The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
PODpalacz
Senior Member

Od: 12.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.12.2010, 17:38. Wiślacki skauting - Czyli Kapka i jego cuda z YouTuba
Niewątpliwie nasz klub zmienił się. Teraz mamy na przykład profesjonalny dział skautingu. Pracują w nim - jako tzw. skauci centralni - Zdzisław Kapka, Edward Klejndinst, Ryszard Czerwiec, i Marcin Kuźba. Poza tym mamy jeszcze siedmiu skautów regionalnych, którzy pracują w Polsce - powiedział Basałaj Myślę że nadszedł czas i na ten temat

Odpowiedz cytując
Dean
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 15.12.2010, 17:43
I już Cleber, a niedługo pewnie Mauro Cantoro.

Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 15.12.2010, 17:54
PODpalacz napisał(a):Wyświetl post
Niewątpliwie nasz klub zmienił się. Teraz mamy na przykład profesjonalny dział skautingu. Pracują w nim - jako tzw. skauci centralni - Zdzisław Kapka, Edward Klejndinst, Ryszard Czerwiec, i Marcin Kuźba. Poza tym mamy jeszcze siedmiu skautów regionalnych, którzy pracują w Polsce - powiedział Basałaj Myślę że nadszedł czas i na ten temat
Zastanawiam się, jaki charakter chcesz nadać temu tematowi - jeśli informacyjny, to jest już od tego wątek "Aktualni pracownicy...". Nie piszesz nic ponad to, co może być tam zawarte. Jeśli chciałbyś jednak poruszyć problematykę wiślackiego scoutingu w innym, szerszym kontekście, zapraszam do rozwinięcia myśli i podjęcia jakieś próby nadania tematowi roli uzasadniającej jego dalsze istnienie. Inaczej będę zmuszony połączyć go z wspomnianym wyżej wątkiem.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
PODpalacz
Senior Member

Stary 15.12.2010, 18:08
Chciał bym aby w tym temacie były zawarte artykuły typowo związane z skautingiem tzn.info na temat graczy obserwowanych, ligi w które będą podpatrywać nowy narybek oceniać ich prace ,a także pokazywać talenty którymi Wiślacy skauci mogli by się bliżej przyglądnąć

Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 15.12.2010, 19:32
PODpalacz napisał(a):Wyświetl post
Chciał bym aby w tym temacie były zawarte artykuły typowo związane z skautingiem tzn.info na temat graczy obserwowanych, ligi w które będą podpatrywać nowy narybek oceniać ich prace ,a także pokazywać talenty którymi Wiślacy skauci mogli by się bliżej przyglądnąć

Tak. Bo to strona zamknięta i tylko Wiślaccy skauci będą na nią wchodzi.

A tak w ogóle, to skąd niby mielibyśmy mieć info jakich graczy obserwujemy? Myślisz, że Wisła będzie podawała takie informacje?
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 15.12.2010, 20:34
Dobrze, a zatem ponieważ na forum na pewno powinno być miejsce na poważną dyskusję o wiślackim scoutingu, jego celach (nie tylko personalnych), osiągnięciach, wadach, wpadkach - wykraczającą poza opiewanie jego składu osobowego, które można robić w ramach tematu "Aktualni pracownicy..." - na razie zostawiam ten temat. Mam nadzieję, że nie pożałuję tej decyzji i będzie tu miejsce na rzeczową rozmowę o tym skądnikąd szalenie istotnym aspekcie życia profesjonalnego klubu piłkarskiego.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 15.12.2010, 20:58
Ile można było czekać aby wreszcie coś się ruszyło w tej dziedzinie? Odpowiedni temat chcę, życzyć samych sukcesów skautom i owocnej pracy
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
PODpalacz
Senior Member

Stary 15.12.2010, 21:39
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...staje_skautem/ ''Cleber jako skaut będzie oglądał zarówno zawodników grających w polskich ligach jak i piłkarzy występujących za granicą,, Moim zdaniem Cleber powinien tylko wyłącznie skupić się raczej na lidze brazylijskiej niż przeglądać nasze podwórko

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 15.12.2010, 23:39
Brakowało takiego tematu .

Jeśli chodzi o skauting to trzeba być cierpliwym . . Czym jednak więcej osób znających się na piłce w klubie , tym lepiej . Nie dojdzie już do momentów gdzie w Wiśle jest poza sztabem szkoleniowym oraz piłkarzami jedna osoba mająca jakiekolwiek pojęcie o piłce .
Co do działań skautingu to przypuszczam że nie będziemy nawet wiedzieć , który skaut odpowiada za transfer zawodnika , który go wypatrzył etc . Chyba że nas tym klub zaskoczy , w co jednak wątpię .

Jedno czego się obawiam , to fakt że gdy nie będzie efektów pracy skautów , klub zacznie z nich pomału rezygnować stwierdzając że to jednak pieniądze w błoto . Cierpliwość w Wiśle to jednak nigdy nie była mocna strona .
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 16.12.2010, 10:29
kiedyś pamiętam że za najlepszego skauta w naszej lidze uchodził Piotr Burlikowski pracujący w Koronie Kielce.To on dla Korony wyszukał min Robaka,Kaczmarka,Bonina,Sobolewskiego,Nowaka.W jednym z wywiadów Burlikowski mówił że ogląda w weekend na żywo na stadionie 5-6 meczów w 1 i 2 lidze.Mam nadzieje że z podobnym skutkiem będą działali Kuźba,Mauro i Clebi.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 16.12.2010 o godz. 10:36.
Odpowiedz cytując
bunny
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 16.12.2010, 12:32
Dziwi mnie troszke tak długi czas, jaki dał prezes Basałaj na efekty pracy skautów. Przypomne, iż wspominał o 2 latach. Przy niedawnych/obecnych realiach pracy Klubu, to przez te 2 lata połowy tych skautów może już nie być ! Szczerze, to oczekuję pierwszych rezultatów przy tranferach na sezon 2011/2012.
Obawaiam się, że zadaniem skautów będzie szukanie zagranicznych piłkarzy "na już", bo nasz krajowy rynek został zepsuty. Ściągać młodych perspektywicznych, tzw. talenty ? Dobrze tylko gdzie mają się doskonalić ? Na bocznym boisku ? Brak bazy treningowej ... wszystko to się wydaje jakieś niespójne
WIELCY LUDZIE WIELKI KLUB - WIĘKSZY OD NAS TYLKO BÓG
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 16.12.2010, 12:44
Ciekawe czy klub zorganizuje jakieś szkolenia dla naszych skatów. Wiadomo że to tego trzeba mieć przede wszystkim nosa ale przydałoby się aby wiedzieli na co mają zwracać uwagę itp. Myslę że Stan Valcx z racji doświadczenia pracy w pełni profesjonalnym klubie może naszym skautom pewne rzeczy rozjaśnić.
Temat jednak uważam że mało przyszłościowy wydaje mi sie że osiągnięcia skautów, będą komentowane w dziale polityka transferowa.
Odpowiedz cytując
KoPer
I am what I am

Od: 09.2004

Stary 16.12.2010, 13:46
bunny napisał(a):Wyświetl post
Dziwi mnie troszke tak długi czas, jaki dał prezes Basałaj na efekty pracy skautów. Przypomne, iż wspominał o 2 latach. Przy niedawnych/obecnych realiach pracy Klubu, to przez te 2 lata połowy tych skautów może już nie być ! Szczerze, to oczekuję pierwszych rezultatów przy tranferach na sezon 2011/2012.
Obawaiam się, że zadaniem skautów będzie szukanie zagranicznych piłkarzy "na już", bo nasz krajowy rynek został zepsuty. Ściągać młodych perspektywicznych, tzw. talenty ? Dobrze tylko gdzie mają się doskonalić ? Na bocznym boisku ? Brak bazy treningowej ... wszystko to się wydaje jakieś niespójne
Myślę, że źle go zrozumiałeś. Na pewno Basałaj spodziewa się efektów pracy już w czerwcu. Jednak obiektywna ocena pracy takiego scouta może nastapić po dwóch latach. Zaużmy, że w czerwcu Kuźba ściągnie drugiego Marcelo. Jest super. Ale przez następne dwa okienka zaserwuje nam Beto i Vidlicke. Bilans jest ujemny. Ja bym tak odbierał słowa Basałaja.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 16.12.2010, 14:38
Nawet to drugie miejsce mnie tak nie cieszy, jak to,że w końcu coś ruszyło w kierunku profesjonalizacji naszego klubu. Z tego co się orientuje to jesteśmy jedynym klubem w Polsce działającym na tym polu z takim rozmachem.W ogóle coś działającym w tej kwestii. I fajnie,bo wyprzedać trzeba konkurencję. Bardzo dobrze się dzieje póki co.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 16.12.2010, 15:31
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Nawet to drugie miejsce mnie tak nie cieszy, jak to,że w końcu coś ruszyło w kierunku profesjonalizacji naszego klubu. Z tego co się orientuje to jesteśmy jedynym klubem w Polsce działającym na tym polu z takim rozmachem.W ogóle coś działającym w tej kwestii. I fajnie,bo wyprzedać trzeba konkurencję. Bardzo dobrze się dzieje póki co.
Jedenastu, trzydziestu czy jeden skaut co z tego... tylko rezultaty będą (oby) powodem do radości.
Odpowiedz cytując
snyrting
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 16.12.2010, 15:54
arti, ale zgodzisz się, że większe jest prawdopodobieństwo osiągnięcia rezultatów jeżeli tych skautów będziemy mieli kilku, prawda?
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Stary 16.12.2010, 16:55
Jestem mile zaskoczony informacją, że w końcu coś zaczyna się dziać w naszym skautingu. Mam nadzieję, że będę efekty ich pracy tylko pozytywne.

Oczywiście, trzeba czasu ale jestem pełen optymizmu i wiele sobie obiecuje szczególnie po Cleberze i Mauro Cantoro - bo myślę że wypatrzą nam drugiego Marcelo i jakiegoś brazylijskiego napastnika z prawdziwego zdarzenia ojoj zamarzyło mi się

Co do polaków to liczę, że z niższych lig też się znajdzie jakiś drugi Kuba Błaszczykowski.

Powodzenia panowie i samych sukcesów.
W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 16.12.2010, 19:11
arti napisał(a):Wyświetl post
Jedenastu, trzydziestu czy jeden skaut co z tego... tylko rezultaty będą (oby) powodem do radości.
Ale te rezultaty muszą się z czegoś brać, prawda? A nie jak w czasach Bednarza, gdzie odpowiadał on za wszystko, do tego klub wysyłał go jeszcze na różne konferencję i spotkania, bo nie było kogo.
Na cuda nie ma co liczyć, ale lepiej mieć kilku wcześniej obserwowanych kandydatów, nawet jeżeli miałyby to być tylko uzupełnienia składu, niż testować jakieś kompletne miernoty z nadwagą podsyłane przez zdesperowanych menedżerów.

Mnie pozytywnie nastraja zatrudnienie Clebera, z pozostałymi się zobaczy.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 16.12.2010, 19:35
Tak, zawodowy skaut ogląda po 3-4 mecze dziennie. I szuka konkretnego zawodnika na konkretną pozycję, a nie ogląda mecz dla samego oglądania, a nóż ktoś "błyśnie".

Taki profesjonalny skauting jest już w kobiecej piłce nożnej (tak np. pracują skauci żeńskiej drużyny Santosu), a najwyraźniej wreszcie przyszedł do nas

Ja apeluję o jedno. Na ocenę nowej siatki skautów należy poczekać minimum rok, a może i dwa lata. Więc dajmy im czas. Dobrze, że wreszcie taka struktura powstała. Widać, że powoli zbliżamy się do normalności.

PS. Ale ja jestem za przeniesieniem całej dyskusji do "wątku pracowniczego".
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
satori
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 16.12.2010, 21:46
Czytam o nowych skautach o Cleberze o Cantoro. Trochę to ryzykowne ciężko powiedzieć czy to się sprawdzi. To mniej więcej jest tak jak by porównać piłkarza w roli trenera tak samo jest w tym przypadku nie wiadomo czy wyrosną z nich dobrzy skauci. Z drugiej stony tak sobie myślę, że może to dobry pomysł Ci piłkarze mają dużo kontaktów i przede wszystkim mają w sercu Wisłę więc ich praca nie będzie im tylko polegać na biznesie.. przynajmniej mam taką nadzieje.
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 17.12.2010, 00:04
Juz myslałem ze naszym jedynym scoutem pozostanie niezatapilany towarzysz Zdzich a tu widze ze klub idzie do przodu.

Cleber,Mauro napewno orientuja sie w swoich krajach zwlaszcza w ligach nizszych wiec to moze byc nasz duzy atut bo tam jest masa zdolych mlodych ktorzy chca wyjechac.

Widac ze idą zmiany,bardzo podoba mi sie tworzenie projektu "Legend Wisly" wciaganie koszulek pod dach na kazdym meczu.Naprawde marketingowo jest coraz lepiej.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 17.12.2010, 08:47
snyrting napisał(a):Wyświetl post
arti, ale zgodzisz się, że większe jest prawdopodobieństwo osiągnięcia rezultatów jeżeli tych skautów będziemy mieli kilku, prawda?
Zgadzam się i czekam na rezultaty... oczywiście nie twierdzę, że jutro, ale tak za rok to już powinno być konkretnie.
Odpowiedz cytując
Dagobert
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 17.12.2010, 09:43
problemem Wisly zawsze bylo to ze wraz z koncem jakies epoki likwidowano caly pion sportowy. a powinno byc tak ze trener odchodzi ale skauci dzialaja dalej, tak samo z dyrektorami sportowymi
pamietacie po Mielcarskim wszystko to co stworzyl zostalo zmiecione.
oby tym razem powstala struktura na dluzej
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Stary 17.12.2010, 09:51
Za dzisiejszym DP, Marcin Kuźba w weekend udaje się do Grecji aby obserwować spotkanie Iraklis Saloniki- AEK Ateny (w którym występuje Roger)

Skaut Wisły miał obserwować wczorajsze spotkanie LE Lewski Sofia - Sporting Lizbona 1-0, jedyną bramkę w meczu zdobył Daniel Mladenow.
W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
Feniks1983
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 17.12.2010, 10:05
Bardzo mi sie podoba ze zaczyna sie tworzyc w klubie siatka scoutow bo to moze tylko Nam wyjsc na dobre. Moze wreszcie bedziemy potrafili znalesc mlodych zdolnych Polakow za ktorych nie trzeba bedzie krocie placic a ktorzy po "obrobce" u Nas beda wzmacniac pierwszy zespol.

Tak samo licze ze zagranica bedziemy wstanie czesciej wylawiac graczy pokroju Clebiego,Cantoro czy Marcelo ktorzy potem beda z zyskiem sprzedawani do silniejszych lig.

Czekam na efekty i duzo sobie obiecuje po tym przedsiewzieciu.
Odpowiedz cytując
master777
Senior Member

Od: 04.2010

Stary 26.12.2010, 17:30
Dorzucę kilka swoich uwag:
Temat bez wątpienia ciekawy, być może trochę pokrywa się z informacjami prasowymi o wzmocnieniach, ale myślę że to detal, który w praktyce zostanie wyeliminowany.
Dobry scouting to podstawa sukcesu. Dla nas jest szczególnie ważny z racji marnego zaplecza szkoleniowego - leży u nas szkolenie młodzieży, powinniśmy więc tą młodzież, a w zasadzie nieoszlifowane diamenty ściągać. Tyle że fajnie by było ściągać w czasie przerw od 5 do 10 ciekawych grajków i ogrywać ich w klubach filialnych - niestety nie mamy jako takich klubów filialnych, zaś rozgrywki, w których te uczestniczą, nie zachęcają do pokazywania maksimum swoich umiejętności.
Wobec powyższego trzeba 10 razy pomyśleć, zanim ściągnie się kogoś do klubu. Idziemy np. tropem bałkańskim? Ściągamy przed sezonem czterech Serbów? Każdy z nich po sezonie jest do wywalenia? --> kończy się byt skauta w klubie a obszar poszukiwań bezwiednie zostaje wyłączony. Dlatego transfery muszą być z głową (rozumiem to tak że możemy nawet ściągnąć śrut, byleby nic za niego po drodze nie zapłacić, wtedy będzie w tym jakiś sens).

ps. Cieszy fakt, że zatrzymujemy w Wiśle byłych graczy - tacy ludzie to jedni z bardziej lojalnych i oddanych pracowników.
Odpowiedz cytując
Feniks1983
Senior Member

Stary 27.12.2010, 12:06
Ja mam tylko nadzieje ze jesli pojawia sie jakies niwypaly to ze po pierwszym takim razie nie bedzie odrazu wszystko rozwalone i wrocimy do wolnej amerykanki tak jak to mialo miejsce do tej pory. Bo szczerze mowiac moze i Kapka jezdzil ale i tak uwazam ze to wszystko bylo na zasadzie "sluchaj Zdzichu mam tu takiego, dobry jest, zobacz filmik na pewno Ci sie spodoba" i bach. Pilkarz zostal przez Nas kupiony. Licze na wieksza profesjonalizacje tego scoutingu u Nas.

P.S. Patrzac na to ile pojawia sie artykulow w prasie ze Amica lub Legia chca kogos o kim wczesniej pisano ze Wisla jest zainteresowana to juz zaczyna byc zabawnie
Odpowiedz cytując
Kryniu
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 27.12.2010, 13:10
Najważniejsze jest to że w końcu mamy takiego człowieka jak Stan i tego mogą nam zazdrościć w innych Polskich klubach. Dajmy czas Holendrom i kredyt zaufania a może coś ciekawego nam się stworzy z tego chaosu.
Odpowiedz cytując
WiślakMyślenice
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 31.12.2010, 10:44
Może to głupie co napiszę, ale mamy kibiców/fanów rozesłanych po całym kraju. Zamiast zatrudniać nie wiadomo kogo, to za symboliczną kwotę lub np. karnety na daną rundę można by było zrobić właśnie taką siatkę scoutingu. Chodzić na mecze trampkarzy, juniorów, na te okręgowe ligi młodzieży bądź na mecze 2,3,4,5 lig piłkarskich. Na pewno wyłowilibyśmy kogoś interesującego. Przecież każdy ma mniejsze/większe pojęcie o piłce. Jak ktoś się będzie czymś szczególnym wyróżniał na pewno zostanie zauważony.

A i forumowi znawcy/trenerzy/menadżerzy/taktycy/stratedzy będą się mogli jakoś przysłużyć klubowi.
Odpowiedz cytując
Feniks1983
Senior Member

Stary 03.01.2011, 10:28
No i mamy Nowy Rok wiec teraz czekam na pierwsze (mam nadzieje efektywne ale i efektowne) okno transferowe bo zbudowaniu siatki scoutingu. Oby tylko tym razem faktycznie byly to transfery przemyslane i z glowa a nie z lapanki jak to ostatnio bywalo.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów