![]() |
Masoneria(Wolnomularstwo) Mit wymyślony przez starsze Panie czy Prawda?
Chciałbym przedstawić w tym temacie problem Masonerii i na tyle ile mogę wytłumaczyć co to jest.
Masoneria inaczej Wolnomularstwo powstała w Londynie 24 czerwca 1717 roku. Symbolami masonerii to cyrkiel i ekierka. Głównymi założeniami Masonerii jest, kult rozumu ludzkiego i stawianie go ponad Bogiem co prowadzi do Ateizacji i zwalczania Kościoła Katolickiego. W Polsce mało się o wolnomularzach mówi, co prowadzi w konsekwencji do naśmiewania się z ludzi którzy mówią ze taka organizacja istnieje i jest bardzo silna, w innych krajach są ogromne świątynie masońskie stojące czasem nawet przed ministerstwami. Obecnie masoneria najsilniejsza jest, w Francji i USA gdzie członkowie rządów są masonami. W Polsce obecnie jednym z najbardziej znanych masonów jest Bronisław Wildstein(Był wielkim mistrzem jednej z lóż Polskich) wiele źródeł podaje iż masonem był Zbigniew Religa do czego się nie przyznał ale wielokrotnie mówił o nieistnieniu Boga oraz głosił zasady masońskie. Masoneria dzieli się na Loże w których jest zwykle kilkudziesięciu członków nazwy Lóż to Np Wielka Loża Narodowa Wielkiego Wschodu Polski Czy Loża wilki wschód Krakowa. Masonami byli Teodor Roosevelt w USA w Polsce Stanisław Potocki, Henryk Dąbrowski(Ten od Hymnu), Stanisław Poniatowski i wielu innych. Do masonerii nie można przystąpić, trzeba być zaproszonym przez przynajmniej dwoch jej czlonkow. Za przynależność do Masoneri do polowy XX.w Groziła Ekskomunika(najwyższą Kara kościelna) teraz Kościół Katolicki głosi iż taka osoba znajduje się w stanie grzechu ciężkiego i nie może przystępować do Komunii Świętej. Proszę was dyskusje na ten temat w celu powieksznia wiedzy na temat Masonów i WolnomularstwaJ Oraz o pytania do mnieJ |
Unia Europejska to ich twór, więc nie są mitem.
|
Ciężko mówić o atezacji,szczegolnie w przypadku masonerii regularnej, jeśli łapkę kładzie się na odpowiedni rozdział w Biblii w czasie inicjacji. Aby być masonem regularnym trzeba wierzyć w Istotę Wyższą. Musisz być wierzącym. Nie ważne czyś Zyd,Katolik,czy Muzłumanin. Więc z tą ateizacją to kula w płot. Chyba,że chodzi o walkę z kościołem,no ale dla nich każdy kto nie z nimi to przeciw nim i rzecz jasna przeciw Bogu występują. Co innego Wielki Wschód,tam to co innego,no ale dla nich to do Masonerii moga wstepować kobiety:)
Proponuje zapoznać się z konstytucją Andersona, tam uzyskasz odpowiedzi na wszystkie nurtujące Cię pytania. Albo poczytać coś profesora Cegielskiego, mistrza Wielkiej Loży Narodowej Polski. W jednej z książek pisze nawet o dwóch stopniach, ucznia i czleandika itd. Poza tym pozycję profesora Hassa też dobrze poznać,Wójtowicza. Poczytać także Ars Regia, gazeta Wolnomularska związana z masonerią regularną, lub Wolnomularza związana z masonerią liberlaną. Wtedy będziesz wiedział co to Ryt, masoneria błękitna itd, Hiram, Dzieci Wdowy, Różokrzyżowcy i że Sztuka Królewska nie gryzie:)a dla zabawy poczytać o Świątyni Opatrzności, kto gdzie jak i dlaczego teraz zrobiła się Świątynią Opatrzności Bożej:) Proponuje przesledzić szczegółowo, jeśli Cie to interesuje okres zjednoczenia Wloch, tj 1861 bodajże, Garibaldii itd. Wtedy zobaczysz między inym dlaczego kościołowi nie po dordze z Wolnomularstwem. Przyczyn tego stanu rzeczy jest kilka ale ta jest, że tak powiem najjaskrawsza. No chyba,że zarzucisz pozycje Krajskiego:)ale tam poza tym,że wszystko co złe na świecie to wina Masonów niczego innego się nie dowiesz:) Co do znanych Wolnomularzy w Polsce. Olszewski byly premier i Wildstein, kierował nawet pracami krakowskiej loży Przesąd Zwyciężony,Wieliej Loży Narodowej Polski. I chyba w Warszawie też kierował jakaś lożą. No i w większości sygnatariusze Konstytucji 3 maja to Wolnomularze itd. P.S, Z góry przepraszam za chaotyczność wypowiedzi:) |
Jeżeli ktoś nie widział to polecam:
http://www.youtube.com/watch?v=w9G-Bz5llLY |
Ars Regie czytałem w pierwszym poście podałem tylko podstawowe informacje na temat Masoerii aby nie mówic za dużo odrazu. Kwestia wiary u Masonerii jest bardzo rozległa ale jednoznacznie jest próba obalenia rozumienia Boga takiego jak rozumieją go Chsześcijanie. Nie bez powodów papież zabrania przynależności do Masonerii przez Katolików gdyż stawiają oni Tolerancje i rozum ponad Boga.
|
Nie sądzisz,że stoi to w sprzeczności z tym,że będąc Wolnomularzem( pisze o regularnych) można być katolikiem?
Siła intelektu, no tak coś w tym jest, ale nie znaczy to,że muszisz odrzucać Boga jako takiego. A jak rozumieją Boga chrześcijanie? Jest to bardzo powierzchowne potraktowanie zagadnienia,a na ten temat można by napisać opasłe tomisko, co już niektórzy zresztą uczynili:) |
No dokładnie Temat jest OGROMNY:) Nie rozumiałem troszkę pytania. Tak uważam że nie można być i Masonem i Ktolikem o Czym jednoznacznie mówią Kanony Kościoła Katolickiego a powodów tego jest po prostu mnóstwo, a sczególnie jak juz napisłem to że stawiają Tolerancje Ponad Boga ale to tylko jeden z wielu powodów, Kult rozumu i twierdzenie że każdy sam sobie jest Bogiem no i niechęć do Kościoła Katolickiego i jego zwalczanie co najbardziej było widoczne podczas rewolucji Francuskiej i mordy na Księżach oraz niszczenie bądź przerabianie Kościołów. Oczywiście żaden mason nie powie ze jego celem jest obalenie doktryn Kościelnych bo nie jest na tyle głupi aby się do tego przyznac. Polecam ten fragment Książki Św Maksymiliana Kolbe o Masonerii i Żydach
http://niepoprawni.pl/blog/1992/swma...nerii-i-zydach |
Swego czasu wielkim mistrzem Wielkiego Wschodu Polski był Ignacy Potocki. W owych czasach loże gromadziły liczne przedstawicielstwo arystokracji. Do mularzy należał nawet król Stanisław August Poniatowski! Również Henryk Dąbrowski, którego nazwisko spominamy w refrenie hymnu, pierwszy polski prezydent Gabriel Narutowicz oraz Józef Piłsudski byli masonami. W 1938 roku Ignacy Mościcki zabronił spotkań mularzy, przez co zmusił stowarzyszenia masońskie które przetrwały do działania w konspiracji.
Jeśli chodzi o ateizację? Z tym bym się raczej nie zgodził bo nie jest tak jak Ty napisałeś, że masoneria czci kult rozumu ludzkiego i stawia go ponad Bogiem. Każdy mason jest osobą więżącą w Boga, a ideowym łącznikiem wszystkich organizacji masońskich jest przekonanie o konieczności pracy nad wewnętrznym rozwojem człowieka i społeczeństw oraz łączenia społeczności ponad podziałami, niezależnie od ich poglądów politycznych i religijnych. Kościół potępił masonów nie dlatego, że Ci stawiali tolerancję i braterstwo ponad wszelkie inne wartości, ale przez to że chcieli oddzielić Kościół Katolicki od Państwa, a wówczas rządził się on innymi prawami i odgrywał znaczącą rolę w życiu narodów. Po Leonie XIII w 1884 roku Watykan tylko dwukrotnie wypowiedział się na temat wolnomularzy, z czego ostatni raz 26 listopada 1983 – w przeddzień ogłoszenia nowego kodeksu. Kongregacja Nauki Wiary - której przewodniczył obecny papież Benedykt XVI, wówczas kardynał Joseph Ratzinger - wydała deklarację która wszelkie stowarzyszenia masońskie zaliczała do kategorii działań przeciw Kościołowi i w związku z tym: "Wierni, którzy należą do stowarzyszeń masońskich, są w stanie grzechu ciężkiego i nie mogą przystępować do Komunii Świętej." Czt Kościół powinien się do tego posunąć? Przecież masoni też wieżą w Boga! Dlaczego więc wystąpił podział? Nie mnie to oceniać, jednak należy pamiętać, iż od Kościoła Katolickiego powstało wiele odłamów wiary, również potępionych przez Watykan. A przecież wszyscy wierzą w jednego Boga! Dlaczego tak jest? Można się tylko domyślać. Zagorzały "światowy" katolik poprze decyzje Watykanu, gdyż dla niego ruch masoński jest gusłem i zaboboniarstwem owainym okultyzmem. Ateistę lub też wierzącego w Boga, nie uznającego jednak instytucji Kościoła nie zdziwi decyzja Watykanu, gdyż uzna iż widział on w ruchach masońskich nie tyle wroga, co rywala! Może poprostu Kościół bał się konkurencji i po dziś dzień się boi? Dlaczego się boi? Może dlatego, że kiedyś Kościół bał się odwetu za Wyprawy Krzyżowe? A teraz czego się boi? Może tego, że w dzisiejszym cywilizowanym świecie wiara to najlepszy sposób na biznes? Ten temat zostawiam Waszym osądom. Czy Unię Europejską zainicjowali masoni? Ciężko powiedzieć... napewno UE jest zgodna z ich przekonaniem. Czy UE to tylko stan przejściowy przed powstaniem Nowego Porządku Świata czyli NWO? Analizując sytuacje na Bliskim Wschodzie oraz Półwyspie Koreańskim można pokusić się o dedukcje, z których da się wywnioskować iż coś jest na rzeczy. Pozatym wszelkie konflikty w tych regionach nie tylko nie są dziełem przypadku, ale są ściśle kontrolowane przez Stany Zjednoczone. Nawet jeśli powstanie NWO, to nam to nie grozi bo raczej tego nie dożyjemy... chyba że ropa skończy się wcześniej aniżeli wszyscy się tego spodziewają i Bliski Wschód nie będzie już nikomu do niczego potrzebny? To jest temat rzeka... o którym można by rozmawiać miesiącami i latami gdybać. |
W sumie Liberalizm też stawia Tolerancje Ponad Boga. Ale to taka mała dygresja:)
|
Profesor Religa należał chyba do organizacji paramasońskiej. Lions bodajże.
|
Właśnie też tego szukałem ile miał wspólnego z Masoneria ale nie wiele znalzłem, wiedziałem tylko tyle że był jakimś malo znaczącym Masonem.
|
Co to znaczy mało znaczący?
A i jeszcze celem uzupełnienia. Czy chrześcijanie to dla Ciebie tylko katolicy?bo z tego co napisałeś tak wynika. Chrześcijanie to nie tylko KK, ale protestanci,kościół anglikański itd. Też chrześcijanie i ich wizja Boga nie przeszkadza im być otwarcie jakoś członkami masonerii:) Więc wg Ciebie jak to jest? |
Ukryte siły- polecam oglądnąć ten film. produkcja francuska i dość stary chyba nawet czarno-biały. Każdy ma własne zdanie na ten temat większość się tym nie interesuje i z góry zakłada że to wcielone zło, inni badają i poświęcają życie odkrywaniu tajemnic i na koniec też nic nie wiedzą czasami dochodząc do wniosku że taka organizacja już prawie nie istnieje lub ma marginalny wpływ. Wszystko zależy od człowieka podobnie jest np. z powstaniem warszawskim część uważa że było niepotrzebne inni że to był powiew wolności...
|
Ja czytałem książkę opisującą wolnomularstwo jako tajne stowarzyszenie założone przez Templariuszy czyli rycerzy strzegących byłej świątyni Salomona w Jerozolimie. Prekursorów bankowości, najbogatszy zakon okresu krucjat. W piątek 13. X. 1307 r. jednej nocy aresztowano we Francji wszystkich członków zakonu. Jednak mityczne bogactwa gdzieś zniknęły. Teoria mówi że skarby załadowano na statki i wywieziono na do Anglii. Tam w 1381 roku wybucha bunt chłopski który wkracza do Londynu niszcząc zwłaszcza dobra konkurencyjnego do Templariuszy, zakonu Szpitalników. Bunt upada ale nikt nie schwytał organizatorów mimo usilnych prób. "Cyrkiel" jest kształtem geometrycznym wynikającym z zależności koła i kwadratu. Sprawdźcie sobie jak wygląda koło i kwadrat o wspólnym środku i równych obwodach.
|
Cytat:
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T...oneria_04.html P.S Jestem studentem pierwszego Roku Teologi na UPJP2 w Krakowie (były pat) Szczegolnie lubie Prawo Kanoniczne :D |
Mam nieodparte wrażenie, że patrzysz na masonów przez pryzmat wydarzeń sprzed 200-300 lat kiedy ta grupa rzeczywiście występowała przeciw Kościołowi.
Skoro studiujesz teologie, to pewnie wiesz jak bardzo się ta instytucja przez te lata zmieniła. Może się mylę, ale nie sądzę, żeby teraz masonom jakoś bardzo zależało na walce z Watykanem stąd też zakaz ustanowiony paręset lat temu nie jest tak rygorystyczne przestrzegany na katolików. |
chyba sie mylisz - masoni zmienili taktykę, bo walka z kościołem to ich cel chcąc nie chcąc.
Ta walka bierze sie po prostu z odmiennych zupełnie wartości, które zawsze muszą ze soba walczyć. Żeby nie być gołosłownym wystarczy poczytać ten portal --->www.liberte.pl czy śledzić wpisy tu http://industrial.salon24.pl/ |
Cytat:
A do Mariackiego chodzicie?Tam ołtarz Wita Stwosza, taki ładny a dzieło Wolnomularza. A na Placu Mariackim,zaraz obok od strony kościoła św.Barbary na dole betonowego okręgu, który jest u podstawy tej sikawki, cyrkiel i kielnia, jakże chakakterystyczne zabaczycie. W krakowie takich rzeczy od groma. |
Cytat:
Pozwolisz, że się nie zgodzę. Masoneria i Kościół rzeczywiście stoją po biegunowo różnych stronach. Z tego faktu wynikają dwie rzeczy. Pierwsza, jak słusznie zauważyłeś, to ta, że w działanie wolnomularzy jest niejako wpisana walka z Watykanem. Druga wynika z pierwszej, im Kościół jest słabszy tym jest mniejszy sens istnienia takich organizacji jak Masoneria. |
Cytat:
Funkcjonują, bo jest nimi zainteresowanie - Wiślaków...którzy z kogoś się pośmiać muszą.:lol: |
Czy to prawda, że ostatnim stopniem masońskiej inicjacji jest uświadomienie członkowi organizacji, że tak naprawdę służy Szatanowi i wymóg, aby złożył mu przysięgę wierności? Słyszałem kiedyś coś takiego, ale nie mam totalnie pojęcia czy to jakaś głupia plotka, czy jest to oparte na jakiś rzetelnych podstawach.
|
Cytat:
|
Ale czy będąc studentem teologii możesz być w tej dyskusji obiektywny??
Wolnomularstwo samo w sobie nie uważa się za religię i akceptuje jako członków wyznawców wszystkich wyznań, (choć zależy to od konkretnej loży np loże skandynawskie wymagają wiary w Jezusa Chrystusa, Loże anglosaskie w Wielkiego Budowniczego Wszechświata, część loż wymaga wiary w religie monoteistyczną inne nie), wyjątek stanowi tutaj loża francuzka i belgijska która przyjmuje ateistów. Więc jeśli wymaga się wiary w Boga to jaki cel walki z kościołe (a wedle doktryny KK także z Bogiem)?? Według mnie powód walki KK z masonami ma podłoże w rewolucji francuzkiej gdyż od tamtego okresu francuzkie loże masońskie zwalczały wpływy kościoła i dążyły do laicyzajcji życia. Ale to poglądy głoszone tylko przez jedną loże dlatego dziwi mnie wrzucanie wszystkich do jednego worka i potępianie wolnomurarzy jako całości . Tak jak ktoś wcześniej pisał część masonów uważa się za kontynuatorów zakonu Templariuszy (na marginesie dodam że znalezione w 2004 roku dokumnety z "procesu" templariuszy jasno mówią o tym iż nie byli oni heretykami), i podobnie jako oni obrośli w liczne mity (wszak całe zło na świecie to żydzi i masoni) :lol: |
Cytat:
|
Przeczytajcie nową książkę Dana Browna "Zaginiony Symbol", która jest o masonach. Polecam.
|
Cytat:
Najgorsze jest to, że czy więcej zarabiasz, tym mniej przydatna społecznie pracę wykonujesz. Prawda jest taka, że piekarz, rolnik, śmieciarz poradzą sobie bez Dody, Beckhama czy Chylińskiej, a co oni będą warci bez tych ludzi? Trzeba stworzyć system/ partię "uczciwych zawodów". Dzisiaj 95% społeczeństwa pracuje dla pozostałych 5%. "Tyle jesteś wart, ile potrafisz sobie odmówić" - sam wymyśliłem:-p Polecam poczytać o filozofii cynickiej. Dziś cynik kojarzy się negatywnie. Dlaczego? Bo nie jest psem goniącym za błyskotkami systemu..100% cynikiem raczej nie będę. Zbyt mała siła wewnętrzna, zbyt ograniczony rozum, ale do końca będę miał świadomość, że 95% mojej pracy zabiera ktoś na górze, 4% jest mi do godnego życia nie potrzebna, 1% wydam na życie. Wszystko co ma wartość w życiu jest za darmo. Uświadomić sobie ten fakt i jest się szczęśliwym, wolnym człowiekiem. Ps. dwa piwa za dużo...ide spać, pozdrawiam. |
Cytat:
Ludzmi niewierzącymi jest 100% populacji. |
Cytat:
i są na to dowody właśnie takie jak Rewolucja Francuska ale także encykliki papieskie gdzie są opisy tego jak Masoneria Walczy z Kościołem do dzisiaj. |
Cytat:
To są raczej dowody za tezą, że konflikt między Kościołem a Masonerią jest już dawno przebrzmiały. |
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:12. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl