Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Posumowanie sezonu 2012/2013 i prognozy na sezon 2013/2014 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9065)

KOMINEK 02.06.2013 20:13

Posumowanie sezonu 2012/2013 i prognozy na sezon 2013/2014

Podsumujmy sezon 2012/2013.

Patrząc na tabelę ten sezon jest taki sam jak ubiegły:-). Co Was najbardziej wu..wiło, rozbawiło, co zapamiętaliście. Największe rozczarowanie, może znajdziecie jakiś pozytywy.

Napiszcie też jakie macie nadzieje na następny sezon.

wolfy 02.06.2013 20:19

Myślę, ze wystarczy jeden pozytyw żeby podsumować ten sezon i (ogólnie) działalność Bednarza i ska: nie spadliśmy.
Jeszcze.

Karherop 02.06.2013 20:30

czysto statystycznie , za 90minut.pl :

w tym sezonien aszych barw "broniło " ( cóż za nietrafne słowo ) 30 zawodników :

http://files.tinypic.pl/i/00395/4kp05gv8fmp8_t.jpg

i teraz pytanie kto nie cofnął się w rozwoju...

http://www.tinypic.pl/4kp05gv8fmp8

Karamazow 02.06.2013 22:21

Najbardziej ucieszyło mnie odejście Meliksona.
Co do przyszłego sezonu to we mnie jeszcze tli się iskierka nadziei, że Smuda nie będzie naszym trenerem. Łudzę się, że na miejsce przepłaconych grajków przyjdą solidni rzemieślnicy zamiast szrotu. Nie mogę się również doczekać wznowienia kolejnego serialu z cyklu "Wisła szuka bramkarza".

fox mulder 02.06.2013 22:42

Całe szczęście, że postawiliśmy na "młodych Polaków", a nie rodaków pewnego Holendra. Teraz żadna wtopa z Twente czy Fulham nam już nie grozi. Opłacało się.

Prognoza na następny sezon: nigdy nie spadnie...

foxtrot_green 02.06.2013 23:02

W sezonie 2011/2012 zajęliśmy 7. miejsce, ale zdobyliśmy 43 punkty, a do mistrza traciliśmy 13 punktów. Za to w tym, kończącym się dzisiaj sezonie, uzbieraliśmy tylko 38 oczek, a do mistrza tracimy aż 29! Nie ulega wątpliwości, że Legia jest znacznie mocniejszym majstrem niż Śląsk w poprzednim sezonie. Regres z naszej strony jest ogromny! Oglądałem prawie wszystkie mecze w tym sezonie i moim zdaniem przede wszystkim nie było kim atakować. Sikorski nadal był beznadziejnie nieskuteczny jak w Polonii, zmanierowany Genkov jeśli grał to częściej próbował wymuszać karne niż strzelać, a Boguski ciągle zmieniał pozycje i trafiał od święta. W rundzie wiosennej najwięcej ożywienia wniósł Patryk Małecki, pewne nadzieje można też wiązać z Sarkim, który ma przebłyski.
Chciałbym, żeby w tej naszej Wiśle znalazł się napastnik będący w stanie nawiązać do Frankowskiego, Żurawskiego, Kuźby, czy Brożka...

BiałaGwiazda 02.06.2013 23:06

Zdobyliśmy 28 bramek,straciliśmy 35. Mniej bramek od nas w lidze zdobył tylko spadkowicz z Bełchatowa. To świadczy o tym,że konieczne są 2-3 porządne wzmocnienia w ataku i ogólnie w ofensywie.

piter116 02.06.2013 23:12

Chyba nikt by się nie obraził, gdybyśmy w przyszłym sezonie w rundzie zasadniczej zajęli podobne miejsce. Jeżeli podział nastąpiłby dziś, znaleźlibyśmy się w grupie mistrzowskiej z niewielką stratą do trzeciego Śląska:

Cytat:

1. Legia Warszawa - 34 punkty
2. Lech Poznań - 31 punktów
3. Śląsk Wrocław - 24 punkty
4. Piast Gliwice - 23 punkty
5. Górnik Zabrze - 22 punkty
6. Polonia Warszawa - 21 punktów
7. Wisła Kraków - 19 punktów
8. Lechia Gdańsk - 19 punktów
Cytat:

Piast Gliwice - Wisła Kraków
Wisła Kraków - Śląsk Wrocław
Lech Poznań - Wisła Kraków
Wisła Kraków - Legia Warszawa
Górnik Zabrze - Wisła Kraków
Polonia Warszawa - Wisła Kraków
Wisła Kraków - Lechia Gdańsk
Co do sezonu 12/13- lepiej zapomnieć.

Mareq 03.06.2013 00:44

Kiedy ostatni raz przegraliśmy 6 meczów u siebie..o ile w ogóle był taki przypadek.
Ten sezon, to totalna kompromitacja.

Konrad. 03.06.2013 03:10

Dla mnie zdjęcia z pożegnania naszych czterech zawodników, świadczą o tym że w klubie panuje już totalny kabaret.

Ja rozumiem, że można mieć różne poglądy. Że Cupiał uważa, że w młodzież nie opłaca się inwestować. Ok. Ale niech zachowuje sie logicznie...

Tymczasem mi widzimy pożegnanie Sikorskiego. Zawodnika który odchodzi, nie dlatego że kończy karierę, nie dlatego że jest ciężko chory - tylko kompletnie ....a się nie sprawdził. Więc go wywalamy.

Żegna go natomiast człowiek, który go ściągnął - co było błędem. W nagrodę ten człowiek został prezesem, a teraz żegna napastnika, którego sam nie potrzebnie sprowadził... Noż ....a...

Potem czytam pożegnanie z Kulawikiem. Same komplementy, ze strony Bednarza, który jeszcze w przerwie zimowej mówił, że Kulawik to nie rozwiązanie na chwilę. Słyszymy, że może być dumny z tego co zrobił z tą drużyną...

Więc po .... odchodzi? Po co wyrzucają młodego trenera, skoro uważają że osiągnął wiele z tymi zawodnikami?

nic tu dla mnie nie ma sensu...

mitmichael 03.06.2013 06:00

Najwieksze rozczarowanie to oczywiscie strzelone bramki. Widac po wyniku az 28 bramek, ze napastnika to nie mielismy i kto spojrzy na strzelcow a nie sledzi pilki noznej na bierzaca wystawiłby wielkie oczy. Najwieksze rozczarowanie to transfer Sikorskiego - nie wiem po co Nam to bylo. Gosc nie strzelał nic w Polonii a mial strzelac u Nas - za to jednak trzeba podziekowac Probierzowi bo to On sie ponoc uparł na Daniela. Rozbawic w tym sezonie to mnie raczej nic nie mogło, co najwyzej zirytowac. Dawno nie mielismy dwoch z rzedu słabych sezonow a co tu mowic jeszcze o trzech dlatego mam nadzieje, ze nastepny bedzie duzo lepszy i przynajmniej powalczymy o eliminacje Ligi Europejskiej bo na nic wiecej sie nie nastawiam. Nowi pilkarze, nowy trener (nie wazne jaki by był ale wazne by był lepszy od Kulawika z całym szacunkiem dla Niego) i zdecydowanie jakis bramkostrzelny napastnik - ja byłbym za powrotem Pawla Brozka ale nie wiadomo jaki byłby to powrot - taki jak Zurawia czy Wichniarka w Lechu czy moze taki jak Frankowskiego.

Kocur 03.06.2013 08:21

Z taki składem osiągnęliśmy praktycznie maksa.

Żaden super trener by tutaj nic nie zmienił - może różnica by była jednego, dwóch miejsc w tabeli ale nie oszukujmy się - na Puchar ani pudło w tym sezonie nie zasługiwaliśmy w żadnym momencie.

Bywają i takie sezony - większość klubów ekstraklasy ma tak co roku - nam się przytrafia raz na 10 lat - nie ma co panikować ale idziemy do przodu :)

borys 03.06.2013 09:44

Co do tego sezonu, przykro mowic ale nie stac nas na nic wiecej, Wisla jest w rozkladzie.

Nie mielismy pilkarzy, przygniatajaca wiekszosc to "pozoranty".
Nie mielismy trenera.
Nie mielismy trenera przygotowania fizycznego (sic!)
Klubem zarzadza urzednik, majacy jeden cel - ciac koszty.

Czas zmienic optyke. Wielka Wisla to przeszłośc.

Co do przyszlosci, nie rysuje sie w kolorowych barwach, przynajmniej ja nie widze chocby jednego promyka nadzeji.

Wlasciciel miota sie miedzy sprzedaza klubu a jego dofinansowaniem... na slepo, przy watpliwych fachowcach.
Co jest znamienne, Cupiał chciałby oddać Wisłę za 1 PLN ale... wraz z ponad 80 milionowym dlugiem!
W tym momencie powstaje pytanie o to czy wlasciciel zachowal jakiekolwiek reszti zdroworozsadkowego myslenia. 80 milionow za co??? Nie ma druzyny, nie ma bazy, nie ma szkolki. Wisla to paru pilkarzy kilka osob z administracji i paru trenerow, jest jeszcze marka ale ta jest notorycznie oslabiana, i niedlugo nie mozna jej bedzie liczyc jako cos wartosciowego dla kogos innego niz kibica.

Cupiał jest jeszcze wiekszym fantasta niz wielu uzytkownikow z forum, chce sprzedac cos co ma niewielka wartosc finansowa za grube miliony. Czy on sobie nie zdaje sprawy, ze wszystkie pieniadze jakie wlozyl w klub sa stracone, zostaly przejedzone a ze nie zainwestowal w fundamenty to nie ma czego sprzedawac.

Sytuacja wyglada tak, że Cupiał dał Wiśle piekne chwile ale to było na kredyt, bardzo duzy kredyt i w dodatku pieniadze te posluzyly na biezaca konsumpcje.

Nie ma cudów Cupiał kasy nie odzyska i tak się zastanawiam, teraz jeszcze finansuje klub, ale pewnego dnia w chwili jasnosci umyslu uzna, "przerabalem 80 milionów, nie odzyskam ich, wiec zminimalizuje straty i skoncze dokladac do Wisly" a wtedy czeka nas wariant Poloni Warszawa, nieco bardziej w białych rękawiczkach ale koniec będzie podobny. Wystarczy jedn adecyzja.

Z drugiej strony jak długo będzie zgoda na bycie "zakładnikiem" Cupiała jesli bedziemy walczyć o utrzymanie a na to sie zapowiada.

Jesteśmy w ślepym zaułku, odejście Cupiała, lub jego pozostanie będzie miało taki sam skutek, jedyna roznica bedzie czas.
Inwestorzy sie o nas nie zabijaja, zreszta badzmy szczerzy ktos kto by chciał zainwestować w Wisłe na warunkach Cupiała musiałby srać kasa....

Arked 03.06.2013 09:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez piter116 (Post 1315834)
Chyba nikt by się nie obraził, gdybyśmy w przyszłym sezonie w rundzie zasadniczej zajęli podobne miejsce. Jeżeli podział nastąpiłby dziś, znaleźlibyśmy się w grupie mistrzowskiej z niewielką stratą do trzeciego Śląska:

[...]

Co do sezonu 12/13- lepiej zapomnieć.

Mnie przeraziła grupa spadkowa gdzie równie dobrze mogliśmy się znaleźć:

Cytat:

1. Zagłębie Lubin - 19 punktów
2. Jagiellonia Białystok - 19 punktów
3. Korona Kielce - 18 punktów
4. Pogoń Szczecin - 18 punktów
5. Widzew Łódź - 17 punktów
6. Podbeskidzie Bielsko - Biała - 16 punktów
7. Ruch Chorzów - 16 punktów
8. GKS Bełchatów - 16 punktów
Mielibyśmy 3 punkty przewagi na ostatnim miejscem i widmo relegacji byłoby realne. W przyszłym sezonie może ona wyglądać podobnie co pokazuje, że za wszelką cenę musimy załapać się do górnej połowy tabeli, żeby uniknąć walki na noże i jakiejś tragedii.

Barti 03.06.2013 10:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez borys (Post 1315865)
....

W sumie w tym co piszesz możesz mieć sporo racji. Jak jest z tymi finansami faktycznie to wie naprawdę niewielu. Jeżeli to co piszesz jest prawdą - to sytuacja przypomina czasy Edwarda Gierka i jego cud na kredyt. Spora część ludzi nadal jest zachłyśnięta tym "sukcesem" gospodarczym. Jak to wyglądało w praktyce - przeinwestowane (drogie niepotrzebne maszyny) i przekonsumowane pieniądze, jak się skończyło - olbrzymie zadłużenie które spłacamy.

Galonek 03.06.2013 10:16

Szukając pozytywów na siłę - tylko cztery zespoły straciły mniej bramek od nas.

szprotson 03.06.2013 10:47

Z sezonu zapamietamt pozegnanie Kosy i debiut Stolarskiego. Reszta nie warta

WiślakMyślenice 03.06.2013 10:55

Co warte zapamiętania? Kibicowsko jedynie 7egła i ruch. Sezon idealnie podsumował słitaśny Czaruś. Prognozy? Nigdy nie spadnie...

ArturBarlinek 03.06.2013 11:02

smutny sezon, przegraliśmy wszystko, co było do przegrania, od pucharu polski po mecze z piastem u siebie, dwa mecze z lechem w łeb, z legia to samo, do tego odejście meliksona, koniec kilku pilkarzy, ogólnie to smutno i słabo.

Kibic zawsze czeka, czekam i ja :) już w następnym sezonie musi być lepiej ;)
ps. wolę teraz przełknąć gorycz porażek, żeby w tym i przyszłym roku oglądać jeszcze Wisłę i twierdzę na R22 :)

DJ Hazel 03.06.2013 12:12

"Daniel Sikorski najlepszy napastnik Polski " - to sformułowanie nadaje się w kilku kategoriach jako największe rozczarowanie sezonu , wku...ienie a także rozbawienie. Wiadomo,że cały ten sezon choć podobny do poprzedniego bo 7 miejsce był jednak zdecydowanie najgorszym od lat. Daniel był takim symbolem tej słabiutkiej Wisły. Ludzie 7 punktów zapewnił nam utrzymanie. Nie wiem dlatego czy są jakiś przesłanki co do tego by wierzyć ,że będzie lepiej słuchając zwłaszcza wypowiedzi Bednarza. Ale wiadomo...kibic zawsze wierzy...to chyba jedyna nadzieja na lepsze jutro

Kocur 03.06.2013 12:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ArturBarlinek (Post 1315882)
smutny sezon, przegraliśmy wszystko, co było do przegrania, od pucharu polski po mecze z piastem u siebie, dwa mecze z lechem w łeb, z legia to samo, do tego odejście meliksona, koniec kilku pilkarzy, ogólnie to smutno i słabo.

To chyba raczej jeden z pozytywów tego mijające sezonu?

tommiyacht 03.06.2013 12:44

dla mnie wymiernym "sukcesem" w nastepnym sezonie bedzie grupa mistrzowska, w ktorej zapewne porazka bedzie gonic porazke. Wiecej sie nie spodziewam i wam tez radze to samo

Grantar 03.06.2013 12:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez borys (Post 1315865)
Jesteśmy w ślepym zaułku, odejście Cupiała, lub jego pozostanie będzie miało taki sam skutek, jedyna roznica bedzie czas.
Inwestorzy sie o nas nie zabijają, zresztą bądźmy szczerzy ktoś kto by chciał zainwestować w Wisłe na warunkach Cupiała musiałby srać kasa....

Nie cierpię forumowych malkontentów ( płaczków, stękaczy, zawsze mądrzejszych znafców) ale niestety trochę racji masz ... Wisła na dziś nie ma wielkich atutów
Z drugiej strony .... marka i kibice Wisły to kapitał który jest wiele wart (np dla reklamodawców) i zawsze zapewni nam pewna przewagę nad takimi drużynami jak Piast (puchary w tym roku).

Ten sezon jest do zapomnienia ... coś nie zagrało sam nie wiem co .... nie mówię o zarządzaniu, finansach bo tu nie zanosiło się na przodownictwo... . Mówię o drużynie, która zaczęła sezon (jeszcze z Meliksonem). Byłem pewien, że da się z tego zrobić drużynę na pierwszą trójkę. W praktyce żaden z zawodników nie dał drużynie tyle ile mógłby. Ani Probierz ani Kulawik nie stworzyli drużyny. To był jakiś zlepek graczy bez kręgosłupa ...

Jeśli szukać pozytywów to mimo wszystko można pochwalić defensywę. Im bardziej do przodu tym gorzej.

Moje oceny
Pereiko - 6 to nie był jego najlepszy sezon w Wiśle ... nerwowe nieprzepisowe interwencje obniżyły jego wysoką wartość sportową, chyba 2 bramki na jego koncie ... z drugiej strony chyba 2 karne obronione ..
Miśkiewicz - 7 - Wiem że wielu na forum uważa go za "beznadziejnego bramkarza" bo nie umie kopać nogami. Ja uważam że gra nogami lepiej niż Pereiko. Czasem tylko podejmuje ryzykowne próby podawania gdy nie powinien. Wadą niewątpliwą Miśkiewicza jest natomiast niezdecydowania w grze na przedpolu
Stolarski - 6 - Z pewnością przyszłościowy piłkarz, wprawdzie Wrocławianie parę razy pokazali że jeszcze trochę nauki przed nim ale we wcześniejszych meczach nie odstawał od weteranów. Stylem przypomina mi trochę Baszcza
Chavez - 7,5 - początek rundy słaby ale na wiosnę chyba najrówniejszy piłkarz Wisły
Uryga - 6,5 - Podobnie jak Stolarski .. grał bez kompleksów ..
Głowacki - 7 - Było kilka meczy na wiosnę gdzie stanowił podstawowy filar drużyny, jeszcze pogra
Burliga - 4,5 - Gubi go lenistwo, odpuszczanie było widoczne a w przypadku obrońcy to podstawowy mankament nawet jego stosunkowo dobre wyczucie w ofensywie nie poprawia oceny
Bunoza - 5 - ostatnie miesiące spadek formy ... wydawało się że stanie się pewnym punktem drużyny ...wg mnie czas na rozstanie ..
Małecki - 8 - za ambicje i zaangażowanie 2 mecze słabe ale reszta ok - naprawdę ciągnął grę
Sobolewski - 6,5 - szacunek do gościa mam, ale obiektywnie ... wkład w grę ofensywną coraz mniejszy (kiedy to ostatnio Sobol kopną na bramkę ?)
Wilk - 6,5 - tylko za ambicje i parę bramek ...
Garguła - 5,5 - tzn za jesień 6,5, za wiosnę 4,5 ..... czas podziękować ....
Chrapek - 6.5 - jest tendencja zwyżkowa, dobre przyjęcie piłki mocny strzał brakuje zimnej głowy i czasem gubi go zbytnia wiara w umiejętności
Sarki - 7 - Przez polowe meczu nie ma z niego pożytku ale 2-3 razy się urwie i jest groźnie , jeśli będziemy mieć dobrych napastników będą z tego bramki
Boguski - 6 - równa forma, duże zaangażowanie, tzw pozytywna gra ... (przeważnie do przodu) ... przyjęcie piłki i precyzja podań nie są jego atutami ...
Sikorski - 5 - trzymałem za niego kciuki bo grał ambitnie no ale zmysłu (talentu) napastnika nie pokazał ..
Genkov - 5,5 - największy zawód tej rundy ...
Iliev - 5,5 - ciężko oceniać - dwa kiepskie mecze i wypadł ze składu ...

qqq_b 03.06.2013 12:58

Podsumowanie tego sezonu - kompromitacja
Prognozy na kolejny sezon - spadek

Vasil 03.06.2013 13:06

Sezon masakrycznie dobijający, bez żadnego większego sukcesu, powodu do zadowolenia i źródła optymizmu na nowy sezon.

Minimum oczekiwań na przyszły sezon: nie spaść (obawiam się, żę to by oznaczało koniec Cupiala w Wiśle i co za tym idzie de facto upadek Wisły).
Maksimum: walka o miejsca pucharowe.

Marzenie: że ktoś wyciągnie wnioski z przypadku Polonii - że z powodu braków organizacyjnych można polecieć kilka klas rozgrywkowych niezależnie od wyniku sportowego - więc: obok nowego sztabu szkoleniowego, piłkarzy bardziej trzeba myśleć o nowych sponsorach, marketingu, planie inwestycji w infrastrukturę (przynajmniej zacząć i kontynuować konsekwentnie).

Baala 03.06.2013 13:08

Najbardziej zapamiętam słowa Garguły: "Czwarta bramka ustawiła mecz" :D

Przed tym sezonem twierdziłem że będzie niższe miejsce niz poprzednio, bo skład jest dużo gorszy. Miejsce niby te same, ale sportowo tak naprawdę ósme (ujemne punkty Zagłębia). Dodatkowo mniej o 5 puntów w porównaniu do zeszłego sezonu, a nie graliśmy w tym roku w pucharach co zawsze utrudnia sprawę w lidze.

Także regres tylko na pozur wydaje się mały.

W następnym sezonie jeśli nie skończymy ligi po 30 kolejkach w pierwszej ósemce, może być niezwykle gorąco. Po podziale punktów na dole będzie 7 meczy o życie, wiec dobrze by było zacząć następny sezon dość dobrze by ustawić się korzystnie w lidze przed zimą.

danpe_ 03.06.2013 13:12

Piłkarsko:
Pozytywnie oceniam: Mecz z Koroną, podobał mi się.
Negatywnie: Cały sezon ogólnie, a szczególnie bolesny był mecz z Legią i nastepny ze Śląskiem - okazało się, żę nasi zawodnicy potrafili zagrać jak równy z równym z Legią i gdyby nie ukłądy Legii w PZPN, toby nie wygrali. Po czym kiilka dni później nasi pseudopiłkarze zagrali straszliwą padakę w PP ze Śląskiem. W moim mniemaniu piłkarze nie dali z siebie wszystkiego w tym spotkaniu.

Nagroda specjalna "idź i nie wracaj": Garguła. Jak widzę to jego kręcenie mordą podczas żucia gumy w środku meczu to mam ochote wejść na murawę i mu jebnąć. Szczególnie widoczne dla mnie było to we wspomnianym meczu ze Śląskiem.

Kibicowsko:

Pozytywnie: Oprawa odnosząca się do sektora dziesiątego, wyszło super.
Negatywnie: pobicie przez "kumatych" ubranych na czarno kibica na sektorze C, w 10 na 1. Oświadczenia mnie w ogóle nie przekonały do racji czarnych kapturów. Politykę popieram, metody nie.

Nagroda specjalna w kategorii negatywnie: powracające co rusz przyśpiewki na żydów. Kiszą się w dawnej II lidze (to i tak o dwa szczeble za wysoko dla tych parchów), nie widzę sensu przypominania ludziom o tym, że taki żałosny klubik w ogóle istnieje, póki nie rozgrywamy z nimi meczów derbowych.

Gucio25 03.06.2013 13:47

prognozy na następny sezon są takie jak na najbliższe 2 tygodnie pogody w Krakowie - przeje.bane

BlurgH 03.06.2013 14:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Vasil (Post 1315897)
[...]obawiam się, żę to by oznaczało koniec Cupiala w Wiśle i co za tym idzie de facto upadek Wisły[...]

Nie ma gwarancji, że pozostanie Cupiała w Wiśle uchroni Klub przed upadkiem, podobnie jak nie ma gwarancji, że wyjście Cupiała z Wisły oznaczałoby jej pewny upadek. Nie wiemy, co się dzieje za kulisami i czy nie było zapytań o Wisłę - więc nie przejmowałbym się tym tak bardzo...

Vasil 03.06.2013 14:27

Przez wyjście miałem na myśli wyjście a'la Król, nie sprzedaż poważnemu inwestorowi (w coś takiego szczerze mówiąc nie wierzę).

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 18:50.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl