The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
syryls
Senior Member

Od: 10.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.11.2013, 16:19
Na razie to nie wiadomo na jakiej pozycji go ustawiać, nie dojrzał jeszcze piłkarsko, 2-3 latka i spokojnie stanie się jednym z lepszych polskich piłkarzy
.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 17.11.2013, 19:13
crux.a napisał(a):Wyświetl post
Mam wrażenie, że Smuda posadził go na ławce także po to, żeby tu został.
To widać nie oglądałeś meczy z jego udziałem.
Nie gra ponieważ jest słabszy od Burligi, co szczególnie dobrze uwidocznił mecz z Zawiszą, gdzie był makabrycznie objeżdżany.

Brakuje mu jeszcze trochę do średniego poziomu ekstraklasowego. Wiele jeszcze pracy przed nim, zanim będzie mógł na poważnie myśleć o grze w Bundeslidze.

To jest materiał na dobrego piłkarza, ale jeszcze nie piłkarz.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 17.11.2013 o godz. 19:19.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
TOMEK 11
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 17.11.2013, 19:22
wolfy napisał(a):Wyświetl post
To widać nie oglądałeś meczy z jego udziałem.
Nie gra ponieważ jest słabszy od Burligi, co szczególnie dobrze uwidocznił mecz z Zawiszą, gdzie był makabrycznie objeżdżany.

Brakuje mu jeszcze trochę do średniego poziomu ekstraklasowego. Wiele jeszcze pracy przed nim, zanim będzie mógł na poważnie myśleć o grze w Bundeslidze.

To jest materiał na dobrego piłkarza, ale jeszcze nie piłkarz.
da się w ogóle być słabszym od Burligi?
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 17.11.2013, 19:29
TOMEK 11 napisał(a):Wyświetl post
da się w ogóle być słabszym od Burligi?
Bardzo zabawne.

Burliga to średni poziom ligowy. Fakt, że stał się obiektem drwin niektórych kibiców bierze się raczej z ogólnej frustracji niż z rzeczywistych umiejętności (bądź ich braku).

W żadnym dotychczasowym meczu w obronie nie zagrał tak słabo jak Stolarski z Zawiszą. Nic dziwnego, że posadził go na ławce (bo to Paweł zaczynał sezon w pierwszym składzie).

Ujmując rzecz klarowniej - w tym sezonie Stolarski nie dał żadnych argumentów osobom twierdzącym, że nie gra z powodów pozasportowych. Tak jak napisałem - może być z niego całkiem sensowny piłkarz, ale jeszcze nim nie jest. Tyle, że ma jeszcze na to czas.

IMHO najzdrowiej dla niego byłoby jednak najpierw zagrać trochę meczy w ekstraklasie, a dopiero później myśleć o zagranicy. Teraz raczej przepadnie.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 17.11.2013 o godz. 19:34.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
piotek
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 17.11.2013, 19:41
Jak dla mnie na skrzydle prezentował się o wiele ciekawiej niż Mały. Fajna szybkość, chcoiaż miałem wrażenie, ze nie do konca ufają mu na boisku. Czasem woleli podac w tył do Stjepy niż niekrytego Stolara. Obserwacje z Górnika.
Odpowiedz cytując
TOMEK 11
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 17.11.2013, 20:16
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Bardzo zabawne.

Burliga to średni poziom ligowy. Fakt, że stał się obiektem drwin niektórych kibiców bierze się raczej z ogólnej frustracji niż z rzeczywistych umiejętności (bądź ich braku).

W żadnym dotychczasowym meczu w obronie nie zagrał tak słabo jak Stolarski z Zawiszą. Nic dziwnego, że posadził go na ławce (bo to Paweł zaczynał sezon w pierwszym składzie).

Ujmując rzecz klarowniej - w tym sezonie Stolarski nie dał żadnych argumentów osobom twierdzącym, że nie gra z powodów pozasportowych. Tak jak napisałem - może być z niego całkiem sensowny piłkarz, ale jeszcze nim nie jest. Tyle, że ma jeszcze na to czas.

IMHO najzdrowiej dla niego byłoby jednak najpierw zagrać trochę meczy w ekstraklasie, a dopiero później myśleć o zagranicy. Teraz raczej przepadnie.
Burliga nie ma nic, Alvarez go wciągał dupą, Singlar go wciągał dupą, obawiam się, że nawet Cikos mógłby; a co do Stolarskiego to słyszałem trochę inną wersję, a mianowicie, że po prostu nie wytrzymał przygotowań Franka czemu się z resztą nie dziwie, pykał po juniorach i MEsach, a tu bum dyzma, dodatkowo na potwierdzenia można przytoczyć skurcze z Zabrza w 67 minucie i zmianę, a po zmianie to już każdy wie co było, wszedł za niego Małecki, Wisła w niby ataku Łukasz 'Philip Lahm' Burliga robi kiwkę, strata-kontra-brama i jest po robocie
Odpowiedz cytując
syryls
Senior Member

Stary 17.11.2013, 20:45
16 letni Stolarski dawał radę u Kulawika to i powinien teraz, w tym sęk że na jego formę składa się wiele czynników(brak gry, kontrakt, nauka) Wolfy puszczasz farmazony
.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 17.11.2013, 21:40
syryls napisał(a):Wyświetl post
16 letni Stolarski dawał radę u Kulawika (...)
Co to znaczy "dawał radę"? Nie grał niczego wielkiego, a we wszechobecnej nędzy trochę na silę zrobiono z niego bohatera. Widzę tu strasznie dużo "chciejstwa", a znacznie mniej namacalnych faktów.

Obejrzałem chyba większość występów Stolarskiego za Kulawika. Nic wielkiego nie pokazał, nic nie zawalił, z racji wieku i bycia wychowankiem trochę napompowano balon. Historia jakich wiele. Wiele też pracy przed nim.

TOMEK 11 - Burliga też pykał po juniorach, MES-ach itp, strzelał sporo goli. Podobnie jak Leszczak, Mączyński i tona innych kandydatów na piłkarzy. Przeskok do piłki seniorskiej jest jednak bardzo trudny i większości się po prostu nie udaje, bez względu na to kto jest akurat trenerem. Lista piłkarzy U-17, U-19 i U-21 którzy gdzieś w międzyczasie giną daje do myślenia. Jednym brakuje umiejętności, innym głowy, jeszcze innym przytrafia się kontuzja.

Na chwilę obecną Burliga jest lepszy, jedna strata na pozycji pomocnika niczego w tej kwestii nie zmienia. Stolarski miał kilka okazji do wykazania się, zagrał poprawnie w ilu? Jednym, dwóch meczach? W żadnym jako prawy obrońca.

Bardzo chciałbym, żeby Stolarski został na Reymonta, bo ma potencjał. Czy go zrealizuje, to już zupełnie inna historia, więc na razie nie przesadzajmy.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 17.11.2013 o godz. 21:48.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
jaro1985r
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 17.11.2013, 21:53
syryls napisał(a):Wyświetl post
16 letni Stolarski dawał radę u Kulawika to i powinien teraz, w tym sęk że na jego formę składa się wiele czynników(brak gry, kontrakt, nauka) Wolfy puszczasz farmazony
Stolarski nie pokazał na chwilę obecną nic wielkiego, na siłę zaczyna się pisać o jego wielkim talencie. W tym sezonie pamiętam jego jeden występ w Kielcach i to jak nim wozili tamtejsi kopacze, gdyby nie Głowa ,który tego dnia grał za 3 to nie skończyło by się na straconych "tylko" 2 golach. Ma propozycje z zagranicy? Ale do czego, jak, po co ? Nie przebił się nawet w ciągle słabo kadrowej Wiśle. Wiem ,wiem jest młody,perspektywiczny...iluż takich już u nas było
Odpowiedz cytując
Karamazow
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 17.11.2013, 22:13
jaro1985r napisał(a):Wyświetl post
Stolarski nie pokazał na chwilę obecną nic wielkiego, na siłę zaczyna się pisać o jego wielkim talencie. W tym sezonie pamiętam jego jeden występ w Kielcach i to jak nim wozili tamtejsi kopacze, gdyby nie Głowa ,który tego dnia grał za 3 to nie skończyło by się na straconych "tylko" 2 golach. Ma propozycje z zagranicy? Ale do czego, jak, po co ? Nie przebił się nawet w ciągle słabo kadrowej Wiśle. Wiem ,wiem jest młody,perspektywiczny...iluż takich już u nas było
Ja pamiętam tamten mecz zupełnie inaczej, o ile po stronie Stolarskiego był względny spokój to na stronie Bunozy Korona robiła co chciała.
...And Justice For All
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 18.11.2013, 01:07
Karamazow napisał(a):Wyświetl post
Ja pamiętam tamten mecz zupełnie inaczej, o ile po stronie Stolarskiego był względny spokój to na stronie Bunozy Korona robiła co chciała.
A ja go pamiętam jeszcze inaczej - że oba boki obrony były dziurawe i tylko dzięki Głowie i kupie szczęścia skończyło się jak się skończyło. Ogólnie - gra obronna nie była w tym meczu naszym atutem, Korona miała masę sytuacji.

Bunoza grał wtedy na Golańskiego, który jest najlepszym ofensywnym zawodnikiem Korony (i jednym z lepiej dośrodkowujących w lidze zawodników), więc może dlatego odniosłeś takie wrażenie, ale o ile kojarzę, to Sobolewski tez sobie wjeżdżał w nasze pole karne jak chciał.

No i Burliga miał w tym meczu wejście smoka
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 18.11.2013, 10:54
Wolfy ma rację.

Może niektorzy nie pamiętają jak na początku swojej kariery grał u nas Kuzera. Był w podobnym wieku jak Stolarski. I naprawdę(cytuję): "wciągał Stolarskiego dupą". A widział ktoś teraz jak gra Kuzera? no właśnie. Niech to będzie przestrogą. Wiadomo, że miał wiele porblemów pozoasportowych i nie równo pod sufitem, ale jednak taki zjazd jest dla mnie szokiem.

A co do Burligi, jest to typowy ligowiec, który jednak czasem błyśnie jakimś zagraniem, wykazującym jego wyższą niż średnia ligowa inteligencję boiskową. Jakieś dobre wyprowadzenie piłki, niezłe rozegranie.
Czasami jednak przydarzają mu się proste błędy, zupełnie niewytłumaczalne. Ale nie odbiega w tym względzie od połowy ligowców. Jego atutem jest też niezła motoryka i zaangażowanie, agresja.
Dla mnie jest nadal lepszy od Stolarskiego. Oczywiście patrząc na wiek obu, Stolar może być naprawdę zawodnikiem 2 klasy lepszym, ale na razie nie jest.
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
St Yabol
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2010

Stary 18.11.2013, 12:34
http://wislakrakow.com/www/showartic...rticleid=28467 żeby tylko ta kara nie spowodowała jakiegoś buntu na dłuższą met...
Odpowiedz cytując
BlurgH
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 18.11.2013, 12:57
St Yabol napisał(a):Wyświetl post
http://wislakrakow.com/www/showartic...rticleid=28467 żeby tylko ta kara nie spowodowała jakiegoś buntu na dłuższą met...
Bunt miałby swoje złe i dobre strony.
Złe - odbiłoby się to na wynikach i atmosferze w klubie
Dobre - paru przepłacanych grajków można by było wypier...ić dyscyplinarnie bez płacenia im reszty kontraktów/wysłać do klubu Kokosa - niech ganiają po schodach w szkieletorze

Osobiście jestem zdania, że premia za wygrane mecze, nic za remis, za porażkę piłkarze płacą z kontraktów.
I nie wierzę, że nie znalazłoby się 19 ambitnych, którzy graliby na poziomie naszej Ekstak(l)asy - nawet gdyby trzeba ich było szukać na Syberii/w Tybecie/Oceanii ( niepotrzebne skreślić )
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 18.11.2013, 13:42
Jeżeli są podstawy, aby sądzić, że piłkarze olali ten mecz, to kara finansowa jest jak najbardziej słuszna.
Jak jacyś zawodnicy mają zamiar się buntować, to droga wolna...
Odpowiedz cytując
fanfan
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 18.11.2013, 15:09
Nie wiem czy kara po tym ostatnim sparingu byłaby słuszna zwłaszcza ,że nasza drużyna gra naprawdę dobrą rundę pod względem punktowym i 3 miejsce które obecnie zajmujemy każdy przed sezonem brałby w ciemno a wszyscy wiemy jakie były zapowiedzi : o utrzymanie walczymy ,itp. Oczywiście piłkarze nie powinni lekceważyć sparingu ale czy zlekceważyli ? Nie możemy mieć pewności , w dodatku nie zagraliśmy w najmocniejszym składzie , wszyscy wiemy że nie mamy równorzędnych zmienników , dodatkowo Słowacka drużyna była u siebie co dodatkowo dodało jej gazu . Wynik 5 :0 to krótko mówiąc blamaż ale biorąc pod uwagę wszystkie okoliczności od razu trzeba karać ? To idąc tym tokiem myślenia naszym piłkarzom należały się premie za sparing z Wolfsburgiem . Czyż nie ? Wg mnie kary są niepotrzebne zwłaszcza ,że część piłkarzy z tych którzy zagrali w tym sparingu są po prostu słabi , nie będę wymieniał którzy ale chyba wszyscy zainteresowani mniej więcej wiedzą o kim mówię .
Odpowiedz cytując
Blaszczu16
Koneser

Od: 07.2009

Stary 18.11.2013, 15:24
To jak karę im dają za głupi sparing, to czemu wcześniej premii im nie dali za wygraną z Wilkami w równie "ważnym" spotkaniu. Głupota. Nie zdziwię się jak się w....ią..
Odpowiedz cytując
Bartosz
JLB

Od: 01.2006

Stary 18.11.2013, 15:26
Blaszczu16 napisał(a):Wyświetl post
To jak karę im dają za głupi sparing, to czemu wcześniej premii im nie dali za wygraną z Wilkami w równie "ważnym" spotkaniu. Głupota. Nie zdziwię się jak się w....ią..
Ewentualna kara nie będzie za porażkę tylko za olewanie swoich obowiązków.
Malvivente napisał(a):Wyświetl post
Nie bądź gejem, rzuć na spreje!
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 18.11.2013, 15:58
Bartosz napisał(a):Wyświetl post
Ewentualna kara nie będzie za porażkę tylko za olewanie swoich obowiązków.
Zastanowiłbym się dlaczego ktoś sięga do instrumentu pt 'kara po przegranym spotkaniu'. Albo 'góra' nadal ma gorącą głowę albo też wciąż jest 'małpi gaj' i wybieranie spotkań ważnych i tych w których można przejść obok meczu.

IMO Niech Smuda z Bednarzem zrobią jak uważają.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
Odpowiedz cytując
El'kabat
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 18.11.2013, 21:05
Nie widzieliśmy meczu to sobie mozna co najwyżej pogdybać.
Franz ich ma na co dzień i co jak co,ale starego lisa nie oszukasz. Momentalnie wychwycił pewnie,że się ewidentnie opierdalają i w chuja lecą ,dwa,trzy razy wydarł ryja ale ile razy można się kopać z nimi.
Niech robia swoję,walczą i starają się przez 90 minut,bo za to im płacą w skali zarobków w Polsce horendalne pieniądze. Jak któryś się weźmie za kategoryzowanie spotkań-kopa w dupę i do widzenia.
Ostatnio edytowane przez El'kabat : 18.11.2013 o godz. 21:08.
GENERALNIE TO WIADOMO CO
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 18.11.2013, 21:30
Jeżeli piłkarze po udanych szesnastu kolejkach sezonu 2013/2014 pod względem tabeli, bo do gry można mieć sporo zastrzeżeń, z tym, że przy obecnym potencjale nie można mieć wygórowanych oczekiwań (poza spokojnym awansem do górnej ósemki) zaczynają odpuszczać, to należy reagować już na początku.

Nie można popełnić błędu jaki popełniono za czasów ery holenderskiej, kiedy na początku nie reagowano, że kilku piłkarzy zarabiających bardzo duże pieniądze zaczęło nie przykładać się do wykonywanych obowiązków (prym wiedli: Jaliens, Lamey, Iliev, Nunez, z czasem też Genkow, a nawet Melikson) i spowodowało to dwa nieudane sezony oraz bardzo duże straty finansowe wynikające z tego, np. że będąc na dwunastym miejscu po rundzie jesiennej sezonu 2012/2013 i nie grając w europejskich pucharach nie było możliwości utrzymywać sporej gromadki piłkarzy, którzy mieli pensje zachodnie, a grali na poziomie biedaków z naszej ligi, gdzie o takich pensjach mogli tylko pomarzyć.
Odpowiedz cytując
QBAS
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 18.11.2013, 22:42
Nie chodzi o wynik, który swoją drogą jest karygodny. Kto by w tym składzie nie grał (testowani gracze, bez Brożka, Bunozy etc.). Jeśli ta informacja jest prawdziwa to widocznie są jakieś dowody na "odpuszczenie", "nie przyłożenie się do tego sparingu". A skoro tak, to jak najszybciej trzeba reagować. Jak pisał kolega KOALIK, uczmy się na błędach i reagujmy zawczasu.

Oczywiście z wysokością kary (lub jej innymi konsekwencjami) nie ma co od razu mierzyć super wysoko. Ważny jest sygnał idący po tej reprymendzie - parafrazując naszą ministrę -> idziemy po was, chciałem napisać "patrzymy na Was"
Odpowiedz cytując
4karol4
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 19.11.2013, 13:48
Moim zdaniem nie ma co robić tyle szumu o mecz towarzyski.. Lepiej dostać baty w takim meczu( pod warunkiem , ze zmobilizuje to piłkarzy) niż w ligowym. Pamiętam jak Smuda pierwszy raz prowadził Wisłę, dostawaliśmy równo w sparingach przedsezonowych. Min. z 2-ligową Ceramiką 2-5. A potem wygraliśmy ligę w cuglach. Nie wyciągałbym daleko idących wniosków po meczu towarzyskim, w którym nawet nie graliśmy pierwszym składem.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 19.11.2013, 14:26
Ten mecz pokazał, że nie mamy za grosz ambicji. Nic więcej. Przegrać 5:0 to wstyd niezależnie od okoliczności. Mógłbym się pokusić o przyczyny takiego stanu rzeczy, ale nie chcę denerwować moderatorów "teoriami spiskowymi"
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
ociec Ciemka
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 19.11.2013, 19:50
Od teorii spiskowej gorsza jest tylko praktyka spiskowa
Panie, co wszystko wiedzą, w skrócie wszystkowiedźmy..
Odpowiedz cytując
huberix
Senior Member

Od: 02.2013

Stary 20.11.2013, 16:18
Bardzo dobrze, że wyciągamy wnioski tzn. kary finansowe. Niech piłkarze wiedzą za co biorą kase. Franiu po tym meczu na treningu im na pewno pokazał co znaczy nie przykładanie się do obowiązków .
Odpowiedz cytując
Karamazow
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 20.11.2013, 19:35
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Ten mecz pokazał, że nie mamy za grosz ambicji. Nic więcej. Przegrać 5:0 to wstyd niezależnie od okoliczności. Mógłbym się pokusić o przyczyny takiego stanu rzeczy, ale nie chcę denerwować moderatorów "teoriami spiskowymi"
Pewnie sędzia nas skręcił.
...And Justice For All
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 20.11.2013, 20:24
KOALIK napisał(a):Wyświetl post
Jeżeli piłkarze po udanych szesnastu kolejkach sezonu 2013/2014 pod względem tabeli, bo do gry można mieć sporo zastrzeżeń, z tym, że przy obecnym potencjale nie można mieć wygórowanych oczekiwań (poza spokojnym awansem do górnej ósemki) zaczynają odpuszczać, to należy reagować już na początku.

Nie można popełnić błędu jaki popełniono za czasów ery holenderskiej, kiedy na początku nie reagowano, że kilku piłkarzy zarabiających bardzo duże pieniądze zaczęło nie przykładać się do wykonywanych obowiązków (prym wiedli: Jaliens, Lamey, Iliev, Nunez, z czasem też Genkow, a nawet Melikson) i spowodowało to dwa nieudane sezony oraz bardzo duże straty finansowe wynikające z tego, np. że będąc na dwunastym miejscu po rundzie jesiennej sezonu 2012/2013 i nie grając w europejskich pucharach nie było możliwości utrzymywać sporej gromadki piłkarzy, którzy mieli pensje zachodnie, a grali na poziomie biedaków z naszej ligi, gdzie o takich pensjach mogli tylko pomarzyć.
A nie było tak, że ci panowie mieli umowy na bardzo fajne pieniądze, których im nie płacono?
Ja myślę, że naszych zatkało w Popradzie - górskie powietrze, wysokość n.p.m. itp. dlatego kary byłyby niezasłużone..
Ostatnio edytowane przez arti : 20.11.2013 o godz. 20:39.
Odpowiedz cytując
syryls
Senior Member

Stary 21.11.2013, 18:28
Franz c.d.:"Chrapek nazajutrz po meczu U-21 miał prawo do odnowy,ale chciał i wyszedł trenować na 100 proc.". Taka ciekawostka
.
Odpowiedz cytując
kasia09
Junior Member

Od: 01.2011

Stary 21.11.2013, 21:11
co do Chrapka, widuje go ktoś gdzieś ? w jakich okolicach się kręci ?
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów