Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   [XXII KOLEJKA] Śląsk Wrocław - WISŁA Kraków, 18 lutego, 18:00 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9761)

W.S 15.02.2017 20:28

[XXII KOLEJKA] Śląsk Wrocław - WISŁA Kraków, 18 lutego, 18:00

http://i.imgur.com/PuAtLpq.jpg

Pierwsze koty za płoty. Jesteśmy już po pierwszym inauguracyjnym spotkaniu w Ekstraklasie w tym roku.

Debiut Kiko Ramireza wypadł w miarę okazale, podopieczni hiszpańskiego szkoleniowca wygrali przed własną publicznością z Koroną Kielce 2:0..

Nie ma jednak, co zbyt długo rozwodzić się nad ostatnim meczem a pora już myśleć o kolejnym ligowym spotkaniem.

Tym razem przeciwnikiem Białej Gwiazdy będzie zespół Śląska Wrocław.

Spotkanie pomiędzy zespołami rozegrane zostanie w najbliższą sobotę o godzinie 18:00 na stadionie we Wrocławiu.

Krakowianie są żądni rewanżu na zespole Jana Urbana. Przypomnę tylko, że Śląsk w ostatnim spotkaniu upokorzył Białą Gwiazdę na Reymonta, wygrywając aż 5:1.

Czas na rewanż!

Zapraszam na krótką tekstowo-graficzną zapowiedź najbliższego spotkania w ramach Lotto Ekstraklasy.

Historia spotkań pomiędzy Śląskiem Wrocław a Wisłą Kraków.

http://i.imgur.com/8sr7sT4.jpg

Co słychać u naszych rywali?

Śląsk Wrocław rundy jesiennej nie może zaliczyć do udanych. W dwudziestu spotkaniach wrocławianinie tylko pięciokrotnie schodzili z boiska z kompletem punktów.

Efektem tego jest dopiero dwunasta pozycja i zwolnienie z funkcji szkoleniowca - Mariusza Rumaka. Jego miejsce zajął dobrze znany z pracy w Ekstraklasie - Jan Urban.

Były szkoleniowiec m.in. Legii Warszawa czy Zagłębia Lubin, stanął przed nie lada wyzwaniem, wprowadzenie Śląska do grupy mistrzowskiej, czyli de facto bezpieczne utrzymanie.

Zagłębiając się nieco w szczegóły tabeli można zauważyć, że Wojskowi na swoim stadionie nie są hegemonem na jedenaście spotkań tylko raz udało im się zgarnąć komplet punktów, a było to..

6 Listopada w Derbach Dolnego śląska. Nowa runda to nowe nadzieje oraz nowe oczekiwania.

Kibice we Wrocławiu na pewno mają nadzieję, że kolejne ligowe zwycięstwo przed własną publicznością przypadnie właśnie na najbliższą sobotę.

Na trybunach i na boisku przyjaźni nie będzie!

Jeszcze nie tak dawno kibice Wisły i Śląska wspólnie świętowali mistrzostwo Polski na stadionie Wisły, jednak na dzień dzisiejszy to już zamierzchła przeszłość.

Od wakacji kibiców Wisły i Śląska nie łączy już żadna oficjalna wieź, pozostały tylko pojedyncze kontakty, które za pewne i tak nie są już tak zażyłe jak jeszcze kilka miesięcy temu.

To, że mecze zgodowe rządziły się swoimi prawami wiedział każdy z nas. Teraz jednak zarówno na boisku jak i na trybunach ciężko będzie szukać atmosfery przyjaźni.

Oba zespoły mają sobie coś do udowodnienia i na pewno oba przystąpią do tego meczu odpowiednio umotywowane.

Ruchy transferowe we Wrocławiu.

Okienko transferowe we Wrocławiu przebiega na chwilę obecną bardzo spokojnie.

Z klubu odszedł tylko Filipe Gonçalves i to by było na tyle, po stronie ubytków. Po stronie zdobyczy do Wrocławia ponownie wrócił Robert Pich, który jak dobrze wiemy w Śląsku występował już nie raz.

Na półroczne wypożyczenie trafił również Aleksandar Kovačević. Kolejnym zawodnikiem, który zasilił szeregi wrocławian jest Adrian Łyszczarz, który do tej pory występował w rezerwach.
Jak można się domyślać, tak skromne ruchy transferowe nie są spowodowane tym, że Jan Urban dysponuje kompletnym składem i wymienił tylko najsłabsze ogniwo?

Przyczyna jest oczywista, ograniczony budżet transferowy, które wiąże ręce nie tylko trenera, ale także zarządu. Patrząc na skład personalny, ciężko szukać w kadrze Śląska zawodników, którzy swoją grą zapracowali na transfer gotówkowy, aby wspomóc klubową kasę.

Piłkarze Śląska Wrocław pod lupą TWSD.

http://i.imgur.com/XS03mI2.jpg

Czas na dawkę informacji o poszczególnych zawodnikach naszych najbliższych rywali, którzy w mojej ocenie są siłą napędową, lub kręgosłupem drużyny.

Mariusz Pawełek - doświadczony bramkarz, który mimo popełnianych błędów, wciąż ma pewne miejsce w wyjściowym składzie. Czas pokaże, czy trener Urban zmieni coś w tej kwestii, czy nadal będzie ufał Pawełkowi. Warto jednak zauważyć, że końcówka rundy należała do Słowaka Lubosa Kamenara, który bronił w ostatnich ośmiu potyczkach.

Piotr Celeban - kapitan wrocławskiej drużyny, jak na kapitana przystało może pochwalić się nie lada wyczynem. Jako jedyny zawodnik w drużynie rozegrał komplet dwudziestu spotkań, od początku do końca. W tym czasie Celeban zdobył jedną bramkę i zaliczył taką samą liczbę asyst.

Ryota Morioka - japoński pomocnik, jako jeden z niewielu graczy Śląska utrzymuje praktycznie równą i w miarę wysoką formę. W rundzie jesiennej Morioka na boiskach ekstraklasy rozegrał 1627 minut i w tym czasie zaliczył cztery bramki oraz trzy asysty, co sprawia, że jest najefektowniejszym zawodnikiem Śląska.

Kamil Biliński - kiedy wracał z zagranicy do Polski, wieszczono, że doświadczenie, jakie zdobył po europejskich wojażach sprawi, że będzie czołowym napastnikiem i nie będzie miał większych kłopotów ze strzelaniem bramek. Rzeczywistość okazała się jednak zdecydowanie inna. W swoim pierwszym sezonie Biliński zdobył tylko pięć bramek, a na obecnym etapie rozgrywek jego licznik zatrzymał się na trzech trafieniach.

Robert Pich - powrót syna marnotrawnego już kolejny. Po transferze do niemieckiego FC Kaiserslautern, słowacki pomocnik po pół roku został wypożyczony do Śląska, gdzie zagrał w szesnastu spotkaniach, ale nie zdołał wpisać się na listę strzelców. Po powrocie do Niemiec, Pich nie wywalczył sobie miejsca w podstawowym składzie FCK i po raz kolejny zdecydował się na odbudowę formy o powrót do Śląska. Teraz, co istotne, słowacki pomocnik związał się kontraktem do czerwca 2018, więc nie ma obaw, że po zakończeniu rundy wróci do Niemiec.

Stara gwardia zapewnia zwycięstwo!

Wielką niewiadomą przed sobotnim spotkaniem był skład, jaki do gry desygnuje nasz nowy szkoleniowiec. Większego zaskoczenia jednak nie było i na boisku pojawili się piłkarze, którzy jesienią stanowili o sile Białej Gwiazdy.

W pierwszym składzie pojawiła się jedna nowa postać - Ivan Gonzalez, który partnerował w linii obrony Arkadiuszowi Głowackiemu. Debiut hiszpańskiego obrońcy wypadł w miarę okazale, jak na pierwsze mecze i jeszcze małe zgranie z partnerami nie można się zbytnio przyczepić do Hiszpana.

Widać było, że nie boi się wprowadzać piłki do gry, ma spokój i opanowanie, które powinno z każdym meczem dawać nam większą pewność w obronie.

Wiślacy sobotni mecz wygrali po bramkach Patryka Małeckiego i Pawła Brożka, który na murawie pojawił się dopiero w drugiej połowie.

W dalszej części gry na placu gry pojawił się również kolejny Hiszpan - Pol Llonch oraz wracający na Reymonta - Semir Stilić.

Rywalizacja buduje drużynę.

Dzięki transferom, jakie w tym okienku przeprowadziła Biała Gwiazda, trener Kiko Ramirez ma nie lada ból głowy jak zestawić wyjściową jedenastkę, dawno w Krakowie nie było tak, że na ławce rezerwowych siedzieli tacy piłkarze jak Brożek czy Stilić.

To tylko pokazuje (miejmy nadzieję), jakim potencjałem dysponuje Wisła Kraków. Teraz tylko należy wykorzystać ten potencjał i udowodnić swoją wyższość na boisku.

Rywalizacja jak powstała dzięki emu, sprawia, że nikt nie może być pewny miejsca w wyjściowym składzie i w każdym spotkaniu musi dawać z siebie maksimum, bo jego konkurent do walki o skład tylko czeka, aby udowodnić swoją przydatność do zespołu.

Uwaga na kartki.

http://i.imgur.com/bZ5JEsX.jpg

Po ostatnim meczu liczba zawodników zagrożonych pauzą w kolejnym spotkaniu nie powiększyła się.

Wciąż na upomnienia arbitra muszą uważać Petar Brlek, Zdenek Ondrasek oraz Maciej Sadlok.

wiesniak842 15.02.2017 20:35

Dzisiaj ze Slaska pogonili jeszcze Mervo:D

Barti 15.02.2017 22:47

Ten mecz, odpowie nam na znaczną część pytań...ja czekam na niego z niecierpliwością...zresztą, jak na każdy Wisły...

Patryko 15.02.2017 22:54

Bardzo jestem ciekawy składu wyjściowego, mam nadzieję, że lepiej zagramy w środku, zarówno w odbiorze jak i rozegraniu.

2-3 Ondrasek, Głowacki, Małecki

azkaz 15.02.2017 23:33

jechać z nimi

nesta 15.02.2017 23:57

Personalnie Wisła jest na pewno mocniejsza. Pytanie czy uda się poprawić mankamenty z meczu z Koroną, bo to już płazem ze Śląskiem zapewne nie ujdzie.

heoij 16.02.2017 00:06

Trzeba zmazać plamę za ostatnią porażkę przed własną publicznością 1:5, chociaż nie będzie to łatwe zadanie. Tym razem dużo bramek pewnie nie padnie, a wynik zakręci się w okolicy remisu, chociaż chciałbym naszej wygranej.

http://c.wrzuta.pl/wi5311/0e5bfab700282be047e2b709

enzo 16.02.2017 00:15

Mnie się wydaje właśnie, że po cennym zwycięstwie na otwarcie po przerwie, które na pewno musiało dodać nam wiatru w żagle, powieziemy Śląska trójką z przodu. Choć bez czystego konta.

Jay jay 16.02.2017 07:08

Jesli chodzi o determinacje i zaangazowanie to korona jest poziom wyzej niz ta zbieranna ze slaska. Jesli ktos moze zawalic to przede wszystkim boczni obroncy Wisly. Oczekuje szybkiego reagowania trenera jesli po przerwie Wisla nie bedzie prowadzila ze Slaskiem.

mitmichael 16.02.2017 07:16

Ja licze na znaczna poprawe gry w srodku pola z mniejsza iloscia strat. Za porazke z Korona odpowiedzielismy dobrze, na blamaz ze Slaskiem powinnismy odpowiedziec jeszcze lepiej. Ciekawe czy Kiko zmieni troche ustawienie czy jednak to z poprzedniego meczu spisało sie tak dobrze, ze do zadnych zmian nie dojdzie. Mecz, ktory da nam odpowiedz na wiele pytan

silver03 16.02.2017 08:30

Chcemy grać w 1 ósemce, więc taki mecz po prostu trzeba wygrać.

filemon 16.02.2017 09:10

W przypadku zwycięstwa pozostaje nam jakieś 9 punktów w 8 meczach do mistrzowskiej.

krzaq12 16.02.2017 09:15

Liczę na dobry mecz z naszej strony, jeśli wygramy rywalizację w środku, to o boki jestem spokojny.
Wierzę, że gra będzie wyglądać lepiej, niż w ubiegłym tygodniu, drużyna zgrywa się, poznaje, więc powinniśmy obserwować progres.

Stawiam na nasze zwycięstwo, 2:0

EDIT: Wiecie, czy wraca Petar?

brylant17 16.02.2017 10:20

Oglądałem WKS-Płock mecz bardzo,ale to bardzo przeciętny trzeba wyłączyć z gry Moriokę i będzie dobrze miał kilka przebłysków w pierwszym meczu.Chciałbym takie pewne 0-3 ale nie wiem....zobaczymy jak to będzie na wyjazdach

goly78 16.02.2017 11:39

Tez ogladałem Śląsk w Płocku tzn próbowałem bo ogladać tego się nie dało . Morioka wyłączy się sam . Gdzieś czytałem że nie dostał zgody na transfer i gra tylko dlatego że musi . Po przyjściu do Śląska grał naprawdę dobrze ale od jakiegoś czasu strasznie siadł . Jedyne co robi dobrze to marnuje setki .

ABGwislakABG 16.02.2017 13:30

Under 2.5, mam nadzieję na 2 lub 1-0 dla Wisły.

Mixu 16.02.2017 15:11

Trzeba się "odwdzięczyć" za ostatnie 1-5. Zdecydowanie najgroźniejszy w Śląsku jest Morioka, jeśli nasi pomocnicy wygrają środek to powinno być dobrze.
Wygrana pozwoliłaby nam się rozgościć na dobre w górnej ósemce i dałaby dużo pewności siebie nie tylko piłkarzom ale i Ramirezowi. Jazdaa po 3 pkt :)

szprotson 16.02.2017 16:04

to Śląsk bez formy od roku. Ich najlepszy obronca nie gra, bo raczej odejdzie a Mariolce juz sie nie chce grać. Slask jednak potrzebuje punktow jak tlenu, wiec powinni zagrac na 110% tyle ze oni nawet napastnika nie mają. Przyjechać, 1 do przerwy, 2 na koniec i miłej soboty.

ashkeczup 16.02.2017 16:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1464617)
Śląsk bez formy od roku. Ich najlepszy obronca nie gra, bo raczej odejdzie a Mariolce juz sie nie chce grać. Slask jednak potrzebuje punktow jak tlenu, wiec powinni zagrac na 110% tyle ze oni nawet napastnika nie mają. Przyjechać, 1 do przerwy, 2 na koniec i miłej soboty.

Nie da się zagrać na 110%, bo to 1.1 całości...

Ogryzek 16.02.2017 16:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ashkeczup (Post 1464619)
Nie da się zagrać na 110%, bo to 1.1 całości...

Ale 110% jest tu użyte nie w sensie matematyczno-logicznym a jako metafora :)

A co do meczu z Malinowymi - wcale łatwo nie będzie. Bo niby dlaczego miałoby być łatwo. Śląsk nie jest słabszy od Korony i gra u siebie. Widzę walkę. Oby zwycięską.

ashkeczup 16.02.2017 16:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ogryzek (Post 1464626)
Ale 110% jest tu użyte nie w sensie matematyczno-logicznym a jako metafora :)

A co do meczu z Malinowymi - wcale łatwo nie będzie. Bo niby dlaczego miałoby być łatwo. Śląsk nie jest słabszy od Korony i gra u siebie. Widzę walkę. Oby zwycięską.

Wiem wiem, włączam się do walki :D

tomasz_19 16.02.2017 16:58

Załuska
Cywka-Głowacki-Gonzales-Sadlok
Boguski-Mączyński-Popovic-Małecki
Zachara-Ondrasek

Nie ma co się spodziewać wielkich zmian w składzie, Stilic, Videmont, Llonch to bardziej wybór na przyszłość, Spicic i Bartkowski typowe zapchajdziury... Brożek pewnie wejdzie na podmęczonego rywala, a Brlek? no właśnie Chorwat wygląda na to, że zacznie na ławce ze względu na przebytą kontuzję... poza tym ciężko powiedzieć czy trener widzi go w składzie...

ashkeczup 16.02.2017 17:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomasz_19 (Post 1464629)
Załuska
Cywka-Głowacki-Gonzales-Sadlok
Boguski-Mączyński-Popovic-Małecki
Zachara-Ondrasek

Nie ma co się spodziewać wielkich zmian w składzie, Stilic, Videmont, Llonch to bardziej wybór na przyszłość, Spicic i Bartkowski typowe zapchajdziury... Brożek pewnie wejdzie na podmęczonego rywala, a Brlek? no właśnie Chorwat wygląda na to, że zacznie na ławce ze względu na przebytą kontuzję... poza tym ciężko powiedzieć czy trener widzi go w składzie...

5 najbardziej z tyłu to raczej 100% pewniaki. Czy Boguski i Popo wyjdą nie byłbym w 100% pewien. To samo tyczy się jednego z napastników. Może być też tak, że za Zachara zagra Brlek/Llonch, a za Boguskiego Videmont. Szczerze to chciałbym, żeby tak było

Arkadiusz.Czerepach 16.02.2017 17:16

..................

Markfire20 16.02.2017 18:22

Jestem spokojny o 3 punkty.

s1mone 16.02.2017 18:24

Ja piździu, tak przeglądnąłem terminarz i prawie wszystkie mecze w sobotę -.-.-.-.-.-

No nic, znowu jestem skazany na powtórkowo po 20.

Pewnie się urwę na 2 mecze u siebie, ale generalnie najgorszy terminarz od dawien dawna:D

Co do meczu, to jedziemy z nimi!

Obstawiam :

Załuska - Cywka, Gonzalez, Głowa, Sadlok - Boguski, Brlek, Mączyński, Popo/Lonch, Małecki - Brożek

KOMINEK 16.02.2017 18:46

Jak widzicie podczyściłem trochę temat i tak zostanie. Kto chce zapraszam do tematu Nasze zgody

siedok 16.02.2017 19:09

Gdzie jest temat Nasze zgody?

siara 16.02.2017 20:21

Historia spotkań obejmuje jaki okres ???

funkykoval 16.02.2017 20:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Markfire20 (Post 1464639)
Jestem spokojny o 3 punkty.

Ja nie, zwłaszcza, że w tym sezonie na wyjeździe na 10 meczów wygraliśmy raz w Płocku i zremisowaliśmy w Poznaniu i Lubinie, w każdym z tych meczów po ciężkiej walce wyjazdowo jesteśmy najsłabsi w lidze!!!!
Spokojny o wygraną nie jestem, ale szanse są spore biorąc pod uwagę, że z kolei Śląsk w 11 meczach u siebie wygrał tylko raz!!! a zdobył tylko 8 punktów i jest najsłabszy w całej lidze....

Wg mnie powinniśmy zagęścić środek pola - Popović, Maczynski i LLonch, na skrzydłach bez zmian Małecki Zachara oraz Ondraszek z przodu. Na zmiany Brożek, Videmont i albo Stilić albo Boguski..... jeżeli nie będzie konieczne dokonywanie zmian wymuszonych......

JrQ- 16.02.2017 20:49

W każdym meczu wyjazdowym zagęszczaliśmy, oddawaliśmy inicjatywę, zawsze dostawaliśmy łomot.
Może trzeba wreszcie zacząć próbować grać na tych wyjazdach?

butazango 16.02.2017 21:04

Zaluska-Cywka-Głowacki-Gonzalez-Sadlok-Llonch-Brlek-Maczynski-Boguski-Małecki-Brożek
Taki skład chciałbym zobaczyć w sobotę :D

FraMat 16.02.2017 22:17

Malecki w dwóch miejscach?
Da się zrobić.

Chyba że chodziło ci o Popovic, Mączyński, Llonch w środku

butazango 16.02.2017 22:42

^a gdzie tam widzisz dwóch Małeckich ?

funkykoval 16.02.2017 22:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1464675)
Malecki w dwóch miejscach?
Da się zrobić.

Chyba że chodziło ci o Popovic, Mączyński, Llonch w środku

dokładnie tak jak mówisz....

rasel1906 16.02.2017 23:46

Poprawić w końcu te fatalna wyjazdowa statystyke i zaczac ostro punktować bo z kim jak nie ze Śląskiem ktory od dawna gra piach. Co do składu to widze Lloncha ewentualnie Brleka za Popovicia i mimo wszystko Brozka od poczatku. Mam tez nadzieje ze nasz Francuz wejdzie i pokaze na co go stac.

speedfashion 16.02.2017 23:58

Piekielnie ważny mecz. Pierwszy test zdaliśmy, ale egzaminator kilkukrotnie przymknął oko na nasze niedostatki, tym razem może być różnie.

Przede wszystkim nie tracić głupio piłek. Śląsk z przodu ma więcej jakości niż Korona. Dlatego chyba zrezygnowałbym z Popovica na rzecz kogoś, kto bardziej zdecydowanie atakuje rywala.
A z drugiej strony Śląsk kilkukrotnie w dziecinny sposób dał się zaskoczyć Wiśle Płock, tak więc Małecki będzie miał szanse się wykazać. Tylko myśl, Patryk, myśl!

Zwycięstwo da nam nie tylko 3 punkty, ale pewnie i ok. 20 000 widzów na meczu z Jagiellonią.

szym_ek 17.02.2017 10:06

Drużyna z najgoszym bilansem wyjazdowym gra z drużynąz najgorszym bilansem meczów domowych.. w skrócie - wszytsko się może zdarzyć!
różnicą może się okazać że w Krakowie są zdecydowanie lepsze nastroje wokół drużyny niż we Wrocławiu
1:3 ;)

silver03 17.02.2017 10:12

Nie wiem czy nie zaryzykowałbym Stilicia od pierwszych minut, biorąc pod uwagę kompletny brak środka w meczu z Koroną. Pójść naszym klasycznym 4-5-1: Załuska - Cywka - Głowa - Ivan - Sadlok - Małecki - Mączyński - Llonch - Stilić - Boguski - Zachara/Ondrasek Na zmianę: Hugo, Brożek i Popo

Ale pewnie Kiko pewnie znowu zaskoczy składem większość osób jak przed pierwszym meczem :D

swiety37 17.02.2017 10:16

Do przerwy 0:1, po przerwie podwyższamy na 0:2 i na ostatnie 10-15 minut wprowadzamy Voldemorta i Valencie :)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:00.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl