Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Książki - ktoś je jeszcze czyta?! (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=89)

Lord of WC 28.06.2008 16:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arteka1906 (Post 541571)
no tak tego w M1

Dobra sprawa.

Niektóre książki już nieco zniszczone, ale jak poszukać to można trafić całkiem fajne perełki.
Ja ostatnio kupiłem Łysiaki dwa:) "Milczące psy" i "Cena" w twardej okładce za 19 zł/sztuka.

Pozdrawiam

sndr 28.06.2008 17:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaG* (Post 531948)
Prosiłbym o tytuły filozoficzno-psychologiczne .Coś co wymaga od czytelnika myślenia.

"Filozofia głupoty" - Jacek Dobrowolski, sama jestem w trakcie czytania.

Paweł FC Ngd 28.06.2008 17:15

Ostatnio "Lot nad kukułczym gniazdem" Kena Keseya. Świetna, acha i "Stąd do wieczności" Jamesa Jonsa też się dobrze czyta.

W.Star 29.06.2008 10:25

Ja obecnie czytam sobie "100 Największych Filozofów" Philip Stokes'a A w kolejce jeszcze druga ksiązka nt. filozofii.

"Filozofia głupoty"? Trzeba się będzie zapoznać :)

lodecki 29.06.2008 11:06

a ja polecam "Poletko Pana P" Janusza Palikota, a wlasnie zaczynam czytac ksiazke Kazia Marcinkiewicza.

Firo 30.06.2008 04:19

Oglądajcie te ksiazki, kiedys kupilem taka za 30% ceny bez 40 stron w środku :P
Chyba że ktoś lubi szybkie zwraty akcji.

qazwsx123 30.06.2008 13:20

a jakieś ksiazki historyczne o 2 wojnie ciekawie napisane ? i poleccie mi jeszcze ksiazki oparte na faktach historycznych

concedi 30.06.2008 13:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arteka1906 (Post 541460)
Wlasnie przeczytalem "Króla szczorow" swietna pozycja, opowiada o jencach angielskich, amerykanskich i australijskich w obozie na Singapurze. POLECAM.

ja również nie dawno raczyłem się tą książką, którą teraz z czystym sumieniem mogę POLECIĆ :P

Arkas 05.07.2008 23:13

Jaka polecacie ksiazke Stephena Kinga??
I czy faktycznie warto przeczytac trylogie "Mroczna wieza" ?? Czy naprawde jest ona dobra??

Oxydrene 05.07.2008 23:23

Książki Ryszarda Kapuścińskiego. Przeczytał ktoś może jakieś polecić? albo lepiej, gdzie je można dostać??

pan_premier 06.07.2008 00:36

Cytat:

Jaka polecacie ksiazke Stephena Kinga
I czy faktycznie warto przeczytac trylogie "Mroczna wieza" Czy naprawde jest ona dobra++
1. Smętarz dla zwierząt
2.TO!
3.Desperacja, Misery

kiedyś juz cos tu polecałem, wiec posuzkaj moze co innego:D
Mroczna wieża?
na poczatku mnie zainteresowała,ale przy drugim tomie jakoś mnie znudziło i do dzis nie ruszyłem dalej
Tak samo mi nie przypadło do gustu Miasteczko salem i lśnienie, gdzie film jest zdecydowanie lepszy.

po ok 10 pozycjach King nudzi masakracznie i choć pisze fajnie, to jednak pisze na ilośc a nie jakość i gdyby nie inne okolicznosci/zdarzenia to pewne zdania mogłyby sie znaleźc w innych ksiażkach. Wszystko jest podobne(oczywiście z pewnym marginesem)

Cytat:

Książki Ryszarda Kapuścińskiego. Przeczytał ktoś może jakieś polecić? albo lepiej, gdzie je można dostać
Czytałem Cesarza, Heban obecnie jadę z Imprerium.

Heban bardzo przekrojowy i obrazowy, jako uzupełnenie polecam "Rowerem i pieszo przez Afrykę" Kazimierza Nowak, polskiego podróżnika który w latach 30. przejechał afryke z pn napd i z powrotem rowerem, miejscami łodzia, koniem, wielbładem...
to Afryka oczami prostego człowieka, wg mnei łądnie z Hebanem sie łączą
Sam Heban: na pewno wielu rzeczy o Afryce wcześniej sie nie wiedziało, bardzo ...dydaktyczna książka
Jako taki wstęp do zgłębienia wiedzy o tym kontynencie

Do tego opis Liberii został wg mnei wykorzystany w dobrym(tak na marginesie) filmie "Pan życia i śmierci(lord of war). Pewne sceny w filmie do dokładne wizualizacje książki Kapuścińskiego

Cesarz: ksiażka o cesarzu Etiopii oczami jego służby
podobno uważana za wielce uniwersalną, mi cos się nei wydaje. NIesamowite opowieści.....

Imperium które czytam, to jak na razie świetny wstęp do b. krajów ZSRR, jak skończe napisze wiecej.

Mi kapuściński sie 'podoba' bo pisze fajnie ze swojej perspektywy, bardzo dobrym jezykiem. Nie ma jakiejs sztucznej przyczajki co do poglądów autora itp
dla mnie ok. Cejrowski go nie lubi, szczególnie Hebanu... Warto jednak sprawdzic samemu
KSiążki kupisz bez problemu na allegro

PvD 06.07.2008 01:03

"Tropami zagrabionych skarbów" Jean-Paul Picaper

Cytat:

Jedna z największych tajemnic XX wieku!

Trzecia Rzesza była nie tylko wielką machiną zbrodni ale także swoistym przedsiębiorstwem prowadzącym na ogromną skalę grabież, na której wzbogaciło się kilkudziesięciu nazistowskich dygnitarzy. Ich losy po roku 1945 przypominają często powieść sensacyjną. Jean-Paul Picaper udał się tropem nazistowskich skarbów rozproszonych po całym świecie podczas wojny i w okresie powojennym.Śledził losy złota ukrytego przez SS w kopalniach Turyngii i odnalezionego w roku 1945 przez armię amerykańską.

Autor nakreślił portrety grabieżców - Bormanna, Himmlera i wielu innych. Nie zapomniał o ich ofiarach i nie pominął roli, jaką odegrały w tym procederze działające do dziś banki oraz wielkie firmy niemieckie i europejskie.
Poruszane ciekawe wątki udziału w różnych sprawach państw neutralnych jak Szwajcaria,Szwecja. Podział odnalezionego złota,kto komu dlaczego dał albo nie dał, zwrócił albo i nie zwrócił.

Polecam

-----------------------------------

Jeśli ktoś posiada książki w formacie pdf, rtf i doc o tematyce wojennej (nie ważny okres historyczny) proszę o priv

zuraw9 06.07.2008 08:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez qazwsx123 (Post 559270)
a jakieś ksiazki historyczne o 2 wojnie ciekawie napisane ? i poleccie mi jeszcze ksiazki oparte na faktach historycznych

Jeśli chodzi o nie oparte na faktach z wciągającą akcją to polecam Tylko dla Orłów, Działa Navarony, Igła (wiem że to klasyka i dużo ludzi je zna ale może nie czytałeś a warto)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkas (Post 562858)
Jaka polecacie ksiazke Stephena Kinga??
I czy faktycznie warto przeczytac trylogie "Mroczna wieza" ?? Czy naprawde jest ona dobra??

Z książek Kinga poleciłbym zdecydowanie Miasteczko Salem i Lśnienie.

szczebrzeszcz 09.07.2008 10:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez trombczanin (Post 531987)
CZŁOWIEK ISTOTA SPOŁECZNA Aronson Elliot

klasyka na wszystkich kierunkach, kursach związanych z psychologią

p.s.
książki nie kupuj można znaleźć pdfa na torrencie i forach studenckich

to ja polecę ksiązki wydawnictwa moderator, zwłaszcza "Przepływ" szkoda że tylko 500str :(
i te mniej popoularne Golemana (tak jakoś mi bestselery do gustu nie przypadły ;P )
Poza tym Cialdni też tam coś fajnego napisał ;)

Gordian 09.07.2008 20:49

Otóż moja była dziewczyna zainteresowała mnie pewną książką. Autora nie pamiętam. W każdym razie Powieść ta miała kilka tomów. Tematyka jej to fantasy, bardziej w stronę s-f. W tytule każdego tomu było coś o stalowych szczurach. Miałby ktoś takie ebooki? Najbardziej interesowałby mnie ostatni tom. O ile się nie mylę tytuł brzmiał: "I ty możesz zostać stalowym szczurem". Można jakieś bliższe informacje na ten temat?

Blacha92 09.07.2008 20:58

Polecicie jakieś ksiązki o tematyce typowo piłkarskiej?

Arteka1906 09.07.2008 21:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Blacha92 (Post 564802)

"Do przerwy 0:1" :P

Szymek_R22 09.07.2008 21:53

Cytat:

,,Futbolowa Gorączka" - Nick Hornby

Plastman 09.07.2008 22:00

Cytat:

Jan Otałęga „Za lotem piłki”
- książka redaktora „Dziennika Polskiego” - ciekawe opowiadania o historii polskiej piłki noznej a szczególnie o Wisle, Cracovii, Garbarnii, Lwowie i Tarnowie - bardzo polecam

Paweł Pierzchała „Z Białą Gwiazdą w sercu” - tej pozycji chyba nie muszę szczególnie rekomendować

Nick Hornby „Futbolowa gorączka”
bardzo zajmujaca historia fascynacji czy wręcz miłości autora do zespołu „Arsenalu” Londyn, dowcipna, celna analiza tego czym jest bycie kibicem. Polecam ją zawsze osobom nie związanym z kibicowaniem, żeby zrozumiały ... Polecam również kibicom

A.Reksza, M. Strzelecki „Wielka gra”
- powieść o tematyce piłkarskiej. Przedwojenne połączenie książki o piłce z powieścią o miłości, ale ... zajmujące. Idealne pod scenariusz holywoodzkiego filmu, tyle, że posiada niezwykły klimat przedwojennej polskiej piłki !!! . Powieść może nie najwyższych lotów, ale coś w niej jest. Mało znane , niemniej zachęcam, czasem można ustrzelić na allegro. (Reksza pisywał głównie książki o boksie)

Z historii krakowskiego piłkarstwa pozycje:
Stanisław Chemicz „Piłka nożna w okupowanym Krakowie”
Janusz Kukulski „Pierwsze mecze, pierwsze bramki”
ale to juz książki ściśle dokumentalne

I jeszcze coś ... dla dzieci (jeżeli ktoś posiada)
Zeszyty z cyklu „Piłkarskie łamigłówki“ - zbiór ciekawostek i łamigłówek o tematyce piłkarskiej dla dzieci w wieku 7-10 lat. Polecam dla tatusiów chcących zainteresować swoje pociechy piłka nożną

zuraw9 09.07.2008 22:53

Franklin Foer - Jak futbol wyjaśnia świat

Ciekawe spojrzenie na współczesny świat przez pryzmat piłki.

Jachcik 20.08.2008 21:48

A czy znacie moze jakies ksiązki o chuligaństwie stadionowym? niekoniecznie polskim? Duzo na necie czytam artykułów ale na ksiązke nie trafiłem jeszcze....... Zainteresowałem sie ksiązeczką tego typu po przeczytaniu tematu ktory założył cygan :D

zuraw9 20.08.2008 22:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jachcik (Post 588896)
A czy znacie moze jakies ksiązki o chuligaństwie stadionowym? niekoniecznie polskim? Duzo na necie czytam artykułów ale na ksiązke nie trafiłem jeszcze....... Zainteresowałem sie ksiązeczką tego typu po przeczytaniu tematu ktory założył cygan :D

Książka "Football Factory" na podstawie której został nakręcony film, autorstwa Johna Kinga. Niestety jeszcze się z nią w Polsce nie spotkałem.

laurence 21.08.2008 06:30

polećcie jakąs dobrą książke w tematyce II wojny światowej a najlepiej coś o lądowaniu w Normandii.

Z góry dziękuje

63624 21.08.2008 08:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gordian (Post 564798)
Otóż moja była dziewczyna zainteresowała mnie pewną książką. Autora nie pamiętam. W każdym razie Powieść ta miała kilka tomów. Tematyka jej to fantasy, bardziej w stronę s-f. W tytule każdego tomu było coś o stalowych szczurach. Miałby ktoś takie ebooki? Najbardziej interesowałby mnie ostatni tom. O ile się nie mylę tytuł brzmiał: "I ty możesz zostać stalowym szczurem". Można jakieś bliższe informacje na ten temat?

Autorem cyklu o Stalowym Szczurze był Harry Harrison. To pastiszowe powieści sf, a ostatnia część o której wspominasz, to rodzaj książki-gry.:)

PS. Polecam "Przestrzeni! Przestrzeni!" tegoż autora. To chyba jego najlepsza książka. Powstał nawet film na jej motywach z Charltonem Hestonem.

PS.2. Laurence poszukaj coś z Stephena Ambrose, "D-Day: 6 czerwca 1944: Przełomowa bitwa II wojny światowej", lub "Kompania Braci".

WzT 21.09.2008 20:24

Warto przeczytać książkę - "Ponad Ludzką Miarę"
Książka jest zbiorem wspomnień operowanych doświadczalnie kobiet w niemieckim obozie koncentracyjnym.
Niektóre opowiadania przyprawiają o gęsią skórkę, że takie sytuację w ogóle miały miejsce.

A tak swoją drogą to podbijam prośbę laurence i proszę o polecenie jakiejś książki o tematyce II wojny światowej.

PauL 23.09.2008 14:02

http://www.sklep.tomykibice.pl/images/Hoolifan.jpg

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Magazyn To My Kibice
Książki o chuliganach stadionowych, pisane przez nich samych, to w Wielkiej Brytanii prawdziwy przemysł. Wydaje się ich dziesiątki i cieszą się dużą popularnością, wykraczającą szeroko poza granice Wysp Brytyjskich. Najpopularniejsi autorzy, tacy jak Dougie Brimson i Cass Pennant, rozpoznawalni są także w Polsce, ale żadnej z angielskich książek do tej pory u nas nie wydano! Ten stan zmienił się wiosną tego roku, wraz z jedną z najpopularniejszych pozycji na rynku "Hoolifan" autorstwa Martina Kinga i Martina Knighta-chuliganów Chelsea. Trzeba przyznać, że 200-stronicową książkę czyta się jednym tchem, wciągające wspomnienia obu fanów, którzy są z klubem już od lat 70-tych, wprowadzają nas w sam środek legendarnej grupy "Headhunters", przedstawiając całą prawdę o „angielskiej chorobie“, jak nazywano kiedyś angielskich fanatyków.

Niedawno przeczytałem tę książkę i zdecydowanie mogę polecić ją każdemu kibicowi. Autorzy, "emerytowani" chuligani Chelsea opowiadają o swoim życiu, zadymach w których brali udział, a także o tak prozaicznych rzeczach jak choćby zmieniająca się moda stadionowa. Duet Knight & King doskonale ukazują angielskie realia oraz to, jak na przestrzenii lat zmieniał się ruch kibicowski na Wyspach.
Na polskim rynku oprócz wspomnień kibica Śląska, Romana Zielińskiego, historii kibiców ŁKS-u napisanej przez Galernickiego jest niestety bardzo mało pozycji dotyczących kibiców. Ta jest naprawdę dobra i warto po nią sięgnąć.

Z książek ocierających się o tematykę kibicowską mogę polecić także książkę... Amerykanina, F. Foera "Jak futbol wyjaśnia świat..." Autor udowadnia, że futbol i to co dzieje się na trybunach często przenika do naszego codziennego życia, a także ingeruje w religię, czy politykę. Ciekawy tytuł.

zuraw9 23.09.2008 15:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WzT (Post 606274)
A tak swoją drogą to podbijam prośbę laurence i proszę o polecenie jakiejś książki o tematyce II wojny światowej.

Jeśli jeszcze nie czytałeś to obowiązkową lekturą są Działa Navarony, Tylko dla Orłów i Igła.
Są to jednak książki fikcyjne, które jednak świetnie oddają klimat II wojny światowej.

WzT 24.09.2008 20:28

Jednak bym wolał o polecenie jakiś książek które nie są fikcyjne. Chodzi mi o 99% prawdziwej historii.

Arkas 24.09.2008 20:38

Ja ostatnio kupiłem "Powrót Ojca Chrzestnego" Marka Winegardener'a i po przeczytaniu 60 stron stwierdzam, że w porównaniu z "Ojcem Chrzestnym", ta książka nie dorasta nawet do pięt. Więc chyba wymienie w piątek w empiku na jakąś inną :P
Jaką byście polecali książkę Maria Puzo ( oprócz Ojca Chrzestnego)??

Edit: Thank's :)

darotsok73 24.09.2008 20:54

Jeśli chcecie fikcję to mógłbym polecić dużo pozycji typu "Klucz do Rebeki",wszelkie McLeany itp. Z realnych książek o drugiej wojnie polecam prawie wszystkie pozycje Wołoszańskiego, Dawiesa , a z konkretów : kończę właśnie WOJNĘ IWANA armia czerwona 1939-1945 -autorki Caterine Merridale,o prawdziwym obliczu sowieckiej armii od góry do dołu. po prostu super i szok!

dostuffca 24.09.2008 21:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkas (Post 607598)
Ja ostatnio kupiłem "Powrót Ojca Chrzestnego" Marka Winegardener'a i po przeczytaniu 60 stron stwierdzam, że w porównaniu z "Ojcem Chrzestnym", ta książka nie dorasta nawet do pięt. Więc chyba wymienie w piątek w empiku na jakąś inną :P
Jaką byście polecali książkę Maria Puzo ( oprócz Ojca Chrzestnego)??

Rodzina Borgiów i Omerta
Rodzinę polecam z czystym sercem, zaś Omertę zacząłem i ciągle mam nadzieję;)

t1488 24.09.2008 21:22

Najlepszą książką Mario Puzo jest "Sycylijczyk" lepszą nawet od "Ojca Chrestnego" ,łatwo się domyślić żę akcja dzieje się na sycylji , opisuje losy dwojki przyjacół Guliano i Piscotty , Zdecydowanie polecam i myśle że ciężko ci się będzie od niej oderwać . pozdr

emsi 24.09.2008 21:27

A ja Puzo bardziej od wymienionych wcześniej pozycji polecam Głupcy Umierają - podobała mi się bardziej od Omerty i Rodziny Borgiów, rewelacyjny jest podobno Sycylijczyk ale sam jeszcze nie czytałem, ale na pewno niebawem nadrobię ten grzech :)

A w temacie to ostatnio czytane przeze mnie pozycje:

Szatańskie przymierze Iversona - całkiem dobry horrorek w sam raz do czytania w zimne wieczory.

Dom szkieletów Mastertona - tego samego co o poprzedniej powieści o tej książce przy całej sympatii i sentymencie do Mastertona powiedzieć nie mogę. Jest kiepściutka, przewidywalna i niestety wtórna, nie polecam nawet fanom Mastertona do którego się zaliczam (sentyment z młodszych lat).
Koralina, Nigdziebądź i Dym i lustra Gaimana

Koralina - bardziej chyba dla młodszych czytelników ale pochłonąłem w jeden wieczór miło się czyta taka wariacja Alicji po drugiej stronie lustra.

Nigdziebądź - najbardziej póki co podobało mi się z książek Gaimana, bardzo wciągająca fajna historia i niesamowite dwie postacie pan Croup i pan Vandemar (ach uwielbiam takie szwarcharaktery :)) polecam fanom fantasy, wg mnie pozycja obowiązkowa :)

Dym i lustra - zbiór opowiadań dość nierówny - świetne opowiadania (Załatwimy ich panu hurtowowo, złote rybki i inne historie, Zmiany, Szkło śnieg i jabłka) mieszają się z przeciętnymi i wręcz słąbymi, ale polecam warto choćby żeby poznac fantastyczne krotkie opowiadanie Załatwimy ich panu hurtowo, które wejdzie w kanon moich ulubionych opowiadań i to obok takich tuzów jak Gogol, czy Marquez więc zacne towarzystwo.

Kroniki Jakuba Wędrowycza Pilipiuka obecnie zacząłem 2 tom przygód Wędrowycza Czarownik Iwanow :)

Pilipiuka Wedrowyczem jestem zachwycony, opowiadania o przygodach pijaka łajzy domorosłego wiejskiego Egzorcysty podane w lekkiej bardzo zabawnej formie po prostu pochłania się w tempie ekspresowym, gorąco polecam bo kawał dobrej i bardzo zabawnej rozrywki :)

Pozdrawiam

mb_1906 26.09.2008 11:25

Triumf śmierci - książka napisana przez Gabirele D'Annunzio, włoskiego poetę i prozaika z przełomu XIX i XX wieku, który wsławił się odwagą w czasie I wojny światowej i zajęciem Fiume w Chorwacji już po zakończeniu wojny, co w konsekwencji doprowadziło do wcielenia miasta do Włoch w 1924 roku, o ile mnie pamięć nie myli. Jest to proza psychologiczna, skupiająca się na przeżyciach głównego bohatera, którego przemyślenia odwołują się do filozofii Schopenhaeurea i Nietzschego. Porusza się w obrębie naturalizmu i psychologizmu. Fabuła polega na tym, że główny bohater zaczyna odczuwać nieuzasadnioną nienawisć do swojej kochanki. Irytuje go także zwykłe życie, można powiedzieć, że odczwa wolę mocy. Poza tym po głowie cały czas chodzą mu myśli o śmierci. Cała akcja dzieje się we Włoszech. Przeczytać naprawdę warto.

63624 26.09.2008 19:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WzT (Post 607594)
Jednak bym wolał o polecenie jakiś książek które nie są fikcyjne. Chodzi mi o 99% prawdziwej historii.

Polecam "Wspomnienia Żołnierza" Heinza Guderiana- generała III Rzeszy, jednego z twórców doktryny Blitzkriegu. "
"Powstanie 44" Normana Daviesa o Powstaniu Warszawskim.
Wcześniej polecałem książki Stephena Ambrose- poszukaj na tej stronie tematu mój post.:-)
O foncie wschodnim polecam "Największa Bitwa" Andrew Nagorskego- o bitwie pod Moskwą.
Z polskich wspomnień np. Kazimierz Sosnkowski "Cieniom Września", wspomnienia tego generała o Kampanii Wrześniowej.

zawszewiernyts 30.09.2008 20:09

Ja mam takie pytanie, dotyczące powieści "Mistrz i Małgorzata". Nie wiem czy na temat, ale nie znalazłem w google :|
Wie ktoś może kiedy odbywa się zjazd miłośników niejakiego kota Behemota?
Wiem , że to głupie ale potrzebne niestety :)
Pozdrawiam :D

Ola7 24.10.2008 21:16

Ja polecam książkę 'Biało-Zielona Solidarność', którą właśnie czytam. Jest to opowieść o kibicach gdańskiej Lechii walczących o wolną Polskę. Myślę, że każdy Wiślak powinien ją przeczytać. Świetna sprawa!

fcz1985 26.11.2008 15:22

"Biało-zielona Solidarność czyli o fenomenie kibiców Lechii Gdańsk" czytałem zaraz po premierze, podobnie jak Ola7 gorąco polecam niezależnie od tego kto jakim jest kibicem.
Ostatnio pochłonąłem "Szyfr Szekspira" - do końca zaskakuje, dużo lepsze od "Kodu Da Vinci" i "My naród" Tomasza Lisa - taka przyjemna lekturka napawająca optymizmem jakim jesteśmy wspaniałym narodem, nie zabrakło oczywiście wątku o głupich kibicach - jakieś 2 strony. Generalnie spodziewałem się głębszych myśli, więcej konkretów i szerszego spojrzenia po T. Lisie, ale książke i tak i tak mogę polecić na poprawę humoru:)

Baryl 29.11.2008 07:10

Chcialem sie podzielic refleksjami z lektury ksiazek pana Wojciecha CEJROWSKIEGO.
"Gringo wsrod dzikich plemion" i "Rio Anaconda".

Pierwsza to poszatkowane opowiesci, anegdoty z roznych wypraw. Tytul troche mylacy bo jest tu bardzo duzo o administracji, biurach paszportowych Ameryki Pld i przygod z nimi zwiazanych, o socjalistycznych bojowkarzach. Slowem duzo historii ze swiata 'cywilizowanego'. Ksiazka bardzo krotka (zwlaszcza dlatego, ze polyka sie ja bardzo szybko) ale dosc intensywna i warta przeczytania co najmniej kilka razy.

Rio Anaconda zas to juz 430 stron w grubej oprawie, ktore czyta sie chyba jeszcze szybciej. Lepsza pod wzgledem warsztatowo-literackim, stanowiaca koherentna calosc. Tutaj juz same wyprawy do Dzikich. A raczej jedna: na granicy Kolumbii i Venezueli. Przyjaznie z szamanami i bardzo ciekawe rozmowy. Od glupich zartow po ocieranie sie o Arystotelesa i jemu podobnych (okazuje sie, ze szamani to nie matoly ktore pala jakies swinstwo i gadaja bzdury pod wplywem halunow). Czytalem pare recenzji tej ksiazki i wszyscy uwazali, ze Gringo... jest lepszy. Ja zdecydowanie bardziej polecam Rio a najelpiej obydwie.

Oczywiscie juz samo nazwisko CEJROWSKI prowokuje a u niektorych wzbudza agresje czy znudzenie. W jego ksiazkach podrozniczych nie ma za grosz polityki (w Gringo jest przedstawienie mechanizmu politycznego i obludy guerilli ale jest podane dosc obiektywnie a jak na WC- arcyobiektywnie).
Jak wiadomo z telewizji, z utube: to czlowiek ktory sie nie cacka z innymi. Ale tez ma odwage by nie cackac sie z samym soba. Przyznaje sie z reka na sercu jesli popuscil w portki, wyznaje tez tak intymne szczegoly jak przygotowanie sie do wlasnej smierci albo incydent z mrowkami ktorego spojlerowac nie bede.

Ksiazki (a glownie Rio) ktore zmieniaja sposob patrzenia na swiat. A jesli ktos nadal jest sceptyczny to napisze, ze WC jest entuzjasta tworczosci Pratchetta i pisze podobnie do niego! Bez obaw- nie traci tandetna kalka: ma swoj styl, bardzo podobny, ale jednak oryginalny.

Poza tym jesli ktos interesuje sie polska scena polityczna to polecam ksiazke Rafala Ziemkiewicza "Czas wrzeszczacych staruszkow". Co prawda jeszcze jej nie doczytalem, ale po 80% moge powiedziec ze to lektura warta uwagi.
Nalewa oleju do kazdego pustego lba, co to duzo gada o polityce, strasznie duzo "wie" a tak naprawde patrzy na wizerunek, pijar, na wszystko (czyli TYLKO) to co mozna zobaczyc w telewizji. Ksiazka traktuje o najnowszej historii IIIRP i prob stworzenia IVRP. Poswiecona jest glownie Jaroslawowi Kaczynskiemu (moze jakies 60% bo reszta dotyczy przelomu 80/90, POPISu, rzadow PiS i PO).
Nie jest to zadna laurka czy kilkuset stronicowa broszura wyborcza PISu. To dosc wnikliwy szkic sytuacji i postaci. Troche sygnalow o tym jak sie robi polityke tak naprawde, poza szkielkiem. Proba ukazania mozgu, ktory sporo namieszal w polskiej polityce w ostatnich latach (J.Kaczynski)- a nie tylko sapiacego koltuna-niziolka ktory wykrzykuje bzdury o tym kto stal tu a kto z ZOMO (a moze to byl jego brat? mimo wszystko wsio rawno).

Krotko: jesli ktos ma zwyczaj darcia sie o swoich pogladach, o polityce, o tym kto jaki jest- to niech przestanie. Dopoki nie przeczyta tej ksiazki i jej podobnych.

mbw 17.12.2008 15:46

Warto kupić na prezent fanowi pilki noznej i wisly książke Stefana Szczepłka
Moja historia futbolu tom 1 albo 2.
Nie czytalem a chce komus kupić.
Ciekawie napisane czy takie pierdo lamento?
Który tom lepszy?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 15:37.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl