![]() |
[30 kolejka] WISŁA Kraków - Zagłębie Lubin, niedziela godz. 16:00
http://desmond.imageshack.us/Himg840...png&res=medium VS http://desmond.imageshack.us/Himg163...png&res=medium Witam, przed nami ostatnia 30 kolejka TM Ekstraklasy, już w niedzielę poznamy ostateczny kształt tabeli, dowiemy się kto opuszcza szeregi najwyższej klasy rozgrywkowej w Polsce. O ligowy byt walczą jeszcze Podbeskidzie Bielsko - Biała, GKS Bełchatów. W pucharach reprezentować nas będą Legia Warszawa, Lech Poznań, Śląsk Wrocław i beniaminek Piast Gliwice. Wisła, której nic już nie zagraża mam na myśli puchary i spadek zagra w niedzielę z zespołem Zagłębia Lubin. W ostatniej kolejce nasi najbliżsi rywale ponieśli porażkę przed własną publicznością 0:3 z Lechią Gdańsk. Na jesieni Wiślacy zostali upokorzeni w Lubinie przegrywając aż 1:4, honorowe trafienie dla Białej Gwiazdy zaliczył Łukasz Garguła. Teraz czas na rewanż, przekonamy się czy udany. Meldunek z Lubina. Podopieczni Hapala mijający sezon zaczęli z -3 punktami na koncie, to wynik udziału w aferze korupcyjnej i ustawienia spotkania Cracovia - Zagłębie Lubin. Oprócz ujemnych punktów Zagłębie nie miało najlepszego startu w lidze, po wyjściu na ''zero'' długo okupywali dół tabeli do spółki z Podbeskidziem Bielsko Biała. Jednak zarząd klubu nie robił nerwowych ruchów i nie zmienił trenera mimo iż wyniki nie przemawiały za Hapalem. Później pojawiła się informacja, że do Lubina może wrócić Franciszek Smuda, jednak zarząd szybko zdementował te informacje dając równocześnie wsparcie Pavlovi Hapalovi. Zespół z Lubina zajmuje 10 pozycję w lidze mając na koncie 34 punkty - jest to jedyny klub w lidze, który ma bilans zerowy bramek strzelonych i straconych. Super strzelec i asystent.. Czyli kto gra w Zagłębiu Przegląd kadry Zagłębia Lubin zacząć należy od Michala Papadopulosa, czeski napastnik jest autorem 11 bramek w tym sezonie i jeszcze teoretycznie liczy się w walce o koronę króla strzelców. Czech musiałby ustrzelić w Krakowie hat tricka i liczyć na to, że zawodnicy wyprzedzający go w klasyfikacji nie trafią do bramki w ostatniej ligowej kolejce. Szymon Pawłowskito kolejna postać, której przyjrzeć należy się przed niedzielnym meczem. Pomocnik Zagłębia ma na koncie 8 bramek i 6 asyst. Jest jedną z kluczowych postaci w lubińskim zespole, Szymonowi z końcem czerwca wygasa kontrakt z klubem do tej pory nie złożył podpisu pod nowym i wszystko wskazuje na to, że to ostatni mecz Pawłowskiego w Zagłębiu. Swego czasu zawodnik ten łączony był z Wisłą Kraków, teraz wydaje się że bliżej pozyskania piłkarza jest klub z Poznania, który ma do zaoferowania Pawłowskiemu więcej niż my. Warto też zwrócić uwagę na Jirego Bilka, pomocnik ''Miedziowych'' obok bramkarza Michała Gliwy zagrał we wszystkich 28 spotkaniach tego sezonu. Jest ważną postacią w zespole podobnie jak podstawowy obrońca Paweł Widanow. Na Reymonta sprzątają dalej.. Smuda <s>dozorcą</s> trenerem. Kamil Kosowski to kolejny piłkarz, który dołączył do grona zawodników z którym Wisła nie przedłuży kontraktu, wciąż niepewna jest przyszłość Radosława Sobolewskiego, któremu kontrakt kończy się 30 czerwca. Widać, czystka podyktowana jest zmianą na stanowisku trenera - Kulawika, który żegna się z klubem po 22-letniej przygodzie zastąpi Franciszek Smuda. Jak będzie wyglądała nowa Wisła o tym przekonamy się już za półtorej miesiąca. ''Czwarta bramka ustawiła mecz..'' Te znamienne słowa nawet niektórzy umieścili sobie w podpisie, chyba nie trzeba przypominać kto wsławił się takim stwierdzeniem. W najbliższą niedziele nadarzy się okazja do rewanżu, oby tylko nasi piłkarze nie zabrali się za odrabianie strat zbyt późno ( czyt. po czwartej straconej bramce kiedy mecz jest już ''ustawiony'). Koniec z ironią, przejdźmy do konkretów. Najbliższy mecz będzie szczególny, po raz ostatni w barwach Wisły zagra kilku zawodników - Iliev, Sikorski, Jaliens, Kosowski. Po raz ostatni również Tomasz Kulawik zasiądzie na ławce trenerskiej, jego przygoda z Wisłą dobiega końca. Bilans jego trenerskich osiągnięć z Wisłą nie jest w lidze jest następujący: 23 spotkania: 8 zwycięstw 7 remisów 8 porażek Bilans 25:25 Cóż więcej można pisać o niedzielnym pojedynku.. Dobrze, że ten sezon dobiega końca, nie taką Wisłę chcielibyśmy oglądać, nie takie miejsce w tabeli nas interesuje. Spotkanie poprowadzi Robert Małek z Zabrza. Z kronikarskiego obowiązku: Historia spotkań pomiędzy Wisłą Kraków a Zagłębie Lubin: SEZON 2007/08 9 grudnia 2007, 18:15 WISŁA Kraków - Zagłębie Lubin 2:1, Paweł Brożek 50, Marek Zieńczuk 90 - Manuel Arboleda 57. SEZON 2008/09 Brak spotkań. SEZON 2009/10 11 grudnia 2009, 20:00, WISŁA KRAKÓW - Zagłębie Lubin 1:0, Marcelo 33 SEZON 2010/11 21 listopada 2010, 14:45, WISŁA KRAKÓW - Zagłębie Lubin 1:0, Andraż Kirm 88 SEZON 2011/12 13 sierpnia 2011, 18:00, WISŁA KRAKÓW - Zagłębie Lubin 1:0, Dudu Biton 50 (karny) Terminarz 30 kolejki TM Ekstraklasy: Wszystkie spotkania rozegrane zostaną 2 czerwca o godzinie 16:00 Jagiellonia Białystok - Ruch Chorzów Lech Poznań - Korona Kielce Lechia Gdańsk - Górnik Zabrze Legia Warszawa - Śląsk Wrocław Piast Gliwice - GKS Bełchatów Pogoń Szczecin - Polonia Warszawa Widzew Łódź - Podbeskidzie Bielsko-Biała Wisła Kraków - Zagłębie Lubin Zapraszam do dyskusji! |
SEZON 2007/08
9 grudnia 2007, 18:15 WISŁA Kraków - Zagłębie Lubin 2:1, Paweł Brożek 50, Marek Zieńczuk 90 - Manuel Arboleda 57. Pamiętam ten mecz, jakby to było wczoraj. Eksplozja radości bo bramce Zienia była większa niż po meczu z Twente :) |
Ale posucha w tym temacie, a mecz jutro.
Mój skład: -------------Miśkiewicz Stolarski---Uryga--Głowacki---Bunoza ------------Chrapek---Wilk Sarki-----------Buras-----------Małecki ----------------Genkov Uzasadnienie: Bramka wiadomo, niech już Miśkiewicz cwiczy gre nogami na przyszły sezon na żywym organiźmie jakim jest mecz. Obrona: licze na dwóch młodych (nie wiem czy Stolarski jeszcze na młodzieżowej kadrze czy juz nie) Głowacki za Chaveza by jakaś komunikacja była i Bunoza niech juz gra na tej lewej bo ma najlepszą lewą nogę wśród obrońców. Pomoc: tradycyjna bo lepszych nie ma dostępnych z jedną zmianą. Kiedy jak nie teraz w takim meczu dać szanse od początku Burasowi. Jest jednym z lepszych w naszym zespole ME. Więc niech gra zamiast gumożujca lub Boguskiego. Jestem ciekawy co pokaże na tle zawodnikow z pierwszego składu. |
Ostatnio jak przegralismy w Lubinie to Zagłebie było mocne ale w tym momencie sa bardzo slabi od paru spotkan wiec mozna to w koncu wykorzystac - trzeba wziac odwet i wygrac.
|
Pożegnajmy jutro godnie Kosę.
Dla Jaliensa i Ilieva też niech się mimo wszystko znajdzie ciepłe słowo w tym ostatnim meczu. A co do samego meczu... o czym tu pisać? |
Zagłębie nie walczy o nic.
Wisła nie walczy o nic. Porażka 0:1 |
Długo oczekiwane spotkanie. Pieprzony sezon w końcu się skończy. Ostatnie spotkanie pod wodzą Kulawika. W sumie jeśli nawet przegramy to mamy sporo plusów, odetchniemy od tego wszystkiego.
|
Wisła walczy o kasę bo przy dobrych wiatrach możemy zając 6 miejsce przy złych 9 a to jest znaczna różnica przy wypłacie dla klubu na koniec roku.
|
To tak w kontekście tego meczu: http://www.weszlo.com/news/15114-Zag...zyna_bez_zalet
|
Cytat:
Szansę na drugą wygraną z rzędu upatruje w fakcie, iż Smuda będzie siedział na trybunach, więc pierwszy etap selekcji do składu na przyszły sezon już się zaczął. |
Walczymy o 6 miejsce!
Dobre w porównaniu do zeszłego sezonu :) Ale oczywiście za słabe jak na nasze możliwości a już na kibicowskie klimaty :) do jutra! |
Ależ zainteresowanie dzisiejszym meczem Jezu ............
|
Bo wszyscy już na Reymonta (dzień dziecka) albo w drodze na stadion (reszta).
Dzisiaj pobijemy rekord frekwencji ;) |
Jak dobrze, że ten sezon już się kończy!
|
Co tu dużo mówić... Wisła ten mecz może wygrać przegrać lub zremisować. Jedyne co jest pewne to to że zrobi to w beznadziejnym stylu...
|
Następny możliwe że nie bedzie lepszy ale jakoś tak z większą ciekawością będę go wyczekiwał :D
|
Cytat:
Cytat:
|
Nie udało się obronić sportowo 7 miejsca z zeszłego sezonu a liczyłem chociaż na remis. Zagłębie zdobyło w tym sezonie 40 punktów więc pod względem sportowym Wisełka kończy na 8 miejscu.
|
Był ten karny bo z trybun to wygladalo na przekret stulecia ..?
|
Cytat:
Mielismy 90 minut czasu na strzelenie bramki wiec nie ma co plakac o karnego... |
Małek ile razy to nazwisko bedzie Nam sie jeszcze zle kojarzyło. Ilez razy w sezonie mozna popełniac tyle bledow podczas Naszych spotkan - przeciez to sie w glowie nie miesci.
|
Kończymy sezon 7 punktów nad strefą spadkową. Nie mam więcej pytań.
|
Cytat:
_____ Mecz, jak i sezon bez znaczenia ot, odbył się. Ciekawe jedynie czy w nowym pojawi się jakaś nadzieja na lepszą Wisłę. Ze Smudą wielkich nadziei nie mam, ale może wlaściciel zacznie po kolejnym niepowodzeniu inaczej, bardziej kreatywnie myśleć o naszym klubie, cóż pożyjemy zobaczymy. |
A niech tam... chociaż raz siebie samego zacytuję
Cytat:
:mysli: To wszystko, co dzieje się z Wisłą jest w tym momencie zbyt przewidywalne. Pora zacząć "emocjonować się" tematem transferowym i tematem osoby trenera. Potem trochę pomoderować temat "polskie drużyny w pucharach europejskich". Mam nadzieję, że niezbyt długo. Obejrzeć mecz z Barcą, a może pojechać do Gdańska. I mieć nadzieję na nowy sezon. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ta ostatnia niedziela.
Jak dla mnie mecz symbolicznie zakończył pewną epokę. W mniejszym znaczeniu skończyła się "holenderska" drużyna. Jej upadek zaczął się od Apoelu, jednak jak dla mnie definitywnie dziś się zakończyła. Jestem przekonanany, że pomimo dwóch nieudanych sezonów (nie do końca z winy drużyny, także w wyniku działań klubu) z perspektywy czasu zostanie ona oceniona pozytywnie. W szerszym skończyłą sie pewna Wisła zaczęta sprowadzeniem Kosowskiego, Żurawskiego, Szymkowiaka, potem Brożków. Jaka będzie ta nowa Wisła, lepsza czy gorsza zobaczymy. Dziś też pożegnaliśmy czterech zawodników. Nie wiem co przyniesie nowe okienko transferowe. Ale jak dla mnie, nie oceniając ostatnich ich dyspozycji i wyczynów na boisku, Jaliens, Iliev i Kosowski są zawodnikami o takich umiejętnościach indywidualnych, których zapewne długo w Wiśle nie zobaczymy. Spośród zawodników biegających dzisiaj po boisku tylko Głowacki prezentuje zbliżony poziom, reszta to klasa lub dwie niżej. Jeżeli dodamy do tego odejście Pareiki i ewentualne odejście któregoś z zawodników związanych kontraktem (może i marni są ale przykład Sikorskiego wskazuje, że każda "zmora znajdzie swego amatora") to "uzupełnanie" składu jawi pasjonująco. Mecz jak mecz. Małek i Zagłębie to dla mnie zestaw niesmaczny. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Nie wierzę że nie da się nic zrobić, żeby milicyjny wałek nie sędziował meczów przy R22. Smutne fakty są takie, że mmniej strzelonych bramek od nas ma tylko Bełchatów... Przykre...
|
Abstrahując od tego, czy powinien być karny, czy też nie,to przypomniał mi się ten mecz:
http://oi41.tinypic.com/kais7m.jpg Kula, Kosa- SZACUNEK ! |
Cytat:
Dawno takiej głupoty nie czytałem :haha: |
No to krótko ode mnie reminiscencje po meczu: jedno ze słabszych spotkań w ogóle jakie widziałem w tym tygodniu. Obie drużyny grały za karę szczególnie w drugiej połowie. Wisła początkowo prezentowała się dobrze, zepchnęliśmy Zagłębie do obrony, graliśmy kombinacyjnie. Szczególnie piłkarze obchodzący swój "benefis" prezentowali się dobrze. Jednak my pomimo pozornej przewagi i gry na połowie Zagłębia nie oddaliśmy żadnego strzału w światło bramki! Nie mieliśmy żadnej klarownej sytuacji. Guzik z tej naszej przewagi tak naprawdę wynikało, choć miło się momentami patrzyło na zaangażowanie naszych piłkarzy. Z biegiem czasu okazało się, że Zagłębie - jedna z nielicznych drużyn w naszym kraju bez problemów organizacyjno-finansowych - jest jeszcze słabsza od nas. W drugiej połowie nie było już gry w piłkę tylko pozoranctwo, za które jestem wściekły. Z obu stron to nie była gra w piłkę. I skończyłoby się to 0-0, gdyby w haniebny sposób nie wmieszali się w to sędziowie dyktując rękę, której nikt nie widział tylko liniowy. To już jest n-ty raz gdy nas sędziowie jebią bez mydła w dupsko na naszym stadionie i niech ktoś mi powie, żer t a ręka różniła się czymkolwiek od ręki Jodłowca w meczu z Legią na naszym stadionie. Akurat przez przypadek miałem okazję spotkać się i porozmawiać z panem Stępniewskim zupełnie prywatnie i zapytałem o rękę Jodłowca z 82 minuty meczy przy Reymonta. Pan Sławek zupełnie rzeczowo i merytorycznie wyjaśnił mi, że nie każde dotknięcie piłki ręka musi być odgwizdywane. Decyduje o tym intencja, sposób ułożenia reki i dziesiątki innych zmiennych. Jeśli ta ręka nie była przypadkowa to ja już nie wiem.
Miło było widzieć na żywo pożegnania Ivicy Ilieva, którego po prostu lubię, Kamila Kosowskiego, którego przyjście do Wisły jako młodego piłkarza pamiętam jakby to było dziś. Szkoda, że nie pożegnaliśmy ich niczym więcej niż tylko oklaskami. Chciałoby się jakiś transparent albo inną, zorganizowaną akcję. Pożegnaliśmy Kulę, którego uważam za przesłabego trenera. Bez koncepcji i bez posłuchu w szatni. Ale Kula to - co trzeba pamiętać - jeden z najwybitniejszych piłkarzy w historii mojego ukochanego Klubu. Dlatego cytuję za niejakim max_69 z innego źródła: "Tomku, z całego serca chcę Ci podziękować za te wiele lat w Wiśle. Pamiętam Cię z ławy studenta AWF I roku w 1990 wraz z Głownią, Majem i innymi dobrymi piłkarzami na roku. Chcialbym także przypomnieć, iż Ty jako jeden z nielicznych miałeś wyższe wykształcenie wśród piłkarzy ligowych, umiałeś pogodzić naukę z piłką, co i teraz nie jest na porządku dziennym. Nie wybrałeć Lecha w naszych chudych latach, o Legii to chyba w ogóle nie myślałeś. Osiągnąłeś naprawdę bardzo wiele, zawsze przede wszystkim jako człowiek. Szacunek!" Krótko jeszcze: 1. Miśkiewicz super parady! Uratował nas dwukrotnie przed pewnymi bramkami. Obronił dwie 101% sytuacje. 2. Uryga: podoba mi się ofensywny styl - jeśli tak można powiedzieć o stoperze i wielka chęć operowania piłką i krótkiej gry, ale strata z 70 minuty, po której Misiek po raz pierwszy zapunktował jest niewybaczalna. 3. Fajnie wyglądała gra naszej obrony dzisiaj. W sumie wszyscy się spisali i jeśli dodamy do tego jeszcze powracającego do Wisły młodego Nalepę i Stolarskiego, to ta formacja jest tą, o która martwię się najmniej. 4. Brak playmakera i napastnika. Po prostu nie mamy ani jednego ani drugiego. NA pocieszenie dodam, że mało który klub w Ekstraklasie posiada takich zawodników. To jest nasz must na najbliższe okienko transferowe. 5. Małecki dzisiaj nie miał moim zdaniem ani jednego dobrego zagrania w meczu. 6. Słaby Sarki, niewyraźny Boguś (chyba już nie wróci do swojej formy-hossy), aktywny Chrapek, waleczny Wilku. 7. Franek Smuda na super materiał do przemyśleń. Wierzę, że ma wpływ na naszego Prezesa i uda mu się "merytorycznie" przekonać go do wzmocnień szczególnie ofensywnych i na pozycji rozgrywającego. 8. Czekam na przedłużenia kontraktów z Chrapekiem, Sobolem, Urygą, Sarkim (choć od trzech spotkań nie zachwyca), Bieszczadem (żebyśmy znów nie mieli kabaretu z testowanymi bramkarzami), |
Przepraszam, już ostatni raz w tym temacie. Właśnie na ekstraklasa.tv zobaczyłem sobie dokładnie zajście po którym podyktowano jedenastkę dla Zagłębia. Stwierdzam z całą odpowiedzialnością, że sędzia Małek to idiota albo kur.wa. W zależności od tego czy wielbłąd popełnił świadomie czy nie.
|
Ciekawy jestem jak super ekspert mądra głowa Stępniewski ocenił decyzję kolegi Małka. Oglądał ktoś Ligę Plus wczoraj, o ile w ogóle była?
|
Wczorajszego meczu nie wypadało po prostu nie wygrać. Fajna oprawa przygotowana przez Młodą Wisłę (Biała Gwiazda na środku boiska) sektorówka, baloniki (panie wojewodo wnioskuję o zamknięcie G bo młodzi kibole strzelali balonikami ;). Żeby wygrać ten mecz wystarczyło strzelić przynajmniej jedną jedyną bramkę, bo nie wierzę żeby Zagłębiu chciało się gonić wynik. Niestety piłkarze kolejny raz pokazali na co ich stać. Dlaczego ta bramka nie wpada? Jak ja widzę zawodników ofensywnych - Tsvetan Genkow czyli gramy bez napastnika - niech za ocenę będzie jedna klasyczna sytuacja z pierwszej połowy - jakimś cudem jest dobrze ustawiony i dostaje piłkę, nie trzeba nikogo kiwać wystarczy wejść w alejkę między dwóch obrońców dosłownie jak w masło i strzelić na bramkę, on wstrzymuje akcję i odgrywa na skrzydło. O lepszą sytuację w tej klasie rozgrywek chyba będzie trudno. Obrońcy i bramkarz nie położą się. Mam wrażenie że boi się piłki i dlatego kryje się za obrońcami, nie wystawia się na takie sytuacje właśnie. Gra w zamieszaniu pod bramką to mało. Rafał Boguski - przypomina mi dziewczynę... Sarki od jakiegoś czasu niewidoczny, próbował coś tam mieszać przy bocznej linii, ale jak na niego to za mało, miejmy nadzieję że mu to przejdzie. Patryk Małecki - w przeciwieństwie do Sarkiego widoczny, wkłada serce w grę (aż za bardzo - nieporozumienie z Wilkiem), ale marnuje całą masę piłek, to powoduje że nie stwarzamy zagrożenia i trzeba zaczynać wszystko od początku. To wszystko przekłada się na bilans bramek który mamy w tym sezonie. Obrony nie ma co rozliczać, bo taki Alan Uryga w obecnej sytuacji, musi gdzieś na gwałt nabierać ligowego doświadczenia.
|
Cytat:
|
Małek - Wałek jak zwykle. Z tego co pamiętam kiedyś Jaga z Polonią odmówiły wyjścia na mecz jeżeli będzie im sędziował któryś z naszych ligowych geniuszy gwizdka (nie pamiętam kto). Może my tez powinniśmy się zastanowić nad czymś takim, gdy następnym razem do sędziowania naszego meczu zostanie wyznaczony ten przekręciarz?
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 18:49. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl