The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy Franciszek Smuda wyciągnie Białą Gwiazdę z marazmu?
Tak 398 51,42%
Nie 376 48,58%
Głosujących: 774. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.08.2013, 14:50
Smuda ma na budowanie drużyny 3 lata ( teoretycznie - wiemy jak jest ) . Póki co mamy jedną z najmłodszych ( o ile nie najmłodszą ) drużyn w całej ekstraklasie . Zawsze można było ściągać doświadczonych , ale przeciętnych ligowców typu Madeja , Ćwielonga czy Rachwała , a jednak w klubie poszli po rozum do głowy opierając kadrę na piłkarzach doświadczonych ale zżytych z klubem , kilku obcokrajowców oraz całej rzeszy mniej lub bardziej utalentowanej młodzieży . Oczywistym jest że mamy ciągle pewne braki kadrowe i w październiku będzie trzeba wystawiać żółtodziobów w 1 składzie , ale może dla kogoś będzie to życiowa szansa którą wtedy wykorzysta. Co jednak cieszy w klubie są przesłanki , że jednak jeszcze kogoś pozyskamy do końca sierpnia.

Dla mnie osobiście to nazywa się powolnym budowaniem drużyny , a pamiętam swoją drogą jak mówiliśmy w klubie o budowaniu już 2 lata temu . Tyle że wtedy zamiast budować ciągle "ogrywaliśmy" emerytów z zagranicy, prezentując się tragicznie pod każdym względem . Teraz jest nadzieja że faktycznie za 1-2 lata nie będziemy potrzebowali wzmocnień by spokojnie lokować się w górnej połówce tabeli. Będziemy mieli do tego zawodników tu - na miejscu.

Osoba trenera Smudy - jakim by nie był jest na ten moment kluczowa . Oczywiście, że idąc w kierunku rozwoju z tym trenerem nie pociągniemy długo , w końcu zabraknie chemii , piłkarze się zbuntują i trener poleci . Normalna kolej rzeczy jaka następuje w wielu klubach . Ale w tym momencie Smuda działa jak strażak gaszący pożar ( wizja spadku ) . Zawodnicy się (wstępnie) podporządkowali panującym zasadom i wchodzimy na tym nie najgorzej . Sam uważałem że kolejne podejście Smudy będzie się wiązało z kompromitacją , ale zmieniam swoje zdanie . Smuda się nadaje na miejsce w jakim się znaleźliśmy.

Życzę sobie i wam aby Smuda kiedyś poleciał z klubu , ale będzie to po zdobyciu mistrzostwa Polski , przegraniu w kolejnej rundzie 3 spotkań pod rząd i zostawieniu zespołu na 1 miejscu w tabeli ( jak kiedyś za Skorży ). Na razie swoje wizje i nadzieje powinniśmy skoncentrować na każdym najbliższym meczu i zamiast pluć na Smudę - lepiej budować dobrą atmosferę w klubie . Od wbijania szpilek jest weszlo , warszawiaki i reszta Polski .

PS. Napisałem nieświadomie post bliźniaczo podobny do kolegi Tarann . Popieram mocno przedmówcę.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 16.08.2013 o godz. 14:52.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 16.08.2013, 16:26
Nikt nie poszedł po rozum do głowy. Po prostu nie ma pieniedzy na wygłupy transferowe Smudy czy Kapki. Zdołali ściągnąć jedynie Burdeńskiego i Stjepanowicza byłoby więcej kasy byłoby wiecej wynalazków. Jak się zatrudnia amatorów nie można dać im do dyspozycji pieniędzy większych niż 50zł, bo kasa szybko się rozpłynie i nic z tego nie wyniknie, oprócz długów.

W PL klubach nie ma kasy jest ambicja, jest kasa wszyscy najedzeni i niechętni do pracy.
Ostatnio edytowane przez tofik : 16.08.2013 o godz. 16:30.
..
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 16.08.2013, 17:23
Jedyna rzecz, za którą Smuda powinien odpowiedzieć to Burdeński. To jest wał jakich mało.

Reszta? Jeżeli ktoś stawia wymagania realnie, a nie życzeniowo - to Smudę raczej rozgrzeszy.

tofik napisał(a):Wyświetl post
W PL klubach nie ma kasy jest ambicja, jest kasa wszyscy najedzeni i niechętni do pracy.
To jest coś, co zauważyłem już dawno temu.

Najlepszy przykład - Polonia Warszawa. Jak grali za pieniądze Wojciechowskiego, a jak o nowe kontrakty w innych klubach? Nic dziwnego, że Jozwa czuł się oszukany, ale jego w pierwszej kolejność rąbali nie doradcy, a kopacze.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Fugiel
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 16.08.2013, 19:47
mowcie co chcecie, ale mogl chlop przyjsc jakies 1,5 roku temu :/ Jak przypomne sobie mecze w zeszlym sezonie gdzie z np z piastem ptracilismy 2 gole w 5 min i naszych trenerow to ...
Odpowiedz cytując
xanti1906
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 16.08.2013, 19:56
Pisałem kiedyś, że trener to najmniej ważny element w układance "Wisła". Nie wiem ile czynników się składa na aktualną grę, ale Smuda chyba ma największą działkę w całej grafice statystycznej. Zagraliśmy 5 oficjalnych meczów, w każdym coraz lepiej. Na pewno za wcześnie na odważne deklaracje, ale początkowo można stwierdzić - Smuda może nie jest selekcjonerem, ale trenerem klubowym na pewno solidnym. Pesymizm z powodu przyjścia tego trenera chyba zanika. Ciekawa będzie reakcja przy pierwszym poważniejszym kryzysie, bo taki pewnie przyjdzie - Smuda będzie szykanowany czy wręcz przeciwnie, broniony? Huśtawka nastrojów to sprawa normalna w tym kraju i w naszej mentalności, ale mam nadzieję, że trener będzie miał za sobą kibiców, bo Wisła już i tak ma wystarczająco problemów w mediach. Oby więcej takich wyników jak dzisiejsze 4-0.
Odpowiedz cytując
gypsy
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 16.08.2013, 20:15
Chyba nikogo nie zdziwię, jak powiem, że tego po Franku Smudzie się nie spodziewałam. Raczej, gdybym miała obstawiać, to stwierdziłabym, że będziemy się staczać po równi pochyłej w dół i będzie jeszcze gorzej niż dotychczas. Tymczasem prognozy nie są wcale takie pesymistyczne. Oczywiście, nie ma co popadać w nadmierny optymizm tylko dlatego, że nie przegraliśmy jeszcze meczu i wygraliśmy 4:0 z drugoligowcem. Jednak widzę to tak, że krok po kroczku Wisła idzie do przodu. Nawet jeśli to są tylko tip topy, to nie szkodzi, ważne, że w dobrym kierunku.

Możecie mówić co chcecie, ale nie można nazwać go złym trenerem, jeśli z tej mieszaniny ogórków, piłkarzy mających najlepsze lata za sobą i młodych wilczków bez ogrania zrobił drużynę, która daje sobię radę. Nie będę tu wychwalać Smudy pod niebiosa, bo zaraz nie daj Boże nadejdzie kilka gorszych meczów i nastroje się zmienią o 180 stopni, ale na razie jestem pozytywnie zaskoczona. Tyle.
Odpowiedz cytując
foxtrot_green
Senior Member

Od: 01.2012

Stary 16.08.2013, 20:20
W pełni się zgadzam. Nic dodać, nic ująć.
Odpowiedz cytując
Kon®ado
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 16.08.2013, 20:25
I bardzo dobrze że na przekór tym wszystkim hejterom Smudy, on powoli z gówna które zastał, buduję zespół, który wybitny nie jest i nie będzie, ale dzięki ambicji, zapieprzaniu jest w stanie powalczyć o jakieś wyższe cele. Wynik z Zagłębiem dla niektórych pewnie nie jest jakimś wielkim zaskoczeniem, w końcu ogórów powinno się łoić, ale przecież każdy z nas widział jak w ostatnim czasie wyglądały takie mecze, czyli albo kompromitacja, albo ledwo wyszarpane zwycięstwo. Podoba mi się to że Smuda nie rzuca słów na wiatr, powiedział że nie zlekceważą ich, i tak było, grali tak jak grać powinno się
Sam nie powiem że byłem jakimś wielkim zwolennikiem Smudy, ale jak widać odnajduje sie w tej ciezkiej sytuacji, i nie można powiedzieć że jest słabym trenerem, bo widać że nasz zespol juz na tym etapie wyglada lepiej niz przez cały poprzedni sezon Także oby tak dalej, niech Smuda zamknie mordy tym weszłakom, a Wisełka niech sięga po trofea, albo inaczej, niech gra, jak na Wisle przystalo, wynik w tym momencie jest mniej wazny, liczy się to że chce im sie, i wiedza ze tylko wysilkiem mozna cos osiagnac
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 16.08.2013, 20:47
Poczekajmy z zachwytami Drużyna gra naprawdę przyzwoicie - najważniejsze, że są chęci. Teraz utłuc Amikę i pokazać, że rzeczywiście coś jesteśmy warci w tym sezonie!
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Stary 16.08.2013, 22:26
gypsy napisał(a):Wyświetl post
Chyba nikogo nie zdziwię, jak powiem, że tego po Franku Smudzie się nie spodziewałam.
A ja mniej więcej się spodziewałem.

Elefant na 16 stronie tematu napisał(a):Wyświetl post
Poprzeczka nie jest zawieszona wysoko, powiem więcej wygląda, że jest zakopana w piachu.
Po wyczynach Probierza i Kulawika odrobina szczęścia i sprytu wystarczy na to by uzyskać jakąś tam poprawę i stać się bożyszczem tłumu.
Fajnie, że gramy lepiej. Cieszę się niezmiernie.
Czekam na spełnienie obietnicy.
Odpowiedz cytując
huberix
Senior Member

Od: 02.2013

Stary 17.08.2013, 14:24
Franiu buduje fajny zespół. Przynajmniej piłkarze wiedzą, że Boss lubi Frania i że min. 3 lata z nim będą więc nic nie da gra na zwolnienie trenera jak było w przypadku Petrescu .
We Frania wierzyyło dużo osób i ja też, ale jak wszyscy bałem sie też czy nie spier... jak z kadrą i Regensburgiem ( choć kadra to troszke inny temat). Osobiście wolałem Nawałkę, ale Smuda naprawdę udowadnia, że można.Teraz celować w pierwszą ''6'' na koniec i przez Puchar Polski do pucharów. Patrząc na grę i zaangażowanie można nawet liczyć na coś więcej. Franiu Smuda - 100% zaufiania no, moze 99 bo patrząc na twoje wypowiedzi...
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 17.08.2013, 15:34
Smuda ma obecnie na sumieniu:
- przyjście Burdeńskiego
- odejście Sobolewskiego, który w każdym meczu Górnika udowadnia, że byłby u nas kluczowym zawodnikiem.

To ostatnie w kontekście wpuszczania Chaveza na ostatnie minuty. Tak wiec nie jest tak kolorowo.

Widać jednak postęp, a to zawsze cieszy.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Jazon
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 17.08.2013, 15:55
Byłem wielkim przeciwnikiem zatrudniania Smudy w Wiśle, ale póki co - Franz mnie oraz innym jego "wrogom" skutecznie zamknął gębę - co mnie akurat cieszy, bo lubię się mylić wtedy, gdy oznacza to pozytywne zaskoczenie, w tym wypadku dotyczy ono całkiem dobrej - jak na ten skład personalny - gry Wisły. Bez wątpienia gramy lepiej niż w zeszłym sezonie, choć mamy tylko pół składu i wielu w nim ćwierćpiłkarzy
Oby ta pozytywna postawa naszej drużyny pod wodzą Smudy się nie skończyła. Tym bardziej, że jak już ktoś zauważył, w TME wiele do sukcesu nie potrzeba.
Odpowiedz cytując
Tarann
Senior Member

Stary 17.08.2013, 16:30
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Smuda ma obecnie na sumieniu:
- przyjście Burdeńskiego
- odejście Sobolewskiego, który w każdym meczu Górnika udowadnia, że byłby u nas kluczowym zawodnikiem.

To ostatnie w kontekście wpuszczania Chaveza na ostatnie minuty. Tak wiec nie jest tak kolorowo.

Widać jednak postęp, a to zawsze cieszy.
Bzdura jakich malo , a może jakich dużo. Przy całym szacunku dla Sobola nie można krytykować trenera za to że nie chce mocować w pierwszym składzie elementów zupełnie nie przyszłościowych (wiek) oraz szykować tykającej bomby motorycznej o sile rażenia sięgającej autorytetu trenera i budowanego nowego ładu szatni ( odszczekam to jeśli Radek będzie walił bramki przewrotką lub choćby rozgrywał pełne 90 min po 10 kolejce) asekuracji z Chavezem nie uznaję bo użyłeś słowa kluczowego.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 17.08.2013, 16:49
Ja na miejscu Smudy też bym się pewnie zastanowił czy nie pozbyć się Sobola tak samo jak Kosowskiego. Wiem że to brzmi okrutnie, ale Smuda widział jak piłkarze zlali Probierza czy Kulawika wcześniej. Chcąc zbudować coś nowego nie mógł mieć za dużo mocnych osobowości w szatni. Tym bardziej wiekowych. Jaki to miało sens? Przebudowujemy zespół, to róbmy to a nie opierajmy gry na weteranach czy drogich stranierosach bo z powrotem zatoczymy koło.

Oczywiście chciałbym żeby Sobol został w Wiśle ale jako trener juniorskich zespołów albo skaut. Ale niekoniecznie jako piłkarz. A że Radek w formie w Górniku, to dobrze, na zdrowie.

Smuda przy swoich wadach widać posiadł elementarną wiedzę w zarządzaniu grupą ludzi i wolał zawczasu zneutralizować nieformalnych liderów w szatni zanim oni by wykopali jego. Genkov, Sobol, Kosowski itd. Tego co Probierz miał dość w Wiśle i uciekł. W Lechii jak widać woli stawiać na nowych kopaczy.
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 17.08.2013 o godz. 17:00.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Rob_Zombie
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 17.08.2013, 17:12
Ale przez ostatnie 2 lata gry u nas tego nie udowadniał. Przy całym szacunku dla Sobola trzeba sobie powiedzieć szczerze że latka lecą nawet w jego przypadku. Przyznam się bez bicia że nie oglądałem meczów Górnika, więc nawet zakładając że przeżywa drugą młodość, to nie uważam abyśmy mogli wymagać od rządzących klubem że będą jasnowidzami i przewidzą przebudzenie nawet najbardziej zasłużonego zawodnika.
Fakty są takie że Sobol jedyne co dawał temu zespołowi to walka w defensywie. Kropka. Nic nie rozgrywał, uczestniczył w kilku akcjach ofensywnych na rundę i ma 37 lat.
Nie ma co się oglądać, to co miał u nas wygrać to wygrał, nie czarujmy się.
"(...)Był oskarżony o organizowanie w sezonie 2003/2004 wśród piłkarzy zrzutki pieniędzy, z których później opłacali sędziów pomagających Kolporterowi Koronie w awansie do II ligi. W trakcie śledztwa prowadzonego w ubiegłym roku przez wrocławską prokuraturę obaj przyznali się do winy(...)"
"(...)wciągał w handel meczami i młodych, i starych, i Polaków, i obcokrajowców, i tych, którzy na kupowanie wyników mieli, i tych, którzy nie mieli (tym przecież pożyczał).(...)"
Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2007

Stary 17.08.2013, 17:23
Tarann napisał(a):Wyświetl post
( odszczekam to jeśli Radek będzie walił bramki przewrotką lub choćby rozgrywał pełne 90 min po 10 kolejce)
Radosław Sobolewski jest napastnikiem?

Dobrze się maskował przez tych parę lat.

Przypomina mi to zbiorowy zachwyt na Nikolą, zakładającym siatkę Figo. Gdybyż on jeszcze umiał bronić! Ale ok, została siatka.
są kibice i kibuce, Kraków wiedzie prym w tej sztuce

Odpowiedz cytując
Tarann
Senior Member

Stary 17.08.2013, 17:32
Bóg Trybun (objawion) napisał(a):Wyświetl post
Radosław Sobolewski jest napastnikiem?

Dobrze się maskował przez tych parę lat.

Przypomina mi to zbiorowy zachwyt na Nikolą, zakładającym siatkę Figo. Gdybyż on jeszcze umiał bronić! Ale ok, została siatka.
Podałem przykład tej ostatnie bramki w lidze bo po niej fala histerii osiągnęła apogeum a spora grupa sierotek dostała fantastyczny obrazek za oręż. Fakty sa takie że u nas nie pokazywał za wiele ostatnimi czasy poza przywiązaniem. Być może potrzebowal zmiany aby wyzwolić z siebie ostatnie pokłady jakości. Być może Smuda wyświadczył przysługę i jemu i Wiśle.Jesteś pewien że w Wiśle wyglądał by tak samo? Podtrzymuje twierdzenie że Radek nie ma sił na więcej niż pół sezonu, a u nas 1 skład musiałby mieć cały czas
Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2007

Stary 17.08.2013, 17:48
Podałem przykład tej ostatnie bramki w lidze bo po niej fala histerii osiągnęła apogeum a spora grupa sierotek dostała fantastyczny obrazek za oręż. Fakty sa takie że u nas nie pokazywał za wiele ostatnimi czasy poza przywiązaniem. Być może potrzebowal zmiany aby wyzwolić z siebie ostatnie pokłady jakości. Być może Smuda wyświadczył przysługę i jemu i Wiśle.Jesteś pewien że w Wiśle wyglądał by tak samo? Podtrzymuje twierdzenie że Radek nie ma sił na więcej niż pół sezonu, a u nas 1 skład musiałby mieć cały czas
ad 1. słowo przeciw słowu. Ja mogę zapytać czy jesteś pewien, czy w Wiśle nie wyglądałby dwa razy lepiej niż w Górniku - tylko po co takie konstrukcje.

ad 2. nie musiałby mieć pierwszego składu dokładnie na takiej samej zasadzie, na jakiej rozgrywał u nas dwa ostatnie. Akurat ani on, ani żaden z naszych trenerów świętej krowy z niego nie robił.
Napiszę więcej, jako jeden z nielicznych trzymał cały czas poziom. Opowieści o walce i zaangażowaniu są urocze, tylko, ze zaangażowany i waleczny powinien być każdy, grający na jego pozycji. Chodzi o to, ze bił na łeb i szyję UroCzarosława.
Jeśli chcesz argumentów proszę bardzo: czytanie gry / obie nogi do kopania / wyczucie tempa akcji, strzał z dystansu, niezły jak na def pomocnika przegląd pola.
Na minus dynamika, którą jednak zręcznie potrafił niwelować właśnie dzięki doświadczeniu, ustawianiu się , grze ciałem.

Odpuszczam całkowicie aspekt mentalny. Nawet pomijając tę stronę, wyjmując Radka z kontekstu - szatni, miejsca i czasu, okoliczności odejścia etc. - bronił się w tym zespole umiejętnościami.
są kibice i kibuce, Kraków wiedzie prym w tej sztuce

Odpowiedz cytując
sztuki
Junior Member

Od: 08.2011

Stary 17.08.2013, 17:49
Ja jestem byłem przeciwny powrocie Smudy. Miałem swoje powody ku temu. Teraz niestety Smuda swoją pracą zatyka mi gębę. BO TRZEBA BYĆ ŚLEPCEM ZEBY NIE WIDZIEĆ ŻE WISŁA GRA NAJLEPSZĄ PIŁKĘ OD PRZYNAJMNIEJ 2-3 SEZONÓW. Zmiana polityki transferowej fakt wymuszona (ale na chwilę obecną prognozuje efekt na przyszłość) jest lepiej niż dobra (ale nie rewelacyjna). Gra jest miła dla oka, czasami chce się powiedzieć to kur*** mać po podaniach niecelnych albo zbyt lekkich. Też widziałem ze spora część nas psy wiesza na Cupiale... I domagała się jego odejścia. Ale każdy sukces należy przypisać w 50% jemu czy to nam się podoba czy nie. Ja sobie nie wyobrażam Wisełki bez Cupiała... Tak jak jeszcze rok temu nie wyobrażałem sobie Wisełki bez Sobola... Jesteśmy w stanie walczyć o LE i wierzę się uda jeszcze teraz w tym sezonie.
Słowa jednego z redaktorów:
Jednak kilka zalet w grze krakowian wysuwa się na pierwszy plan:

1. Aktywny Paweł Brożek. Świetnie wystawia się na pozycję, nieźle dogrywa piłkę. Brakuje mu jeszcze skuteczności, ale jestem wręcz przekonany, że z meczu na mecz będzie coraz lepiej.

2. Znakomity Głowacki. Świetne wprowadzenie do gry, przecinanie akcji, wygrywanie walki wręcz, niezła jak na swój wiek szybkość. Wprowadził sporą stabilizację w linii defensywnej. Jest w znacznie lepszej formie, aniżeli w zeszłym sezonie.

3. Dynamiczny Emanuel Sarki, który powinien jednak popracować nad dośrodkowaniami.

5. Skuteczny Łukasz Garguła (4 bramki w 5 ostatnich meczach). Jest zależność.

6. Michał Miśkiewicz, który z każdym spotkaniem gra coraz lepiej nogami.

7. Młodzież, która uczy się, choć wiele jeszcze pracy przed nią. Jednak z każdym meczem, Panowie: Nalepa, Stolarski i Chrapek pokazują coś nowego. Raz fajnie wrzucą piłkę, raz się zastawią. Innym razem zaprezentują ciekawy drybling.

8. Patryk Fryc, który nie jest w Krakowie z przypadku.

Więc niech Smuda niech robi swoje a zarząd niech mu da pieniądze na transfery i będzie dobrze Bo WISŁA JEST NADAL WIELKA!
"Jeśli,
Liczysz na kupon co los zamieni w zysk,
Prędzej zobaczysz ufo albo dostaniesz w kły.
Reklama powie jak żyć,
Ty powiesz "nie" reklamie,
Taki Twój spryt, podświadomie i tak kupisz co każe.
Mieszkanie w ratach, AGD w ratach,
Jebana praca, jeszcze dziewczyna zdradza Ciebie
jak szmata..."
Odpowiedz cytując
El'kabat
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 17.08.2013, 17:59
W tych Twoich wyliczeniach pominąłeś przede wszystkim Bunozę .Od początku sezonu nie do zajebania na lewej obronie
GENERALNIE TO WIADOMO CO
Odpowiedz cytując
sztuki
Junior Member

Od: 08.2011

Stary 17.08.2013, 18:06
Fakt zapomniałem on zrobił też spory postęp
"Jeśli,
Liczysz na kupon co los zamieni w zysk,
Prędzej zobaczysz ufo albo dostaniesz w kły.
Reklama powie jak żyć,
Ty powiesz "nie" reklamie,
Taki Twój spryt, podświadomie i tak kupisz co każe.
Mieszkanie w ratach, AGD w ratach,
Jebana praca, jeszcze dziewczyna zdradza Ciebie
jak szmata..."
Odpowiedz cytując
gypsy
Senior Member

Stary 17.08.2013, 19:44
Rzeczywiście Buni nieźle się spisuje w tych pierwszych kilku meczach. Nie wiem na ile jest to zasługa Smudy, ale oby tak dalej. Byle grał z lewej strony, a nie na środku.
Odpowiedz cytując
KrzychooR
Senior Member

Od: 12.2011

Stary 17.08.2013, 20:35
Trzeba przyznać Smudzie jedno... W końcu po okresie przygotowawczym widać że przynajmniej kilku graczy złapało formę... Przypominam ze przez ostatnie kilka sezonów forma większości(wszystkich?) zawodników w Wiśle była DRAMATYCZNA... Mentalnie wyglądaliśmy jak jakiś zlepek przypadkowych graczy którzy pierwszy raz widzą się podczas meczu...
Być może przyczyną problemów był brak kasy i motywacji ew. wypalenie się części graczy.
Uważam że apogeum beznadziejności jest już za nami, być może brak pieniędzy okaże się zbawienny dla klubu, który w końcu zacznie być samowystarczalny.
Czasy przepłaconych graczy mam nadzieję się skończyły więc liczę na to że w tym sezonie będzie spokojne utrzymanie poprawa organizacji i kultury gry oraz ciekawe mecze z czołówką.
Odpowiedz cytując
Tarann
Senior Member

Stary 18.08.2013, 07:13
Bóg Trybun (objawion) napisał(a):Wyświetl post
ad 1. słowo przeciw słowu. Ja mogę zapytać czy jesteś pewien, czy w Wiśle nie wyglądałby dwa razy lepiej niż w Górniku - tylko po co takie konstrukcje.

ad 2. nie musiałby mieć pierwszego składu dokładnie na takiej samej zasadzie, na jakiej rozgrywał u nas dwa ostatnie. Akurat ani on, ani żaden z naszych trenerów świętej krowy z niego nie robił.
Napiszę więcej, jako jeden z nielicznych trzymał cały czas poziom. Opowieści o walce i zaangażowaniu są urocze, tylko, ze zaangażowany i waleczny powinien być każdy, grający na jego pozycji. Chodzi o to, ze bił na łeb i szyję UroCzarosława.
Jeśli chcesz argumentów proszę bardzo: czytanie gry / obie nogi do kopania / wyczucie tempa akcji, strzał z dystansu, niezły jak na def pomocnika przegląd pola.
Na minus dynamika, którą jednak zręcznie potrafił niwelować właśnie dzięki doświadczeniu, ustawianiu się , grze ciałem.

Odpuszczam całkowicie aspekt mentalny. Nawet pomijając tę stronę, wyjmując Radka z kontekstu - szatni, miejsca i czasu, okoliczności odejścia etc. - bronił się w tym zespole umiejętnościami.
Nie ciągnąc gdybania w nieskończoność, nie widzę powodu do płaczu w żadnym aspekcie. Sobol odszedł bo chciał grać a trener który odpowiada za trudne zadanie zrobienia czegoś z niczego uznał że tak będzie lepiej. Dla Radka skończyło się to bodaj najgłośniejszym i najpiękniejszym pożegnaniem piłkarza w ...historii naszej ligi? A do uczciwie zapracowanej i wywalczonej legendy doszedł wątek męczeński który umieści go na zawsze w czołówce postaci przewijających się w wiślackich rozmowach. Smuda ( nie mam pojęcia dlaczego go odstrzelił ) jest w sytuacji weryfikacji decyzji poprzez grę i wyniki. Jedno i drugie zwyżkuje. Można dać się podpuszczać wesz(L)ackim znafcom ( bo chyba nikt tak glośno nie płacze nad naszymi stratami jak warszawscy dziennikarze) i pluć na swój klub i trenera albo dać już spokój tej historii i skupić się na tym co będzie.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 18.08.2013, 15:46
Rob_Zombie napisał(a):Wyświetl post
Ale przez ostatnie 2 lata gry u nas tego nie udowadniał.
Inne mecze oglądaliśmy.

Można dać się podpuszczać wesz(L)ackim znafcom ( bo chyba nikt tak glośno nie płacze nad naszymi stratami jak warszawscy dziennikarze) i pluć na swój klub i trenera albo dać już spokój tej historii i skupić się na tym co będzie.
Można też spojrzeć na sprawę obiektywnie, a nie po kilku dobrych wynikach i widocznej poprawie gry dostawać spazmów gdy ktokolwiek ośmieli się Smudzie wypomnieć wały (Burdeński) i bardzo bolesne pomyłki (Sobolewski). Tym bardziej, że i jedno, i drugie wcześniej czy później bardzo mocno nas zaboli, ponieważ sezon jest długi. Przyjdą kartki i kontuzje i nagle będzie szok i niedowierzanie, bo Chavez na DP sankami jeździ.

Nie wiem skąd u Ciebie przekonanie, że Sobolewski musiał grać. Prawdopodobnie z braku innych argumentów.

Niektórzy tutaj kibicują Wiśle i musisz brać to pod uwagę. Franciszek nie jest najlepszym trenerem pod słońcem, nie jest zbawcą Wisły ani zasłużonym wiślakiem. Wykonuje dobrą robotę ale to nie znaczy, że mamy siedzieć cicho kiedy daje pracę synkowi kumpla z czwartej Bundesligi, albo decyduje się oddać za darmo rywalom (wbrew Bednarzowi) jednego z najlepszych defensywnych pomocników ligi. Zwłaszcza, kiedy po chwili mamy na tej pozycji lukę.

Ja jako jeden z pierwszych Smudę chwaliłem - bo jest za co. Niemniej nie będę udawał, że wszystko jest OK. Jeżeli Franiu dalej będzie próbował kręcić lody w Wiśle, to spodziewaj się więcej krytycznych uwag. Nie tylko ode mnie.

EDIT: O ile jestem w stanie zrozumieć jeszcze motywy jakimi kierował się Smuda pozbywając się Sobolewskiego (choć się z nimi nie zgadzam), o tyle przyjście Burdeńskiego wygląda bardzo nieciekawie.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 18.08.2013 o godz. 17:25.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Tarann
Senior Member

Stary 18.08.2013, 18:15

Można też spojrzeć na sprawę obiektywnie, a nie po kilku dobrych wynikach i widocznej poprawie gry dostawać spazmów gdy ktokolwiek ośmieli się Smudzie wypomnieć wały (Burdeński) i bardzo bolesne pomyłki (Sobolewski). Tym bardziej, że i jedno, i drugie wcześniej czy później bardzo mocno nas zaboli, ponieważ sezon jest długi. Przyjdą kartki i kontuzje i nagle będzie szok i niedowierzanie, bo Chavez na DP sankami jeździ.

Fascynuje mnie twój poziom obiektywności. Nie widząc młodego chlopaka w akcji stwierdzasz za wesz(L)o wał

Ale tak na poważnie.
Nie uważam, że Sobolewski to była pomylka. Napisalem że nie wiem ( tak jak zapewne ty) dlaczego go odstrzelono, podejrzewam ( ale nie mam pewności że odpowiada za to bezpośrednio Smuda ) i tyle. Po kilku jak to nazwałeś dobrych ( moim zdaniem tylko lepszych ) wynikach i widocznej poprawnej gry ( także Radka ) stwierdzam, że w tym konflikcie jedynnymi rannymi są podpuszczeni przez media plączący do poduszki i snujący wizje hegemoni z Radkiem w składzie kibice Wisły.

Co do ewentualnych braków na DP uważam że Nalepa ( który mnie zaskoczył, ale np. nie znajomych oglądających Nieciecze ) nie zagrałby ani razu gdyby Sobol został. On ma 20 lat a Sobol 37 (dane niesprawdzane, tak z pamięci ) sam pomyś co jest lepsze dla Wisły. Ponadto jest Ostoja który gdyby przenieść jak grał, gdzie i jakie mamy możliwości i przełozyć to na inną pozycje wywoływał by euforię, a przynajmniej umiarkowane zadowolenie. oczywiście na razie nie robi sensacji ale umówmy się który z naszych DP ostatnio robił? ponadto znając Smudę zagramy 2 DP w góra 3-4 meczach i oczywiście może zdarzyć się ktoś nienominaly na tej pozycji ( wątpie w wybór Chaveza), cóż jest to ryzyko do którego zmusza nas sytuacja finansowa.

Nie wiem skąd u Ciebie przekonanie, że Sobolewski musiał grać. Prawdopodobnie z braku innych argumentów.

Zdarzyło mi się pracować w grupach z starszymi doświadczonymi facetami z ugruntowaną pozycją i wiem że nie odpuszczają placu, chyba że to cipy. Uważasz Radka za cipę

Niektórzy tutaj kibicują Wiśle i musisz brać to pod uwagę. Franciszek nie jest najlepszym trenerem pod słońcem, nie jest zbawcą Wisły ani zasłużonym wiślakiem.
Czasami trudno dojść komu niektorzy tu kibicuja a może raczej co uwazają za kibicowanie Wiśle.

Franciszek nie jest najlepszym trenerem zgoda. Nie jest też pewnie zbawcą, ale cuda robi. A co do zasłużonych Wiślaków na trenerskim stołku to warto byłoby zażyć lecytynę.

Ja jako jeden z pierwszych Smudę chwaliłem - bo jest za co. Niemniej nie będę udawał, że wszystko jest OK. Jeżeli Franiu dalej będzie próbował kręcić lody w Wiśle, to spodziewaj się więcej krytycznych uwag. Nie tylko ode mnie.

Co do młodego niemca tak na poważnie to nie wiem jak jest mi też to brzydko pachnie. Ale jestem OBIEKTYWNY i jeśli zobaczę go w grze i będzie dupa to będę płakał (chyba że Smuda odwali kawał dobrej roboty) na razie widzę masę pozytywów więc kładę na to lachę.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 18.08.2013, 19:17
Fascynuje mnie twój poziom obiektywności.
Odniosę się głównie do tego - widziałem co odwalił w rezerwach. Dla Twojej informacji - to jest kilka poziomów niżej niż ekstraklasa (mówię o poziomie gry), a odwalił numer jak kompletny amator. Jest nagrany mecz rezerw na TWSD, możesz zacząć oglądać od 17-tej minuty.

Zdarzyło mi się pracować w grupach z starszymi doświadczonymi facetami z ugruntowaną pozycją i wiem że nie odpuszczają placu, chyba że to cipy. Uważasz Radka za cipę
Jaki Ty jesteś dziecinny... Nie trzeba być - jak to określiłeś - "cipą", wystarczy być profesjonalistą. Sobolewski zawsze nim u nas był.

Co do tego czy Radek musiał grać - to tylko Twoje domysły.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 18.08.2013 o godz. 19:23.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 18.08.2013, 19:55
nikt nie bierze pod uwagę tego ze Radek ma druga młodośc dzieki własnie zmianie klimatu ? dziki nowym oczekiwaniom, nowym ludziom itp ?
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Kon®ado
Senior Member

Stary 18.08.2013, 20:01
Jakie to ma znaczenie? Nie ma go u nas i koniec kropka, po co te dywagacje? Trzeba liczyć na tych których mamy, a nie wiecznie płakać że Sobol przeżywa drugą młodość, narazie gramy dobrze, więć do Smudy jako takich pretensji mieć nie można, ma swoją wizję, niech ją realizuje, grunt że pożegnany został godnie
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów