![]() |
Eliminacje do LE/LKE 2024
Ja wiem, że temat mocno przedwczesny, ale mam nadzieję, że w tym roku Wiśle uda się osiągnąć jeszcze coś więcej poza zdobyciem PP.
Po pierwsze awans do Ekstraklasy, ale o tym rozmawiamy już w wielu tematach. Po drugie - coś więcej niż tylko jeden mecz w eliminacjach do LE https://www.onet.pl/sport/goal/wisla...yf6dw,30bc1058 Cytat:
|
wydaje mi sie, ze jednym z pozytywow - o ile beda jakies pieniadze na to - jest to, ze dzieki grze w pucharach bedzie mozna przekonac do przyjscia do Wisly nieco lepszych zawodnikow.
Perspektywa gry w pucharach moze byc przekonywujaca dla kogos kto normalnie odrzucilby opcje gry w 1 lidze (gdyby jednak nie bylo awansu do ESY). |
Czy mamy już licencję na grę w pucharach, a jeśli nie to czy uzyskanie tej licencji jest dla nas formalnością?
|
Kiko juz powinien miec notes z dwiema listami wzmocnien. W przypadku pozostania w 1 lidze i w przypadku awansu do ekstraklasy.
Zakladajac optymistyczny wariant... Kontrakty sie koncza (i ich bym nie przedluzal): Junca, Eneko, Basha, Bregu, Omrani Zyro. Wygasaja i powinni byc przedluzeni: Chichkan (ale po tym jak zagra jeszcze kilka meczow i bedzie rokowal na sensowna gre, na poziomie tej z finalu PP), Broda (jako 3 bramkarz), Lasicki (z zalozeniem, ze bedzie zmiennikiem), Jaroch, Villar (z zalozeniem, ze bedzie zmiennikiem), Sobczak ( z zalozeniem, ze bedzie zmiennikiem ) Niestety Ratonowi przedluzyl sie kontrakt automatycznie. Ale podobno jest nim zainteresowanie. Jesli by sie go udalo sprzedac (nawet oddac za darmo) to wtedy trzeba sciagnac bramkarza. I wygladalaby kadra wtedy tak: Chichkan, Raton, Broda Jaroch/Szot, Uryga/Lasicki, Colley/??, ??/?? Krzyżanowski Carbo/Sapała, Duda/?? Baena/?? , Rodado/Goku, Alfaro/Villar ?? / Sobczak Krzyzanowski w kazdym momencie moze odejsc, wiec dwoch lewych obroncow konieczne. Srodkowy obronca rowniez. A nawet dwoch, co by nie miec sytuacji, ze mamy po jednym zmienniku przy tej ilosci kopania. W pomocy brakuje klasowego pomocnika. Na skrzydlach przynajmniej jednego zawodnika, przydalby sie klasowy napastnik i zamiast Rodado na 10tce tez klasyczny ofensywny pomocnik. 7 transferów. Niech 5 bedzie wzmocnieniem a nie uzupelnieniem i mozna powalczyc w pucharach. Cel? Faza grupowa LKE. |
doktor granat.
Nie jest formalnoscia. Klub musi zejsc znacznie z zadluzeniem, jedyne wyjscie to umarzanie pozyczek. 5 mln z pucharu polski bardzo pomoze spelnic kryteria finansowe. Czekamy na obiecane umorzenia :-) |
Niewierze w ten temat:D kto by pomyślał rok temu
|
Nie wyobrażam sobie, żeby Królewski zadowolił się PP i pozyskaniem 5 milionów na bieżącą działalność.
A o licencji na grę w pucharach myślał już jakiś czas. https://sport.tvp.pl/76781065/wisla-...robili-zrzutke Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Awans to warunek konieczny zarówno przy pozyskiwaniu graczy, którzy realnie nas wzmocnią, jak i zatrzymaniu kluczowych postaci takich jak Rodado czy Carbo. |
Europejskie puchary... to jakiś matrix. Ciężko uwierzyć, że najpierw dostajemy od Głogowa, a później jedziemy na eliminacje LE. Mam wrażenie, że cały wczorajszy (i dzisiejszy) dzień mi się śni.
|
Zagramy z jedna z tych druzyn:
Elfsborg Otelul Sumqayit (Azerbejdzan) Saint Patricks Ruzomberok Rogaska Zimbru Llapi (Kosowo) Llves (Finlandia) |
Jezeli Atalanta lub Roma wygra LE i druzyna ta zajmie maksymalnie 6 miejsce swojej lidze to startujemy automatycznie od 2 rundy eliminacji LE :-)
|
A dostaniemy licencję na europejskie puchary?
EDIT: Doczytałem. Czyli jednak Królewski myślał dwa ruchy do przodu. Szacunek za tą przemyślność. Pomyśleć ile szamba się wylało na socios i Królewskiego z tego powodu, przykro się robi... |
wolfy, zapytaj prezesa. Powiedzial A, to teraz niech mowi B i umarza :-)
|
Cytat:
Umorzenie długu wewnętrznego będzie oznaczało i tak konieczność zapłacenia podatku. |
Cytat:
|
Jeżeli mamy myśleć o grze w pucharach potrzebna będzie szeroka kadra. I to nie złożona z Krzyżanowskiego, Brody, Olejarki i innych melepet nadających się maks do czwartoligowych rezerw, tylko piłkarzy do gry. Raczej starszych niż młodszych, raczej bez polskiego paszportu. Od razu radzę skończyć z bredzeniem o pseudotalentach które strach wpuścić na boisko. Bardziej już taki Jaroch albo Sobczak.
Na to niestety potrzebne będą pieniądze. To że Kiko mając możliwości finansowe jest w stanie ściągnąć solidnych piłkarzy wiemy z poprzedniego roku. |
Wolfy
Mógł tak prowadzić klub, żeby była plynnosc finansowa. Mógł zamiast pożyczać podnosić kapitał zakładowy. Stworzył problem i należy mu się medal za rozwiązanie problemu? Serio? Pisalem w wątku pp, że bardzo bym chciał wygranej m.in. żeby była taka sytuacja jak teraz. Królewski musi uporządkować burdel, który sam zrobil. I przynajmniej jest taki powod, żeby to zrobić, że jeśli tego nie zrobi to coz... |
Niestety w sezonie 2024/25 zasady finansowania rozgrywek UEFA nie gwarantują żadnych pieniędzy odpadającym.
Za sam udział w IV rundzie eliminacji czy to LE, czy to LK odpadający nie dostaje NIC. Pieniądze zaczynają się dopiero od "fazy ligowej": (Bo to nie będzie już faza grupowa z 4 zespołami, ale jedna grupa gdzie zagra się 8 meczów w LE i 6 w LK) LE - za udział w fazie ligowej 4,31 mln euro LKE - za udział w fazie ligowej 3,17 mln euro Za zwycięstwo w meczu fazy ligowej odpowiednio 450 tys. euro i 400 tys. euro Za remis w meczu fazy ligowej odpowiednio 150 tys. euro i 133 tys. euro Dodatkowo będzie premia za zajęte miejsce w grupie (odpowiednio 75 tys. euro i 28 tys. euro za każde coraz wyższe miejsce) plus za zajęcie miejsca 1-8 oraz 9-16 (600 tys. euro, 400 tys. euro oraz 300 tys. euro - 200 tys. euro). No i oczywiście, za kolejne awanse. https://rankinguefa.pl/finanse-w-eur...arach-2024-25/ Warto więc postawić dużo, żeby przejść eliminacje. |
Jakieś pieniądze będą na pewno od telewizji, którą pokaże mecze eliminacyjne a i pewnie coś ekstra można sprzedać na bandy reklamowe.
Kokosów pewnie nie będzie ale może chociaż wyjazdy się zwrócą. |
FraMat
Wklejasz link a nawet go nie przejrzales. 700 tysiecy euro to najmniej co Wisla dostanie. 2x 175 tysiecy euro + 350 tysiecy za odpadniecie z 2/3 rundy el LKE lub o 200k wiecej jesli bedzie rozstawienie w 2 rundzie LE. Do tego powinno byc za odpadniecie z LE ale to zmienili i kasa za odpadniecie bedzie raz wyplacana. |
Tak wygląda aktualna sytuacja jeśli chodzi o I rundę LE:
http://foto-hosting.pl/img/fa/84/96/...9f447f179.jpeg Po lewej na dole rozstawione zespoły, a po prawej nierozstawione. Przez najbliższe tygodnie będą spływały wyniki finałów krajowych pucharów i wtedy, gdzie kto zostanie przypisany. Wisła jak widać na górze jest w pozycji wyczekującej, ale jest duża szansa, że będzie rozstawiona. Na stronie Kassiesy (najlepsza strona o rankingach UEFA) można sprawdzać jacy to ewentualni rywale Wisły będą przybywać: https://kassiesa.net/uefa/seedel2024.html |
Cytat:
Tam napisano: Cytat:
Jeśli skończymy na pierwszej rundzie eliminacji LE to dostaniemy za to 175 tys. euro (to jest kwota za rune a nie za mecz) i za rundę eliminacji do LK (zakładam najgorszy wynik, ze obydwie przegramy) 350 tys euro (jeśli to będzie II runda el. do LK a tego nie wiem) |
Dalej zle liczysz.
175k euro jest dla kazdej druzyny, za udzial w rundzie. Kazdej. Wiec ilosc rund x 175k euro. Do tego dochodzi kwota za odpadneicie. Z 2 rundy 350k euro. Jesli bedziemy rozstawieni w LE i startowac bedziemy od drugiej rundy to odpadniemy w 3 LKE w najgorszym razie i wtedy jest 550 euro. Wiec w najgorszym razie 700 k euro. Jak Atalanta lub Roma pokopie dla nas to 900k euro, a wszystko co nasu ukopia wiecej to kwestia ile ukopia ;-) |
Nie chcę się spierać, pewnie masz rację.
Najważniejsze, że jest szansa na jakieś w miarę rozsądne pieniądze. Oby tego nie skopano. |
Ja myślę, że to jest dar od losu, żeby odwrócić kartę bez wielkiego kapitału.
Tak jak sci-fi było wygranie PP, chociaż ja mówiłem, że to jest realne, tak samo teraz może się wydawać wejście do fazy grupowej LKE. Już nie mówię LE, bo to będzie cholernie trudne, tam są na prawdę mocne ekipy w 3 i 4 rundzie, ale przy odrobinie szczęścia w losowaniu to grupa LKE jest możliwa. I teraz. Przyjmijmy, że startujemy z 2 rundy LE. W przypadku awansu do LKE klub dostaje: 175 x 3 rundy = 525k euro 3,17 mln euro za grupę --- prawie 3,7 mln euro ~ 16 mln PLN 6 meczy x 1 mln pln = 6 mln PLN -- 22 mln PLN. Do tego dojść może kasa za punkty zdobyte w 6 meczach grupowych, premia za miejsce w tabeli końcowej. Tutaj to może być symboliczna kwota lub nawet koło 2 mln euro. I co ważne. Ta kasa spływa praktycznie w całości jesienią. Nie kiedyś tam jak kasa z ekstraklasy. MĄDRE, JAKOŚCIOWE transfery będą kluczem do wyjścia z dołka finansowego. Kiko, proszę, nie s....... tego :D |
Cytat:
W tym roku nie ma już LKE. Jest LK a nie LKE Cytat:
|
Cytat:
Ale zaraz potem dodał, że z Krakowa tylko jeden zespół będzie w pucharach więc liczy na dużą wartość reklamową. Obstawiam, że m.in. 5 bańkom za puchar będzie w stanie zejść do wskaźników do zaakceptowania przez UEFę |
Czy to wszystko zmotywuje potencjalnych sponsorów/kupców?
Na naszym aktualnym poziomie grupa LE to tak jak PP. Ale nie są to nie wiadomo jakie drużyny do pokonania. A kasa jest na nasze warunki kosmiczna. Trzeba jeszcze doliczyć kasę za bilety i inne frukta wynikające z gry w pucharach. |
Jeśli Królewski od początku planował w miarę szybkie pozyskanie jakichś środków:
- z PP - z udziału w eliminacjach LE i ewentualnej gry w fazie ligowej to -skoro kasa za udział w fazie grupowej jest jak na nasze warunki kosmiczna - teraz rozsądnym wyjściem (niezależnie od tego czy awansujemy czy nie do Ekstraklasy) wydaje się pójście śladem niektórych średniaków europejskich, którzy przed rozpoczęciem starań o grę w fazie pucharowej w poprzednich sezonach (dotyczy to głownie LM), pozyskiwały na krótki okres - dwóch, trzech miesięcy - graczy ponad ich możliwości finansowe (najczęściej poprzez wypożyczenie) tylko po to, żeby awansować do grupy i skosić kasę, której normalnie nie mogli by w inny sposób pozyskać. Ot, taki szybki skok na kasę. Oczywiście, można się na tym sparzyć, ale z pewnością obracanie się tylko w kręgu naszych (nie)możliwości finansowych skazuje przygodę z pucharami na szybki koniec. Ciekaw jestem czy istnieje już jakiś plan, skoro Królewski, jak okazuje się, w sprawach licencji myślał ze sporym wyprzedzeniem? |
No, ale skąd brać takich piłkarzy tylko na 2-3 miesiące? Jaka z tego korzyść dla innego klubu i dla samego zawodnika? Biorąc pod uwagę, że ma być przekot, zatem patrzy na nasze stadiony jak na pastwisko.
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:46. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl