Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Puchar Narodów Afryki 2010 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=6911)

rafalek 10.01.2010 22:22

Puchar Narodów Afryki 2010

Zakładam ten temat, żebyśmy mogli dyskutować o 3 co do wielkości imprezie stricte piłkarskiej na świecie, po MŚ i ME. Na inaugurację mecz NIEPRAWDOPODOBNY! Anogla - Mali - na 11 minut przed końcem Angola prowadziła 4:0 by....zremisować 4:4! Powiem szczerze, takiego meczu nie pamiętam....

Wiślak-1990 10.01.2010 22:24

a na jakim kanale sa mecze?

rafalek 10.01.2010 22:25

Eurosport i Eurosport2 - może gdzieś jeszcze indziej na satelicie

grzesiek632 10.01.2010 22:25

a ja zadam jedno pytanie.. to gra w końcu jutro to Togo czy jednak nie?

Uran235 10.01.2010 22:28

Mecze są na Eurosporcie, prawie wszystkie. Jakby ktoś miał bramki to chętnie obejrzę, bo oglądałem Real a potem Juve i meczyk przegapiłem.

Co do Togo to nadal nie wiadomo. Pozostają w Angoli i wszystko wciąż się waży.http://www.sport.pl/pilka/1,87772,74...aciskaja_.html

kieu 10.01.2010 22:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez grzesiek632 (Post 839912)
a ja zadam jedno pytanie.. to gra w końcu jutro to Togo czy jednak nie?

Na tę chwilę nie grają. Podporządkowali się prośbą rządu, który wezwał ich do kraju i ogłosił żałobę narodową.
Ale komentator na Eurosporcie mówił, że podobno Togo wnioskuje o przełożenie tego meczu grupowego co mogło by znaczyć, że może wrócą.

fialo 10.01.2010 22:29

Niesamowitym mecz Mali trzeba to przyznać. Ale i tak utopiłem na nich pieniądze, bo grałem jednak na ich zwycięstwo, nie remis;)

Tu skrót ---> http://www.youtube.com/watch?v=2z3B1jtz7uU

Jakość beznadziejna, ale cos tam widać.

kamilll1906 10.01.2010 22:46

Cytat:

Piłkarze Togo w niedzielę wieczorem udali się na lotnisko, aby opuścić Angolę, gdzie rozpoczął się turniej o Puchar Narodów Afryki. Dwa dni wcześniej na skutek ostrzelania ich autokaru przez terrorystów zginęły dwie osoby - drugi trener i rzecznik prasowy ekipy. Kilka osób, m.in. dwóch zawodników, zostało rannych.
http://sport.interia.pl/wiadomosci-d...afryki,1422267

Baala 10.01.2010 22:52

Takiego meczu to ja nie pamietam, 11 minut do końca 0-4 w plecy i Mali gra totalny piach. Mimo to wyrównuje na 4-4. Afrykańskie drużyny maja dziure w obronie, na MŚ Europa ich zniszczy. Wszystkie 4 bramki Mali to takie troche rozpaczliwe wrzutki na afere.

banasik 10.01.2010 22:56

Ale bramka Kanoute przecudowna. BArdzo dawno nie widziałem tak perfekcyjnego złożenia się do strzału głową. Nie dosć że piłką przejęła sporą moc ze wrzutki to jeszcze Kanoute nadał jej więcej prędkości. Ni chuja nie do wyjecia przez nikogo na świecie.

Mecz fantastyczny, oby był taki cały turniej i oby stadiony były chociaz w 50% na każdym meczu zapełnione, a nie jak na ostatnim PNA, kiedy to podczas meczów bez gospodarzy były tylko pojedyncze jednostki fanów na trybunach

arth_ur 10.01.2010 23:29

Ale żeby 4-0 wygrywać i przerżnąć ? MASAKRA ! No turniej będzie ciekawy, ciekawe czy ktoś z naszych poszedł oglądać piłkarzy grających w turnieju, bo myślę że kogoś dobrego można wyciągnąć.

Wizard 10.01.2010 23:41

Jakby ktoś gdzieś widział ten meczyk do ściągniecia z sieci, to dajcie namiary :). Aż ściska, że się takiego meczu nie widziało :)

Wojtas 10.01.2010 23:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafalek (Post 839909)
Zakładam ten temat, żebyśmy mogli dyskutować o 3 co do wielkości imprezie stricte piłkarskiej na świecie, po MŚ i ME. Na inaugurację mecz NIEPRAWDOPODOBNY! Anogla - Mali - na 11 minut przed końcem Angola prowadziła 4:0 by....zremisować 4:4! Powiem szczerze, takiego meczu nie pamiętam....

Mozna by sie tez w sumie spierac co ma wiekszą wartosc Copa America czy Puchar Narodow

jak dla mnie chyba jednak turniej w Afryce.,,

Pierwszy mecz naprawde super emocje ,i co najwaznsjzsze nawet tak tych trąbek slychac nie bylo..

nieiwem czy tym Ze Kalanga co dzis byl na lawce Angoli to zesmy sie swego czasu nie interesowali ?

a obstawiam ze turniej wygra WKS :)

laurence 11.01.2010 00:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez banasik (Post 839927)
Ale bramka Kanoute przecudowna. BArdzo dawno nie widziałem tak perfekcyjnego złożenia się do strzału głową. Nie dosć że piłką przejęła sporą moc ze wrzutki to jeszcze Kanoute nadał jej więcej prędkości. Ni chuja nie do wyjecia przez nikogo na świecie.

Mecz fantastyczny, oby był taki cały turniej i oby stadiony były chociaz w 50% na każdym meczu zapełnione, a nie jak na ostatnim PNA, kiedy to podczas meczów bez gospodarzy były tylko pojedyncze jednostki fanów na trybunach

Jak zobaczyłem tą bramkę to odrazu pomyślałem o Patricku Kluivercie. Kapitalny strzał.

Buziek_LG 11.01.2010 01:10

jeden z ciekawszych meczy w tym turnieju odkąd pamiętam, oby reszta spotkań stała na podobnym poziomie
\

_gilardino_ 11.01.2010 15:54

Chyba zapowiada się powtórka z przed dwóch lat gdy mieliśmy wspaniałe mistrzostwa :)
Wczoraj 4-4 po niesamowitym meczu a dziś już trzy bramki w meczu Malawi-Algieria. PNA to jedyny turniej w ,którym możemy jeszcze oglądać radosny futbol dlatego warto oglądać :)

John1906 11.01.2010 16:51

Kolejna niespodzianka Malawi pokonuje Algierie 3:0.
Togo oficjalnie się wycofało.

banasik 11.01.2010 16:53

Radosny futbol - przy pustych trybunach, na których kibiców jest tyle, co żydów na spotkaniu z Bełchatowem na przykład... To jest smutne - brakuje tych "niedzielnych kibicow futbolu" w Afryce, którzy tak jak na MŚ 06, gdy grała Tunezja z Arabią Saudyjską potrafiliby wypełnić stadion. No, ale przyzwyczaiłem się do tego po ostatnim turnieju gdzie na przedpotopowych stadionach siedziało po 500 osób - tutaj sobie chociaz na ładne stadionu patrzymy :)

John1906 11.01.2010 19:01

WKS-Burkina Faso 0:0

Cetnik 11.01.2010 19:06

No to kolejna niespodzianka w turnieju stała się faktem. A co do pustych trybun..może kibice po prostu bali się przyjeżdzac do tej Angoli?. Zresztą w tym pucharze..nie licząc meczów gdzie grają gospodarze czy półfinału/finału..nigdy nie było oszałmiającej frekwencji.

banani_ 11.01.2010 21:05

I to jest własnie smutne. Na 17,3 mln ludzi w Angoli i 950 mln w Afryce nie znajdzie się 20 - 30 tyś fanów futbolu którzy kupią bilet za równowartość 2-6 $. Zawsze się łudzę, że Afryka ma wielki potencjał, ale zawsze się zawodzę...

Wojtas 11.01.2010 23:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez John1906 (Post 840190)
WKS-Burkina Faso 0:0

WKS jako faworyt byc moze i calej imprezy zawiodl ....grali jakby na stojaka.
Ale pierwszy mecz na tego typu imprezach to zawsze niewiadoma,nastepnz jednak to o zycie z Ghana....

HEDu 12.01.2010 07:55

Ze Kalanga, tak to ten co niby miał grać u nas. A tak naprawde nigdzie nie gra tylko trybuny :P

miśqu 12.01.2010 18:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fialo (Post 839917)
Niesamowitym mecz Mali trzeba to przyznać. Ale i tak utopiłem na nich pieniądze, bo grałem jednak na ich zwycięstwo, nie remis;)

Tu skrót ---> http://www.youtube.com/watch?v=2z3B1jtz7uU

Jakość beznadziejna, ale cos tam widać.

http://www.portalkibica.pl/aktualnos...na-afryke.html <= Tu więcej o Afryce, o kibicach i też bramki z tego meczu.

Taki mecz jak z Mali miał miejsce w 98 roku pomiędzy Burkiną Faso a DR Konga. Burkina w 87 min. strzeliła na 4-1, po to aby trzy kolejne akcje przyniosły gole rywalom. I tak po 3 minutach było 4-4.
Końcówka tego meczu w rzeczywistym czasie:
http://www.dailymotion.pl/video/x7w7...a-cup-19_sport

Co do frekwencji to bym nie przesadzał. Angola w eliminacjach do MŚ miała dopiero 39 frekwencję na kontynencie, jedynie 8 400 widzów na mecz, więc nie ogólniałbym dla całej Afryki, bo np. średnia MŚ U-20 w Egipcie wyniosła ponad 25 tys., a w Nigerii U-17 prawie 15 tysięcy. Afryka podczas meczów eliminacyjnych miała podobną frekwencję do Europy, najlepsze kraje przekroczyły zdecydowanie 30 tys widzów na mecz.

Teraz ciekawy mecz Nigerii z Egiptem. Do przerwy 1-1. Przybyło trochę widzów, może powpuszczali za free. Co do Angoli to dzięki tej imprezie powstała wreszcie jakakolwiek infrastruktura piłkarska.

Pan Jotka 12.01.2010 18:25

Nigeria-Egipt 1:2. Za Mikrofonem Heniu Kasperczak i Mateusz Borek, na boisku fajne akcje , ładne strzały, świetne podania i wielka radość z gry. Aż chce się oglądać! A jest chyba kogo bo taki Obafemi Martins siedzi na ławce...

Co od frekwencji: dziwicie sie, a przeciez to tam najwięcej na świecie żyje ludzi ,którzy musza przeżyc z a dolara dziennie! Mnie poraża koszt stadionów. Podobno ok.1.3 mld dolarów wydano na stadiony na ktorych ni ebedzie komu grac po mistrzostwach.

John1906 12.01.2010 18:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pan Jotka (Post 840562)
Nigeria-Egipt 1:2. Za Mikrofonem Heniu Kasperczak i Mateusz Borek, na boisku fajne akcje , ładne strzały, świetne podania i wielka radość z gry. Aż chce się oglądać! A jest chyba kogo bo taki Obafemi Martins siedzi na ławce...

Co od frekwencji: dziwicie sie, a przeciez to tam najwięcej na świecie żyje ludzi ,którzy musza przeżyc z a dolara dziennie! Mnie poraża koszt stadionów. Podobno ok.1.3 mld dolarów wydano na stadiony na ktorych ni ebedzie komu grac po mistrzostwach.

zapomniałeś dodać, że Kalu Uche na boisku.
skąd my go znamy :)

Pan Jotka 12.01.2010 18:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez John1906 (Post 840563)
zapomniałeś dodać, że Kalu Uche na boisku.
skąd my go znamy :)

No tak.W sumie to po jego podaniu padł gol. Wg mnie Egipcjanie kontrolują grę i graja naprawde dobrze w obronie. Egipt to tacy Niemcy Afryki :)

John1906 12.01.2010 18:55

Jak dla mnie kolejna niespodzianka Egipt-Nigeria 3:1

Bartuk1906 12.01.2010 19:11

Oglądałem pierwsze 45minut meczu (1:1). Do Straty bramki przez Nigerię Super Orły prezentowały się bardzo dobrze. Mądra gra piłka,krótkie podania z klepy, dobre rozciąganie gry prawdę mówiąc byłem pewny że to wygrają ... Ale po stracie bramki coś pękło.. Egipt zaczął grać Agresywnie i Wysoko i Nigeryjczycy się trochę pogubili. Myślałem że w przerwie jednak ich trener jakoś na nowo poustawia a tu jednak niespodzianka i nic z tego... a szkoda bo chciałem żeby Super Orły wygrały ;-D
Jednak Egipt to jest Egipt ... to ich porównanie z Niemcami jest bardzo trafne ^^

miśqu 12.01.2010 19:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pan Jotka (Post 840562)

Czemu nie będzie komu grać? Wszędzie są rozgrywki ligowe, u nas w Polsce też słyszę narzekania jakie to wielkie stadiony powstają... Jakby tak się patrzyło to nic by się nie rozwijało.

Widzów ostatecznie troche przybyło i wyciągneli na 18 000. Teraz na meczu Mozambiku z Beninem wydaje mi się że jest jeszcze więcej w tym grupa kibiców Beninu. :-) Średnia frekwencja nie wyjdzie nawet taka zła.

Egipt z Nigerią wygrał zasłużenie. Jutro rusza gr D, w tym Kamerun i Tunezja.

PS. Benin prowadzi 2-0... ale samobój.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:29.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl