym bardziej jak będzie wyglądał pod koniec sierpnia.
Ostatnio edytowane przez sandomingo : 17.06.2025 o godz. 11:15.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2014
Offline |
|
|
Tu na forum większość dostrzega jak rozwija się polska piłka klubowa.
Jaki postęp w ostatnich latach wykonały takie kluby jak Jagiellonia, Raków, Pogoń, Motor, Gieksa a nawet nasza somsiadka. Wszyscy widzimy jaką potęgę buduje Widzew, a wszystko wskazuje, że wskutek działań Podolskiego, do czołówki dołączy także Górnik. I właśnie w tej perspektywie, jeszcze bardziej dołuje mnie to co się dzieje z Wisłą. Tą Wisłą, naszą Wisłą, klubem z ogromnymi tradycjami i historią pełną sukcesów. Od 3 lat praktycznie zarządzą ją pewien człowiek, zwany przeze mnie Prezeskiem. Te 3 lata to historia nieskutecznych prób awansu. Te 3 lata to nowe zadłużenie klubu na poziomie 40 milionów. To są fakty a nie opinie. Powiem więcej, to są fakty a nie emocje więc kogo to interesuje Biorąc to pod uwagę można (niestety) przewidywać , że przyszły sezon pod względem sportowym będzie słaby. Nawet ciężko tu coś oczekiwać bo po prostu nie ma kasy. Ale nietrudno dostrzec, że podstawowy cel Prezeseka będzie realizowany. Ten cel to trwanie na stanowisku wbrew wszystkim i wszystkiemu. On mówi do nas- to ja jestem Prezeskiem tego klubu, nie dam wam awansu i co mi zrobicie? I to jest niesamowite, że środowisku kibico-kumatemu to nie przeszkadza. Mam poczucie, że jakbyśmy spadli do drugiej ligi to też będzie ok. Mecz w drugiej czy też trzeciej lidze trwa przecież też 90 minut, można przyjść na stadion, pokibicować, wznieść okrzyki, wypić piwko. Czy czegoś potrzeba więcej? Oczywiście nie jestem naiwny, za taką postawę "akceptacji" trybun, Prezesek musiał zapewne zrobić pewne "ustępstwa". Czyli póki co, bawmy się dalej... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Bierzemy piłkarskie odpady, ale takie lepsze technicznie i liczymy że zagrają jak nigdy dotąd. Uzupełniamy je odrzutami szkoleniowymi kupionymi za żywą gotówkę którym dajemy konkurencyjne kontrakty licząc że - uwaga - zagrają sezon życia i na nich zarobimy. Tylko że sezon życia zagrali i Rodado, i Baena, top na swoich pozycjach zagrali Mikulec, Carbo i Igbekeme, ba - taki Kutwa był prawdziwym objawieniem na stoperze, ale już taki Jaroch, Biedrzycki (pół miliona złotych!!), Sukiennicki, Łasicki czy Duda kaleczyli jak zawsze. Wniosek? Tam takich eksplozji talentu, nie wyjaśnialnych w sposób racjonalny musiałoby być o wiele więcej. A u nas jest szok w klubie i oburzenie kibiców że 28-letni Kiss gra jak zawsze, że Alfaro - gra pewnie nawet lepiej niż zwykle, ale ni chuchu nie wychodzi z tego Wisła Kasperczaka. P.S. Cieszyć się będą tylko Karherop, FraMat, s1mone i im podobni że wszelkiej maści młody szrot który nigdy nie powinien grać na szczeblu centralnym "dostanie minuty". Co z tego że będą to minuty dla Wisły zupełnie zmarnowane? Może tym razem Sukiennickiemu "coś przeskoczy"? Chociaż praktyka pokazuje, że jedyne co tym naszym młodym frajerom przeskakuje to rzepki w kolanach.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 17.06.2025 o godz. 12:42.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
|
Najlepsze jest to, że praktycznie cisza o jakichkolwiek negocjacjach, rozmowach na temat wzmocnień. Zawsze przecież był jakiś ruch w mediach, jakieś plotki chodziły i z 10% tego faktycznie przekuwało się na transfer. A obecnie głucha cisza na ten temat.
Pomyślcie w jakim nastroju muszą być czołowi zawodnicy, którzy widzą, że kadra znów będzie skompletowana na przełomie sierpnia/września, a gotowa do gry będzie w październiku. Nie widzę też sensu rozgrywania sparingów taką zbieraniną. Wszystko to jest rezultatem faktu, że Królewski uroił sobie, że będzie grał tiki-takę dysponując pieniędzmi, które wystarczają wyłącznie na wybieganych drwali. ![]()
Demokracja: mówisz co chcesz, robisz co ci każą.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Już dawno nie jesteśmy w pozycji, w której to my sobie wybieramy piłkarzy na kolejny sezon.
Będziemy przebierać w odpadach z ekstraklasowego stołu transferowego, czy nam się to podoba, czy nie. Nie jesteśmy kierunkiem atrakcyjnym sportowo, bo presja trybun na awans jest ogromna, a do stylu forsowanego u nas nie wystarczy końskie zdrowie, trzeba jeszcze potrafić kopnąć piłkę. ![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|