The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
kolarz90
Senior Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.04.2011, 12:04
Cytat:
Zarzuty ws. kupienia meczu z Cracovią usłyszeli także:
Wojciech Ł. – obecnie występujący w Wiśle Kraków. W reprezentacji Polski ten piłkarz zagrał 23 mecze strzelając 2 bramki.
Grzegorz B. – z Zagłębiem Lubin, w którym nadal występuje, zdobył mistrzostwo Polski i Superpuchar. Rozegrał w reprezentacji 2 mecze.
Obaj piłkarze zostaną oskarżeni o to przestępstwo w innym akcie oskarżenia dotyczącym kupowania meczów przez Zagłębie Lubin w sezonie 2003/2004.
Czyżby Łobo miał wylecieć z Wisły wcześniej niż się spodziewa?

Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 11.04.2011, 12:20
Raczej wyleci. Ciekawe co zrobią z Łukaszem Piszczkiem? Czyżby to był jego koniec nie tylko w reprezentacji, co i w BvB?

A co do Iwańskiego to mówiło się o tym, że jego transfer miał drugie dno i wychodzi na to, że drugim dnem była ta sprawa korupcyjna.
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 11.04.2011, 12:25
Jezeli ktos przyznaje sie do winy i dobrowolnie poddaje sie karze, to w tym momencie PZPN ma pelne mozliwosci dzialania, tzn. bez problemu moze ukarac takiego delikwenta dyskwalifikacja. Oczekuje powaznych konsekwencji wobec tych pilkarzy. Wiadomo, ze chlopcy nie ustawili tylko jednego meczu...a Piszczek dla mnie jest skonczony w reprezentacji Polski.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 11.04.2011, 12:29
For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post
a Piszczek dla mnie jest skonczony w reprezentacji Polski.
Tylko jeśli się nie mylę to Piszczek sam się zgłosił do prokuratury i zaczął sypać jako świadek. Jeśli tak nie było to poprawcie mnie.

W tym wypadku orzekanie wobec niego winy przez PZPN będzie bardziej skomplikowane i wydaje mi się, że może objąć go jakieś prawo łaski. Jak dla mnie jako piłkarz też jest skończony.

Sama "elyta".

PS. Ciekawe co z meczem Legia - KGHM w ich sezonie "mistrzowskim"?
Odpowiedz cytując
neq.
Senior Member

Od: 02.2010

Stary 11.04.2011, 12:38
tak w sumie to mam wyłożone na nich wszystkich poza Łobo i Piszczkiem, Łobo oczywiście powinien już pakować i wyjazd z Wisły, natomiast co z Piszczkiem? Obecnie najlepszy polski piłkarz moim zdaniem, jeden z najlepszych o ile nie najlepszy prawy obrońca w Bundeslidze...
"Jeżeli walczysz możesz przegrać, jeżeli nie walczysz już przegrałeś"

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki."

Odpowiedz cytując
tarantulaw2
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 11.04.2011, 12:45
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Raczej wyleci. Ciekawe co zrobią z Łukaszem Piszczkiem? Czyżby to był jego koniec nie tylko w reprezentacji, co i w BvB?
Dawno wyczytałem, że Piszczek (bodaj przed sezonem) rozmawiał z trenerem BVB i ten mu dał szansę gry.
A Dyzma... Wiadomo, że go będzie powoływał, zapewne on sam nie lepszy
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 11.04.2011, 12:50
For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post
Jezeli ktos przyznaje sie do winy i dobrowolnie poddaje sie karze, to w tym momencie PZPN ma pelne mozliwosci dzialania, tzn. bez problemu moze ukarac takiego delikwenta dyskwalifikacja. Oczekuje powaznych konsekwencji wobec tych pilkarzy. Wiadomo, ze chlopcy nie ustawili tylko jednego meczu...a Piszczek dla mnie jest skonczony w reprezentacji Polski.
Niestety, jestem tego samego zdania. Niby Piszczek dobrowolnie się zgłosił i wyjaśniał... Na jego korzyść działa też młody wiek - miał wtedy 20 lat, mógł tłumaczyć że nie podejmował decyzji, nie miał nic do gadania.

Ale jednak brał udział w sprzedaży meczu - to jednak dyskwalifikuje jako reprezentanta Polski. Wielka szkoda, bo jest naprawdę dobrym bocznym obrońcą, lepszego w każdym razie nie mamy.

Co do Łobo - reakcja klubu musi być zdecydowana. Jest oficjalny zarzut postawiony przez prokuraturę, więc i klub musi podjąć oficjalne kroki.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
kolarz90
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 11.04.2011, 12:52
Cytat:
Co do Łobo - reakcja klubu musi być zdecydowana. Jest oficjalny zarzut postawiony przez prokuraturę, więc i klub musi podjąć oficjalne kroki.
No, na miejscu Basałaja to nie czekałbym ani sekundy

Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 11.04.2011, 12:55
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Dla mnie tez normalna kolej rzeczy. Najpierw zawieszenie, a po uprawomocnieniu się wyroku out.

Ciekawe co się stanie z resztą: Stasiakiem, czy Mierzejewskim?
Odpowiedz cytując
Ajax
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2003

Stary 11.04.2011, 13:02
kolarz90 napisał(a):Wyświetl post
No, na miejscu Basałaja to nie czekałbym ani sekundy
Trzeba działać profesjonalnie jeśli to jest oficjalne to Łobo już pakuje manatki a oficjalnie wyleci po wyroku i mamy jedengo darmozjada z głowy
Odpowiedz cytując
fan01
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 11.04.2011, 13:08
Jagiellonia za sprzedanie meczu dostała -10 punktów?
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 11.04.2011, 13:37
Ale przecież pejsy są niewinne bo to piłkarze sprzedawali a nie klub
Klub nie miał z tego żadnych korzyści ...

.....
.....

MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
mulda
Senior Member

Od: 12.2010

Stary 11.04.2011, 14:21
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Ale przecież pejsy są niewinne bo to piłkarze sprzedawali a nie klub
Klub nie miał z tego żadnych korzyści ...

.....
.....

A skad wiesz ze nie? Wlasnie moim zdaniem klub musial wiedziec. Korona, Zaglebie, Jaga i inni zostali ukarani wiec Cracovia tez musi.
Odpowiedz cytując
Donki
Banita

Od: 05.2009

Stary 11.04.2011, 14:39
mulda napisał(a):Wyświetl post
A skad wiesz ze nie? Wlasnie moim zdaniem klub musial wiedziec. Korona, Zaglebie, Jaga i inni zostali ukarani wiec Cracovia tez musi.
Przecież to byla ironia
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 11.04.2011, 15:51
oj mulda mulda

oczywiście że mam nadzieję że w końcu bekną - już od grupy "100 bardzo przedsiębiorczych ludzi" się zaczęło.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 11.04.2011, 15:52
mulda napisał(a):Wyświetl post
Czyli też - 10 pkt. na starcie w .... I lidze.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 11.04.2011, 20:08
Ja powiem tak, wiekszosc pilkarzy ktorzy kupowali mecze pewnie robili to nie myslac ze czynia zlo. Po prostu to byl tak rozpowszechniony proceder ze dla nich to bylo normalne. Zamiast dac z siebie 120% w meczu to woleli wydac 100 tys zł i tez sobie mysleli ze uczciwie wygraja mecz bo w koncu zaplacili a nie ukradli czy cos hehe Wiadomo tez jaka jest natura czlowieka, jak wszyscy koledzy skladali sie na mecz to co ja mialem sie wylamac? Zeby byc innym, gorszym i odtraconym?
Zapewne tak to wlasnie wygladalo jak pisze, to takie malutkie usprawiedliwienie dla tych ludzi ale oczywiscie czuje do takich obrzydzenie. Ludzie chodza na mecze, dopinguja, zyja klubem a te ....y zamiast grac to ustawiaja mecze. No i stad wlasnie takie wynalazki jak łobo. Brał udzial pewnie w kilku sezonach ustawianych, w Zagłebiu zlapal jakas tam forme no i stal sie gwiazda bo: forma+ustawiony mecz daje duze mozliwosci na dobry wystep. Jak wiedzial ze mu sie obronca podlozy, ze minie 1 czy 2 bo im dal 100 tys to i dobrze mu sie gralo hehe Pozniej przychodza puchary i Ci sami wirtuozi ligowi dostaja w....... od kogo popadnie bo grac w uczciwym meczu i sie nawet starac na 100% to juz nie jest tak latwo wygrywac jak w meczach kupionych. I teraz taka kaleka grzeje u nas lawe, ma jedna z wiekszych pensji w klubie i lidze i nie potrafi sie przebic do 1 skladu od kilku lat. Ale co nie oplacalo sie? Kasa sie zgadza, w Wisle zarobil miliony i to sie liczy dla takiej gnidy a nie to zeby wygrac jakis tam mecz w LM czy LE albo bic sie o Mistrzostwa Kraju
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
RAF
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 11.04.2011, 20:16
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Kasa sie zgadza, w Wisle zarobil miliony i to sie liczy dla takiej gnidy a nie to zeby wygrac jakis tam mecz w LM czy LE albo bic sie o Mistrzostwa Kraju
Dlatego ja uwazam ze kibice czy kluby powinni wytaczac cywilne procesy przeciwko pilkarzom ktorym udowodniona zostaje korupcja. Bo wychodzi na to ze tym k...om po prostu oplaca sie oszukiwac, kupi mecz (e), zostanie gwiazda, dostanie lepszy kontrakt i jest ustawiony do konca zycia. Nie wiem komu wtedy Zaglebie zabralo miejsca w Pucharze UEFA, ale kibice tej druzyny ktora to miejsce stracila powinni wytoczyc procesy tym ktorzy kupili mecz i tym ktorzy sprzedali. Wtedy jak taka k...a zaplaci odszkodowanie i zostanie bez pracy, twarzy i pieniedzy to sie nauczy.
Szostego sierpnia roku panskiego 2003 zdziesiatkowani przez kontuzje i chimery pilkarze Wisly Krakow starli sie z Cypryjczykami w Nikozji. Walczyli jak poeci, walczyli jak prawdziwi Krakowianie. I wywalczyli awans do III rundy el. Champions League....
Odpowiedz cytując
Przemas
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 11.04.2011, 20:53
Jak dla mnie dopiero po wyroku można podejmować jakiekolwiek kroki. Oskarżenie to jedno ale winę trzeba udowodnić, a dopóki tak się nie stanie nie ma podstaw, żeby podejmować jakieś kroki. Nie żebym bronił Wojciecha Ł. czy coś, po prostu uważam iż dopóki nie ma wyjaśnionej sprawy ani wyroku sądu to nie należy postępować pochopnie gdyż oskarżyć można każdego o wszystko ale grunt to udowodnić winę. Jeżeli się okaże, że brał udział w kupowaniu meczu to wylotka z Wisły od razu plus mega kara pieniężna.
Odpowiedz cytując
nh79
Senior Member

Od: 09.2010

Stary 11.04.2011, 20:57
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Ja powiem tak, wiekszosc pilkarzy ktorzy kupowali mecze pewnie robili to nie myslac ze czynia zlo. Po prostu to byl tak rozpowszechniony proceder ze dla nich to bylo normalne. Zamiast dac z siebie 120% w meczu to woleli wydac 100 tys zł i tez sobie mysleli ze uczciwie wygraja mecz bo w koncu zaplacili a nie ukradli czy cos hehe Wiadomo tez jaka jest natura czlowieka, jak wszyscy koledzy skladali sie na mecz to co ja mialem sie wylamac? Zeby byc innym, gorszym i odtraconym?
Zapewne tak to wlasnie wygladalo jak pisze, to takie malutkie usprawiedliwienie dla tych ludzi ale oczywiscie czuje do takich obrzydzenie. Ludzie chodza na mecze, dopinguja, zyja klubem a te ....y zamiast grac to ustawiaja mecze. No i stad wlasnie takie wynalazki jak łobo. Brał udzial pewnie w kilku sezonach ustawianych, w Zagłebiu zlapal jakas tam forme no i stal sie gwiazda bo: forma+ustawiony mecz daje duze mozliwosci na dobry wystep. Jak wiedzial ze mu sie obronca podlozy, ze minie 1 czy 2 bo im dal 100 tys to i dobrze mu sie gralo hehe Pozniej przychodza puchary i Ci sami wirtuozi ligowi dostaja w....... od kogo popadnie bo grac w uczciwym meczu i sie nawet starac na 100% to juz nie jest tak latwo wygrywac jak w meczach kupionych. I teraz taka kaleka grzeje u nas lawe, ma jedna z wiekszych pensji w klubie i lidze i nie potrafi sie przebic do 1 skladu od kilku lat. Ale co nie oplacalo sie? Kasa sie zgadza, w Wisle zarobil miliony i to sie liczy dla takiej gnidy a nie to zeby wygrac jakis tam mecz w LM czy LE albo bic sie o Mistrzostwa Kraju

ja tez uwazam, ze w tamtym czasie takie byly realia i to bylo po prostu "normalne" mam pytanie do tych wszystkich co juz rzucaja kamieniem w Lobodzinskiego.ktory z Was nigdy nie dal lapowki drogowce, lekarzowi itd itp a teraz sami wielcy "uczciwi" sie tu wypowiadaja jaki to be itd.czym sie rozni mala lapoweczka dla psa pfu policjanta lub dla lekarza, zeby lepiej sie zajal jakas tam sprawa, przekupienie kanara w pociagu?no czym, no niczym..... Polska to pare lat temy byl bardzo korupcyjny kraj i jak pisze Jaroo1 takie zachowanie wydaje(walo) nam sie normalne.prosty przyklad jaki podaje Anglikom czym sie rozni policja polska od angielskiej? mowie wtedy tak jak w Polsce zatrzyma mnie policja to pierwsza mysl jaka mi przychodzi do glowy to ile dam w lape, zeby uniknac pktow i mandatu i na 90 procent wiem, ze sie wykupie.Jak zatrzyma mnie angielska policja to taka mysl nawet nie przemknie mi przez glowe, bo to od razu sie wyczuwa, ze jakbym nawet probowal zaproponowac to juz mam zarzuty o probe przekupsta itd.to sie od razu wyczywa, ze inna kultura, inny system.w Polsce to powoli tez zmierza ku dobremu i juz widac, ze policja jest mniej skorumpowana i ze korupcja sie zmniejsza, wiec teraz tych wszystkich madrali pytam sie czy nigdy w zyciu zaden z nich, albo ich rodzic nie dal lapowki?kazdy niech wpierw spojrzy na siebie a pozniej niech rzuca kamieniem w Lobodzinskiego.ja rozumiem, ze to jest swietny pretekst do pozbycia sie go z klubu i jesli bedzie mozliwosc rozwiazania wysokiego, obciazajecego nasz budzet kontraktu to ja jestem za.w tamtych czasach byla druzyna, ktos o tym decydowal, reszta siedziala cicho, bo sie bala, byly inne czasy, inne realia niz sa teraz.pozdrawiam

edit jak Anglicy slysza, jak latwo przekupic policje polska na drodze, kazdy bez wyjatkum jest w szoku, a jak juz im opowiedzialem historie jak mnie spod Tomexu pod Wande podwiezli, zebym im z bankomatu kase wyplacil, bo przeszedlem z ziomkiem na czerwonym swietle i nas podwiezli po 20zlotych lapowki do bankomatu to nikt w Anglii nie chce w to wierzyc.korupcja wynika z biedy i z tego, ze jeszcze stosunkowo niedawno to w komunie bylismy i to pokolenie po 50ce musi wymrzec, aby w Polsce nastapil naprawde nowy ustroj
Ostatnio edytowane przez nh79 : 11.04.2011 o godz. 21:10.
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 11.04.2011, 22:00
nh79 napisał(a):Wyświetl post
(...)
No więc właśnie... Jeśli u nas ma to wreszcie wyglądać normalnie - tak jak u Ciebie w Anglii - to Wojtka Ł. trzeba po "jasiowemu" wyp... dyscyplinarnie.

I pokazać, że czasy się zmieniły - nie ma zgody na korupcję. Koniec, kropka.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 11.04.2011, 22:29
nh79 ja tam tych patalachow nie bronie chociaz napewno znalezc sie w tamtych realiach by nie bylo latwo. Napenwo mozna bylo nie kupowac/sprzedawac tylko siedziec cicho i sie nie wychylac. Ale oni woleli sobie rozgrywac mecze pod zielonym stolikiem zamiast grac na serio i zobaczyc jak to wyjdzie w praniu.
I tak jak piszesz korupcja wynika z biedy. I kazdy wolalby dac w lape policji te pare dych zamiast na mandat wydac pare stwo, kazdy daje w lape lekarzowi zeby ten zatrozszyl sie o chora osobe z rodziny ale nie kazdy jest pilkarzem ktory zarabia kilkadziesiat tysiecy zlotych na miesiac i ot tak dla zabawy sobie ustawia mecze. Po co oni to robili? Czy mieli noz na gardle? Co innego jest sie ratowac w tym chorym kraju i dawac w lape lekarzowi, albo zaoszczedzic na mandacie dajac w lape a co innego ustawiac mecz jak sie ma na koncie miliony zlotych. Okreslilbym to tak, sa lapowki potrzebniejsze i mniej potrzebne, to od ustawiania meczow stawiam na samym koncu!!!

PS Aha i sprawa najwazniejsza o ktorej zapomnielismy. W 2006 roku korupcja nie byla juz tak powszechna a jesli nawet byla nadal tak czesta jak kiedys w pilce to byla juz nagonka na takie cos a jak widac mimo to sie znalazlo kilku amatorow na nia. Przeciez to juz byl czas gdzie mowilo sie o surowych karach za korupcje, a jeszcze surowszych karach za korupcje ktora zdarzy sie po roku 2004 (2005?) (rok w ktorym wybuchla ta cala afera). Jak wiec widac afera korupcyjna rozgorzala a Zaglebie i Cracovia nadal mieli wyjebane na kary, nagonke, dalej sobie ustawiali meczyki. Dlatego won z pilki dla takich osob, won z Wisly!
Ostatnio edytowane przez Jaroo1 : 11.04.2011 o godz. 22:38.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
nh79
Senior Member

Od: 09.2010

Stary 11.04.2011, 22:40
nie pochwalam korupcji w sporcie, bo to swinstwo wobec prawdziwych kibicow, ktorzy kupuja bilety, oddaja serce druzynie a tamci sobie ustawili mecz, ale nie znamy dokladnie jak bylo to raz, byc moze sa okolicznosci lagodzace (np wszyscy sie zlozyli to ja tez, bo myslal ze nie ma wyjscia) chodzi mi o to, ze teraz jak widze Lobodzinskiego to widze, ze sie stara i zap..... jak juz wejdzie (dobra zmiana z Podbeskidziem) uwazam, ze do sprawy trzeba podejsc indywidualnie, bo kazdy moze popelnic blad w zyciu i czasami warto komus dac 2ga szanse.bo juz niektorzy pisza, ze Lobo be a Piszczek to jest dobry, mlody i glupiu byl, nie mamy reprezentanta to dac mu szanse a Lobo zawadza, pojawil sie pretekst to niech wyp.... czasami ktos moze popelnic blad i czasami moze zaslugiwac na 2ga szanse i tyle w przeciwienstwie do Garguly, ktory ma wysoki kontrakt i nie zalezy mu tak bardzo jak Lobo.

z pktu eonomicznego jednak ja bylbym za rozwiazaniem kontraktu, bo jest nieadekwatny do jego umiejetnosci, ale to juz blad poprzednich dzialaczy
Ostatnio edytowane przez nh79 : 11.04.2011 o godz. 22:42.
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 11.04.2011, 22:58
W natłoku tych wszystkich nazwisk umknęła chwalebna lista:

http://sport.interia.pl/raport/korup...arzeni,1622852

Cytat:
Korupcyjna afera wokół meczu Cracovii z Zagłębiem ma też bohaterów pozytywnych - pieniędzy za odpuszczenie meczu nie zdecydowali się przyjąć: Marcin Cabaj, Krzysztof Przytuła, Paweł Nowak, Arkadiusz Baran i Łukasz Skrzyński.
Ciśnie się na usta złośliwy komentarz, ale zamilczę.
Odpowiedz cytując
alkoholik
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 12.04.2011, 00:11
A moim zdaniem najśmieszniejsza jest nasza prokuratura, Kazdy wtedy wiedział jaki będzie wynik tego meczu 95% kibców w Polsce było przekonanych że ten mecz był ustawiany Aż nie mogłem się oprzec by zaglądnąć na forum naszych wspniałych kolegów z za Błoń co pisali wtedy o tym meczu no i kompletnie się nie zdziwilem jak, ktoś chce niech zagłądnie. Pamiętam jak ludzie chcieli obstawiac ten mecz na remis ale się nie dało bo do pewnej godziny wpłyneły takie sumy na remis że chyba bano się bankructwa i mecz został zablokowany.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 12.04.2011, 00:52
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Ciśnie się na usta złośliwy komentarz, ale zamilczę.
Nie wiem czy ten sam:
Cytat:
Może akurat jemu nie zaproponowali?
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
hrabia
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 13.04.2011, 06:45
panie Fortart czekamy na komentarz
To nie moje są słowa
To legenda ludowa

http://www.zksunia.tarnow.pl/gfx/za-darmo.jpg
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 13.04.2011, 08:30
Mow za siebie. Nikt tu na niego i jego wynurzenia nie czeka.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 13.04.2011, 18:51
http://www.gazetakrakowska.pl/fakty2...owie,id,t.html

Cytat:
W tym przypadku nie ma jednak przesłanek, by stwierdzić, że szefowie klubów wiedzieli o ustawieniu meczu. Kibice Cracovii i Zagłębia mogą więc spać spokojnie?
Na to pytanie nie jestem w stanie odpowiedzieć. Jeśli w toku mojego postępowania wyjdą informacje, że ktoś z funkcyjnych coś wiedział i nie zareagował, to zwiększy to odpowiedzialność dyscyplinarną klubu. Proszę poza tym nie zapominać, że Zagłębie było już karane za korupcję, więc dla niego to jest recydywa. Natomiast z tego, co wiem, to od piłkarzy Cracovii wyszła inicjatywa sprzedania meczu, a to okoliczność obciążająca.
Sprawa jest - jak to się często mówi - rozwojowa.
Odpowiedz cytując
SkMk
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 13.04.2011, 20:30
hrabia napisał(a):Wyświetl post
panie Fortart czekamy na komentarz
Cytat:
Przez całą swoją 105-letnią historię Cracovia nigdy - przenigdy nie była zamieszana w żadną haniebną aferę w wyniku której udowodniono by jej winę. Wręcz przeciwnie - w okresie międzywojennym stawiano ją i jej sportowców za wzór postawy fair play na boisku i w życiu osobistym (żeby wspomnieć tylko przykłady Cikowskiego, Mysiaka - dżentelmenów na boisku) oraz patriotyzmu w czasie wojny gdy wielu pasiaków oddało życie za ojczyznę (np. Rouppert, Fryc), jak i w epoce stalinowskiej (np. Jan Kot skazany na karę śmierci przez bezpiekę).
Również czasy PRL-u klub przetrwał z godnością między innymi dzięki prezesowi Żurowi, który uniemożliwił podporządkowanie Cracovii resortowi związanemu z UB, a wielu jej sportowców prezentowało pomimo biedy i trudności niespotykane przywiązanie do barw klubowych (Dobosz, Wędrychowska - ponad 50 lat w jednym klubie).
W tamtych czasach dewizą klubu było dążenie do sukcesu ale nie za wszelką cenę czyli zgodnie z zasadami moralnymi i w duchu najwyższych wartości olimpijskich. Za to przede wszystkim Cracovia była podziwiana i szanowana.
Tym bardziej przykre, że ci piłkarze dopuszczając się tego haniebnego czynu pozostawili rysę na tak znakomitym wizerunku klubu.
Pokazali, że są skrajnie innym gatunkiem ludzi dla których powyższe wartości, przywiązanie do barw klubowych,lojalność, honor, uczciwość nie znaczą nic albo prawie nic.
Na jakże odległych biegunach stoi spirytus movens tejże afery czyli Paweł D., Sławomir O., Marcin B. w stosunku do wspomnianych nieskazitelnych symboli pasów - Książka, Parpana, Stebleckiego, Dobosza, Wędrychowskiej.
Gdyby dodać do tego jeszcze, że wymienieni sportowcy rok wcześniej mieli zaszczyt reprezentować Cracovię na audiencji u Jana Pawła II - najznamienitszego sympatyka klubu i wysłuchać Jego słów o tym, że mają dawać szlachetne świadectwo reprezentując biało-czerwone barwy...
Po prostu szkoda słów !!!
Masz
W życiu ważne są tylko chwile...
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów