Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Wydrukować, w szatni powiesić ! (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=5623)

orzeu 08.04.2009 19:24

Wydrukować, w szatni powiesić !

http://www.sport.pl/pilka/1,65057,64...Mistrzow_.html

Cytat:

Z kim mistrz Polski zagra o Ligę Mistrzów?

Olympiakos Pireus, FC Basel, FC Kopenhaga, Slavia Praga, Lewski Sofia - to drużyny, które musiałby pokonać mistrz Polski, by awansować do fazy grupowej Ligi Mistrzów, gdyby rozgrywki ligowe w Europie skończyły się dziś.

Od następnego sezonu zmienią się zasady eliminacji do Ligi Mistrzów. Bezpośrednio do fazy grupowej awansują 22 drużyny (obecnie 16). Obrońca trofeum, trzy drużyny z krajów z miejsc 1-3 w rankingu (Anglia, Hiszpania, Włochy), dwie drużyny z krajów z miejsc 4-6 (Francja, Niemcy, Rosja) i mistrzowie krajów z miejsc 7-12 (Rumunia, Portugalia, Holandia, Szkocja, Turcja, Ukraina,). Reszta zagra w eliminacjach, które zostały podzielone na dwie grupy - mistrzowską i niemistrzowską (ta nas nie interesuje).

Mistrz Polski będzie grał w tej pierwszej, razem z innymi drużynami z krajów z miejsc 16-47 (Szwajcaria, Bułgaria, Norwegia, Dania, Austria, Serbia, Izrael, Szwecja, Słowacja, Polska, Węgry, Chorwacja, Cypr, Słowenia, Finlandia, Łotwa, Bośnia i Hercegowina, Litwa, Mołdawia, Irlandia, Macedonia, Islandia, Gruzja, Białoruś, Estonia, Azerbejdżan, Albania, Armenia, Kazachstan, Irlandia Północna i Walia).

W I rundzie dołączą do nich trzy drużyny, które przejdą rundę wstępną (mistrzowie z krajów z miejsc 48-53 czyli Wyspy Owcze, Luksemburg, Malta, Czarnogóra, Andora i San Marino). W sumie zagrają więc 34 zespoły. W II rundzie do 17 zwycięzców dojdą mistrzowie z krajów 13-15 (Belgia, Grecja, Czechy). W III zagra 10 najlepszych, z których połowa zakwalifikuje się do fazy grupowej.

O rozstawieniu będzie decydował współczynnik UEFA. Ten, z polskich klubów najwyższy ma Lech:

Lech 12,583
Wisła 9,583
Legia 3,583
Polonia 3,583
Gdyby rozgrywki w Europie skończyły się dziś, niezależnie kto zdobyłby mistrzostwo Polski w I rundzie byłby rozstawiony i mógłby trafić na:

Zrinjski Mostar Bośnia i Hercegowina
jpesti TE Węgry
Sheriff Tiraspol Mołdawia
WIT Georgia Tbilisi Gruzja
FK Makedonija Gjorce Macedonia
FK Baku Azerbejdżan
Levadia Tallin Estonia
KF Tirana Albania
FH Aktobe Kazachstan
Ararat Erewań Armenia
Rhyl FC Walia
EB/Streymur Wyspy Owcze
Glentoran Irlandia Północna
F91 Dudelange Luksemburg
Mogren Budva Czarnogóra.

W II rundzie (zakładamy, że awansują zespoły z wyższym współczynnikiem) rozstawione byłby już tylko Wisła i Lech. Mogłyby trafić na:

Kalmar FF Szwecja
APOEL Nikozja Cypr
Stabaek Norwegia
Slovan Bratysława Słowacja
FK Ventspils Łotwa
NK Maribor Słowenia
Hajduk Split Chorwacja
FH Hafnarfjördur Islandia
FC Inter Finlandia
Ekranas Panevezys Litwa

W III, decydującej rundzie (znów zakładamy, że awansują zespoły z wyższym współczynnikiem) żaden z polskich zespołów nie może liczyć na rozstawienie. By awansować do fazy grupowej Polacy będą musieli pokonać jedną z pięciu drużyn:

Olympiakos Pireus Grecja
FC Basel Szwajcaria
FC Kopenhaga Dania
Slavia Praga Czechy
Lewski Sofia Bułgaria

Jeszcze raz zeby do wszystkich dotarło:

Olympiakos Pireus, FC Basel, FC Kopenhaga, Slavia Praga, Lewski Sofia !!
Ten zestaw proponuje wydrukowac i powiesic w szatni. Przed kazdym meczem czytac do bolu.

Osoby z klubu ktore czytaja forum. Od dzialaczy, przez spikera po trenerow i pilkarzy:
Panowie, jak nie teraz to kiedy?

PS-Jeszcze raz moze przypomne:
Olympiakos Pireus, FC Basel, FC Kopenhaga, Slavia Praga, Lewski Sofia

westersyl 08.04.2009 19:28

Cytat:

Olympiakos Pireus, FC Basel, FC Kopenhaga, Slavia Praga, Lewski Sofia
I tu nie można powiedzieć że można powalczyć, ja bym śmiało postawił tezę, że w takim meczu można wygrać szansę są po 50%, do tego nie trzeba wcale grać meczu życia ani strzelać bramek z 40 metrów.

Nasi działacze niestety nie mają ambicji ani chęci buduowania klubu na skale europejską...

Baala 08.04.2009 19:29

Ty wiesz że to nie sa jakieś ogórki do bicia ?

ja_ka_ 08.04.2009 19:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Baala (Post 705583)

Może poza Olympiakosem, który wg mnie jest mocniejszy od Wisły reszta jak najbardziej w zasięgu. Z tym, że Wisły, która startowała do Pucharów w ubiegłych sezonach. W tej chwili to "nasza" forma jest wielka niewiadomą.

orzeu 08.04.2009 19:40

Baala caly myk polega na tym ze jak mamy do wylosowania Beitara i Kamax Kanczuga to losujemy Beitara. Jak mamy do wyboru Barce i 20 innych klubow to losujemy Barce, a jak mamy Tottenham i cztery slabsze zespoly to trafiamy na Tottenham. Byl juz i Real i Inter i Porto i Barca dwa razy i pare innych "szczesliwych" losowań.
Teraz mamy do wyboru piec klubow w zasiegu i po raz pierwszy mozemy spokojnie myslec o dwumeczu jeszcze przed losowaniem. I po raz pierwszy juz dzis wiadomo ze wszystko zalezy od nas a nie od losowania.

mr_kwolf 08.04.2009 19:40

Olympiakos Pireus przecież nas pojedzie aż się będzie kurzyło...

A żeby nie było off-topa, to myślisz że piłkarze o tym nie wiedzą? Proponuje jeszcze wywiesić to w szatni np. Ruchu Chorzów, może dzięki temu wywalczą mistrzostwo bo "jak nie teraz to kiedy".
Naiwność niektórych mnie przeraża...

tommiyacht 08.04.2009 19:41

trza bylo o tym myslec nawet nie w okienku zimowym a po zakonczeniu sezonu, kiedu juz bylo wiadomo ze bedzie łatwiej niz kiedys

prober 08.04.2009 19:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez westersyl (Post 705581)
Nasi działacze niestety nie mają ambicji ani chęci buduowania klubu na skale europejską...

Na jakiej podstawie wyciągasz tak daleko idące wnioski?

Mario Nh 08.04.2009 19:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Baala (Post 705583)

Owszem, nie są... z każdym możemy powalczyć mając za trenera nawet Jerzego Engela.

Nie należę do tych co przychodzą na stadion by fascynować się grą naszych kopaczy, ale ktoś musi udostępnić nam reprezentowanie trójkolorowych barw w europie !
Tak więc nasuwa mi się tylko jedno na myśl...
Więcej ambicji, Wisełko więcej ambicji...!

orzeu 08.04.2009 19:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mr_kwolf (Post 705590)
Olympiakos Pireus przecież nas pojedzie aż się będzie kurzyło...

A żeby nie było off-topa, to myślisz że piłkarze o tym nie wiedzą? Proponuje jeszcze wywiesić to w szatni np. Ruchu Chorzów, może dzięki temu wywalczą mistrzostwo bo "jak nie teraz to kiedy".
Naiwność niektórych mnie przeraża...

"naiwnosc" :lol:
A mnie rozpierdala podejscie takie jak twoje. Chcesz o tym pogadac? Bo mi sie nie chce.

mr_kwolf 08.04.2009 19:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez orzeu (Post 705598)
"naiwnosc" :lol:
A mnie rozpierdala podejscie takie jak twoje. Chcesz o tym pogadac? Bo mi sie nie chce.

Twierdzisz że powieszenie kartki z nazwami tych 5 zespołów spowoduje że Beto zacznie grać jak Ronaldo, Pawełek przestanie puszczać babole (lub Jabole jak to mówi Węgrzyn) itd? Że dzięki temu zdobędziemy mistrzostwo? Litości...

Moje podejście czyli jakie?

Dodam że twierdzenie że naszym brak ambicji po ostatnich dwóch ligowych meczach (Derby i Lech) jest rzeczą nie na miejscu.

orzeu 08.04.2009 19:51

Rzadko zagladam do pokoju pilkarskiego wiec nie wiedzialem ze tutaj trzeba rysowac i mowic dokladnie ze sie uzywa jakiejs przenosni (to o wieszaniu kartki). Jest cos takiego jak mobilizacja i dazenie do wyznaczonego celu. Jesli tym celem jest liga mistrzow, a przeszkoda jest mniejsza niz byla dotychczas to nie tylko powinno sie ale nawet nalezy sobie to uswiadomic i powtarzac ze jest to mozliwe, ze jest to osiagalne.
Polowa sukcesu w polskiej lidze i w meczach z takimi klubami jak Kopenhaga czy Basel lezy w glowach pilkarzy.

Nidzie nie napisalem o braku ambicji. Przeciwnie, chwale naszych pilkarzy za postawe w ostatnich meczach.

irman 08.04.2009 21:12

Taką kartkę to se powinien przede wszystkim Wielki Pan z Myślenic w gabinecie wywiesić.

tomo 08.04.2009 21:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez irman (Post 705678)
Taką kartkę to se powinien przede wszystkim Wielki Pan z Myślenic w gabinecie wywiesić.

Ot i cała puenta z tego tematu nam wypłynęła ;)

mr_kwolf 08.04.2009 21:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez orzeu (Post 705605)
Rzadko zagladam do pokoju pilkarskiego wiec nie wiedzialem ze tutaj trzeba rysowac i mowic dokladnie ze sie uzywa jakiejs przenosni (to o wieszaniu kartki). Jest cos takiego jak mobilizacja i dazenie do wyznaczonego celu. Jesli tym celem jest liga mistrzow, a przeszkoda jest mniejsza niz byla dotychczas to nie tylko powinno sie ale nawet nalezy sobie to uswiadomic i powtarzac ze jest to mozliwe, ze jest to osiagalne.
Polowa sukcesu w polskiej lidze i w meczach z takimi klubami jak Kopenhaga czy Basel lezy w glowach pilkarzy.

Nidzie nie napisalem o braku ambicji. Przeciwnie, chwale naszych pilkarzy za postawe w ostatnich meczach.

A kto powiedział że ja też nie używam przenośni? Po prostu wg mnie oni dobrze wiedzą jak wygląda sytuacja i to że nie jesteśmy teraz liderem nie jest spowodowane tym że nasi nie grają na 100% bo nie wiedzą z kim mogą grać w el. LM tylko po prostu są w tym momencie lepsi od nas.

sandbender 08.04.2009 23:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez orzeu (Post 705575)
Osoby z klubu ktore czytaja forum. Od dzialaczy, przez spikera po trenerow i pilkarzy:
Panowie, jak nie teraz to kiedy?

Za rok,za dwa, za trzy i tak, aż do następnej zmiany zasad.
Łatwiejsze zasady awansu obowiązują również dla Olympiakosu , FC Basel, FC Kopenhaga, Slavii, Lewskiego. Trudno oczekiwać, że w tej sytuacji te drużyny (lub jakiekolwiek inne) pozostaną na tym samym poziomie sportowym.

Poza tym do realnej walki o LM nawet w tym wydaniu my potrzebować będziemy 6 (słownie sześciu) piłkarzy do pierwszej jedenastki. A to jest nierealne.

Bliżej już było i się nie udało.

Wojtas 08.04.2009 23:18

Nasz głowny problem polega na dziwnym "nieszczęsciu" losowania najtrudniejszych przeciwnikow.

Real,x2 Barca,Porto ,Panathinaikos,Tottenham ,i inni.--to nasze przekleństwo.,ze tez my zawsze musielismy trafic na tego typu zespoly.
Najlepsza paka za Kaspra-wylosowała oczywsice kogo???A no Real Madryt.

Teraz jest jednak zupelnie inaczej.Z tych podanych zespłow z 3 rundy załozyl bym sie ze "dziwnym " trafem trafilbysmy na Olimiakos a tu awans bylby raczej po stronie Grekow,.Reszta do przejscia.

Duzo zalezy tez od nas,ale tu wszystko opiera sie o jedno słowo WZMOCNIENIA.Bez tego juz mozna wyczuc wtopy a la Valerenga w Uefa......

PaluchTSW 08.04.2009 23:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mr_kwolf (Post 705697)
A kto powiedział że ja też nie używam przenośni? Po prostu wg mnie oni dobrze wiedzą jak wygląda sytuacja i to że nie jesteśmy teraz liderem nie jest spowodowane tym że nasi nie grają na 100% bo nie wiedzą z kim mogą grać w el. LM tylko po prostu są w tym momencie lepsi od nas.

Orzeu odpusc temu kolesiowi bo on PO PROSTU nie rozumie... on nie udźwignął Twoich słów...

wolfy 09.04.2009 01:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez irman (Post 705678)

To go zastąp, albo znajdź jakiegoś frajera, który będzie pakował bajońskie sumy w zespół z "Burak ekstraklasy".

Tak, jasne, kluby w naszym zasięgu:rotfl: Pamiętam tę frazę, przewija się za każdym razem, gdy wpadamy (w domyśle - polskie drużyny) w pucharach na kogoś ze wschodu lub Grecji. A potem jest łomot i ogólne zdziwienie - "przecież to tylko zespół z ligi serbskiej", "Szachtar to nie Real ani Barcelona", "jeżeli nie wygrywać z Białoruskimi drużynami, to z kim?" i mój ulubiony - "ten zespół przeżywa największy kryzys od X lat".

Najpierw stadion, baza szkoleniowa, jakiś system szkolenia młodzieży(krajowy!) - dopiero później sukcesy. Jesteśmy piłkarski trzecim światem, ale jak widać niektórzy przezywają jeszcze to 10 do jaja z San Marino.

Ja mam dla was lepszy pomysł: zróbcie listę polskich piłkarzy grających w silnych zagranicznych drużynach.
A potem wydrukować(:rotfl:), nad monitorem powiesić i nie pierniczyć głupot, bo aż się przykro człowiekowi robi.

marian3a 09.04.2009 03:32

Cytat:

To go zastąp, albo znajdź jakiegoś frajera, który będzie pakował bajońskie sumy w zespół z "Burak ekstraklasy".
aby to nie była "Burak Ekstraklasa" to kluby muszą wykładać pieniadze, to jest oczywiste.

Cytat:

Tak, jasne, kluby w naszym zasięgu:rotfl: Pamiętam tę frazę, przewija się za każdym razem, gdy wpadamy (w domyśle - polskie drużyny) w pucharach na kogoś ze wschodu lub Grecji. A potem jest łomot i ogólne zdziwienie - "przecież to tylko zespół z ligi serbskiej", "Szachtar to nie Real ani Barcelona", "jeżeli nie wygrywać z Białoruskimi drużynami, to z kim?" i mój ulubiony - "ten zespół przeżywa największy kryzys od X lat".
Nie ma jak nutka optymizmu... "po co wy gracie skoro i tak mecz przegracie" to może zaorać stadion skoro i tak Wisła z nikim w europie nie wygra ?

Cytat:

Najpierw stadion, baza szkoleniowa, jakiś system szkolenia młodzieży(krajowy!) - dopiero później sukcesy. Jesteśmy piłkarski trzecim światem, ale jak widać niektórzy przezywają jeszcze to 10 do jaja z San Marino.
stadnion wyglądem i nie tylko przypominający te Angielskie wybudowane pół wieku temu, baza szkoleniowa no może boiska jakieś będą za 3-4 lata. system szkoleniowy jest najlepszy kto niby będzie szkolił naszą młodzież ? i za co, skoro się nie opłaca wkładać bajońskich sum w "Burak Ekstraklase"
Cytat:

Ja mam dla was lepszy pomysł: zróbcie listę polskich piłkarzy grających w silnych zagranicznych drużynach.
A potem wydrukować(:rotfl:), nad monitorem powiesić i nie pierniczyć głupot, bo aż się przykro człowiekowi robi.
nie ma to jak sprowadzić człowieka na ziemie :rotfl: hmm o ile wiem w Wiśle nie grają sami Polacy :rotfl: :rotfl:

irman 09.04.2009 06:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 705759)

Żeby zespół nie był burakiem z ekstraklasy trzeba trochę w niego włożyć i to nie na zasadzie "rzucę kasę przez trzy lata, wypieprzając po drodze każdego trenera, który przegra dwa mecze, wyprzedam najlepszych zawodników przed każdym sezonem pucharowym, na bazę szkoleniową nie dam grosza". Jaka polityka takie efekty.

SkMk 09.04.2009 06:10

To kupcie od Cupiała Wisłę i róbcie to ! Jedziecie po człowieku dzięki ,któremu przez ostatnie 10 lat byliśmy najlepszą drużyną w Polsce. Można odnieść wrażenie, że Cupiał wszedł do Wisły, która święciła triumfy i lała każdego w tej śmiesznej lidze. A jak było każdy pamięta...

pietruch 09.04.2009 07:26

Zobaczcie sobie ile było klubów z mocarskimi zapędami i sezonowymi sponsorami, a zwłaszcza, gdzie teraz są w trakcie panowania Cupiała w Wiśle.
ŁKS, Pogoń Szczecin, Korona, Groclin, Polonia W-wa (mistrz Polski nawet), Zagłębie Lubin, GKS Bełchatów.
Te kluby albo miały mocarstwowe zapędy i plany, albo były rewelacją 1 sezonu. Niektóre pospadały z lig po swoich działaniach (Pogoń, ŁKS, Polonia W-wa) inne do tej pory przeżywają kryzys.
A Wisła czasów cupiałowskich non-stop przez kilkanaście lat walczy o najwyższe cele, zdobywa różne trofea, ma możliwość grania w europejskich pucharach (kibice niektórych klubów mogą tylko o tym pomarzyć). Mieliśmy okazje gościć kluby z takiego poziomu, na który będziemy się wspinali latami (nawet sezonowy Kuchenkorz nie osiągnie tego w 3 lata; zresztą za 2 lata pralka się zepsuje i Rutkowski odda ją wg gwarancji :D ). Raz tylko zdobyliśmy 8me miejsce co niektórzy okrzyknęli by tragedią, a dla niektórych byłby to ogromny sukces. Dlatego panowie, cieszyć się z tego co mamy, bo mamy naprawdę dobrze :D.

mr_kwolf 09.04.2009 08:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PaluchTSW (Post 705752)
Orzeu odpusc temu kolesiowi bo on PO PROSTU nie rozumie... on nie udźwignął Twoich słów...

to można prosić o "oświecenie" mnie, człowieka nierozumnego cóż takiego może spowodować metaforyczne "wywieszenie kartki w szatni" w kontekscie walki o mistrzostwo?

Zapomniałem dodać że w obecnym naszym poziomem to należało by się bać już drugiej rundy w przypadku wylosowania jednego z lepszych zespołów. Mam tutaj na myśli Stabaek, APOEL czy chociażby Hajduk Split (chociaż w Chorwacji mistrza raczej zdobędzie Dinamo Zagrzeb). Dla informacji niektórych. O tej reformie było już głośno ponad rok temu. Wszyscy o tym wiedzą, tak piłkarze Wisły jak i Lecha i Legii. Zaryzykuje tezę że również zagranicą dobrze wiedzą o nadażającej się okazji dlatego zespoły wydające się słabsze na papierze mogą okazać się groźne...

wisl@k_TS 09.04.2009 08:52

A czy ktoś mówi że Cupiał to zły człowiek? On zrobił baaaaardzo wiele dobrego dla Wisły i to zostanie na zawsze w pamięci kibiców. Ale nie ulega wątpliwości że obecna 'polityka' tego pana oraz zarządu do LM nas nie zaprowadzi, nigdy. Mistrzostwa, puchary Polski tak, bo poziom ligi jest jaki jest.

salek 09.04.2009 09:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wisl@k_TS (Post 705806)
A czy ktoś mówi że Cupiał to zły człowiek? On zrobił baaaaardzo wiele dobrego dla Wisły i to zostanie na zawsze w pamięci kibiców. Ale nie ulega wątpliwości że obecna 'polityka' tego pana oraz zarządu do LM nas nie zaprowadzi, nigdy. Mistrzostwa, puchary Polski tak, bo poziom ligi jest jaki jest.

Niestety, Prezes nie zrobił tak wiele dla Wisły jak się to nam wydaje...

Wyobraźmy sobie, że dopada go jednak głęboki kryzys i musi (nie z własnej woli) pozbyć się Wisły. Co zostaje po nim? Jedynie statystyka.
Przez 11 lat nie doczekaliśmy się stadionu, bazy treningowej, szkółki piłkarskiej z prawdziwego zdarzenia, nie mamy nic. Bez Prezesa nie ma perspektywy dla klubu, zgliszcza i nic więcej.

Może to zabrzmi nie najlepiej, ale popatrzcie co zostawi po sobie profesorek- całkiem przyzwoita baza treningowa na Wielickiej, ze sztuczną trawą itp. i to po nim zostanie.

A my co mamy?

ciacho 09.04.2009 09:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez salek (Post 705812)

Może to zabrzmi nie najlepiej, ale popatrzcie co zostawi po sobie profesorek- całkiem przyzwoita baza treningowa na Wielickiej, ze sztuczną trawą itp. i to po nim zostanie.

A my co mamy?

OK.. a teraz powiedz patrząc na to jak grają co im daje ta baza? Co według lepsze: czekać na bazę 10 lat i odnosić jako takie sukcesy w tym czasie czy mieć bazę i być w czarnej d...e? Bo ja wybieram to pierwsze..

M89 09.04.2009 09:44

Cytat:

Wyobraźmy sobie, że dopada go jednak głęboki kryzys i musi (nie z własnej woli) pozbyć się Wisły. Co zostaje po nim? Jedynie statystyka.
Przez 11 lat nie doczekaliśmy się stadionu, bazy treningowej, szkółki piłkarskiej z prawdziwego zdarzenia, nie mamy nic. Bez Prezesa nie ma perspektywy dla klubu, zgliszcza i nic więcej.

A my co mamy?

6 Mistrzostw Polski przez 10 lat? :shock:

jaitylkoja 09.04.2009 09:48

To prawda że Cupiał wiele dobrego zrobił dla klubu i należy mu się szacunek, ale jego czas już się skończył. Teraz z bezgotówkowymi transferami i sprzedażą zawodników (choćby ostatnio Cleber) możemy iść tylko w dół.

Ar222 09.04.2009 09:49

Cytat:

A my co mamy?

Mi się takie słowa wydają trochę niesprawiedliwe. Owszem obecna polityka klubu nie nastraja optymizmem, a i infrastruktura jest jaka jest. Jednak trzeba mieć na uwadzę, że to w dużej mierze panu Cupiałowi zawdzięczamy renesans po mrocznych wiekach II ligi. Nie zgadzam się z tym, że to tylko statystyki. Wiele klubów i ich kibiców może tylko marzyć o takich "statystykach".

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:38.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl