Magazyn To My Kibice napisał(a):
|
Książki o chuliganach stadionowych, pisane przez nich samych, to w Wielkiej Brytanii prawdziwy przemysł. Wydaje się ich dziesiątki i cieszą się dużą popularnością, wykraczającą szeroko poza granice Wysp Brytyjskich. Najpopularniejsi autorzy, tacy jak Dougie Brimson i Cass Pennant, rozpoznawalni są także w Polsce, ale żadnej z angielskich książek do tej pory u nas nie wydano! Ten stan zmienił się wiosną tego roku, wraz z jedną z najpopularniejszych pozycji na rynku "Hoolifan" autorstwa Martina Kinga i Martina Knighta-chuliganów Chelsea. Trzeba przyznać, że 200-stronicową książkę czyta się jednym tchem, wciągające wspomnienia obu fanów, którzy są z klubem już od lat 70-tych, wprowadzają nas w sam środek legendarnej grupy "Headhunters", przedstawiając całą prawdę o „angielskiej chorobie“, jak nazywano kiedyś angielskich fanatyków.
|
Niedawno przeczytałem tę książkę i zdecydowanie mogę polecić ją każdemu kibicowi. Autorzy, "emerytowani" chuligani Chelsea opowiadają o swoim życiu, zadymach w których brali udział, a także o tak prozaicznych rzeczach jak choćby zmieniająca się moda stadionowa. Duet Knight & King doskonale ukazują angielskie realia oraz to, jak na przestrzenii lat zmieniał się ruch kibicowski na Wyspach.
Na polskim rynku oprócz wspomnień kibica Śląska, Romana Zielińskiego, historii kibiców ŁKS-u napisanej przez Galernickiego jest niestety bardzo mało pozycji dotyczących kibiców. Ta jest naprawdę dobra i warto po nią sięgnąć.
Z książek ocierających się o tematykę kibicowską mogę polecić także książkę... Amerykanina, F. Foera "Jak futbol wyjaśnia świat..." Autor udowadnia, że futbol i to co dzieje się na trybunach często przenika do naszego codziennego życia, a także ingeruje w religię, czy politykę. Ciekawy tytuł.