The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wierność83
Senior Member

Od: 11.2018

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.04.2023, 08:54
Zgoda co do 1 pkt. kluczowy czas.

Co do pozostania JK, to jest imo główny obszar ustaleń na ten moment i być może jakaś kość niezgody (spekuluję). Jarek zaznacza otwarcie, że jest ogromnie zmęczony, że życie zmieniło się o 180 stopni po przejęciu klubu. Ja w tym widzę chęć odejścia np. po sezonie lub zbudowania jakiegoś okresu przejściowego (parę miesięcy, rok?), w którym np. zbuduje zarząd, który później przejmie jego obowiązki. Problem lub nie w tym, że bez Jarka deal się nie wydarzy. Co zrozumiałe inwestor go chce, chce zarząd, który zna klub, wyciąga go na prostą, dobrze pracuje, ma taki kontakt z kibicami.

Ale znów jeśli deal się wywali, bo Jaro się nie dogada co do swojej roli, to też jest bez sensu, bo wtedy dalej będzie tkwił w tym bardzo trudnym układzie, prezesowania swojej firmy i Wisły, na dodatek bez dużych pieniędzy, wsparcia i de facto wizji wyjścia z tego układu.

Dlatego na czyste czucie, bez wiedzy, Jarek jest bliski decyzji na tak, ale chce po prostu wywalczyć najlepsze warunki dla siebie w kontekście ew. wyjścia z klubu w przyszłości lub jakiegoś wsparcia jeśli ma w nim zostać.

Nie wiem, może błądzę, może ktoś bardziej obeznany powie czy ciepło czy zimno, ale tak to czuje. Gra jest teraz głównie o rolę JK, jej format i czas.

PS. Nie wykluczałbym całkiem, że opóźnienie do końca kwietnia jest bardziej prozaiczne. Klub nie chce robić zamieszania przed ważnym meczem z Ruchem.
Ostatnio edytowane przez wierność83 : 16.04.2023 o godz. 09:00.
Odpowiedz cytując
Piter00
Member

Od: 03.2016

Stary 17.04.2023, 08:20
Widzę, że trochę za dużo strachu, że coś się wysypie. Tu nie chodzi, że inwestor się wycofa, bo to już jest praktycznie klepnięte. Tu rozchodzi się tylko i wyłącznie o Królewskiego na posadzie prezesa. Czy będzie do końca sezonu czy dłużej, czy będzie miał jakieś udziały czy nie. Ja tam wierzę, że on stawia wyżej Wisłę niż swoje dobro, on nie jest materialistą, co już udowadniał nie raz i myślę, że jako kibic Wisły nawet całkowicie odchodząc będzie miał satysfakcję, że znalazł dla klubu właściciela na wyższym pułapie finansowym. Zresztą cały czas tak mówił, że jak ktoś bogatszy się znajdzie i przedstawi sensowny plan to Wisła zmieni właściciela. Zresztą on dopiero co chciał odchodzić, ma swoją firmę w swojej ulubionej dziedzinie i ma co robić. Nie dogadają się to Jaro odejdzie po sezonie a inwestor i tak wejdzie. Za rządów Sarapaty jedna kluczowa decyzja ustawiła klub sportowo - zatrudnienie Manuela Junco, to on wtedy zrobił całą robotę, teraz takim wyborem okazał się Kiko. Jarek po prostu zrobił to czego domagali się kibice od lat. Fajnie żeby został bo to gość co uczy się na błędach...
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 17.04.2023, 09:02
Obaw narodziło się dużo, bo zarządzanie jakie serwuje nam JK w ostatnich miesiącach jest wręcz... Wymarzone. Jasna komunikacja, wyczucie kibica, dotrzymywanie słowa. Już nie wspominam o uczeniu się na błędach o czym wspomniał kolega wyżej... Ale tak po prostu, szkoda będzie tego okresu, jeśli mielibyśmy nagle zrobić zwrot o 180 st w stylu korpo, co i Kiko pewnie też już nie akceptował. A że czeka nas sezon (oby!) beniaminka to ostatnie czego by chcieli kibice to nerwowa walka o byt do ostatnich kolejek. Taki scenariusz byłby niestety prawdopodobny przy kolejnej nieprzemyślanej rewolucji, której autorem byłby nowy Prezes i dyrektor sportowy.

Taka fuzja w której klub z inwestorem i JK dają sobie 2 lata w esa na ugruntowanie pozycji (vide Raków) po czym spokojne przekazanie prezesury przez JK byłby dla mnie idealnym rozwiazaniem. O ile wtedy już Synerise nie było na tyle duże żeby nawet zwiększyć swoje udziały w klubie.
Odpowiedz cytując
wierność83
Senior Member

Od: 11.2018

Stary 17.04.2023, 10:18
Piter00 napisał(a):Wyświetl post
Widzę, że trochę za dużo strachu, że coś się wysypie. Tu nie chodzi, że inwestor się wycofa, bo to już jest praktycznie klepnięte. Tu rozchodzi się tylko i wyłącznie o Królewskiego na posadzie prezesa. Czy będzie do końca sezonu czy dłużej, czy będzie miał jakieś udziały czy nie. Ja tam wierzę, że on stawia wyżej Wisłę niż swoje dobro, on nie jest materialistą, co już udowadniał nie raz i myślę, że jako kibic Wisły nawet całkowicie odchodząc będzie miał satysfakcję, że znalazł dla klubu właściciela na wyższym pułapie finansowym. Zresztą cały czas tak mówił, że jak ktoś bogatszy się znajdzie i przedstawi sensowny plan to Wisła zmieni właściciela. Zresztą on dopiero co chciał odchodzić, ma swoją firmę w swojej ulubionej dziedzinie i ma co robić. Nie dogadają się to Jaro odejdzie po sezonie a inwestor i tak wejdzie. Za rządów Sarapaty jedna kluczowa decyzja ustawiła klub sportowo - zatrudnienie Manuela Junco, to on wtedy zrobił całą robotę, teraz takim wyborem okazał się Kiko. Jarek po prostu zrobił to czego domagali się kibice od lat. Fajnie żeby został bo to gość co uczy się na błędach...
Tyle, że ja też słyszałem, że bez Jarka deal się nie wydarzy chyba, że znajdą jakieś kompromisowe rozwiązanie. Np. wyszkoli kogoś jako zastępcę, może będzie w roli jakiegoś konsultanta zarządu, dzięki czemu zdejmie z siebie konieczność bieżącej, operacyjnej pracy. Przy czym ja to traktuje jako plan B na wypadek jak zdecyduje, że nie chce tu zostać. Ale wydaje mi się, że tyle pracy zostało wykonane, że jest to coś tak niespotykanego wcześniej w PL piłce, ma ogromną wartość dla całej społeczności, że znajdą rozwiązanie.

Ciekawi ta seria spotkań, którą chcę odbyć. Nie sądzę, aby pytał tu o zdanie i coś od niego uzależniał (poza tym ciężko przypuszczać żeby partnerzy biznesowi byli przeciwko takiej inwestycji).

Natomiast jeśli chodzi o udziały i to jest np. jakiś konieczny warunek dla niego samego (nie wiem) to musi dogadać się z którymś z mniejszościowych udziałowców, aby np. część odkupić od niego. Przy czym nie zrobi tego w dwa tygodnie też, może wybada wolę odsprzedania.

I to nie tylko kwestia inwestycji i złotych pałacy, ale stabilności klubu. Czy będzie awans czy nie, to pieniądze są Wiśle bardzo potrzebne na utrzymanie składu, rozwój, utrzymanie w ESA w przypadku tegoż awansu i powalczenie o coś więcej, budowę/utrzymanie kadry gdyby nie daj Boże awansu nie było.
Ostatnio edytowane przez wierność83 : 17.04.2023 o godz. 10:21.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 22.04.2023, 20:33
Bo u nas nie może być normalnie.
Najpierw master plan "niech się młodzi ogrywają w pierwszej lidze, awansujemy na luzie". Niestety okazało się że istniejeje ryzyko że za rok młodzi będą się ogrywać z Wisłą w drugiej.
No więc plan B - weźmy dyrektora sportowego i sprowadźmy piłkarzy. A na trenera dajmy Radzia, niech się chłopak ogrywa w pierwszej lidze.

Bo jakbyśmy naraz mieli i piłkarzy i trenera, to nie. Za nudno by bylo.
No i potem po meczu gdzie został totalnie rozpracowany wychodzi Radzio i opowiada że popełnili błędy, ale teraz to już na pewno wyciągną wnioski.

Nie mam siły do tego klubu. Czy tu kiedyś będzie normalnie?
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 22.04.2023, 20:54
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Bo jakbyśmy naraz mieli i piłkarzy i trenera, to nie. Za nudno by bylo.
No i potem po meczu gdzie został totalnie rozpracowany wychodzi Radzio i opowiada że popełnili błędy, ale teraz to już na pewno wyciągną wnioski.

Nie mam siły do tego klubu. Czy tu kiedyś będzie normalnie?

Ale jak to przeciez wnioski powinny byc wyciagniete juz po meczu w Niepolomicach.Nie mozna bylo wszytskiego zwalić na bagno.Dalismy tym z Puszczy grac młocke ,jak dzis Ruchowi.

Sobol x 2 został nakryty czapką,niczego sie nie nauczył.Dalej wpychajmy sie rywalowi pod jego gre ,przegrywajmy walke o srodek boiska,napewno bedziemy wygrywać.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 22.04.2023, 21:17
A może też za bardzo przeceniamy tych naszych Hiszpanów? Na pewno umiejętności jakieś mają i drewniani nie są ale szybko zrobiliśmy z nich herosów, którzy te ligę sami mogą ograć...

Także tez nie ma co przesadzać, to sa chłopy z niższych lig hiszpańskich, głównie typowe odpady. Wina zawsze jest i trenera i piłkarzy, raz jednych/jednego mniej raz bardziej...
Dzisiaj na przykład, pomijając, że Sobol nie wykonał super roboty, to cokolwiek przez chwilę nasi Hiszpanie coś pokazali na boisku?
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 22.04.2023, 21:19
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
A może też za bardzo przeceniamy tych naszych Hiszpanów? Na pewno umiejętności jakieś mają i drewniani nie są ale szybko zrobiliśmy z nich herosów, którzy te ligę sami mogą ograć...

Także tez nie ma co przesadzać, to sa chłopy z niższych lig hiszpańskich, głównie typowe odpady. Wina zawsze jest i trenera i piłkarzy, raz jednych/jednego mniej raz bardziej...
Dzisiaj na przykład, pomijając, że Sobol nie wykonał super roboty, to cokolwiek przez chwilę nasi Hiszpanie coś pokazali na boisku?
Nie no, Sobolewskiemu Kiko za słaby skład przygotował. Jasne.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 22.04.2023, 21:23
Nie no mamy herosów piłki złożonych z odpadów z Hiszpani. A przyszli tutaj tylko dlatego, że Wisła jest wielka więc z chęcią się kopią w I lidze polskiej.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Griszka30KR
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 23.04.2023, 19:16
Nie no mamy herosów piłki złożonych z odpadów z Hiszpani. ej.
Na czele z herosem trenerem jakim jest Sobolewski...
Bednarz=Landryna=......
Odpowiedz cytując
MateuszABG
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 23.04.2023, 19:51
Ja uważam że wszystko jest winą koszulki "Vamos". Tak samo było z "Gejgen"...
mlody_ale_wierny napisał(a):Wyświetl post
To są derby, mecz ważniejszy od wszystkich lig, eurolig i pucharów. Nieważne czy to piłka nożna, koszykówka, podwodne szachy czy k...a zapasy wielbłądów. Derby to derby. Dlatego obowiązek jest stawić się na tym meczu.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 23.04.2023, 20:17
Cytat:
Na czele z herosem trenerem jakim jest Sobolewski...
Ani ten Sobol taki zły jak, niektórzy twierdzą, ani ci Hiszpanie tacy mocni jak się mogło wydawać.

Jak mecze wygrywamy to przecież tylko dzięki Hiszpanom, Sobol nic nie pomaga, jak przegrywamy to wina Sobola, a nie piłkarzy.

Mi się wydaje, że jednak jest to wypośrodkowane. Na pewno Sobol nie jest super trenerem i na pewno brakuje nam chociażby kilku piłkarzy na poziomie na ławkę rezerwowych oraz do rotacji w składzie - bo kontuzje, bo ktoś ma słabszą formę itp.

Póki żarło, to żarło, a byś może własnie żreć przestało i do końca będzie nerwówka, wyniki w kratkę i liczenie na farta, a nie na siebie. Zobaczymy, bo po wtopach z Puszczą i Ruchem, nadal jest dużo pola do popisu i zrehabilitowanie się - ŁKS, TBB, PBB.

Ja osobiście myślałem, że będzie lepiej w meczach z czołówką a wychodzi póki co, że spotkaliśmy się ze ścianą i jakby przeskok w poziomie między powiedzmy top 6, a miejscami 7 i niżej był kolosalny...
drozd:
Odpowiedz cytując
Piter00
Member

Od: 03.2016

Stary 25.04.2023, 08:22
To nie tak. Nie obwinia się trenera jak pojedynczy piłkarze grają słabo i któryś coś zawali. My jako drużyna wyglądaliśmy źle i każdy jeden piłkarz zagrał poniżej swojego poziomu, który już udowadniali wcześniej, że na 1 ligę jest bardzo dobry. W Płocku Sobol też miał 7 wygranych z rzędu i wskoczyli nawet na podium, jak to się skończyło każdy wie. Oby u nas nie było powtórki. Z wypowiedzi Sobola wynika jasno, że przygotowanie pod konkretnego rywala jest olewane bo "skupiamy się na sobie" i gramy z każdym w ten sam sposób. To samo robił Gula, jak rywale rozczytali grę to się w.......e zaczęły. teraz wystarczy, że rywala zagra jak Puszcza czy Ruch i jesteśmy w dupie bo nie potrafimy narzucić swojego stylu drużynom poukładanym taktycznie. Moim zdaniem Sobol to dobry motywator a słaby taktyk. Niestety rozmowami motywacyjnymi długo się nie pociągnie, bo piłkarze się do nich przyzwyczajają i po prostu powszednieją. W klubie mamy w ogóle jakiegoś analityka? Bo albo jest słaby, albo się z jego rad nie korzysta. Nie mamy, aż takiej paki by całkowicie olewać to jak gra rywal.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 25.04.2023, 09:31
Gdzie powiedział że jest olewane przygotowanie pod konkretnego rywala?

Ja sobie przypominam jedynie że mówil.przed Puszcza że nie zamierzają odejść od swojego stylu gry i zacząć gra lage na napastnika. A to że sztab zawsze nad czymś trenuje i do mediów nic nie wycieka to inna sprawa.

Nie wiem natomiast z czego to wynikało, ale szczególnie w 1 połowie meczu z Ruchem piłka często latała nad głowami środowych pomocników, co by znaczyło że jednak chcieliśmy zagrać inaczej?

Może właśnie Sobolewski chciał być elastyczny i to się okazało zgubne?

Jedno jest pewne - wyglądali kiepsko jako drużyna od początku do końca.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 25.04.2023, 09:41
Nie rób z Sobola aż takiego idioty.Mając na środku Igbekeme i Dudę kazał by grać z ich pominięciem?Co niby miałoby to dać skoro Ruch czekał na nas na własnej połowie.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 25.04.2023, 09:42
krysztal napisał(a):Wyświetl post
Nie rób z Sobola aż takiego idioty.Mając na środku Igbekeme i Dudę kazał by grać z ich pominięciem?Co niby miałoby to dać skoro Ruch czekał na nas na własnej połowie.
Myślę że to raczej piłkarze przy braku reakcji trenera próbowali sami coś zrobić.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 25.04.2023, 09:49
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem natomiast z czego to wynikało, ale szczególnie w 1 połowie meczu z Ruchem piłka często latała nad głowami środowych pomocników, co by znaczyło że jednak chcieliśmy zagrać inaczej?
Widziałeś to przecież w setkach meczy, dziesiątek drużyn, reprezentacji i powód był zawsze ten sam. To nie żadna z zagadek wszechświata. Ale dopowiem. To często objaw bezradności. Jak nie daje się dołem od tyłu, zaczynają się dzidy. W większości przypadków nie dlatego, że trener tak każe.
Ostatnio edytowane przez Kurz : 25.04.2023 o godz. 09:52.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 25.04.2023, 10:01
Kurz napisał(a):Wyświetl post
Widziałeś to przecież w setkach meczy, dziesiątek drużyn, reprezentacji i powód był zawsze ten sam. To nie żadna z zagadek wszechświata. Ale dopowiem. To często objaw bezradności. Jak nie daje się dołem od tyłu, zaczynają się dzidy. W większości przypadków nie dlatego, że trener tak każe.
Innymi słowy, tak jak napisałem wyżej, ponieważ taktyka była do dupy i nic nie dawała piłkarze zaczęli stosować najprostsze środki. A była do dupy bo Ruch został ustawiony żeby podwajać skrzydłowych, grać krótko pressingiem i blisko - słowa trenera Skrobacza z konferencji pomeczowej, zmienili taktykę pod nas.

Teraz - wielu tu twierdzi że następny sprawdzian dopiero z ŁKS-em, ale Chojniczanka przecież nie zagra z nami jak Stal, a punkty już faworytom urywała. Zresztą - nie wierzę żeby ŁKS Moskala zagrał jak Ruch. Raz że nie musi, dwa - Moskal ma wizję gry która się sprawdza. Co nie znaczy że będzie spacerek, są moim zdaniem lepiej poukładani w obronie niż my.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Stary 25.04.2023, 10:04
Myślę że to raczej piłkarze przy braku reakcji trenera próbowali sami coś zrobić.
Jakiej reakcji się spodziewasz w sytuacji, gdy przeciwnik bez problemu nakrywa nas czapką. Odcina od podań, podwaja i potraja, jest mocniejszy fizycznie i bardziej agresywny. W dodatku strzela bramkę jako pierwszy i już sam nie musi, wystarczy, że poczeka na to co zrobimy i gdzie się pomylimy.

W tym meczu nie zawiodła taktyka. Okazaliśmy się za ciency na Ruch.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 25.04.2023, 10:06
Jakiej reakcji się spodziewasz w sytuacji, gdy przeciwnik bez problemu nakrywa nas czapką. Odcina od podań, podwaja i potraja, jest mocniejszy fizycznie i bardziej agresywny. W dodatku strzela bramkę jako pierwszy i już sam nie musi, wystarczy, że poczeka na to co zrobimy i gdzie się pomylimy.

Nie to co Zagłębie Sosnowiec które ich rozpykało 2:0. Zasłużenie, prowadząc grę, oglądałem mecz.
Twoja teoria nie trzyma się kupy.

Dyskusja o tym jakiej reakcji się spodziewałem już była, nie będę się powtarzał. Przy tym nie twierdzę że mam panaceum, twierdzę że walenie głową w ścianę jest bez sensu.

NIE UDOWODNISZ ŻE RUCH JEST POZA NASZYM ZASIĘGIEM PIŁKARSKO. NIE PRÓBUJ. To nonsens. Droga do nikąd. Nie są poza zasięgiem Zagłębia, nie są poza naszym.

O przygotowaniu mentalnym nie będę nawet pisał bo tu też zero po stronie Sobolewskiego. Wyjście na mecz z przekonaniem że opykamy rywala z palcem w de, później już tylko frustracja. Niesamowity motywator.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 25.04.2023 o godz. 10:12.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 25.04.2023, 10:10

Rozciągamy przeciwnika i operujemy z pierwszej piłki bez przyjęcia.
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Stary 25.04.2023, 10:19
Nie to co Zagłębie Sosnowiec które ich rozpykało 2:0. Zasłużenie, prowadząc grę, oglądałem mecz.
Twoja teoria nie trzyma się kupy.
Mecz meczowi nierówny. Jest wiele drużyn w ekstraklasie, które pokonały Lecha czy Legię, aby następnie przegrać z jakimś gównianym klubikiem. Nie sądzę, żeby Ruch grał z Zagłębiem aż tak defensywnie.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 25.04.2023, 10:25
Mecz meczowi nierówny. Jest wiele drużyn w ekstraklasie, które pokonały Lecha czy Legię, aby następnie przegrać z jakimś gównianym klubikiem. Nie sądzę, żeby Ruch grał z Zagłębiem aż tak defensywnie.
A o czym to świadczy? Co innego kryje się pod zdawkowym "mecz meczowi nierówny" niż ustawienie, nastawienie i postawa drużyny na boisku?
Chyba że chodzi Ci o to że przy taktyce Sobolewskiego i jego podejściu nie dało się wygrać tego meczu. Wtedy zgoda.

Zresztą - nawet nie ten mecz jest najważniejszy tylko wnioski po nim. Jestem przekonany że Sobolewski nie wyciągnie żadnych. Najwyżej da Niewiadomskiego na skrzydło i każe mu grać jak Mula. Karherop i kilku innych wesołków będą potem bronić go w stylu "no jak na pierwszy mecz na skrzydle nie byl najgorszy w drużynie, poza tym dlaczego Fernandez sam nie wygrał nam meczu?!".

Taaa...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 25.04.2023 o godz. 10:27.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Stary 25.04.2023, 10:30
Rozciągamy przeciwnika i operujemy z pierwszej piłki bez przyjęcia.
Rozciągamy przeciwnika, kiedy nam na to pozwala. To gra z dwoma uczestnikami a nie slalom Gigant. Jeden z problemów polegał na tym właśnie, że piłkarze Ruchu grali bardzo blisko i nie dawali żyć. Odcinali od podań, wygrywali pojedynki i wybijali naszym piłkę z głowy, faulując, gdy nie dało się inaczej. Nawet James odbijał się od nich jak dziecko. Dodatkowo utrata Muli i Juncy zamknęła sprawę. Rozumiem, ze trudno, pogodzić się z tym, że jakiś tam Ruch Chorzów może podnieść tak wysoko poprzeczkę, że jesteśmy bezradni, ale takie rzeczy mogą zdarzyć się nawet wtedy, gdy masz odpowiednie założenia taktyczne.
Odpowiedz cytując
Książę Palownik
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 25.04.2023, 10:33
Wolfy, z Zagłębiem Ruch zagrał jednak w inny sposób. Dali Zagłębiu dużo więcej miejsca niż nam, próbowali przejmować inicjatywę. Sam Skrobacz otwarcie powiedział, co już cytowałeś, że dla nas zmienił taktykę. Wątpię, czy Sosnowiec strzeliłby choć jedną bramkę gdyby Ruch zagrał z taką agresywnością i dynamiką jak z nami.

Nie wiem, w jaki sposób Sobolewski mógł na to reagować. Fakt jest taki, że Wisła była bezradna. Jak jeszcze weszli Szywacz i Szot - którzy fizycznie to jeszcze dzieci, drobniutkie chucherka bez jakiejkolwiek motoryki, to już był koniec.

Osobiście uważam, że my jednak trochę w dupie jesteśmy bo nie mamy ławki. Głównie widać to na bokach obrony i na skrzydłach (o ile Młyński to jeszcze coś pobiega, to już reszta z tych dzieci nawet biegać nie potrafi).
Demokracja: mówisz co chcesz, robisz co ci każą.
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Stary 25.04.2023, 10:39
A o czym to świadczy? Co innego kryje się pod zdawkowym "mecz meczowi nierówny" niż ustawienie, nastawienie i postawa drużyny na boisku?
Chyba że chodzi Ci o to że przy taktyce Sobolewskiego i jego podejściu nie dało się wygrać tego meczu. Wtedy zgoda.

Zresztą - nawet nie ten mecz jest najważniejszy tylko wnioski po nim. Jestem przekonany że Sobolewski nie wyciągnie żadnych. Najwyżej da Niewiadomskiego na skrzydło i każe mu grać jak Mula. Karherop i kilku innych wesołków będą potem bronić go w stylu "no jak na pierwszy mecz na skrzydle nie byl najgorszy w drużynie, poza tym dlaczego Fernandez sam nie wygrał nam meczu?!".

Taaa...
Nieważne kogo wystawi Sobolewski spoza żelaznego składu. To szrot. Napisałem to przed chwilą, ale powtórzę. Piłka nożna to gra z dwoma uczestnikami a nie odbijanie piłki o murek, i przysłowie "gra się tak, jak przeciwnik pozwoli" nie wzięło się znikąd. Tym razem Ruch nie pozwolił nam prawie na nic. Co nie znaczy, że w następnym meczu, ze słabszą drużyną, nie pójdzie po zwycięstwo jak po swoje i nie dostanie kilku piguł.
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Stary 25.04.2023, 10:48
Książę Palownik napisał(a):Wyświetl post
Osobiście uważam, że my jednak trochę w dupie jesteśmy bo nie mamy ławki. Głównie widać to na bokach obrony i na skrzydłach (o ile Młyński to jeszcze coś pobiega, to już reszta z tych dzieci nawet biegać nie potrafi).
To niestety pozostałość po błędach przeszłości. I tak super, że w takim tempie udało się sprowadzić przynajmniej 4 solidnych piłkarzy.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 25.04.2023, 11:27
Nieważne kogo wystawi Sobolewski spoza żelaznego składu. To szrot. Napisałem to przed chwilą, ale powtórzę. Piłka nożna to gra z dwoma uczestnikami a nie odbijanie piłki o murek, i przysłowie "gra się tak, jak przeciwnik pozwoli" nie wzięło się znikąd. Tym razem Ruch nie pozwolił nam prawie na nic. Co nie znaczy, że w następnym meczu, ze słabszą drużyną, nie pójdzie po zwycięstwo jak po swoje i nie dostanie kilku piguł.
No nie bardzo, bo Ruch to nie PSG. I to nie jest tak że w pierwszej lidze grają kompletne drużyny z pełną ławką. Często trenerzy muszą sobie radzić, kombinować. Sobolewski w ogóle sobie nie radzi. Nawet nie próbuje.
Kiedy wchodzi za Mulę Szywacz to nie jest jego wina że nie gra jak Mula. Nie gra i pewnie nigdy nie będzie. Zadaniem trenera jest to inaczej poustawiać.
Ja rozumiem że w pierwszym meczu jak Fiorentina zaczęła na serio grać to Lech był w dupie, ale tutaj mamy dwa bardzo zbliżone zespoły.
Często przy zmianach trenerzy albo asystenci do ostatniej chwili tłumaczą wchodzącemu pilkarzowi jak teraz mamy grać. Sobolewski mial przerwę, miał zmiany, co zrobił?

I nie, nie kupuję tego że Ruch był nie do ogrania bo to bzdury. "Tak się gra jak przeciwnik pozwala" działa w obie strony, a my pozwoliliśmy Ruchowi na wszystko, ani przez chwilę nie wyszliśmy poza ich plan gry. I to nie jest pierwszy raz. To nie jest jedyny mecz kiedy tak to wygląda.

Można przegrać pechowo, bo było się słabszym - zdarza się. Ale nie tak że nie istniejemy na boisku.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 25.04.2023, 11:39
Rozciągamy przeciwnika, kiedy nam na to pozwala. To gra z dwoma uczestnikami a nie slalom Gigant. Jeden z problemów polegał na tym właśnie, że piłkarze Ruchu grali bardzo blisko i nie dawali żyć. Odcinali od podań, wygrywali pojedynki i wybijali naszym piłkę z głowy, faulując, gdy nie dało się inaczej. Nawet James odbijał się od nich jak dziecko. Dodatkowo utrata Muli i Juncy zamknęła sprawę. Rozumiem, ze trudno, pogodzić się z tym, że jakiś tam Ruch Chorzów może podnieść tak wysoko poprzeczkę, że jesteśmy bezradni, ale takie rzeczy mogą zdarzyć się nawet wtedy, gdy masz odpowiednie założenia taktyczne.
A no tak a Ruch nam nie pozwolił,Skrobacz pogroził palcem i powiedział Sobolewskiemu,że nie możemy grać szybciej i na jeden kontakt.Ale jak kilka razy tak zagraliśmy to jednak udawało się gubić krycie i zdobywać teren,ciekawe?

Tylko,że tu kolejny problem bo jak już coś takiego wychodziło to kończyło się wrzutką w pole karne gdzie obrońcy Ruchu spokojnie sobie z tym radzili.A może należało 2-3 razy taką piłkę wycofać przed pole karne do uderzenia tak aby obrońcy mieli o czym myśleć jak się dana akcja potoczy a nie spokojnie czekać na te wrzutki.
Naprawdę tłumaczenie,że inaczej zagrać się nie dało jest niepoważne.Czy to by przyniosło wymierne efekty?A kto to może wiedzieć.Ale jak z 10 wrzutką obrońcy radzą sobie bez problemu to może trzeba spróbować inaczej poprowadzić akcje a nie maniakalnie zagrywać tak samo.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 25.04.2023, 11:42
A no tak a Ruch nam nie pozwolił,Skrobacz pogroził palcem i powiedział Sobolewskiemu,że nie możemy grać szybciej i na jeden kontakt.Ale jak kilka razy tak zagraliśmy to jednak udawało się gubić krycie i zdobywać teren,ciekawe?

Tylko,że tu kolejny problem bo jak już coś takiego wychodziło to kończyło się wrzutką w pole karne gdzie obrońcy Ruchu spokojnie sobie z tym radzili.A może należało 2-3 razy taką piłkę wycofać przed pole karne do uderzenia tak aby obrońcy mieli o czym myśleć jak się dana akcja potoczy a nie spokojnie czekać na te wrzutki.
Naprawdę tłumaczenie,że inaczej zagrać się nie dało jest niepoważne.Czy to by przyniosło wymierne efekty?A kto to może wiedzieć.Ale jak z 10 wrzutką obrońcy radzą sobie bez problemu to może trzeba spróbować inaczej poprowadzić akcje a nie maniakalnie zagrywać tak samo.
No właśnie. My tylko walimy głową w ścianę. Taki to taktyk z Sobolewskiego.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów