![]() |
19 lat Cupiała w Wiśle Kraków – oceny, wspomnienia, relacje.
Przeglądając różne tematy a także żegnając się z nadziejami na powrót BC do Wisły stwierdzam że warto założyć temat dotyczący tych 19 lat. Zapraszam do ocen, wspomnień, relacji.
Nie jest to temat o nowym ,,właścicielu”. I na koniec prośba uszanujcie że inni mogą mieć inne zdanie. Jesteśmy kibicami Wisły a nie idiotami matołami debilami itd. Temat będzie mocno moderowany a za obrażanie innych leci upomnienie a potem ban. Zapraszam do dyskusji. |
Plusy:
-Inwestycja w Wisełkę pewnie gdyby nie on to pewnie połowa forum w tym ja nie wiedziała co to jest Wisła -Skupowanie najlepszych w lidze piłkarzy -13 Mistrzostw Polski robi wrażenie -wypracowanie marki Wisła Kraków -Dobra gra w Pucharze Uefa -Kiedy Wisła była(jest nadal) w dołku sypnął kasą na wypłaty Minusy: -Złe otaczanie się ludźmi -Akademia -Zmiana trenerów jak i dyrektorów co wiąże się z brakiem stabilności -Brak poważnego sponsora -Chaos -Sprzedaż klubu tak wiem odpowiada za to córka,ale jak można sprzedać Wisełkę takim gołodupcom |
W kontekście tego komu TF nas sprzedała i co z tego może wyniknąć dla Wisły - sukcesy lat 1998-2011 są dla mnie na zasadzie "dawno i nieprawda". Dopóki obecna sytuacja w Wiśle nie zostanie wyprostowana nie chce mi się ich wspominać.
|
Dziękuję panu panie Bogusławie za wpuszczenie nas w wielkie gówno i ostatnie miejsce w tabeli.... nie liczy się co było liczy się co jest.
|
Zastał Wisłę drewnianą, zbudował murowaną i zostawił drewnianą...
|
Cytat:
|
Boguslaw cos ty zrobil??? ������
|
Ja nie moge zrozumiec tego ze nie utrzymano - gotowej! - druzyny sezonu 2002-2003
|
Cytat:
|
Cytat:
|
"drużyna zareagowała pozitiwnie" , jesień 2004 (klepaliśmy każdemu w lidze wór goli... 5-0 z Pogonią 7-1 z Lubinem) , mecz z Realem Madryt w Krakowie jak do pierwszego podania w meczu podszedł Ronaldo z Raulem i Brazylijczyk przyczaił na ten blaszak i się roześmiał, wygrany mecz z Barceloną za Skorży z kapitalną główką Clebera i centrą Zieńczuka, świetne mecze z Litexem, Beitarem... gol Kuźby w meczu rewanżowym z Lazio, Kalu Uche! - magik... Mega gol Sobolewskiego w Atenach, pamiętam takiego gola Frankowskiego z Odrą Wodzisław, przed którym Wiślacy wymienili błyskawicznie chyba z kilkanaście podań bez przyjęcia jak po sznurku... Nikola Mijajlović, gol Brasili z Dospelem Katowice w 40 sekundzie chyba... Był taki mecz ze Szczakowianką Jaworzno co Cantoro dostał czerwoną kartkę... Podania Szymkowiaka, świetna gra w obronie Baszczyńskiego przeciwko Adrianowi Mutu z Parmy w 2002 roku... 2002 rok! Glentoran Belfast, NK Primorje Ajdovszczina (hehehe), Parma, Schalke, Lazio! niewiele brakło (pieprzony Couto)... Kapitalna współpraca boiskowa Meliksona i Ilieva... Gol Bitona z Twente... I w ogóle ten awans w 2011 roku z grupy w LE - emocje!!! Przez te 19 lat cholernie dużo tego było. Były przykrości ,ale ogólnie bilans na plus. Moim zdaniem najlepszy mecz Wisły Kraków za ery Cupiała to był ten przegrany z Parmą 1-2 we Włoszech w 2002 roku. PS. ....a muszę odgrzebać moje płyty ze wszystkim bramkami i skrótami.
|
Szkoda że Pan Bogusław w 2006 roku uległ presji zawodników i zwolnił Dana Petrescu (hard work) .Z tym trenerem pewnie udałoby sie stworzyć solidny europejski zespół iawansować do upragnionej LM.
|
SZCZERZE ? Każdy co sobie dzisiaj Cupiałem gębę wyciera jest tępym Janem ,sukcesem i Czesiem bez sumienia i pamięci a NIE WIŚLAKIEM. Tyle w temacie. Za kibicowanie się weżcie co poniektórzy. Bo cieniutko coś to wygląda.
|
Cytat:
|
Na Wisłę chodżcie , klub który podobno kochacie i drużynę wspierajcie, a nie na necie się wymądrzajcie. Bo stadion pusty to i kasa Klubu pusta. Bonawentura, rozumiem że się poczuwasz.. :D , co mnie obchodzi polityka SKWK , hoolsy i nowe układy na C która dziwnie jakaś co raz bardziej cicha :D i pusta .
|
Cytat:
|
Na ocenę czasów Cupiała przyjdzie czas tak za rok, widząc w jakim wtedy miejscu będzie Wisła Kraków
|
Trzeba było chodzić na mecze, kupować bilety, karnety, koszulki, zabierać dzieci panny kumpli. Pewnie byłby Cupiał, kasa , lepsi piłkarze, sponsorzy SUKCESY :D . A jest ...fanclub Ruchu :D . Wisłę przejął taki sam koleś jak Ci co rządzą na trybunach obecnie :D . No ale to podobno oni są kumaci :D , reszta świata nie . Scenariusz przewiduję przykry i wstydliwy. A liczyć możemy tylko na siebie albo na CUD. Cóż ,chodziłem kilka lat na drugą ligę , [pamiętam czasy biedy ,wstydu i sprzedawania meczów . Przeżyjemy....
|
Ja zapamiętam godziny rozmów z kumplami (m.in. w czasie powrotów z Sosnowca, Nowej Huty i inne), podczas których rozmyślaliśmy nad strategią tego Klubu, gdzie to wszystko zmierza, nad sensem, odpowiednią terminowością, konsekwencją wielu działań. Wniosek był jeden: to jeb.nie.
Chciałbym też dowiedzieć się trochę więcej o wigiliach u Cupiała, ale to takie z cyklu "nigdy się nie zdarzy". |
Plusy:
- Kupno najlepiej rokujących młodych polskich piłkarzy - 8 MP w 19 lat rządzenia czyli średnia około 2 lata/mistrzostwo - Szybki zastrzyk finansowy w razie problemów [jednak nie był on workiem bez dna] - Emocje, które nam dał z Pucharze Uefa, Lidze Mistrzów, czy Lidze Europejskiej. Minusy: - Zmienianie trenerów jak rękawiczki - Brak podwalin pod stworzenie marketingu klubowego i zarządczego. - Zwolnienie Dana Petrescu [ jedyny poważny trener zagraniczny, przy którym mogliśmy coś ugrać, bo chciał wprowadzić przedsmak intensywności treningów w zachodnich klubach. Gdyby został na dłużej, kto wie co by się wówczas stało. (Chyba tylko o zwolnienie tego trenera przez cały okres rządów Cupiała/TF mam największy żal). - Podejmowanie decyzji pod wpływem impulsu oraz otaczanie się złymi doradcami patrzącymi tylko na swój zysk, a nie dobro Wisły. |
Momentem przełomowym była porażka z Dinamo Tbilisi.
|
Codziennie zadaję sobie pytanie: gdzie byłaby teraz Wisła, gdyby Chavez do spóły z Pareiko nie zajebali nam tej bramki na wyjeździe??
|
Cytat:
Najgorsza była Levadia, mogliśmy mieć łatwe losowanie a przegraliśmy z ogórami... Ani Dinamo ani Qarabach ani Valerenga nie była taką wtopą bo potem każdy z tych klubów sprawiał jeszcze niespodzianki w pucharach... Szkoda tej Levadii i szkoda że Boguś na koniec odjebał nam taki numer... widać czemu te pieniądze mu tak uciekały w ostatnich latach. Pewnie kupując fabrykę w Serbii zrobili taką prowizorę jak teraz... no i przyszedł kryzys i dziękuję.. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 22:17. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl