|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Dla mnie TS nie ma prawa stawiać żadnych warunków po tym co odstawili na przestrzeni ostatnich dwóch lat. Powinni na klęczkach iść do Kuby i dziękować że ktoś chce ten bajzel posprzątać. To nie jest partner do rozmów im szybciej sobie z tego zdacie sprawę tym lepiej dla wszystkich nawet dla TS.
|
|
|
|
Moderator
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Ale TS nie stawia warunków, to trio postawiło TS warunki. Przecież nie jest tak, że TS zablokował jakimiś oczekiwaniami przejęcie klubu przez trio. Trio może zrobić to w każdej chwili.
Ja podobnie, czekam na konkrety i odpowiedź TS. Bez tego trudno się wypowiadać na ten temat. I również uważam, że najlepiej byłoby gdyby klub został w rękach trio. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Jakie warunki stawia TS?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Widać się stawia skoro jest wywiad TJ. Wy mi powiedzcie jesteście bliżej klubu.
|
|
|
|
Moderator
Offline |
|
|
Trio może w każdej chwili przejąć klub. To trio teraz postawiło warunki TS, że klub przejmie tylko jeżeli spełnią ich dodatkowe oczekiwania, które nie były wcześniej w żaden sposób uzgodnione.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
![]() Abstrahując od rozważań prawnych, problem pomiędzy prawem ochronnym do znaku towarowego a licencją jest głównie z gatunku tzw. moralnego prawa. Otóż to Spółka Akcyjna jest całkowitym sukcesorem i posiadaczem prawa do dorobku i tradycji całej piłkarskiej sekcji "Wisły Kraków", a więc de facto tego, od czego klub i nazwa powstały. Posiada więc co najmniej równe prawa do tego, aby być właścicielem znaku towarowego, tudzież po prostu nazwy "Wisła Kraków". Nazwa ta pochodzi od klubu piłkarskiego, nie od innych sekcji, które potem powstały wokół tego klubu - koniec kropka. Utrwalanie przez rejestrację nazwy na TS i pochodne, "podrzędne" prawo klubu piłkarskiego do korzystania z tej nazwy, stanu, w którym to pozostałe sekcje "łaskawie" udzielają klubowi piłkarskiemu pozwolenia na używanie tej nazwy jest jaskrawym odwróceniem moralnego porządku rzeczy. Bo powinno być dokładnie odwrotnie. Z tego punktu widzenia, oczekiwanie "podzieleniem" się własnością prawa ochronnego do znaku jest jak najbardziej sensowne. Równo traktuje wszystkie sekcje działające pod tą nazwą, wliczając w to tę, która ma do tego tak naprawdę największe prawo. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Zgadzam się, jednak chodzi o bezpieczeństwo znaku, a znak jest bezpieczny właśnie w TS, skoro w pierwszym zdaniu piszesz, że "to skomplikowane i wielkiej pewności zabezpieczenia czyichś interesów nie daje".
Nie wiem czemu piszesz, że TS "łaskawie" udziela SA pozwolenie na używanie znaku i nazwy. TS to po prostu robi i tyle, nie robi z tym żadnych problemów. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
I to jest coś dziwnego że chcą mieć prawa do nazwy, logo, gadżetów i jakieś boisko dla akademii biorąc na klatę 40 mln ? To są dodatkowe oczekiwania ? Please FFS.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
Tylko z prawa moralnego? To, co pogrubiłeś to wyciąg z jakiegoś aktu notarialnego czy tylko Twoje życzenia? |
|
|
|
Moderator
Offline |
|
|
A czy ja napisałem, że to coś dziwnego? Również uważam, że to powinno zostać uregulowane. Pisałem tylko o tym, kto komu stawia warunki. Poznaliśmy tylko ogólniki, bez żadnych szczegółów (czyli co w zamian otrzyma TS, np. jakie procenty ze sprzedaży gadżetów). Nie znamy, jakie obawy może mieć TS - bez tego ciężko opowiadać się po którejś ze stron. Ja po prostu czekam na odpowiedź TS w tej sprawie, a ta w jakiejś formie musi się pojawić.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2006
Offline |
|
Moim zdaniem wspomniane trio ma do tego prawo. A w świetle tego, co napisał MaLk, widać kto tu kombinuje. |
|
|
|
Moderator
Offline |
|
|
Przecież napisałem, że powinno zostać to uregulowane, tylko tak aby to było bezpieczne dla obu stron. Nie wiem jakie zdanie ma na ten temat TS
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Wytłumacz, o co chodzi z tymi 40 mln na klatę? SA miała własne logo bo tak chciał Cupiał. Przecież tu chodzi o bezpieczeństwo znaku a nie żadne kombinacje... MaLk napisał też, że "że to skomplikowane i wielkiej pewności zabezpieczenia czyichś interesów nie daje".
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 20.11.2019 o godz. 11:40.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Natomiast jeśli chodzi o kwestie prawne, to wynika to min. z: - wpisu spółki akcyjnej do KRS (prawo do posługiwania się nazwą spółki), - statutu spółki akcyjnej (jakiś akt notarialny), - przepisów związkowych PZPN (w odniesieniu do sekcji piłkarskiej), - przepisów prawa własności przemysłowej, które dają podstawy do ewentualnego unieważnienia rejestracji znaku towarowego w m.in. w tym przypadku. Przy czym to ostatnie byłoby po prostu wojną, jak to w Polsce, długotrwałą i kosztowną. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Może już mniej bo chłopaki część spłacili. A co do gadżetów IMO z piłki całe 0% na rzecz TS się należy. Mogą sobie sprzedawać gadżety swoich sekcji. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
To dotyczyło kwestii pierwokupu.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Wisła powinna mieć jeden wspólny sklep, z szerokim asortymentem i dzielić zyski między SA i TS (oczywiście SA powinna otrzymywać dużo większą część tortu). My naprawdę mamy ogromny potencjał, jeśli chodzi i sprzedaż, starczy dla każdego, tylko trzeba zainwestować. No tak, a to się wiąże z bezpieczeństwem znaku - cóż mi z pierwokupu, jeśli to nic pewnego?
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 20.11.2019 o godz. 11:50.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Jeśli trio ratunkowe chce się dzielić tortem z SA to już up to them i uznaję za dużą wspaniałomyślność gdyż osobiście bym nic nie dał TS jako do cna skompromitowanej organizacji. Oni są w stanie "przejeść" każde środki niestety z tego nic nie wynika - patrz stan sekcji TS. Z takim potencjałem to naprawdę obciach. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Sorry, nie dogadamy się w tej kwestii, piszesz jakby TS to nie była Wisła...
Mimo wszystko dowiedziałbym na Twoim miejscu się więcej na temat TS - ile tam choćby szkoli się dzieciaków-Wiślaków, jaki jest stan infrastruktury, jak budowano akademię mimo ograniczonych środków...
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 20.11.2019 o godz. 12:02.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
No to z tego punktu widzenia akurat w ogóle nie ma sensu rozważać prawa pierwokupu. Umowne prawo pierwokupu nawet w "zwykłym" trybie można olać i sprzedać przedmiot bezwarunkowo, co wiąże się tylko z ewentualnym odszkodowaniem.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja piszę o piłce nożnej gdybyś nie zauważył, reszta sekcji TS nie ma dla mnie znaczenia.
TS dążył do zarżnięcia SA tak czy nie ? Chyba że już zapomniałeś co działo się w ubiegłym roku. Mało tego, wygląda że TF kable byłoby to również na rękę. Każdy kto umie czytać ze zrozumieniem to widzi nie trzeba być bystrzakiem. |
|
|
|
Moderator
Offline |
|
|
Aha...
(10 znaków) |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Aha, zacznijmy od 4 ligi ! Fuck yeah !
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
tak po prawdzie , to nawet spelnienie warunkow tria , nie ukroci mozliwosci zarobkowania TSowi
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Nie, TS nie dążył do zarżnięcia SA, zarzynali ją zwykli złodzieje, którzy dostali się do władz najpierw TS (i też drenowali pieniądze), później SA. Broniłem ich swego, bardzo się myliłem - to jednak sprawia, że patrzę na ręce wszystkim na Wiśle jak nigdy dotąd. Ps. nikt 4 ligi nie chce Oczywiście, że nie - ale chcą się tak dogadać, żeby nie rywalizować.
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 20.11.2019 o godz. 12:12.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2006
Offline |
|
|
Mam nadzieję, że dzisiejsze oświadczenie żydów uświadomi wszystkich naszych kibiców gdzie mamy wroga. Wszystkim nam powinno zależeć żeby SA jak najszybciej dogadała się z TSem.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2012
Offline |
|
|
Wisła jest jedna. Trzeba uratować zarówno SA, jak i TS. Tu musi być synergia.
![]()
Tylko wspólnie można coś zbudować. Wisła Kraków - Lechia Gdańsk - Śląsk Wrocław
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Ogólnie to dyskusję z ludźmi, którzy wierzą w dobrą wolę TSu można zakończyć. Jest to twór totalnie skompromitowany, nie mający moralnego prawa(pomijam związki z bandytami...) zajmować się sprawami sekcji piłkarskiej. Zresztą to takie biznesmeny, że zaraz padną.. Więc z kim tutaj dyskutować merytorycznie? Nie znają się na tym, po prostu. Jedyny pomysł to wpłaty od rodziców i sprzedaż pamiątek.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|

|
||||||
![]() |