|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
W Polsce jest PUSZ. Polska Unia Studentów Żydowskich. Ale nie zauważłem aby koszuli swoje mieli
![]() ![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Choc w tych czasow co wspomniales to czesto bywalo tak ze faktycznie mogly Ci sie literki poprzestawiac ze wzgledu na usterki wzrokowe ![]() ![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
dziarski chłop
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Mareq - historia XX posiedzenia KPZR w 1956 i rola Nikity Chruszczowa na tymże w postaci referatu "О культе личности и его последствиях" i dalsze losy pewnej super i fajnej idei - winna Cię nauczyć, że bezkrytycyzmowi wobec idei towarzyszą wypaczenia na etapie jej wdrażania czyli również wypaczenia na polu instytucji, które powodują, że idea staje się czczym sloganem, pod którym załatwia się zupełnie sprzeczne z nią interesy. I ja drogi kolego nie jestem antagonistą tzw. zjednoczenia Europy - ja jestem antagonista wypaczeń, których Ty nie dostrzegasz i których nie dostrzegali inni ideowcy innej tak samo fajnej idei. Tyle tytułem Twoich rejterad. [QUOTE=Mareq;712765] Cytat:
tzn? kto - K_2 był Twoim sprzymierzeńcem? Gratuluje kompanów...
Ostatnio edytowane przez sambo : 22.04.2009 o godz. 20:39.
![]()
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Fakt, i niejednokrotnie dublują te z UB. I teraz pomyśleć ile tego musi być w Moskwie. Co ważniejszy oryginał.
![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Wypaczenia - NIE! ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
Prokuratura podejrzewa Cenckiewicza i Gontarczyka o ujawnienie notatki UOP
ceg , man , mk , pap , tvn24 , zyt 22-04-2009, ostatnia aktualizacja 22-04-2009 19:09 Prokuratura Okręgowa w Bydgoszczy prowadzi śledztwo w sprawie możliwości ujawnienia tajnych dokumentów w wydanej przez IPN książce Sławomira Cenckiewicza i Piotra Gontarczyka "SB a Lech Wałęsa. Przyczynek do biografii". autor zdjęcia: Rafał Guzźródło: Fotorzepa Sławomir Cenckiewicz i Piotr Gontarczyk +zobacz więcej
Za co prokuratura ściga Gontarczyka i Cenckiewicza? Jak się dowiedzieliśmy, w śledztwie chodzi o ujawnioną przez historyków notatkę służbową z UOP z 1991. Rzecznik bydgoskiej prokuratury Jan Bednarek poinformował tylko (potwierdzając informację portalu trojmiasto.pl), że "śledztwo dotyczy ujawnienia w 2008 r. tajemnicy państwowej przez zamieszczenie w jawnym dokumencie treści zawartych w dokumencie objętym klauzulą tajności". – Postępowanie zostało wszczęte 9 stycznia przez Prokuraturę Okręgową w Gdańsku, ale Prokuratura Apelacyjna przekazała nam sprawę do prowadzenia w połowie marca - powiedział rzecznik. Zarówno Bednarek, jak i rzeczniczka gdańskiej Prokuratury Okręgowej Grażyna Wawryniuk odmówili podania, jakich dokumentów dotyczy śledztwo, argumentując to klauzulą tajności postępowania. "Rz" ustaliła, że źródłem kłopotów historyków jest dokument umieszczony przez nich na stronach 471- 474 książki "SB a Lech Wałęsa. Przyczynek do biografii". To sporządzona 20 czerwca 1991 roku notatka służbowa por. Krzysztofa Bolina z delegatury UOP w Gdańsku. Dokument opisuje oględziny akt sprawy obiektowej kryptonim "Arka". W dokumencie UOP jest informacja, że w aktach tej sprawy jest notatka oficera SB Edwarda Graczyka z rozmowy przeprowadzonej z Lechem Wałęsą 19 grudnia 1970 roku. Poza tym jest informacja o tym, że doniesienia od TW "Bolka" przejmował czasami rezydent wydziału III KW MO w Gdańsku o ps. "Madziar". Funkcjonariusz UOP napisał też w notatce, że "Arkę" SB wszczęła w 1971 roku w sprawie Stoczni Gdańskiej. Śledztwo jest prowadzone "w sprawie", co oznacza, że dotychczas nikomu nie postawiono zarzutów. Prokuratorzy mają wyjaśnić, czy doszło do naruszenia art. 265 par. 1 Kodeksu karnego, który za "ujawnienie lub wbrew ustawie wykorzystanie informacji stanowiących tajemnicę państwową" przewiduje karę od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności. - To jest zupełny absurd, państwo policyjne i nagonka polityczna - tak Piotr Gontarczyk komentuje w rozmowie z TVN24 podejrzenia o ujawnieniu tajemnicy państwowej. Książka "SB a Lech Wałęsa. Przyczynek do biografii" ukazała się w połowie zeszłego roku. Jej autorzy postawili tezę, że Wałęsa w latach 70. był tajnym współpracownikiem SB. Publikacja wywołała wiele kontrowersji. ======================================= Prokuratorzy zajmą się historykami Piotr Semka 22-04-2009, ostatnia aktualizacja 22-04-2009 21:48 Historię należy pozostawić historykom – ten slogan słyszeliśmy od polityków przez ostatnie dwie dekady. Gdy historycy wzięli się w końcu za historię Lecha Wałęsy, dziś grozi im prokurator. Oczywiście, broń Boże, nie chodzi o żadne naruszenie zasady wolności badań. Pan prokurator martwi się podobno jedynie o tajemnicę państwową. Sławomir Cenckiewicz i Piotr Gontarczyk w swojej książce podjęli próbę wyjaśnienia losów dokumentów TW "Bolka" i okoliczności ich zniknięcia z UOP. Wskazali na łamanie prawa i bezprawne zagarnianie akt. Teraz odgrzewa się przepisy o tajemnicy państwowej, aby ich za to ukarać. To paradoks, że w kraju, w którym żaden prokurator od lat nie ma ochoty zapytać Lecha Wałęsę, co zrobił z zaginionymi dokumentami na swój temat, prokuratorska machina bierze pod lupę właśnie tych dwóch badaczy, którzy opisali wyszabrowanie akt "Bolka". Wczoraj przez parę godzin wahały się losy 200-milionowej dotacji dla Uniwersytetu Jagiellońskiego, którą uczelni mieli odebrać senatorowie Platformy. Rząd oczywiście zarzekał się, że nie chodzi mu o zemstę na uczelni, która nieopatrznie obdarzyła tytułem magistra Pawła Zyzaka, autora książki o Lechu Wałęsie. Może nawet bym uwierzył, gdyby nie wcześniejsze pomysły minister Barbary Kudryckiej, która domagała się skierowania na krakowską uczelnię komisji mającej zbadać okoliczności przyznania magisterium Zyzakowi. W końcu jednak – gdy krzyk podniosły media – dotacje dla UJ ocalały. Atmosfera wokół badania najnowszej historii jednak wciąż gęstnieje. Gdy niedawno prezydent Lech Kaczyński wręczał ordery pracownikom IPN i mówił o ich odwadze, wielu publicystów zareagowało kpinami. Nie wątpię, że i teraz wszczęcie śledztwa przeciw Cenckiewiczowi i Gontarczykowi zbędą jakimś innym dowcipem. Niestety – czas żartów chyba się skończył. Za odwagę pisania, bycia niepokornym historykiem płaci się coraz wyższą cenę. Niedawno Sławomir Cenckiewicz odszedł z IPN w atmosferze politycznego nacisku na tę instytucję. Teraz grozi mu prokurator. Piotr Gontarczyk w IPN jeszcze pracuje, ale zarzuty prokuratorskie mogą oznaczać odebranie mu certyfikatu dostępu do dokumentów tajnych – i może o to chodzi, bo oznaczałoby to usunięcie współautora książki o Wałęsie z pionu lustracyjnego instytutu. Zrobiliśmy kolejny krok na drodze do aksamitnego zamordyzmu. Decyzja o rozpoczęciu śledztwa w sprawie rzekomego złamania tajemnicy przez dwóch badaczy historii wygląda jak próba zniechęcenia ludzi nauki do poruszania niewygodnych tematów. Ponurą ironią jest to, że dzieje się to za rządów premiera – byłego opozycjonisty, historyka z wykształcenia, który sam walczył o swobodę badań.
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 22.04.2009 o godz. 23:08.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
Zgadzm się że Unia wprowadziła do polityki europejskiej pewną stabilizację ale trudno ocenić na ile był to wpływ samej Unii a na ile efekt ZSRR i nacisków USA. Myślę że na ówczesnym etapie było to nawet pożyteczne. Odnoszą jednak wrażenie że po upadku ZSRR to co było polityczną koniecznością (rozsądkiem) zostało zastąpione przez jakiś sabat różnej maści masonów i lewaków którzy pod chasłem "Europa" próbują forsować swoje idelogiczne idiotyzmy (ateizm, prawa gejów, etatyzm,jakieś równouprawnienia itp.). Jednym słowem bełkot w którym żadną miarą nie widać głębszego sensu. Moim zdaniem na dłuższą metę (jeśli nie pojawi się w tym jakaś myśl lub czynnik zewnętrzny) skończy się to wszystko wielkim buuum. Bylebyśmy tylko do tego czasu wyciągnęli z UE jak najwięciej kasy a w chwili rozpadu zajeli dobrą pozycję. Jeśli chodzi o porządek gospodarczo-ekonomiczny to nie mogę sie zgodzić że UE wprowadziła tu jakiś porządek lub ład. A z Cenckiewiczami to czyste jaja. Z czystej przekory można sobie tylko zadać pytanie co by się działo gdyby za rządu Kaczyńskiego prokurator zaczał się interesować np: publikacjami pani Torańskiej albo profesora Friszke? Nawet nie mogę sobie wyobrazić słów jakimi zostałby określony "reżim Kaczyńskich". Nie wspominając o reakcji Rady, Parlamentu i Komisji Europejskiej i co tam jeszcze bozia dała. A to jeszcze raz potwierdza to co napisałem powyżej: tzw Europa stała się forum oderwanych od rzeczywistości masonów i lewaków których chore opinie mają się nijak do rzeczywistości. Na dłuższą metę to musi paść.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 23.04.2009 o godz. 14:09.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Z Polski płynie więcej pieniędzy niż dostaniemyz UE
Cytat:
![]()
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 24.04.2009 o godz. 10:51.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Eksperci ze Stowarzyszenia na rzecz Obrony Polskich Przedsiębiorstw...Ja ciekaw jestem jaka jest wiarygodność tychże ekspertów i skąd wzieli takie dane....no ale przecież to nasz dziennik
![]() ps.Lisice chyba wywalili ![]() Zjecie mnie ale jak dla mnie telewizja którą rządzą ludzie będacy w opozycji i do rządu i do opozycji , najbardziej podoba. ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
||
Cytat:
Cytat:
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 24.04.2009 o godz. 12:18.
|
|||
|
|
dziarski chłop
Offline |
|
|
Jeśli kiedykolwiek było mi wstyd za kraine w której żyje, to nigdy bardziej niż teraz
http://wiadomosci.onet.pl/2681,19583...e_lokalne.html W JAKIM KRAJU MY ŻYJEMY? Palikot pije wódkę na ulicy i to jest halo - podczas gdy przychodzi do niego biznesmen z projektem ustawy, który zostaje przepchniety W Polsce odkrywane są złoża ropy i ... Tusk szykuje ustawę, która te złoża odda za bezcen. Kasa z unii miała płynąc - nie płynie, bo Tusk zwyczajnie pozbierał ekipę kolesi i nieudaczników Głupi egzamin gimnazialny nie może obyć się bez pprzecieków i błędów w zadaniach. - ok - to mnie nie zaskoczy. Przez te nedzne 20 lat nie takie wałki widziałem. Ale to co zrobiła ta moja "szacowna" uczelnia będąca w 4 setce uczelni na świecie zakrawa na wstyd tak wielki, że pod ziemię się można zapaść. WSTYD i HAŃBA ![]()
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
|
|
|
|
Graf Zero
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Sambo, ale o który element tego artykułu Ci chodzi?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
|
Cytat:
![]() ![]()
|
|
|
|
dziarski chłop
Offline |
|
|
Jędrek sanbender
"Szanując niezbywalne prawo każdego promotora do niezależnego wyboru tematu i zakresu prac dyplomowych, nad którymi sprawuje opiekę merytoryczno-metodologiczną, jednocześnie dostrzegamy potrzebę rozważnego ich dostosowywania do stopnia dojrzałości naukowej studenta, w szczególności w odniesieniu do zagadnień z najnowszej historii sorry Panowie ale mi to przypomina zapiski Wołodzi w tomie " o inteligencji", który to wydajac wyrok śmierci na rosyjską inteligencję, stwierdził, że jest ona genetycznie niezdolna do przeprowadzenia rewolucji. Nasuwają mi się wnioski jeszcze dalej idące - otóż ten fragment przypomina mi debaty komunistów w "nowosocjalistycznych" krajach, którzy zastanawiali się, czy z inteligencją postępować tak, jak Dzierżyński postępował w 1917/1918. Otóż doszli do wniosku, że owszem, tak jak przykazał Lenin - inteligencja nie jest zdolna to przeprowadzenia zmian ustrojowych w państwach, ale wybicie tejże spowoduje upadek gospodarki i załamanie na skalę tak wielką, jaką doznała bolszewia na początku istnienia. Toż to Panowie jest STALINOWSKA retoryka i argumentacja - poczułem sie dokładnie tak, jakbym czytał rozprawy komuchów z 45 i Lenina o inteligencji. To jest kurde rada naukowców? To jest wypowiedź ludzi po 20 latach niby zrzucenia jarzma komuny? Nie widzicie tego? Nie widzicie tego, że tu jest ukryta retoryka stalinowska + samokrytyka na poziomie takim aby obie strony były szczęśliwe? Toż to czasy stalinowskie!! Zyzak jest niedojrzałym naukowo karłem reakcji. Dojrzałość naukową stwierdzać będzie gremium, tak jak kiedyś komitet centralny. Najlepszy jest fragment - w szczególnosci do najnowszej historii" - otóż okazuje się, że wolnosć słowa i badań nie dotyczy najnowszej historii - dokładnie jak za czasów komuny, gdzie pod szczególnym nadzorem znajdował sie okres od zaborów wzwyż - nie mówiąc już o faszystach XXlecia międzywojennego. "„Rada Wydziału Historycznego Uniwersytetu Jagiellońskiego przyjęła stanowisko, w którym protestuje przeciwko utożsamianiu rozprawy magisterskiej, podlegającej naukowej ocenie promotora i recenzenta, z autorską publikacją książkową, wydaną w niezależnym, prywatnym wydawnictwie. „" Rada oczywiście nie widzi nic zdrożnego że jedno z "dzieci" uniwersytetu jest bezczelnie łgany, szykanowany, biczowany za to, że wydał książkowo pracę magisterską . Nie widzi represji politycznej wobec instytucji szykanując ją odebraniem 200 mln zł. Nieprawomyslnością jest obarczony recenzent i promotor. Gdyby rada miała wybór na możliwość doboru recenzenta i promotora to by juz wyszła taka praca naukowa, która da sie opublikować książkowo i UJ może sięz nia utożsamiać. To jest XXI wiek - to są najznamienitsi naukowcy? Po trzeciej setce..... uczelni światowych - tyle. wstyd ano pod Gubinem i generalnie w lubuskim
Ostatnio edytowane przez sambo : 26.04.2009 o godz. 14:00.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
A ja mam pytanie do tych co glosowali na PO. Jak wam się podobają rządy Tuska? Jak wam się podobają niespełnione obietnice? Co zrobiła Platforma za swoich dotychczasowych rządów?
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Gordian
Jestem lekko Wolę jednak żyć w obecnych realiach niż w kraju nienawiści , fundamentalizmu religijnego , wszechpolaków i Lepperów . Na PO głosowałem przeciwko Kaczyńskim a nie z miłości do neoliberałów. |
|
|
|
Member
Od: 11.2006
Offline |
|
pozdrawiam ![]()
Tylko Wisła
|
|
|
|
konserwa
Od: 06.2004
Offline |
|
|
Sambo w dalszym ciągu uważam, że wyolbrzymiasz "trochę".
Otóż za istotniejsze w stanowisku przyjętym przez Radę Wydziału uważam obronę wolności do dochodzenia do prawdy w badaniach historycznych i olanie próby narzucenia przez wtopę-Kudrycką jakiejś formy "przeczołgania" zarówno Zyzaka jak i Jego promotora i recenzenta, za czym stoi ten fragment: Rada Wydziału napisał(a):
Jak już wcześniej Ci napisałem dalszy fragment wypowiedzi potwierdza stanowisko Rady o niezależności promotora w doborze tematu prac studentów nad którymi sprawuje opiekę. Część wypowiedzi którą pogrubiłeś jest jak sądzę dość łagodnym określeniem/ukłonem wobec stanowiska tych członków Rady (zauważ, że stanowisko to zostało przyjęte przez aklamację), którzy co do metod zastosowanych przez Pawła Zyzaka w swojej pracy, byli krytyczni. Sam, jak już wspominałem, mam wątpliwości co do tej gwaracji anonimowości, którą dawał swoim rozmówcom. Skoro byli ich w stanie przekonać dziennikarze, sądze, że i On miał taką możliwość. Kolejna sprawa to weryfikacja tych ustnych przekazów, której w moim odczuciu Zyzak niestety zaniedbał (w rozmowie ze mną stwierdził, że Brat Matki tego dziecka nie wyraził zgody na to aby w Jego imieniu otrzymał metrykę dziecka, czy też co umożliwiłoby mu zajrzenie do ksiąg parafialnych, uznał iż należy uszanować tą decyzję). Nie zmienia to faktu, iż wykonał kawał olbrzymiej roboty jak na pracę magisterską, a historia i dociekania miejscowych dziennikarzy dowiodły, że to On maił rację. A wobec nagonki, jaką rozpętała wybiórcza wraz z resztą "śmietanki towarzyskiej", wobec Zyzaka Jego Promotora i Recenzenta jak i całej Naszej Alma Mater, będę Zyzaka i Jego pracy bronił jak niepodległości... ale co odbioru tego stanowiska jestem przekonany że nie Masz racji (a "dziennikarz", który dobrał tytuł to jakiś palant bądź wtórny analfabeta).P.S. Większym wstydem w moim odczuciu jest to iż nie został On w ubiegłym roku przyjęty na studia doktoranckie na UJ, a hańbą jest to w jaki sposób blokuje Mu się wszelką drogę do podjęcia pracy zawodowej vide krakowskie kuratorium, które zablokowało mu możliwość podjęcia pracy w szkole. To rzeczywiście jest stalinizm.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 26.04.2009 o godz. 20:32.
|
|
|
|
Member
Od: 11.2006
Offline |
|
pozdrawiam PS.Gratuluję nagrody o której przeczytałem w styczniowo-lutowym biuletynie IPN . PS2. Jakby chciał odwiedzić stronkę co to na niej kiedyś pisałeś to pisz na priv, bo pod tamtym adresem już jej nie ma. ![]()
Tylko Wisła
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Tak trochę zmiana tematu i powrót do "politycznej poprawności":
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos..._na_gejow.html Cytat:
![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
![]() ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|||||||||
|
Cytat:
Co ją dokładnie interesuje dowiemy się podczas kampanii wyborczej , ale biorąc pod uwagę praktykę i teorię działalności posłów w PE , to zakładamy , że interesuje ją interes (masło maślane ) Europejczyków w tym Polaków , jak i Polaków.Są sprawy gdzie tworzy się prawo dla ogólnie pojętych europejczyków , które dotyczy wszystkich bez względu na narodowość jak i są sprawy (głównie o wymiarze nie prawnym lecz politycznym) , gdzie silniej akcentuje się stanowisko z punktu widzenia danego narodu a konkretniej rzecz biorąć państwa . Cytat:
Myślę , że jej standard jej życia prywatnego nie ma nic na rzeczy do wizji Europy , to jest już zupełna abstrakcja . Cytat:
Nie ERM jest zła wszelkiego przyczyną i trzeci raz się nie będę powtarzał . Słowacja to jakiś nowy przykład mitmomanii ? Cytat:
Poza tym jest to bardzo głupie porównanie , bo nie jesteś ograniczony tylko tym ,że ktoś Ci będzie groził czy to fizycznie czy psychicznie Państwo suwerenne musiało by się całkowicie oprzeć globalizacji i wycofać ze społeczności międzynardowej Takich skansenów w zasadzie nie ma . A te które można pod tą kategorię na siłę podciągnąć , to raczej nalży je wskazywać jako anty-wzór. Zresztą same pojęcie suwerenności jest ogromnie niedoprecyzowane , więc dziwi mnie ta Twoja pewna i zbywkowa odpowiedź . Cytat:
Jednak zakładajć , że ta władzuchna którą teraz obficie krytykujesz miała by twarz czerwonej chińskiej oligarchii , to Twoje życie wyglądało by marnie . Na system sprawiedliwości chiński czy na brak tej okropnej polit-poprawności panującą w Chinach się raczej nie ma co powoływać , grząski grunt . Cytat:
Zresztą dobrze , że napisałeś ile trwa .. W raju totalitarnych chin sprawa zajeła by pewnie maks 24 h , konfiskata majątku , kulka w łeb albo kamieniołom Oczywiście po sprawiedliwym procesie ![]() Cytat:
Różnica zawarta w kilku słowach a w swojej ogólności gigantyczna . Cytat:
..Powstanie wspólnoty europejskiej a niedługo nie daj Boże Unii Europejskiej to największa klęska naszych czasów'' i było czystą tego zdania karykaturą , którą należy traktować z przymróżeniem oka . Ja raczej staram się powstrzymywać od tak niemerytorycznych i pompatycznych stwierdzeń. 7 kotów Cytat:
Natomiast wydaje mi się , że raczej posługuje się faktami niż abstrakcjami w swoich wypowiedziach a to że świat jest postrzegany różnie , to nie ma nic do rzeczy. Np Wilku widzi Unię jako organizm stworzony i sterowany przez ,,Berlinek'' i jeżeli ja tak nie uważam , to wcale nie oznacza , że on ,,bardziej żyje na tym świecie'' niż ja ![]() Sambo Cytat:
Bezkrytycyzm wobec wdrażania idei a nie wobec niej samej może prowadzić do wypatrzeń. Zresztą przykład tej ,,idei'' która miała tylko i wyłącznie służyć dla politycznych celów Chruszczowa ma się w dyskusji na temat idei zjednocznia europy jak pięść do nosa . Te porównia na wszelkiej płaszczyźnie do ZSRR przybierają już postać pewnego zboczenia. Co do K_2 , to po pierwsze było chyba kilku innych antagonistów A po drugie i bardziej istotne napisałem to w formie żartu (--> <--) , więc przydało by się więcej dystansu .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 27.04.2009 o godz. 22:42.
![]()
|
||||||||||
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
Wy tu baju baju, a tu się wyłamał jeden pewien pan Senator...
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
![]() Bardzo ciekawy felieton Ziemkiewicza, ale fanom PO radzę się od niego trzymać z daleka. Nie ma tam ani słowa o Palikocie, Tusku ani diabolicznych Kaczyńskich, wibratorach, "małpkach", ani o tym, który z dwóch ostatnich prezydentów jest alkoholikiem i dlaczego akurat chodzi o obecnego. To tak w ramach ostrzeżenia - ani słowa o walce klas i odsuwaniu ciemnogrodu od władzy. Pytanie do "oszołomów" - ktoś kojarzy film, o którym wspomina Ziemkiewicz? Spot PiS-u obronił się w apelacji? Tak przypadkiem trafiłem na ten felieton i nie wiem, czy go dobrze zrozumiałem...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 28.04.2009 o godz. 14:57.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
wywiad z p.prof Sztaniskis zamieszczony w dzisiejszej ,,rzepie'' (z eurowyborami w tle)
http://www.rp.pl/artykul/297291.html Cytat:
Ostatnio edytowane przez Mareq : 28.04.2009 o godz. 19:31.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
Jesli natomiast chodziło by Ci o p. prof. Staniszkis to aczkolwiek juz od kilku lat widać u niej niestety objawy "zjadania własnego ogona" (jeśli ktoś mialby ochotę przeglądnąć jej prognozy sprzed kilku lat to bardzo szybko doszedł by do wniosku że jest jedną z niewielu osób która myliła się absolutnie we wszystkich swoich przwidywaniach, nawet wbrew statystyce) to mimo wszystko zachowała na tyle zdrowego rozsądku aby odmówić propozycji PO kandydowania do europarlamentu. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
Literówka o którą w takim nazwisku nie trudno . Ale powód do przyczepienia sie jest , więc jak tu nie skorzystać ![]() Szczególnie , że p prof Staniszkis jest w niektórych mediach niemal na okrągło , więc ciężko się z jej poglądami/osobą nie ,,zetknąć'' Co do fragmentu który zacytowałem , to szczególną uwagę zwracają dwa zdania ,,Jeśli chce się walczyć z lewactwem w Europie, to trzeba wzmocnić jej część prawicową, a nie szukać niszy z torysami'' ,,Ta kampania mogłaby być ekscytującą kampanią o Europie'' Ale ogólnie w wywiadzie jest sporo ciekawych fragmentów , pomijając te o kandydaturze L.Kaczyńskiego na II kadencję . A co do odmowy startu w wyborach , to widocznie nie chciała podzielać losu dr.Migalskiego . ,,Migalski, który był dotychczas nonkonformistyczny, musi być lojalny w stosunku do linii partyjnej nie przez siebie formułowanej. I co więcej: jego wiarygodność staje się ofiarą formy dyskursu politycznego, który jest w Polsce prowadzony."
Ostatnio edytowane przez Mareq : 29.04.2009 o godz. 17:16.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Mareq napisał:
Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
PIŁSUDSKI - BOHATER CZY ZDRAJCA ?
Obalił legalnie wybrany rząd Polski. Zanim tego dokonał napadał na Polskie Banki i Urzędy Pocztowe, by mieć pieniądze na przewrót majowy.. Mordował Polaków już przed rewoltą swoją, a potem przetrzymywał opozycjonistów w Brześciu... Nie można mu odmówić bitwy Warszawskiej, ale jednak są też ciemne strony Marszałka Józefa, ale o tym nie przeczytamy w podręcznikach szkolnych... Jakie jest WAsze zdanie na Jego temat ? Była taka akcja, że ponoć był zamach na życie Piłsudskiego, miało to na celu odwrócić uwagę od obozu w Brześciu...
Ostatnio edytowane przez kaftan : 29.04.2009 o godz. 19:57.
![]()
|
|
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|