Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Ciekawe zjawisko optyczne ;) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=4264)

jasnyGwint 15.07.2008 22:19

na nieco zwolnionym tempie widać że laska (a konkretnie jej uniesiona noga) "obraca" się w dwie strony jednocześnie

http://youtube.com/watch?v=i2o5wrUnMyA

dla mnie zawsze obraca się w prawo, widocznie jestem stary i głupi.

ToTylkoJa 15.07.2008 23:02

co do tej obracającej się babki. Wg mnie to jest jakiś wałek. Zasłońcie sobie cały tulów(czyli od ramion w dół) tej kobiety i patrzcie sie tylko na jej głowę z warkoczem. Kręci się w prawo i nagle przeskakuje w lewo(lub odwrotnie, zależy w jakim momencie zaczniecie oglądać). Więc moim zdaniem ona w pewnym momencie automatycznie po prostu zmienia kierunek obrotu. Gdy się patrzy na całe ciało, jest złudzenie, że nic się nie dzieje. Ale jak wytłumaczyć to, że jak głowa z warkoczem kręci się w prawo i nagle widzę jak przeskakuje obrót w przeciwną stronę?

kądzikowski 15.07.2008 23:05

tam nie ma zadnego przeskoku. Zobacz na warkocz...kręci się dalej tak, jakby na to wskazywal kierunek ruchu...po prostu ludzkie oko jest takie "naiwne"

Kamson 15.07.2008 23:08

Nie ma tu żadnego wała. Nagrywałem. Na nagraniu babka kręci się w prawo podczas gdy u mnie mnie zmieniła kierunek na przeciwny. Zajebiste :-D

ToTylkoJa 15.07.2008 23:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kądzikowski (Post 568126)
tam nie ma zadnego przeskoku. Zobacz na warkocz...kręci się dalej tak, jakby na to wskazywal kierunek ruchu...po prostu ludzkie oko jest takie "naiwne"

ale tak jak pisałem, zasłoń całe ciało tej dziewczyny(zeszytem lub czymś podobnym) i skup się tylko na głowie z warkoczem. Jak wyjaśnisz to, że głowa kręci sie w prawą stronę i nagle widać, że zaczyna sie kręcić w lewą?

A gdy już zobaczycie tą opcję z głową, to zwróćcie uwagę na to, że gdy noga kręci się w prawą stronę, to głowa również w prawą. Gdy kręci nogą w lewą, to głowa robi obroty też w lewo. Po prostu ona automatycznie zmienia kierunek obrotu w takim momencie, gdy noga jest na godzinie 12 lub 6

Kolejna sprawa to jej stopy(szczególnie ta, na której stoi). Gdy kręci nogą w prawo, to stopy też obracają sie w prawo, jak noga obraca się w lewo to stopy również w tym kierunku.

uher 15.07.2008 23:20

:D

Wkręt roku. Polecam ściągnąć jakikolwiek edytor plików "gif", puścić animację w "nieskończonym powtarzaniu" i zauważycie, że nie ma opcji jakoby baba zmieniła kierunek. Natomiast, gdy klatki będą przesuwane od końca do początku, wówczas lachon zacznie obracać się w kierunku przeciwległym, do ruchu wskazówek zegara.

Kurt 15.07.2008 23:28

Jak to wkręt, ;p to jest niemożliwe bo raz 'spowodowałem' że obracała mi się z częstotliwością minutową a innym razem przez 30 minut mi się nie obracała ;p

Oczywiste jest żę kręci się ona cały czas w lewo, no a człowiek resztę sam sobie wmawia ;) i tak powstaje złudzenie.

nce 15.07.2008 23:50

Dla jednych jest oczywiste, że się kręci w lewo, dla innych, że w prawo, więc chyba jednak to nie jest wkręt :)

sambo 16.07.2008 00:15

Proponuje zrobić stop-klatkę na 8 sekundzie i zobaczyć na której nodze stoi - a później skoczyć na 17 sekundę i czynność powtórzyć :D

Herki_eNHa 16.07.2008 00:26

ja mam tak, że jak patrze lewym okiem kreci sie w lewo a jak prawym w prawo;d a jak oboma;P:P to zawsze zaczyna od prawego a jak sie skupie na stopie to w lewo:P

FajQ 16.07.2008 09:28

moze nie jest to zjawisko optyczne ale :).
Spróbójcie prawa noga robic kola w prawa strone(zgodnie ze wskazówkami zegara i jak bedziecie mieli rytm to prawa reka przed siebie narysujcie cyfre 6.Zobaczycie noga zmieni kierunek :)

MCDave 16.07.2008 21:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 522698)
Świetne!

Ale chyba rozkminiłem ;-)

Popatrzcie na obrazek pod kątem.

Gdy ustawię się nieco na lewo od monitora (monitor mam po prawej), to niunia kręci się w prawo (zgodnie ze wskazówkami).
Gdy ustawię się na prawo (monitor mam po lewej), to sylwetka kręci się w lewo.

Tak przynajmniej mam.
Najlepiej po zmienieniu pozycji w stosunku do monitora zamknijcie oczy na pare sekund.

Nie wiem czy wiesz, ale nie znając jej odkryłeś znaną teorię dotyczącą działania mózgu. Otóż wyobrażając sobie coś 90% ludzi na tej planecie kieruje gałki oczne w prawo, co ma związek z działaniem konkretnej półkuli mózgowej. Jednakowoż jeśli coś sobie przypominacie to kierujecie gałki oczne w lewo, bo odpowiedzialna jest za to inna półkula mózgowa. Dlatego patrząc pod kątem na niunie kręci się tak, a patrząc od drugiej strony inaczej bo zmienia się działanie półkuli mózgowej.

A teraz ciekawostka, pozostałe 10% ma odwrotnie. I te osoby potrafią fantastycznie kłamać (ponoć) i w tym przypadku niunia kręci się odwrotnie a zależności od kąta patrzenia. W moim przypadku tak właśnie jest.

miras108 16.07.2008 22:08

Działa:) Ale fajna lala i nie moge sie skupic/)

pirat.z.karaibow 16.07.2008 22:19

Jest jeszcze jedno, bardzo proste rozwiązanie tej zagadki.

Wyobraźcie sobie, że kręcąca się sylwetka jest tarczą zegara. Patrzymy od góry. Wskazówka idąc od godziny 12 do 3 i od 9 do 12 obraca się w prawo, natomiast od 3 do 6 i od 6 do 9 w lewo. W taki sposób wydaje się że tancerka obraca się raz w lewo, raz w prawo. Jest to typowa iluzja.

gris 17.07.2008 10:01

Nie widzę tutaj żadnego przekrętu. Nagrywając na kamerę jednocześnie wpatrywałem się w monitor. Początkowo poruszały się w jedną stronę, ale po około 2 minutach zaczęły się kręcić w przeciwnych kierunkach i najlepsze jest to, że nie mogłem nad tym zapanować :D musiałem przerwać doświadczeniem w obawie o swoje zdrowie :D

Aga21 18.07.2008 14:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MCDave (Post 568740)
Nie wiem czy wiesz, ale nie znając jej odkryłeś znaną teorię dotyczącą działania mózgu. Otóż wyobrażając sobie coś 90% ludzi na tej planecie kieruje gałki oczne w prawo, co ma związek z działaniem konkretnej półkuli mózgowej. Jednakowoż jeśli coś sobie przypominacie to kierujecie gałki oczne w lewo, bo odpowiedzialna jest za to inna półkula mózgowa. Dlatego patrząc pod kątem na niunie kręci się tak, a patrząc od drugiej strony inaczej bo zmienia się działanie półkuli mózgowej.

A teraz ciekawostka, pozostałe 10% ma odwrotnie. I te osoby potrafią fantastycznie kłamać (ponoć) i w tym przypadku niunia kręci się odwrotnie a zależności od kąta patrzenia. W moim przypadku tak właśnie jest.

A to nie jest na odwrót z tym kłamaniem i kierowaniem wzroku?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 18:51.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl