![]() |
[28 kolejka] DERBY KRAKOWA, Poniedziałek 30 kwietnia 2012, 18:30
Witam, przed nami najważniejszy mecz w cały sezonie, na który każdy kibic czeka!
Właśnie w tej kolejce Biała Gwiazda podejmie w derbowym pojedynku rywalkę z drugiej strony Błoń, czerwoną latarnię naszej ligi - Cracovię. Wisła Kraków w dwóch ostatnich meczach jest na fali wznoszącej, najpierw zwycięstwo z ŁKS-em a w poprzedniej kolejce wyjazdowy skalp w Bielsku Białej. W sumie to 3 spotkanie z rzędu gdzie Biała Gwiazda aplikuje rywalom 3 bramki ( Chorzów PP, ŁKS, Podbeskidzie) rozstrzelali się pod koniec sezonu podopieczni Michała Probierza. Skupmy się jednak na najbliższym pojedynku, przed nami na zakończenie 28 kolejki - 185 Derby Krakowa, nasz rywal zajmuje aktualnie ostatnią pozycję w lidze i miejmy nadzieję, że tak już zostanie do końca, a 30 kwietnia przyczynimy się do spadku pasiastych dam. W 27 kolejkach Cracovia, zdobyła tylko 21 oczek 4 razy wygrywając i 9 remisując. Obok ŁKS-u mają najwięcej porażek w lidze bo aż 14. Na wyjazdach Cracovii idzie słabo nawet bardzo, 1 zwycięstwo, 5 remisów i 7 porażek. To tyle z obozu derbowego rywala, o wiele za dużo ale z kronikarskiego obowiązku poświęciłem im parę linijek. Teraz czas na Białą Gwiazdę, która do tego spotkania przystąpi bez dwóch pauzujących za kartki Lameya i Juniora Diaza. Do tego dochodzą kontuzjowani zawodnicy - Bunoza, Chavez, Jovanović, Boguski. Cieszy powrót kapitana Radka Sobolewskiego, mam nadzieję, że w Derbach również dostanie swoją szansę. Podopieczni Michała Probierza, są już chyba wystarczająco zmotywowani do zwycięstwa w derbowym pojedynku, myślę, że ich wczorajsze zaintonowanie po meczu ''tylko zwycięstwo, na Derbach tylko zwycięstwo'' nie jest pustym sloganem mającym na celu udobruchanie Kibiców przed tym spotkaniem. Przekonamy się zresztą o tym 30 kwietnia. Innego wynku niż nasze zwycięstwo w tym meczu nie przyjmuję do wiadomości, czas się odegrać za jesienną wpadkę w hipermarkecie i pokazać kto rządzi w Krakowie - na mieście, na trybunach i na boisku! Z obowiązku przedstawię także pozostałe pary 28 kolejki TM Ekstraklasy: 27.04.2012 18:00 Górnik Zabrze - Podbeskidzie BB 20:30 Lech Poznań - Polonia Warszawa 28.04.2012 13:30 Widzew Łódź - Lechia Gdańsk 15:45 GKS Bełchatów - Korona Kielce 18:00 Ruch Chorzów - ŁKS Łódź 29.04.2012 14:30 Śląsk Wrocław - Zagłębie Lubin 17:00 Legia Warszawa - Jagiellonia Białystok 30.04.2012 18:30 WIELKIE DERBY KRAKOWA! WSZYSCY NA DERBY! Zapraszam do dyskusji! |
Pareiko
Jaliens-Sobolewski-Czekaj-Paljic Wilk Jirsak Iliev-Melikson-Kirm/Małecki Genkov Chyba nie ma innej możliwości składu, bo nie wydaje mi się, żeby Probierz postawił na dwóch niedoświadczonych tzn Urygę (jest zdrowy w ogóle?) obok Czekaja.No chyba, że Sobol nie będzie w stanie grać od początku to pewnie Jirsak na prawej, a Kew w środku, z kolei Nunez (:/) obok Wilka. Defensywa więc wygląda dość biednie, ale za to z przodu ofensywny tercet Melikson-Iliev-Genkov powinien pokręcić pasiastą obroną, nawet ostatnio Kirm gra ciut lepiej, więc pewnie prędzej zagra on niż Małecki, który mógłby zmienić Ilieva w drugiej połowie. Tylko zwycięstwo. |
Mam nadzieję, że do sędziowania tego meczu nie zostanie oddelegowany ktoś z dwójki Borski/ Gil.
Wyznaczenie, któregoś z tych panów do prowadzenia tego spotkania może sprawić, że to widowisko zostanie zepsute. Dodam że ich irracjonalne gwizdanie rzutów wolnych w stykowych sytuacjach sprawia, że szanse parchów mogą wzrosnąć zwłaszcza że ten bałkaniec potrafi wrzucić piłkę w pole karne a bronienie przy stałych fragmentach nie jest mocną stroną naszej defensywy. Chciałbym aby na to spotkanie został desygnowany ktoś kto nie będzie używał gwizdka przy każdym położeniu się piłkarza na murawę. |
Musiał niestety odpada, pewnie oddelegują Siejewicza.
|
Pareiko
Jirsak- Jaliens- Uryga- Paljic Wilk- Nunez Iliev- Melikson- Kirm Genkov Jak wszyscy nie wyobrażam sobie innego wyniku, niż zwycięstwo. Ale wiadomo, że po tym meczu spodziewamy się więcej - tego, że piłkarze pokażą maksimum zaangażowania przez pełne 90 minut. I że te Derby zostaną zapamiętane na długo. |
Cytat:
Choć wolałbym Nuneza na lewej obronie zamiast Paljica |
Pareiko
Jirsak-Jaliens-Czekaj-Paljic Wilk Nunez Iliev-Melikson-Kirm Genkov Takim składem zagramy. TYLKO ZWYCIĘSTWO WISEŁKO !!! |
Hattrick Małeckiego. Tak żeby ich zabolało. Bramki strzelone żuchwą czy miednicą, byle wpadło. Po najsłabszym meczu w historii, bez stylu, rzutów rożnych i przy 10% posiadaniu piłki. Bez znaczenia. ....y mają wrócic do koryta bez punktów i tyle.
|
Każdego od piłkarza poprzez trenerów i działaczy skończywszy wywalić na zbity pysk jeśli coś zacznie pieprzyć że "derby i wszystko jest możliwe".
Tutaj nie ma miejsca na żadne wymówki - po jesiennym meczu do dzisiaj mam niesmak i tylko wpie.rdol minimum 3 do zera jest w stanie osłodzić ten sezon - no i spadek parchów to już wiadomo. |
w sobotę bardzo ważny mecz w Łodzi...jak Lechia wygra w poniedziałęk spuszczamy definitywnie parchy do II ligi..." ta ostatnia niedziela jutro się rozstaniemy jutro się rozejdziemy na wieczny czas..." żegnajcie garbate nosy II liga wita :)
|
Trzeba ich rozniesc bo sa bardzo slabi - nie ma innej opcji. Jezeli zagramy jak z Podbeskidziem to powinno sie to udac chociaz wiadomo jak to w derbach bywa. Np w Anglii walczace o utrzymanie QPR wygralo z Arsenalem czy Tottenhamem dlatego trzeba mimo wszystko uwazac. Chyba nikt by nie przezył gdyby sie utrzymali po wygranej z Nami
|
Cytat:
|
heh, a co wy na to?
Pareiko jaliens- czekaj- Uryga- nunez Wilk- sobolewski Iliev- Melikson- Kirm Genkov młodzi obrońcy wspierani i ustawiani przez sobola i wilka daliby radę i pokazalibyśmy żydom, że mamy zdolną młodzież:) |
strzelić ze 3 gole - wtedy o obrone nie bedziemy tak trząść portkami
|
Cytat:
Poza tym, myślę, że ważniejszy nawet był mecz derbowy na jesieni, bo jeszcze obie ekipy o coś grały... Cracovia jeszcze nie tak dawno odebrała Wiśle Mistrzostwo Polski (nie sam Jop tylko cisnąca i nieźle grająca Cracovia) a w tym sezonie prawdopodobnie odbierze Wiśle grę w Pucharach Europejskich - zabraknie pewnie akurat tych 3 punktów, które zostały na Kałuży. Derby derbami ale biorąc pod uwagę ile ostatnio Cracovia napsuła Wiśle krwi to radość z ewentualnego "spuszczenia" Pasów do I ligi zastąpi chyba przede wszystkim uczucie ulgi... Cóż, Pasy nastawiają się tylko na dwa mecze w sezonie. Resztę mogą sobie pykać dla jaj ale z Wisłą zwyczajnie gryzą trawę... Tak jak Wisła gryzła w eliminacjach do LM a z Pasami sobie mecz zwyczajnie odpuściła. Nawet ewentualne zwycięstwo i tak nie zmaże plamy z jesieni... Przegrać z Cracovią z tego sezonu to tak jakby przegrać z kulawymi i niedowidzącymi... Nawet zmotywowani i gryzący trawę kulawi i niedowidzący powinni zejść z murawy pokonani. Każdy inny wynik jak zwycięstwo z tak słabym rywalem to zwyczajny obciach. |
z całym szacunkiem, ale dla kiboli mecz z sąsiadką nie ma żadnego porównania z żadnym innym meczem :)
|
Cytat:
Takie myślenie trzeba jak najszybciej wbić do mózgownic wszystkich kibiców Wisły Kraków. Nie ma większego wroga, przeciwnika i k...y niż cracovia - i to z nią walczymy o rząd dusz! Mamy ich upokorzyć, zdeptac, spuścić z ligi i to z wynikiem 6-0. Maja skomlec jak ranne zwierzeta i błagac nas o zycie, po czym z aplauzem Boskich Trubun maja zostać dobite! |
U pasiastej nierządnicy humory dopisują:
http://www.cracovia.krakow.pl/read.p...1954006,page=1 |
Pablo skasuj link do tej k.....skiej strony. Dzięki :)
|
haha dobre to ich forum, niech zostanie, było się z czego pośmiać do śniadania. Trzeba przyznać, że z tych "pokaranych przez los" niezłe impotenty intelektualne są;-)
|
Wracając do samego meczu - u nich chyba tylko Kosanowic pauzuje za kartki. Mam rację?
|
Panowie, czy ktoś z was wie czy spodziewany jest rekord frekwencji? bo wszystko chyba na to wskazuje, prawda?
ps. zastanawiam się, czy w poniedziałek rano jak przyjadę do KRK do jeszcze bilet dostanę hehe:D |
Cytat:
Gdyby Cracovia prezentowała jakiś poziom jak jeszcze parę sezonów temu to bym się zgodził. W tym sezonie Cracovia to tylko nazwa... Ta drużyna miałaby problemy z utrzymaniem nawet w pierwszej lidze - jest tak słaba. Mnie takie nierówne derby nie specjalnie dają satysfakcję. Nigdy nie czułbym satysfakcji z pokonania inwalidów sportowych. Niestety jak się przegrało w sezonie wszystko co było do przegrania (a w tym już nawet derby), to trzeba się jakoś pocieszyć... Rozumiem, że ewentualne pokonanie najsłabszej Cracovii w historii jej "występów" w Ekstraklasie, poprawi wielu osobom humory. Faktycznie trzeba rozdzielić tu dwie rzeczy. Pod względem mentalnym i emocjonalnym ten mecz jest ważny. Pod względem sportowym to zwykły sparing i najmniej istotne derby od czasu powrotu Pasów do Ekstraklasy i nikt mi nie wmówi, że pod tym względem, mecz na Cyprze był mniej ważny. |
Cytat:
Względy sportowe nie mają tutaj nic do gadania! Tutaj chodzi o aspekt kibicowski. a nie jak to nazwałeś emocjonalny - jest to realna rywalizacja o więcej niż 3 punkty, MP czy nawet LM. I nic nigdy nie będzie ważniejsze od rywalizacji w swoim mieście. Co nam da LM i uznanie w pipidówie pod Suwałkami/Nowym Tomyślem, uznanie komentatorów sportowych czy splendor wśród kibiców w Burkina Faso, którzy oglądają mecze LM na TV JEŚLI NIE BĘDZIEMY PANOWAĆ W KRAKOWIE! |
Cytat:
Ponieważ nie wiadomo kiedy następnym razem będziemy grać z parchami |
Ja bym chciał żeby na derby wyszło jak najwięcej Polaków na boisko, bo oni wiedzą czym są dla nas i dla całej społeczności Wiślackiej DERBY.
Tak więc widzę Czekaja na stoperze ( może z Urygą? Jaliens nie wiem czym są derby), Radka Sobolewskiego - skoro trenuje na pełnych obrotach, grał w MESIE to dlaczego nie miałbym zagrać z Wilkiem na defensywnym pomocniku w derbach? A Radek daje takiego "kopa" Wiśle jak mało który zawodnik. No i oczywiście Patryka w pomocy, Kirm jest tak słaby że już nie mogę na niego patrzeć a Mały jest na tyle wszechstronny, że poradzi sobie na prawej pomocy. Może optymistycznie podchodzę do sprawy patrząc na formę rodaków, ale wolę Małego w słabszej formie i Sobola po kontuzji, którzy będą zapierd**** po boisku przez 90 minut, niż Kirma albo Nuneza którzy będą zadowoleni bo kasa za wyjściówkę wpłynie i pochodzą po boisku. |
Wystawmy ME przeczolgaja nas kilkoma bramkami ale za to bedziemy meic pewnosc ze pilkarze wiedzielic o to derby.
|
Cytat:
|
Jedna dobra informacja jest już przed Derbami. Nie zagra Lamey. Niestety jak to w życiu bywa, bilans zysków i strat wynosi zero, bo pewnie trzeba będzie wystawić Jaliensa na stoperze, żeby dać mu kolejną wejściówkę (jak w sobotę - Probierz na chwilę wpuścił go i od razu kilka tysięcy euro trzeba zapłacić, zamiast wpuścić Kamińskiego, czy Małeckiego). Powinni od początku zagrać Sobolewski z Małeckim, bo oni wiedzą co to jest za mecz. Na jesieni wiadomo kto grał i wiadomo jaki był wynik (ci, którzy przyczynili się do tego, że Wisła stała się pośmiewiskiem jak kiedyś Pogoń z dwudziestoma Brazylijczykami). Zagrać od pierwszej minuty atak na całego, zepchnąć ich do defensywy i nastukać kilka bramek. To jest najważniejszy mecz sezonu. Różne wynalazki z zagranicy mają szanse w tych Derbach trochę zrehabilitować się za najgorszy sezon w erze Cupiała, za najgorszą jakość drużyny od wielu lat, za wiele hańbiących spotkań, za odpuszczenie jesiennych Derbów, za lekceważenie Wisły w wielu aspektach (np. za nastawienie ,,jestem tu gwiazdą i możecie mi Polaczki naskoczyć, bo grałem w takich zespołach o których wy moglibyście tylko marzyć w snach").
|
thechris Jeśli dla Ciebie mecz z parchami to sparing to gratuluje!Jeśli martwi Cię ich forma piłkarska to też Ci gratuluje.Dla mnie to najważniejszy mecz tej rundy.Jeśli są słabi to trzeba to wykorzystać. Zdeptać, zniszczyć i na koniec dołożyć ,,cegiełkę'' do ich spadku a w dalszej przyszłości do całkowitego upadku :-)))!!!
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 08:52. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl