Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Podsumowanie rundy jesiennej w wykonaniu Wisły Kraków. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9198)

WISŁAZWE 15.12.2013 19:33

Podsumowanie rundy jesiennej w wykonaniu Wisły Kraków.

Witam,
postanowiłem założyć temat w którym spróbujemy podsumować rundę jesienną w wykonaniu ''Białej Gwiazdy''. Na pewno każdy z was ma jakieś spostrzeżenia na ten temat więc miło by było jeżeli zechcielibyście się nimi podzielić właśnie w tym temacie.

Jak oceniacie postawę Wisły Kraków w jesiennych meczach, czy widzicie jakąś iskierkę nadziei na lepszą wiosnę?
Kto waszym zdaniem zasłużył na uznanie z piłkarzy a kto zmarnował daną mu szansę?

Czekam na wasze komentarze w tym temacie, pod koniec roku postaram się zrobić małe podsumowanie, więc można również napisać post w stylu:

1. Najlepszy mecz.
2. Najgorszy mecz.
3. Największy piłkarski plus.
4. Największy minus.

Można również dodawać kolejne punkty :) wedle uznania.

Ale można również w dłuższym komentarzu podzielić się swoimi spostrzeżeniami.

Tak więc zapraszam do dyskusji :)

Krzysiek 15.12.2013 19:38

1. Najlepszy mecz - z Lechem u siebie
2. Najgorszy mecz - wszystkie na wyjeździe
3. Największy piłkarski plus - Arek Głowacki
4. Największy minus - Patryk Małecki

mitmichael 15.12.2013 19:42

1. Najlepszy mecz - zdecydowanie spotkanie z Lechem na R22
2. Najgorszy mecz - tu chyba kazdy napisze 2-5 z Jagiellonia w Białymstoku
3. Największy piłkarski plus - postawa Łukasza Garguły zdecydowanie najlepszy jego sezon w karierze, w koncu udało mu sie powrocic do formy jaka prezentował w Bełchatowie. Do tego jeszcze Arek Głowacki tyle lat na karku a dalej jest jednym z najlepszych jak nie najlepszym stoperem w lidze a takze postawa Chrapka, ktory wyrosł na prawdziwego lidera tej druzyny niech utrzymuje forme jak najdłuzej i niech jak najdłuzej tutaj zostanie a nie zaraz ucieknie na ławke do jakiegos FC Porto
4. Największy minus - zdecydowanie Patryk Małecki jako tzw "prawdziwy Wislak" powinien dawac tej druzynie wiecej od siebie miałem nadzieje, ze bedzie to jeden z liderow Naszej druzyny w tym sezonie ale jak widac pomyliłem sie. A do tego postawa na wyjazdach

Podsumowujac przydałoby sie w koncu poprawic gre na wyjazdach gdybysmy podchodzili do tych spotkan tak samo jak do tych rozgrywanych na R22 bylibysmy na pierwszym miejscu. Najbardziej cieszy to, ze z R22 znowu zrobiła sie twierdza nie do przejscia i oby taki stan rzeczy utrzymał sie jak najdłuzej.

St Yabol 15.12.2013 19:42

Tak, na szybko:
1. Najlepszy mecz - 2-0 z lechem
2. Najgorszy mecz - to chyba wiadomo Jagiellonia 5-2
3. Najwiekszy piłkarski plus - tu dałbym kilka, jakoś tak jednej osoby nie jestem w stanie wymienić.
- Miśkiewicz - dobra postawa całą runde, mało bramek zawalonych na jego koncie
- Głowacki - druga młodość, wysoka forma, dyrygent w obronie
- Garguła - też można mówić o drugiej młodości i o czasach gry w Bełchatowie
- Paweł Brożek - jego brakowało przez ostatnie dwa lata
Można by wymienić jeszcze więcej pozytywów, ale ta czwórka chyba zasługuje na największe uznanie (czas Chrapka czy Jovanovica jeszcze przyjdzie)
4. Największy minus - tu należy postawić pytanie czy dotyczy tych, którzy byli cały czas wystawiani do gry czy tych co siedzą na ławie a powinni grać. Tak czy inaczej to chyba trzeba tu wpisać Małeckiego, zaraz za nim Sarki

marcin_częstochowa 15.12.2013 19:47

1. Najlepszy mecz - z Lechem u siebie
2. Najgorszy mecz - z Ruchem w Chorzowie
3. Największy piłkarski plus - Michał Chrapek -- jeszcze niedawno miał opinię drewniaka, tymczasem teraz (przy całej słabości ligi) na palcach jednej ręki można policzyć gości, którzy potrafią tak podać jak Chrapinho w TME
4. Największy minus - R.Boguski

nemox007 15.12.2013 19:50

Chyba miejsca w tabeli w którym jesteśmy teraz nie spodziewał się nikt... Jesteśmy ponad stan i w głownej mierze zawdzięczamy to temu że nie daliśmy się pokonać na R22. Smuda musi wpłynąć jakoś na zawodników żeby to "coś" co mają na Reymonta było w nich także w meczach na wyjździe. Dysponujemy chyba najbardziej wąska kadrą w lidze (jeśli chodzi o równy poziom zawodników)...

Nie spodziewałem sie że będziemy na podium w tej chwili ale to dobry prognostyk na przyszłość. Jeśli jakieś transfery dojdą do skutku to mam nadzieje że poważnie włączymy się do walki o puchary (choć to tylko pobożne życzenie)

Na pewno jest kilku zawodników którzy zadługują na dużego plusa. Ja wybrałem sobie czterech. Omijam Brożka bo on w dobrej formie odchodził z Wisły i jak się przekonaliśmy w dobrej do nas wrócił :)

Na plus: Guła, Chrapek, Bunoza i Guerrier.

Co do minusa to mam kandydat jest jeden: Małecki. Chłopak ewidentnie nie może się odnaleźć i nie wiem czy to problem z trenerem czy to może jednak coś siedzi w jego głowie. Jak nic się nie zmieni to juz niedługo pożegnamy Patryka...

Co meczów naj... Zgadzam się z poprzednikiem i najlepszy mecz to był mecz z Lechem u siebie. Najgorszy? Też z Lechem.

Nadzieje? Guerrier i Stolarski.

Deklaracje że walczymy o MP będą teraz nie na miejscu jestem pełen optymizmu przed wiosną. Oby transfery były...

LuKaS TSW 15.12.2013 19:50

1. Najlepszy mecz- 2:0 z Lechem
2. Najgorszy mecz 0:1 z Lechią w PP
3. Największy plus postawa całego zespołu, mieli walczyć o utrzymanie a udało usadowić się w czołówce tabeli. Indywidualnie wyróżnienia na pewno dla Głowackiego,Garguły czy Miśkiewicza
4. Największy minus dotychczasowe wyniki osiągane na obcych stadionach. Indywidualnie niestety Małecki i Chavez

Zelari 15.12.2013 19:50

1. Najlepszy mecz - 2:0 z Lechem
2. Najgorszy mecz - 0:1 z Lechią w Pucharze
3. Największy Piłkarski Plus - Michał Chrapek
4. Największy Minus - Patryk Małecki

darean 15.12.2013 20:41

1. Najlepszy mecz : U siebie z Legią.
2. Najgorszy mecz : z Górnikiem wyjazd.
3. Największy Piłkarski Plus : Miśkiewicz , Brożek , Głowacki , Guerrier.
4. Największy minus : Nom niestety muszę przyznać że Małecki

FraMat 15.12.2013 20:55

1. Najlepszy mecz: przegrany z Górnikiem (styl)
2. Najgorszy mecz: remis z Podbeskidziem (styl)
3. Największy plus: Guerrier (styl)
4. Największy minus: Małecki (styl)

donecki 15.12.2013 21:04

Najlepsze: mecze u siebie z Lechem i Legią
Najgorsze: mecze wyjazdowe z Zawiszą i Craaaaa
Najlepsze miejsce: miejsce na pudle
Najlepsza beka: strach w oczach krawaciarzy i Kazka - dlaczego? Bo gramy o puchary a nie spadamy
Najlepsze w ogóle: oby przed nami na koniec maja.Wiecie co? Nie - pudło

piotek 15.12.2013 21:17

1: Z Lechem na R22

2. Podbeskidzie- niby punt był, ale powinniśmy wjeżdżać stamtąd z workiem goli.

3. Misiek, Głowacki, Garguła

4. Małecki

Korbit 15.12.2013 21:26

Witam,
1. Najlepszy mecz: z kuchenkami u Siebie
2. Najgorszy mecz: z Podbeskidziem i kuchenkami...
3. Największy plus: Guerrier, Misiek, Chrapek
4. Największy minus: Małecki, Sarki

WISŁAZWE 15.12.2013 21:30

Możecie się też pokusić o dokładniejszą analizę :)
Tak, aby można było podyskutować. Klasyfikacja przy okazji :)

Patryk_185 15.12.2013 21:31

1. Najlepszy mecz: tu chyba nie ma wątpliwość Wisła - Amica 2:0 oby takich więcej meczów w wykonaniu Wisły :D
2. Najgorszy mecz: jak dla mnie zdecydowanie mecz z Podbeskidziem, niby 0:0 i pkt na wyjeździe ale to głównie dzięki szczęściu i Miśkiewiczowi trzeba przyznać że wtedy kompletnie nic nie mieliśmy do powiedzenia i to z rywalem który walczy o utrzymanie
3. Największy piłkarski plus: Michał Chrapek i Łukasz Garguła - obydwoje tych zawodników zagrało w tej rundzie lepiej niż się spodziewałem
4. Największy minus: po tamtej rundzie apetytów narobił Sarki w tej jednak kompletnie zawodzi jednak największy minus dla mnie to niestety Patryk Małecki, z tym chłopakiem coś nie dobrego dzieje ale mam nadzieję że za nie długo się odbuduje piłkarsko nawet jeśli nie będzie to miało miejsca w Wiśle czego bym jednak nie chciał

TymonPRO 15.12.2013 21:40

1. Najlepszy mecz: z Lechem u siebie 2:0
2. Najgorszy mecz: z Lechią 0-1 (Puchar Polski)
3. Największy piłkarski plus: Michał Miśkiewicz,Arkadiusz Głowacki,Paweł Brożek
4. Największy minus: Rafał Boguski,Patryk Małecki,Osman Chavez

Ogryzek 15.12.2013 22:13

Najlepszy mecz: z Legią (atmosfera, frekwencja i wynik). Takiego meczu nie zapomnę:)
Najgorszy mecz: żenada w Białymstoku (niektórzy widzieli tam jakieś plusy że niby z przodu... ech zaślepieni)
Największy piłkarski plus: Paweł Brożek - bez niego ciężko by było nawet o 8.
Największy minus: Chavez, jak jest w klubie a nie w samolocie to głównie leczy kontuzję a pensję ma jedną z 3 największych a daje niewiele.

Po za tym jestem zadowolony z tego co gramy tak słabym składem. A co do wyjazdów to z dwojga z złego to wolę żeby Wisła wygrywała przy R22 i gubiła punkty na wyjazdach niż odwrotnie:)

markowywislak 15.12.2013 22:19

1. Najlepszy mecz : z Lechem 2-0
2. Najgorszy mecz : w Bielsku Białej(0-0) zagraliśmy jak drużyna z okręgówki, w Białymstoku przynajmniej strzeliliśmy 2 bramki i dążyliśmy do strzelenia więcej,a Jadze wszystko wychodziło...
3. Największy piłkarski plus: Michał Chrapek- rozgrywający na lata jeżeli dobrze się będzie prowadził i nie będzie już myślał o Barcelonie...
4. Największy minus- Małecki Patryk.

Leh71 15.12.2013 22:24

1. Najlepszy mecz: Wisła - Amica 2:0
2. Najgorszy mecz: Podbeskidzie- takiej dominacji rywali nie było w żadnym innym spotkaniu.
3. Największy piłkarski plus:Arek Głowacki -w najlepszej formie od lat.Do tego spisany już wcześniej na straty Garguła.
4. Największy minus: niestety Patryk Małecki,

staszek2309 15.12.2013 22:27

Fajny temat :)
Najlepszy mecz - tu nie będę oryginalny, mecz z Lechem w Krakowie. Był styl, była elegancja i to co najważniejsze, zgnieciony amikorz.
Najgorszy mecz - tu mam dylemat. Gorzej jak z Podbeskidziem grać się chyba nie dało. Brałem jeszcze pod uwagę mecz z lechem w Poznaniu, ale że ciężko było cokolwiek zauważyć, to jednak PBB zwyciężyło:)
Największy plus - R22 znowu zyskuje pomału należną mu rangę. Drużyny przeciwne nie boją się już tylko kibiców, ale i Wisły. A że kooperacja ABG z drużyną jest, to widać od razu po wynikach. Jeśli chodzi o nazwiska na pluuuuuuuuus Głowacki, Chrapek, Miśkiewicz, Garguła i Brozio. Na plus Guerrier, Jovanovic, Stjepanovic i mimo wszystko Buznoza i Bury.
Na minus - gra na wyjazdach. Z personaliów - przykro to powiedzieć - Mały i Sarki. O ile Mały, jeśli zostanie to ma szanse się odbudować, to Sarki pewnego poziomu już nie przeskoczy. Był wybijającą się postacią w słabej drużynie. W lepszej nie potrafi się odnaleźć.
Moja osobista kategoria - najbardziej niedoceniany zawodnik - zdecydowanie Ostoja. dla mnie cichy bohater tej rundy. Chwalimy Gułę i Chrapka, ale bez Macedończyka nie mieliby tyle swobody. Jaka to przyjemna odmiana mieć zaawansowanego technicznie i nie rzucającego się w oczy def pomocnika. Jak bardzo to ważny zawodnik widać po meczach w których nie grał, albo był zmieniany.
Ogólnie fajna runda i pozytywne zaskoczenie. Mówią, że wiosna to ładniejsza pora roku od jesieni, ale piłkarsko wiosna 2013 była paskudna. A jesień wyjątkowo mila i często słoneczna :)

mateusz212 15.12.2013 22:35

1. Najlepszy mecz - wygrana z Lechem. Chociaż o wiele bardziej podobał mi się styl gry w Zabrzu do 70 min.
2. Najgorszy mecz - można pare wyjazdowych przytoczyć - stawiam na Szczecin.
3. Największy piłkarski plus - systematyczne stawianie przez Smude na Chrapka i Gargułe. Ta dwójka robiła róźnice z przodu i tylko sie modlić, żeby Chrapka juz teraz nam nie zabrali.
4. Największy minus - frekwencja na R22. Boli patrzec jak na stadionie jest 10-12 tys.
5. Najwieksze oczekiwania - oczekuje,że frekwencja będzie sie stopniowo podnosić, a drugie moje oczekiwania to, że prócz Bunozy,Chaveza nikt z tego zespołu nie odejdzie.

Grantar 15.12.2013 22:35

1. Najlepszy mecz: chyba Wisła - Lech ale może z Pogonią ..... jutro
2. Najgorszy mecz: - z Podbeskidziem, biorąc oczywiście pod uwagę klasę rywala, no i ostatni z Lechem gdzie nie było cienia wątpliwości kto jest lepszy
3. Największy piłkarski plus: Głowacki, Miśkiewicz, Brożek, .... Smuda i pozycja w tabeli
4. Największy minus: styl (dobra gra przeplatana jest żenującą ...). Kilka osób wpisywało tu Bogusia - ja uważam że jest to jego najlepsze pół sezonu od kilku lat, mimo że nie powala na kolana.

rafkur 15.12.2013 22:37

Najlepszy mecz: z Lechem
Najgorszy mecz: z PBB
Plus: Miśkiewicz, Głowa, Brożek
Minus: frekwencja u nas, wyjazdy

szprotson 15.12.2013 23:21

1. Najlepszy mecz : z Zabrzem i Widzewem.
2. Najgorszy mecz.: z Lubinem
3. Największy piłkarski plus : niewątpliwie Miśkiewicz i Biała Gwiazda na koszulkach
4. Największy minus : brak ławki rezerwowych

arti 16.12.2013 20:51

1. Amica
2. Jaga (wynikowo), PBB (wszystko poza wynikiem)
3. Paweł, Misiek, Głowa, Garguła
4. Pominę

d 16.12.2013 21:00

1. Najlepszy mecz - 2-0 z Lechem
2. Najgorszy mecz - 0-0 z Podbeskidziem
3. Największy piłkarski plus - postawa całej drużyny, ze szczególnym uwzględnieniem Pawła Brożka, Głowackiego, Miśkiewicza, Garguły, Chrapka i Guerriera. Oraz Smuda, jakikolwiek inny wybór krajowego trenera roku 2013 to będzie kuriozum.
4. Największy minus - bardzo słaba gra na wyjazdach

Ogółem - to była świetna runda w kontekście założeń przedsezonowych. Obyśmy na stałe wrócili na dobre tory.

huberix 16.12.2013 21:44

1. Najlepszy mecz. - 2:0 z Lechem - była stara dobra Wisła
2. Najgorszy mecz. - Podeskidzie w Bielsku - gorzej się zagrać nie dało
3. Największy piłkarski plus. Miśkiewicz,Garguła oraz Guerrier.
4. Największy minus.Słaba gra na wyjazdach oraz Mały i Chavez

darotsok73 16.12.2013 22:32

Siema , ee tam najlepszy najgorszy... Najlepsze to jest to że Wisełka będąc średnio cieńką drużyną zajęła miejsce na pudle. Najgorsze jest to ze w wielkim mieście i regionie na R22 raczy przybyć 10 tys. ludzi.w porywach do 14. Najlepsze jest to że..zawsze nad ..tamtą stroną błoń . Najgorsze jest to że ta liga jest żałośnie słaba i większosć się cieszy ze zwycięstwa nad cieniutką wtedy Amiką. Najgorsze jest to że do niedawna zatwardziali fanatycy wolą się zajmować milionem innych rzeczy zamiast wspierać czynnie Nasz Ukochany Klub. Najlepsze i najgorsze jest to że Brozio Bóg wie gdzie ,gdzieś tam nic nie osiagnął sportowo a u nas decyduje o byc albo nie być w tabeli. Cieniutka forma Małeckiego... cóż życie uczy pokory ,w każdym razie powinno. NAJWYŻSZY CZAS Patryku. Najgorsze jest badziewie i cykoria jaką gramy na wyjazdach. Najlepszy jest Dziki Donald .. wniósł trochę życia w tą drużynę .. Można by tak " najlepszać i najgorszać " pewnie do rana. Ale po co? Swieta idą ,ligę zegnam bez cienia żalu. Pora ochłonać ,pomyśleć i ogarnać Się. Wesołych Swiąt Wszystkim Wiślaczkom i Wiślakom.

4karol4 16.12.2013 22:40

1. 2-0 Lechem. Mecz nie z tej ligi. Opiłem się z radości :)
2. zdecydowanie 2-5 z Jagiellonią. Konkurencyjne może być 1-3 z Zawiszą.
3. postawa całej drużyny. Indywidualnie Głowacki
4. brak zwycięstwa w derbach

Od siebie dodam, że mimo kilku wpadek możemy być naprawdę dumni z postawy całej drużyny. Miło popatrzeć jak niektóre dziennikarzyny przebierały nóżkami ze złości. Wszyscy postawili na nas kreskę, zadowoleni odtrąbili koniec Wisły. A tymczasem stopniowo się odradzamy. Mamy 37 punktów, wystarcza ze 2 zwycięstwa aby zaklepać sobie awans do pierwszej 8. Chyba pora żeby postawić przed drużyną ambitniejszy cel. O mistrzostwie w tym sezonie raczej nie ma co marzyć. Póki co został wykonany duży krok do przodu, teraz trzeba zrobić kolejny i wzmocnić zespól w zimie. Pierwszy raz od 1,5 możemy czekać na rozpoczęcie rundy z jakąś nadzieja, a nie ze strachem.

Dzimi 16.12.2013 22:46

1. Najlepszy mecz: z Lechem u siebie
2. Najgorszy mecz: remis z Podbeskidziem
3. Największy plus: Guerrier
4. Największy minus: Małecki

Grisza1 16.12.2013 22:53

1. Najlepszy mecz - z Lechem.
2. Najgorszy mecz - z Górnikiem Zabrze - dać sobie wydrzeć 0:2 na wyjeździe echhhhh ;/
3. Największy piłkarski plus - pozycja w tabeli i jakość gry zespołu.
4. Największy minus - terminarz, który każe nam większość meczów grać albo w poniedziałki albo w piątki o 20.30

picknick_krk 16.12.2013 23:23

Najlepszy mecz : Lech
Najgorszy mecz: Jagiellonia
Plusy piłkarskie:
- Smuda i poprawa gry. Jego fundamentalny wpływ na atmosferę w zespole, co widać na boisku.
- Głowacki, Chrapek, Guerrier za stałą postawę na boisku.
- Garguła, Boguski za poprawę postawy na boisku. Jak widzę Gargułę w wielu zagraniach i przyjęciach to zastanawiam się co się z nim działo w poprzednim roku...

Minusy piłkarskie:
- Gra na wyjazdach
- Mały. A szkoda bo potencjał zawsze miał. Ale jak wiadomo wszystko siedzi w głowie...

Plusy kibicowskie:
- Parę pięknych opraw.
- Średnia frekwencja
- Maks na legii mimo wszystko

Minusy kibicowskie:
- Nierówny poziom kibicowania

Dodatkowy plus:
- w zarządzaniu (póki co) to jednak Pan Bednarz. Smuda jako trener i Bednarz jako ten odpowiedzialny za postawienie klubu na finansowe nogi, widać dają rezultaty. Oczywiście na efekty trzeba jeszcze poczekać.

Ogólnie jeden wielki, zajebisty PLUS za całą rundę dla ukochanej Wisełki! :) Kupowałem karnet z myślą "Będę z Wisłą w jej zapowiadanym dołku", a tutaj, cokolwiek nie powiedzieć o słabej lidze, miernocie na wyjazdach, to Wisła dostarczyła mnóstwo emocji, zwrotów akcji, w porównaniu do "drewnianego" poprzedniego sezonu gdzie można było spać na niektórych meczach.

To tyle... JJBG!!!

piter116 16.12.2013 23:54

1. Najlepszy mecz - z Amicą.
2. Najgorszy mecz - z Podbeskidziem.
3. Największy piłkarski plus - ciężko wybrać jedną osobę,wybiorę kilka(Misiek, Głowa, Guła, Chrapo, Broziu, DDW 77)
4. Największy plus - powrót Białej Gwiazdy na koszulki.
5. Największy minus - odpuszczenie PP, Małecki, gra na wyjazdach.

Mimo że nie byłem zwolennikiem sprowadzenia Smudy na Reymonta, nie przepadam za nim i pewnie go nie polubię, to trzeba szczerze powiedzieć, że wyciągnął z tej drużyny maxa. Trzecie miejsce przy tak wąskiej kadrze to ogromny sukces. Większość z nas przed rozpoczęciem sezonu była nastawiona pesymistycznie. Sam Głowacki pod koniec maja wspomniał, że bez wzmocnień czeka nas walka o utrzymanie. Na dobrą sprawę wzmocnienia przyszły dopiero w trakcie sezonu(Paweł Brożek, Guerrier). Wisłę w końcu ogląda się z przyjemnością. Smuda bardzo dobrze przygotował zespół do sezonu stąd też niewielka liczba urazów. Z jego zgrupowaniami różnie bywało, mam nadzieję, że nie zajedzie chłopaków zimą. Żeby nie było zbyt kolorowo, wypada wspomnieć o jakichś minusach, a dokładniej o jednym - odpuszczenie PP. Czego oczekuję na wiosnę?

Przede wszystkim wygrania derbów.
Utrzymania miejsca w pierwszej ósemce + zawsze nad wami.
Pawłowi Brożkowi życzę dołączenia do klubu 100 w 23 kolejce(w tym momencie ma strzelonych 97 bramek w Ekstraklasie) oraz zdobycia setnej ligowej bramki dla Wisły 3 kolejki później na Łazienkowskiej, gdzie strzelanie goli przychodziło mu z łatwością.
Mam również nadzieję, że więcej szans na grę otrzymają Uryga, Fryc, Nalepa czy Stolarski.

dulli78 17.12.2013 00:23

Runda letnio - jesienna oficjalnie zakończona, także kilka słów refleksji odnośnie gry Wisełki

Plusy:

1. Powrót Białej Gwiazdy na koszulki

2. Zmiana trenera - okazała się dobrym posunięciem władz klubu. Osobiście nie byłem wielkim zwolennikiem Smudy ale wyszło, że potrafił odnaleźć się po nieudanych przygodach z reprezentacją i Ratyzboną. Trenera oczywiście bronią wyniki ale też styl gry uległ znacznej poprawie. Z przyjemnością ogląda się nasz zespół w ofensywie w porównaniu do ostatnich 2 - 3 lat. Wiadomo, że do ideału jeszcze dużo brakuje ale w porównaniu z poprzednimi latami drużyna kreuje zdecydowanie więcej zagrożenia pod bramkami przeciwników. Smuda odpowiednio ustawił także blok obronny przywracając na właściwe pozycje Bunozę, Jovanovicia oraz Łukasza Burligę. Drużynie posłużyła także duża stabilizacja w składzie (na szczęście sprzyjał temu brak dużej ilości kontuzji). Słowa uznania należą się także trenerowi bramkarzy Tomaszowi Muchińskiemu za bardzo dobre przygotowanie Michała Miśkiewicza do sezonu - widać było, że z meczu na mecz Misiek gra coraz lepiej, nabiera coraz większej pewności.

3. Transfery - także na plus. Obiektywnie patrząc to pod tym względem obok Zawiszy to właśnie Wisła dokonała najlepszych jakościowo wyborów na rynku transferowym. Paweł Brożek, Wilde-Donald Guerrier - pomimo, że nie grali od początku rundy, byli bez okresu przygotowawczego - to potężne wzmocnienia przekładające się na bramki i asysty. Stjepanović również okazał się bardzo solidnym wzmocnieniem, do tego przyszłościowy Patryk Fryc. Jak na razie nie przekonuje Piotrek Brożek ale jego usprawiedliwieniem jest to, że miał zbyt długi rozbrat z futbolem - trzeba zobaczyć, jak będzie prezentował się po pełnym okresie przygotowawczym. Dużym plusem okazało się też to, że odejście "gwiazd " mocno obciążających budżet jak Genkov, Jaliens, Pareiko czy Iliev oraz tych co już się w Wiśle grać nie chciało jak Wilk w żadnym stopniu nie osłabiło zespołu, wręcz przeciwnie. Dla mnie jedyny minus jeśli chodzi o odejścia zawodników to oczywiście brak Sobola.

4. Odkrycia rundy - tutaj trzy nazwiska: Michał Miśkiewicz, Michał Chrapek i Guerrier. Dwaj pierwsi zrobili ogromny potęp w porównaniu z z poprzednim sezonem, natomiast co do Donalda to w życiu bym nie przypuszczał, że będzie się tak dobrze prezentował i tak szybko wkomponuje w zespół. Zastanawiałem się czy nie dodać tutaj Łukasza Burligi ale o tym, że potrafi nieźle grać na poziomie ekstraklasy to wiedziałem gdy był wypożyczony do Ruchu - a to, że często wystawiano go tam, gdzie nie trzeba (czyt. lewa obrona) to już nie jego wina.

5. Najlepsi piłkarze ekstraklasy - tutaj dwa nazwiska Arek Głowacki i Paweł Brożek. Prawdziwi liderzy. Głowa zaliczył wybitną rundę, niemal bezbłędny. Brozio ma jeszcze rezerwy, może grać znacznie lepiej ale obecna forma nie przeszkodziła mu zostać liderem klasyfikacji strzelców ekstraklasy.

6. Odbudowa Twierdzy przy Reymonta 22 - 9 zwycięstw i 2 remisy (na początku rundy) takie wyniki mówią same za siebie. Jedyna łyżka dziegciu to porażka w PP z Lechią.

Minusy:

1. Wątła kadra - szczególnie widać to było na pozycji defensywnego pomocnika, gdzie po ucieczce Wilka trzeba było grać jedynie Stjepanoviciem, próbowany był tam Nalepa ale to raczej nie jego pozycja. Na szczęście w tej rundzie omijały nas kontuzje

2. Wyjazdy - bardzo słabo, 8 punktów na 21 kolejek

3. Młodzi - przy tak wątłej kadrze, powinni stawać na rzęsach żeby załapać się na granie, ciężko harować na treningach, mocniej niż ci z podstawowego składu, to powinno być ich 5 minut. Liczyłem, że bardziej pokażą się np. Stolarski, Uryga czy Kamiński

4. Forma Patryka Małeckiego

5. Tylko remis w derbach

christof20 17.12.2013 09:36

1. Najlepszy mecz - 2:0 z Lechem u siebie.
2. Najgorszy mecz - właściwie wszystkie wyjazdowe, gdybym miał wskazać jeden, to wybrałbym chyba ten w Białymstoku.
3. Największy piłkarski plus - ciężko wybrać; Miśkiewicz, Głowacki, Chrapek, Guerrier, Brożek.
4. Największy minus - niestety, ale Małecki - dlatego, że oczekiwałem po nim znacznie więcej niż po takim np. Burdenskim.

hawaiisurfer 17.12.2013 10:30

1. 2-0 Wisła - Lech
2. 3-1 Zawisza - Wisła
3. Głowacki, Brożek, Chrapek, Garguła, Stjepanovic, Smuda + akcja z wczoraj Burligi :)
4. Słaba postawa na wyjazdach. Indywidualnie: Piotrek Brożek, Patryk Małecki

Mario Nh 17.12.2013 10:43

1. Najlepszy mecz: Wisła - Lech.
2. Najgorszy mecz: Podbeskidzie - Wisła.
3. Największy piłkarski plus: Miśkiewicz, Garguła, Głowacki, Chrapek, Brożek, Donald.
4. Największy minus Małecki, Sarki.

silver03 17.12.2013 11:21

1. Najlepszy mecz. Wisła - Lech
2. Najgorszy mecz. Jaga - Wisła
3. Największy piłkarski plus. Cała podstawowa 11
4. Największy minus. Mały, Sarki

speedfashion 17.12.2013 13:14

1. Najlepszy mecz: Wisła - Lech 2:0
2. Najgorszy mecz: Podbeskidzie - Wisła 0:0 (matko, to była prawdziwa tragedia).

3. Największy plus: Chrapek (olbrzymi krok do przodu - inteligentna gra,którą nadrabia braki szybkościowe, waleczność, zaangażowanie), Guerrier (takich obcokrajowców potrzebujemy - waleczny, nie odpuszcza i zawsze stara się COŚ zrobić, szybki, może trochę brakuje mu boiskowej inteligencji i opanowania, ale to może nadrobić). No duet Brożek i Głowacki, ale to jasne jak słońce.
4. Największy minus: Małecki (niestety, ale coś zupełnie tutaj nie funkcjonuje - chyba psychika), Sarki (po wiośnie można było obiecywać sobie więcej. Kilka błysków to nie to, czego po nim oczekiwałem).

Kibicowsko - sezon na pewno lepszy, niż przypuszczałem przed jego startem. Kilka razy naprawdę wspaniała zabawa na trybunach (i te magiczne ciarki), kilka świetnych opraw. Jednak pozostaje nie smak po meczu z Legią - mimo starań i pomysłowej oprawy niektórzy przyszli tylko po to, żeby zobaczyć Koseckiego, a później zapomnieli drogi na R22. Nie muszą być zawsze, ale jeśli mają wielkie wymagania, to niech wspierają swój klub.

funkykoval 17.12.2013 14:12

1. Najlepszy mecz - Wisła - Amika 2:0 i Górnik - Wisła 3:2;

2. Najgorszy mecz - PBB - Wisła 0:0 - powinniśmy dostać bęcki aż miło, i Amika - Wisła 2:0

3) Największe plusy:
1) Michał Chrapek - super postęp - kreatywny pomocnik, który walczy w defensywie i potrafi kreować świetne sytuacje bramkowe, jeżeli będzie dalej się rozwijał (nie dostanie sodówki), a przede wszystkim popracuje nad przyspieszeniem to będzie gwiazdą naprawdę wielkiego formatu....
2) forma Garguły, Miśkiewicza i Głowackiego - szkielet zespołu, który naprawdę świetnie spisywał się przez całą rundę;
3) Guerrier - kupiliśmy lewego obrońcę, a dostaliśmy fajnego lewoskrzydłowego, oby dał się poukładać taktycznie bez utraty głównych atutów (bo obcokrajowcy w Polsce już tak maja, że po dobrym początku, tracą te walory)
4) Powrót Króla - Paweł Brożek wrócił do Wisły bardziej dojrzały i dalej umiejący strzelać bramki - jak mu powiedziałem przed meczem z Legią - wszędzie dobrze ale w domu najlepiej to uśmiechnął się i potwierdził....
4. Największy minus - gra skrzydłowych - Małecki + Sarki, zupełnie ta runda im nie wyszła.... No i Burdenski który nie chciał oddać numeru 23 Brożkowi - szczyt debilizmu....

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:37.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl