Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   OFE vs ZUS (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9302)

Kocur 10.06.2014 10:03

OFE vs ZUS

Jak tam ludu pracujący miast i wsi? Jaki wybór sugerujecie - poparty mocnymi argumentami :)

Czasu na wybór już nie zostało zbyt wiele i rudy już dostaje orgazmu ze nie ma chętnych na OFE.

Ja wybrałem OFE:

1. Dla mnie najgorszy kapitalista i tak jest bardziej wiarygodny niż niewypłacalne państwo.

2. 1 zł w ZUS dzisiaj równa się 1 zł w ZUS za 20 lat, rewaloryzacja dotyczy już wypłacanych emerytur

3. Nawet najgorsze OFE oferuje jakikolwiek procent powyżej zera wiec 1 zł dzisiaj <= 1 zł za 20 lat

4. Nie toleruje kurewstwa i nieudolności obecnego rządu i wybrałbym OFE nawet z przekory

mr_kwolf 10.06.2014 10:11

Jak dla mnie, młodego człowieka, który do emerytury ma 40 lat jest to rozmowa typu "Lepiej potargać czy spalić pieniądze".

Kocur 10.06.2014 10:14

Po części racja :)

Ja od 3 lat (szkoda że tak późno zacząłem) wpłacam sobie co miesiąc na IKE. Zawsze będzie na waciki.

Zwierze 10.06.2014 10:23

Najlepszą radą będzie chyba rzut monetą. I nie jest to żart z mojej strony.

Kroq 10.06.2014 10:29

ZUS - bo nie nawidzę wypełniać jakiś jebanych deklaracji czy innych papierków. Gdyby do ZUSu trzeba było coś wypełniac to byłbym w OFE. Ślepy los.
A osobiście odkładam na IKE. Bo żadne państwowe instytucje nie wierzę. Jak sam nie odłożę to nie będę miał nic. Bardzo chętnie w tym momencie zrzekłbym się całej przyszłej emerytury i środków które juz tam na moim koncie są i innych świadczeń zusowskich w zamian za brak konieczności oddawania im jakichkolwiek składek.

zelek 10.06.2014 12:55

http://mises.pl/blog/2014/05/12/sier...at-emerytalny/
Polecam dla wszystkich zainteresowanych tematem.
Prawda jest taka, że jeśli sami nie zadbamy o swoją emeryturę to nikt za nas tego nie zrobi. I już dobrze mieć choćby IKE, choć to również nie jest pozbawione wad.

Kocur 10.06.2014 13:02

To że trzeba samemu odkładać to jasne, ale zostawać w ZUS'ie mając wybór to woda na młyn rudego.

palikot 10.06.2014 13:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1364114)
Jak tam ludu pracujący miast i wsi? Jaki wybór sugerujecie - poparty mocnymi argumentami :)

Czasu na wybór już nie zostało zbyt wiele i rudy już dostaje orgazmu ze nie ma chętnych na OFE.

Ja wybrałem OFE:

1. Dla mnie najgorszy kapitalista i tak jest bardziej wiarygodny niż niewypłacalne państwo.

2. 1 zł w ZUS dzisiaj równa się 1 zł w ZUS za 20 lat, rewaloryzacja dotyczy już wypłacanych emerytur

3. Nawet najgorsze OFE oferuje jakikolwiek procent powyżej zera wiec 1 zł dzisiaj <= 1 zł za 20 lat

4. Nie toleruje kurewstwa i nieudolności obecnego rządu i wybrałbym OFE nawet z przekory

Błąd! Za 20 lat 1 zł będzie równał się 0 zł, bo nie będzie ZUSU, to już jest bankrut! ;)
Nie wiem ile ci pozostało do emerytury, ale uwzględnij mały przyrost naturalny i coraz większe wypłaty z tym związane z OFE i mniejsze przychody, więc fundusze inwestycyjne z czasem będą traciły na wartości... więc ci co zaczną odkładać no 25-30 lat przed emeryturą, mogą wyjąć mniej niż włożyli.
Moim zdaniem najlepiej olać ten burdel i kupić złoto!
Pozdrawiam

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1364120)
Po części racja :)

Ja od 3 lat (szkoda że tak późno zacząłem) wpłacam sobie co miesiąc na IKE. Zawsze będzie na waciki.

Podnieś sobie składkę ;)
Każdy ekonomista, nie będący z systemu powie ci, że najważniejsza jest dywersyfikacja.
Czyli:
Dzieci najlepiej czwórka, Złoto, Dzieła sztuki, IKE, a Zus OFE? Jak musim, to musim

Gwiaździsty 10.06.2014 14:02

Z OFE zostaną strzępy. To co zostanie wywiezione będzie przez obcy kapitał z Polski (bo OFE to zagraniczne firmy). Wiekszość zostanie zmuszona do przejścia do ZUS aby miec jakąś jałmużnę.

Amptiq 10.06.2014 15:01

Przy obecnych przepisach (przeniesienie całości obligacji do ZUS i zostawienie dla OFE tylko akcji) jest to pytanie w sensie czy wole mieć pieniądze zapisane (z chwilą zapisu wydane przez polityków) na koncie w zus czy pieniądze zainwestowane w akcje (w bardzo dużej mierze na akcje polskich spółek).

Na OFE opiera się GPW w Warszawie i 80% prywatyzacji z ostatnich lat. Więc nawet jeśli ktoś twierdzi, że są to obce firmy (a nie wszystkie bo np. 3 co do liczby członków PZU, PKO BP lub Polsat są polskie) to są one w dużej mierze zarządzane przez polaków a środki przez nie zarządzanie inwestowane w Polsce.

Pamiętajcie też o tym że polski system emerytalny już ledwo zipie, a wedle wszelakich prognoz demograficznych sytuacja ta się będzie tylko pogarszała i to w szybkim tempie. Tak więc prawdopodobna jest sytuacja w której ZUS zbankrutuje (skoro Grecja mogła to czemu nie zus) i środki które teoretycznie będą odłożone na kontach w ZUS będą warte tylko tyle ile zadrukowany nimi wyciąg lub mocno zredukowane.

szprotson 10.06.2014 15:19

i jedno i drugie
gowno warte

serek.c2 10.06.2014 18:27

Tak się tu rozwodzicie, jakby środki przekazywane do OFE to miało być 100% składki :D

Kocur 10.06.2014 19:56

I dlatego patrz mój punkt 4 :D

Już czytam że rudy idiota ogłasza sukces zawłaszczenia mojej kasy i mnie przysłowiowy .... strzela.

arti 10.06.2014 20:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1364206)
I dlatego patrz mój punkt 4 :D

Już czytam że rudy idiota ogłasza sukces zawłaszczenia mojej kasy i mnie przysłowiowy .... strzela.

gdzie byśmy nie dali tej kasy i tak nas z większej czy mniejszej jej części okradną. tak się tu dzieje od zawsze i obawiam się, że tak będzie na wieki wieków amen
najlepiej byłoby nie płacić nigdzie ani grosza, a zamiast choćby wpłacać co miesiąc te kilkaset czy więcej zł. do banku na jakiś tam procencik albo np. w obligacje.

emj10 10.06.2014 20:26

Wpłacając kasę do banku dajesz zarobić bankowi, a obligacje to czysty zarobek dla państwa i przedsiębiorstw (kredyt za pół darmo), więc to też nie jest takie proste :)

arti 11.06.2014 05:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1364216)
Wpłacając kasę do banku dajesz zarobić bankowi, a obligacje to czysty zarobek dla państwa i przedsiębiorstw (kredyt za pół darmo), więc to też nie jest takie proste :)

wpłacam pieniądze i wiem ile i kiedy dostanę bo jest na to ogólnie rzecz biorąc umowa - są określone zasady gry.
do zus-u mi zabierają i dostanę czapkę gruszek nie wiadomo kiedy (o ile w ogóle)

julo 11.06.2014 05:14

https://www.youtube.com/watch?v=AvUl-kJpyrU

A myślicie że dożyjemy ?
Zapraszam do obejrzenia w/w filmiku na YT

Kocur 18.06.2014 09:16

Byłem w poniedziałek złożyć deklarację o zostaniu w OFE - babka w Zusie mi mówi "słusznie Pan zrobił" - ja takie oczy robię, a ona mówi że wszyscy pracownicy w Zusie co mają wybór wybierają OFE :)

Kocur 11.07.2014 10:30

Jeszcze 2 tygodnie żeby zaprotestować przeciwko złodziejskiej polityce rudego!

Na razie dostają orgazmu ze deklarację podpisało tylko 500 tys osób.

El'kabat 11.07.2014 11:14

Jeden ..... W sumie to wszystko jedno skąd nie dostane emerytury :)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 10:08.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl