The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
SLV
Member

Od: 08.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.06.2013, 17:44
W rundzie 4 łatwo nie będzie

Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Od: 07.2006

Stary 17.07.2013, 20:59
Z taką grą Nowa Legia skończy przygodę z Ligą Mistrzów na następnej rundzie.
Odpowiedz cytując
grzesiek632
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 17.07.2013, 21:11
Maciuś napisał(a):Wyświetl post
Z taką grą Nowa Legia skończy przygodę z Ligą Mistrzów na następnej rundzie.
Fakt, pierwsza połowa meczu zapowiadała Vetrę Wilno
Ale nie wyrokował bym rychłego zakończenia przygody z pucharami Legii, na podstawie tego meczu.
My też dwa lata temu w meczu ze Skonto Ryga nie błyszczeliśmy a udało nam się zostać w pucharach aż do lutego następnego roku.

Na jutro obstawiam zwycięstwo Śląska, remis Amiki, i porażkę Piasta.
"Wisła to nasz nałóg, to nasza heroina
i gdyby nie ONA - świat mógłby się zatrzymać.."

Odpowiedz cytując
gypsy
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 17.07.2013, 21:21
To dopiero początek sezonu, początki bywają ciężkie, choć sądziłam, że TNS nie sprawi aż takich problemów Legii. Pierwsza połowa zdecydowanie nakorzyść Wyspiarzy.
Myślę, że w drugiej rundzie Legia będzie się już lepiej prezentować, myślę, że odpadnie dopiero w trzeciej rundzie eliminacyjnej, co i tak będzie sukcesem hehe
Dla warszawiaków ważne, że strzelili trzy bramy na wyjeździe i praktycznie awans mają już w kieszeni.

Jutro się okaże, jak sobie poradzi reszta. Najciężej chyba będzie miał Piast, WKS raczej powinien sobie poradzić.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 17.07.2013, 21:36
Legia jest już w III rundzie, a to czy przejdzie do IV zależy przede wszystkim od losowania - na Elfsborg czy Maccabi są chyba za krótcy (szczególnie patrząc na ich defensywę), a Sheriff, Maribor, Ekranas, czy HJK (wszystkie te ekipy słabo wyglądają na starcie kwalifikacji) w nieco lepszej formie powinni spokojnie przejść i awansować do LE.

Stawiam, że Śląsk z "bulem", ale Rudar przejdzie, Piast poleci już w Azerbejdżanie (mimo, że podoba mi się funkcjonowanie tego klubu), nie zdziwię się, jak popłynie również Lech, bo tradycja wtop przez kogoś podtrzymana po prostu być musi, a mają trochę kłopotów kadrowych, natomiast słabe wyniki innych fińskich klubów tylko pobudzą tą całą Honkę.
Odpowiedz cytując
qqq_b
Banita

Od: 07.2011

Stary 17.07.2013, 22:07
I połowa - dramat. II połowa - całkiem dobrze to wyglądało. W III rundzie dużo zależeć będzie od rywala. Kosecki, Kuciak i Wawrzyniak ot po prostu parodia. Ława i to natychmiast!
Odpowiedz cytując
Baala
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 18.07.2013, 07:59
Pierwsza połowa dramat, ale jak lekko przycisneli to bez problemu strzelili te trzy gole także na podstawie tego meczu bym nie wyciągał wniosków.

Z dzisiejszych meczy to Śląsk i Lech powinny wygrać. Piast to dla mnie wielka nie wiadoma, a teren trudny. Przy dobrym dniu obstawiam dwa zwycięstwa i bramkowy remis Piasta.
Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Stary 18.07.2013, 08:04
Wawrzyniak został niedawno okrzyknięty najlepszym lewym obrońcą w lidze a wystarczyło jednak żeby Nowa Legia zagrała z kimś silniejszym niż Bełchatów i koleś narobił w portki, jakim cudem on w ogóle gra w kadrze?!!!
Odpowiedz cytując
Darii
Junior Member

Od: 05.2011

Stary 18.07.2013, 08:45
Wawrzyniak został niedawno okrzyknięty najlepszym lewym obrońcą w lidze a wystarczyło jednak żeby Nowa Legia zagrała z kimś silniejszym niż Bełchatów i koleś narobił w portki, jakim cudem on w ogóle gra w kadrze?!!!
Wiesz, tylko to nie wina Wawrzyniaka a jednak całej ligi. Taka smutna prawda. W Legii chyba już ze 3 obrońców kupowali by wzmocnić konkurencję na lewej flance. Jak widać bez należytego skutku.
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 18.07.2013, 09:21
Wymień lepszego lewego obrońce.

Awans do III rundy. Oby i ją przejść i mamy LE
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Stary 18.07.2013, 18:43
Powiem szczerze że Amikorz ładnie gra.
Odpowiedz cytując
skttrbrain
Senior Member

Stary 18.07.2013, 19:26
Skutecznie może, ale czy ładnie? Nie mamy lewego skrzydła i grac musi parodysta Ubiparip. Zobaczymy co dalej będzie. Plus taki, że jak się wszyscy wyleczą, to dość szeroką kadrę mamy.
Odpowiedz cytując
qqq_b
Banita

Stary 18.07.2013, 20:00
Piast to nieporozumienie....
Odpowiedz cytując
buczo1985
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 18.07.2013, 20:33
Dość taki nawet ten start
U siebie to i Piast może jeszcze osiągnie korzystny wynik.
Także mecze wyjazdowe na +
What's new?

Odpowiedz cytując
Clanowy
Member

Od: 05.2004

Stary 18.07.2013, 20:49
Karabach - Piast (piłkarsko ale z perspektywy trybun)

Piast nie wyglądał najgorzej. Azerowie przycisnęli na początku i gdyby wcisnęli bramkę to pewnie skończyłoby się fatalnie ale jakoś napór przetrzymali i potem już było lepiej. Oczywiście do jakiejś 60 minuty kiedyż to zaczęły oddychać rękawami. Najśmieszniejsze były przerwy na pojenie... Cała drużyna Piasta wręcz rzucała się do wodopoju a Azerowie spokojnie sobie popijali lub jak niektórzy w ogóle temat olewali.

Gdzieś od 75 minuty było widać, że bramka dla Karabachu to kwestia czasu. No i stało się. Szkoda punktów do rankingu.

Karabach - Piast (kibicowsko)

Akurat los mnie rzucił na Azerską ziemię wie nie zastanawiałem się długo czy pójść na Tofiq Bayramov Stadionu. Zwłaszcza, że grała polska drużyna.

Pierwsza rzecz jaka rzuca się w oczy to ogromna ilość "niebieskich beretów" czyli wewnętrznych sił wojskowych Azerbejdżanu, którzy to są dosłownie wszędzie. Towarzyszą im "grube miśki" z regularnej policji, którzy pilnują żeby nikt nie siedział na schodach (jak ja).

Bilety po 4 złote (w kasie) lub na czarnym rynku VIP z pełną wyżerką i napitkiem po 20 zł (cena na bilecie 80 zł. Jak się okazało Fan Club dostaje pulę VIPowskich biletów i potem pod stadionem nimi handlują.

Jak już zasiadłem na czystym krzesełku to po 5 minutach pojawił się wąsaty z synem, czy może się przysiąść. No więc oczywiście widząc po mojej lewej i prawej wolne miejsca wskazałem mu szerokim gestem rąk, że nie ma problemu. Na to Mr Farid wyjął bilet i daje do zrozumienia, że siedzę na jego miejscu. Od razu mi się przypomnieli kiełbasiani kibice Barcelony na R22.

Przez cały mecz nie pokazywałem jakichś specjalnych emocji ale w końcu Mr Farid zapytał po rosyjsku czy jestem z "Polszy". Potwierdziłem i westchnął machając ręką. Spodziewałem się jakiejś akcji ale wszyscy naokoło zbyt zajęci byli wsuwaniem słonecznika. NB po każdym meczy odkurzacze/miotły maja dużo roboty.

Jedno na pewno zapamiętam. Ich młyn to jakieś 100-200 osób. Gdyby nasz młyn w ilości 4,000 (tyle ma chyba D) miał taką "......ę" w oczach to nie było by na nas bata.

PS: Wczoraj byłem na meczy Neftchi z jakąś albańską drużyną i nie ma porównania. Neftchi to jak CWKS. Hmmm gorzej... Legię w stolicy kochają. W Baku, na meczu Karabachu chociaż to nie jest drużyna z Baku było na oko ze 3x tyle luda co wczoraj na LM.

A taksówkarz mi tłumaczył, że dużo pieniędzy poszło u bukmacherów na Neftchi. Ich kopacze widocznie zwęszyli interes.
Odpowiedz cytując
dulli78
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 18.07.2013, 21:39
Walijczycy dobrze przygotowali się do meczu i rozszyfrowali Warzywniaka, korzystając z głosu tego oto anonimowego szefa banku informacji pewnej polskiej drużyny:

http://www.youtube.com/watch?v=cc_Ld6WEI8Q
"Czuć się w klubie swoim, jak w domu ojczystym, oddychać pełną piersią, podkreślać na każdym kroku swój czysto-narodowy, a w czasach zaborczych także niepodległościowy charakter"

Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 18.07.2013, 21:54
Widać, że wcześniejszy start sezonu i krótsza przerwa między-sezonowa daje efekt, Lech, Legia i Śląsk rozbiły w proch rywali, a skazany na pożarcie Piast osiągnął wynik dający jakieś szanse na bardzo ciężkim terenie, jako absolutny debiutant i drużyna raczej bez jakiegokolwiek potencjału na granie w Europie - jak przejdą bogatszy, dużo bardziej doświadczony, dobry technicznie Karabach to naprawdę trzeba będzie im szczerze pogratulować. Dwaj Brazylijczycy z drużyny Azerów w naszej lidze byliby absolutnymi gwiazdami.

Rzadka sytuacja w wykonaniu polskich ekip, już po pierwszych meczach trzy ekipy mają awans, jedna z nich już jest pewna gry w IV rundzie LE, do rankingu krajowego wpadło już 0.750 pkt - powtórzyć wyniki w rewanżach (tym razem trzy mecze u siebie i jeden wyjazdowy) i po pierwszej rundzie będzie przyzwoity wynik 1.500 pkt, co już teraz byłoby wynikiem nie tak dalekim od tego całościowego ze słabego, poprzedniego sezonu...a to dopiero pierwsza runda.

Trzeba przyznać, że póki co Śląsk trafił z transferami w sedno, takiego gościa jak Paixao bardzo im brakowało, można powiedzieć, że jest to wręcz tlen dla wykorzystania możliwości Soboty czy Mili. Szkoda, że z tym Solorzem mają problemy, bo przy stabilności finansowej byłby z nich bardzo solidny numer trzy na puchary dla Polski, a w przyszłości może i nawet numer jeden, czemu nie. Zakładając transfer przynajmniej jednego środkowego obrońcy odpowiedniej klasy to już teraz ich pierwsza jedenastka dorównuje Lechowi i Legii, problemem w walce o mistrzostwo może być szerokość kadry. Tutaj widać trochę brak szkolenia młodzieży na poziomie drużyn z Poznania i Warszawy, które to szkolenie mogłoby owy problem w zupełności rozwiązać.
Odpowiedz cytując
Chrisman
Senior Member

Od: 03.2010

Stary 18.07.2013, 22:05
Bach Bach Karabach
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 19.07.2013, 08:35
Potencjalni rywale Legii Warszawa w III rundzie eliminacji Ligi Mistrzow

Sheriff Tiraspol (Mołdawia) / FK Sutjeska (Czarnogóra) (wynik pierwszego meczu 1:1)

NK Maribor (Słowenia) / Birkirkara FC (Malta) (0:0)

Slovan Bratysława (Słowacja) / Łudogorec Razgrad (Bułgaria) (2:1)

IF Elfsborg (Szwecja) / Daugava Daugavpils (Łotwa) (7:1)

Maccabi Tel Awiw (Izrael) / Gyori ETO FC (Węgry) (2:0)

Molde FK (Norwegia) / Sligo Rovers FC (Irlandia) (1:0)

HJK Helsinki (Finlandia)/ JK Nomme Kalju (Estonia) (0:0)

Ekranas Poniewież (Litwa) / FH Hafnarfjordur (Islandia) (0:1)

Nefczi Baku (Azerbejdżan) / Skenderbeu Korce (Albania) (0:0)

Dinamo Tbilisi (Gruzja) / EB Streymur (Wyspy Owcze) (6:1)

Przed losowaniem III rundy eliminacyjnej Ligi Mistrzów UEFA podzieli jeszcze z przyczyn logistycznych 20 drużyn na dwie grupy dziesięciozespołowe.
Ostatnio edytowane przez mitmichael : 19.07.2013 o godz. 08:37.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 19.07.2013, 08:55
"Ustawiono" grupy w losowaniu III rundy LE, niestety Śląsk nie "trafił" najlepiej...

Śląsk:
Trabzonspor AŞ (TUR)/Derry City FC (IRL)
FC Chornomorets Odesa (UKR)/FC Dacia Chisinau (MDA)
Maccabi Haifa FC (ISR)/FC Khazar Lankaran (AZE)
FC Astra Ploieşti (ROU)/AC Omonia (CYP)
Udinese Calcio (ITA)
Club Brugge KV (BEL)

Lech:
Randers FC (DEN)
Skonto FC (LVA)/FC Slovan Liberec (CZE)
FC Petrolul Ploieşti (ROU)/Vikingur (FRO)
VMFD Žalgiris (LTU)/FC Pyunik (ARM)
IL Hødd (NOR)/FC Aktobe (KAZ)
Malmö FF (SWE)/Hibernian FC (SCO)

Piast:
NK Olimpija Ljubljana (SVN)/MŠK Žilina (SVK)
AS Saint-Étienne (FRA)
Anorthosis Famagusta FC (CYP)/Gefle IF (SWE)
VfB Stuttgart (GER)
Strømsgodset TF (NOR)/Debreceni VSC (HUN)
SK Rapid Wien (AUT)
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 19.07.2013, 09:06
rw88 napisał(a):Wyświetl post
Widać, że wcześniejszy start sezonu i krótsza przerwa między-sezonowa daje efekt, Lech, Legia i Śląsk rozbiły w proch rywali, a skazany na pożarcie Piast osiągnął wynik dający jakieś szanse na bardzo ciężkim terenie, jako absolutny debiutant i drużyna raczej bez jakiegokolwiek potencjału na granie w Europie - jak przejdą bogatszy, dużo bardziej doświadczony, dobry technicznie Karabach to naprawdę trzeba będzie im szczerze pogratulować. (...)
Ja mysle, ze to jednak zupelnie za wczesnie na takie wnioski. Rownie dobrze Piast moze odpasc w rewanzu, a reszta w kolejnej rundzie przegrac ze Skandynawami i w sumie jak zawsze puchary sie dla nas skoncza w wakacje.
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 19.07.2013, 09:18
dynek.pl napisał(a):Wyświetl post
Ja mysle, ze to jednak zupelnie za wczesnie na takie wnioski. Rownie dobrze Piast moze odpasc w rewanzu, a reszta w kolejnej rundzie przegrac ze Skandynawami i w sumie jak zawsze puchary sie dla nas skoncza w wakacje.
A ja myślę, że wszystkie drużyny wyglądały po prostu dobrze, grały piłką, poza Legią w pierwszych 45 minutach żadna z nich się nie męczyła, raczej z łatwością ogrywała rywali. Co do Piasta to myślałem, że już w pierwszym meczu pogrzebią szanse, a gdyby nie błąd w końcówce to dowieźliby bramkowy remis. Inaczej mówiąc, nie chodzi mi o wyniki, a raczej o to, że wszystkie z tych drużyn już w pierwszym meczu są praktycznie gotowe do grania na swoim poziomie (mimo problemów kadrowych), a z tym w ostatnich latach różnie bywało.

Oczywiście Piastowi w dalszym ciągu będzie ciężko, bo rywal jest po prostu piłkarsko lepszy, a i Piast nawet z ligową czołówką w polskiej lidze rzadko błyszczał. Natomiast jeśli się okaże, że reszta poleci ze Skandynawami, to (patrząc na te pierwsze mecze) będzie znaczyło, że są piłkarsko słabsi, a nie nieprzygotowani do grania. Szkoda trochę, że Śląsk trafił jak trafił, bo tak naprawdę chyba tylko z Cypryjczykami i od biedy Ukraińcami mogą powalczyć.

Ciekawe, czy Chorwaci znowu trafią na najlepsze możliwe drużyny, rokrocznie losowanie III rundy LE to dla nich fatum.
Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Stary 19.07.2013, 11:17
Nowa Legia - Molde FK (Norwegia) / Sligo Rovers FC (Irlandia)

Szanse 50 na 50.
Odpowiedz cytując
qqq_b
Banita

Stary 19.07.2013, 11:21
50 na 50? Prosze Cie. Molde (raczej z nimi zagrają) jest obecnie na 10 miejscu w swojej lidze. Jak Legia nie przejdzie tej rundy to będzie wstyd.
Odpowiedz cytując
Ronnie
Member

Stary 19.07.2013, 11:23
Dokładnie. Szanse na poziomie 80:20. Losowanie mogło być dużo gorsze, więc powinni się cieszyć.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 19.07.2013, 11:30
qqq_b napisał(a):Wyświetl post
50 na 50? Prosze Cie. Molde (raczej z nimi zagrają) jest obecnie na 10 miejscu w swojej lidze. Jak Legia nie przejdzie tej rundy to będzie wstyd.
Mieli słabiutki początek sezonu, same porażki, ale teraz znowu grają dobrze i pną się w górę tabeli. Ale oczywiście rywal jak najbardziej do przejścia, chociaż trochę nieprzewidywalny. Trudno też mówić o lepszym ograniu Norwegów, Legia przed meczem z Molde rozegra dwa mecze ligowe i dwa pucharowe, więc na brak rytmu meczowego narzekać nie powinni. W dodatku rewanż mają u siebie. Na ten moment jednak Legia ma zdecydowanie za słabą defensywę żeby w ogóle myśleć o awansie do LM. Praktycznie jeden przeciętny w skali europejskiej środkowy obrońca (Dossa Junior) i jeden ciekawy Bereszyński, aczkolwiek dużo lepszy w grze z przodu, niż z tyłu. Wawrzyniak w podstawowym składzie na tym poziomie to sabotaż.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 19.07.2013 o godz. 11:32.
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 19.07.2013, 11:32
Już Rosenborg był do pyknięcia, Brendby duńskie, i Valarenga przez Wisłę...

Zawsze źle się nam grało ze skandynawami.

Wybiegani, lepsi od nas technicznie i taktycznie. A do tego grają jak u nas w lidze siłowy futbol.
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 19.07.2013, 11:34
Ostatnie 6 spotkań 3 remisy 3 porażki.W 9 ostatnich chyba tylko 1 przegrana. Z drugiej strony męczą się niemiłosiernie w lidze a w pucharach też nie wygląda to kolorowo...pierwszy mecz ze Slingo 1:0 dla Norwegów.
Mogło być gorzej.

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 19.07.2013, 11:41
Z drugiej strony w tamtym sezonie w pucharach grali zupełnie nieźle:

- Ventspils 3:0, 1:1
- FC Basel 0:1, 1:1
- Heerenveen 2:0, 2:1
- Stuttgart 2:0, 1:0
- Steaua 0:2, 1:2
- FC Kopenhaga 1:2, 1:2
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 19.07.2013, 11:44
No wlasnie, Molde ma doswiadczenie pucharowe.
Przed losowaniem obstawialem, ze jak trafia na nich lub Maccabi to odpadaja no i prosze.
Rok temu tez byla radosc po Helsingborgu.

Ktos w ogole pamieta jakis dobry mecz Legii ? , oni maja jakis styl ?
W mojej opinii mieli szanse tylko z druzynami, z ktorymi mogli wygrac umiejetnosciami indywidualnymi
swoich pilkarzy (czyli z jakimis Litiwnami czy Albanczykami), a nie z dobrze zorganizowanym mistrzem Norwegii.
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów