|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 04.2011
Offline |
|
|
wolno idzie więc podpowiedź dotycząca okrętu:
http://w234.wrzuta.pl/obraz/41vqB23Lbpk/podpowiedz Dodam jeszcze że okręt BYŁ brytyjski. ![]() ![]() |
|
|
|
Guest
|
|
|
HMS Britannia
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie. To nie ten okręt.
Podpowiem że strata "łódeczki" ze zdjęcia była dla Anglików bardzo bolesna. ![]() "i żeby nie stać w miejscu" powiem jeszcze że jakiś czas temu WISŁAZWE wrzucił podpowiedź pasującą do mojej zagadki
Ostatnio edytowane przez piotrek06 : 04.02.2012 o godz. 14:03.
![]() ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2011
Offline |
|
|
hms HOOD
ale zwiazku nie znalazłem edit: zwiazek jest taki ze w Samuel Hood byl nauczycielem, mentorem Nelsona
Ostatnio edytowane przez Błaszczu_WIŚLAK : 04.02.2012 o godz. 14:23.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
tak, to jest HMS Hood
PS. Swoją drogą nie spodziewałem się tak wielkich problemów z odgadnięciem nazwy okrętu, Hood był podczas wojny wizytówką floty Brytyjskiej a jego "pojedynek" z Bismarckiem jest dość znanym wydarzeniem
Ostatnio edytowane przez piotrek06 : 04.02.2012 o godz. 14:23.
![]() ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
no to pozostając przy podobnej tematyce, moze coś prostego:
jaki związek ma to piękne i egzotyczne miejsce ![]() z tym okrętem: ![]() tak zatonął ale chodzi mi ot gdzie to jest ? jaki to okret i w jakiej sytuacji zatonął ?
Ostatnio edytowane przez Błaszczu_WIŚLAK : 04.02.2012 o godz. 14:54.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
zatonął tam
![]() ![]() |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Wyspy Salamona. Okręt to HMAS Canaberra. Okręt uszkodzony prze Japończyków, zakończył swoją przygodę po 2 minutach ostrzału.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
dobrze
![]() sory ze tak póżno, ale teraz wróciłem. |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Okej, dobra krótka piłka:
Wiadomo ocb ![]() ![]() |
|
|
|
Guest
|
|
|
Na 100 procent UK ale gdzie to cholera wie - kojarzy mi się z Dover choć nie przypominam sobie, żeby tam płynęła jakaś rzeka.
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
No to hop
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2008
Offline |
|
|
Swansea
abcd |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Kto? Powód: zagadka
Ostatnio edytowane przez zimiok : 07.02.2012 o godz. 21:43.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
rada na przyszlosc żeby nie robic tak ze do odpowedzi na poprzednie pytanie dodawac nowa zagadke bo sie temat nie uaktualnia i łatwo przegapic zagadke
![]() |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Wygląda jak Adam Smith ?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
ok, zadajesz
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2011
Offline |
|
|
Przed zamieszczeniem zagadki, wrzucajcie obrazki na jakiś serwer. W przeciwnym wypadku odpowiedź bardzo łatwo wygooglować (zajęło mi to kilka sekund). A nie o to chodzi przecież.
Może byśmy pomyśleli nad zagadkami sportowymi, niekoniecznie piłkarskimi? Chyba założę wieczorkiem taki temat, zobaczymy czy będzie cieszył się zainteresowaniem ![]() ![]()
Największym szczęściem jest mieć pasję...
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
Jest to temat ogólny, więc zagadki nie muszą być tylko i wyłącznie związane z osobami, miastami, obrazami czy coś w tym stylu. Sam nie raz zadawałem tu zagadki sportowe. Więc jeżeli masz ochotę to wrzucaj zagadkę ja aktualnie weny nie ma żeby coś wymyślić. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
OK. Więc na początek prościutka zagadka:
Jak nazywał się multimedalista IO w Berlinie, któremu podczas ceremonii wręczenia medali Hitler nie podał ręki i dlaczego? EDIT: Błaszczu_WIŚLAK, nie udzieliłes pełnej odpowiedzi dlatego dopiszę, ze Hitler nie podał reki Owensowi z powodu czarnego koloru skóry lekkoatlety ![]()
Ostatnio edytowane przez karas1983 : 08.02.2012 o godz. 15:43.
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
James Owens
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
jako ze jestem pewny to macie :
"katastrofa wywolana naświetleniem składów wiązką promieni radaru pozahoryzontalnego" gdzie i kiedy ? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Siewieromorsk 1984
![]() ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
dobrze.
wiedzialem ze za łatwe |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Co łączy tego gościa:http://imageshack.us/photo/my-images/3/zagyc.jpg/
z tym zdjęciem:http://w40.wrzuta.pl/obraz/7vMfAsNxSOd/zzzzzz ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
To wydarzenie w rzeczywistości nigdy nie miało miejsca i jest często powtarzanym mitem. Źródła podają, że pierwszego dnia Igrzysk, władze Komitetu Olimpijskiego poinformowały Hitlera, że jeżeli zamierza gratulować zwycięzcom medali, to nie będzie się mógł tylko ograniczać do Niemców. Fuhrer podjął zatem decyzję, że nie będzie już uczestniczył w zmaganiach. Jesse Owens swoje pierwsze złoto zdobył drugiego dnia, a zatem, zgodnie z tym co napisałem wyżej Hitlera już wtedy na stadionie nie było. Nie mógł więc odmówić uściśnięcia dłoni Amerykaninowi. Zabawne w tej sytuacji jest to, że na spotkanie i złożenie gratulacji Owensowi, nie zgodził się ówczesny prezydent jego Ojczyzny niejaki Franklin Roosevelt. źródło: http://german.about.com/library/blgermyth10.htm Ps. Zdjęcia, które zamieścił piotrek przedstawiają kolejno: Generała Williama Shermana i noszący jego nazwisko czołg M4 Sherman.
Ostatnio edytowane przez snyrting : 08.02.2012 o godz. 16:03.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Smyrting, przyznam, że nie znalem sprawy od tej strony...
Mam sporą bibliografie na temat IO i niemal wszędzie jest wzmianka o tym, że Hitler odmówił podania reki Owensowi. Wspomina o tym Kronika Sporu (1992) oraz Dawid Miller (Historia Igrzysk Olimpijskich I MKOL 2008) cytując samego Owensa: "Ta sprawa z Hitlerem nie miała dla mnie żadnego znaczenia. Nie pojechałem tam po uściski dłoni." W kilku innych publikacjach również jest wzmianka o tym zdarzeniu, poprzedzona jednak słowem "podobno". Cóż w sporcie sporo jest historii, które obrosły legendą. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Może ten cytat wyjaśni sprawę:
http://news.google.co.uk/newspapers?...s+hitler&hl=en Przedruk z The Pittsburgh Press z 24 sierpnia 1936 roku i słowa Owensa: ""Hitler had a certain time to come to the stadium and a certain time to leave". "It happened he had to leave before the victory ceremony after the 100 meters. But before he left I was on my way to a broadcast and passed near his box. He waved at me and I waved back. I think it was 'bad taste' to criticize the man of the hour in another country"." |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|