The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.08.2009, 12:51
Pablooo napisał(a):Wyświetl post

Aż się uśmiałem. Nie, nie miałem na myśli kliknięcia myszką i ustawienia w grze komputerowej "ostra gra". O skuteczności akurat nic nie wspomniałem - celowo - bo jest różnica między agresywnymi atakami na przeciwnika (to można i należy nakazać piłkarzom), a skutecznością pod bramką. Tego drugiego nie wymusisz. Pierwsze tak.

A jeśli trener nie potrafi wymusić na piłkarzach tego, czego chce (chciał wcześniej? wg mnie nie do końca), to jest, za przeproszeniem, ****usiem, a nie trenerem. A jeśli wina leży po stronie piłkarzy, należy sprzeciwiających się wysłać do rezerw. Bez jaj. Dosyć głaskania po pupach i chwalenia za to, że ktoś biegał. No bez żartów. Wisła ma być wielka? Wisła ma wygrywać? No to do roboty. Podobno "siatka skautów" była planowana od miesięcy przed Levadią. Brednie.

Co do gry kombinacyjnej, to nie trzeba sięgać daleko pamięcią, żeby przypomnieć sobie ile meczów Wisła grała długą piłką na napastnika. Nie było to zalecenie Skorży? Pewnie, że było. Wspominane wcześniej podawanie stoperów "Ja do Ciebie, Ty do mnie" było też nagminne. Doceniam, że Skorża wpadł na pomysł, że nie może być takiej dziury w środku i co najmniej jeden ze środkowych pomocników troszkę się cofa, przynajmniej po to, żeby odegrać ją z klepki i stworzyć możliwość przeniesienia akcji do przodu.
Nie zrozumiałeś z czego kpiłem. Trywializujesz skomplikowane problemy.
Pressing to nie jest wyłącznie kwestia nakazania piłkarzom grać agresywnie. Trzeba brać poprawkę na ich kondycję, na to, kogo można wpuścić za zmęczonych piłkarzy, czy jest szansa pressingiem uzyskiwać przewagę liczebną w poszczególnych strefach, itd. "Radosny" pressing od pierwszej minuty do utraty sił nie zawsze jest najlepszym wyjściem.
Granie długą piłką jak najbardziej ma cel taktyczny. To najprymitywniejsze oddalenie niebezpieczeństwa od własnej bramki. Gdy ma się słabych piłkarzy pewnie będą go nadużywać. Najistotniejsze jest to, by znali inne schematy i potrafili je stosować gdy tylko będą w stanie.
Cofanie środkowego pomocnika do tyłu nie jest oczywistą decyzją, bo jeśli jego koledzy z zespołu będą grać słabo i chaotycznie to pomocnik nie będzie mógł wiele pomóc przy wyprowadzaniu akcji, do tego nie będzie można na niego liczyć z przodu, gdzie przydałby się do zbierania piłek i zakładania Twojego ukochanego pressingu. Coś za coś.
Ty stwierdziłeś, że Skorża nie dostrzegał banalnych do zauważenia problemów z pressingiem i grą kombinacyjną.
To oznacza, że albo bardzo nisko cenisz umiejętności i inteligencję Skorży, albo, że uważasz, iż zauważenie takiego problemu to praktycznie wszystko czego potrzeba by go wyeliminować, bo rozwiązanie jest banalne.
Gdybyś napisał, że Skorża nie radził sobie z poprawieniem gry zespołu do niczego bym się nie przyczepił, ale Twoja wypowiedz sugeruje, że nie rozumiesz skali skomplikowania problemów, o których się wypowiadasz.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zasady wysyłania postów