|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna? | |||
| Tak |
|
86 | 46,49% |
| Nie |
|
43 | 23,24% |
| Nie mam zdania. |
|
8 | 4,32% |
| To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. |
|
41 | 22,16% |
| Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. |
|
21 | 11,35% |
| Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 12.2004
Offline |
|
|
Hahahaha. Neutral dla obu to np. Radom, Gliwice czy Lubin. Ale z pewnością neutral to nie Kielce
![]()
http://www.youtube.com/watch?v=vbTMz...layer_embedded Zaczyna się od piknika....
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
![]() Po burzy słońce wychodzi zza chmur, i nad Krakowem zaświeci znów. O jednym marzę, o jednym wciąż śnię, Mistrzem będzie Wisełka, na pewno to wiem. Życie bym dał, za krakowską Wisłę O jakże bym chciał, by znów była mistrzem O jakże bym chciał ![]() |
|
|
|
Banita
Od: 10.2010
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2011
Offline |
|
|
w Ostrowcu
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Lepszy stadion którego nie ma niż ten niebiezpieczny ;-)
![]()
http://www.youtube.com/watch?v=vbTMz...layer_embedded Zaczyna się od piknika....
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
A co to jest ten puchar,ja wiem ludzie na calym swiecie czekaja na ten jedyny najwazniejszy mecz prz ktorym final LM to jest pikus.
Wes dziecko ochlon ![]() ,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
może w Bydgoszczy?
![]()
ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY
PRZEMYŚL |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
eksperci krytukują Młodą Ekstraklase.Tylko 4 % z zawodników z MESY przebija sie do seniorskiej ekstraklasy
http://www.sports.pl/Pilka-nozna/Mlo...822,1,381.html |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html
Zdecydowałem, że Adrian nie jest na sprzedaż. Chcę w przyszłym sezonie walczyć nie tylko o mistrzostwo Polski, ale również o awans do fazy grupowej Ligi Mistrzów. Aby to osiągnąć, nie mogę sprzedać lidera zespołu. Pieniądze to nie wszystko – mówi w rozmowie z "PS" Wojciechowski. Facet z rana odpłynął ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
||||
|
Cytat:
Cytat:
O, albo Kucharski, kolejny mądry: Cytat:
Jedynie Nawałka nie gada od rzeczy: Cytat:
Że MESIE przydałyby wprowadzić zmiany, to się zgadzam, bo ich poziom jest dosyć żenujący - ale moim zdaniem likwidowanie tych rozgrywek to najgorsze co można zrobić. Skoro od 4 lat prowadzimy takie rozgrywki, to znaczy że "coś" mamy. Zaczynanie od zera teraz albo w ogóle rezygnacja z tematu, to dla mnie idiotyzm - i to właśnie coś takiego, to byłby królewski przykład marnotrawienia pieniędzy, o które tak martwią się panowie "eksperci". Nie mam natomiast za bardzo pomysłu co właściwie można byłoby z tym zrobić? ![]()
Ostatnio edytowane przez Sartre : 13.06.2011 o godz. 09:11.
![]()
Legionista
|
||||
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
ja zacząłbym od podniesienia prestiżu tych rozgrywek. Teraz często mecze rozgrywane są w idiotycznych terminach np. w poniedziałek o 13. Dlaczego nie można połączyć meczów pierwszej drużyny z młodą? Przecież spotkanie MESY mogłoby być rozgrywane 3h lub 4h przed głównym, może więcej ludzi przyszłoby wcześniej na stadion, dzięki czemu młodzi poczuliby trochę "presji", klub zarobiłby na cateringu,a po drugie koszty wyjazdu byłby mniejsze.
Inną kwestią jest podejście właścicieli klubów, którzy nie szanują młodych. Często zdarza się tak, że ktoś karnie przesuwany jest do drugiej drużyny, a tam z kolei trener debil, zamiast posadzić delikwenta na ławce albo trybunach wystawia go do składu, bo przecież olewający pierwszą druzynę X jest i tak lepszy od juniora. A u nas liczy się wynik.. Powód: literówka
Ostatnio edytowane przez joshi : 13.06.2011 o godz. 09:41.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
![]()
Legionista
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Sartre zdaję sobie z tego sprawę, ale na normalnym meczu to wszystko i tak jest. Pewnie wspomniane służby musiałyby być trochę wcześniej i pewnie to by trochę kosztowało. Ale z drugiej strony wyjazd na mecz pewnie byłby tańszy, choć przyznam, że nie wiem jak to jest w ME, czy jadą w dniu meczu, czy może mają zgrupowanie z noclegiem?
Gdzieś czytałem o Bundeslidze, że tam już najmłodsze grupy dzieciaków mają mieć wszsytko zorganizowane jak pierwsza drużyna, swoje szatnie, stroje itd. Ale mają z tego takie efekty, że pół drużyny Schalke to wychowankowie, którzy dotarli do 1/2 finału LM,a Borussia zdobyła mistrzostwo "swoimi" chłopakami, na których zarobią krocie, sprzedając ich do Realów i Manchesterów, nie wspominając już o Barcelonie która niczym fabryka produkuje co roku piłkarzy z najwyżeszej półki. Przecież to czysty biznes, chłopak przychodzi jako dziecko za darmo, jego późniejsza edukacja piłkarska kosztuje klub pewnie kilkanaście tyś. Euro, ale gdy dorośnie to mają gotowego grajka "za darmo", którego mogą później sprzedać z zyskiem. Przecież transfer Sahina czy innego Bariosa to zarobek kilku dobrych milionów Euro, ale my jak zwykle jesteśmy najmądrzejsi na czele z naszymi "ekspertami" którzy wyliczyli, że ME kosztuje rocznie 300 tyś. zł (ok. 70 tyś Euro) i że to się nie opłaca. Przez kilka lat może i jest się w plecy, ale potem trafi się Lewandowski czy Błaszczykowski i wszystko się zwraca. Tylko, że u nas wszystko musi być na już. Krótkowzroczna polityka. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2006
Offline |
|
|
Chciałbym tylko napisać, że bardzo podoba mi się podejście Wojciechowskiego w sprawie Mierzejewskiego. Nie ma podniecania się, że ktos rzuca 5 mln euro i całujemy go po rękach. Mam dziwne wrażenie, że kazdy inny klub za 5 mln E wytranferowałby zawodnika w mgnieniu oka.
Dzięki takiemu podejsciu moze wkrotce osiągniemy 8-10 mln E za zawodnika, co przeciez rowne jest budzetowi niejednego zespolu z czołówki. Brawo! Zacznijmy się cenić! ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Bardzo fajne gadżety.Zwłaszcza Wiślackie spioszki oraz ołówki za 300 hahaha ![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Offline |
||
|
Cytat:
![]() Cytat:
Inna sprawa, to na ile te 5 mln to naprawdę 5 mln, a nie 500 tysięcy. ![]()
Legionista
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
to że tak niewielu zawodników MESY przebija sie do ekstraklasy to chyba problem nie tkwi w systemie tych rozgrywek ale najpierw w wyszkoleniu tych młodych chłopaków.
Dopóki trenerzy młodzieży nie będa zatrudniani w klubach na etatach nauczycielskich to nic sie nie zmieni a nie jak obecnie że po 8 godzinach pracy zajmuje sie dodatkowo szkoleniem trampakrzy czy juniorów.Gdzie tu czas na podnoszenie kwalifikacji a przecież piłka i sposób szkolenia idą do przodu
Ostatnio edytowane przez AYALA : 13.06.2011 o godz. 13:23.
|
|
|
|
Junior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
niestety projekt zwany Mesą został ostatecznie pogrzebany.Wyszła z tego zwykła sztuka dla sztuki.Winą jest niestety kiepskie szkolenie i to jeszcze przed etapem młodej ekstraklasy
Autentycznie żal mi tych młodych chłopaków bo każdy był w ich wieku i myślę że zdaje sobie sprawę jakie 'siano' miał wtedy we łbie Żeby dziś wychować dobrego grajka to trzeba nim dobrze pokierować od wieku dziecięcego, u nas te rodzynki to bardziej talenty samorodne, goście którzy sami potrafili o siebie zadbać, stąd tak mało ich - jeśli dodamy do tego że u nas mało osób w kraju chce uprawiać zawodowo sport, to mamy to co widać. Kiedyś talentem można było dużo zdziałać, dziś sam talent to niestety o wiele za mało by zaistnieć. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja będę bronił MESY. Ona wymusza posiadanie młodzieżówek i jednocześnie je jakoś weryfikuje. Może nie na najwyższym poziomie, ale lepsze to niż nic. Teraz kluby młodzieżówki mieć muszą, co oznacza też, że muszą na nie kasę wywalać. Skoro już wywalają, to może dojdą do wniosku, że warto żeby coś z tego było
Poza tym MESA to po prostu dodatkowe miejsce do grania dla młodych chłopaków. Bardzo fajnie, że Kucharski wszystkich młodych wysyła do I i II ligi, tylko tam młodych sporo już jest (te 17 z 20%, którzy z MESY gdzieś trafili), dla wszystkich nie starczy miejsca, zwłaszcza że w tych ligach jakieś cele te zespoły miewają i coś chcą osiągnąć - ogrywanie dzieciaków dla samego ich ogrywania nie zawsze ich interesuje. Ona dużo pozostawia do życzenia, ale jej istnienie jest lepsze od jej braku.Problem jednak w tym, że młodzieżówka to jedno, a szkolenie wychowanków to drugie. W młodzieżówkach grają zawodnicy w wieku 17-21, czyli de facto już pod sam koniec swojego szkolenia. ![]()
Legionista
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Może trochę nie na temat, ale jest to pośrednio związane z sensem istnienia MESY. Naprawdę warto przeczytać i obejrzeć całość z jednego i drugiego linka.
http://legia.net/index.php?typ=news&id=41987 http://www.bialeorlycup.com.pl Najlepiej byłoby nie komentować tego materiału, bo każdy z łatwością może sobie wyrobić zdanie na ten temat. Dodam tylko do tego, że znam relację od osób, które na żywo oglądały ten turniej i efekt podobno był piorunujący. Tak jakby pierwszy świat spotkał się trzecim światem. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Gdzie Rzym, gdzie Krym? No nie oszukujmy się, Barcelona na szkolenie jednego rocznika dzieciaków ma pewnie więcej kasy, niż połowa naszych ekstraklasowych zespołów na wzmocnienia łącznie.
![]()
Legionista
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
Niestety, ale większość zawodników z tej ligi ma potem problemy, aby grać nawet w tej naszej 2 lidze. Prześledź sobie kariery np. tych którzy odeszli z Wisły z ME. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Ja tylko skomentuje, ze super sie oglada skrot z meczu Legia Barcelona. Pomijając wynik 0-7 to i tak własnie przez taka piłkę nożną się wkręciłem w kibicowanie. Zadnego pyskowania, udawania, wydzierania mordy na sedziego. Tylko romantyczne zapieprzanie za gałą, maksymalny presing do wyrzygania.
To je foobtall ![]() 0-7 oczywiście nie dziwi, bo u dorosłych byłoby to samo. Ładnie tylko widać, gdzie pojawia się różnica. Albo nawet inaczej. U dorosłych byłoby jeszcze gorzej. Mimo wszystko aktualne gwiazdy Barceolny też są już w jakimś sensie zblazowane, więc przy 6-0 by odpuściły. ALe nie tak jak w ostatnich kolejkach Wisła, ŁKS czy Podbeskidzie tylko na tej zasadzie, że przy 6-0 nie graliby o życie. Jakby grały to by było pewnie ze 14-0. Natomiast pewnie Barcelona U-11 przy 6-0 grała o życie nadal. A poza tym nie jest tak zle, bo Milan i Inter za nami ![]() ![]()
Habemus Dubletum
LEG14 White Star Awards w kategorii: Innowierca roku 2009 Innowierca roku 2011 ![]() |
|
|
|
Junior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
Ale ogólnie smutny ten filmik, pierwsze 5 minut spoko a potem nasi tylko biegali a tamci grali.Jedno w czym Augustyn w wywiadzie dla weszło miał racje - u nas uczy się zapierdalania w tą i z powrotem, tam uczy się gry w piłkę ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
wiadomo że na powstanie takich Akademii piłkarskich jak ma Barca,Arsenal czy inne wielkie kluby nas jeszcze długo nie będzie stac.Na początek warto podnosic poziom trenerów zespołów młodzieżowych Nie tylko z dużych ośrodków ale i z mniejszych miast.Przyjąc konkretnie metody treningowe grup młodzieżowych takie jak np w Holandii czy Hiszpani .To chyba takie minimum jakie powinny władze pzpn zrobic.Nie może tak byc że prawie 40 milionowy kraj nie ma Ligi Mistrzów od 15 lat a reprezentacja jest w rankingach FIFA na 70-tym miejscu.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 13.06.2011 o godz. 13:49.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
![]()
Legionista
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Ja wiem, że porównywanie się do najlepszej szkółki piłkarskiej jaką jest La Masia jest nie na miejscu i nie miałem wcale takiego zamiaru. Trudno porównać akademię na która przeznacza się 1, czy 2 mln zł rocznie do kolosa o budżecie ok 50 mln zł rocznie. Nie w tym rzecz.
Chodziło mi o pokazanie jakimi mitami żyją kibice w naszym kraju. Często słyszę, albo widzę tego typu stwierdzenia, że nasi zawodnicy do wieku juniora nie odstają zbytnio od zawodników z Hiszpanii, Włoch, czy Francji. Wspomina się sukcesy naszych reprezentacji młodzieżowych, czy to za Globisza, czy jeszcze wcześniej, ale to tylko zamazuje obraz rzeczywistości. Prawda jest taka, że odstajemy o lata świetlne od reszty świata nawet nie na poziomie juniorów młodszych, a o zgrozo już na poziomie trampkarzy młodszych! Zawodników, którzy trenują zaledwie od roku, czy dwóch lat zarówno tu i tam... Tak na refleksje mi się zebrało. Pamiętam jak zacząłem chodzić na Huragan w wakacje (miałem 9, albo 10 lat) i już po kilku treningach razem z sąsiadem zostaliśmy mocno zniechęceni. Pełno biegania (ja zawsze lubiłem biegać), mało zajęć z piłką i zero taktyki, ale najgorsza była inna kwestia. Zamiast trenować w podobnej grupie wiekowej mieliśmy treningi z 14-15 latkami od dwie głowy wyższymi od nas, którzy kosili takich młodych szczyli wkrętami. Po dziś dzień mam pamiątki z tamtych czasów. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Najpierw proponuje zacząć od nauki zdrowego odżywiania. Dbania o siebie. Nie jest to jednoznaczne z kładzeniem sobie kremu pod oczy czy żelu na łeb. Podstawy podstaw. Później nauka przewrotów w tył,w przód. Skakanka, i nauka poprawnego biegania. I dopiero wtedy zabawa z piłką, nauka podania,przyjmowania,podbicia. Nauka poruszania się po boisku bez piłki, a w między czasie taktyka.
Trzeba zmian mentalnych, a nie zaorać ME i powołać coś innego. Typowo polskie. Zmienić nazwę, logo, będzie lepiej. Nic to nie da. Nie ma u nas szkolenia ale jest za to hodowla. Hodują takiego całe życie,że ma wybijać piłkę przed siebie i on to robi. A,że duży,masywny,upasiony to biorą go wszędzie w grupach młodzieżowych. I on wywala to piłę ile wlezie. W między czasie dyskoteki,chlanie na umór, żarcie byle czego, robienie byle czego poza treningami, i się kręci. Jeszcze mu wmawiają,że jest dobry i przyszłość przed nim. Dochodzi w końcu do powołania do jakiejś z jednych naszych reprezentacji(nie wiem ile my ich mamy)facet staje naprzeciwko obcokrajowca, i...okazuje się,że nic nie potrafi. Nawet prosto przebiec. Gdybym był właścicielem któregoś z klubów naszej ligi, to zlikwidowałbym szkolenie w obecnej formie. Nic,zero. Ani to nie przynosi korzyści, nikt się nie rozwija, klub ponosi tylko koszty. Po co utrzymywać taką prowizorkę?Dla kogo to? ![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|