![]() |
[25 kolejka] WISŁA Kraków - Ruch Chorzów, 8 marca, sobota 18:30
http://desmond.imageshack.us/Himg840...png&res=medium VS. http://desmond.imageshack.us/Himg80/...png&res=medium Witam, Przed zawodnikami Białej Gwiazdy kolejny ważny mecz w tym sezonie. Tym razem w sobotni wieczór Wiślacy podejmą na własnym stadionie zespół Ruchu Chorzów, który z każdą kolejką wspina się coraz wyżej w ligowej tabeli. Nasz najbliższy rywal w ostatniej kolejce zgarnął komplet punktów pokonując przed własną publicznością walczący o utrzymanie Widzew Łódź 2:1. Aktualnie Niebiescy plasują się na trzeciej pozycji z dorobkiem 41 oczek na koncie. W pierwszym meczu w Chorzowie padł remis 1:1. Teraz przyszedł czas na rewanż. Początek meczu zaplanowano na sobotę na godzinę 18:30. Historia spotkań pomiędzy Wisłą Kraków a Ruchem Chorzów: SEZON 2007/08: 5 kwietnia 2008, 20:15 - Wisła Kraków - Ruch Chorzów 2:0, Paweł Brożek 32, Tomas Jirsak 72 SEZON 2008/09 2 listopada 2008, 17:00, Wisła Kraków - Ruch Chorzów 2:0, Paweł Brożek 13, Junior Diaz 44. SEZON 2009/10* 1 sierpnia 2009, 15:30, Wisła Kraków - Ruch Chorzów 2:0, Arkadiusz Głowacki 20, Wojciech Łobodziński 24. SEZON 2010/11 4 marca 2011, 20:00, Wisła Kraków - Ruch Chorzów 3:1, Andraż Kirm 17, Tomas Jirsak 50, Maor Melikson 80 - Wojciech Grzyb 49. SEZON 2011/12 25 września 2011, 17:00, Wisła Kraków - Ruch Chorzów 3:2, Dudu Biton 42, Andraž Kirm 72, Júnior Díaz 82 - Igor Lewczuk 56, Maciej Jankowski 75 SEZON 2012/13: 24 maja 2013, godz. 18:00, Wisła Kraków – Ruch Chorzów 1:1, Osman Chavez 14 – Filip Starzyński 2 (karny) Chorzowianie do pucharów? Dobra postawa piłkarzy chorzowskiego Ruchu powoduje, że podopieczni Jana Kociana coraz częściej wymieniani są w gronie zespołów, które mogą włączyć się w walkę o europejskie puchary, czy tak naprawdę będzie dowiem się już niedługo. Być może taka dobra postawa Ruchu to tylko przejściowy okres, który ma na celu zapewnienie bezpiecznego utrzymania w Ekstraklasie. Niebiescy mogą się pochwalić bardzo dobrą passą, ponieważ w ostatnich pięciu spotkaniach nie znaleźli pogromców inkasując komplet 15 oczek co wywindowało ich aż na trzecia pozycję w lidze. Przypomnę, że Ruch nie tak dawno praktycznie był jednym z kandydatów do spadku po bardzo słabym początku sezonu i upokarzających porażkach jak ta w Białymstoku 6:0. Zmiana trenera wyszła chorzowianom na dobre, udało się w miarę szybko odbudować morale zespołu, tchnąć nowego ducha w zespół, który tworzy kolektyw i jest pozbawiony jakiś większych gwiazd. Piłkarze Ruchu pod lupą! Przeglądając kadrę naszego najbliższego przeciwnika nie rzucą nas na kolana nazwiska zawodników występujących przy Cichej 6. Co nie oznacza, że zespół ze Śląska należy zlekceważyć. Wręcz przeciwnie! W Chorzowie swoje piłkarskie kariery kontynuują tacy zawodnicy jak Marek Zieńczuk czy Łukasz Surma oraz Piotr Stawarczyk i Grzegorz Kuświk – najlepszy strzelec zespołu. Do wyżej wymienionych dodać należy kilku młodych zawodników takich jak Filip Starzyński, Kamil Włodyka oraz Daniel Dziwniel – którzy stanowią przyszłość zespołu i już dziś są odważnie prowadzani do pierwszego składu. Wydawało się, że zespół Ruchu zmieni swoje oblicze po odejściu Łukasza Janoszki, jednak póki co nie widać znaczącego braku w/w piłkarza a gra Ruchu nadal jest taka jak na jesieni. Byłeś na Derbach na sektorze C? – Nie wejdziesz na Ruch! Skandaliczna decyzja podjęta przez zarządzających klubem odbiła się szerokim echem wśród kibiców. O tym, że kara za derby będzie nikt nie miał wątpliwości wystarczyło poczekać kilka dni i to czego spodziewaliśmy się stało się faktem. Komisja Ligi zamknęła trybunę C na jeden mecz! W rozporządzeniu brakło jednak wzmianki o nie wpuszczeniu kibiców zasiadających tego dnia na sektorze C na następny mecz. Wiele wskazuje na to, że taka forma kary jest nałożona przez klub – ponieważ świat dowiedział się o niej dwa dni po ogłoszeniu kary przez KL. Każdy posiadacz karnetu, może starać się odzyskać utracone pieniądze – lecz chyba nie to jest w tym wszystkim najważniejsze. Meldunek z R22. Wiślacy na mecz 24. kolejki z Lechią udali się samolotem – aby nie odczuwać trudów podróży i powalczyć o trzy punkty. Nic z tego jednak nie wyszło i podopieczni Franciszka Smudy z nad morza wrócili z jednym punktem. Już w sobotę Biała Gwiazda zmierzy się z Ruchem Chorzów, który zajmuje trzecią pozycję. Będzie to ważne spotkanie dla układu tabeli (drugie, trzecie miejsce) ponieważ oba zespoły dzielą tylko trzy oczka. Zmiany w linii defensywnej. Pewne jest, że nasz trener nie będzie mógł skorzystać w sobotę z pauzujących za kartki Arkadiusza Głowackiego i Łukasza Burligi. Ciekawe co przez tydzień jest w stanie wymyślić Smuda, patrząc na to że pozbył się Osmana Chaveza a Marko Jovanović nadal nie jest zdolny do gry. Być może partnerem Bunozy na środku obrony zostanie Michał Nalepa a na bokach obrony zagrają Piotr Brożek i Dariusz Dudka. Co by nie mówić, zestawienie środka obrony będzie w tym meczu eksperymentem, który albo wypali albo skończy się masakrą. Do zmian dojść może również w drugiej linii, grając na własnym stadionie Wisła przyzwyczaiła do ofensywnej gry, więc do pierwszego składu powinien wrócić Emmanuel Sarki, który ostatni mecz rozpoczął na ławce rezerwowych a jego miejsce zajął Stjepanović. Uwaga na kartki! Teraz w szczególności uważać na kartki muszą Piotr Brożek, Ostoja Stjepanović i Donald Guerrier. Każde kolejne napomnienie zawodników powoduje, że nie będą oni mogli zagrać w spotkaniu z Legią Warszawa. Terminarz XXV kolejki T-Mobile Ekstraklasy: 7 marca (piątek) 18:00 Korona Kielce – Lechia Gdańsk 20:30 Zawisza Bydgoszcz – Górnik Zabrze 8 marca (sobota) 15:30 Jagiellonia Białystok – Zagłębie Lubin 18:30 Wisła Kraków – Ruch Chorzów 9 marca (niedziela) 13:00 Pogoń Szczecin – Cracovia 15:30 Piast Gliwice – Podbeskidzie Bielsko-Biała 18:00 Śląsk Wrocław – Legia Warszawa 10 marca (poniedziałek) 18:00 Widzew Łódź – Lech Poznań Tabela TM Ekstraklasy: http://i58.tinypic.com/6nz5w1.jpg Zapraszam do dyskusji! |
Co tu dużo pisać. Mecz o 6 punktów... Uważam, że zwycięstwo jest obowiązkiem. Ruch ma dobrą passę i zapewne wysokie morale, ale w sensie sportowym to klub przeciętny nawet jak na ligę polską. Mam nadzieję, że Pietia i Donald nie dadzą się wykartkować, bo mecz z e7ką ważny ze sportowego, prestiżowego i psychologicznego punktu widzenia.
Ja na mecz z Ruchem ustawiłbym skład tak: Misiek-Dudka, Bunoza, Uryga, Pietia-Sarki, Chrapek, Guła, Semir, Sarki-Brozio. Mam nadzieję, że to nie stanie się normą, że rywale w 75 minucie zaczynają nam odjeżdżać. Problem będzie bez dopingu. Mam nadzieję, że pozostała część widowni stanie na wysokości zadania. |
Brak dopingu, brak Głowy, Ruch na fali. Szykuje się typowy "mecz walki", pewnie padnie jeden, góra dwa gole. Niebiescy mogą tylko się cieszyć - lepszego momentu by przyjechać na Reymonta nie mieli. Reasumując - śmierdzi mi remisem.
|
Z tak eksperymentalna obrona (któryś z naszych wspanialych rezerwowych w 1 skladzie) i obecna forma Brożka obawiam się ze może być nieciekawie ale kto wie, jak nie dostaniemy 2 szybkich gongow w 1 polowie to może uda nam się wygrać, ew. Strzelic wiecej od nich :)
|
Ruch wygrał w Krakowie ostatni mecz ligowy w 1997 roku (w dodatku w bardzo szczęśliwych okolicznościach). Mają 5 zwycięstw z rzędu, każda passa kiedyś się kończy. U nich to jest bardziej "ponad stan" niż u nas. Zwykle drużyna, na którą nikt nie stawiał, spisująca się powyżej oczekiwań łatwo gromadzi punkty jak nie czuje na sobie presji.Gra na zasadzie jak się uda to wygramy, jak nie to nikt nam łba nie urwie. Jeżeli taki zespół pojawi się w czołówce to zaczyna się problem, jak wzrastają oczekiwania wobec niego. Tyle o Ruchu. Są jak najbardziej do ogrania, nie róbmy z nich jakiegoś Bayernu ;) Gramy u siebie i oni muszą odczuć od pierwszej minuty nasz pressing i twardą grę. Wisła w ostatnich meczach siadała kondycyjnie ok. 70 minuty. Musimy do tego czasu mieć korzystny wynik, inaczej będzie ciężko gonić wynik.. Mój typ to wymęczone 2-1, jak z Pogonią. Musimy wygrać, żeby umocnić się na 2 miejscu.
PS Skoro nie będzie dopingu, a Ruch nie przyjeżdża to może zróbmy młyn w sektorze rodzinnym :D 2 sezonu temu dzieci fajnie dopingowały na meczu z Polonią. |
Gdyby to ode mnie zależało, to wyszlibyśmy: Miśkiewicz - Dudka, Stjepanovič, Bunoza, Pietia - Sarki, Garguła, Chrapek, Stilič, Donald - Brożek. Najważniejsze, by Pietia nie złapał kartki. No i fajnie by było wygrać :-)
|
Zapowiada się trudny mecz ,ale mam nadzieję ,że zwycięski.
Na pewno brak naszego kapitana ,nie ułatwi nam gry ,ale mam nadzieję na dobrą postawę pozostałych i przełamanie Pawła B. |
Do czego to doszło. Trzeba się obawiać Ruchu. Słowak zrobił z nich niezłą drużynę. Mam nadzieje, że piłkarze staną na rzęsach po rąbance w Gdańsku i pokażą przyzwoitą piłkę. I oby Brozio się odblokował bo czasem może siąść kolejny bezbarwny remis.
|
Cytat:
No, ale liga nasza tak słaba, że hit to strasznie nie pasuje.. |
Może najlepszą opcją byłoby przesunięcie Ostoji na środek obrony za Głowę,a boki zostawić takie same czyli Dudka-Pietia. Środek pomocy standardowo bez DP,czyli Chrapek Garguła Stilic.. Nalepa,Uryga i inne wynalazki lepiej odstawić na bok.
Cholernie ciężki mecz sie zapowiada,ale nie ma co srać po gaciach tylko siadać na nich od początku i grać swoje. |
Mam nadzieje ze strzelimy o jedna bramke wiecej od Ruchu bo tego ze cos dostaniemy do sieci jestem niemal pewien. Baaaaardzo obawiam sie tego meczu jesli chodzi o obrone.
|
Bardzo ważny i ciężki mecz przed nami
Mecz nr 13 na R22 w tym sezonie Bilans przed meczem z Ruchem:10 wygranych 2 remisy 0 porażek Bilans bramkowy:23-3 Tak jak wszyscy się spodziewali nasze problemy zaczną się wtedy gdy ktoś złapie kontuzje bo o ile nasza 1 jedenastka jest bardzo mocna to już o ławce rezerwowych tego nie można powiedzieć Kontuzje i wykluczenia:Jovanović,Głowacki,Burliga oraz dodatkowo lekkie urazy Garguły,Brożka do tego transfery Fryca i Chaveza i mamy problem Jak już ktoś wspominał Ruch nie wygrał na Reymonta od 1997 roku ale w tym sezonie grają znakomicie i napewno mają nas czym postraszyć Marek Zieńczuk,Jankowski,Starzyński,Kuświk z 9 golami w lidze,ale i tak ich siłą jest drużyna W meczach wyjazdowych zajmują 3 miejsce !!! Ruch wygrał 2 ostatnie mecze wyjazdowe Zobaczymy co wymyśli trener Smuda,jak zastąpić Głowackiego,co z Pawłem Brożkiem,który ostatnio jest bez formy na co wpływ ma zapewne uraz,którego nabawił się jeszcze w meczu z Legią Ważny mecz,który trzeba wygrać za wszelką cenę Edit/Paweł Brożek ma szanse zagrać 200 ligowy(270 we wszystkich rozgrywkach) mecz w barwach Wisły Kraków |
Fajnie by było jakby murzynki sie odblokowały jakoś, bo na ten moment Donald najsłabszy w druzynie.
|
Mam nadzieję że mobilizacja będzie odpowiednia. Braki kadrowe tak nie widoczne, a i Ruch przerwie swoją zwycięską passę - ta się musi kiedyś skończyć. A i my spojrzymy już bardzo odważnie w górę tabeli.
Liczy się tylko zwycięstwo - na to nas stać na pewno. Sami piłkarze też muszą czuć się podrażnieni ostatnim meczem w Gdańsku. Jeśli Paweł Brożek nie będzie mógł wystąpić to chciałbym zobaczyć skład: Miśkiewicz - Dudka, Uryga, Bunoza, Pi Brożek- Sarki, Stjepanović, Chrapek, Stillić, Garguła,Guerrier Jeśli Paweł będzie zdrowy to pewnie odpocznie Sarki lub Donald. Stjepanović ostatnio daje rade, a i w destrukcji warto mieć kogoś dodatkowo - gdyby był Głowacki to można by się było obejść bez defensywnego pomocnika... ale lepiej że teraz pauzuje niż w meczu z Legią. Chciałbym w końcu zobaczyć Szewczyka na boisku. Teraz Smuda nie wykorzystuje limitu zmian, a potem będzie płacz że wejdzie do gry zawodnik bez ogrania i żadnego przetarcia.. a tak będzie na pewno w kwietniu czy maju. A i wynik 2-1 dla Wisły. Bramki Stillić i Chrapek |
Witam, wybieram się na mecz z Ruchem i nie mam zakazu bo byłem na derbach na narożniku i chciałbym się zapytać na jaki sektor najlepiej zakupić bilet by dopingować Wisełkę w tym meczu
|
Może i Ruch jest na fali, ale gramy u siebie. Co nie znaczy, że będzie to łatwy mecz, bo jeśli będzie przebiegał jak 2 połowa w derbach to wówczas o wynik można drżeć. Brak Głowackiego z pewnością będzie zauważalny jednak mam nadzieje, że nie pociągnie to za sobą większej niepewności w grze.
PS. To chyba jakieś święto, że nasz mecz jest w sobotę, a nie w piątek czy niedziele. |
Ruch to na ten moment chyba jedyna druzyna, ktora moze jeszcze pokonac Wisłe na R22. Gramy osłabieni brakiem Głowackiego ale sadze, ze sobie poradzimy. Fajnie by było po 30 kolejkach miec 0 porazek na swoim stadionie :)
|
co do meczu,to będzie pewnie widoczny brak Głowackiego no i czy wgl zagra Brożek. Wyczuwam dużo bramek w okolicy 3-2, 2-2. Oby tylko nie przegrać.
Co do dopingu to nie będzie organizowanego ale napewno na G1,G2 czy na narożnikach coś pośpiewa sie i może cały stadion dołączy. |
Jeżeli nie zagra oprócz Głowy i Burligi też Paweł to bardzo ciężko to widzę. Ruch wdg mnie to najlepiej obecnie poukładana ekipa w Polsce za sprawą Kociona. I to naprawdę ekipa,a nie stek indywidualności.
Nasze skrzydła obecnie praktycznie nie istnieją.Do tego jedyny napastnik czyli Brozio nie powinien kolejnego meczu grać z blokadą. Niech się chłopak spokojnie na legię wyleczy,a nawet jak jutro stracimy punkty to wdg. mnie Śląsk się ległej też postawi i 3 pkt z Wrocławia nie wywiozą. Oby tego nie przegrać,remis wezmę w ciemno. |
mnie też bardziej martwi sędzia z warszawy ten sam co prowadził nasze spotkanie przegrane z zawiszą w bydgoszczy i wywalił Bunoze
|
Cytat:
|
Stilic raz, Garguła dwa, Brozio trzy.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Jeszcze parę miesięcy temu w ogóle nie obawialibyśmy się meczu z Ruchem u siebie, ale niestety Niebiescy są w gazie i może być różnie. To jedno z tych spotkań, gdzie żaden wynik nie będzie niespodzianką. Jednak mam nadzieję, że 3 punkty zostaną w Krakowie.
|
Sądząc po zdjęciach i żółtych plastronach na ostatnim treningu, to widać, że obrona prawdopodobnie wyjdzie w ustawieniu : Dudka-Nalepa-Bunoza-Brożek.
|
Mecz w którym będziemy mogli się realnie przekonać w jakiej dyspozycji jest drużyna.
Bo na razie to słabiaki z nami grały. Wszyscy zadają sobie pytanie co będzie z obrona pod nieobecność Głowackiego. A ja się martwię czy Brożek Pa odzyska ową mityczną świeżość. Najwyższa pora by była. Ciężki mecz z lekkim wskazaniem na nas. |
Cytat:
|
To prawda i dlatego nie będę miał pretensji, gdy po błędach obrony bedziemy tracic bramki.
Ale mamy też zawodników pomocy w komplecie, którzy mogą i powinni zdominować środek pola, tak aby obrona miała jak najmniej okazji do popełnienia błędów. W sumie nie o wynik chodzi, tylko o ogólny obraz gry. |
Nie ma obrony, to trzeba atakować. Jak damy pograć Ruchowi to nas rozklepią.
|
Kadra meczowa na spotkanie z Ruchem Chorzów:
BRAMKARZ: Gerard Bieszczad OBROŃCY: Gordan Bunoza Piotr Brożek Alan Uryga Dariusz Dudka Michał Nalepa Jakub Bartosz POMOCNICY: Semir Stilič Ostoja Stjepanovič Łukasz Garguła Michał Chrapek Emmanuel Sarki Donald Guerrier Fabian Burdenski Michał Szewczyk NAPASTNIK: Paweł Brożek W kadrze nie ma pauzujących za kartki Arkadiusza Głowackiego oraz Łukasza Burligi. Nie znalazło się również miejsce dla przeziębionego Michała Miśkiewicza oraz Daniela Klaricia. |
Wiadomo może dlaczego nie ma Klarica?
|
Będę zaskoczony, jeżeli w tym meczu nie zaboli nas wąska kadra. Nastawiam się na pierwszą domową porażkę w sezonie.
|
Decyzja do występu Miśkiewicza jeszcze nie zapadła. Być może dołączy do kadry.
|
Cytat:
Mam nadzieje ze Smuda ponownie wykaże się nosem i trafi z obsadą bramkarza jak i napastnika. Nie lada orzech do zgryzienia. |
Będzie ciężko. Z drugiej strony Ruch to jednak nie jest Barcelona mimo swojej passy po zmianie trenera. W naszej śmiesznej lidze nie dziwi mnie już nic więc w zasadzie biorę pod uwagę każdy wynik. Fajnie by było wygrać oczywiście ale jak będzie w....... to w zasadzie też jakoś tam w pokrętny sposób dobrze bo może wielu ( w tym decyzyjni) już uwierzyło, ze jesteśmy zajebiści i mamy skład na LM.
|
Właściwie rzecz rozbija się o jedną zmianę - Nalepa za Głowackiego. W minionej rundzie defensywa z Nalepą była dziurawa i trudno spodziewać się jakiegoś przeskoku jakościowego. Gdyby to jeszcze był mecz z jakimś Widzewem czy PBB albo gdyby Nalepa miał grać za Bunozę, to byłbym w miarę spokojny. Ale bez tego nasz środek obrony wygląda niepewnie. W dodatku zgranie w formacji z całą pewnością będzie słabsze.
Na plus można odnotować, że boki obrony wciąż wyglądają solidnie. Dudka zagrał naprawdę dobry mecz na Lechii, tylko utonął w morzu miezrii widowiska. Brożek od początku rundy trzyma wysoki poziom. Na nich trzeba liczyć. Myślę też, że Smuda może nastawić drużynę na więcej walki w drugiej linii, żeby wypychać akcje Ruchu do bocznych sektorów. Ale tak naprawdę najwięcej zależy od stanu zdrowia Garguły i Brożka. Jeżeli będą zdolni tylko do statystowania, albo w ogóle nie wyjdą na boisko, to może nam być bardzo trudno odciążać tyły, a wtedy masakra niemal w banku. |
Panowie, nie można się ich tak bać. To tylko Ruch Chorzów. Mają za sobą 5 zwycięstw z rzędu, ale każde z nich jedną bramką. Czyli to nie jest tak, że dominują każdego rywala i wciskają mu kilka goli, ale każde zwycięstwo było wyszarpane, wywalczone. Jakbyśmy grali 1 składem to w ogóle bym się ich nie bał. Z tego co wyczytałem w gazecie to nie tylko Brożek, ale i Garguła są poobijani i nie w pełni sił. Miśkiewcz ma grypę, więc lepiej nie ryzykować jego zdrowia. Napisałbym żeby dać mu surowy czosnek, ale tutaj mogłoby to być źle zrozumiane :P Poza tym trzeba go odizolować od reszty drużyny, bo jeszcze innych zarazi i będziemy mieli szpital. Podobno w Krakowie grypa szaleje na całego.
|
Ja się cieszę, że Głowacki akurat wykartkował się teraz bo na mecz z Legią jest niezbędny. Nalepa musi wejść i udowodnić, że jest wart zmiany i to jest najlepszy dla niego moment. Chłopak jest młody, grał cały sezon w Niecieczy i zbierał pochlebne recenzje. Liczę, że to jego taki naprawdę przejściowy sezon i przejdzie drabinkę jak Chrapek ;)
|
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 21:18. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl