The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
jachting
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.01.2009, 22:56
Ale Stilić już Polakiem nie jest ,poza tym przy takich wlaśnie piłkarzach jak on czy wcześniej Blaszczykowski gdzie widać na gole oko że stać ich na niezłe kluby ,to my powinniśmy stawiać warunki .
Wiesz ważne aby nie oddawać za bezcen i nie sprzedawać tak wszystkich automatycznie a cała liga na tym skorzysta .
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
Odpowiedz cytując
SZYMEK_TSW
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 01.01.2009, 23:02
Angmir napisał(a):Wyświetl post
O jakich prawach rynku mówisz - klub piłkarski to nie supermarket i choć każdy piłkarz ma swoją cene to nigdy nie powiedziałbym ze kwoty transferów sa wartością rynkową.

O ile piłkarz nie ma klauzuli odejścia - to klub decyduje za ile zawodnik odchodzi. Jeśli Pelikan Łowicz się uprze żeby odrzucić ofertę Manchesteru City opiewająca na 50 mln € za swojego 2 bramkarza kadry juniorów to ma do tego prawo. Dlatego nie ma czegoś takiego jak wartość rynkowa piłkarzy. NAwet jeśli da się jako tako wycenić wartosc piłkarza to może w 10 % przypadków kwota transferu jest podobna do tej "wirtualnej wyceny". Zresztą tak jak mówiłęm to klub decyduje czy i za ile sprzedać.
Ty żyjesz w FM'ie

Odnośnie Brożka jak jakiś klub wyłoży 3-4 mln euro i Paweł będzie chciał wyjechać to tak też sie stanie, tylko że dotychczas jakoś się on zbytnio nie palił do wyjazdu, może po prostu woli status wielkiej gwiazdy w Polsce niż wielką niewiadomą za granicą, bo tak jak pisze Kirssu kto po wyjeżdzie z naszej ligi zrobił jakąs karierę ? Żurawski przez poł sezonu

Śląsk Wisełka Lechia Gdańsk & Unia Tarnów
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 01.01.2009, 23:04
Angmir:
Oczywiście masz rację. Z tym, że nie ma czegoś takiego jak "cena rynkowa" piłkarzy.

Ale jest pewna maksymalna wartość jakiej dany piłkarz nie przekroczy. Niestety polscy piłkarze nie mają renomy za granicą (o czym pisałem wyżej) i stąd też kwoty jakie płacą za nich zagraniczne kluby nie powalają na kolana w porównaniu z innymi nacjami. Przykład? Chociażby wspomniana wcześniej Serbia - Dusan Basta, którym ponoć się interesowaliśmy poszedł do Lecce za 3,5 mln euro. Chorwat Vidić ze Spartaka Moskwa do Man U za 7 milionów dolarów a wcześniej z Crveny Zvezdy za 5 mln euro. Skrtel z Zenita do Liverpoolu za 10 mln euro. I to nie są odosobnione przypadki.

Z tym Pelikanem to piękny przykład ale rozmawiamy o realiach czy o SF?

Jachting:
Ja nigdzie nie napisałem o oddawaniu za bezcen. Ale jak słyszę ile Legia chce za takiego Rogera, czy że żądamy za Brożka 5 milionów euro to wydaje mi się to śmieszne. Niestety ale za piłkarza z polskiej ligi te kwoty są nierealne.
Ostatnio edytowane przez Krissu : 01.01.2009 o godz. 23:07.
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
Odpowiedz cytując
Coach
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 01.01.2009, 23:04
A jakie to ma znaczenie czy za bezcen czy nie skoro u nas i tak sie tych otrzymanych pieniędzy nie przeznacza na jakieś mądre długofalowe działania ?
eśli ktoś publicznie mówi, że kocha Wisłę, to musi ją szanować od początku do końca, a nie tylko całować koszulkę po strzeleniu bramki
Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Stary 01.01.2009, 23:07
O ile piłkarz nie ma klauzuli odejścia - to klub decyduje za ile zawodnik odchodzi. .. Zresztą tak jak mówiłęm to klub decyduje czy i za ile sprzedać.
jak sie piłkarz uprze to nawet z Dinamem Tibilisi odpadnie

masz coś takiego jak kontrakt i w zależności jak jest podpisany tak negocjujesz

pamiętasz jak Pampers pierwszy raz odchodził co powiedział jak Go Cupiał nie chciał puścić?

Moim zdaniem Brożek powinien zostać i dostać odpowiednią podwyżkę bo najzwyczajniej mamy jeszcze czas na sprzedaż a znalezienie nowego napastnika bedzie nas wiele kosztować i $ i pewnie czasu, no chyba że ktoś da te 5 mln euro za mniej nie warto
Ostatnio edytowane przez Lemoniadowy Joe : 01.01.2009 o godz. 23:10.
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Stary 01.01.2009, 23:08
SZYMEK_TSW napisał(a):Wyświetl post
Ty żyjesz w FM'ie

Odnośnie Brożka jak jakiś klub wyłoży 3-4 mln euro i Paweł będzie chciał wyjechać to tak też sie stanie, tylko że dotychczas jakoś się on zbytnio nie palił do wyjazdu, może po prostu woli status wielkiej gwiazdy w Polsce niż wielką niewiadomą za granicą, bo tak jak pisze Kirssu kto po wyjeżdzie z naszej ligi zrobił jakąs karierę ? Żurawski przez poł sezonu
Czy ty rozumiesz co napisałeś - powiedziałeś jak będzie oferta 3-4 mln € to Paweł wyjedzie jeśli będzie chciał - można się z tym zgodzić i jest to prawdopodobne , tylko ze o to chodzi ze gdyby Cupiał zdecydował się Brożka nie sprzedawać to mogą sobie dawać i 40 mln a i tak nic nie wskórają. A że tak sie nie stanie to jest inna sprawa. To samo ze Stiliciem. Już pisałem za ile można by ewentualnie sprzedać Brożka, ja bym go nie sprzedawał wogóle czyba że jak pisałem 7-8 mln euro.
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 01.01.2009, 23:11
Ja nie wiem czym tu się cieszyć - tacy piłkarze podnoszą prestiż naszej ligi, odejście Stilića już teraz i za takie śmieszne pieniądze o jakich sie mówi tj 3 mln € znowu cofnęło by poziom naszej ligi o kilka lat wstecz. Musimy się szanować i nie oddawać piłkarzy za bezcen zwłaszcza teraz kiedy poziom naszej ligi wyraźnie się polepsza (niezależnie od opini Steców itd.) potrzebujemy takich piłkarzy - można ich sprzedawać ale ceną trzeba równać do zachodu ! Koniec z farmienia polskich zespołów przez średniaków z zachodu !
jak to czym się cieszyć

osłabieniem rywala do MP

mała rzecz a cieszy, przynajmniej mnie
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
jachting
Senior Member

Stary 01.01.2009, 23:16
Coach napisał(a):Wyświetl post
A jakie to ma znaczenie czy za bezcen czy nie skoro u nas i tak sie tych otrzymanych pieniędzy nie przeznacza na jakieś mądre długofalowe działania ?
Powstaje pewien standard i cały rynek lepiej chodzi .
Z tym inwestowaniem różnie to bywało ,wydaje się że Lech wprowadza nową jakość w przyszłości powinno lepiej to wyglądać .W każdym razie ta kasa tak czy inaczej jakiś tam swój wkład ma .Troche na prościzne poszedłeś ale podzielam "irytacje" .
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
Odpowiedz cytując
SZYMEK_TSW
Senior Member

Stary 01.01.2009, 23:17
7-8 mln euro - to masz pierwsze z googli http://wyborcza.pl/1,82245,4298096.html

a te 3-4 mln euro to i tak na Brożka wg mnie za dużo, teraz bedzie okienko transferowe to zauwżysz ze w najlepszych ligach świata za takie kwoty miedzy klubami bedą przechodzić piłkarze którzy mają po 200 meczów w lidze i 20 bramek.

Co do Stilicia to inna historia bo ma 20 lat i jego progres jest dość wyrażny i klub zagraniczny może zaryzykować te pare milionów

Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Stary 01.01.2009, 23:20
Lemoniadowy Joe napisał(a):Wyświetl post
jak sie piłkarz uprze to nawet z Dinamem Tibilisi odpadnie

masz coś takiego jak kontrakt i w zależności jak jest podpisany tak negocjujesz

pamiętasz jak Pampers pierwszy raz odchodził co powiedział jak Go Cupiał nie chciał puścić?
Krissu napisał(a):Wyświetl post
Angmir:
Oczywiście masz rację. Z tym, że nie ma czegoś takiego jak "cena rynkowa" piłkarzy.

Ale jest pewna maksymalna wartość jakiej dany piłkarz nie przekroczy. Niestety polscy piłkarze nie mają renomy za granicą (o czym pisałem wyżej) i stąd też kwoty jakie płacą za nich zagraniczne kluby nie powalają na kolana w porównaniu z innymi nacjami. Przykład? Chociażby wspomniana wcześniej Serbia - Dusan Basta, którym ponoć się interesowaliśmy poszedł do Lecce za 3,5 mln euro. Chorwat Vidić ze Spartaka Moskwa do Man U za 7 milionów dolarów a wcześniej z Crveny Zvezdy za 5 mln euro. Skrtel z Zenita do Liverpoolu za 10 mln euro. I to nie są odosobnione przypadki.

Z tym Pelikanem to piękny przykład ale rozmawiamy o realiach czy o SF?
Lemoniadowy@ to juz inny aspekt tej sprawy że piłkarz tez może pójść w zaparte tylko ze skoro ma ważny z klubem jeszcze 4 letni kontrakt (Brożek i Stilić) to chyba nie opłaca się mu marnować 3 lat życia na dąsanie się - prawda ? Oczywiście nie mówię o ekstremanych przypadkach kiedy klub robi ewidentną głupote nie puszczając piłkarza po swietnej cenie do dobrego klubu gdzie zawodnik tez miałby szanse się rozwinąc.

Krissu@ - ale o to mi właśnie chodzi skoro istnieje taka niewidzialna bariera której nie przeskoczymy, to po co wogóle sprzedawać piłkarza skoro nie można dostać za niego tyle ile sie oczekuje ? Uwiesz mi 3 4 razy odrzuci sie oferte za 3 mln i następne juz będą bardziej hojne - za granica musza sie nauczyć że u nas już mineły takie czasy że sprzedajemy za bezcen każdego przyzwoitego piłkarza.

Kiedy podaję przejaskrawiony przykład - to po to by bardziej uderzał po oczach. Odnosząc sie do konkretnego przypadku Brożka podałem juz za jaką kwote byłbym skłonny go sprzedac ale tylko w wypadku gdyby on błagał na kolanach o taki transfer. I uwierz mi że albo znalazł by sie kupiec co wyłoży te minimum 5 mln € albo Brozek przełknoł by ten zawód i grał dalej jak do tąd tj. Mobkilizował sie w ważniejszych meczach a odpuszczał z Piastami czy Odrami. Stilić to inny przypadek - ale i on nie ma prawa domagać sie transferu po 3 miesiącach gry.

SZYMEK_TSW napisał(a):Wyświetl post
7-8 mln euro - to masz pierwsze z googli http://wyborcza.pl/1,82245,4298096.html

a te 3-4 mln euro to i tak na Brożka wg mnie za dużo, teraz bedzie okienko transferowe to zauwżysz ze w najlepszych ligach świata za takie kwoty miedzy klubami bedą przechodzić piłkarze którzy mają po 200 meczów w lidze i 20 bramek.

Co do Stilicia to inna historia bo ma 20 lat i jego progres jest dość wyrażny i klub zagraniczny może zaryzykować te pare milionów
Dobra kończe tą ciekawa dyskusje na dzisiaj SZYMEK - przeczytaj uważnie moje posty i dowiesz się że gdybym to JA decydował całkowicie o transferach Wisły to nie sprzedawał bym Brożka w ogóle chyba ze za te 7-8 mln. (cena specjalnie 2 krotnie powyżej wartości żeby odstraszyć potencjalnych nabywców. Natomiast jeżeli Brozio rzeczywiście naciskał by na ten transfer i niedało by sie go w żaden sposób przekonać do zostania, to mógłbym się zgodzić na 5 mln € i uważam że niżej Wisła nie powinna schodzić i będzię to błędem jeżeli tak się stanie - na to wpływu nie mamy żadnego. Zadecyduje Cupiał i sp z o.o. , przedstawiłem tylko swój pogląd na tą sprawę.

Co do Stilicia - to pisałem że dla mnie wart jest 3 mln € ale uważam że Lech za nic nie powinien się go pozbywać już teraz - tego co widać to samo twierdzi dyrektor sportowy Lecha i to się im chwali. Na pewno na tym nie stracą. A że sam zawodnik już się obślinił na myśl o większej kasie to inna sprawa. Na razie jednak nie am żadnych podstaw by wymagać pozwolenia na odejście od Lecha. Tyle w tej sprawie.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 02.01.2009 o godz. 16:17.
Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Stary 01.01.2009, 23:29
tylko sobie wytłumaczmy jedną Wisła ma długi które powstały parę ładnych lat temu gdzie nie było takich wpływów z Tv i reklam itd, wtedy Cupiał wpompował sporą kasę i nie sprzedawał piłkarzy a celem była LM i ta LM byłaby już gdyby nie parę niepotrzebnych wpadek

wiec nie róbmy z Amici na razie jakiegoś fenomenu i nowej jakości bo taką jakość to Cupiał na początku wprowadzał
Odpowiedz cytując
jachting
Senior Member

Stary 01.01.2009, 23:34
Lemoniadowy Joe napisał(a):Wyświetl post
tylko sobie wytłumaczmy jedną Wisła ma długi które powstały parę ładnych lat temu gdzie nie było takich wpływów z Tv i reklam itd, wtedy Cupiał wpompował sporą kasę i nie sprzedawał piłkarzy a celem była LM i ta LM byłaby już gdyby nie parę niepotrzebnych wpadek

wiec nie róbmy z Amici na razie jakiegoś fenomenu i nowej jakości bo taką jakość to Cupiał na początku wprowadzał
Jakość to o tyle że sie nie osłabili ale zobaczymy jak to dalej będzie ....

Plus jakies tam drobiazgi w funkcjonowaniu ale to za krótki okres żeby coś więcej powiedzieć i ocenić .
Ostatnio edytowane przez jachting : 01.01.2009 o godz. 23:41.
Odpowiedz cytując
SZYMEK_TSW
Senior Member

Stary 01.01.2009, 23:39
Lemonadowy Joe ująłeś to pięknie że gdyby x lat temu udało się wejść do tej ligi mistrzów to teraz by to wszystko calkiem odmienne wyglądało nie tylko w Wiśle, naszej lidze, ale odmieniło by to całą Polską Piłke, i zgodnie z moją teorią spiskową najbardziej mi żal tego wykluczenia na rok z pucharów europejskich po Parmie, na który wpływ mieli makaroniarze razem z Uefą. No i wielki żal że zawsze brakowało tej iskierki (Inter, Lazio, Panathinaikos)

ale to takie off-topowe wspomnienia

Strasznie nie lubię tej otoczki "tych długów" Licze że nie zostanie to nigdy wykorzystane przeciw klubowi, bo przecież to była swoista inwestycia która teraz od kilku sezonów pozwala na to że klub sam się utrzymuję a nawet osiąga zysk na niezlym poziomie szkoda że dzięki transferom z klubu ale jednak.
Ostatnio edytowane przez SZYMEK_TSW : 01.01.2009 o godz. 23:50.

Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 01.01.2009, 23:53
Dobra kończe tą ciekawa dyskusje na dzisiaj SZYMEK - przeczytaj uważnie moje posty i dowiesz się że gdybym to JA decydował całkowicie o transferach Wisły to nie sprzedawał bym Brożka w ogóle chyba ze za te 7-8 mln. (cena specjalnie 2 krotnie powyżej wartości żeby odstraszyć potencjalnych nabywców. Natomiast jeżeli Brozio rzeczywiście naciskał by na ten transfer i niedało by sie go w żaden sposób przekonać do zostania, to mógłbym się zgodzić na 5 mln € i uważam że niżej Wisła nie powinna schodzić i będzię to błędem jeżeli tak się stanie - na to wpływu nie mamy żadnego. Zadecyduje Cupiał i sp z o.o. , przedstawiłem tylko swój pogląd na tą sprawę.

Co do Stilicia - to pisałem że dla mnie wart jest 3 mln € ale uważam że Lech za nic nie powinien się go pozbywać już teraz - tego co widać to samo twierdzi dyrektor sportowy Lecha i to się im chwali. Na pewno na tym nie stracą. A że sam zawodnik już się obślinił na myśl o większej kasie to inna sprawa. Na razie jednak nie am żadnych podstaw by wymagać pozwolenia na odejście od Lecha. Tyle w tej sprawie.
Założmy sytuację, że płacisz grajkowi 200t euro, a dajmy na to Celtic proponuje mu 600t e.I wtedy dają Ci 2,5, starasz się wyciągnąć 3,5 albo 3 i sprzedajesz bo musisz albo idziesz w zaparte i grajek Ci zaczyna sabotować grę i g.. mu zrobisz.W lecie i tak odejdzie za te 2,5 bo już tylko jeden klient zostanie na placu boju, a w perspektywie będziesz miał, że grajek nadal będzie udawał, że gra i de facto drużyna bedzie grała w 10.
dla Mnie na dziś Brożek jest bezcenny bo na dziś to następcy nie ma.co z tego, że dostaniemy 3 czy 5m euro jak potem będziemy grać Boguskim i Niedzielanem w ataku... o 5 miejsce.
A mogliśmy mieć następcę PB za 350t euro... Lewandowski się nazywa... daliśmy d... to teraz będziemy mieć następcę za 1mln albo wcale.
Ostatnio edytowane przez arti : 02.01.2009 o godz. 01:31.
Odpowiedz cytując
Kurt
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 02.01.2009, 01:11
Cytat:
Z jednej strony byłoby fajnie, bo Stilić to filar ofensywy Lecha. Z drugiej - przykro się robi, jak zagraniczny najemnik po niecałych 6 miesiącach w naszej lidze już z niej chce uciekać, i to do tak przeciętnego zespołu.
Lech ma swoje puchary, to będą mieli swojego Kalu Uche. Choć to przecież tylko SE.

Cytat:
Ja nie wiem czym tu się cieszyć - tacy piłkarze podnoszą prestiż naszej ligi, odejście Stilića już teraz i za takie śmieszne pieniądze o jakich sie mówi tj 3 mln € znowu cofnęło by poziom naszej ligi o kilka lat wstecz.
Nie dajmy się porwać, może to Amica może swoją historię podzielić na tą przed Stiliciem i po Stiliciu. Uważasz, że to zasługa jednego Stilicia, że poziom w tym sezonie jest wyższy? (A jest naprawdę wyższy? Moim zdaniem nie. Tylko Wisła dorównała konkurencji.)
Cytat:
To jak my sie postrzegamy wbrew pozorom ma bardzo duze znaczenie .
Jakiej skali używasz ? Nasza liga rośnie i będzxie rosla bardzo szybko w siłe a 3 bańki to nie jest tak duzo ,mozemy sie cenic podobnie do Austryjaków ,Czechów,Serbów ....
Siłę naszej ligi pokazuję ranking UEFA wynikają, z postawy w europejskich pucharach, nie jest to nic dziwnego, skoro podniecamy się tym, że mamy raz na 6 lat jedną drużyną w 1/16 PUEFA. Powiem Ci, że Rumunii, Serbowie, Czesi, Austriacy. W tym czasie wprowadzali swoję drużyny do LM, i nie raz osiągali 1/16 PUEFA.

Fanatykiem już nie będziesz jak na halę nie przybędziesz!
Tylko Wisła!

Odpowiedz cytując
jachting
Senior Member

Stary 02.01.2009, 01:32
Kurt C. napisał(a):Wyświetl post
Siłę naszej ligi pokazuję ranking UEFA wynikają, z postawy w europejskich pucharach, nie jest to nic dziwnego, skoro podniecamy się tym, że mamy raz na 6 lat jedną drużyną w 1/16 PUEFA. Powiem Ci, że Rumunii, Serbowie, Czesi, Austriacy. W tym czasie wprowadzali swoję drużyny do LM, i nie raz osiągali 1/16 PUEFA.
No dobra,ale jakie było podejście,mentalność,zarządzanie a ja właśnie o tym .
Jak dobrze pójdzie to w najbliższych latach prześcigniemy ich wszystkich,ja osobiście tak wróżę .
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 02.01.2009, 01:35
Lech ma swoje puchary, to będą mieli swojego Kalu Uche. Choć to przecież tylko SE.

Nie dajmy się porwać, może to Amica może swoją historię podzielić na tą przed Stiliciem i po Stiliciu. Uważasz, że to zasługa jednego Stilicia, że poziom w tym sezonie jest wyższy? (A jest naprawdę wyższy? Moim zdaniem nie. Tylko Wisła dorównała konkurencji.)
Oczywiście-Wisła dorównała... W tym sensie że się osłabiła i zamiast rozwalać wszystkich i wejść do puefa to 4 miejsce po 17 kolejkach.
Odpowiedz cytując
Kurt
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 02.01.2009, 04:21
Cytat:
No dobra,ale jakie było podejście,mentalność,zarządzanie a ja właśnie o tym .
Jak dobrze pójdzie to w najbliższych latach prześcigniemy ich wszystkich,ja osobiście tak wróżę .
Hmm... Ja jestem trochę bardziej sceptyczny, aby to się mogło powieść potrzebny byłby jakiś impuls, aby świat przestał patrzeć na naszą ligę, jak na ligę słabą. Np. Czechom pomógł sukces na Euro '96. Austria jakąś markę utrzyma bo zawsze będzie kusiła zarobkami + ściągnie tych co zrobili się za starzy na Bundesligę. My w tym momencie nie mamy za bardzo z czego się wybić. Potrzeba sukcesów w pucharach bo z punktu widzenia Europy to Lech się prezentuje dosyć egzotycznie wśród innych klubów. Trochę jak taka Artmedia w LM.

Cytat:
Oczywiście-Wisła dorównała... W tym sensie że się osłabiła i zamiast rozwalać wszystkich i wejść do puefa to 4 miejsce po 17 kolejkach.
Nie, ja jestem daleko od stanowiska pesymistyczo-histerycznego, zakładającego upadek Wisły, która już tylko będzie oglądała plecy Lecha. Wisła się owszem osłabiła, ale inni naprawdę nie zagrali nic fenomenalnego. Gdyby Wisła w meczach z Górnikiem, Ruchem, Cracovią i ŁKS zdobyła 8 pkt na 12 zamiast 3, a tyle spokojnie mamy prawo wymagać od zespołu w takim składzie. Wisła miałaby 38 punktów, i wtedy można by powiedzieć, że to zespół,który pomimo osłabiania się utrzymał swój poziom. Wtedy wliczamy porażki z Legią i Lechem i jedną niespodziankę ze Śląskiem. Remis z Cracovią po ciężkich derbach na Kałuży i jeden remis-niespodzianka z Górnikiem/Ruchem/ŁKS-em. Pamiętajmy, że gramy o mistrza i z takimi drużynami powinniśmy wygrywać.

Była szansa bycia na +2 jesteśmy na -3. Kolejek zostało 13. Nikt nie załamuje rąk bo w 13 kolejek to możemy zrobić i 8-10 punktową przewagę. Wisła w zeszłym sezoniu była poza zasięgiem, teraz zeszła do poziomu konkurencji. Dla mnie takie są fakty. Zobaczymy co Skorża dostanie przed rundą wiosenną i czy z takim stanem jaki dostanie będzie w stanie wynieść drużynę na ten poziom. PUEFA, to akurat kwestia losowania, szczęścia zabrakło trudno, trzeba próbować.

Fanatykiem już nie będziesz jak na halę nie przybędziesz!
Tylko Wisła!

Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 02.01.2009, 12:48
Hmm... Ja jestem trochę bardziej sceptyczny, aby to się mogło powieść potrzebny byłby jakiś impuls, aby świat przestał patrzeć na naszą ligę, jak na ligę słabą. Np. Czechom pomógł sukces na Euro '96.

Za sukcesem na Euro, Pepiki poprzez Spartę non stop mieli kogoś w LM. Bo co z tego,że reprezentacja dobrze grała,skoro w migo co lepsi piłkarze zostali wykupieni. To Sparta pokazał ,że są w piłce czeskiej znaczne pokłady,ponad to co prezentowała reprezentacja. I,że jest dużo więcej dobrych piłkarzy,niż tylko ci którzy grali na Euro. Tak więc źródła sukcesu ligi mozna dopaterywać się w dwóch elementach.

Natomiast my, jako liga prezentujemy się nader ubogo. Trafiają do nas piłkarze trzeciego,lub końcówki drugiego sortu. A z takimi zawodnikami trudno cokolwiek ugrać. Do tego nasi rodzimi kopacze nie mają za grosz ambicji i chęci, umiejętności pomijam. Szybko zadawala ich to co mają. Ich celem jest przejście do Wisły, lub Legii, i już osiągnęli swoje szczyty. A,że zarobki są nie wiedzieć czemu aż tak wysokie,więc po co mają się pchać na zachód, jak tam trzeba zapierniczać i coś umieć. Prosty przykład. Zbawieniem dla nas ma być Garguła. Nie pójdzie do żadnego średniaka Bundesligi,bo się zywczajnie nie będzie łapał do pierwszego składu. A u nas, ktoś za slaby na średniaka zachodniego,ma być wzmocniem pozwalającym walczyć w eliminacjach LM. Gdzie logika?

Do tego szkolenie młodzieży u nas nie istnieje.Nie ma parcia na składy pierwszech druzyn młodych zawdników. Więc jest jak jest. Cieszymy się z tego co mamy. A tak patrząc z perspektywy choćny ligi austriackiej,to gówno mamy. A napinka jest taka,jakbyśmy co najmniej byli trzecią siłą w Europie, gdzie my tylko się kopiemy do głowach.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 02.01.2009 o godz. 13:00.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
bbbnba
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 02.01.2009, 14:38
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32288,t...7407&_ticrsn=5
Odpowiedz cytując
SZYMEK_TSW
Senior Member

Stary 02.01.2009, 14:45
No co do szkolenia w Polsce mamy taką rzeczywistośc że celem 3/4 klubów ligowych jest zdobycie tych 20-paru punktów i przedlużyc umowę z Canalem Plus na następny rok. Dlatego też wolą kupić za miliony złotych jakiegoś naprawde "średniaka" ligowego niż wybudować dobre boisko i zatrudnić kilku trenerów i zacząc faktyczne szkolenie młodzieży. Ale nie takie jak obowiązuje teraz bo naprawde mimo kilku róznych sukcesów to jest to raczej sukces pojedynczych jednośtek niż calego systemu. Swego czasu chyba Globisz wspominał i w pełni to popieram że szkolenie w Polsce polega na tym ale 10 latkowie z miasta A wygrali z rówieśnikami z miasta B. Potem mamy takich 19 latków którzy kończą wiek juniora i nie potrafią wygrać pojedynku sam na sam bo od najmłodszych lat nie mogli ćwiczyć bo liczył się tylko wynik w okręgowej lidze juniorów. O ile sie orientuje w Czechach nie ma tego rodzaju rozgrywach. Także w Czechach naprawde tak ogromnych zarobków dla wiekszości zawodników. Tylko największe gwiazdy zarabiają krocie a cała reszta ligi kwoty porównywalne dla wykonujących innych zawodów. A u nas dobrze się zapowadający zawodnicy: (Burkhardy, Korzym, Grosicki, czy wicemistrzowie Europy Globisza z Madejem na czele) dostają setki tysięcy złotych rocznie i rozwój się zatrzymuje...

Odpowiedz cytując
lodecki
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 02.01.2009, 15:25
czy wiadomo gdzie jedziemy na zgrypowania i z kim bedziemy grac sparingi ?

tak wyglada plan przygotowan elki.

12.01. godz. 10 - pierwszy trening
13-16.01. - treningi i badania wydolnościowe w Warszawie

17-31.01 - zgrupowanie w Hiszpanii (Mijas)
4 sparingi: Young Boys Berno (Szwajcaria), Brann Bergen (Norwegia), Metalurg Donieck (Ukraina) i Austria Wiedeń (Austria)

2.02. - sparing z Górnikiem Łęczna
3-8.02. - treningi w Warszawie

9-18.02. - zgrupowanie w Niemczech (Hennef)

21.02. - sparing z GKS-em Bełchatów
28.02. - start rundy wiosennej. Polonia - Legia
Odpowiedz cytując
vote-for-mikey
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 02.01.2009, 15:35
Poszukaj na głównej, było gdzieś podane.
.
Odpowiedz cytując
jachting
Senior Member

Stary 02.01.2009, 16:41
Takie Czechy mają dobre szkolenie w Austrii zaś do tej pory nie wyglądało to najlepiej ,ich liga zrobila postęp dzieki infrastrukturze(euro u nich) i kasie .Czołowka lepiej też przez to stoi bo stać ich na lepszych piłkarzy ,choc zważywszy na wkład to wyniki i tak maja żałosne .
My mamy większy potencjał,parę dużych miast które będą miały duże stadiony ,zaczna przychodzic pierwsze wyniki,wieksza kase to i autmatycznie wszystko zacznie się profesionslizować przez konkurencje .
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Stary 02.01.2009, 16:46
Cytat:
Co piszę w dniu, w którym Manchester United sfinalizował transfer Zorana Tosicia (21 lat) i Adema Ljajicia (17 lat) z Partizana Belgrad. Takie doniesienia sprowadzają nas na ziemię. Za obu reprezentantów serbskiej młodzieżówki zwycięzca Ligi Mistrzów dał 16,3 mln funtów, czyli mniej więcej tyle, ile kosztowało pięciu razem wziętych najdroższych graczy wyeksportowanych przez polską ligę - Błaszczykowski (4,4 mln dolarów do Borussii), Fabiański (4,2 mln do Arsenalu), Janczyk (4 mln do CSKA Moskwa), Żurawski (3,7 mln do Celticu) i Matusiak (3,4 mln do Palermo). Ot, nasze megahity...
Takie info dziś znalazłem...
Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Od: 07.2006

Stary 02.01.2009, 16:56
Oni maja talenty w genach oraz proste boiska i madrych dzialaczy.
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Stary 02.01.2009, 16:57
Maciuś napisał(a):Wyświetl post
oraz proste boiska
http://www.partizan.co.yu/scteleopti...n&sec=7&sec1=2
Odpowiedz cytując
jachting
Senior Member

Stary 02.01.2009, 17:12
Maciuś napisał(a):Wyświetl post
Oni maja talenty w genach
W żadnych genach ,klimat maja lepszy a młodzież bardziej garnie się do piłki .
Polska to kraj wybrany ,tak troche żartobliwie ale nie powinniśmy miec kompleksów .
U nas za komuny też się lepiej grało

A Reprezentacja Serbii nie jest wcale taka mocna .

--------
http://www.weszlo.com/news/2044 kasa w Lechu

------
W Polsce duże znaczenie ma klimat(psychologiczny) ,podejście,otoczka,infrastruktura,sukcesy bo jak tego niema to większosc potrafi narzekać i opierdalać się ,dlatego ja mam spore oczekiwania i nadzieje co do przyszłości
Odpowiedz cytując
_ukoL
Lokalny Patriota

Od: 05.2005

Stary 02.01.2009, 17:19
Teraz zamiast grać w piłkę czy uprawiać inne dyscypliny to albo jest komputer, bo w końcu internet łączy ludzi, do tego szpanerka, wódka w gimnazjum, irokez na głowie, ciuchy za dużą kasę i jedno zajebiste stwierdzenie, które słyszałem już kilkadziesiąt razy motając skład: nie bo się ubrudzę albo spocę.

Teraz to deskorolka, super telefon i zaciążone 15-latki. I jak tu mieć talenty. Na pewno jest pełno ale to znowu scouting leży i takie błędne koło wszystko robi. No na czele z Grzegorzem Summer'em.
Liga niezwykłych dżentelmenów: Retro Liga

Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 03.01.2009, 11:31
Cytat:
czy wiadomo gdzie jedziemy na zgrypowania i z kim bedziemy grac sparingi ?
2009-02-21 Wisła Kraków - Piast Gliwice
2009-02-16 Wisła Kraków - Dynamo Moskwa
2009-02-14 Wisła Kraków - Dynamo Kijów
2009-02-11 Wisła Kraków - Broendby Kopenhaga
2009-02-07 Wisła Kraków - MFK Rużomberok
2009-01-27 Wisła Kraków - Steaua Bukareszt
2009-01-24 Wisła Kraków - FC Zurich
2009-01-17 Wisła Kraków - Kolejarz Stróże

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów