|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna? | |||
| Tak |
|
86 | 46,49% |
| Nie |
|
43 | 23,24% |
| Nie mam zdania. |
|
8 | 4,32% |
| To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. |
|
41 | 22,16% |
| Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. |
|
21 | 11,35% |
| Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Przecież to nie jest żadna analiza szans, a wyłącznie spojrzenie na rzeczywistość jaką zastaliśmy po dwóch kolejkach. Prędzej możemy powiedzieć co się może zdarzyć w przyszłości po 17 kolejkach niż po 3 kolejkach jak to miało miejsce na początku sezonu.
Napisałeś, że Legia nie potrafiła pokazać Cracovii miejsca w szeregu, dlatego napisałem, że ta Cracovia nie jest taka słaba jak ją malują i może się wciąż okazać rycerzem wiosny przyrównując jej dorobek punktowy do tego co ma Jaga. Pewne sprawy możemy już jednak pisać, bo nikłe są szanse na to, że zespoły z miejsc 13-16 doczołgają się do miejsc pucharowych, tak samo jak to, że Legia, Wisła i Jaga znajdą się w strefie spadkowej. Jedna różnica między top3 a strefą spadkową wzrosła z 10 do 14 punktów, a to jest spora różnica.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 08.03.2011 o godz. 23:41.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2010
Offline |
|
|
Szkoda trochę, że Lenczyk ma jakieś zatargi z Diazem. Mimo że gość zmarnował jedną świetną okazję po strzale głową, to w 15 minut zrobił więcej konkretu niż Gikiewicz w ciągu obu meczów z Cracovią i Jagą. Diaz wszedł i od razu znalazł się w dwóch, trzech sytuacjach bramkowych, a to jest minimum które wymaga się od napastnika. Liczyłem, że Gikiewicz się rozwinie przy Lenczyku, ale wydaje się, że pewnego poziomu już Łukasz nie przeskoczy.
Natomiast Diaz ma w sobie wyraźny potencjał, ale mało co z niego wykorzystuje na boisku. Nie wiem, nie jestem na codzień w Śląsku, być może jest po prostu tak, że nie chce się Boliwijczykowi pracować, a być może padł ofiarą Lenczyka, który nigdy nie przepadał za zagranicznymi zawodnikami, być może dlatego że nie jest delikatnie mówiąc lingwistą i może ma problem, żeby się z nimi dogadywać? Wystarczy wspomnieć, że prócz Słowaka w wyjściowym składzie Śląska było dziesięciu Polaków. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
Hola Hola...jakie zatargi Lenczyka z Diazem? To ,że weszło pisze takie rzeczy to nie musi być prawdą. Należy wspomnieć ,że dla weszło informacje zbierają menedżerowi kilku zawodników z naszej ligi. Każdy ma w sianiu fermentu jakieś korzyści. Diaz miał bardzo ciężką kontuzję.W sparingach zagrał 10 minut na 7 meczów.
Co do 9 Polaków w składzie. To źle? Ja bym nawet chciał 11. Poza tym przypomnę ,że oprócz Diaza w składzie mamy jeszcze tylko 2 zagranicznych piłkarzy ,którzy nie zmieścili się w 11-stce. Spahić- kontuzjowany oraz Vukelja ,który dołączył do zespołu tydzień temu. Lepszy polski piłkarz niż zagraniczny szrot. Co do wieszania psów na Lenczyku- on nie przegrał ze Śląskiem meczuy ligowego. Biorąc pod uwagę tylko jego prace w tym sezonie- Śląsk jest w 1 szej czwórce ligi. Śląsk zagrał dobrze. Brakuje skuteczności i ostatniego podania.Chłopaki w Warszawie z naszym 1,4 tysięcznym wsparciem powinni powalczyć o dobry rezultat. ps. zapomniałem o Elsnerze.To również zagraniczny kopacz. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Online |
|
|
Co można stwierdzic po 2 kolejkach ?
idąc od dołu : Cracovia ma większe szanse na utrzymanie niż się niektórym wydaje Arka nie strzeliła bramki w 10 meczu na normalnym boisku , na wiosne może zdobyc mniej punktów niz Cracovia na jesień . Polonia , Ruch - każda pozycja powyżej 15 będa sukcesem . Groźne głównie u siebie . Zagłębie Lubin - szybka zmiana trenera wiele nie zmieni , powinni się jednak utrzymac spokojnie Śląsk Wrocław - bez napastnika nie podskoczą powyżej 8 pozycji . Polonia Warszawa - przerost ambicji nad treścią . Ciężko będą mieli dogonić pozycje pucharowe, to wręcz niemozliwe Widzew Łódź - nieobliczalni , jednak nie na tyle by mieli grac w pucharach GKS Bełchatów - dla mnie to drużyna/następca Odry Wodzisław i jej roli w ekstraklasie Lech - mając tylko lige przed sobą ( i PP ) mogą wygrywac seryjnie mecze ( męcząc się ) i zatrzymać się dopiero na meczu w Krakowie. Raczej będą w 3 . Górnik - groźni u siebie , puchary by im tylko zaszkodziły Korona - ostatnie 6 spotkań to najgorszy bilans w lidze . Drużyna się rozsypała . Lechia - nie jest to drużyna na puchary ,, ale kto wie ilu faworytom odbierze punkty Legia - z ich szczęściem będą w pucharach . Chyba że Skorża sprawi że liga będzie ciekawsza . Hubnik może byc prawdziwą rewelacją ligi . Będą naszym najgroźniejszym rywalem o mistrzostwo Jagiellonia - sprzedaż Grosickiego za drobne będa jeszcze żałować długi czas . Taką polityką Jaga nigdy nie będzie miała mistrzostwa , a lepszej szansy może juz nigdy nie mieć . Weedług mnie skończą sezon na 4 miejscu . Wisła - jeśli nie będzie frajersko tracic punktów to można być optymistą . |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
Krótko i zwięźle. Lidera mamy! , a Jaga rozpoczyna marsz w dół tabeli i tak kończy się mit Probierza jako dobrego trenera/
![]()
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Po prostu na podstawie wcześniejszej pracy Lenczyka w klubach naszej ligi można trochę wyczuć to, że woli pracować z rodakami. A efekty są tego takie, jakie widać w Śląsku, Bełchatowie, czy też mimo wszystko w Cracovii, gdzie pracował z beznadziejnymi kopaczami a progres wtedy zrobili jako drużyna. Tak że to z pewnością nie jest zarzut, tylko raczej moja opinia.Chociaż fajnie by było zobaczyć w Śląsku jeszcze tak z trzech zagranicznych zawodników o poziomie gry wyższym niż najlepsi Polacy typu Kaźmierczak czy Mila. Wtedy Śląsk byłby zapewne drużyną czołówki pełną gębą. Ale mimo wszystko wolę taką koncepcję, jaka jest aktualnie we Wrocławiu realizowana, niż sprowadzać przeciętnych zawodników z zagranicy, którzy poziomu ligi nie podnoszą.
No to już jest przesada. Popatrz gdzie była Jaga przed Probierzem, a gdzie jest teraz. To jest sztuka dokonać czegoś takiego i tego nikt mu nie odbierze. Dla mnie jest to idealny kandydat na przyszłego szkoleniowca kadry, ma gość dobre pomysły generalnie, jest na bieżąco z nowinkami taktycznymi i nie boi się trudnych decyzji. Nie rozumiem dlaczego na siłę chce się teraz dyskredytować Probierza, te gadanie o "mitach" i tym podobnych jest coraz szerzej podejmowane, przecież gość wiosną nawet jeszcze nie przegrał...a mecze miał naprawdę bardzo ciężkie. A sama Jagiellonia ma tylko punkt straty do Wisły.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 09.03.2011 o godz. 00:25.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
To, że Jaga spuchnie było pewne. Aczkolwiek nie spodziewałem się, że stanie się to tak szybko. Jak dla mnie główny rywal to Legia, w kuchenne cuda nie wierzę... Nie tym razem.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
Zauważyliście że najbardziej AntyWiślackim serwerem w ostatnim czasie jest WP. Jeśli chodzi o mnie to ja mam takie wrażenie po ostatnim półroczu. Zresztą czym się przejmować jak wiele z ich tekstów ma błędy ortograficzne.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2007
Offline |
|
Nie chce mi się przepisywać więc sobie wklejam . Zgadzam się w 90%. Tylko co do Jagi mam wątpliwości. Ok, mistrzem to oni raczej nie będą natomiast 3 miejsce mogą mieć jak najbardziej. O mistrza będziemy walczyć z Legią ( chyba że faktycznie Skorża coś wymyśli). Podoba mi się ta perspektywa - fajniej jest wygrać mistrzostwo po walce z nimi niż z jakimś wynalazkiem typu AmicoLech. |
|
|
|
bananowy chłopiec
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Takich jednosezonowych wyskokow jak teraz ma Jaga to w historii bylo sporo. Ze przypomne tylko niedawno ŁKS oraz Polonie Warszawa. Jaga zalatwila sie sama sprzedajac grosickiego, no ale czego wymagac od dzialaczy z prowincji, oni jeszcze nie umieja robic duzego futbolu, mysla tylko 3 dni do przodu aby kasa sie zgadzala.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
|
Jaga gra teraz z Lechią, Lechem i nami.. i coś mi się wydaje, że mecz Wisła-Jaga nie bedzie juz taki TOPowy... jesli u nas zagraja jak wczoraj, to ja sie o wynik w ogole nie boje
|
|
|
|
Lokalny Patriota
Od: 05.2005
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
![]()
Puchar jest na5z!
|
||
|
|
Senior Member
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Do wszystkich piszących że Jagiellonia byłaby wysoko w zeszłym sezonie gdyby nie -10 punktów.
Mieli 34 czyli 44 bez kary co dałoby 6 miejsce - 4 pkt straty do GKS (5) 8 pkt do Legii, 9 do Ruchu Czy to taki rewelacyjny wynik? Miejsce Jagi ze względu na styl gry, systematyczne podnoszenie jakosci druzyny jest w pierwszej 5 ale nie na pozycji lidera, jeszcze nie teraz ps. Kasa wydana przez Jage wg transfermarkt.de - ten sezon 950 tys. euro, poprzedni 450 tys. euro wiec znowu nie tak mało jak na nasze warunki
Ostatnio edytowane przez Orson : 09.03.2011 o godz. 09:34.
![]()
...coście s....ysyny uczynili z tą krainą?
|
|
|
|
Member
Od: 11.2010
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
Ale niedlugo bedzie ta roznicewidac.
Pierwsza juz widac, w grze. ![]()
! LECHIA GDAŃSK & WISŁA KRAKÓW !
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Moim zdaniem Probierz popełnił jeden zasadniczy błąd. Wierzył w to, że uda mu się zastąpić Frankowskiego i Grosickiego. Sprowadził Grzelaka, która miał zastąpić Franka i ten złapał kontuzję, a Franek bramki dalej strzela. A o Grosickiego w ogóle nie walczył tylko go odpuścił wierząc w to, że jakieś talenty z marszu go zastąpią i niestety dla niego mylił się. Jednak mimo wszystko nie skreślałbym Jagiellonii. Moim zdaniem realnie mogą walczyć o miejsce zapewniające grę w pucharach.
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Na pewno nie będą to (o ile będą) różnice proporcjonalne do możliwości finansowych. Zresztą możliwe że źle zrozumiałem Maciusia, bo trudno za wzór polityki transferowej stawiać Legię czy Wisłę (chyba, że Maciuś dalej żyje tym co było 10 lat temu).
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Idę o zakład że to jest przełomowy moment. Po remisie, z Jagi może ujść powietrze i na koniec sezonu wylądują poza pierwszą trójką. Teraz widać ile dawał Grosicki tej drużynie, przynajmniej Probierz zejdzie na ziemię i połapie się że jednak błędem było pozbywanie się Grosika.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
A co on tego nie wie? Wydaje mi się, że wie to doskonale, a tylko w mediach udaje że nic się nie stało. On na pewno nie chciał, aby Grosicki odszedł.
Pisałem już dawno o tym jakie znaczenie dla siły ofensywnej Jagi miał ten zawodnik, który właśnie w takim meczu jak wczoraj mógł zrobić akcję na miarę 3 punktów i wygrać przegrany mecz. Kupisz i Essomba to już nie ta para kaloszy. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
mam nadzieje, że to Lechia będzie drużyną która rozwieje do końca mit mistrzostwa w Białym Stoku
![]() ![]()
|
|
|
|
Warszawiak
Od: 11.2003
Offline |
|
|
Co roku ktos wyplywa, co roku ten ktos traci w trakcie sezonu punkty, co roku ma byc niby walka miedzy "wielkimi" i co roku w czolowce jest ktos nowy.
Trzeba poczekac. Moze byc tak ze My damy ciala ze Slaskiem, Wisla da ciala z Widzewem, Jaga wygra mecz i co ? To tez bedzie wypadek przy pracy ?Mozna oczywiscie snuc jakies przypuszczenia, ale wiemy jak zazwyczaj tekie wrozenie z fusow sie konczy. Tabela jest tak splaszczona, ze wystarcza 2-3 potkniecia by ktos, kto byl skazywany na 3-4 miejsce wdrapal sie na szczyt i na nim mimo wszystko pozostal. Bardziej obawiam sie Jagi niz Lechii, z calym szacunkiem ![]() ![]() ![]() Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Przecież sam Grosicki prosto powiedział, że Probierz nie chciał go w drużynie, i sam Probierz po odejściu Grosika powiedział, że On i tak nie miałby miejsca w Jego drużynie.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Gdzieś był wywiad z Grosickim, gdzie mówił że Probierz ani razu nie zainteresował się kwestią jego odejścia z Białego. Probierz chciał na siłę pokazać że poradzi sobie bez Grosickiego i nawet bez Frankowskiego sadzając go na ławce. Wyszło jak wyszło i kto wie co mu tam w głowie teraz siedzi. Jak dla mnie Jaga przegrała w tym momencie walkę o MP. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
i jest w stanie opłacić kontrakty Franka, Skerli, Hermesa , Grzelaka czy Burkhartda to nie sa zawodnicy grajacy za mjiej niz 120 tys E rocznie ![]()
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Raczej jest to około 20 mln zł. Takie zarobki o jakich piszesz może mieć co najwyżej dwóch zawodników (Frankowski i Grzelak), ale na pewno pensje dla zawodników pochłaniają ogromną część budżetu. Z drugiej strony transfery do klubu są zazwyczaj bezgotówkowe, więc w tej kwestii Jagiellonia ma bardzo małe wydatki.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 09.2008
Offline |
|
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Przeczytaj co napisał wcześniej Maciuś, do tego się odnosiłem.
).Śmieję się z waszych napastników? Jakich napastników? ;-) Wyluzuj. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
||
![]() Gdyby nie odszedł Grosik, to nie mieliby za co zatrzymać Burkhardta, czy wykupić Pejovicia. Tak czy siak skład by musieli mieć słabszy. W ogóle to zabawne, że tak szybko skreśla się Jagę, "bo zremisowała ze Śląskiem", a Legię, która dała sobie strzelić trzy bramki Cracovii i wygrała po samobóju u siebie derby zaczyna się uznawać za coraz większego rywala. Nie mówię, że Legia takim nie jest, ale równej miary tutaj nie widzę. A jeszcze bardziej zabawne jest to, jak bardzo wierzy się tutaj w to, co piszą media i na tej podstawie ocenia ludzi i ich działania.
|
|||
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|