|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna? | |||
| Tak |
|
86 | 46,49% |
| Nie |
|
43 | 23,24% |
| Nie mam zdania. |
|
8 | 4,32% |
| To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. |
|
41 | 22,16% |
| Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. |
|
21 | 11,35% |
| Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Szproston, jakby jeden mecz miał przesądzać o klasie zawodnika to Grzesiu Piechna grałby teraz w PL, a Adrian Paluchowski szalał na boiskach Bundesligi. Nie przesadzajmy, a w dodatku mecz ze Śląskiem ja odbieram jako wypadek przy pracy w dużej mierze spowodowany trudami spotkań LE.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Porównywanie potencjału Wisły i Legii jest w tej chwili totalnie bez sensu. Wisła miała jedną z najgorszych rund w ostatnim 10 - leciu, zaś Legia chyba najlepszą od wielu lat (nie liczę sezonu, gdzie stołeczną drużynę prowadził Dariusz W.) Już kilka lata temu, po sezonie w którym zajęliśmy 8 miejsce, wieczni narzekacze i pokemony pisali, że jakiś tam Fonfara jest lepszy od Baszcza, Pietrasiak albo Stasiak od Głowy, Łobodziński od Zieńczuka, a Brożek powinien grać w ME. Wisła jesienią zagrała 2 dobre mecze (z Lechem i Śląskiem), a reszta była słaba albo dramatyczna.
Porównywanie zawodników też jest bez sensu, gdyż wiele czynników wpływa na ich aktualną ocenę - nie tylko ich forma, ale też np. dyspozycja partnerów bądź kwestie zdrowotne. Śmiem twierdzić, że Pareiko z wiosny, który wyjął 2 karne i bronił wprost genialnie prezentował się lepiej niż Kuciak z tej rundy. Ta rzekomo wspaniała obrona Legii straciła zaledwie 3 bramki mniej niż Wisła, a przecież to Biała Gwiazda miała znacznie trudniejszy terminarz, a na dodatek bramkarz Legii miał znacznie więcej kluczowych interwencji. Porównywanie Meliksona z Radoviciem, to jest jakaś kpina i nawet nie ma co tego komentować. Ktoś oczywiście może powołać statystyki. No ale nie zawsze suche fakty mówią o klasie zawodnika, vide casus Kuby Błaszczykowskiego, który w Wiśle miał 2 razy gorsze staty niż np. Zieńczuk. Można się tak kłócić nad wyższością Jovanovicia nad Jędrzejczykiem, czy też Wilka nad Golem albo Vrdoljakiem, czy Małeckiego nad Rybusem. No ale w sumie po co?To Legia ma coś do udowodnienia, gdyż Wisła jest mistrzem i bije Legie w ostatnich latach jak chce i kiedy chce. Obiektywnie rzecz ujmując, to najmocniejszą pierwszą jedenastkę ma Lech. Głównym problemem Amiki jest brak klasowych skrzydłowych, co hamuje ich grę ofensywną. Wisła ma najszerszy, najbardziej wyrównany skład. Legia najbardziej perspektywiczny, a do tego ten klub niedługo będzie finansowo przerastał pozostałe polskie drużyny. Tym bardziej nie wolno pozwolić, aby obecna Legia mająca przereklamowanych, przeciętnych kopaczy pokroju Wawrzyniaka albo Żewłakowa, zdobyła tytuł mistrzowski.
Ostatnio edytowane przez tormenthor : 07.02.2012 o godz. 19:51.
|
|
|
|
Koneser
Od: 07.2009
Offline |
|
. Zresztą zobaczysz na wiosnę, że jak Maora i Pareikę będą omijały kontuzję to ten drugi nie będzie gorszy od Kuciaka, a Maor wciągnie ligę nosem bo ma wszelkie do tego predyspozycje.Tak na marginesie to mam wrażenie, że z Rado jest podobnie jak swego czasu z Markiem Zieńczukiem. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
Błaszczu 16 jak już tak chcesz wywyższać tego Maliksona to zobacz, jak on a jak Radovic grali w europejskich pucharach (chodzi o spotkania, w których mogli wystąpić).
Ostatnio edytowane przez ToTylkoJa : 07.02.2012 o godz. 20:02.
![]() ![]() |
|
|
|
Koneser
Offline |
|
|
No Radović ładnie sobie postrzelał w pucharach.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Z całym szacunkiem, ale porażają mnie niektóre wywody.
Pareiko niczym nie ustępuje Kuciakowi, jak i Kuciak Pareice. Podobnie Jovanović z Jędrzejczykiem. Okej, Żewłakow jest lepszy od Jaliensa (Chaveza czy kogo tam chcecie), ale Komorowski jest słabszy od Czekaja. Z kolei Wawrzyniak bije Diaza. Jeśli chodzi o obronę - 1:0 dla Legii. Szalenie mi przykro, ale ani Rybus nie jest lepszy od Małeckiego, ani Radović od Meliksona. Rozumiem Wasze poczucie humoru, ale bez przesady, gdzieś są granice. Podobnież Wilk bije Gola, a Nunez Vrdoljaka. O Koseckim przy Ilievie nawet nie wspomnę Każdy z naszych podstawowych pomocników jest lepszy (bądź EWENTUALNIE porównywalnie dobry w nielicznych przypadkach) od swojego odpowiednika u Was. Każdy.Niech będzie że Biton równa się z Ljuboją, to mogę zrozumieć. Aha, nie wiem kto to napisał, ale gratuluje argumentu pt "Porównajmy ostatnią rundę Radovicia i Meliksona". Mhm, porównajmy ostatnią rundę Brzyskiego i Boenischa, wyjdzie tak samo, dość żartów ![]() Wszystko wyjaśni najbliższa runda ![]()
Ostatnio edytowane przez filemon : 07.02.2012 o godz. 20:27.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2011
Offline |
|
|
Jeśli nie są dla Nas o pietruszkę to tak
![]() Zresztą przekonacie się w sobotę. ![]()
Największym szczęściem jest mieć pasję...
|
|
|
|
Koneser
Offline |
|
|
filemon: też nie potrafię ogarnąć, jak niektórzy mogą pisać, że Lech ma najsilniejszą kadrę w lidze. Bramkarza mają o wiele gorszego od Pareiki, defensywa też kiepska, bo dopóki jakiś poziom trzymał Arboleda, to jakoś to jeszcze funkcjonowało, a teraz Manuel jest bardzo przeciętny. O pomocy to już nie wspomnę. Na każdej pozycji w pomocy mamy lepszego piłkarza od Poznaniaków. W ataku jedynie Rudniev jest lepszy od Bitona, ale Dudu też jest w pierwszej trójce strzelców w TM-E.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Ale o czym? Przecież to właśnie jest mecz o pietruszkę...
![]()
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas, Że na drzewach zamiast liści Będą wisieć komuniści! UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY! |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
A co do Brzyski/Benisz - pytam zupełnie szczerze: który jest lepszy? No, wyjdzie że ostatnio Brzyski. To jakaś sensacja? Widział ktoś dobry mecz Benisza? Kiedykolwiek?! P.S. Reszty Twojej i innych wypowiedzi nawet nie chce mi się komentować, bo to dyskusja na poziomie 'moja drużyna jest najmojsza i jest najlepsza'. Pozostańmy przy tym, że lejecie nas jak chcecie, Nunez jest lepszy od Vrdoljaka, Ljuboja jest może na poziomie Bitona, a mecz Estonia - Irlandia nie istnieje. ![]() ![]()
Habemus Dubletum
LEG14 White Star Awards w kategorii: Innowierca roku 2009 Innowierca roku 2011 ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
Taaa, jak ja kocham to sformułowanie o pietruszkę. Pewnie ostatni mecz na Ł3 też był o pietruszkę
![]() Jak Legia wygra w SP to też pewnie będziesz potem pisał, że to mecz o pietruszkę. filemon powinienem skończyć czytać Twoją ocenę zawodników po napisaniu, że Komorowski jest słabszy od Czekaja.Normalnie hit. Ale później też jest kilka śmiesznych rodzynków w Twoim zestawieniu. Np. Wilk bije Gola? A niby czemu? Nunez Vrdoljaka? Teraz Ivica grał słabiej, ale np w tamtym roku był jednym z najlepszych w Legii. Co takiego pokazał Nunez, by go stawiać wyżej ( o ile można ich porównywać, Nunez to DM?) ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Widziałem niejeden dobry mecz Boenischa, natomiast nie widziałem ani jednego w pełni dobrego meczu Brzyskiego. No tak, w końcu Nunez jest gorszy od Vrdoljaka. Wstydu oszczędź ![]() Na koniec... W minionej rundzie: Dudu Biton: 23 mecze 14 bramek + 4 asysty Danijel Ljuboja: 27 meczów 9 bramek + 7 asysty Tyle w temacie ![]() PS: Pragnę zauważyć, iż połowę rundy jesiennej Wisła grała bez Małeckiego i Meliksona, a więc dwóch liderów. Wyjmijcie z Legii Radovicia i Ljuboję, a na pewno Wasz zespół będzie dużo słabszy, w związku z czym ocena każdego poszczególnego piłkarza byłaby zaniżona. Nie uznaję tego za wielkie usprawiedliwienie, aczkolwiek za logiczny wątek w ocenie.
Ostatnio edytowane przez filemon : 07.02.2012 o godz. 21:42.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A gdzie ja pisałem cokolwiek o sparingach wicemistrzu?
![]()
Habemus Dubletum
LEG14 White Star Awards w kategorii: Innowierca roku 2009 Innowierca roku 2011 ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ocenianie OBECNEJ wartości piłkarzy przez pryzmat MINIONEJ rundy w TYM momencie nie ma większego sensu, toteż musiałbyś ich oceniać po sparingach, co również nie jest sensowne. Dlatego też napisałem, że wszystko wyjaśni runda wiosenna, kiedy to będzie można oceniać zawodników przez pryzmat ich AKTUALNEJ formy a nie sprzed kilku miesięcy
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
||
Z tym Czekajem to się robi powoli taka legenda jak z Boenischem. Chłopak zagrał 5 poważnych meczów w życiu w których nic nie spieprzył i już gwiazde z niego robicie. Na pewno lepszy od Komorowskiego. A to dobre. Porównanie Bitona i Ljuboi jest nie na miejscu bo Ljuboja robi dla drużyny dużo więcej niż Biton. Oglądnij sobie kiedyś mecz Legii i zobacz ile dla rozegrania akcji on znaczy. Przyjęcie piłki pod presją i odegranie. Zazwyczaj błyskotliwe. To jego największy atut. Ponadto jak tak się opierasz na statystykach to czemu nie porównasz np. Meliksona i Radovica lub Małeckiego i Rybusa. Bo wtedy okaże się że tamci mają zdecydowanie lepsze? Czyżby to był powód? PS. Ogólnie te porównania są śmieszne i nie wiem po co się w to daje wciągnąć. EDIT:
Ostatnio edytowane przez mr_kwolf : 07.02.2012 o godz. 21:54.
![]()
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Bardzo chętnie Ci wyjaśnie. Dziwne, że nie rozumiesz, ale widocznie za bardzo ci zależało żeby zdaniami wyrwanymi z kontekstu mnie ośmieszyć
Skoro porównujemy poprzedni sezon, okej, porównujmy. Tak samo możemy porównywać Vrdoljaka i Sobolewskiego z jeszcze poprzedniej wiosny, ale nie ma to żadnego odniesienia do ich obecnej formy czy wartości. Mam nadzieję, że rozumiesz tak prostą rzecz ![]()
Jak można porównywać rundę Meliksona/Małeckiego, który po kilku meczach doznał kontuzji i pauzował kilka miesięcy a potem dochodził do formy po kontuzji do Radovicia/Rybusa, który był w pełni zdrowy cały (lub większość) czas(u)? To są dość proste sprawy, mr_kwolf, martwię się o Ciebie. Ah, czyli porównywanie Radovicia do Meliksona, który zagrał kilka meczów i doznał kontuzji jest okej, ale porównywanie Komorowskiego do Czekaja już be?
Ostatnio edytowane przez filemon : 07.02.2012 o godz. 22:02.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
A że Legia jest wyżej w tabeli, więcej bramek strzeliła i mniej straciła? Jak to wytłumaczyć? To oczywiste. Wisła zagrała najgorszą runde od lat, a Legia najlepszą. Gdzie ja napisałem że be? Po prostu śmieszy mnie robienie z gościa gwiazdy jak jeszcze nic nadzwyczajnego nie zagrał. Jakby miał 25 lat i był murzynem to byłby przeciętniakiem ligowym, a to że jest młody, Polak i wychowanek to od razu jest wychwalany pod niebiosa.
Ostatnio edytowane przez mr_kwolf : 07.02.2012 o godz. 22:08.
![]()
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Chłopie, jest tabela, jest bezpośredni mecz. Wszystko jest jasne. Obecnie Legia jest lepsza o 6 punktów i 2-0. Jezeli na wiosne się to zmieni to bedziemy np w maju mówić, że obecna Wisła jest lepsza od Legii o x punktów i x-0. EDIT: Mr_kwolf - dzięki. Uchwyciłeś dokładnie to czego mi się nie chce ubierać w słowa. ![]()
Habemus Dubletum
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Przykro mi - to na wstępie. Przykro mi, że tak prostych rzeczy nie rozumiesz. BITON i LJUBOJA grali niemal pełne rundy, dlatego ich porównywać MOŻNA. Melikson nie grał pełnej rundy, nie grał nawet połowy przez kontuzję, a Radović grał, dlatego ich porównywać NIE MOŻNA. dotarło? Może bardziej łopatologicznie, w znacznym uproszczeniu: Złam sobie rękę i siłuj się z kimś kto wcześniej był od Ciebie słabszy. ![]() PS: To tyle z mojej strony na dziś. Polecam również porównywanie obecnego Adriano czy Ronaldo (tym z Brazylii) z obecnym Bitonem, bardzo sprawiedliwe i obiektywne, nie powiem Proponuję wyciągnąć z tego wniosek, że Biton jest lepszym piłkarzem ![]()
Ostatnio edytowane przez filemon : 07.02.2012 o godz. 22:16.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|||
I czemu się przyczepiłeś jednej częsci mojego postu? A Kuciak - Pareiko i ich statystki z jesieni? Nie przemawiają na korzyść Słowaka?
Tylko uważaj co odpowiesz bo odpowiadajac Adriano/Ronaldo strzelisz sobie samobója.
Ostatnio edytowane przez mr_kwolf : 07.02.2012 o godz. 22:36.
![]()
|
|||
|
|
Koneser
Offline |
|
Melikson jest lepszy od Radovicia. To co pokazał Maor w ostatnim roku jest ponad Ekstraklasę. Dryblingi, dynamika, podania. Rado tego nie ma. Tylko, że akurat jest skuteczny jak Zieńczuk swego czasu. Poprzednie sezony średnie, albo słabe, aż tu nagle wystrzelił z formą. Po Maorze od razu widać tę iskrę Bożą. Te predyspozycje do bycia najlepszym. To poruszanie się z piłką, widać tę elegancję. Jestem ciekaw czy teraz po kontuzji Serb będzie równie wysoką formę prezentował co jesienią. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Melikson cały poprzedni sezon (bez dłuższych kontuzji) - 8 goli 8 asyst Radovic połowa obecnego sezonu: 13 goli 2 asysty Małecki cały poprzedni sezon: 7 goli 8 asyst Rybus połowa obecnego: 3 gole 12 asyst Nie wystrzelił z formą w tym sezonie. On zaczął tak grać po zmianie pozycji ze skrzydłowego na środkowego. Już na wiosnę poprzedniego sezonu (przecież kiepskiego dla Legii) tak grał. Wiosną miał 8 bramek i 8 asyst.
Ostatnio edytowane przez -ja123- : 07.02.2012 o godz. 22:39.
![]()
W Warszawie są tylko kibice Legii i JW:
|
|
|
|
Warszawiak
Od: 11.2003
Offline |
|
|
Z ciekawszych dzisiejszych sparingów zespołów Ekstraklasy:
Śląsk Wrocław 1-1 FC Viktoria Plzeň Polonia Warszawa 0-0 Ludogorec Razgrad Łódzki KS 0-2 MKS Kluczbork Lech Poznań 1-3 Rubin Kazań Lechia Gdańsk 4-1 FC Costuleni ŁKS grał ( bo musi chyba ) najsilniejszym składem. Co to się porobiło... PS: Tak to zmiana tematu ileż można...![]() ![]() Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
1. Jak już porównujesz to podaj ilość meczów, w których zanotowali takie staty. 2. Melikson grał połowę sezonu, przyszedł zimą ![]() 3. Nie jestem zwolennikiem porównywania dwóch różnych okresów w życiach piłkarzy, ale niech będzie. W skrajnych sytuacjach może dojść do porównania sezonu konia Zieńczuka z czyimkolwiek innym ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Ludzie darujcie sobie już te oceny kto jest lepszy, bo sens tej dyskusji jest znikomy.
Kibic Wisły - na 8 pozycji z 11 powie, że Wiślak jest lepszy lub (ewentualnie) na takim samym poziomie, co Legionista. Kibic Legii - na 8 pozycji z 11 powie, że Legionista jest lepszy lub (ewentualnie) na takim samym poziomie, co Wiślak. Jednym słowem zero obiektywizmu. A już hitem są te wszystkie argumenty dlaczego dany piłkarz grał słabiej w minionej rundzie/sezonie/spotkaniu. Np. moim zdaniem głównym powodem słabej gry Wisły w spotkaniu z Legią, było to, że transport kolejowy kibiców Wisły nie odbywał się na trasie magistrali Kraków - Warszawa. No i dlatego, że zapomniałem zjeść śniadania przed wyjazdem. |
|
|
|
Koneser
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2011
Offline |
|
|
Błaszczu16, użytkownik Jagul całkiem rzeczowy post napisał, jeśli ktoś się tutaj ośmieszył to niestety Ty.
Po co w ogóle piszesz takie posty jak ten powyższy? Jestem ciekaw czym Jagul Twoim zdaniem się ośmieszył? Może podany przez niego przykład nie jest zbyt wyszukany ale jeśli chodzi o sedno sprawy to ma całkowitą rację.
Ostatnio edytowane przez karas1983 : 08.02.2012 o godz. 01:27.
![]()
Największym szczęściem jest mieć pasję...
|
|
|