![]() |
Hattrick.org
Witajcie,
być może część z Was zna tą internetową grę i czynnie bierze w niej udział, ale pewnie są wśród Was i tacy co nie wiedzą co to jest. Wszystkich graczy, którzy mają swoje wirtualne drużyny zapraszm do jednej z największych federacji tej gry a mianowicie Wisła Kraków - Federacja Białej Gwiazdy (97760). Ponadto zapraszam do gry wszystkich tych, którzy o niej nie wiedzą, a chcą zostać menagerem swojej wirtualnej drużyny i osiągać najwyższe cele. Hattrick.org - tu każdy jest lepszy od naszego łysego prezesa i chojniejszy od Cupiała - ma wpływ na wszystko co sie dzieje w klubie. Zapraszam wszystkich nowych do gry. Przy składaniu podania do dołączenia do naszej Wiślackiej federacji podajcie mój nick jako osoby, która poleciła Wam naszą federację i grę. |
Gra jest fajna, tylko ma jeden minus. Nie jesteś w stanie osiągnać żadnego sukcesu bez kilku lat gry. I to nie takiej że wchodzisz z ligi do ligi bo na poziomie 4-5 ligi już nie jesteś w stanie się rozwijać. Wszystkie wydatki przewyższają każde możliwe dochody (chyba że to zmienili). Praktycznie jedyną opcją osiągniecia sukcesu jest zbieranie pięniedzy przez pare lat gry (co jest bardzo monotonne) i potem jak się ma +500mln powalczenie o coś. Ja sam grałem kilka lat, doszedłem chyba z 9 do 6 ligi. Zająłem drugie miejsce, potem troche odpuściłem i zaczałem powoli zbierać kase ale tak żeby być w tej 6 lidze. Kolejny raz spróbowałem powalczyć o awans i znowu 2 miejsce i strata kasy. Potem już zbierałem nie patrząć na wyniki, będąc w 8 lidze miałem ponad 100mln, ale logowałem się może raz na 2 tygodnie, już mi sie znudziła. No i przy próbie sprzedaży konto mi zablokowali i w sumie nawet nie żałuje.
|
Gram. Należę do wspomnianej wyżej federacji, w której są prowadzone rozmowy na temat klubu, na wysokim poziomie ( i ku mojemu zadowoleniu 99% osób opowiada się zdecydowanie przeciwko polityce którą prowadzi prezes Bednarz ).
Co do samej gry to prowadzę drużynę od 2006 roku. Nie żałuję bo zabawa znakomita, jeśli oczywiście trafi się w lidze na aktywnych, na forum prezesów. Teraz wprowadzono finansowe fair play. Zatem juz wszyscy są zmuszeni mozolnie budować drużynę bez gromadzenia dużych środków finansowych. Dla Ciebie fakt, że na awans o dwie, trzy klasy rozgrywkowe trzeba popracować tyle samo lat w rzeczywistym czasie to minus. Dla mnie to plus tej gry. W przeciwieństwie do FM-a tutaj nic nie przychodzi z dnia na dzień. I te pojedynki z drużynami które prowadzi prezes kibicujacy wrogim nam drużynom zawsze mają swój podtekst. :) PS. Był już chyba kiedyś taki temat. |
Dla mnie to było spoko, dopóki nie ogarnąłem ze nic nie osiągne nie mając odpowiedniej liczby zer na koncie. jak grałem i się wciągnałem to gra na prawdę była zajebista i siedziałęm zalogowany ile tylko mogłem. Potem z roku na rok coraz mniej grałem, coraz bardziej mnie nudziła, a zmiany (skórka, wiek liczony co do dni, dodatkowe umiejetności) mnie coraz bardziej odciągały od tego. Wolalłem hattricka jako prostą gierke bez dodatkowych udziwnień, a tych było też coraz więcej. A i zapomniałem dodać że praktycznie gra mnie przestała interesować jak spadłęm z 6 ligi, gdzie na forum wypowiadało się chyba 7 na 8 graczy. Jak ja spadłem, drugi gość też a jeden awansował to forum praktycznie (może nei z dnia na dizeń ale w ciągu paru tygodni) upadło. Więc zgadzam się, że bardzo dużo zależy od tego na jakich ludzi trafisz. Z jednym gościem zdarzało mi się pisać nawet 2 lata po tym jak on awansował wyżej.
e: na czym polega finansowe fair-play? |
Cytat:
Cytat:
|
Czas się przywitać.
Witajcie wszyscy fanatycy najlepszej strony Krakowa i uzależniającej gry hattrick. :) kubaKCH (HT: knoppi82_ABG) |
Ja również jestem obecny zarówno na forum TSWD i na forach hattricka.
Z wiślackimi pozdrowieniami. |
Witam.
Ja też gram w tą grę . Teraz spadłem z 6 ligi i raczej nie awansuje w tym sezonie . Mój zespół nazywa się Beer Boys Kraków i nie należy do żadnej federacji. Nie mam też wykupionej opcji supportera bo nie mam zwyczaju płacić za cokolwiek jeśli chodzi o gry. Raz musiałem zaczynać od poczatku bo złapali mnie na oszustwie a kary są nieuniknione. Zgadzam się z tym że trzeba dużo czasu aby coś osiągnąć w tej grze. O ile się nie mylę to chyba zmniejszyli ilość lig do 8-miu. |
Ligę IX zamknięto.
Powiem Ci tak - popatrz na Minera- kiedy założył ( II -gi w historii ) klub i gdzie jest teraz. Nie trzeba dużo czasu - tylko trochę wiedzy i wyrtwałość ;) Co do supka to jest silver który kosztuje nie tak dużo i można należeć do jednej federacji ( oczywiście WISŁA KRAKÓW Federacja Białej Gwiazdy ! :D ) |
Założyłem sobie drużynę i mam pytanie.
Dostałem trenera z takimi statystykami: Stan formy: kiepski, stan kondycji: zadowalający Trener: zadowalający, neutralny Jest sympatyczny, z charakterem i prawy Poziom doświadczenia: solidny, przywódca: słaby Poziom lojalności: boski On się nadaje? Czytałem że najlepszy na początek to trener solidny za 1 000 000 waluty. Ale ten też wydaje się spoko, co o nim myslicie? wywalić czy narazie zostawić? |
Zainwestuj w solidnego trenera. Póki co nie zwracaj uwagi na jego cechy przywódcze, nie stać Cię na takiego trenera.
Czytaj poradnik, to jest skarbnica wiedzy. Jest sporo do czytania ale przyśpiesz swój rozwój klubu przynajmniej dziesięciokrotnie. A jak już jakieś pojedyncze kwestie będą budziły wątpliwości pisz tutaj, z chęcią pomogę. |
Mam tylko mały problem, bo zanim przeczytałem ten poradnik dla początkujących kupiłem trzech piłkarzy i do solidnego narazie mi brakuje 300 000 : ) muszę przeczekać z tydzień aż mi wpadnie kasa na nich i tu pytanie bo pierwszy mecz miałem na wyjeździe, ile pieniędzy dostaje się za widzów na początku?
No i założyłem szkółke juniorów, a podobno nie powienienem. |
Cytat:
Co do szkółki to każdy ma swoja wizję budowy klubu. Na początku rzeczywiście może być sporym obciążeniem budżetu. Ja ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć tylko tyle, że opłaca się finansowo i przynosi dodatkową frajdę z grania. |
Przeczytałem trochę poradnika i mam kolejne pytanie bardzo ważne.
Jaki procent kondycji najlepiej dać zawodnikom? Narazie dałem intensywność 100 % i kondycje 30%. Ale wydaje mi się że jest to chyba zły wybór. Kiedy ustawiam np. rozgrywanie to umiejętności podniosą się tylko pomocnikom czy także np. defensywa u obrońcy? |
Cytat:
|
ja mam kondycję 10 %, a jeżeli chodzi o trening to zerknij do podręcznika - tam masz opisane kto ile zyskuje na każdym treningu, jeśli trenujesz pomoc to podnosisz poziom pomocy większości zawodników z tym że zdecydowanie najwięcej korzystają pomocnicy
|
14%. I zbyt często bym nie zmieniał tej wartości na Twoim miejscu. Bodaj trzy sezony temu zmieniłem o bodaj 5% i forma kilku piłkarzy poleciała nawet o dwa poziomy w dół.
Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj. :) |
5%. Na początku liczy się tylko i wyłącznie trening na handel. Ja na takiej kondycji dojechałem już do VI ligi (zaczynałem w X) i to bez dłuższych przystanków. Zmiany kondycji faktycznie skutkują spadkami formy, ale nie to jest w tej chwili dla Ciebie istotne. Istotne, że im niższa kondycja, tym szybszy trening. Wyniki przyjdą dopiero jak kogoś wytrenujesz, sprzedasz i kupisz lepszego. Przede wszystkim należy kupić 17-18-latków i ich trenować. Co do trenera zdania są podzielone, poradnik, w którym każą brać solidnego był pisany, kiedy na starcie miało się słabego, natomiast zadowalający już jako tako styka. Ja właśnie wybrałem opcję kupna gracza z wysokim doświadczeniem i przywództwem zadowalającym, żeby go po sezonie przekwalifikować. Kosztowało to 16 tygodni i jakieś 2,5 zamiast 1 miliona, ale w zamian starczy mi na dłużej, a i to przywództwo się przydało.
Rzeczy do opowiadania jest multum na początek i radzę poczytać wątek na forum pod tytułem "Pierwsze kroki w Hattricku". Uniknie się podstawowych błędów (stadion, nieprzemyślane zakupy etc.) i co nieco lepiej zrozumie mechanizm gry. Najważniejsze to kupić odpowiednich grajków i trenować, trenować, trenować, sprzedawać, kupować i trenować ;) Wyniki przyjdą potem. Same ;) A tymczasem ja się może w końcu zbiorę w sobie i złożę podanie do federacji, bo niejaki Wojciech już chyba ze 4 razy mi księgę gości spamował bez jakiegokolwiek odzewu z mojej strony ;P |
Szybki trening 5% kondycji (kupno-trening-sprzedaż) zawodników jak najmłodszych (17 lat )
Kondycje się podnosi w wyższych ligach jak już się gra o awanse a Tobie zależy na zarabianiu aby kupować coraz to lepszych zawodników. ( im mniejsza kondycja tym szybszy trening) |
A ja się nie zgadzam. Moim zdaniem ceny za siedemnastolatków są tak drakońskie, ze zwyczajnie nie opłaca sie ich kupować. 18-19 latkowie to najlepsza opcja.
|
Dzięki za rady.
Wczoraj kupiłem dwóch 18 latków na skrzydła, jeden jest solidny i reszta umiejętności przydatnej na jego pozycji to zadowalający i przeciętny a drugi podobny tylko że skrzydłowy na zadowalającym. A obaj przyszli za 4 000 waluty. Zauważyłem że kto lepiej liczy temu będzie lepiej szło : ) Bo jeśli przemienić umiejętności na wartości liczbowe np. zadowalający = 4. Poodejmować wartości formy, dodać lojalność itp. Możemy wyliczyć który zawodnik faktycznie będzie najlepszy na dany mecz : ) |
Tak, ale w hattricku jak w życiu. Czasem jesteś bezdyskusyjnym faworytem a tutaj psikus - przegrywasz mecz. Pisze to żebyś się nie zniechęcił. Chociaż może, czasem to Ty niespodziewanie wygrasz.
Później już, jak będziesz lepiej prosperował, kupuj tylko piłkarzy ze specjalką, odpowiednią na dane pozycję. To jeden z tych nie wkalkulowanych (jak to nazwałeś) czynników, które czasem decydują na kogo korzyść przechyli się szala zwycięstwa. |
najlepiej kupić kogoś zaraz przed skokiem ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Jak jest z tymi skautami? mam trzech i z tego co widze nic im nie płace.
Na jakie umiejętnośći zwracać uwagę kiedy podsyłają juniora? np. Pisze m że znalazł juniora z kiepskim bramkarstwem ale może się rozwinąć na kiepskie podania. Jest sens brać takiego? |
Cytat:
Ta zapowiedz mówi o bramkarstwie ale nie wyklucza istenienia 3 innych umiejętności ( max) czasem taka ocena jeszcze nie mówi o tym czy zawodnik jest gwiazdą. bierz młodych i trenuj - graj taktyką gra kreatywna ( to przyspiesza odkrycie specjałek ) Nie zniechęcaj się - jak coś na forum Polska znajdziesz informację co robić jak trenować:-) |
Witam wszystkich managerów, również pogrywam w hattricka, aktualnie w VII lidze. Może znalazłby się tutaj jakiś doświadczony gracz, mentor, który dałby kilka wskazówek jaka ścieżka rozwoju klubu jest odpowiednia? A także jak zatrudnić nowy sztab? Pozdrawiam
|
jak chcesz napisz do mnie w ht, a najlepiej dołącz do naszej Wiślackiej federacji
|
Matka urodziła, ojciec wychował żebym je*** Legie a Wiśle kibicował !!!!
Jaaazdaaaaaa ! :evil: |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:36. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl