|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Member
Od: 12.2018
Offline |
|
![]()
Ostatnio edytowane przez Valencia : 30.12.2018 o godz. 01:45.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
być może wyglądało to na bardziej pokrętne wśród wielu komentarzy innych użytkowników na temat tego czy przyjdzie przelew czy nie przyjdzie, ile czasu zostało do deadlineu i czy Vanna Ly jest wiarygodny. Żony to już o tej godzinie powinny spać, ale ja też powinienem się zbierać bo gorzej jak Żona się jednak obudzi i zobaczy że mnie koło niej nie ma |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
||
To co napisałeś chodziło mi po głowie od kilku dni - nie w tej formie, ale w miarę blisko. Zastanawiałem się nad przejęciem Wisły przez tego typu inwestorów od dawna, w zasadzie od czasów Telefoniki, przy czym wtedy ryzyko wejścia było niższe, a i koszta wyższe. Przy tej całej sytuacji, o której dyskutuje się od kilku miesięcy, wciąż przewijał się temat inwestorów lokalnych (którym brak środków na wyprostowanie klubu, a i niejednemu po głowie chodzi to w jakie potencjalnie bagno mogli/mogą wdepnąć) i zewnętrznych (którzy najczęściej byli kredkami rysowani - vide Arabskie czy Chińskie inwestycje, które wchodzą do klubów jednak w miarę poukładanych). Inwestycja wysokiego ryzyka (czytaj: mało informacji o nabywcy, który jednak nie przejmuje się opinią publiczną tylko krok po kroku robi to co zapowiedział, wbrew mediom i kibicom) ma duży sens, bo Wisła ma naprawdę bardzo wysoki potencjał biorąc pod uwagę nie tylko to co się.dzieje teraz (czytaj: 2 największe miasto w największy kraju regionu, potencjał wzrostu,, zainteresowanie medialne, baza kibiców, duża baza turystyczna, historia, marka, sukcesy różnych dyscyplin sportowych), ale i to jak wyglądać może po restrukturyzacji. Dziękuję zatem za podzielenie się informacjami, które posiadasz i opinią własną, bo wydaje się to składać w logiczny ciąg. Potwierdza też to 'timeline' wydarzeń, czyli wstępne zainteresowanie w 2017 roku (przy czym najpewniej wiedzę o potencjalnej inwestycji musieli mieć dużo wcześniej - może nawet w momencie sprzedawania udziałów przez TeleFonikę - portfel potencjalnych inwestycji tego typu podmiotów jest bardzo szeroki i sporo się płaci za wyszukiwanie takich właśnie potencjalnych perełek) i 6-miesięczne negocjacje, w których najpewniej dopinane były wszystkie szczegóły, absolutnie nie po myśli i nie po drodze TS-owi. No ale cóż, wciąż pozostajemy w sferze 'wannabe-wannahave' do momentu, w którym wszystko nie zostanie potwierdzone przez nowych inwestorów. Bardzo liczę na to,.że okaże się to rozumowanie prawdziwym, bo wtedy mamy ogromną.szansę wyjść.na prostą. Pozdrawiam z Kolumbii. ![]()
Life is short. Wear your passion!
|
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Spoko, że siedzisz w mojej głowie i wiesz lepiej niż ja sam co myślę. Jak dla mnie (nie chcę się wypowiadać za innych choć mam swoje obserwacje i np.samo powstanie socios do którego niemal każdy chętny chcący przystąpić pyta przedewszystkim o powiązania założycieli z SKWK i oczekuje odpowiedzi zaprzeczającej jako warunek jego członkostwa a jest już ponad 500 takich osób w 2 miesiące) jasno pokazuje, że kibolstwo na trybunach osłabło. To nie są lata 90. Ludzie na trybunach bardziej patrzą w stronę zachodu niż wschodu. Nie jestem amebą umysłową jak ci się wydaje, żebym nie wiedział, że ultrasi są potrzebni na trybunach. Ale ultrasi a nie marionetki (bandytów) szczycące się zabijaniem ludzi i tworzący w tym kierunku oprawy i doping. Czytając twój ,,kumaty'' komentarz mam wrażenie, że tobie się wydaje iż jesteś dalej w tych latach 90- tych. Pobudka nie jesteś.
|
|
|
|
Member
Offline |
||
|
Rience napisał(a):
Cytat:
Nie zgodzę się z Tobą. Wiem że wyniki w pucharach nas kompromitują jednak przywołam tu co ostatnio napisał Prezes Boniek Po prostu za dużo gramy. Dodam do tego również to, że mamy zbyt wyrównaną ligę w stosunku do sąsiadów i konkurentów. Dajmy na to takie Bate na Biołrusi wygrywa likilka kolejek przed koncem rozgrywek bo reszta stawki jest amtorska, piłkarze mają czas na regeneracje i przygotowanie się do eliminacji. U nas wszystko jest na styku i ostrzu noża. Druga kwestia poziom byłby wyższy gdyby były w polskiej piłce większe pieniądze. Dlaczego ich nie ma ? Dlaczego odszedł Cupiał, dlaczego tak nie wielu przedsiębiorców chce się w to ładować ? Czy chciałbyś aby firma którą prowadzisz miała kotwice w postaci WSH ?
Ostatnio edytowane przez Valencia : 30.12.2018 o godz. 02:16.
|
||
|
|
Junior Member
Od: 10.2008
Offline |
|
|
Nie ma żadnego przelewu na 12 milionów, nie było i nigdy nie będzie. W najbliższych dniach wszyscy piłkarze złożą stosowne papiery, a następnie po znalezieniu nowego klubu i odczekaniu 14 dni rozwiaza umowy z winy klubu. Najdłużej może to zająć piłkarzom o niklej wartości, juniorom i emerytom typu Brozio czy Wasyl, tym ostatnim się aż tak bardzo nie spieszy. W najgorszym - ze swojej perspektywy - położeniu są imaz i wojtkowski, których akurat splacono. Ale że dostali kasę to mogą chwilę poczekać, a z powodu chaosu który panuje i tak będą szukali nowych klubów.
Jedynym ratunkiem dla utrzymania Wisły w obecnej formie byłby polski podmiot który korzystając z szumu medialnego w temacie mógłby zyskać marketingowo wystarczająco dużo na wcieleniu się w postać wybawcy na białym koniu. Ale i tu problemow widać więcej niż potencjału - czasu jest bardzo mało, zaraz wypadną piłkarze którzy stanowią jedną z niewielu realnych wartości dla potencjalnego inwestora, trzeba tu i teraz wyłożyć sporą sumę pieniędzy na spłatę bieżących zobowiązań, trupów w szafie może być ogrom, a perspektyw na jakikolwiek zarobek w i tak niesamowicie trudnym, piłkarskim biznesie niespecjalnie widać. Osobiscie uwazam, ze te kwestie ostatecznie przypieczetowalo wycofanie sie Kwietnia i reszty. Klub wróci do tsu - będzie do lata szukał bogacza gotowego przejąć długi spółki. Atuty - licencja na ekstraklasę (wciąż aktualna dla tsu) i marka. Osobiscie uważam, że to trochę mało, sama marka będzie do przejęcia w lecie za maks kilka milionów. Ale nie jest to niemożliwe, zwłaszcza że medialnie temat będzie dalej grzany. Co się wydarzy po ewentualnej degradacji do 4tej ligi - to ciężko przewidzieć, ale smutnym jest brak perspektywy na kogokolwiek poważnego, kto by ogarnal cały burdel pozostawiony po marzenie. Obawiam się dalszego chaosu. Ewentualne procesy ludzi odpowiedzialnych za obecna sytuacje beda ciągnąć się latami i co przepelnia mnie największym smutkiem - spelzna zapewne na niczym. Nie uważam by te osoby miały akurat jakieś potężne plecy, ale po prostu ślady ewentualnych nadużyć na pewno zostały starannie rozmydlone i ciężko będzie podciągnąć rzeczy, które każdy intuicyjnie czuje, pod jakieś konkretne paragrafy. Takie jest prawo i to akurat Marzena doskonale wie. Zwłaszcza, że brak tu jakiegokolwiek zdeterminowanego podmiotu, który by taka sprawe prowadził - zarówno kibice jak i nawet wierzyciele są rozproszona masa. Zależeć mogloby miastu któremu klub wisi hajs, ale że na szali są koniec końców pieniądze podatników a nie konkretnych osób, nikt się nie będzie spinal. Obecnie kibiców, w tym mnie, porownalbym do chorego na smiertelna chorobe, któremu lekarze nie dają szans. Osoba taka, oraz jej bliscy, gotowi są chwycić się nawet najbardziej bzdurnej i drogiej terapii, byle by podtrzymać nadzieję. Czas leci, jest coraz gorzej, ale łudza się że już za moment, za chwileczkę, będzie jakaś poprawa. Osobiście nie mam pojęcia po co komu jest ta szopka z Kambodża. Wizja że to pomysł tsu na kupienie czasu mnie nie przekonuje, było go dużo na zacieranie śladów na bieżąco. Pewnie nigdy się nie dowiemy. |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2010
Online |
||
|
Cytat:
![]()
Wiślacki kumplu, wpadnij na mój profil na Twitterze - TUTAJ.
Cytat:
|
||
|
|
Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Jedną rzeczą chciałem się podzielić z Wami, a właściwie mam takie przemyślenie:
Co się stało przez ostatnie lata z tym klubem to się nie odstanie, gangsterzy przejęli władzę i to jest fakt. Bardzo przykro mi to mówić ale ta sytuacja kotłowała się jeszcze za Cupiała i było to do przewidzenia wręcz dążono do tego - nie chce być odebrany za bajkopisarza (zresztą mam to w nosie) ale dość się nasłuchałem od pewnej osoby która kiedyś pracowała w tym klubie. (dalej mam to w nosie czy mi wierzysz - ale to nie była sprzątaczka ani pucybut). W całej tej sytuacji mamy ten plus, że WISŁA KRAKÓW to konkretna marka co by nie mówić o polskiej lidze to jesteśmy w czołówce jeżeli chodzi o sukcesy. Takiego klubu nie spuszcza się byle do 4 ligi. Do czego zmierzam: Magistrat/Majchrowski - nigdy nie lubiłem typa, zawsze uważałem iż jest "lekko pasiasty", natomiast mam wrażenie, że jest nam w obecnej sytuacji przychylny wręcz chciałby pomóc i stara się tyle na ile urząd prezydenta mu pozwala. Pamiętacie sytuacje kiedy niby dostali maila od kibica Wisły który jest zaniepokojony sytuacją i zarządem? mam wrażenie że cały czas "magistrat" próbuje coś z tym fantem zrobić. Nawet gdyby Wisłę wyrzucić do 4 ligi to co z stadionem którego właścicielem jest miasto? Nawet nie używany generuje koszta mamy Tauron Arene więc jakiekolwiek eventy odpadają więc z punktu biznesowego nie bardzo się to opłaca. Za duży potencjał w "marce" aby się go pozbyć. Sytuacja z Vanna Ly może być ustawiona jak z tym mailem od kibica bo teraz tak w dużym skrócie: 1. "Magistrat" nie może nakazać zostawić klubu gangsterom. 2. Klub cały czas jest pogrążany i miasto dopłaca do tego. 3. Są potencjalni inwestorzy tylko cały czas coś ich odstrasza. 4. Pojawia się i znika Vanna Ly - inwestor dzięki czemu zarząd podaje się do dymisji. 5. I Tutaj w kolejnym kroku powinien pojawić się ktoś kto Wisłę przejmie. (JEZU UFAM TOBIE) Jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje Pan Boniek - wiem każdy ma swoje zdanie na jego temat ale tak jak ktoś pisał wcześniej Boniek nie może pozwolić na to aby taki klub poszedł do 4 ligi ze względu na przychody jakie generuje w ekstraklasie. Nawet ten ostatni wywiad jest taki "stonowany" w najczarniejszym śnie to 2 liga... Oferuje pomoc, wstawił się (niby) u Majchrowskiego, wydzwaniał do Marzeny z Gangu - kurde Zbyszek jeśli to prawda to dzięki chociażby za to - bo zawsze coś. PS: Po burzy słońce wychodzi zza chmur i nad Krakowem zaświeci znów. O jednym marzę o jednym wciąż śnię, Mistrzem będzie Wisełka na pewno to wiem. Życie bym dał za krakowską Wisłę, o jakże bym chciał by znów była Mistrzem, o jakże bym chciał. Z tysięcy klubów ja wybrałem ten ten boski, krakowski nasz TS. I w każdej chwili czy dobrej czy złej, będę kochał Wisełkę, na pewno to wiem! Życie bym dał za krakowską Wisłę, o jakże bym chciał by znów była Mistrzem, o jakże bym chciał ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
Możliwe, że informacja została przekazana w ten sposób, ponieważ Harting nie chce iść na noże z TS , przynajmniej póki co. Więc wymyślił bajeczkę o braku kontaktu. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Widzę, że interia mocnym akcentem o historii przelewów, kończy ten rok...
![]()
"Kradzione szczęścia nie daje..."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Chciałbym z tej strony przeprosić Andrzeja Iwana że śmiałem i szydzilem z jego tekstów o Sarapacie jako słupie Miska.
Po artykule Interii jestem totalnie zmrożony i zszokowany. Nie mieści mi się w głowie kto teraz bawi się za hajs z biletów i karnetów. Ja ******. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jeśli to prawda, mamy kolejny niewyobrażalny skandal. A SKWK powinien natychmiast przekazać te pieniądze przynajmniej na uregulowanie zaległości wobec Arsenica.
Ostatnio edytowane przez Markus : 30.12.2018 o godz. 09:04.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
Prawdopodobnie mamy odpowiedź dlaczego skwk milczy kiedy w klubie źle się dzieje.
![]()
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
W tej sytuacji oczekiwalbym konkretnej odpowiedzi od osób z SKWK czy po meczu z Lechem wpłynęły do nich od SSA jakieś pieniądze i dlaczego nie ma decyzji o przekazaniu ich zgodnie z interesem Wisły i potrzebą chwili np. na uregulowanie zaległości wobec piłkarzy?
Ostatnio edytowane przez Markus : 30.12.2018 o godz. 09:18.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Jacy Wy jesteście naiwni. Jaki SKWK, jaki interes Wisły? Interes to mają by się dobrze towar sprzedawał na osiedlu i hajs z klubu był wyprowadzany jak najdyskretniejsza droga .
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Mógłbyś podrzucić link? Tyle tych artykułów o Wiśle się pojawiło, że akurat Twojego znaleźć nie mogę. Ok, znalazłem. Dla zainteresowanych. https://sport.interia.pl/klub-wisla-...-k,nId,2756003 Powód: Link
Ostatnio edytowane przez snyrting : 30.12.2018 o godz. 09:25.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 09.2003
Offline |
|
Popołudniu znajdzie się kasa na Zorana. Ciekaw jestem tylko wieczoru. ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2012
Offline |
||
haha a ten dalej w swoim świecie żyje... Żadnej konkretnej odpowiedzi na ten temat od SKWK nie uzyskasz... po co takie coś pisać skoro jest to jasne jak mało co... PS. Forum na przestrzeni nastu lat pięknie zweryfikowało krzykaczy, którzy od lat układali mity.. np kot, markus... Tyle krzyków, tyle krytyki Cupiała, niby troska o Wisłę.. a do SOCIOS nie ma komu się zapisac... To jest właśnie to. Życie pokazało kto kim jest i komu zależy na Wiśle.. np taki abcabc plecie bzdety, pisze o jakiś ubekach, żydach, jakieś zwariowane historie, zarzuca innym, że są przeciwko Wiśle i co? Jak się okazuje, że ma się rzucić 50zł raz na miesiąc na niby miłośc życia to nie ma komu! Wstyd, hańba i potępienie,... (użytkownicy kot, markus , abcabc zostali użyci jako jednostkowe przykłady - a takich jest wiele). HEH mieli oczekiwania do tego jakby Cupiała kasą rzucali, a jak przyszło ze swojej kiesy grosz wypłacić to się pochowali. Tak jak pisałem 10 lat temu: łatwo cudzą kasę wydawać (pisałem to do markusa ze 100 razy za co haniebnie zbanował mi konto).
Ostatnio edytowane przez LucjuszWielki : 30.12.2018 o godz. 11:03.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 05.2017
Offline |
|
|
Info zapewne od tych, ktirym nie skapnelo. W TS musi byc walka na noże w tym momencie a przecieki to tez bron.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
O wielu rzeczach wiedziała tylko Sarapata i jej kreatywna księgowość ..... w tym żonka wiadomo kogo. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To może SKWK opłaci Zorana
? #ironia |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
Osoby z skwk związane z PMS powinny zostać wyjeb@@@@ z socios lub totalnie zmarginalizowane.
Zwykła prostytucja... Skwk. Teraz, gdzie są słupy PMS |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
|
Pamiętajcie, że jeśli wierzyć filipskiemu, a na razie jego retoryka jest jedyną, która nadaje sens temu co się dzieje, to nowi inwestorzy, a raczej, restrukturyzatorzy, jeśli tylko nie zrezygnują zniechęceni przez TS, to będzie Jacek Bednarz, ale do sześcianu.
Środowisko SKWK i TS nie zostanie zmarginalizowane, ono będzie wypalane napalmem o poranku. Tu nie będzie skrupułów, a wielu kibiców będzie mocno zagubionych w zakorzenionej od ponad trzech lat retoryce |
|
|
|
Member
Od: 08.2018
Offline |
|
|
Czyli kibice płacąc za bilety na mecz z Lechem, tak naprawdę robili zrzutkę na wypłatę dla pani prezes i jej męża ... brak słów ...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Spokojnie z tym Białońskim, sam pisze że zysk netto z meczu to 400k netto, a podobno zapłacili 60k za faktury, 300k SKWK, ponadto kase dla Sarapaty, kase dla biura, a wiadomo też że spłacono Wojtkowskiego. Nie do końca mi się to skleja.
Co nie zmienia faktu, że jeżeli chociaż część z tego jest prawda to szacunek dla Sarapaty. Do końca wierna ideałom. ![]()
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
|
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
To że SKWK ma profity ze sprzedanych biletów+zniżki przy ich kupnie wiadomo od dawna ,ale to że Pani Marzena przelała na konto SKWK tyle kasy + oczywiście o sobie i swoim mężu nie zapomniała to oczywisty skandal !!!!
Widać że zawsze liczyło się tylko kasa kasa i tylko kasa dla siebie . Ale tym pewnie zajmie się prokuratura . Co do naszych inwestorów : pytanie po co im klub ? całe to zamieszanie ? Przecież jeśli nie sfinalizują transakcji ich wiarygodność w przyszłości będzie zerowa .Wydaje się że to są ludzie którzy działają po omacku zakup klubu bez audytu to nieprawdopodobne no chyba że za nimi stoi ktoś z ogromnym majątkiem dla którego 20-30 ml euro to dopuszczalna strata .Tylko dla czego Wisłą jest wiele klubów bez długów i to grających w pucharach co roku .A nagle zjawiają się trzej magowie i czary mary i ratujemy upadający klub . To cud chyba !!! Z drugiej strony jeśli chcieli mieć tereny Wisły to po rozmowie ze starszym Panem w magistracie mogli się wycofać z umowy i każdy by to zrozumiał bylibyśmy rozgoryczeni ,wściekli ale taki jest biznes coś za coś . A oni dalej podtrzymywali że umowa jest wiążąca ,dziwna sprawa .Przelewy na ostatnią chwilę .brak wiarygodnych historii biznesowej wiele zapytań brak odpowiedzi same znaki zapytania . Już widzę że za kilka lat ktoś nakręci film o tym . Jak już wydaje się że coś wiemy to za chwilę okazuje się że nic nie wiemy . |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2012
Offline |
|
|
żeby moja zona była taka przedsiębiorcza nie musiał bym robić do końca życia
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2009
Offline |
|
|
Sprzedaż Wisły Kraków vs Operacja Matrioszka
Zamierzałem wrzucić coś nowego na bloga dopiero w 2019 roku, ale po ostatnich akcjach, w których uczestniczy Wisła Kraków, po prostu nie mogłem się powstrzymać. Sytuacja jest bowiem tak niezwykła â nawet jak na realia naszej piłki â że jeszcze przez długi czas będzie pięknym obiektem do analiz. No, ale po kolei... Krótki szkic sytuacyjny 1. Mało znany polski agent piłkarski informuje opinię publiczną, że na ratunek tonącej Wiśle ma przybyć tajemniczy członek kambodżańskiej rodziny królewskiej Vanna Ly oraz, jako inwestor wspierający, Szwed Mats Hartling. 2. Po bliższym sprawdzeniu okazuje się, że Pan Vanna Ly, wbrew deklaracjom, prawdopodobnie nie ma nic wspólnego z królem Kambodży, za to jest obywatelem Francji, gdzie od 2014 roku prowadzi mało znaną firmę konsultingową. Z kolei Mats Hartling, który podawał się za dyrektora spółki Noble Capital Partners, zgodnie z dokumentami przestał pełnić tę funkcję w 2017 roku â choć, jak sam twierdzi, nadal nim jest âz upoważnienia zarząduâ. 3. Prezes oraz wiceprezes zarządu TS Wisła, właściciela Wisła S.A., podpisali w Zurichu dokument sprzedaży 60% akcji klubu funduszowi inwestycyjnemu Alelega z Luksemburga (który jest podobno kontrolowany przez Vanna Ly) oraz 40% wspomnianej Noble Capital Partners reprezentowanej rzekomo przez Matsa Hartlinga. Sukces? Niekoniecznie... 4. Głównym warunkiem, który był absolutnie niezbędny do tego, aby umowa sprzedaży doszła w ogóle do skutku, było otrzymanie przez klub przelewu umożliwiającego spłatę najpilniejszych zobowiązań zamykających się w kwocie ok. 12 milionów PLN. 5. Przelew na wspomniane 12 baniek miał przyjść na konto Wisły w piątek 28 grudnia â niestety, zamiast kasy na koncie pojawiło się rzekome potwierdzenie jego wykonania. Potwierdzenie to zostało wrzucone z oficjalnego (podobno) konta Vanna Ly na Twitterze, ale tak szczerze mówiąc, to ja się dziwię dziennikarzom, którzy się na to powołują. Dlaczego? Wystarczy poczytać sobie wcześniejsze posty, w których np. Pan Vanna deklaruje, że otworzy w Kambodży specjalny, ukryty magazyn na flagi skradzione innym klubom, aby były âpoza zasięgiemâ polskiej policji. W innym tweecie z kolei nasz bohater odpowiada na zarzut, że przyjechał na spotkanie w Szwajcarii pociągiem: âTak, ale to był mój własny pociągâ. O innych, dość kontrowersyjnych, wypowiedziach z tego konta nie będę już wspominał. W każdym razie wygląda to na robotę jakiegoś śmieszka internetowego i nie najlepiej świadczy o tych, którzy biorą to za pewnik. Rzecz jasna o tym, czy przelew rzeczywiście został wysłany, czy też nie, dowiemy się zapewne w poniedziałek (no, może zaraz po Nowym Roku), ale... 6. Ale, tak mówiąc szczerze, niespecjalnie wygląda mi na to, aby podmioty chcące przejąć Wisłę rzeczywiście dysponowały kapitałem takiego rzędu. Dość powiedzieć, że luksemburski fundusz Alelega podobno w swoich sprawozdaniach finansowych wykazywał sumy bilansowe niższe, niż polska kwota wolna od podatku (czyli ok. 8 tys. PLN). Ok, no to może kasę potencjalnie ma Noble Capital Partners...? Poszukałem (co nie było trudne) â potencjalnie jest lepiej, bowiem deklarowana suma aktywów tej firmy wynosi niecałe 340 tys. GBP, czyli ok. 1,5 mln PLN, ale to jednak nadal dość mało biorąc pod uwagę skalę transakcji. No, chyba, żeby założyć, że są to tylko tzw. third party, czyli międzynarodowe słupy będące przykrywką dla właściwych inwestorów â ale o tym za moment. 7. Wkrótce po podpisaniu umowy sprzedaży klubu, dotychczasowa prezes Wisły S.A. zrezygnowała z pełnienia tej funkcji. Kurtyna. Co więc mamy...? Na razie mamy rozp... â wróć - wielką niewiadomą dotyczącą samej transakcji + różne sensacyjne teorie serwowane przez media. Dwie najczęściej spotykane skomentuję poniżej. Teoria pierwsza (a raczej to, co z niej wynika): nowi nabywcy klubu to idioci Potencjalnym nabywcom klubu miało chodzić nie tyle o samą drużynę piłkarską, co głównie o atrakcyjne grunty będące rzekomo w posiadaniu Wisły S.A. Inwestorzy teoretycznie mogliby myśleć, że wraz z kupnem klubu piłkarskiego przejmą również te tereny, chociażby w oparciu o wypowiedź prezes Wisły S.A. z początku 2018 roku (wedle tej wypowiedzi Wisła miała swobodnie dysponować gruntami o wartości ponad 75 milionów PLN). Tyle, że tuż po podpisaniu umowy szybko okazało się, iż atrakcyjne grunty należą do TS Wisła (będącego posiadaczem pakietu akcji Wisły S.A.), a transakcja sprzedaży klubu piłkarskiego ich nie obejmuje. Szczerze mówiąc ciężko jest mi przyjąć wersję, w której ludzie dysponujący milionami najpierw podpisują umowę, a dopiero potem dowiadują się, że grunty jednak nie będą ich â to już byłaby akcja na poziomie gangu Olsena, naprawdę... Przecież to transakcja o wielomilionowej wartości, a nie sprzedaż starej Skody Fabii, więc sugerowanie, że kupujący w ogóle nie zajrzeli do umowy i nie zapoznali się z faktycznym stanem majątkowym klubu, zakrawa trochę na absurd. Teoria druga: próba wymigania się od odpowiedzialności za długi Niestety na ten moment nie znamy kluczowej okoliczności, czyli nie wiemy, jak w ogóle wygląda umowa. Teoretycznie może się bowiem okazać, że nawet w przypadku braku wpłaty wspomnianych 12 milionów klub tak czy inaczej przejdzie na własność nowych inwestorów, a pieniądze... Być może wcale się nie pojawią, lecz zostanie ogłoszona upadłość â jednak już przez nowych właścicieli. Co by to dało w tej konkretnej sytuacji? Na razie się nie wypowiem â jeżeli wypłyną nowe okoliczności, to zapewne pokuszę się o analizę wespół z prawnikami specjalizującymi się w tematach upadłościowych (nawet dla własnej ciekawości). Teoretycznie jednak taka próba znalezienia inwestora mogłaby być tzw. dupochronem dla zarządu mającego coś na sumieniu â mógłby się bronić podając argumenty typu âStaraliśmy się wyprowadzić klub na prostą, nawet znaleźliśmy ludzi, którzy w niego zainwestują, a że okazali się oszustami...â. Jednak to też nie byłoby proste do przeprowadzenia, a nie chcę spekulować w oparciu o szczątkowe (póki co) informacje. Operacja Matrioszka Zapoznając się z tą całą sytuacją, przypomniała mi się pewna akcja przeprowadzona przez Europol w 2016 roku. Nie było u nas zbyt głośno, a jedyne nieliczne wspominki pojawiły się chyba tylko dlatego, że w tle pojawił się ex-klub samego Jose Mourinho, a konkretnie UniĂŁo de Leiria. Tak więc Operacja Matrioszka trwała ponad rok i miała miejsce w Portugalii, choć tropy wiodły także do innych krajów europejskich. Chodziło o to, że osoby związane z ârosyjską grupą mafijnąâ wykorzystywały kluby piłkarskie do prania pieniędzy. Schemat działania wyglądał tak: 1. Przestępcy wyszukiwali kluby mające kłopoty finansowe, a następnie zyskiwali zaufanie działaczy dzięki darowiznom lub stosunkowo niedużym inwestycjom. 2. Kolejnym krokiem było kupno klubów za niewielkie pieniądze przez tzw. słupów, reprezentujących różnego rodzaju spółki offshore z rajów podatkowych, które umożliwiały ukrycie tożsamości rzeczywistych nabywców oraz pochodzenie kapitału. 3. Kiedy przestępcy weszli już w posiadanie klubu, mogli przystąpić do procederu prania pieniędzy oraz innych oszustw - działania były tutaj różne: - wciąganie na listę płac fikcyjnych graczy, którzy tak naprawdę nigdy w klubie nie grali - transgraniczne transfery graczy, którzy albo byli wyceniani zbyt wysoko, albo zbyt nisko - niejasne transakcje dotyczące praw do transmisji telewizyjnych - przewożenie dużych ilości gotówki z Rosji do Portugalii (oczywiście wbrew prawu) - obstawianie zakładów bukmacherskich oraz ustawianie wyników meczów - tworzenie struktur spółek offshore w sposób, który wzbudził podejrzenia służb - różne oszustwa podatkowe (klasyka) Zgodnie z tym, co podaje Europol, podejrzenia w tej sprawie wzbudził nadzwyczaj luksusowy styl życia przestępców, którzy korzystali z majątku formalnie zarejestrowanego na słupów będących właścicielami klubów. Nie wiem, na ile jest to prawda, ale bardzo możliwe, że ktoś związany z klubem zorientował się w procederze i po prostu doniósł odpowiednim władzom o swoich podejrzeniach. Zresztą, według funkcjonariuszy Europolu, piłka nożna ogólnie stanowi bardzo ciekawe pole do prania pieniędzy min. ze względu na sposób finansowania oparty w dużej mierze o sponsorów, jak i na model biznesowy związany z zarabianiem na transferach, gdzie w grę wchodzą niejednokrotnie potężne sumy, mogące być â w zależności od potrzeb â albo kosztem, albo przychodem. Krótkie podsumowanie Oczywiście nie twierdzę, że schemat z Operacji Matrioszka dzieje się właśnie w Wiśle Kraków i ktoś mający nieczyste intencje chce przejąć ten klub. Ba, mam wielką nadzieję, że jeden z najbardziej zasłużonych klubów piłkarskich w Polsce wyjdzie jednak na prostą i znajdzie poważnego inwestora, który zapewni mu bezpieczne funkcjonowanie i grę w najwyższej klasie rozgrywkowej. Jestem jednak zdania, że takie transakcje, jak sprzedaż dużych klubów piłkarskich, powinny być w szczególny sposób monitorowane i prześwietlane, aby znane marki sportowe nie dostawały się w ręce podejrzanych osób mogących je wykorzystywać do celów niezgodnych z prawem. Również nie wyobrażam sobie, aby umowa opiewająca na takie kwoty była podpisana bez przedstawienia jakichkolwiek wiarygodnych gwarancji bankowych ze strony nabywców â a jeśli takich dokumentów nie przedstawili, a mimo to umowę podpisano, to byłby to moim zdaniem ogromny skandal świadczący albo o niekompetencji zarządu, albo... No cóż, wiele się powinno wyjaśnić w ciągu najbliższych dni. #bialekolnierzykiTekst pochodzi z profilu: białe kołnierzyki na Facebooku.
Ostatnio edytowane przez heoij : 30.12.2018 o godz. 10:14.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|