Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Wisła Kraków w Pucharze Polski 2012/13 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8799)

WISŁAZWE 26.07.2012 15:06

Wisła Kraków w Pucharze Polski 2012/13

Witam, dziś odbyło się losowanie par I rundy PP oraz 1/16.

Wisła Kraków rozpocznie rozgrywki od 1/16 PP, jej rywalem 11 sierpnia będzie zwycięzca pary Luboński KS - GKS Katowice.

Na papierze, faworytem pojedynku I rundy jest I ligowy klub z Katowic. Luboński na co dzień gra w III lidze w grupie uwaga! Kujawsko - pomorsko- wielkopolskiej.

Oto pozostałe pary I rundy i 1/16 PP, za niedługo sylwetki potencjalnych rywali Białej Gwiazdy!

1. Limanovia Limanowa - Piast Gliwice
2. Wigry Suwałki - Termalica Bruk-Bet Nieciecza
3. Luboński KS - GKS Katowice
4. Sokół Ostróda - Ruch Radzionków
5. Pelikan Łowicz - Kolejarz Stróże
6. Okocimski KS Brzesko - Polonia Bytom
7. Miedź Legnica - Dolcan Ząbki
8. Łysica II Bodzentyn - Wisła Płock
9. Kotwica Kołobrzeg - Warta Poznań
10. Ruch Zdzieszowice - Flota Świnoujście
11. Górnik Wałbrzych - Sandecja Nowy Sącz
12. Sokół Aleksandrów Łódzki - Zawisza Bydgoszcz
13. Legia II Warszawa - KS Polkowice
14. Stomil Olsztyn - Bogdanka Łęczna
15. Olimpia Grudziądz - Pogoń Szczecin
16. Arka Gdynia - Olimpia Elbląg

1/16 PP:

zwycięzca 1 - Widzew Łódź
zwycięzca 2 - GKS Bełchatów
zwycięzca 3 - Wisła Kraków
zwycięzca 4 - Jagiellonia Białystok
zwycięzca 5 - Ruch Chorzów
zwycięzca 6 - Legia Warszawa (5 sierpnia)
zwycięzca 7 - Polonia Warszawa
zwycięzca 8 - Zagłębie Lubin
zwycięzca 9 - Podbeskidzie Bielsko-Biała
zwycięzca 10 - Górnik Zabrze
zwycięzca 11 - Łódzki KS
zwycięzca 12 - Cracovia
zwycięzca 13 - Śląsk Wrocław (4 sierpnia)
zwycięzca 14 - Lechia Gdańsk
zwycięzca 15 - Lech Poznań
zwycięzca 16 - Korona Kielce

Zapraszam do dyskusji.

pan Dudi 26.07.2012 15:21

"Prawdziwi kibice" Wisły nie zauważyli nawet tego faktu, bo byli zbyt zajęci merytoryczną dyskusją nt. transferów? :lol:

Dla mnie losowanie fatalne, bo ani GKS ani pewnie ten Luboń nie wpuszczą kibiców Wisły. Ze sportowego punktu widzenia, to powinien być spacerek.

Kamil17ABG 26.07.2012 15:36

Ja chcę w tej edycji PP dwumecz z cracovia, ale to chyba byloby zbyt piekne by mialo byc realne ;);P

mitmichael 26.07.2012 15:40

Nie lubie jak sie Nam trafia druzyna z nizszej ligi bo z takimi ekipami zawsze sie ciezko gra. No ale coz, nie mozemy sobie pozwolic na wpadke juz w tej rundzie.

WISŁAZWE 26.07.2012 15:49

Zaczniemy od przybliżenia sylwetki beniaminka III ligi - Lubońskiego.

Klub ten założony został w 1943 roku, z siedzibą w Luboniu w województwie wielkopolskim. Swoje mecze rozgrywa na stadionie miejskim ul. Rzeczna 2, obiekt może pomieścić 2000 widzów.

Największymi sukcesami klubu z Lubonia jest m.in gra w III lidze, II runda PP, zdobycie PP na szczeblu poznańskim, wygranie PP WZPN.

W poprzednim sezonie zespół Lubońskiego KS, grał w IV lidze w grupie wielkopolskiej północnej, w 30 meczach zdobył 80 punktów, nie przegrywając spotkania i tylko 5 krotnie remisując.

Naszym potencjalnym rywalem w 1/16 PP może być również zespół występujący na co dzień na zapleczu ekstraklasy GKS Katowice. Klub złożony w 1964 roku, swoje mecze rozgrywa na stadionie położonym przy ulicy Bukowej 1, obiekt mieści 10 tys osób, posiada także oświetlenie.

Na tle swojego rywala wygląda imponująco, zespół z Katowic 4 razy zdobywał vice mistrzostwo Polski, 3 - krotnie świętował zdobycie PP, oraz 2 raz zdobywał superpuchar.
GKS ma także sukcesy na arenie międzynarodowej dwukrotnie zagrał w 1/8 Pucharu Zdobywców Pucharu, oraz raz w 1/8 Pucharu UEFA.

W poprzednim sezonie zespół z Bukowej bronił się przed spadkiem z I ligi ostatecznie ta sztuka mu się udała i w końcowej klasyfikacji GieKSa zajęła 13 pozycję.

Na papierze zdecydowanym faworytem meczu jest zespół ze Górnego Śląska ale jaki będzie końcowy wynik i z kim zmierzy się Biała Gwiazda w 1/16 PP dowiem się dopiero 1 sierpnia. Puchar Polski rządzi się swoimi prawami, tu nawet murowani kandydaci do awansu lekceważą przeciwnika i potem zbierają za to sroga lekcję.

Aspekt kibicowski zostawiam do momentu wyjaśnienia z kim zagramy i czy w ogóle dane nam będzie obejrzeć ten mecz na własne oczy.

Miejmy nadzieję, że temat zamkniemy dopiero po 3 maja 2013 roku!

Aby do finału :)

Ajax 26.07.2012 16:18

W pucharze Polski na tym poziomie gra się jeden mecz?

Ja kibicuję mocno Lubońskiemuu KS. W końcu będę miał mniej niż 500km na mecz.

WISŁAZWE 26.07.2012 16:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ajax (Post 1265017)
W pucharze Polski na tym poziomie gra się jeden mecz?

Ja kibicuję mocno Lubońskiemuu KS. W końcu będę miał mniej niż 500km na mecz.

Tak na etapie I rundy i 1/16 PP rozgrywane jest tylko jedno spotkanie, u niżej notowanego przeciwnika.
Rewanże dopiero zaczynają się od 1/8.

Fifiorek 26.07.2012 16:51

A nie od 1/4 finału jak to było ostatnio ?

ciacho 26.07.2012 17:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mitmichael (Post 1265010)
Nie lubie jak sie Nam trafia druzyna z nizszej ligi bo z takimi ekipami zawsze sie ciezko gra. No ale coz, nie mozemy sobie pozwolic na wpadke juz w tej rundzie.

Niezły jesteś. Możesz wytłumaczyć jak mielibyśmy trafić na kogoś nie z niższej ligi skoro wszystkie drużyny z ekstraklasy są rozstawione?

SZYMEK_TSW 26.07.2012 17:09

GKS Katowice będzie przyjmował kibiców gości ?

WISŁAZWE 26.07.2012 18:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Fifiorek (Post 1265026)
A nie od 1/4 finału jak to było ostatnio ?

Racja! Mój błąd, przepraszam za wprowadzenie w błąd, sugerowałem się 90minut.pl i treścią, że mecze 1/8 PP odbędą się 26 września i 3 października - odebrałem to jako mecz i rewanż. A to za pewne ze względu na europejskie puchary :)

gaudi10 26.07.2012 19:22

Tak 2 terminy do wyboru bo na pewno polskie zespoły opanują LM i LE i w związku z tym trzeba terminy uelastycznić. A co dopiero będzie z następnymi rundami PP to głowa mała
Fajnie by było jakby jedna była w grupie LM a trzy w LE - TAK WIEM MARZENIE ŚCIĘTEJ GŁOWY :-D

WISŁAZWE 01.08.2012 17:02

Po 45 minutach w 1/16 PP jest Luboński KS który prowadzi z GKS-em 2-1.

jacekbum 01.08.2012 17:08

Ja tam wolę mecz z Katowicami bo ci z niższej ligi mogą grać bardzo ostro a kontuzje są nam zbędne,dodatkowo Katowice blisko i lepsze przetarcie przed ligą.

jcts 01.08.2012 18:15

No i gramy z Lubońskim KS, szkoda bo mecz z GKS to mogło być fajne przetarcie przed ligą, a tak to znowu gdzieś na wieś, na murawie podobnej do tej na Widzewie pewnie...

michael 01.08.2012 19:31

Ciekawe czy mają tam sektor gości :mysli:

WISŁAZWE 01.08.2012 19:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez michael (Post 1265911)
Ciekawe czy mają tam sektor gości :mysli:

Proszę:

Cytat:

Decyzją Komendanta Policji mecz Pucharu Polski pomiędzy Lubońskim KS Fogo a GKS Katowice odbędzie się bez udziału kibiców gości. Brak zgody na przyjazd sympatyków z Katowic spowodowany jest kiepską infrastrukturą stadionu w Luboniu przy ul. Rzecznej 2. Rozegranie zawodów z kibicami przyjezdnymi zagrażało by bezpieczeństwu na co nie ma zgody Policji.
Żałujemy, że nie możemy wpuścić kibiców gości, jednak Stadion Miejski w Luboniu nie spełnia standardów do rozgrywania spotkań, a tak uznane firmy jak GKS Katowice mają rzesze wiernych sympatyków. – powiedział w rozmowie z „oficjaką” V-ce Prezes Karol Bąkowski

Za oficjalną stroną Lubońskiego.

RYBA 01.08.2012 22:20

no to pojechaliśmy...

Sylwek1906 01.08.2012 22:26

Teraz pozostaje liczyć na to, że Orange Sport przeprowadzi transmisje ..

mitmichael 02.08.2012 05:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sylwek1906 (Post 1265975)
Teraz pozostaje liczyć na to, że Orange Sport przeprowadzi transmisje ..

Jezeli Orange Sport nie przeprowadzi transmisji to zostaje jeszcze TVN Turbo i otwarty (przez to bedzie duzo meczy) i nie jest powiedziane, ze pokaza mecze swojej Legii skoro nawet LE ich nie interesowała.

WISŁAZWE 09.08.2012 22:13

Sobotni mecz w Pucharze Polski transmitowany jest w Orange Sport jakby komuś ta informacja umknęła.

pzkwr 11.08.2012 08:40

Z oficjalnej strony LKS:
"Zawodnicy Lubońskiego KS Fogo będą mieli szansę pokazać się szerszemu gronu odbiorców i poczuć co to jest wielka piłka. Natomiast goście będą mieli okazję sobie przypomnieć skąd się tak naprawdę wybili, gdzie i w jakich warunkach zaczynali swoje przygody z piłką nożną."
Ładnie napisane.... i oby tak było.

Sylwek1906 11.08.2012 09:57

jak ktoś nie ma OS w tv to tu jest link, jakoś piękna i nigdy mi nie ścinało http://www.orange.pl/kid,4000181490,...o,article.html

Dariook 11.08.2012 13:18

Obawiam sie ze dzisiaj pilkarska polska da odpoczac Ruçhowi. Juz widze te naglowki...I 1:0 po kontrze pastuchow.
Obym sie mylil.

matysiuk 11.08.2012 13:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1268088)
Obawiam sie ze dzisiaj pilkarska polska da odpoczac Ruçhowi. Juz widze te naglowki...I 1:0 po kontrze pastuchow.
Obym sie mylil.

jak tak by było to nasze gwiazdki powinni zarabiać tyle ile ci z lubońskiego...

Dariook 11.08.2012 13:54

Tutaj nie problemem sa zarobki. Problemem sa umiejetnosci a raczej ich kompletny brak. Polowa tych pilkarzy nie powinna wogole miec przyjemnosci nawet w naszym klubie trenowac a co dopiero nasz klub reprezentowac.

Sialalalala 11.08.2012 13:57

niektórzy z tych "pastuchów" całkiem dobrze radzą sobie z piłką, co niekoniecznie wychodzi np. wilkowi

wasyl 11.08.2012 14:24

Sikorski nauczył Genkova nowego triku...

pawelwislak 11.08.2012 14:53

ale byśmy byli w dupie gdyby nie ten nasz Żyd. Mecz dzięki Meliksonowi rozklepany... a i swoje buty zebrał

silver03 11.08.2012 14:55

Tak po meczu... Drużyna chyba niezbyt akceptuje Sikorskiego oraz powoli wyłania nam się drugi napastnik Quioto - dał super zmianę.

syryls 11.08.2012 14:55

Wilk - mogliśmy grać bez niego, sorry ale gówno robił w pierwszej połowie był przydatny ale później jak graliśmy swoje a Luboński nie miał sił to tylko "był". Garguła to wiadomo. Kjoto i Maor super, ale to rywal 4 półki niżej. Czemu Kjoto nie powołali na IO????
Genov załatwił sprawę ale z skuteczność nie najlepsza 50%. Boguski wraca do formy i w ofensywie mamy teraz w kim wybierać, Genkov jako taki Lisek, A Kjoto jako 10, wybierać i wybierać. Jaliens nie widoczny ale jaoś walczył po starcie piłki.

mitmichael 11.08.2012 14:55

Zapominamy o 1 połowie bo liczy sie wynik koncowy ale w nastepnych spotkaniach tak jak w 1 połowie grac nie mozemy. Jak w nastepnym meczu o stawke Sikorski bedzie grał zamiast Quioto to skonam.

krzywy 11.08.2012 14:56

Maor Melikson ojcem sukcesu, jeżeli utrzymamy go do końca okienka i będzie zdrowy to myślę, że szanse na mistrzostwo Polski są duże.

pikey 11.08.2012 14:59

Melikson wygrał mecz. Recepta na ten sezon - modlić się żeby Maor był zdrowy. Na plus na pewno fakt że Romell Quioto przejawia chęć do gry kombinacyjnej, więc do grania mamy już 4 piłkarzy z przodu Romella, Genkova, Ilieva i Meliksona.

Mam nadzieję, że szybko zostanie zarzucony pomysł gry z Gargułą w środku i Sikorskim w ataku.

Jaliens - kompromitujący występ...., o wiele lepie od niego wyglądał Bunoza na lewej.

westersyl 11.08.2012 15:08

Patrząc momentami na Meliksona jest mi go tak po ludzku szkoda, szkoda, że on musi grać z takimi piłkarzami. Różnica pomiędzy Meliksonem, a resztą zawodników jest ogromna, nawet momentami nie miał z kim sklepać piłki, gdzie kol wiek nie poda to strata,ktoś mu odegra nie dokładnie, źle przyjmą, wywrócą się itd. Ja nie wiem co on sobie myśli na boisku kiedy po raz 10ty dobrze komuś zagrywa a ktoś po raz 10ty pierd kolejne akcje.
Powtarzam się po raz nty, że z takim Brożkiem to coś by z przodu jeszcze zagrał no ale teraz numer 23 ma kto inny...

Boruc 11.08.2012 15:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pikey (Post 1268106)
Melikson wygrał mecz. Recepta na ten sezon - modlić się żeby Maor był zdrowy. Na plus na pewno fakt że Romell Quioto przejawia chęć do gry kombinacyjnej, więc do grania mamy już 4 piłkarzy z przodu Romella, Genkova, Ilieva i Meliksona.

Mam nadzieję, że szybko zostanie zarzucony pomysł gry z Gargułą w środku i Sikorskim w ataku.

Jaliens - kompromitujący występ...., o wiele lepie od niego wyglądał Bunoza na lewej.

Mnie najbardziej dziwi to, jaki regres zrobił Jaliens od gry w Eredivisie do gry w Wiśle. Bo tu nie chodzi tylko o zaangażowanie, grę na alibi, on popełnia tak proste, techniczne błędy, lub podejmuje złe decyzje że głowa mała. Zrozumiałbym, gdyby brakowało mu szybkości, ale techniki i myślenia na boisku nie.

Dziś w 1. połowie: Pareiko - Jaliens, Chavez, Głowacki, Bunoza - Wilk, Garguła, Melikson, Iliev - Sikorski, Genkov
A już niedługo powinno być tak: Pareiko, Jovanovic, Chavez, Głowacki, Frederiksen - Wilk (Sobol), Chrapek (Guła), Maor, Iliev - Quioto, Genkov
Więc ja jestem optymistą.

DJ Hazel 11.08.2012 15:14

Jeśli nasza gra ma tak wyglądać jak w pierwszej połowie to czeka nas powtórka z poprzedniego sezonu! Druga zupełnie inna ale być może wynikało to z faktu,że amatorom z Lubonia brakowało sił.Cieszy Melikson ale on co mecz jest kilka razy poważnie faulowany i obawiam się ,że prędzej czy później złapie kontuzję...Quioto pokazał już w pierwszej akcji więcej niż Sikorski w całym meczu.Mam nadzieję,że Honduranin kiedy zyska więcej pewności siebie będzie świetnie uzupełniał się z Genkovem chyba,że Boguś zaskoczy.Cieszy jego bramka.Teraz czas na Bełchatów !

MichaelMyers 11.08.2012 15:14

Dopiero po zejsciu Sikorskiego zrobila sie widoczna roznica, co mowi samo za siebie.Ciekawe czy gdyby gral do konca skonczylo by sie 0-0.

krzywy 11.08.2012 15:15

....a Bednarz przyznaj się do błędu Sikorski się nie nadaje weź Pawła za te parę stówek i znowu jesteśmy najlepsi we naszym grajdole. i oto przecież chodzi !!! LM to mrzonki

tofik 11.08.2012 15:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez westersyl (Post 1268107)
Patrząc momentami na Meliksona jest mi go tak po ludzku szkoda, szkoda, że on musi grać z takimi piłkarzami. Różnica pomiędzy Meliksonem, a resztą zawodników jest ogromna, nawet momentami nie miał z kim sklepać piłki, gdzie kol wiek nie poda to strata albo ktoś mu odegra nie dokładnie, źle przyjmą, wywrócą się itd.
Powtarzam się po raz nty, że z takim Brożkiem to coś by z przodu jeszcze zagrał no ale teraz numer 23 ma kto inny...

Pełna zgoda.

Dopóki poziom sił był po równo to i mecz był po równo. Wisła nie zademonstrowała ani wyższej klasy piłkarskiej w tym okresie, ani dominacji w posiadaniu piłki na połowie przeciwnika, ani nawet nie oddała strzału na bramkę.
W momencie jak amatorzy siedli fizycznie zarysowała się przewaga i do końca meczu już Wisłą sobie strzelała grając na luzie bez przeciwnika. Tylko teraz zastanówmy się nasi zarabiają 200, 300 tysięcy euro. Tamci może po 10-15 tysięcy. Część pewnie pracuje, część studiuje. Dlatego ten mecz to nie jest dobry moment do oceny piłkarzy jak i gry zespołu. Możliwe, że Wisłą mecz miała w dupie w pierwszej połowie i olała, mnie się tak nie wydaje, mam swoje zdanie na ten temat ale ok, niech będzie. Czekam na mecze z przeciwnikami ligowymi, którzy trenują tyle samo co Wisła i nie padną po godzinie, bo są "profesjonalistami" i zobaczymy jak na tym tle będzie gra wyglądała.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 05:44.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl