The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.05.2012, 15:53
Siwy_89 napisał(a):Wyświetl post
W 2012 to gotowy miał być może według tych, którzy planowali, a g*wno robili

Przyłączenie terminalu LNG do sieci przesyłowej zaplanowano na 2013 rok. Oddanie do eksploatacji obiektu ma nastąpić do 30 czerwca 2014 roku.

ty myślisz, że takim bredzeniem PiS wygra kiedyś wybory?
Nie musi PiS byle nie złodzieje z nocnej zmiany. Kto g.wno robi to widać od pięciu lat, a przepraszam stadion do rugby to faktycznie wyczyn godny PO .

PiS na takich jak Ty kolego Siwy nie liczy, a myślący zrozumie o co chodzi.

AYALA napisał(a):Wyświetl post
jak to mawiał Stalin :"nie ważne kto jak głosuje,ważne kto liczy głosy"
Co Ty lemingowi tłumaczysz. Dla niego rok poślizgu to nie przerwanie budowy. .

. To jak to w końcu jest? Budują czy nie budują? A jak budują, to za ile?

Z racji na klasę dróg Niemieckich, ich normy, koszty robocizny i wiele innych czynników nasze Tuskostrady powinny być co najmniej dwa razy tańsze od Niemieckich. A Ty uważasz za normalne że są dwa razy droższe. O czym tu dyskutować.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 21.05.2012 o godz. 16:07.
Hej Nasz TS !!
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 21.05.2012, 16:32
A tak wyglada w Polsce autostrada na Ukrainę na 3 tygodnie przed Euro . Autor nagrania zabierze Was w na nią w stylu Tuska. Dzieki temu mozna zobaczyć zamiast "Polski w budowie" - "Polske w rozsypce". Ale najważniejsze, że przydupas ministerialny zameldował : "Gotowe" .

http://www.gazetakrakowska.pl/artyku...ideo,id,t.html
Powód: poprawka
Ostatnio edytowane przez Gwiaździsty : 21.05.2012 o godz. 16:33.
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 21.05.2012, 19:19
Wiślak68 i Siwy89

Panowie, zawarliście zakład, według którego zwycięstwo zakładających było uzależnione od wstrzymania (lub nie) budowy autostrad wg ustalonych zasad. Wstrzymanie robót miało nastąpić na conajmniej 3 odcinkach, przy czym:
-powodem miał być brak pieniędzy ze strony GDDKiA lub wykonawcy (i tak było na A2: odcinki A i C, A4: Brzesko - Wierzchosławice)
- musiała zajść konieczność wyboru nowego wykonawcy (jak wyżej także warunek spełniony)

Powyższe jest oczywiste i strony sporu chyba zgadzają się że te warunki zostały spełnione. Pozostaje jeszcze ostatni warunek który budzi największe kontrowersje:

"niemożność skończenia odcinka w bliżej określonej przyszłości zgodnej, bądź bliskiej informacjom zawartym w §2.1"

Rozbieżność we wnioskach obu stron pojawia się się w przypadku definicji "przyszłości zgodnej lub bliskiej". W warunkach zakładu nie pojawiła się definicja przyszłości zgodnej lub bliskiej, stąd mogłoby się wydawać że przyszłością bliską mogłoby być kilka tygodni, a nawet kilka lat (niektorzy szczęśliwi czasu nie liczą ). Jednak w tym zakładzie, kwestie terminów od początku nie były najistotniejsze. Ważny był sam fakt przerwania budowy, terminy pojawiły się później jedynie jako uzupełnienie zasad. Pierwotnie Siwy deklarował, że : ""W sumie 74 odcinki dróg, które aktualnie są w budowie. Jeśli przerwą budowę na trzech odcinkach z powodu braku środków, to wygrałeś, ok?". Tutaj nie było okreslenia na jak długo miała zostać przerwana budowa, tylko był sam fakt przerwania. Można się domyślać, że emj10 pisząc zasady zakładu, nie miał w intencji ich zmiany, a jedynie doszczegółowienie i zabezpieczenie przed różnymi nadużyciami. Mozna się domyślać, że miało to zapobiec np sytuacji ogłoszenia zwycięstwa przez jedną ze stron, gdy budowa została przerwana z powodu np. zatoru płatniczego, a jednak udało się sytuację opanować i zakończyć budowę w terminie zgodnym lub bliskim. Można się też domyślać, że przyszlość bliska (w odróżnieniu od zgodnej) miała dotyczyć takiego opóźnienia, które nie miało wpływu na sukces i postrzeganie całego przedsięwzięcia (bo opóźnienie tygodniowe nie było większym problemem, o miesiąc - powoduje nie zdążenie z autostradą na Euro).

Moim zdaniem Siwy przegral. Jednak zgodnie z umową to "Arbiter rozstrzyga wszystkie spory i nieporozumienia w trakcie trwania zakładu.". Więc tylko arbiter - czyli emj10 - może przyznać rację jednej ze stron. Do tego czasu zakład jest więc nierozstrzygnięty.Dura lex sed lex. Amen
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 21.05.2012, 21:32
Palec Boży ? :

Cytat:
"Wałęsa": przerwane zdjęcia, Więckiewicz kontuzjowany

Kontuzja Roberta Więckiewicza była przyczyną przerwania zdjęć do filmu "Wałęsa" Andrzeja Wajdy. Aktor został ranny w nos podczas filmowania starć stoczniowców z milicją.

- Trwa krótka przerwa w zdjęciach do filmu "Wałęsa" w reżyserii Andrzeja Wajdy. Robert Więckiewicz, odtwórca głównej roli Lecha Wałęsy, doznał kontuzji nosa podczas realizacji sceny starć stoczniowców z milicją. Kontuzja, choć nieznaczna, uniemożliwiła filmowanie aktora w bliskich planach, których w tej transzy zdjęć jest bardzo dużo - czytamy w oficjalnym oświadczeniu wystosowanym przez Akson Studio.

Zdjęcia do najnowszego filmu Andrzeja Wajdy rozpoczęły się 1 grudnia. "Wałęsa" realizowany jest w Gdańsku i Warszawie. Głównego bohatera zagra Robert Więckiewicz, Agnieszka Grochowska wcieli się w postać Danuty Wałęsy. W obsadzie zobaczymy również Dorotę Wellman w roli Henryki Krzywonos, a Maciej Stuhr pojawi się w epizodzie księdza, który odegrał ważną rolę z życiu Lecha Wałęsy.

Premiera przewidziana jest na jesień 2012 roku.
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 21.05.2012, 23:39
Zupełnie inaczej interpretuje słowa emj: "Proponowałbym ustalenie jeszcze ram czasowych zakładu np. 3 miesiące po ostatnim terminie oddania odcinka do użytku".

Czym innym jest chyba ustalenie ram czasowych zakładu samego w sobie, a czym innym jego zasady? Jeśli emj10 interpretuje "bliższą przyszłość" jako 3 miesiące, to czemu nie uwzględnił tego w przesłanych szczegółowych zasadach?

W związku z tym nie mogę się z Tobą zgodzić. Ja interpretuje "bliższą przyszłość" inaczej niż ty. Wątpliwości może rozstrzygnąć tylko wybrany przez nas arbiter. Jeśli potwierdzi, że dla niego taka przyszłość to zaledwie trzy miesiące to oczywiście przyznam Ci rację. Oczywiście w przypadku gdy dwa odcinki A2, na których przerwano prace, zostaną oddane po sierpniu.

Przypominam, że zakład polega na tym, aby wśród wskazanych 74 odcinków drogowych zaistniała sytuacja przerwania budowy z braku środków na co najmniej 3 odcinkach" a nie na tym, że "wśród 74 odcinków zaistniała sytuacja spowolnienia budowy o minimum trzy miesiące".

pozdrawiam
Ps. Czarne wizje się nie sprawdziły. One dotyczyły przerwania budów, a nie spowolnienia prac na części odcinków. Na stronie 378-379 możecie sobie zobaczyć, że pisaliście o przerywaniu budów i ogólnej katastrofie, a nie o przesuwaniu terminów na niektórych trasach. Czarna wizja się nie sprawdziła, bo w tej chwili prace trwają na wszystkich odcinkach. Niektóre oczywiście zostały już oddane do użytku. Gdzie tu ta czarna wizja, że rząd nie ma kasy na drogi? Ale czego wymagać od partii, której prezes mówi, że na Euro "nie ma niczego". Takim malkontenctwem nigdy wyborów nie wygra.
PS.2 Za PiS nie było opóźnień, bo nie było inwestycji.
PS.3 Czechy. Okres rządów "slawka pięknisia i rudego knechta". Konkretniej się nie da.
1. Powiem szczerze: po przeczytaniu tego postu ulżyło mi. Czytajac argumenty w rodzaju: "Jeśli chcesz, to mogę znaleźć Ci posty, w których piszę, że niektóre odcinki zostaną oddane pół roku później, a niektóre pół roku wcześniej" przez chwilę pomyslałem że mam do czynienia z człowiekiem niepoważnym. Stąd moja reakcja (być może przesadzona). Jeśli poczułeś się urażony to przepraszam. Przedstwione przez Ciebie powyżej wyjaśnienie (choć się z nim zupełnie nie zgadzam) trzyma moim zdaniem standardy logicznej argumentacji.
2. Twoja interpretacja słów emj10 jest dopuszczalna (ja rozumiem je inaczej). Zwracam też uwagę że emj10 nie zaznaczył również że "bliższa przyszłość" to sześć miesięcy czy jeden rok. Dodatkowo w samej sentencji zakładu (przypomne Ci że została ona zaproponowane przez Ciebie) nie ma nic o o "bliższej przyszłości". Dla przypomnienia: "W sumie 74 odcinki dróg, które aktualnie są w budowie. Jeśli przerwą budowę na trzech odcinkach z powodu braku środków, to wygrałeś, ok?" . Pojęcie "bliższej przyszlości" to pojęcie wprowadzone przez emj10 i zgadzam sie tu ze zdaniem wyrażonym przez kolegę BBudowniczy: "W warunkach zakładu nie pojawiła się definicja przyszłości zgodnej lub bliskiej, stąd mogłoby się wydawać że przyszłością bliską mogłoby być kilka tygodni, a nawet kilka lat (niektorzy szczęśliwi czasu nie liczą ). Jednak w tym zakładzie, kwestie terminów od początku nie były najistotniejsze. Ważny był sam fakt przerwania budowy, terminy pojawiły się później jedynie jako uzupełnienie zasad. (...)Tutaj nie było okreslenia na jak długo miała zostać przerwana budowa, tylko był sam fakt przerwania. Można się domyślać, że emj10 pisząc zasady zakładu, nie miał w intencji ich zmiany, a jedynie doszczegółowienie i zabezpieczenie przed różnymi nadużyciami. Mozna się domyślać, że miało to zapobiec np sytuacji ogłoszenia zwycięstwa przez jedną ze stron, gdy budowa została przerwana z powodu np. zatoru płatniczego, a jednak udało się sytuację opanować i zakończyć budowę w terminie zgodnym lub bliskim. Można się też domyślać, że przyszlość bliska (w odróżnieniu od zgodnej) miała dotyczyć takiego opóźnienia, które nie miało wpływu na sukces i postrzeganie całego przedsięwzięcia (bo opóźnienie tygodniowe nie było większym problemem, o miesiąc - powoduje nie zdążenie z autostradą na Euro)."
Od siebie dodam jeszcze że zakład przyjmujący że warunki defaultu nie zostają spełnione pomimo że od terminu zgodnego z umową zakończenia budowy upływają lata zwyczajnie nie ma sensu (taki zakład jest w zasadzie "niewygrywalny" dla jednej ze stron).
Uważam też że 15% (3 miesiące dla projektu 20 miesięcznego) margines na obsunięcie czasowe to naprawdę uczciwy "margines bezpieczeńtwa".
3. Piszesz że interpretujesz "bliższą przyszłość" inaczej niż ja nie podając jednak ile Twoim zdaniem powinien wynosić ten margines. Myślę że biorąc pod uwagę absencję kolegi emj10 i nasze próby ustalenia pomimo wszystko jakiś zasad było by dobrze gdybyś podał swoją interpretację tej wielkości.
4. O ile dobrze rozumiem to w przypadku gdy okaże się że "bliższa przyszłość" to 3 miesiące a wspomniane dwa odcinki A2 zostaną oddane po sierpniu uznasz że zakład przegrałeś. Jednocześnie podkreślam że pomimo iż w tym poście odnosze się tylko do trzech odcinków to oczywiście podobne przypadki (które nie są mi znane w tej chwili) moga miec miejsce na pozostałych 71 odcinkach z listy.
5. Podkreśliłem już wcześniej że w zapropnowanej przez emj10 formule tudno jest mi sie zgodzić z tym że nie nakłada sie żadnych ograniczeń czasowych na realizowane projekty. W praktyce oznacza to że zakład przyjmujący że warunki defaultu nie zostają spełnione pomimo że od zgodnego z umową terminu zakończenia budowy upływają lata zwyczajnie nie ma sensu (taki zakład jest w zasadzie "niewygrywalny" dla jednej ze stron). Równie oczywiste jest to że budżet nie był w stanie sfinansować wszystkich inwestycji znajdujących się na Twojej liście, skutkiem czego skoncentrował się tylko na A2 "oszczędzając" na pozostałych projektach. Na samym tylko A4 opóźnienia przekraczają wspomniane przez Ciebie pół roku. Dlatego moim zdaniem pominięcie tych projektów jako defaultów pod pretekstem że nie rozwiązano umowy z wykonawcami pomimo dramatycznych opóźnień wynikających z braku środków (bankructwa Poldimu czy Radko) jest jak najbardziej spełnieniem warunków zakładu.
6. Jeśli zwracasz mi uwagę że nasz zakład polegał na tym że: "Jeśli przerwą budowę na trzech odcinkach z powodu braku środków, to wygrałeś, ok?" a nie na "wśród 74 odcinków zaistniała sytuacja spowolnienia budowy o minimum trzy miesiące". to pozwolę sobie zwrócić Twoją uwagę że przyjmując tylko wykładnię gramatyczną już przegrałeś (przypomnę że to Ty zaproponowałeś samo brzmienie sentencji zakładu). Przerwy na trzech odcinkach spowodowane brakiem środków już były. Ponieważ jednak ustaliliśmy że ostateczną decyzję podejmuje arbiter a ja nie mam wątpliwości że nawet na gruncie zapisów zaproponowanych przez emj10 zakład przegrywasz w związku z tym nie stawiam kwestii tej interpretacji na ostrzu noża.
PS: Z przykrościa konstatuje że nie zrozumiałeś moich uwag dotyczących błędów dotyczących inwestycyji drogowych rządu. Dlatego powtórze w tym miejscu jeszcze raz: budżet nie był w stanie sfinansować wszystkich inwestycji znajdujących się na Twojej liście, skutkiem czego skoncentrował się tylko na A2 "oszczędzając" na pozostałych projektach. Nastąpiło klasyczne przeinwestowanie skutkiem czego wystapiły dramatyczne problemy z płynnością, doprowadzajace do bankructwa szeregu firm związanych z branżą drogową (z tych bardziej znanych można wymienić: Covec, DSS, Poldim czy Radko) oraz całej rzeszy ich podwykonawców. Można bez dużego marginesu błędu oszacować że w wyniku kompletnie idiotycznych decyzji pracę straciło kilkadziesiąt tysiecy ludzi związanych z branżą. Niestety skutki tych decyzji będą odczuwalne jeszcze przez dłuższy czas i spowodują że te koszty będą narastać. Sprawdż sobie w związku z tym proszę jaki był spadek notowań spółek związanych z budownictwem w rezultacie tej głupawej polityki. Coś co miało być kołem zamachowym całej gospodarki pod rządami ryżego knechta okazało się być kamieniem młyńskim przywiązanym do jej szyi. Mówiąc najogólniej: szansa na rozwój w oparciu o inwestycje infrastrukturalne finansowane przez Unię została zmarnowana. W tym kontekście to retoryczne pytanie: "Gdzie tu ta czarna wizja, że rząd nie ma kasy na drogi?" dowodzi tylko poziomu infantylizmu zadającego. Stawiając tak absurdalne tezy mam wrażenie że ciężko pracujesz na to aby uzyskać na tym forum stauts "Szpenia od dróg". Twoich przemyśleń na temat szans wyborczych PiS naprawdę żal nawet komentować.
PS1: O ile mnie pamięc nie myli to ustaliliśmy wspólnie że fakt rozpoczecia inwestycji drogowych był w conajmniej 50% zasługą PiS (przygotowanie i przeprowadzenie przetargów). Jestem jednocześnie głęboko przekonany że gdyby realizacja tych inwestycji była dokonywana pod rządami PiS Polska odniosła by z nich prawdziwą korzyść i stały by sie one rzeczywistym kołem zamachowym gospodarki. Rząd PO spier... dokładnie wszystko co mógł. Poziom niekompetencji, kolesiostwa, głupoty i zwykłego lenistwa reprezentowany przez PO był i jest w przypadku inwestycji drogowych zatrważający.
PS2: Czyli mówimy o latach: 2007-2012. No to podaj prosze te dane dla Czech i Polski (wyjaśniając czy chodzi o autostrady oddane czy budowane). Zobaczymy jaki to żart nam przygotowałeś .
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 22.05.2012 o godz. 02:24.
wislak68
Senior Member

Stary 22.05.2012, 02:37
BBudowniczy napisał(a):Wyświetl post
Wiślak68 i Siwy89

Panowie, zawarliście zakład, według którego zwycięstwo zakładających było uzależnione od wstrzymania (lub nie) budowy autostrad wg ustalonych zasad. Wstrzymanie robót miało nastąpić na conajmniej 3 odcinkach, przy czym:
-powodem miał być brak pieniędzy ze strony GDDKiA lub wykonawcy (i tak było na A2: odcinki A i C, A4: Brzesko - Wierzchosławice)
- musiała zajść konieczność wyboru nowego wykonawcy (jak wyżej także warunek spełniony)

Powyższe jest oczywiste i strony sporu chyba zgadzają się że te warunki zostały spełnione. Pozostaje jeszcze ostatni warunek który budzi największe kontrowersje:

"niemożność skończenia odcinka w bliżej określonej przyszłości zgodnej, bądź bliskiej informacjom zawartym w §2.1"

Rozbieżność we wnioskach obu stron pojawia się się w przypadku definicji "przyszłości zgodnej lub bliskiej". W warunkach zakładu nie pojawiła się definicja przyszłości zgodnej lub bliskiej, stąd mogłoby się wydawać że przyszłością bliską mogłoby być kilka tygodni, a nawet kilka lat (niektorzy szczęśliwi czasu nie liczą ). Jednak w tym zakładzie, kwestie terminów od początku nie były najistotniejsze. Ważny był sam fakt przerwania budowy, terminy pojawiły się później jedynie jako uzupełnienie zasad. Pierwotnie Siwy deklarował, że : ""W sumie 74 odcinki dróg, które aktualnie są w budowie. Jeśli przerwą budowę na trzech odcinkach z powodu braku środków, to wygrałeś, ok?". Tutaj nie było okreslenia na jak długo miała zostać przerwana budowa, tylko był sam fakt przerwania. Można się domyślać, że emj10 pisząc zasady zakładu, nie miał w intencji ich zmiany, a jedynie doszczegółowienie i zabezpieczenie przed różnymi nadużyciami. Mozna się domyślać, że miało to zapobiec np sytuacji ogłoszenia zwycięstwa przez jedną ze stron, gdy budowa została przerwana z powodu np. zatoru płatniczego, a jednak udało się sytuację opanować i zakończyć budowę w terminie zgodnym lub bliskim. Można się też domyślać, że przyszlość bliska (w odróżnieniu od zgodnej) miała dotyczyć takiego opóźnienia, które nie miało wpływu na sukces i postrzeganie całego przedsięwzięcia (bo opóźnienie tygodniowe nie było większym problemem, o miesiąc - powoduje nie zdążenie z autostradą na Euro).

Moim zdaniem Siwy przegral. Jednak zgodnie z umową to "Arbiter rozstrzyga wszystkie spory i nieporozumienia w trakcie trwania zakładu.". Więc tylko arbiter - czyli emj10 - może przyznać rację jednej ze stron. Do tego czasu zakład jest więc nierozstrzygnięty.Dura lex sed lex. Amen
Dzięki za tę opinię prawną. Z reguły za coś takiego trzeba płacić . Moje zdanie jest oczywiście takie samo jak Twoje. Mogę tylko dodać że jestem przekonany że wśród pozostałych 71 odcinków znajdują się takie które wyczerpują definicje nawet te sugerowane przez emj10.
Siwy_89
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 22.05.2012, 03:28
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
PS2: Czyli mówimy o latach: 2007-2012. No to podaj prosze te dane dla Czech i Polski (wyjaśniając czy chodzi o autostrady oddane czy budowane). Zobaczymy jaki to żart nam przygotowałeś .

Raczej myślałem o latach 2008-2012. W końcu Tusk objął władzę pod koniec listopada 2007 roku. Z tego powodu wyłączyłbym ten rok z rozważań.

Dane dla Polski:
A 2x2 S2x2
2008 65 52
2009 85 71
2010 9 113
2011 213 86

Łącznie w tym czasie oddano w Polsce 372 km samych autostrad. Max do wakacji dojdzie 110 km A2, 70 km odcinka Stryków-Kowal. Jeśli możesz, to podaj dane dla Czech

Co do "bliższej przyszłości". Odcinki A2 na pewno zostaną oddane w "bliższej przyszłości", bo są praktycznie gotowe - zwłaszcza odcinek Eurovii Jeśli chodzi o A4 - jeśli ukończą w drugim terminie (styczeń 2013), dla mnie jest ok. Jeśli znowu nastąpiłoby przesunięcie - już nie.

pozdrawiam

BBudowniczy napisał(a):Wyświetl post
przyszlość bliska (w odróżnieniu od zgodnej) miała dotyczyć takiego opóźnienia, które nie miało wpływu na sukces i postrzeganie całego przedsięwzięcia (bo opóźnienie tygodniowe nie było większym problemem, o miesiąc - powoduje nie zdążenie z autostradą na Euro).
Nie można patrzeć na budowę autostrad tylko przez pryzmat Euro. Nie budujemy przecież autostrad po to, by przejechało się nią kilka tysięcy Niemców ;-)

Gdyby Euro polegało na dojeździe autostradą pod sam stadion to powinniśmy je zorganizować w Opolu, Wrocławiu, Chorzowie i Krakowie
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 22.05.2012 o godz. 03:38.
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 22.05.2012, 08:43

Nie można patrzeć na budowę autostrad tylko przez pryzmat Euro. Nie budujemy przecież autostrad po to, by przejechało się nią kilka tysięcy Niemców ;-)

Gdyby Euro polegało na dojeździe autostradą pod sam stadion to powinniśmy je zorganizować w Opolu, Wrocławiu, Chorzowie i Krakowie
Ad 1. Moja wypowiedź nie dotyczyła oceny budowy autostrad przez pryzmat Euro, a zawartego zakładu. Nie budujemy autostrad tylko na Euro, ale terminy związane z Euro były priorytetem dla części odcinków które dotyczył zakład.

Ad 2. Nie sprowadzaj dyskusji do absurdu. Nikt tu nie twierdzi że euro polega na dojeździe autostradą pod sam stadion, natomiast nie da się ukryć że jednym z ważnych celów budowy autostrad było zapewnienie komunikacji na czas Euro 2012.

Żeby nie było OT - takie rzeczy tylko w Polsce. Media pytają partię rządzącą, czy na czas euro przestanie krytykować opozycję.

"Kwiatkowski pytany, czy na czas Euro 2012 Platforma przestanie krytykować PiS, odpowiedział, że "tego typy porozumienia polityczne wymagają zgodnego współdziałania obu stron"

http://www.tvn24.pl/-1,1745291,0,1,z...wiadomosc.html
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
wislak68
Senior Member

Stary 22.05.2012, 13:19
Raczej myślałem o latach 2008-2012. W końcu Tusk objął władzę pod koniec listopada 2007 roku. Z tego powodu wyłączyłbym ten rok z rozważań.

Dane dla Polski:
A 2x2 S2x2
2008 65 52
2009 85 71
2010 9 113
2011 213 86

Łącznie w tym czasie oddano w Polsce 372 km samych autostrad. Max do wakacji dojdzie 110 km A2, 70 km odcinka Stryków-Kowal. Jeśli możesz, to podaj dane dla Czech

Co do "bliższej przyszłości". Odcinki A2 na pewno zostaną oddane w "bliższej przyszłości", bo są praktycznie gotowe - zwłaszcza odcinek Eurovii Jeśli chodzi o A4 - jeśli ukończą w drugim terminie (styczeń 2013), dla mnie jest ok. Jeśli znowu nastąpiłoby przesunięcie - już nie.

pozdrawiam
1. Powiedz że sobie żartujesz! Najpierw piszesz: "Twierdzenie, że Czesi w ostatnich latach budują więcej autostrad niż Polacy uznam jako żart" a potem piszesz: "Jeśli możesz, to podaj dane dla Czech" . Co to ma być? Poker jakiś czy co? Twierdzisz że Czesi budują mniej autostrad niż w Polsce a nie wiesz nawet ile ich budują
2. W takim razie sprecyzujmy (żeby uniknąć podobnych nieporozumień w przyszłości): A4 miało zostać ukończone w okresie 2/2010-2/2012. Jeśli zostanie oddany w 1/2013 to oznacza to 11 miesięcy opóźnienia lub 44% (11/25) oryginalnego czasu przewidzianego umową. Czy mam rozumieć że to jest Twoja wykładnia "bliższej przyszłości"
edycja
Wykonuje pracę emj10 :
1. Jesli chodzi o to: A1 Sójki - Kotliska .................................. 15,2 km.....06/2010 - 04/2012 ......................................... POLDIM S.A. www.a1kowal-strykow.pl
to proszę link: http://www.dzienniklodzki.pl/artykul...a-a1,id,t.html
2. Jeśli chodzi o to: S19 Rzeszów Zachód – Świlcza ................... 5,0 km.....04/2010 - 10/2011 .. Radko, Autostrada Wschodnia, PUNJ LLOYD LTD http://www.a4-s19rzeszow-zachod-swilcza.pl/ i o to
3. A4 Rzeszów Zachód – Rzeszów Centralny ...... 3,5 km.....04/2010 - 10/2011 .. Radko, Autostrada Wschodnia, PUNJ LLOYD LTD http://www.a4-s19rzeszow-zachod-swilcza.pl/
to proszę link (sorry że z GW): http://rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,3...zagrozona.html
4. Jeśli chodzi o to: A4 Krzyż - Dębica Pustynia ....................... 34,8 km.....07/2010 - 06/2012 ... SIAC CONSTRUCTION Ltd., PBG S.A., APRIVIA S.A. i HYDROBUDOWA POLSKA www.a4tarnow-rzeszow.krzem.pl/ to prosze link: http://biznes.onet.pl/spowolnienie-p...093,news-detal
5. Jeśli chodzi o to: A4 Rzeszów Wschód - Jarosław .................. 41,2 km.....09/2010 - 05/2012 ............... Polimex Mostostal, DOPRASTAV www.a4rzeszow-jaroslaw.pl
to wedlug rzeszowskich Nowin24 z 8 maja 2012: "Najbardziej opóźniony jest odcinek z Rzeszowa do Jarosławia. Wykonanych zostało tutaj zaledwie 24 proc. obiektów inżynierskich, czyli mostów, wiaduktów, estakad. A to najtrudniejsza część budowy. Wykonawcy za opóźnienia mają naliczane kary umowne. Nawet kilkadziesiąt tysięcy za dzień."
To efekt 15 minutowych poszukiwań.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 22.05.2012 o godz. 16:26.
heoij
Senior Member

Od: 12.2009

Stary 22.05.2012, 14:32

Ja tu żadnej różnicy między obrazkami nie widzę: i tu świnia i tu świnia
wi999
Junior Member

Od: 07.2008

Stary 22.05.2012, 15:45
http://www.youtube.com/watch?feature...v=zPBWSIVilCI#!

Dla mnie najbardziej obiektywne źródło informacji nt postępu prac na odcinkach A2, pomimo tego ze teraz odcinek C jest robiony w zawrotnym tempie wątpię żeby się wyrobili. Gdyby tak budowali wszystkie autostrady to nigdy by z terminowością problemu nie było.
uposledzony_ale_kumaty
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 23.05.2012, 13:04
"niezależne" radio TOK FM http://www.facebook.com/tokfm zatrważająca ilość wątków AntyPiSowskich,
Drozd
Senior Member

Stary 23.05.2012, 13:19
Co tam facebook.

Grożą oszukanym przy budowie autostrad przedsiębiorcom, że zaleją ich betonem

Cytat:
Mój dziadek woził kiedyś dla Niemców, za darmo budował drogi, rowy i okopy, bo byliśmy pod okupacją niemiecką w czasie wojny. Teraz jest 70 lat po wojnie i wnuczek znów ma za darmo budować? To ja pytam: pod czyją jesteśmy okupacją? Podobno komunizmu nie ma, żyjemy w wolnej Polsce, a my dalej mamy reżim i mamy za darmo pracować?

Dariusz Smukowski, przedsiębiorca budujący A2
Cytat:
Marek Szymczak groźbę usłyszał po wywiadzie udzielonym na początku kwietnia Wirtualnej Polsce (zobacz artykuł). Obcy głos w krótkim komunikacie zagroził mu, że zostanie "zalany betonem", jeśli nadal "będzie się wychylał". Szymczak nie wie, kto i dlaczego mu groził, nie skłoniło go to jednak do zmiany stylu retoryki i nadal pojawia się w mediach. - Złożyłem do prokuratury dwa zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa, ponieważ dwukrotnie ktoś do mnie dzwonił i dwukrotnie ktoś mi groził śmiercią. Powiedział, żebym siedział cicho i się nie wychylał. W piśmie do prokuratury podałem numer, z którego dzwonił. Bez problemu mogli ten numer namierzyć. Od pierwszej groźby minęło półtora miesiąca, od drugiej miesiąc, a prokuratura nawet do mnie się nie odezwała. Gdybym zadzwonił z informacją, że mój kolega ma w domu dwa gramy marihuany, to byliby u niego w ciągu 10 minut, a jeśli kogoś chcą zabić, to czekają chyba, aż ktoś mnie sprzątnie na ulicy i dopiero zaczną robić śledztwo - mówi Marek Szymczak, jeden z przedsiębiorców pracujących przy budowie odcinka C autostrady A2, który nie otrzymał zapłaty za wykonaną pracę. Jego firma Mar-Tom zajmowała się budową konstrukcji monolitycznych, teraz czeka na zaległe 2 mln złotych, od których już teraz musi płacić podatek.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,36474,ti...wiadomosc.html

Poczytaj sobie jeden z drugim jak wygląda rzeczywistość pod panowaniem bandy cudaka. Może kolejnym razem jak bedziesz miał ochotę bredzić coś o czarnowidztwie to się zastanowisz.
Hej Nasz TS !!
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 23.05.2012, 16:04
Cytat:
Jak poinformowała telewizja TVN24, minister sportu Joanna Mucha proponuje reprezentacji Rosji zmianę siedziby na czas Euro 2012. Rosjanie mieli mieszkać w warszawskim hotelu Bristol.

- Mamy kilka propozycji dla Rosjan - powiedziała Joanna Mucha.

Pomysł przekwaterowania reprezentacji Rosji ma związek z miesięcznicą katastrofy smoleńskiej, gdy pod Pałacem Prezydenckim, z którym sąsiaduje hotel Bristol, kwiaty będą składać przedstawiciele PiS.
Masakra.Czasami nie wierzę w to, co czytam.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Drozd
Senior Member

Stary 23.05.2012, 18:21
POmatoły prowokują, Dudy do senatu nie wpuścili.
Hej Nasz TS !!
wislak68
Senior Member

Stary 23.05.2012, 20:29
I jeszcze o drogach dla kolegi Siwy. Potwierdzenie tego co było we wcześniejszych linkach załączonych przeze mnie: http://niezalezna.pl/28786-wielki-parawan-a2
Czarne wizje się nie sprawdziły
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 24.05.2012, 07:27
nawet kiełbasą nas trują
http://biznes.onet.pl/zero-miesa-w-k...6,1,news-detal

zamiast mięsa-kości,skóra i świński tłuszcz.....ale przecież wmawiali nam że mamy najlepsza żywnośc w Unii ....więc jak to jest ?
Ostatnio edytowane przez AYALA : 24.05.2012 o godz. 08:05.
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 24.05.2012, 08:03
Anna Fotyga, była minister spraw zagranicznych po tym jak przestała kierować misją Międzynarodowej Organizacji Pracy w Tbilisi została zatrudniona w Prawie i Sprawiedliwości. Zarobiła dzięki temu 135 tys. złotych - podaje "Fakt".

Gazeta, powołując się na oświadczenie majątkowe posłanki, wskazuje, że przez 11 miesięcy Fotyga zarobiła ponad 135 tysięcy złotych, co daje średnią miesięczną około 12 tysięcy zł.

Fotyga, pytana przez dziennikarzy gazety, o to co robiła w tym czasie, nie chciała odpowiedzieć. - Wszystko jest w oświadczeniu majątkowym. To, co robiła, to jest sprawa partii - powiedziała. O tym, czym się zajmowała nie mówią też inni politycy PiS. Wiadomo jedynie, że pracowała na tzw. etacie eksperckim.

by żyło sie lepiej
uposledzony_ale_kumaty
Senior Member

Stary 24.05.2012, 08:29
Cytat:
Rząd zabrał chorym 300 milionów złotych

Ustawa o lekach refundowanych to bubel prawny. Za błędy rządu płacą pacjenci. W tym roku wydadzą na leki na receptę o ponad 300 mln zł więcej niż w 2011 r. – wynika z raportu przygotowanego przez Baker & McKenzie, jedną z największych międzynarodowych kancelarii zajmujących się prawem gospodarczym.

Za leki nabywane ze zniżką chorzy płacą coraz więcej. W wypadku niektórych leków – w wyniku zmiany mechanizmu określania dopłat – pacjenci zamiast 3,20 zł wyjmują z portfela nawet ponad 100 zł. W sumie w ciągu całego roku chorzy zapłacą o 302 mln zł więcej niż w 2011 r. za leki refundowane. Kto na tym skorzysta? Narodowy Fundusz Zdrowia. W porównaniu z ub.r. NFZ przeznaczy na refundację leków o 738 mln zł mniej.

Eksperci Baker & McKenzie sporządzili raport po tym, jak Ministerstwo Zdrowia opublikowało kolejną w tym roku, trzecią listę leków refundowanych. Ocenili skutki ustawy, która weszła w życie na początku tego roku. Nie mają wątpliwości, że są one negatywne i dotykają pacjentów, firm farmaceutycznych, szpitali, lekarzy, aptekarzy i dystrybutorów leków. W zeszłym roku pacjent płacił średnio 34 proc. ceny leku refundowanego, w tym już 38 proc.

Specjaliści kancelarii Baker & McKenzie krytycznie oceniają sposób negocjacji prowadzonych z firmami farmaceutycznymi przez przedstawicieli Ministerstwa Zdrowia. Przypominają, że zaproszenia na negocjacje były rozsyłane zaledwie na kilka godzin przed ich planowanym rozpoczęciem. Prowadzono je pośpiesznie nawet w późnych godzinach nocnych. Od połowy listopada do końca grudnia 2011 r. minister zdrowia zmuszony był do przeprowadzenia negocjacji i ustalenia cen w odniesieniu do ok. 3 tys. leków. To znaczy, że przy uwzględnieniu pracy po 12 godz. dziennie – wliczając w to soboty i niedziele – na decyzję dotyczącą jednego specyfiku przypadało zaledwie 11 min.

Co zrobić, żeby sytuację poprawić? Trzeba zmienić przepisy – ocenia raport. Ale – jak zauważają jego autorzy – resort nie podejmuje działań w tej sprawie. Mało tego, wydaje rozporządzenia, które mają, jak donosi raport, przykryć problemy i wręcz chronić ustawę przed zmianą.

Szef sejmowej komisji zdrowia Bolesław Piecha (PiS) nie wierzy, by rząd w końcu zdecydował się na zmiany. – Na pewno nie zrobi tego minister zdrowia. Bartosz Arłukowicz boi się, że go zdymisjonują – mówi. Jedyna nadzieja na zmiany w Trybunale Konstytucyjnym. Prawo i Sprawiedliwość zaskarżyło całość ustawy. Raport kancelarii Baker & McKenzie ocenia, że nowe przepisy refundacyjne są niezgodne z konstytucją.
http://niezalezna.pl/28852-rzad-zabr...lionow-zlotych
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 24.05.2012, 08:37
Cytat:
Anna Fotyga, była minister spraw zagranicznych po tym jak przestała kierować misją Międzynarodowej Organizacji Pracy w Tbilisi została zatrudniona w Prawie i Sprawiedliwości. Zarobiła dzięki temu 135 tys. złotych - podaje "Fakt".

Gazeta, powołując się na oświadczenie majątkowe posłanki, wskazuje, że przez 11 miesięcy Fotyga zarobiła ponad 135 tysięcy złotych, co daje średnią miesięczną około 12 tysięcy zł.

Fotyga, pytana przez dziennikarzy gazety, o to co robiła w tym czasie, nie chciała odpowiedzieć. - Wszystko jest w oświadczeniu majątkowym. To, co robiła, to jest sprawa partii - powiedziała. O tym, czym się zajmowała nie mówią też inni politycy PiS. Wiadomo jedynie, że pracowała na tzw. etacie eksperckim.

by żyło sie lepiej
Leming, jak Boga kocham leming
Zarobiła odbrobinę wiecej niż normalnie w sejmie jako poseł - wielkie halo - a zarabiają tak (pewnie myślisz że robia za 8 stówek) :

Cytat:
Władzę ustawodawczą tworzy w Polsce dwuizbowy parlament. Zgodnie z rozdziałem IV Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej, składa się on z dwóch instytucji: Sejmu i Senatu, liczących odpowiednio 460 posłów oraz 100 senatorów. Wynagrodzenie za sprawowanie wskazanych zadań zwane jest uposażeniem. W 2011 roku wynagrodzenie to wynosi 9 892,30 PLN miesięcznie.

Zgodnie z przepisami art. 25 ustawy z dnia 9 maja 1996 r. o wykonywaniu mandatu posła i senatora „Uposażenie odpowiada wysokości wynagrodzenia podsekretarza stanu, ustalonego na podstawie przepisów o wynagrodzeniu osób zajmujących kierownicze stanowiska państwowe, z wyłączeniem dodatku z tytułu wysługi lat”.

Za działalność o charakterze kierowniczym w ramach komisji sejmowych prawo przewiduje gratyfikacje pieniężne, podwyższające pensje zasadniczą.

Są to:
dodatek dla pełniących funkcję przewodniczącego komisji - wynosi 20% uposażenia, czyli 1 978,46 PLN,
dodatek dla pełniących funkcję zastępcy przewodniczącego komisji - wynosi 15% uposażenia, czyli 1483,75 PLN,
dodatek dla pełniących funkcję przewodniczących stałych podkomisji - wynosi 10% uposażenia, czyli 989,23 PLN
.

Oprócz uposażenia oraz dodatków posłom i senatorom przysługują diety parlamentarne. Mają one na celu pokrycie kosztów związanych z wydatkami poniesionymi podczas wykonywania obowiązków na terenie kraju. Wysokość diety to 25% uposażenia. W 2011 roku wynosi ona 2 473,08 PLN. Dieta parlamentarna jest wolna od podatku dochodowego od osób fizycznych w granicach określonych w przepisach.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
archi33
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 24.05.2012, 08:38
Dla przypomnienia pelikanom którzy żyli za rządów prawdomównych PiS w krainie mlekiem i miodem płynącą.

http://www.youtube.com/watch?v=TQWsQVUhYc4
AS82
Banita

Stary 24.05.2012, 08:41
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Leming, jak Boga kocham leming
Zarobiła odbrobinę wiecej niż normalnie w sejmie jako poseł - wielkie halo - a zarabiają tak (pewnie myślisz że robia za 8 stówek) :

Myśle ,że dotacje partyjne powinni zwiekszyc dwu krotnie , Jarek Kaczyński by opowiadał farmazony ,że te dotacje sa po to ,żeby była demokracja w Polsce ,a Fotyga by zatrudniła jeszcze cała swoją rodzine. Banda pier*olonych złodziei
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 24.05.2012, 08:50
Lowca intryg i afer AS82 wylowil niezwykly walek pani Fotygi na 135 tys przoeczajac afere informatyczna na miliardy, afere hazardowa na milardy czy inna nic nie znaczaca afere z kontraktami na gaz lupkowy na setki milionow. Winszuje ASie
WISŁA PANY !!
AS82
Banita

Stary 24.05.2012, 08:57
orzeu napisał(a):Wyświetl post
Lowca intryg i afer AS82 wylowil niezwykly walek pani Fotygi na 135 tys przoeczajac afere informatyczna na miliardy, afere hazardowa na milardy czy inna nic nie znaczaca afere z kontraktami na gaz lupkowy na setki milionow. Winszuje ASie

Biedna Fotyga przytuliła tylko 135 tyś ,zróbcie z niej jeszcze ofiarę nagonki medialnej TVNu i Gazety Wyborczej . A wniosek jest ,że kradnie się nie tylko gdy jest sie u władzy , mając do dyspozycji rozległe koryto :ministerstwa, biura , urzędy itd ktore sie obsadza swoimi kolesiami , ale nawet jak sie jest w opozycji ,można zatrudniać kolesi w roli "ekspertów" itp. A co do tropienia układów i spisków , to jak widać najlepiej ich szukać wszędzie tylko nie u siebie , "pisowski złodziei" jest OK
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 24.05.2012, 09:23
AS82 wykrył nieprawdopodobne wydarzenie. PiS zatrudnił Fotygę i ze swoich pieniędzy płacił jej pensje !!! Ale jaja czyli normalne zjawisko. Nie tak jak w PO gdzie swoim posłom, zaprzyjaźnionym biznesmenom, medialnym propagandzistom płaci się nie ze swojej partyjnej kasy tylko z ...budżetu, Spółek Skarbu Państwa czy tez TVP, która ostatnio zatrudniła żonę naczelnego Po-wskiego propagandysty Lisa, płacąć jej 30 tys. podstawowej pensji. Dlatego kombinuje się jak ściągać obonament żeby opłacać tą zgraję sługusów. O takim np. Majewskim było juz tutaj pisane, gdzie za wyśmiewanie PiS-u państwowy bank PKO BP musił podpisać z nim usługę na reklamę aby ten mógł zarobić 3,2 mln. zł w 2 lata !!! Takich przykładów jest mnóstwo. Pytanie, jakie i czyje firmy stoją za DSS (autostrady).
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 24.05.2012, 10:08
A czy to prawda,że Natalka Schetyna jest w DSS`ie?

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
archi33
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 24.05.2012, 10:21
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
AS82 wykrył nieprawdopodobne wydarzenie. PiS zatrudnił Fotygę i ze swoich pieniędzy płacił jej pensje !!! Ale jaja czyli normalne zjawisko. Nie tak jak w PO gdzie swoim posłom, zaprzyjaźnionym biznesmenom, medialnym propagandzistom płaci się nie ze swojej partyjnej kasy tylko z ...budżetu, Spółek Skarbu Państwa czy tez TVP, która ostatnio zatrudniła żonę naczelnego Po-wskiego propagandysty Lisa, płacąć jej 30 tys. podstawowej pensji. Dlatego kombinuje się jak ściągać obonament żeby opłacać tą zgraję sługusów. O takim np. Majewskim było juz tutaj pisane, gdzie za wyśmiewanie PiS-u państwowy bank PKO BP musił podpisać z nim usługę na reklamę aby ten mógł zarobić 3,2 mln. zł w 2 lata !!! Takich przykładów jest mnóstwo. Pytanie, jakie i czyje firmy stoją za DSS (autostrady).
Rozumiem ze PiS sam się finansuje ze swojej D.G.?
uposledzony_ale_kumaty
Senior Member

Stary 24.05.2012, 10:49
Czy to prawda, że córka Grzegorza Schetyny, Natalia Schetyna lat 22, jest współwłaścicielem firmy DSS S.A.? Firma DSS była generalnym wykonawcą A2 na odcinku C i właśnie zgłosiła upadłość. DSS dostała z funduszy inwestycyjnych dziesiątki, jeśli nie setki mln zł! Gdzie są te pieniądze? Co Rząd zrobił z setkami mln zł wpakowanych w to przedsięwzięcie...
regis
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 24.05.2012, 10:56
Cytat:
Myśle ,że dotacje partyjne powinni zwiekszyc dwu krotnie , Jarek Kaczyński by opowiadał farmazony ,że te dotacje sa po to ,żeby była demokracja w Polsce ,a Fotyga by zatrudniła jeszcze cała swoją rodzine. Banda pier*olonych złodziei
Niektórzy nie potrzebują, bo sobie dają radę na inne sposoby -> http://miasto-info.pl/myslenice/3049...esem-marr.html
"Oto Partia-ludzkości wzrok
Oto Partia-siła ludów i sumienie.
Nic nie pójdzie z Jego życia w zapomnienie."
Wisława Szymborska - "Ten dzień – na śmierć Stalina"

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów