The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.08.2018, 14:22
Fajnie, że ktoś wreszcie dodał dwa do dwóch, jeżeli chodzi o proweniencję PG. Tylko (tak myślę, chyba że macie lepszą teorię) to raczej nie ma wpływu na to, czy Wisła na tym interesie by skorzystała.

Myślę, że najpierw musimy sobie zadać pytanie, czy informacja o jego zainteresowaniu jest w ogóle prawdziwa. Potem, krytycznie spojrzeć na te strzępki informacji z mediów (znajomy p. Cupiała? Serio? A od kiedy to znajomych zatrudnia się w swoich przedsiębiorstwach?), zanim na ich podstawie uszyjemy jakąś narrację. Warto się zastanowić, po co komuś takiemu byłaby Wisła. Dla prestiżu? No, ale prestiż to jest wtedy, kiedy jest twoje i rządzisz, a nie sklecasz grupę biznesmenów, którzy sfinansują ci zakup i będą mieć do powiedzenia więcej od ciebie. Więc albo ma pieniądze, ale nie na cały klub, albo nic z tego nie rozumiem.

Myślę, że w tym przypadku nic nie będzie takie ewidentne, jak w przypadku JM czy JL-NB, więc siłą rzeczy ta narracja to będzie trochę zgadywanie. Ale skoro to będzie jeszcze jeden akcjonariusz, a nie - jak Wy to mówicie - inwestor, to jaki pożytek z niego będzie dla Wisły? Jak taki dobry w zarządzaniu i nagle pokochał Wisłę, a korzyścią ma być jego praca dla klubu (serio, ktoś w to wierzy?), to zróbmy go dyrektorem finansowym, nie trzeba mu od razu przekazywać klubu. Zapłaćmy mu nawet 50k miesięcznie, na pewno tak nami pozarządza, że raz dwa się zwróci.

Niewiele wiemy, niestety.

Głosy dopiero co zarejestrowanych użytkowników traktuję jako obejście bana albo dziennikarzy.

Co na ten temat uważa nesta? Jak zadowolony, to znaczy, że znowu coś podejrzanego. Jak kręci nosem, to może warto w to wejść!

Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post
dobrze czytasz , inny tylko kaliber kapelusza
Myślałem o tym, ale po co by temu facetowi był taki rozgłos?
Ostatnio edytowane przez czaro : 01.08.2018 o godz. 14:25.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 01.08.2018, 14:29
paralaksa napisał(a):Wyświetl post
Ktos chyba nie rozumie , ze inwestor wcale nie musi miec czystych intencji.
Niech wyprostuje dlugi, a nastepnie kosi hajs na transferach i prawach transmisyjnych - skorzysta na tym Wisla i Gricuk

Watpie by bylo go stac na przejecie calosci akcji klubu, wiec do TSu chyba macie zaufanie?

tego jeszcze nie grali , ustalamy konsensus że chłop pryzchodzi z nieczystymi intencjami , ale spoko , jakies głupki jak czerpach, wolfy, wiesniak itp czegoś tu nie rozumieją , w sumie w tym że ktoś chce przejąć/rozwalić/wykorzystać nasz klub , nie ma nic złego

tak chyba nie rozumiem...
Odpowiedz cytując
Snow
Ave Wisła!

Od: 09.2003

Stary 01.08.2018, 14:30
Cytat:
Co na ten temat uważa nesta? Jak zadowolony, to znaczy, że znowu coś podejrzanego. Jak kręci nosem, to może warto w to wejść!

A propos stadionu:

Cytat:
123 tysiące złotych brutto – tyle będzie płacić Wisła za wynajęcie stadionu na każdy mecz w obecnym sezonem. Taka kwota zapisana zostanie w nowej umowie, która w najbliższym czasie zostanie zawarta na rok – informuje portal lovekrakow.pl.
Wcześniej Wisła zawierała osobne umowy na trzy pierwsze spotkania w nowym sezonie – przeciwko Arce Gdynia, Miedzi Legnica i Górnikowi Zabrze. Za wynajem stadionu na każde z tych spotkań Wisła była/jest zobowiązana zapłacić 123 tysiące złotych na 48 godzin przed meczem.
Teraz umowa ma zostać zawarta do 30 czerwca przyszłego roku. Finansowe warunki wynajmu będą takie same jak dotychczas.
Dodatkowo Wisła podpisze drugą umowę na dzierżawę między innymi murawy, biur, magazynów czy skyboxów. Czynsz będzie wynosił 25 830 tysięcy złotych miesięcznie. Wisła będzie zobowiązania do regulowania do dziesiątego dnia każdego miesiąca.
Albo ja zle licze, albo biorac pod uwage mecze ligowe + ewentualne mecze w Pucharze Polski, zaplacimy w sumie wiecej niz wczesniej?
Odpowiedz cytując
paralaksa
Member

Od: 04.2018

Stary 01.08.2018, 14:38

tego jeszcze nie grali , ustalamy konsensus że chłop pryzchodzi z nieczystymi intencjami , ale spoko , jakies głupki jak czerpach, wolfy, wiesniak itp czegoś tu nie rozumieją , w sumie w tym że ktoś chce przejąć/rozwalić/wykorzystać nasz klub , nie ma nic złego

tak chyba nie rozumiem...
Jesli ktos chce przejac i wykorzystac, to przeciez nic zlego. Dokladnie taki jest cel kazdego potencjalnego inwestora. Czasy gdzie kluby pilkarskie byly kosztowna zabawka juz dawno minely. Teraz biznes sie robi na efektywnym zarzadzaniu. Przyklad Legii czy Lecha na rodzimym podworku.

Problem pojawia sie jedynie w sytuacji gdyby Gricuk chcial rozwalic klub. Jak na razie nic na to nie wskazuje. Pozyjemy (przyjda kolejne informacje) zobaczymy
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 01.08.2018, 14:41
dobra nie wykrecaj kota ogonem , tylko zdefiniuj raczej co masz na myśli pisząc że fajnie jak ma nieczyste intencje

bo przejcie biznesu żeby na nim zarobic imho nieczysta intencja nie jest
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 01.08.2018, 14:45
Snow napisał(a):Wyświetl post

A propos stadionu:

Albo ja zle licze, albo biorac pod uwage mecze ligowe + ewentualne mecze w Pucharze Polski, zaplacimy w sumie wiecej niz wczesniej?
Czy tamta kwota to nie była kwota netto?
I druga kwestia - nie wiemy czy mecze PP też będą w tej cenie.

Szkoda, że nie udało się tej kwoty o te 20-25% zbić, no ale najważniejsze, że mamy porozumienie.
Odpowiedz cytując
Grecu88
Junior Member

Od: 06.2018

Stary 01.08.2018, 14:45
Reserve napisał(a):Wyświetl post
Tak, tak. Myślę że dla kogoś z taką przeszłością marzeniem jest wejście do zarządu spółki która już nawet nie chyli się nad krawędzią upadku, tylko leci prosto w dół rozpaczliwie krzycząc żeby ktoś rzucił jej linę. Ja myślę że motywacyjny kontrakt, do tego poświadczenie o pracy w liderze branży, firmie z wieloletnim doświadczeniem a do tego w młodym, rozwijającym się zespole może go skusić.
liną dla Wisły jest skrajna oszczędność lub ktoś kto dokapitalizuje spółkę a nie gość który nie ma $ o czym inne osoby piszą w tym wątku./
Rozwiń jakie korzyści niesie za sobą sprzedaż (oddanie) części udziałów osobie bez kasy?
Może się mylę, albo byłbym przezorny przez ostatnie doświadczenia.
Odpowiedz cytując
paralaksa
Member

Stary 01.08.2018, 14:46
Na razie nawet nie wiadomo czy ta informacja jest prawdziwa / powazna i czy chodzi o przejecie klubu czy jedynie kilku % akcji .
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Stary 01.08.2018, 14:48
Snow napisał(a):Wyświetl post
Nie rozumiem. Przecież żartowałem, coś źle napisałem?

____

Tchnęło mnie. Gdyby ten facet wszedł w Wisłę to pod każdym wymienionym tu względem przypominałby obecnego właściciela Legii.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 01.08.2018, 15:00
PS zrobił aktualizację tematu o "inwestorach" i nie tylko.

https://www.przegladsportowy.pl/pilk...krakow/3cvxgp4
Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

K...wa 123.000 zł za mecz x minimum 18 meczy (liga 15 + runda dodatkowa minimum 3) daje nam 2 mln 214 tys zł brutto rocznie
Doliczając prawie 26 tys zł miesięcznie za pomieszczenia dodatkowe mamy 312 tys zł rocznie.
Czyli za stadion minimum mamy koszty w wysokości ponad 2,5 mln zł rocznie tj. o pół miliona rocznie mniej niż na dotychczasowych warunkach. Wystarczy jednak zajęcie miejsc 9-12 w rundzie zasadniczej a dochodzi 1 mecz, do tego kolejny 1 mecz w PP u siebie i zniżka zmniejsza się o połowę......
W dalszym ciągu płacimy za stadion więcej niż to faktycznie możliwe....

Ciekawe jakie "nowe" plany co do zagospodarowania stadionu przekaże Prezydent Miasta - wszak jego zastępczyni głośno to zapowiadała.......
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując
maaarcin
Moderator

Od: 11.2002

Grecu88 napisał(a):Wyświetl post
liną dla Wisły jest skrajna oszczędność lub ktoś kto dokapitalizuje spółkę a nie gość który nie ma $ o czym inne osoby piszą w tym wątku./
Rozwiń jakie korzyści niesie za sobą sprzedaż (oddanie) części udziałów osobie bez kasy?
Ale tak naprawdę to nikt nie wie, czy ma, czy nie ma. Osoby opierają się na jednym zdaniu z artykułu PS (tego samego PS, który dziś w tej kwestii powołuje się na inne doniesienia medialne).

Ja również nie wiem, czym on dysponuje, jakie ma zamiary, w czym może pomóc, w czym zaszkodzić. Nikt na razie takich informacji nie ma.

Oczywiście, że idealnie byłoby, gdyby nowy właściciel (nie mam tutaj na myśli konkretnie Gryciuka), wszedł do klubu, spłacił od ręki wszystkie długie i jeszcze dorzucał do budżetu kilka milionów rocznie. Ale takie czasy minęły, raczej bezpowrotnie i nie ma co się łudzić, że tak się stanie.
Odpowiedz cytując
GBO
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 01.08.2018, 15:01
Dla mnie to kolejna kontrolowana plotka obliczona na to, żeby kibice zajęli się czymś innym niż sytuacja w klubie.
Dziennikarze zarobią trochę na klikach, zarząd zyska trochę spokoju. Potem się powie że nie wyszło.

Moim zdaniem, dopóki sami nie wygrzebiemy się z długów, żaden inwestor tu nie wejdzie.

Chyba że na zasadzie:

- Za tydzień wchodzimy do Polski
- W Polsce nikt nie wie kim jesteśmy
- Spoko, jutro kupimy Wisłę a pojutrze wszyscy będą o nas mówić

Odpowiedz cytując
paralaksa
Member

Stary 01.08.2018, 15:07
Wg PS:

"Gricuk był już na piątkowym meczu Wisły z Miedzią (2:1), podczas którego po raz pierwszy spotkał się z władzami Wisły. - Poznałam go osobiście - potwierdza Sarapata. - Powiedział mi, że leży mu na sercu dobro Wisły Kraków oraz podkreślił, że byłoby dobrze, gdybyśmy wspólnie wymyślili coś, by Wisła zaczęła wracać na należne jej miejsce - dodaje"

Czyli tak jak myslalem. Nie interesuje go raczej przejecie calosci akcji, a zwykla inwestycja w klub
Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Stary 01.08.2018, 15:07
Poczekajmy do piątku i ewentualnej rozmowy z Prezes Sarapatą.

Chociaż jak sobie przypomnę, że w 2016 roku gdy graliśmy w 3 kolejce z Lechią Gdańsk TFK sprzedała klub hochsztaplerowi Meresińskiemu, a w sobotę 3 kolejka w lidze z Jagą na wyjeździe, to nie wróżę sukcesów...
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 01.08.2018, 15:13
i umknął wam tez dość istotny post Pero
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 01.08.2018, 15:23
Może byś tak zalinkował?
Odpowiedz cytując
Ronaldo
Member

Od: 03.2017

Stary 01.08.2018, 15:36
To może się udać (mam na myśli 2-3 inwestorów) Sprzedajemy każdemu po 10-15 % akcji,tak aby większościowcem był TS.Pieniądze przeznaczamy na spłatę długów.Nowy sezon zaczynamy bez długów,budujemy na spokojnie drużynę klasy Jagiellonii.Wtedy żaden z udziałowców nie musi wykładać kasy z własnej kieszeni,a z takim budżetem nie mając długów,możemy walczyć o pierwszą trójkę.
Odpowiedz cytując
regan
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 01.08.2018, 15:37
GBO napisał(a):Wyświetl post
Dla mnie to kolejna kontrolowana plotka obliczona na to, żeby kibice zajęli się czymś innym niż sytuacja w klubie.
Dokładnie. Ja to widzę tak: Misiek ukrywający się w Argentynie wyciąga z klubu pieniądze pochodzące z dragów, które wyprane przez SKWK miały iść na długi a bliski współpracownik Cupiała to zasłona dymna i temat zastępczy do ciemnych działań prezes Sarapaty powiązanej z półświatkiem ukrywającym się w Argentynie
Tylko Wisła!
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 01.08.2018, 15:51
ale Misiek nie jest w Argentynie wiec teoria padłae
E: ale misiek to taka zabawka czaro
Ostatnio edytowane przez szprotson : 01.08.2018 o godz. 18:04.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Stary 01.08.2018, 16:34
Żarty żartami, ale jak to przeczyta ktoś narwany i uzna Cię za świadka, to hyc leci wezwanko na komisariat celem złożenia zeznań.
Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Stary 01.08.2018, 16:50
Chodzi o post dotyczący umowy sprzedaży akcji TS- TFK ?
Chłop pisze tak jakby znał treść tej umowy - niechaj podzieli sie szczegółami, ale jak wiadomo ani TS nie zapłacił całej ceny sprzedaży, a jednocześnie TS ma nabyte od TFK wierzytelności wobec klubu. Dlatego twierdze, ze przejęcie nawet części akcji klubu bez wejścia z kapitałem jest nierealne
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 01.08.2018, 17:39
funkykoval napisał(a):Wyświetl post
Chodzi o post dotyczący umowy sprzedaży akcji TS- TFK ?
Chłop pisze tak jakby znał treść tej umowy - niechaj podzieli sie szczegółami, ale jak wiadomo ani TS nie zapłacił całej ceny sprzedaży, a jednocześnie TS ma nabyte od TFK wierzytelności wobec klubu. Dlatego twierdze, ze przejęcie nawet części akcji klubu bez wejścia z kapitałem jest nierealne

gdzie napisał że zna ?

Pero napisał(a):Wyświetl post
Jest jeszcze jednak kluczowa kwestia o której mało kto wspomina. Umowa sprzedaży Wisły pomiędzy TFK a TS zawiera bardzo wiele dziwnych punktów... Nie wiem czy dopuszcza ona sprzedaż 100% udziałów innemu podmiotowi (a juz raczej na pewno nie bez zgody TFK).
stwierdza tylko że były tam różne dziwne punkty ot choćby że jesli SA zostanie sprzedana do kiedyś tam , to 50% hajsu leci do TF

a zanim ktoś napisze że to nie aktualne bo tą datą był 30 czeerwca 2017 , niech sobie lepiej 2x razy przypomni przebieg jak i finał sprawy ze stechertem (mylnie imho interpretowanej jako próbe wyłudzenie informacji z TS)
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Stary 01.08.2018, 17:42
Przecież to jest zgadywanie.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 01.08.2018, 17:56
raczej indukcja
Odpowiedz cytując
obikenobi
Senior Member

Od: 02.2013

Stary 01.08.2018, 18:33
Macie tutaj 4 złote i wybierzcie sobie idealnego właściciela:
- kasiasty - 2zł
- łeb na karku - 2zł
- czyste intencje - 2zł

Nikt obdarowany wszystkimi tymi cechami tu nie przyjdzie. Koniec tematu.

P.S. Co do Gricuka to nie mam zdania, jeżeli TS go do Klubu dopuści, to znaczy że jednak jakiś pomysł jest, jeśli nie, to znaczy że nie ma po czym płakać. I nie sądzę, żeby to była jakaś kampania na odwrócenie uwagi od sytuacji Klubu.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 01.08.2018, 18:35
dlatego wybieram... TS !!!
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 01.08.2018, 19:44
To jednak zabawne ile radości może dać człowiekowi czytanie waszych interpretacji jednego zdania.

Abstrahując od tego, czy i w jakim zakresie jest to plotka, odwracanie uwagi czy rzeczywiste zainteresowanie Gricuka klubem, zwracam więc szanownym uwagę na fakt, że zdanie brzmiało:
nie posiada jednak majątku, umożliwiającego mu (1)samodzielne (2)kupno klubu i w tym celu (3)szuka (4)partnerów, którzy by mieliby mu w tym pomóc

Nijak ze zdania tego nie wynika, żeby Gricuk:
- nie posiadał kasy w ogóle,
- nie posiadał kasy na kupno części akcji,
- nie miał możliwości skombinowania kasy na kupno całości akcji,
- nie posiadał kasy wystarczającej na coroczne dokładanie do klubu kasy w ilości wystarczającej do sensownego funkcjonowania,
- nie posiadał możliwości stworzenia jakiegoś konsorcjum posiadającego kasę wystarczającą na coroczne dokładanie do klubu kasy jw.

Dla ułatwienia dodam, że Bragiel, o którego większość się dopomina, też nie ma majątku umożliwiającego mu na samodzielne kupno klubu, czego zresztą nigdy nie planował.

W ogóle, w obecnej sytuacji finansowej klubu wykładanie sporej kasy na wykupienie całego klubu wydaje się być bez sensu o tyle, że te pieniądze, które trzeba na to przeznaczyć, dużo bardziej potrzebne są w klubie, a nie w TS... Jeśli ktoś nie śpi na milionach i kwestia 10 w jedną, 10 w drugą stronę nie robi mu różnicy, to wchodzenie w wykup 100% akcji jest tak naprawdę marnotrawstwem.
Odpowiedz cytując
maaarcin
Moderator

Od: 11.2002

Stary 01.08.2018, 19:52
MaLk napisał(a):Wyświetl post
To jednak zabawne ile radości może dać człowiekowi czytanie waszych interpretacji jednego zdania.
Tym bardziej, że to zdanie jest jedynie przypuszczeniem. Wczoraj jeszcze tak pisali. Dziś piszą już tak: "W niektórych doniesieniach prasowych pojawiały się informacje, jakoby Gricuk, wraz z partnerami biznesowymi, bo sam nie posiada odpowiedniego majątku, był zainteresowany przejęciem większościowego pakietu akcji krakowskiego klubu oraz że do porozumienia jest już blisko. "

Teraz powołują się na innych, wczoraj to była ich informacja Wiedzą tyle co wszyscy, czyli nic nie wiedzą.
Ostatnio edytowane przez maaarcin : 01.08.2018 o godz. 19:58.
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 01.08.2018, 19:58
Widać,że co niektórych sytuacja z Niemcami niczego nie nauczyła radziłbym stąpać twardo po ziemi bo jak się nagle rozmyśli? znowu będzie płacz na forum
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów