|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Cytat:
U nas Wuja dostał pełnię władzy, mógł robić zajebiste transfery jak na poziom I ligi i co zrobił? Gówno. Tym się właśnie różni ogarnięty trener od trenera bez smykałki. Ja nie mówię, że Wuja miał tak w Wiśle przed startem I ligi, jak Papszun w Rakowie ale taka jest prawda, że sam mógł pod siebie, pod styl gry dobierać piłkarzy i to raptem na poziom I ligi. Co stworzył? Kadrę szrotu z ponad 30 nazwiskami. Twierdzisz, że Papszun ma mocny skład na boisku. No własnie, na boisku bo umie on i Świerczewski dobierać dobrych graczy. Na papierze to oni tam mają skład na które miejsce w lidze? 2? 3? Przecież tam oprócz Lopeza to nikt ciekawy nie gra. Pościągali można powiedzieć ludzi znikąd, podnieśli ich umiejętności i wkomponowali w zespół taki jaki chcieli stworzyć. Skoro Papusz nie jest dobrym trenerem to kto nim jest? Zaraz wyjdzie, że nikt albo, że tylko kilka nazwisk ze szczytu piłki. Jest w Polsce kilku takich trenerów, którzy jakąś iskrę potrafią wskrzesić w zespołach i na dłuższą czy krótszą metę coś zespołowi dać. ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
Z reszta nikt chyba nie oczekiwał,że Sobol wygra wszystkie mecze.Fajnie by było i po tym jak szło można było mieć jakąś tam nadzieję ale też chyba wszyscy zdawali sobie sprawę że potknąć to się można nawet i na Chojniczance.Ważniejsze są okoliczności tych porażek,jak Sobol reaguje w czasie meczu,czy potrafi coś na bieżąco zmienić jak drużynie nie idzie?Samo odpalenie "wiatraków"niewiele pomaga.Pracę codzienną i podnoszenie umiejętności swoich swoich piłkarzy na razie faktycznie olejmy.Zostało max 6 spotkań do końca(30 dni) i już wiadomo,że żaden rezerwowy z formą nie wystrzeli |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Co do składu... Mają jeden z 3 najmocniejszych w ekstraklasie. I w tym sezonie dużo szczęścia. Czyli Lecha grającego długo w pucharach i Legię powoli wychodzącą z czarnej dupy po nieudanym sezonie. Poza tym Pogoń, która nie do końca potrafiła wrócić na poprzednie tory po wymuszonej zmianie trenera. Poletanović, odrzut z Rakowa, był tutaj czołowym zawodnikiem. Mają na tej pozycji kilku lepszych, ale oczywiście poza Lopezem nikt ciekawy tam nie gra... |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Widzę że temat się rozwija zgodnie z moimi przewidywaniami. Papszun to jednak leszcz, ale za to Sobolewski... Ten Duda w ataku - palce lizać! Czterowymiarowe szachy, Moskal nie wiedział jak na to zareagować. Może bramkarza powinien był zdjąć? I tak nie oddaliśmy strzału na bramkę w drugiej połowie...
I wszystko zgodnie z planem, Sobolewski sam powiedział że jest zadowolony z gry. Co prawda widział jakieś strzały po zmianie stron, nie powinien chyba jednak pić w pracy, ale gdzie tam takiemu Papszunowi do niego ![]() Wincyj, panowie, wincyj! @kryształ - złośliwa część mnie też by chciała żeby Sobolewski został tutaj i katował niektórych hipokrytów do usranej degradacji, żeby ten antytalent trenerski dostał 10 letni kontrakt jak Stawowy... Ale szkoda Wisły. P.S. Kurz, ale z Ciebie dekiel "Nie napisałem tego co napisałem, ale kilku trenerów by z takim samograjem jak Raków lepiej ogarnęła". Ja .......ę... Człowiek sobie jaja robi a po chwili to już rzeczywistość.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 11.05.2023 o godz. 10:46.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A Ciebie to już w ogóle. Wyłapuję tylko co bardziej jajcarskie fragmenty. Nie moja wina że piszesz cały czas to samo: "nie da się lepiej".
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Znowu mijasz się z prawdą. Już jest lepiej i to zdecydowanie. I suprise, suprise wystarczyło do tego kilka sensownych transferów. To nie znaczy, jednak, że należy je oceniać przez pryzmat spotkań z przeciwnikami z dolnej części tabeli. Dopiero rozegranie pełnej rundy da nam wyobrażenie o możliwościach tej drużyny, ale też tylko w kontekście 1 ligi, bo w ekstraklasie większość zespołów zawiesi poprzeczkę wyżej niż Ruch czy ŁKS. Co do trenera... Być może zdecydowanie lepszy, dałby nam więcej. Nie sądzę jednak, żeby ktoś taki marzył z wypiekami na twarzy o prowadzeniu Wisły w 1 lidze, nie mówiąc już o tym czy bylibyśmy w stanie zapłacić trenerowi tyle, co Raków Papszunowi, Legia Runjaicowi, Lech van den Bromowi, czy Urawa Skorży. Chyba że marzymy o Michniewiczu, Stokowcu lub Probierzu (ja mimo wszystko nie)?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zdecydowanie lepszy od Sobolewskiego? O to nie tak trudno. Nie wiem skąd założenie że Sobolewski to jakiś średniak, jemu dużo bliżej do (byłych) trenerów Hajto i Świerczewskiego niż Moskala czy Urbana. Nic nie ogarnia, miota się, jak trzeba coś zmienić albo przestawić drużynę - kaplica. Jaki piękny umysł wpadłby na Dudę w ataku?!
Poza tym lepszy trener już jest. Aktualnie na stanowisku Dyrektora Sportowego. ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Jeśli chodzi o Sobola, pojawia się w moich wypowiedziach przy okazji. Głównie chodzi na wskazanie innych czynników i przyczyn problemów, które nas trapią. Obwinianie tylko trenera (w przypadku, gdy na każdym poziomie i poletku są albo były problemy), to pójście na łatwiznę. Pisząc o innych problemach i ich rozwiązaniu z tyłu głowy myślę o lepszym, bardziej doświadczonym szkoleniowcu. Bardzo bym chciał, żebyśmy go nie spalili, jak Guli... Przy okazji, szukając czegoś o Guli. natknąłem się przed chwilą na niegłupi artykuł, który fajnie opisuje nasze problemy z czasów, gdy się z nim rozstaliśmy, ale w pewnym sensie ciągle aktualne. https://weszlo.com/2022/02/14/wisla-...ienie-felieton |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Jak patrzę to wziął zespół w 2 lidze na 5 miejscu z punktem straty do 3 miejsca i nie awansował nawet do baraży, bo Raków skończył na 5 miejscu, dwa miejsca nad Puszczą Niepołomice. Ale byłby kwik na forum jakby to się nam przydarzyło. Następnie 2017/18 i 2018/19 spędził w I lidze, a dopiero od 2019/20 jest w e-klapie.
Raków przed Papszunem 13-5-8 Raków z Papszunem 2-3-3
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 12.05.2023 o godz. 10:19.
![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
A tak poważnie skoro Raków był wtedy tak dobry dlaczego podziękowano temu kto po 26 kolejce tracił punkt do baraży?Czy aby nie było tak ,że Papszun przejmował drużynę w kryzysie która jeszcze w 21 kolejce była na miejscu dającym bezpośredni awans z przewagą 4 punktów nad kolejną drużyną?Czy czasem nie przejmował drużyny która tydzień wcześniej dostała w....... 1:8 od GKS-u Tychy? Nie wiem szczerze jakbym na tamten czas oceniał Papszuna ale na jakieś narzekanie miałbym raptem 4 kolejki bo potem gość ogarnął bajzel i w ostatnich 4 kolejkach nie przegrał zdobywając 8/12. Ważne też,że mówimy o trenerze który przyszedł do Rakowa bo wykonał dobra robotę w poprzednim klubie. Z tego też co sobie przypominam (nie mam teraz czasu sprawdzać)wspominałem o zatrudnieniu Papszuna przed tym jak trenerem Wisły został Stolarczyk. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
po awansie wraca Kasperczak
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Podejrzewam że mógłby być nadal lepszy od Plewki.
Wczorajszy mecz dał nadzieję nie samym wynikiem czy grą, ale przede wszystkim reakcją na chamskie faule i ostrą grę oraz tym że potrafiliśmy udanie rozbijać grę Termaliki, spowalniać, przetrzymywać piłkę, łapać faule i frustrować tych żenujących drwali. Plus zmiany. Wreszcie monopol dynamicznego duo Żyro-Młyński na skrzydłach został złamany. Ale to tylko jeden mecz, oby nie jedyny taki. ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Odnoszę wrażenie po wczorajszej konferencji pomeczowej, że Młyński jest w Wiśle skończony. Na mnie osobiście Cisse tym jednym występem wczoraj zrobił większe wrażenie, niż Młyński swoimi wszystkimi razem wziętymi.
Sobola jak i całą Wisłę uratował wczoraj strzał życia Jarocha. Mam nadzieję, że w tygodniu przysiądą nad wykańczaniem akcji, bo liczba 150% sytuacji zmarnowanych wczoraj jest po prostu niewytłumaczalna. Mecz można było zamknąć w 60 minucie, a tak to wszyscy dygotali ze strachu do 95 minuty, żeby nie wpadła jakaś bramka z niczego (jak chociażby bramka dla Termalici po wielbłądzie Jamesa). ![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Osobną kwestią jest niemiły fakt, że jak pokazuje doświadczenie, w Wiśle zmienia się zwykle w pierwszej kolejności to, co działa prawidłowo, a nie to, co nie działa. To taki nasz lokalny paradoks, którego oczywiście i teraz się obawiam.
Ostatnio edytowane przez Markus : 13.05.2023 o godz. 12:45.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Ciekaw jestem faktycznych powodów obecności Kasperczaka przy Jaro wczoraj na meczu i czy w ogóle jeszcze mógłby on czegoś dokonać z takim składem jako trener.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Akurat w obecności Kasperczaka wczoraj w loży nie upatrywałbym niczego nadzwyczajnego. Parę razy pojawiał się przy R22 w przeszłości.
![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wisła ma największą (obok Legii i Lecha) bazę kibicowską w Polsce, a ludźmi, którzy u nas byli w takiej czy innej roli i nadal czują się Wiślakami można by zasiedlić małe miasteczko... także nie ma co wypatrywać drugiego dna z wizyty Kasperczaka
![]() ![]()
VIVA LA WISŁA
Nie ma pomyślnych wiatrów dla płynących bez celu |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
W każdym razie Kasperczak mógłby robić weakendowe szkolenia i dobrze byśmy na tym wyszli.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Mircea Lucescu jest o rok starszy.
Wenger o 3 lata młodszy Lippi o rok młodszy |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Co znaczy z innej epoki? Myślisz że on nie potrafi dostrzec różnicy i się przystosować? Moim zdaniem bez problemu.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
|
77 lat skończy w lecie tylko wygląda na mniej, a co do trenowania to już w 2010 jak przegraliśmy MP , jak patrzyłem na Niego na hutniku to wielokrotnie widziałem bezradnego dziadka, który już niezbyt kontaktuje co się dzieje i co ma zrobić, a co dopiero dziś. Gość w loży JK i nic więcej.
Ostatnio edytowane przez doktor granat : 13.05.2023 o godz. 18:25.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Banita
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Wczorajszy mecz Manchesteru City (zwłaszcza pierwsza połowa) pokazał na czym polega nowoczesna piłka nożna.
Kikusiek, bo pamiętam doskonale, że jego styl to była masakra powinien kilka godz dziennie oglądać mecze drużyn Guardioli - najlepszego trenera w historii piłki nożnej. Jakby inna dyscyplina sportu. A do wyczynów grubego Czesia 711 to kosmos. Styl, styl i jeszcze raz styl. Maaskant, jeżeli dalej udaje trenera też powinien oglądać mecze Manchesteru City. Miał zbudować samograj, a styl już w sezonie mistrzowskim był nie do przyjęcia. Potem było znacznie gorzej. Styl, styl i jeszcze raz styl. |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|