The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna?
Tak 86 46,49%
Nie 43 23,24%
Nie mam zdania. 8 4,32%
To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. 41 22,16%
Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. 21 11,35%
Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.10.2011, 17:36
Sartre napisał(a):Wyświetl post
Jeszcze taka ciekawostka odnośnie polskiego sędziowania, aczkolwiek trochę w innym kierunku:

Cytat:
Przegląd Sportowy w wywiadzie z Ljuboją napisał(a):

Na koniec kariery znalazł się pan w polskiej ekstraklasie. Co pan myśli o poziomie? Szczerze.
- Sędziowie pozwalają tu na zbyt dużo. Często po ostrych faulach pokazują, by grać dalej! Trzeba uważać, co chwila uciekać z nogami. Bywa naprawdę bywa niebezpiecznie. We Francji coś takiego by nie przeszło. Niewiarygodne rzeczy dzieją się przy rzutach rożnych. Obrońcy się przytulają, wieszają na mnie, nie pozwalają się ruszyć. Dlatego zdarzyło się kilka razy, że kogoś odepchnąłem. Poziom jest w porządku, ale wolę takie mecze, jak z Wisłą, gdy obie drużyny skupiły się na futbolu.

Z jednej strony ja, jak chyba większość polskich kibiców, nie lubię jak sędzia gwiżdże o byle co. Z drugiej strony można sobie zadać pytanie - czy pobłażliwość sędziowska przy faulach nie obniża atrakcyjności naszej ligi dla solidnych piłkarzy zza granicy? To już jest któryś z kolei wywiad, w którym piłkarz który wcześniej grał w zachodniej (lub latynoamerykańskiej) lidze się na to uskarża. I to dla mnie nie jest wina piłkarzy, którzy po prostu robią to, co daje najlepsze efekty, bo dla nich najważniejsze to wygrać mecz - to jest wina sędziów, że na za dużo pozwalają.
No więc to nie gwizdanie o byle co to robi się patologia. Pozwolę sobie wkleić to co napisałem po meczu z Jagiellonią :

Cytat:
Jeszcze o sędziach. Jeżeli polskie sędziowanie pod pozorem dopuszczania do angielskiego stylu gry będzie szło w tym kierunku, który dzisiaj oglądaliśmy to nasz dystans do Europy bedzie sie dramatycznie powiększał. Sędziowie promują gre siłową pozbawioną jakiejkolwiek finezji. Po prostu grę faul. W angielskiej piłce na ile ja oglądam gra sie twardo, ale zgodnie z zasadami i duchem piłki. U nas w ramach tego dopuszcza sie do sytuacji gdy jeden piłkarz trzyma drugiego przez 10 sekund za rękę a potem przewraca. Bez faulu. I to się nazywa niby walka o piłkę. A potem jedziemy do takiego Enschede czy przyjeżdza Odense próbujemy tego samego i jest zdziwienie, że gwizdają faul za faulem. I jeszcze ten niezrozumiały zachwyt komentatorów nad tym.
Nasi gracze sa słabi technicznie, więc nadrabiają brutalnoscią. Sędziowie zezwalając na to wypaczają istotę w gry w piłke nożną. Oto wystarczy się napakować i ciąć równo z trawą by byc objawieniem ligi (patrz Korona dla przykładu).

Wyszkolenie techniczne, taktyka, wreszcie talent; po co ? U nas gra się tak jak broniła się Armia Radziecka. Jesteś dobry, wyszkolony, grasz techniczną piłkę, idziesz na przebój. Wytnie Cię pierwszy, jak jemu się nie uda to drugi, jak nie drugi to trzeci. Przy pobłażliwości sędziego i śliniącym się aplauzie komentatorów typu Węgrzyn.
Jest to jasny sygnał doa młodych zawodników, po co ćwiczyć technikę wystarczy opanować faule techniczne.

Messi byłby tu nikim.

Pomimo całej kichy jaką graliśmy mecz z Fulham przyjemnie się oglądało. Nikt nikogo nie kosił, nie trzymał za ręke, koszulkę itd. co pół minuty.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 28.10.2011, 17:42
Elefant napisał(a):Wyświetl post
Nasi gracze sa słabi technicznie, więc nadrabiają brutalnoscią. Sędziowie zezwalając na to wypaczają istotę w gry w piłke nożną. Oto wystarczy się napakować i ciąć równo z trawą by byc objawieniem ligi (patrz Korona dla przykładu).

.

Oczywiscie ze tak.
Ale najlepsze jest to ze taki proceder trwa juz od najmłodszych młodzieżówek. Wiem z autopsji kogo trener powołuje.
Technika to lipa, liczy sie tężyzna fizyczna.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
studio
Banita

Od: 08.2008

Stary 28.10.2011, 18:40
A tak jeszcze przy okazji, temat frekwencja Jakis czas temu byly szumne zapowiedzi jak to nam w Poznaniu rosnie druga sila,

http://kamera2012.eu/poznan2/

Mozna na biezaco patrzec jak "Cyckowa rewolucja" zawladnela stadionem
Odpowiedz cytując
Oldpara
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 28.10.2011, 19:03
Ciekawe co tym razem Weszło wymyśli w obronie Michniewicza?

Naprawdę lubię Jagę, ale odkąd trenuje tam Mourinhio któremu Weszło liże jajka kibicuje im jakoś mniej. Niech się dalej nabijają z Probierza, że mecze chodzi filmować komórką, ale jak przychodzi do porównań między Jagą Michniewicza i Probierza, to nie ma o czym gadać.
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
Odpowiedz cytując
whistar
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 28.10.2011, 19:14
42 tysiące no, no ... Wygląda to zajebiście. Czy nasz spedalony prezio ogląda Prezydenta Wrocławia?
To nie tak, że nie wiem
To nie tak, że nie umiem
To nie tak, że nie pamiętam

Po prostu mi się k.... NIE CHCE !!!
Odpowiedz cytując
studio
Banita

Od: 08.2008

Stary 28.10.2011, 19:50
Tak, oglada, nawet mam wrazenie ze lekko wypil przed meczem bo w czasie wywiadu jakos tak za bardzo wyslowic sie nie mogl, chyba ze on tak zawsze ;-)
Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 28.10.2011, 20:01
studio napisał(a):Wyświetl post
A tak jeszcze przy okazji, temat frekwencja Jakis czas temu byly szumne zapowiedzi jak to nam w Poznaniu rosnie druga sila,

http://kamera2012.eu/poznan2/

Mozna na biezaco patrzec jak "Cyckowa rewolucja" zawladnela stadionem
Spoko spoko Oni chociaz sa prawdziwi w przeciwienstwie do Was.

A Ty nie masz swojego forum w pyrlandi tylko musisz sie tu udzielac i wku... ludzi.
,
Odpowiedz cytując
whistar
Senior Member

Stary 28.10.2011, 20:03
Już się nie mogę doczekać 15.11 D) Mam nadzieję, że frekwencja się utrzyma, a nas będzie tam parę tysięcy
To nie tak, że nie wiem
To nie tak, że nie umiem

Odpowiedz cytując
LuKaS TSW
Senior Member

Od: 12.2005

Stary 28.10.2011, 20:07
a gdzie ty chcesz jechać 15.11? na mecz kadry z Węgrami?
Bo takich stworzył nas świat, pełnych pogardy, zła i grzechu. Więc zawsze dumnie będziemy trwać, teraz i zawsze i na wieki wieków.
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 28.10.2011, 20:09
Ok, atmosfera świetna. Ale mecz na razie kiepski.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
whistar
Senior Member

Stary 28.10.2011, 20:13
LuKaS TSW napisał(a):Wyświetl post
a gdzie ty chcesz jechać 15.11? na mecz kadry z Węgrami?
He, he oczywiście 25, chyba o jeden browar za dużo
To nie tak, że nie wiem
To nie tak, że nie umiem

Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 28.10.2011, 20:20
Naprawde piekny stadion, świetna atmosfera, fajnie zrobiona inauguracja
I tylko w piłke grac nie umieją...
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
piotrek06
Senior Member

Od: 04.2011

Stary 28.10.2011, 20:26
Była jakaś oprawa na otwarciebo początek przegapiłem :/
Odpowiedz cytując
sawko
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 28.10.2011, 20:26
Jak druga połowa bedzie taka jak pierwsza to chyba Biton dopiero zainauguruje strzelanie goli na nowym stadionie we Wrocku
jazda,jazda,jazda BIAŁA GWIAZDA
Odpowiedz cytując
whistar
Senior Member

Stary 28.10.2011, 20:38
Lechia trochę lepsza, ale grają generalnie kupę
To nie tak, że nie wiem
To nie tak, że nie umiem

Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 28.10.2011, 21:14
Stadion bardzo ladny ale nasz ma to COS. I jezeli trybyny byly by blizej mowie o naszym to nie wiem czy nasz nie laniejszy.
,
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 28.10.2011, 21:24
Z duzej chmury maly deszcz.
Mecz kiepsciutki.

Stadion gdyby to byl pierwszy otwierany w Polsce to moze robilby wrazenie, a tak zewnatrz
przypomina mi lampe z ikei, a w srodku wyglada jak wiesza kopia tego w Lubinie - jednak przy
takiej pojemnosci trybuny dwupoziomowe wygladaja lepiej.
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
legol
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 28.10.2011, 21:24
Śląsk chyba dorósł już do mistrzostwa. Mimo beznadziejnej gry udało mu się wygrać,a tak się zdobywa mistrzostwa. Szkoda trochę Lechii. Inna sprawa że Śląsk od 3 meczów gra słabo i na razie udało się wymęczyć 2x 1:0 u siebie, zobaczymy jak będzie dalej...
Odpowiedz cytując
irman
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 28.10.2011, 21:36
legol napisał(a):Wyświetl post
Śląsk chyba dorósł już do mistrzostwa.
A idź w cholerę z takim mistrzem. Jak ich lubię to mam nadzieję, że drużyny tego typu nigdy mistrzami nie będą.

Mecz denny. Stadion taki se. Oprawa inauguracyjna przed meczem fajna.
:/
Odpowiedz cytując
lucas8
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 28.10.2011, 21:41
Stadiony w Gdańsku, czy we Wrocławiu są ładne i robią wrażenie, ale brakuję im tego piłkarskiego klimatu. Taki właśnie klimat ma nasz stadion między innymi.
Odpowiedz cytując
legol
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 28.10.2011, 21:43
irman napisał(a):Wyświetl post
A idź w cholerę z takim mistrzem. Jak ich lubię to mam nadzieję, że drużyny tego typu nigdy mistrzami nie będą.

Jak już ktoś ma być mistrzem oprócz nas to niech to będzie Śląsk a nie Legia. Dziś mecz grali słaby jak i parę ostatnich, ale na przykład zagrali bardzo ładnie w Warszawie z Legią gdzie my zagraliśmy słabo.

Jedyne co mnie irytuje w Śląsku to ten Voskamp. Chłop jest tak drewniany że aż strach. Dziś zupełnie przeszedł obok meczu a przez to że piłka mu spadła pod nogę został bohaterem. Wymowne były jego statystyki po zejściu: Pojedynki -> wygrane 1 -> przegrane 3. 70 minut na boisku i 4 pojedynki WOW.

Taki kolega van der bizona tylko gra w lepszym zespole to i goli trochę nastrzelał ale poziom umiejętności porównywalny.

Jeszcze jedno. Co do atmosfery to rzeczywiście wygląda na to że stadion nie będzie sprzyjał kolegom ze Śląska. Dziś wyglądało to co najwyżej średnio. Biorąc pod uwagę ilość ludzi którzy byli dziś po raz pierwszy i ostatni oraz że był to mecz zgodowy nie ma się co dziwić, ale moim zdaniem dużo pracy przed młynem Śląska żeby zrobić na takim stadionie dobrą atmosferę.
Ostatnio edytowane przez legol : 28.10.2011 o godz. 21:46.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 28.10.2011, 21:55
Nasz stadion zdecydowanie jest najbardziej piłkarski. I mozna powiedzieć że jest budynkiem. Którego wnętrza z czasem można będzie pożytecznie wykorzystać. Na razie nie ma na to pomysłu i filozofia marketingowa jest delikatnie mówiąc ułomna, ale z roku na rok coś musi się dziać.

Przez dziesięciolecia było u nas gorzej niż w Mozambiku i nie ma co sie dziwić że jak wreszcie jest dach i światła, a do kibla nie trzeba biegać pod krzaczek, możliwości które sie otwierają nie są dostrzegane bo pisuar i hamburger wydaje sie szczytem oczekiwań. A problem stanowi elewacja, która przeciez poza kwestią estetyki jest mało ważna. Istotne są sprawy które kibica zatrzynmaja na stadionie dłużej niż 90 min.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
gigant
Joker the Great

Od: 06.2003

Stary 28.10.2011, 22:22
Po dzisiejszym wyniku przyjacielskich derbów, prysła nam chyba ostatnia szansa w tym roku na objęcie przodownictwa w tabeli
90minut.pl o tabeli 2005/2006 napisał(a):
"Lech Poznań nie wystąpił o licencję na przyszły sezon i został przesunięty na ostatnie miejsce w tabeli. W przyszłym sezonie pod nazwą Lech Poznań występować będzie Amica Wronki."
Odpowiedz cytując
coolibeer
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 28.10.2011, 22:27
Dostrzegacie podobieństwo bramki Śląska z sytuacją Q w meczu z Jagą?
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 28.10.2011, 22:29
Od kiedy liczą ten rekord frekwencji?

Jestem pewien, że w latach 70tych były mecze ligowe gdzie było ponad 45 tys.

EDIT: Dzięki gigant!
Ostatnio edytowane przez Proud : 28.10.2011 o godz. 22:39.
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
gigant
Joker the Great

Od: 06.2003

Stary 28.10.2011, 22:38
Proud napisał(a):Wyświetl post
Od kiedy liczą ten rekord frekwencji?

Jestem pewien, że w latach 70tych były mecze ligowe gdzie było ponad 45 tys.
Pisali chyba o XXI wieku.
90minut.pl o tabeli 2005/2006 napisał(a):
"Lech Poznań nie wystąpił o licencję na przyszły sezon i został przesunięty na ostatnie miejsce w tabeli. W przyszłym sezonie pod nazwą Lech Poznań występować będzie Amica Wronki."
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 28.10.2011, 22:41
No na pewno nie chodzi o rekord wszechczasów. Np: http://historiawisly.pl/wiki/index.p...rak%C3%B3w_3:0

A rekord frekwencji w lidze wynosi chyba ponad 70 tys. na Stadionie Śląskim ale nie potrafie sobie przypomnieć w jakim meczu.
Ostatnio edytowane przez Arked : 28.10.2011 o godz. 22:47.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
zizou
Member

Od: 06.2011

Stary 28.10.2011, 22:46
Gratulacje dla Śląska za frekwencje i... tylko za to

Mecz słaby jak kawa Inka... Lechia, mimo coraz lepszej organizacji gry, nie ma czym straszyć z przodu; Razak jeszcze nie potwierdził dyspozycji z zeszłego sezonu, a Benson i Tadic to - jak na razie - niewypały (co w przypadku tego drugiego nie powinno dziwić).
"Zastanów się dwa razy zanim powiesz coś głupiego. Lepiej utrzymywać innych w niewiedzy niż od razu dać im pewność".
Odpowiedz cytując
masterlag
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 28.10.2011, 22:48
lucas8 napisał(a):Wyświetl post
Stadiony w Gdańsku, czy we Wrocławiu są ładne i robią wrażenie, ale brakuję im tego piłkarskiego klimatu. Taki właśnie klimat ma nasz stadion między innymi.
Spokojnie. W/w stadiony zostały zbudowane od zera na nowych gruntach, gdzie wcześniej nie było ducha futbolu Krzyż na drogę Braciom by to zmienili, by czuć tam było taką kibicowską atmosferę.
Trzeba będzie odwiedzić Wrocław i Gdańsk i na meczyk wpaść- te cudeńka obejrzeć. Imho- są to dwa najpiękniejsze piłkarskie stadiony w Polsce (choć ten we Wrocku musi "się" ogarnąć na zewnątrz, o czym była dziś mowa w c+). Zobaczymy jak będzie sytuacja wyglądała po wykończeniu Narodowego.

Oczywiście cieszę się, że nasz stadion posiada tę atmosferę, bo to jest właśnie ATUT oraz jego pojemność też jest na miejscu, ale wkurza mnie to, że nasz Dom jest w ciągłej budowie! Co rusz trzeba coś poprawiać, coś wewnątrz wyremontować itd. Końca nie widać. A tam się ludzie spięli i zrobili w czasie krótszym.

irman napisał(a):Wyświetl post

1. Myślę, że aktualnie nie powinniśmy mówić o Śląsku "idź w cholerę z takim mistrzem". Bo jakim mistrzem [AD 2011] jest Wisła?
Dodatkowo w WKSie gra sporo Polaków (lepszych/gorszych, ale jednak), a u nas? I to żebyśmy samych Bitonów z tych ''obcych'' mieli, ale niestety tak nie jest.
2. Nie wiem czy tylko ja mam takie wrażenie, ale z reguły mecze Lechii i Śląska nie są ciekawe. A przynajmniej te we Wrocku słabo wypadają.
Krakowska Wiślaczka!
Odpowiedz cytując
Niebieski1920
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 28.10.2011, 23:01
Arked napisał(a):Wyświetl post
No na pewno nie chodzi o rekord wszechczasów. Np: http://historiawisly.pl/wiki/index.p...rak%C3%B3w_3:0

A rekord frekwencji w lidze wynosi chyba ponad 70 tys. na Stadionie Śląskim ale nie potrafie sobie przypomnieć w jakim meczu.
Ruch - Gwardia z 1974 roku - 85 000

Najwiecej na meczu miedzy polskimi zespolami bylo w finale PP z 68 roku. Ponad 100 tysiecy ogladalo wowczas mecz Ruchu z Gornikiem.

Choc swoja droga na WDS z 2008 r. bylo wiecej ludzi niz podano oficjalnie.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów